NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 03-okt
 • Posvet ob Tednu otroka

 • sreda 05-okt
 • Razstava: Vse je v naših rokah

 • četrtek 06-okt
 • Podnebju in okolju prijaznejša hrana: rastlinske alternative mesu

 • nedelja 09-okt
 • Vegan hangouts: Izmenjevalnica oblačil in večer namiznih iger

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  “Naj iz kave zraste drevo!” Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. september 2022 @ 14:11 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Ob mednarodnemu dnevu kave Julius Meinl spodbuja prijaznost med ljudmi in do planeta - Posadili bodo 18.000 dreves

  Ob mednarodnem dnevu kave 1. oktobra bo vrhunska kavarniška blagovna znamka Julius Meinl poskrbela za novo upanje v vsaki skodelici kave. V lokalih, kjer strežejo na odgovoren način pridelano kavo,  bodo namreč spodbujali prijaznost do planeta in med ljudmi.

  Na ta dan bo tudi v približno 30 slovenskih kavarnah moč popiti kavo ter pridobiti kupon za drugo, brezplačno, za vsako sodelujočo kavarno pa bodo posadili drevo v eni od izvornih držav kave - Tanzaniji. Skupaj jih bo zraslo kar 18.000, in sicer v partnerstvu z okoljsko-aktivistično organizacijo Jane Goodall Institute. S tem želijo narediti svet kave bolj prijazen in trajnosten ter pokazati, da sta uživanje kave in varovanje okolja neločljivo povezana.

  Beri dalje (536 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Umikanje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo po Evropi? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. september 2022 @ 14:09 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Kako poteka umikanje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo po Evropi? V Sloveniji se nadaljujejo zamude, a tudi nekaj dobrih ukrepov
  Gibanje Break Free From Plastic je danes izdalo novo poročilo o stanju implementacije Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje po državah EU. Po mnenju slovenskih predstavnikov gibanja, Ekologov brez meja, poročilo kaže napredek v večini držav, a tudi precej napak in pomanjkljivih ukrepov v njihovih načrtih za omejitev plastičnega onesnaževanja.

  Prvo tako poročilo je bilo izdano lani, ko je potekel čas za prenos najstrožjih ukrepov iz direktive - prepovedi dajanja na trg in označevanja nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Takrat je zaostajalo še veliko držav, med njimi tudi Slovenija, Slovaška in Španija, ki so januarja 2022 prejele uradni opomin zaradi pomanjkljivega prenosa direktive. Razlog za to ni le pomanjkanja ambicije, ampak tudi, ker Evropska komisija takrat še ni pripravila nekaterih usmeritev za pravilni prenos direktive v naš pravni red.

  Beri dalje (579 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Onesnaženost zraka zaradi prometa visoka, merilnih mest pa premalo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. september 2022 @ 12:42 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Poročilo o celoletnih meritvah NO2 na štirih lokacijah v Ljubljani
  V Focusu ter Inštitutu za zdravje in okolje so na štirih “problematičnih” lokacijah nadaljevali meritve koncentracij dušikovega dioksida (NO2) v okviru kampanje Pozor: Tukaj je dihanje nevarno!, ki so bile opravljene na 156 lokacijah v februarju 2021.

  Meritve, ki so potekale na štirih lokacijah s precej natančnimi difuzivnimi vzorčevalniki (5 % odstopanja) vsak mesec od aprila 2021 do marca 2022, so pokazale previsoke koncentracije tega zdravju zelo škodljivega plina, ki izvira predvsem iz dizelskih vozil.

  Beri dalje (629 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  EU poslanci o prihodnosti gozdov doma in po svetu Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. september 2022 @ 12:45 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo potekalo med 12. in 15. septembrom v Strasbourgu, se bo med drugim odločalo o dveh pomembnih predpisih, ki bosta soodločala o usodi gozdov v in izven Evrope.

  13. septembra bodo poslanci glasovali o tem, kako ambiciozna bo Uredba o uvozu in izvozu izdelkov, katerih proizvodnja ne povzroča uničevanja gozdov (deforestacije).[i] Evropa je zaradi uvoza surovin in izdelkov iz krajev, kjer se za pridelovanjetega blaga uničuje gozd, eden največjih krivcev za deforestacijo na svetu, takoj za Kitajsko. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) industrijsko kmetijstvo povzroči več kot 90 % krčenja tropskih gozdov.

