NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 20-sep
  • Usposabljanja za prostovoljce v drugi polovici leta 2025

  • nedelja 21-sep
  • Praznik suhega sadja in Pohod po Trubarjevi rojstni fari
  • Zzrolano mesto Maribor 2025: Maribor rola že 20 let!

  • torek 23-sep
  • Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U.: DEŽELA LISIC

  • sreda 24-sep
  • Odstiramo nevidne sestavine v hrani
  • Kvartet As

  • četrtek 25-sep
  • Pravičen zeleni prehod za solidarnost in enakost: organizirajmo se!

  • petek 26-sep
  • Josip Primožič - Tošo: MDB 1951

  • sobota 27-sep
  • 43. Kmečki praznik v Svečini
  • Srečanja ljubiteljev dela z nihalom

  • ponedeljek 29-sep
  • Postanite MEDIATOR! Usposabljanje z mednarodno priznanim nazivom

  • torek 30-sep
  • 24. Festival za tretje življenjsko obdobje

  • sreda 01-okt
  • Postanite MEDIATOR! Usposabljanje z mednarodno priznanim nazivom

  • petek 03-okt
  • Osvojite življenjsko pomembno znanje, ki ga drugje ne poučujejo

  • sobota 04-okt
  • Zeleni sejem - Maribor
  • Makeup Mastery Slovenija

  • nedelja 05-okt
  • Mednarodni festival računalniške umetnosti 2025: MFRU31

  • torek 14-okt
  • Oglaševanje na žaru: Kako bomo ustavili promocijo škodljive hrane?

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Polnjene gobe Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. september 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    10 do 15 večjih gob z okroglimi klobuki
    4 žlice masla
    2 stroka strtega česna
    1 srednje velika čebula, narezana na drobne koščke
    1 sesekljan peteršilj
    2 stebelne zelene - narezane
    1 sesekljano majhno kislo jabolko
    sol, poper
    1 kruhova rezina
    2 dl jušne osnove
    šopek dišavnic (timijan, majaron…)

    Priprava:
    Gobe očistimo in operemo. Posušimo klobuke. Če vdolbina v klobukih ni dovolj globoka, jo povečamo z žličko. V ponvi na 2 žlicah masla popražimo česen. Dodamo gobove klobuke in posujemo malo timijana. Narahlo jih opečemo.

    Beri dalje (68 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Popečene bučke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. september 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    5 srednje velikih bučk
    1 strok česna
    1 žlica olja
    1 šopek petršilja
    sol

    Priprava:
    Očistite in na drobno razrežite petršilj. Bučke operite, olupite in jih narežite na kocke. V ponvici na hitro popražite česen. Dodajte bučke in jih posolite, pražite na zmernem ognju 10 minut.

    Nato pokrijte s pokrovko ter na zmanjšanem ognju pustite, da se pokuhajo še kakšne 5 minut. Dodajte jim narezan petršilj in jih postrezite poleg maslenega krompirja.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ciabatta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. september 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    10 g svežega kvasa
    2 dl mlačne vode
    35 dag bele krušne moke
    15 g kvasa
    4 dl mlačne vode
    60 ml mlačnega mleka
    50 dag bele moke
    2 žlički soli
    50 ml olivnega olja

    Priprava:
    V vodi raztopite kvas, nato v to mešanico vmešajte predpripravljeno testo, ki je vzhajalo 15 ur. Nato dodajte mleko ter počasi vmešavajte moko. Zmes (ki je precej tekoča) gnetite vsaj 15 minut. Potem vanjo vmešajte še olivno olje in sol.

    Pokrijte z naoljeno folijo in naj vzhaja v toplem prostoru 2 uri. Na pomokanem peki papirju oblikujte tri podolgovate ciabatte, ki jih ponovno pustite vzhajati pol ure. Potresite jih z moko in pecite slabe pol ure na 220 stopinjah.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Quiche s papriko in tuno Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. september 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Testo:
    150 g moke
    75 g masla
    1 rumenjak
    2 žlici hladne vode
    sol

    Jajčna zmes:
    100g skute
    1 rdeča, 1 rumena in 1 zelena paprika
    100 ml smetane 3
    jajca
    400 g tune (ali suhega mletega mesa)
    sol, poper
    začimbe

    Priprava:
    Sestavine za testo pregnetemo in oblikujemo kroglo. Kroglo zavijemo v folijo in jo za 30 minut postavimo v hladilnik. Med tem časom narežemo na kockice papriko. Zmešamo smetano, jajca, skuto, sol in malo popopramo. Nato v to maso vmešamo tuno (sli suho prepraženo mleto meso).

