NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 13-dec
 • Božični koncert MePZ KUD Coda

 • petek 15-dec
 • Moj živòt je ROKentROL

 • sobota 16-dec
 • Božični Zeleni Sejem

 • ponedeljek 18-dec
 • Moj živòt je ROKentROL

 • torek 19-dec
 • Igudesman & Joo

 • sreda 27-dec
 • Jaslice iz slame

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Pregledali smo 202 kozmetičnih izdelkov v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 5. december 2023 @ 13:36 CET
  Uporabnik: Sonce

  Pregledali smo 202 kozmetičnih izdelkov v Sloveniji - skoraj četrtina vsebuje mikroplastiko in sintetične polimere

  Evropska unija se končno počasi odreka mikroplastiki, ki jo namenoma dodajamo izdelkom. Koliko jih je prisotnih pri nas je lani preverila praktikantka Brina Staniša.

  Ja, res je: ne le, da mikroplastika nastaja z razpadom večjih kosov plastike na drobne kose, ampak včasih jo namenoma proizvajamo in dodajamo izdelkom. Od rabe v kozmetiki in osebni negi (kot eksfoliant, emulgator ali poceni polnilo), na športnih igriščih do abrazivnega brušenja (peskanje, a ne s peskom).

  Beri dalje (324 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Analiza ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. november 2023 @ 15:58 CET
  Uporabnik: Sonce

  Analiza ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah odprla mnogo priložnosti za izboljšave
  Včeraj je v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov potekal posvet Ekologov brez meja na temo prireditev z manj odpadki, na katerem so predstavili analizo ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah in smernice za organizatorje. Pridružili so se jim nekateri organizatorji slovenskih zero waste prireditev - Maraton treh src, Mestna promenada Brežice, (Z)mešani festival in Art kamp.

  Posvet je potekal v kavarni Vetrinjc BarCoda, ki z delovanjem pod okriljem Kulturno umetniškega društva Coda že zasleduje zero waste cilje. Gostinci so bili tako v analizi kot okrogli mizi identificirani kot eden ključnih faktorjev (ne)uspeha okoljskih prizadevanj. Ekologi brez meja so v oktobru in novembru v Mariboru obiskali sedem raznolikih prireditev, med njimi tudi Martinovanje.

  Beri dalje (431 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Slovenski energetski forum: 'Zeleni prehod' kot nova paradigma Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. november 2023 @ 15:55 CET
  Uporabnik: Sonce

  Energetika in njen vpliv na družbo, ekonomijo in varnost je mnogokrat v našem fokusu. Vendar vse to vodi do nečesa mnogo večjega - do prehoda v trajnostni energetski sistem. Kakšna pa je pot do tja?

  Na to so na včerajšnjem Slovenskem energetskem forumu, ki je potekal v Hiši EU v Ljubljani, skušali odgovoriti deležniki v slovenski energetiki, od strokovnjakov in inovatorjev, do raziskovalcev iz nevladnih organizacij, začeli pa so pri tem, kje smo pravzaprav danes. In na to sta jih s svojima pronicljivima pogledoma in odkritimi povabili v ukrepanje spomnili klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in kuratorka Ekocivilizacije ter nekdanja evropska komisarka za promet dr. Violeta Bulc.

  Beri dalje (1.704 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nagrada 2023 projektu za reševanje energetske revščine Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. november 2023 @ 13:45 CET
  Uporabnik: Sonce

  Nagrada Evropska družbena inovacija 2023 projektu za reševanje energetske revščine, ki ga je koordinirala slovenska organizacija Focus
  Evropska komisija je danes v španskem mestu San Sebastian podelila nagrado za družbeno inovacijo leta 2023 (European Social Innovation Award 2023). Med tremi zmagovalci je konzorcij projekta EmpowerMed, ki ga je koordinirala slovenska okoljska organizacija Focus.

  Nagrado so prejeli zaradi vzpostavitve t. i. skupnostnih srečanj, kot inovativnega, prožnega in učinkovitega orodja za obravnavo različnih oblik in ravni energetske revščine. Nagrado je v imenu konzorcija prevzela Mònica Guiteras Blaya iz organizacije Engineers without borders (Inženirji brez meja), ki je partner projekta EmpowerMed in vodilni partner pri vzpostavitvi skupnostnih srečanj o energetski revščini.