  Beri dalje (939 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Energetske krize ne bomo rešili s fosilnimi viri energije Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. september 2022 @ 12:43 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je v Državnem zboru obravnaval predlog Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo, ki je do 26. 9. 2022 še v javni razpravi. Zakon energetskim družbam in industriji v primeru kriznih razmer omogoča odstopanja od mejnih vrednosti emisij, določenih v okoljevarstvenih dovoljenjih.

  Podjetja bi lahko na podlagi teh določb preklopila na rabo bolj umazanih goriv, ne da bi ob tem morala pridobiti kakršnokoli dovoljenje ali da bi bila opravljena presoja vplivov tovrstne zamenjave goriv na okolje. Gre za slabo rešitev in velik korak nazaj, zato v Umanoteri in društvu Focus predlagajo, da se v predlogu zakona opredeljena možnost odstopanja od (v okoljevarstvenih dovoljenjih) določenih emisijskih vrednosti za industrijo črta.

  Beri dalje (1.099 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Evropski poslanci morajo dati prednost hrani in ne gorivom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 6. september 2022 @ 11:45 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Nevladne organizacije, med njimi Focus, Oxfam, Deutsche Umwelthilfe in Transport and Environment, pred glasovanjem Evropskega parlamenta o zakonu EU o zelenih gorivih, ki bo 12. septembra, poudarjajo absurdnost uporabe živil za gorivo v času prehranske krize.

  Nevladne organizacije so pred Evropskim parlamentom protestirale pod ključnikom #FoodNotFuel. Evropske poslance so pozvali, naj prenehajo spodbujati sežiganje poljščin za gorivo, saj to še dodano prispeva k svetovni prehranski krizi.

  Beri dalje (741 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Turisti zavržejo več kot 100 ton hrane Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 30. avgust 2022 @ 11:35 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Turisti zavržejo več kot 100 ton hrane: kako zelen je v resnici slovenski turizem?
  Je slovenski turizem res 'zelen' in trajnostno naravnan? Po imidžu zelene države smo boljši od drugih, po uspešnosti zagotavljanja trajnostne turistične izkušnje in ohranjanja zelenega pa smo primerljivi z drugimi razvitimi državami. V smeri slednjega moramo narediti še veliko, ocenjuje izr. prof s Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem Emil Juvan.

  Posledice nadaljevanja takšnega turizma, kot ga Slovenija ponuja danes, se bodo kmalu pokazale pri zagotavljanju čiste in neokrnjene, torej zelene narave. Ta je namreč že desetletja glavni atribut privlačnosti Slovenije na tujih turističnih trgih. S takšnim ekološkim odtisom turizem ogroža svoj lasten obstoj in kakovost bivanjskega okolja domače populacije, svari.

  Beri dalje (2.356 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Več vsebin in manj odpadkov v novem šolskem letu Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 23. avgust 2022 @ 12:56 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Kako otrokom in mladim približati okolijske teme? Vedno znova se izkazuje, da je prav področje odpadkov tisto, kjer lahko vsi nekaj postorimo. Tudi generacija, ki še nima moči odločanja, jo bo pa nekoč imela. Zato je pomembno, da tudi njim predstavimo ne le pomen ločenega zbiranja odpadkov, ampak tudi načine za njihovo preprečevanje. Zato smo veseli, da nas Ekologe brez meja osnovno- in srednješolci tako radi sprejmejo medse.

  Večletne izkušnje sodelovanja s šolami so nam pokazale, da mlade najbolj pritegnejo problematike onesnaževanja s plastiko, hitra moda in zavržena hrana.

  Beri dalje (682 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Taljenje ledu na Antarktiki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. avgust 2022 @ 12:31 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Obseg morskega ledu na Antarktiki prejšnji mesec manjši od julijskega povprečja

  Pokritost Arktike z morskim ledom je bila prejšnji mesec za štiri odstotke nižja od povprečja

  Po podatkih skupine EU-ja za satelitsko opazovanje je bil obseg morskega ledu na Antarktiki prejšnji mesec za sedem odstotkov manjši od julijskega povprečja v obdobju med 1991 in 2020 oziroma najmanjši v zgodovini merjenja.

  Beri dalje (167 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Še dolga pot do podnebne nevtralnosti Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. avgust 2022 @ 10:25 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Še dolga pot do podnebne nevtralnosti: ob zaključku projekta LIFE Unify (Bringing the EU Together on Climate Action)
  Ob zaključki triletnega evropski projekt LIFE Unify (Bringing the EU Together on Climate Action), ki smo ga v Focusu izvajali skupaj z desetimi projektnimi partnerji, koordiniral pa ga je Climate Action Network Europe, predstavljamo predstavljamo nekaj bistvenih projektnih ugotovitev ter nadaljnjih napotkov za izboljšanje evropskih in nacionalnih podnebnih politik, za katere si bomo prizadevali tudi v okviru novega projekta LIFE TogetherFor1.5, ki ga začnemo izvajati v septembru.

  Namen projekta Unify je bil pospešiti in olajšati pravičen ter pravočasen prehod držav članic EU v nizkoogljična in odporna gospodarstva. S tem namenom smo si v okviru projekta prizadevali za konsistentno in usklajeno podnebno ukrepanje na vseh ravneh  - od kratkoročnega in dolgoročnega načrtovanja politik preko Nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov (NEPN) ter Dolgoročnih podnebnih strategij do Akcijskih načrtov za podnebje in energijo na lokalni ravni (SECAP).

  Beri dalje (915 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Prva odstranitev jezu v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. avgust 2022 @ 14:58 CEST
  Uporabnik: Sonce

  WWF: Prva odstranitev jezu v Sloveniji - Sprostitev potoka Sevnična
  Po uspešnem prvem odstranjevanju jezu v Črni gori, je WWF (Svetovna organizacija za varstvo narave) ob podpori European Open Rivers Programme (Evropska organizacija, ki zagotavlja finančna sredstva za obnovo rek) pričela izvajati projekte odstranjevanja ovir na rekah v Sloveniji. V Sloveniji bo kot prvi odstranjen jez Kopitarna na potoku Sevnična, ki se kot levi pritok izliva v reko Savo.

  Po temeljitih raziskavah in terenskih ogledih se v partnerstvu z lokalno skupnostjo ter Ribiško družino Sevnica in s finančno podporo Open Rivers Programme bližamo prvi odstranitvi jezu v Sloveniji. Jez Kopitarna na potoku Sevnična je že dolgo neuporaben, njegova odstranitev bo prispevala k zmanjšanju izgube biotske raznovrstnosti ter ostalim koristim, ki jih zdrave, prosto tekoče reke zagotavljajo ljudem in naravi.

  Beri dalje (407 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Podnebni-energetski ukrepi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 2. avgust 2022 @ 11:28 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Pri oblikovanju podnebno-energetskih ukrepov je treba pozornost nameniti tudi morebitnim nezaželenim družbenim učinko
  Organizacija Focus je objavila analizo nezaželenih družbenih učinkov podnebno-energetskih politik in ukrepov EU. Analiza predstavlja tudi nekaj ukrepov in priporočil za preprečevanje nezaželenih družbenih učinkov ukrepov, ki jih potrebujemo, da bi nas obvarovali pred podnebnim zlomom.

  Poročilo se posebej posveča ženskam, saj raziskave in izkušnje kažejo, da so te med oblikovanjem in izvajanjem ukrepov proti podnebnim spremembam ter za pravičen in zelen energetski prehod pogosto v deprivilegiranem položaju.

  Beri dalje (484 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 08.02.22 @ 23:21 z Yoda 
  | More

  Z vročinskimi valovi tudi vse več poletne energetske revščine Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 26. julij 2022 @ 11:01 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Pred nami je nov vročinski val, pred katerim se nekateri ljudje ne bodo mogli zaščititi. Vse več vročinskih valov pomeni tudi večje število smrti zaradi vročine. V EU si več kot petina prebivalstva (ali več kot 100 milijonov ljudi) poleti ne more privoščiti udobno hladnih domov. Zato želimo opozoriti na problem poletne energetske revščine tudi odločevalce pri sprejemanju novih ukrepov in politik, saj je ukrepanje nujno.

  Načrti za prilagajanje podnebnim spremembam, ki upoštevajo bolj vroča poletja, morajo vključevati več zelenih površin v mestih, naložbe v udobna energetsko učinkovita stanovanja, dobro zasnovano ulično vegetacijo, zelene strehe in stene, ki zgradbe izolirajo in senčijo. Prednost je treba dati politikam in strategijam, povezanim s prenovo stavb, da bi izboljšali splošno energetsko učinkovitost stavb in izkoristili potencial obnovljivih virov energije.