  Beri dalje (536 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Javna sredstva za pravični zeleni prehod so podvržena pritiskom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. november 2023 @ 13:43 CET
  Uporabnik: Sonce

  Javna sredstva za pravični zeleni prehod so podvržena pritiskom, a bolj potrebna kot kadarkoli prej
  Na mednarodni konferenci v organizaciji Umanotere z naslovom “Javne finance za pravični zeleni prehod: tveganja in priložnosti v Sloveniji in EU” so strokovnjaki in strokovnjakinje razpravljali o tem, kako v kontekstu močnih pritiskov na javne finance zagotoviti zadostna sredstva za zeleni prehod ter hkrati zmanjšati naraščajoče družbene neenakosti.

  Predlogi so segali od izjem za zelene naložbe v fiskalnih pravilih EU do progresivne obdavčitve najpremožnejših in dobičkov ter bolj zelenega proračunskega načrtovanja obstoječih virov.

  Beri dalje (1.445 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Podnebne migracije: Selitve, ki jih piše podnebna kriza Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. november 2023 @ 14:58 CET
  Uporabnik: Sonce

  Pri obravnavanju podnebnih migracij je ključno vprašanje pravičnosti - Knjižica z naslovom Nekoč je bil dom s 17 zgodbami o podnebnih migracijah - Povezave med podnebno krizo in selitvami ljudi pogosto, namerno ali nenamerno, ostajajo prezrte -  Kako to kompleksno temo približati mladim?

  Podnebne spremembe so problem, migracije niso. Problem pa je njihovo upravljanje,” je na že 8. nacionalni konferenci globalnega učenja izpostavila glavna govorka dr. Sarah Walker. Na konferenci, ki sta jo v okviru projekta (Onkraj zgodb (Beyond the tales) organizirala društvo Humanitas in Umanotera, je bila predstavljena tudi knjižica Nekoč je bil dom. V njej so zbrane zgodbe oseb, ki so se soočile s selitvijo zaradi podnebnih sprememb, ali pa se s tem trenutno soočajo.

  Beri dalje (814 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  V Evropi bi morali uvesti moratorij na nove sežigalnice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 7. november 2023 @ 10:05 CET
  Uporabnik: Sonce

  Evropska unija ima presežek zmogljivosti za sežiganje odpadkov in treba je razmisliti o moratoriju na nove sežigalnice, poziva novo obširno poročilo mreže Zero Waste Europe, katere člani so slovenski Ekologi brez meja. Upravno sodišče v Sofiji pa je medtem zaradi zdravstvenih tveganj zaustavilo načrte za gradnjo sežigalnice v bolgarski prestolnici. 

  V EU se je od leta 2004 do leta 2020 povečala zmogljivost za sežiganje odpadkov za približno 8 milijonov ton letno. Samo v letu 2020 je bila neizkoriščena slaba tretjina (60 milijonov ton) zmogljivosti za sežiganje odpadkov. Do konca letošnjega leta bi lahko skupna zmogljivost narasla na približno 220 milijonov ton.

  Beri dalje (367 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Začetek zbiranja podpisov podpore za prepoved glifosata v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 6. november 2023 @ 16:58 CET
  Uporabnik: AAG

  * Osveščanje in ekologija6.11.2023 je steklo zbiranje podpisov podpore volivcev k predlogu zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji. Predlog zakona je pripravila skupina volivcev, ki temu herbicidu očita rakotvornost. Za obravnavo v DZ bodo morali predlagatelji do 4. januarja 2024 zbrati 5000 podpisov.

  Podpis podpore predlaganemu zakonu je mogoče oddati osebno na upravni enoti ali prek spletnega obrazca na eUpravi (https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/drzava-druzba/volitve-referendumi/podpora.html ) izhaja iz sporočila za javnost, objavljenega na vladni spletni strani.

  Glifosat je najpogosteje uporabljan herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, kritiki pa opozarjajo na njegovo morebitno rakotvornost.

  Beri dalje (430 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Podnebna politika med teorijo in prakso Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 24. oktober 2023 @ 11:32 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Podnebna politika med teorijo in prakso: Čakamo čudežno rešitev, ki je ne bo
  Ko smo pred slabe pol leta razmišljali o temi letošnjega podnebnega posveta, je v ospredje stopil razkorak med potrebnimi ukrepi in ukrepi obstoječih politik, ki se še poglablja,” je v uvodnih besedah poudarila Gaja Brecelj, direktorica Umanotere.