  Beri dalje (680 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Biogoriva ne prispevajo k podnebnim ciljem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 26. julij 2022 @ 11:00 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Biogoriva ne prispevajo k podnebnim ciljem, ampak jih s poganjanjem deforestacije še poslabšujejo
  Povečevanje uporabe biogoriv ne prispeva k okoljskim ciljem, opozarjajo okoljske organizacije. Še več, proizvodnja biogoriv pogosto povzroča uničenje habitatov, krčenje gozdov in skoraj trikrat višje emisije CO2 kot fosilno dizelsko gorivo.

  Olja za biodizelsko gorivo, surovina za gumo - kavčuk in usnje so poleg soje za krmljenje živine (in proizvodnjo biodizla) med glavnimi neživilskimi proizvodi, katerih pridelava poganja izsekavanje gozda.

  Beri dalje (1.245 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Sežigalnice nimajo prihodnosti v nizkoogljični družbi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 19. julij 2022 @ 10:00 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Z javno izraženo navdušenostjo nad sežiganjem odpadkov v Ljubljani s strani župana in Energetike se bo spet razvnela burna razprava. O zaupanju, zdravstvenem vplivu, ravnanju z odpadki, ekonomski smotrnosti, umeščanju v prostor, različnih iluzijah in še čem. Tokrat na kratko poglejmo podnebni vidik.

  Blaženje podnebnih sprememb je eden od ključnih gonil za zakonodajno usmeritev EU v nizkoogljično krožno gospodarstvo. Tako ne čudi, da je sosežig odpadkov že vključen v sistem trgovanja z emisijskimi kuponi (ETS), evropski poslanci pa so letos izglasovali isto še za sežig, od leta 2026 naprej.

  Beri dalje (280 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Turizem - generator odpadkov in hkrati generator sprememb Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 12. julij 2022 @ 11:30 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Kaj se zgodi, ko gremo na dopust? Predvsem si želimo odpočiti se, spoznati nove kraje in nove ljudi, rahlo pa popustijo tudi zavore… Na dopustu smo bolj sproščeni kot sicer, zato lahko hitro nastane kakšen odpadek več. Prehranjevanje v restavracijah in hotelih, kratko bivanje na destinaciji, kozmetični pripomočki za enkratno uporabo in podobno, vse to kreira visok ogljični odtis in več odpadkov, kot jih proizvedemo doma.

  Občini Bled in Gorje sta prvi prejemnici evropskega certifikata »zero waste certificied city«, del zero waste družine pa sta že vrsto let. Predvsem Bled je izrazito turistična občina in zato smo se že pred leti zavedali, da bo na tem področju treba nekaj storiti.

  Beri dalje (379 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Z vročim kompostom proti podnebni krizi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 5. julij 2022 @ 12:34 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Prvič v Sloveniji je bilo vroče kompostiranje uspešno uporabljeno za ogrevanje. Pilotni projekt, ki mu je to uspelo, je vodila skupnost na alternativnem produkcijskem prostoru Krater, ki se nahaja pri veliki gradbeni jami za Bežigradom v Ljubljani. Uporaba odvečne toplote iz procesa kompostiranja ima potencial za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov pri ogrevanju, ki je še vedno v veliki meri odvisno od izgorevanja fosilnih goriv.

  Demonstracijski projekt je podprla Umanotera z namenom in željo, da bi se dobra praksa razširila drugod po Sloveniji, kar bi pripomoglo k prehodu v trajnostno družbo.

  Beri dalje (535 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Reka Sava onesnažena z mikroplastiko od Slovenije do Srbije Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. junij 2022 @ 11:49 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Reka Sava je onesnažena z mikroplastiko skoraj od izvira do izliva, podobno žalostno podobo pa kažejo njeni bregovi. Da bi bilo kmalu lahko drugače, so združili moči srednješolci iz štirih držav nekdanje Jugoslavije, skozi katere teče Sava. V Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji so popisali in pobrali odpadke z njenih bregov ter odvzeli vzorce vode, da bi odkrili, koliko je v njej mikroplastike.

  Srednješolci iz štirih držav so imeli enako nalogo. Šolske klopi so zamenjali za terensko delo in na začetku maja odšli na bregove Save - vsak v svojem mestu - ter sledili istim navodilom. Z bregov so pobrali odpadke in jih popisali, v reko pa so namestili mrežo za lovljenje mikroplastike. Rezultate so analizirali v laboratorijih Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in Inštituta za vode iz Slovenije.