  Kako je možno, da nam znanstveniki že tako dolgo nedvoumno sporočajo, kaj prihaja, a hkrati se zdi, da se nič ne spremeni? Da je to vprašanje še kako relevantno, je potrdilo več kot 150 udeležencev nacionalnega posveta “Vse vemo, a zakaj se nič ne spremeni? Podnebna politika med teorijo in prakso” mreže Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor.

  Beri dalje (2.597 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Visoka cena poceni vode Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 17. oktober 2023 @ 14:03 CEST
  Uporabnik: Sonce

  WWF: Letna ekonomska vrednost vode in sladkovodnih ekosistemov znaša 58 bilijonov ameriških dolarjev.
  Za lažje soočanje z globalno vodno krizo, WWF poziva vlade, podjetja in finančne institucije, naj nujno povečajo vlaganja v trajnostno vodno infrastrukturo in pomagajo ustaviti nenehno izgubljanje sladkovodnih ekosistemov.

  Voda, najdragocenejši, a ne dovolj cenjen vir na svetu, je v središču naraščajoče globalne krize, ki grozi ljudem in vsem bitjem na Zemlji opozarja nova poročila svetovne organizacije za varstvo narave WWF.

  Beri dalje (577 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  V Evropi bi morali uvesti moratorij na nove sežigalnice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 17. oktober 2023 @ 14:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Evropska unija ima presežek zmogljivosti za sežiganje odpadkov in treba je razmisliti o moratoriju na nove sežigalnice, poziva novo obširno poročilo mreže Zero Waste Europe, katere člani so slovenski Ekologi brez meja. Upravno sodišče v Sofiji pa je medtem zaradi zdravstvenih tveganj zaustavilo načrte za gradnjo sežigalnice v bolgarski prestolnici. 

  V EU se je od leta 2004 do leta 2020 povečala zmogljivost za sežiganje odpadkov za približno 8 milijonov ton letno. Samo v letu 2020 je bila neizkoriščena slaba tretjina (60 milijonov ton) zmogljivosti za sežiganje odpadkov. Do konca letošnjega leta bi lahko skupna zmogljivost narasla na približno 220 milijonov ton.

  Beri dalje (420 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Dno morja oktobra še nikoli ni bilo toplejše Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 10. oktober 2023 @ 08:51 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Dno morja v prvem tednu oktobra še nikoli ni bilo toplejše, kar pa je težava zaDno morja v prvem tednu oktobra še nikoli ni bilo toplejše, kar pa je težava za ribe in alge

  Raziskovalci pri velikih rjavih algah, kot so cistozire, opažajo trend krčenja
  Čeprav smo zakorakali v oktober, morje ostaja zelo toplo. Na dnu slovenskega morja so tako ta teden izmerili več kot 23 stopinj Celzija, največ od leta 2009, ko so tam začeli meriti temperature v tem obdobju. Gre za t. i. pridneni morski vročinski val.

  Beri dalje (396 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zero waste niso le odpadki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 3. oktober 2023 @ 11:57 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Od maja, ko smo nazadnje pisali o prireditvah na poti do zero waste, se je zgodilo veliko, še več pa se bo moralo spremeniti. O problemu “bioplastike” in zanemarjanja pomena ponovne uporabe na prireditvah smo se to poletje posebej razpisali. Prvo pravo pokoronsko leto je pokazalo, da imamo z ločevanjem odpadkov na dogodkih hude težave, da brez ponovne uporabe ne bo šlo in da se morajo organizatorji pričeti zavedati, da spremembe ne bodo prišle čez noč. 

  Na Evropskem prvenstvu v veslanju je med drugim umanjkalo zavedanje, da pri zero waste še daleč ne gre zgolj za postavljanje zabojnikov za odpadke. Ukrepi zahtevajo veliko dela, koordinacije in sodelovanja z vsemi deležniki, uspeh pa ne pride čez noč. Tega se še posebej zavedajo organizatorji, ki se na zero waste pot podajo kontinuirano. Prva izvedba ukrepov je tako pogosto zgolj pogojno uspešna, pri vsaki naslednji pa se že pozna napredek tako pri številkah kot mentaliteti.