  Beri dalje (622 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Na treh zero waste prireditvah za več kot 19 ton odpadkov manj Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. junij 2022 @ 11:47 CEST
  Uporabnik: Sonce

  S prihajajočim Art kampom na Festivalu Lent se zaključuje spomladanska sezona zero waste prireditev. Ekologi brez meja so na pot do manj odpadkov pospremili dve novi prireditvi. (Z)mešanemu festivalu, ki je ohranil zero waste naziv peto leto zapored, sta se pridružila še Maraton treh src in filmski festival Kino Otok

  Glavni pogoj za pridobitev zero waste naziva je 90 % ločeno zbranih odpadkov. Maraton treh src je dosegel 91, Kino Otok 95, (Z)mešani festival pa 98 % delež. Na vseh prireditvah je potekalo dnevno tehtanje odpadkov po frakcijah, izvedeni pa so bili tudi številni ukrepi za njihovo preprečevanje ter ozaveščanje obiskovalcev in drugih deležnikov.

  Beri dalje (346 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zero waste je prava pot, ponovna uporaba pa bližnjica do tega cilja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. junij 2022 @ 15:33 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Po letu premora so se ponovno srečali predstavniki mreže zero waste občin, potrdili pravilnost usmeritve in pozdravili nove občine članice in prve prejemnice evropskega zero waste certifikata. Ekologi brez meja pa smo s prvim slovenskim Festivalom ponovne uporabe teorijo predstavili še v praksi.

  Srečanje je odprl generalni sekretar društva Ekologi brez meja Jaka Kranjc z uokvirjanjem dogodka in predstavitvijo trendov na področju ravnanja z viri in odpadki»Vedno več je rešitev in vlaganja na vrhu hierarhije ravnanja z odpadki, njihovo odstranjevanje ni krožno,« je izpostavil pred zbranimi predstavniki občin, komunalnih podjetij in drugih deležnikov.

  Beri dalje (373 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Podnebno ogledalo 2022 - potrebujemo energetsko učinkovitost Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. junij 2022 @ 15:28 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Podnebno ogledalo 2022 - potrebujemo pospešeno izvajanje ukrepov in energetsko učinkovitost za vse!
  »Pospešitev izvajanja ukrepov, usklajeno podnebno upravljanje in dostop do energetske učinkovitosti za vse prebivalce so za doseganje energetsko podnebnih ciljev in ekonomsko vzdržen zeleni prehod ključni«, ugotavlja Podnebno ogledalo 2022.

  Danes je izšlo že peto Podnebno ogledalo 2022, za Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ga je pripravil Institut »Jožef Stefan« v sodelovanju s partnerji. Zanimanje za rezultate se iz leta v leto povečuje, kar se je pokazalo tudi s številčno in aktivno udeležbo deležnikov na letošnjem pripravljalnem posvetovanju.

  Beri dalje (1.184 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Cestni promet mora na poti k trajnosti prestaviti v višjo prestavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. junij 2022 @ 12:28 CEST
  Uporabnik: Sonce

  EEA: Cestni promet mora na poti k trajnosti prestaviti v višjo prestavo
  Vse večji obseg cestnega prometa na evropskih cestah je v zadnjih dveh desetletjih povečal izpuste toplogrednih plinov iz tega sektorja. Evropska agencija za okolje poudarja, da bo moral cestni promet na poti v trajnost prestaviti v višjo prestavo.

  V danes objavljenem poročilu Evropska agencija za okolje (EEA) opozarja, da so se kljub bolj učinkovitim motorjem in rabi biogoriv v zadnjih dveh desetletjih povečale tako emisije iz potniškega kot tovornega prometa. Od leta 2000 do leta 2019 so tako izpusti ogljikovega dioksida potniških avtomobilov v 27 članicah EU povečali za 5,8 odstotka, izpusti tovornih vozil pa so bili večji za 5,5 odstotka.

  Beri dalje (210 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Mlečni proteini in glina nadomestijo stiropor Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 9. junij 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Običajni stiropor je težko razgradljiv in ga tudi ne smemo odlagati zraven običajnih smeti. Kaj pa, če bi ga bilo mogoče nadomestiti z nečim bolj organskim in seveda lažje razgradljivim? To je uspelo raziskovalcem na univerzi v Clevelandu, ko so ustvarili AeroClay.

  AeroClay je ekološko prijazen nadomestek stiropora, kemijsko pridelan iz gline in zmesi polimera. Znan je po ekstremno nizki gostoti in visokem odstotku zraka (od 95 do 99% zraka celotne prostornine).

  Beri dalje (71 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje  


   Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 23

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 7,64 seconds