  Beri dalje (384 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Uredba o embalaži in odpadni embalaži - prihajajoči pestri ukrepi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 26. september 2023 @ 12:15 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Uredba o embalaži in odpadni embalaži - prihajajoči pestri ukrepi
  Revizija direktive EU o embalaži in odpadni embalaži (PPWR) predstavlja krasno priložnost za boj proti enemu največjih virov onesnaževanja s plastiko v Evropi - odpadni embalaži.

  S prehodom na krožne sisteme embalaže - še posebej na ponovno uporabo ima EU moč, da občutno omeji odpadno plastično embalažo, zmanjša porabo virov in emisije toplogrednih plinov. Omenjeni cilji so ogroženi zaradi intenzivnega lobiranja in različnih kampanj širjenja napačnih informacij industrije embalaže za enkratno uporabo.

  Beri dalje (592 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  V DZ vložen Predlog Zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sobota, 23. september 2023 @ 17:38 CEST
  Uporabnik: AAG

  * Osveščanje in ekologijaPolona Kambič je v imenu predlagateljev – Zdrava družba, Anton Komat in Alpe Adria Green - v Državni zbor vložila Predlog Zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji. Predlog zakona, ki pomeni začetek procedure ljudske iniciative, je odziv nestrankarske in ne-satelitske civilne družbe na novo zablodo 'naše' Evropske unije, ki je te dni ponovno odstrla svoj prikriti, lobistom in korporacijam podrejeni obraz ter izrazila namero za 10-letno podaljšanje uporabe nesporno strupenega glifosata v EU.

  Cilj vloženega Predloga zakona je ukinitev ene pomembnih okoljskih groženj v Sloveniji s trajno prepovedjo proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata. Načelo previdnosti, ki ga Slovenija opredeljuje prav v Zakonu o varstvu okolja, namreč jasno izpostavlja, da morebitno »pomanjkanje znanstvene zanesljivosti ne sme biti razlog za odlaganje ukrepov«.

  Beri dalje (397 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Komu se je utrgalo? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 19. september 2023 @ 15:21 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Zgodilo se je pričakovano. Na družbenih omrežjih je še več nejevolje, za kar so tokrat krivi plastični zamaški oz. bolje rečeno proizvajalci, ki so poskrbeli, da se jih zlahka več ne da odstraniti.

  Marsikomu se to zdi krivica, saj omejuje možnosti za humanitarnost, po drugi strani pa neumnost, češ, kaj pa bomo rešili s pritrjenimi zamaški. Prebrati je tudi mogoče, da ukrep, ki ga nalaga Direktiva o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje ne bo prispeval k manj plastike.

  Beri dalje (211 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Leto 2023 bo najverjetneje najbolj vroče leto v zgodovini človeštva Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 12. september 2023 @ 11:19 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Poročilo: Leto 2023 bo najverjetneje najbolj vroče leto v zgodovini človeštva

  Avgusta je bila izmerjena najvišja svetovna mesečna povprečna temperatura morske površine doslej
  Leto 2023 bo najverjetneje najbolj vroče leto v zgodovini človeštva, povprečne globalne temperature to poletje pa so bile najvišje doslej, je objavila služba EU-ja za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S).

  Z globalnega vidika so bili letošnji junij, julij in avgust, ki ustrezajo poletju na severni polobli, kjer živi večina svetovnega prebivalstva, najbolj vroči od začetka merjenja leta 1940. Povprečna temperatura v tem obdobju je bila 16,77 stopinje in s tem 0,66 stopinje nad povprečjem, kar je občutno višje kot v prejšnjem rekordnem letu 2019, ko je znašala 16,48 stopinje, je v svojem poročilu zapisala služba C3S.

  Beri dalje (233 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 09.13.23 @ 07:25 z ulec 
  | More

  Tudi 'najbolj zamrznjena celina' na planetu na udaru podnebnih sprememb Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 5. september 2023 @ 14:17 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Tudi na Antarktiki, ki je eno najbolj oddaljenih in izoliranih območjih na planetu, so znanstveniki ugotovili temperaturne rekorde, in kar je še posebej skrb vzbujajoče, porast ekstremnih vremenskih dogodkov. Drastično se je znižala tudi količina ledu na tem kontinentu.

  Slovenijo je pretresla zgodovinska povodenj, Evropa je to poletje talka požarov, vročinskih valov, silovitih neurij. Istočasno smo poročali o ekstremnem deževju na Kitajskem, v Indiji ... Letošnje poletje je poletje, ko so ekstremni vremenski dogodki, ki smo jih prej pričakovali vsakih 100 let, postali nova realnost.

  Beri dalje (438 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zelene politike morajo biti tudi pravične Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 29. avgust 2023 @ 09:28 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Mednarodna poletna šola politične ekologije 2023: zelene politike morajo biti tudi pravične
  Z zaključno razpravo se bo danes končala Mednarodna poletna šola politične ekologije 2023, ki je v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE potekala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

  Petdnevni dogodek je obsegal predavanja 12 tujih predavateljev in predavateljic, štiri okrogle mize in številne razprave o perečih okolijskih in družbenih problemih današnjega časa. Z različnih perspektiv in disciplin je bilo zlasti obravnavano vprašanje, kako izvesti nujen zeleni prehod in se spopasti z okolijsko krizo brez poglabljanja neenakosti.

  Beri dalje (708 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Javno pismo civilne iniciave »pitna voda« za takojšnjo prepoved poskusnega obratovanja in obrato Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 16. avgust 2023 @ 07:00 CEST
  Uporabnik: gez

  * Osveščanje in ekologijaJavno pismo je civilna iniciava »pitna voda«, poslala na državne organe RS, EU inštitucije in NATO.

  V Alpe Adria Green, mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave v Sloveniji, podajamo vso podporo »Javnemu pismu civilne iniciave »pitna voda« za takojšnjo prepoved poskusnega obratovanja in obratovanja kanala C0« in ga kot organizacija po sklepu UO AAG z dne 14.08.2023 ponovno tudi podpisujemo, ker so silovite padavine v 3-4.8.2023, ki so povečale pretok vodotokov tudi za faktor 100x od običajnega poletnega pretoka, so poplavile precejšnje odseke kanala C0, globina vode je znašala tudi 50-100cm kanal pa se je napolnil z vodo in blatom so potrdile vse trditve AAG.

  Beri dalje (378 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Naraščanje temperatur bo prehranske verige prizadelo hitreje od pričakovanj Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 15. avgust 2023 @ 14:10 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Vzrok za degradacijo tal so tudi slabe kmetijske prakse
  Predsednik konference Združenih narodov za dezertifikacijo Alain-Richard Donwahi je opozoril, da bo segrevanje ozračja skupaj s pomanjkanjem vode in slabimi kmetijskimi praksami ogrozilo prehranske verige prej od pričakovanj.

  Po vsem svetu se bodo verjetno pojavile večje motnje v oskrbi s hrano še pred dvigom svetovne temperature za 1,5 stopinje Celzije glede na predindustrijsko dobo, je v pogovoru za Guardian posvaril Alain-Richard Donwahi, ki je predsedoval lanski konferenci ZN-a za dezertifikacijo.

  Beri dalje (262 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Sijalke LED - edina izbira Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 8. avgust 2023 @ 13:45 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Klasičnim sijalkam je dokončno »odsvetilo«!  Sijalke LED - edina izbira
  V skladu z dvema evropskima direktivama (o vsebnosti nevarnih snovi in energijski učinkovitosti) se bo z letošnjim septembrom s prodajnih polic poslovilo še nekaj tipov fluorescentnih in halogenskih sijalk, tako da je za skoraj vse sijalke, ki so namenjene uporabi v gospodinjstvih, dokončno nastopila doba LED-sijalk.

  Velika večina klasičnih žarnic ter fluorescentnih in halogenskih sijalk že nekaj let ni več naprodaj v Evropski uniji, prepoved prodaje prvih z največjo močjo so začeli uveljavljati že v letu 2009.

  Beri dalje (200 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  V severnem Atlantiku izmerili najvišjo temperaturo v zgodovini meritev Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 1. avgust 2023 @ 08:35 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Tudi v severnem Atlantiku izmerili najvišjo temperaturo v zgodovini meritev

  Rekordnih 28,71 stopinj Celzija izmerili tudi v Sredozemskem morju

  Morska površina v severnem Atlantskem oceanu je v tem tednu dosegla najvišjo temperaturo v zgodovini meritev - 24,9 stopinje Celzija. Severni Atlantik običajno najvišje temperature doseže septembra, zato bo rekord verjetno kmalu znova presežen.

  Beri dalje (303 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje     Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 36

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 5,52 seconds