    Beri dalje (98 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sirov souflé Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. september 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    50g masla
    40g moke
    1/4 l mleka
    1/2 žličke soli
    muškatni orešček
    2 ščepca popra
    4 jajca
    100g naribanega trdega sira

    Priprava:
    Raztopite maslo in mu dodajte moko. Na zmernem ognju pražite 1-2 minuti, nato počasi dodajajte mleko ter mešajte dokler ne zavre. Pokuhavajte dokler omaka ne postane gosta. Začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom.

    Beljake stepite v trd sneg, previdno jim dodajte ribani sir. Previdno umešajte v prej pripravljeno maso, premažite posodice za souflé z maslom ter vanje porazdelite maso. Na vrh vsake posodice potresite malo ribanega sira, da si zagotovite hrustljavo skorjico.

    Beri dalje (30 besed) 1 komentarjev.   
    Zadnjikrat komentirano: 09.14.20 @ 15:45 z Ljuba 
    | More

    Gosta juha iz lisičk Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. september 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    30 dkg lisičk
    3 žlice masla
    1 žlica narezanega peteršilja
    2 žlici moke
    8 dcl jušne osnove
    1 dcl kisle smetane
    1 jajce
    sol in poper po okusu
    1 lovorjev list

    Priprava:
    Lisičke očistite in jih narežite na drobne koščke. V kozico dajte maslo in žlico moke, ter na zmernem olju prepražite. Dodajte lisičke in zalijte z jušno osnovo. Dodajte lovorjev list in peteršilj. Zmešajte 1 rumenjak z žlico moke in naredite jušne vlivance, ki jih z vilico počasi vlivate v vrelo juho. Ko je juha skuhana jo malce ohladite, ter ji dodajte kislo smetano, sol in poper. Ponovno pogrejte ter postrezite vroče.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pečen paradižnik Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. september 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    6 zrelih paradižnikov
    150 g mozzarelle
    150 g kuhane šunke ali pršuta
    olivno olje
    sol

    Priprava:
    Paradižnike operite ter jih prerežite na pol. V pomaščeno posodo zložite polovičke, jih posolite in nadevajte z na kocke narezano mozzarello in šunko, ki ji dodaste nekaj soli in olivnega olja. Pekač postavimo v pečico za 5 minut, segreto na 200 stopinj. paradižniki se odlično podajo s pire krompirjem in solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Fižolova enolončnica Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. september 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g posušenega belega fižola
    1 korenček
    1 steblo belušne zelene
    1 žlico olivnega olja
    1 čebula
    4 klinčki
    1 lovorjev list
    sol
    100 g drobnih testenin
    8 rezin prešane slanine

    Priprava:
    Fižol prelijte s toliko vode, da bo povsem prekrit in ga pustite namakati čez noč. Pripravite korenje in zeleno ter ju sesekljajte. V loncu segrejte olje in na njem zarumenite korenje in zeleno. Čebulo olupite in jo pretaknite s klinčki in lovorjevim listom. Skupaj s fižolom in vodo, v kateri se je namakal, jo dodajte zelenjavi.

    Beri dalje (89 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Grška testeninska solata Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine za dijonski preliv:
    60 ml kisa iz riževega vina
    30 ml dijonske gorčice
    5 g strtega česna
    Velik ščep soli
    Črni poper po okusu
    160 ml olivnega olja

    Sestavine za solato:
    392 g po dolžini tanko narezanih bučk
    119 g rumene paprike, po dolžini prerezane in očiščene
    30 ml olivnega olja
    Mleti črni poper in sol po okusu
    2 žlici soli za vodo, v kateri boste kuhali testenine
    455 g testenin
    455 g skuhanih kozic, prepolovljenih po dolžini
    225 g prepolovljenih paradižnikov češnjevcev
    170 g grobo nasekljanih oliv
    250 g nadrobljenega sira feta
    0.5 majhne rdeče čebule narezane na majhne kocke
    3 g posušenega origana

    Potek:
    Za preliv skupaj stepite najprej prvih pet sestavin za preliv, nato počasi vtepite olje, da dobite bolj gosto teksturo. Rešetke v pečici postavite na najvišji nivo in segrejte pečico na visoko temperaturo. Bučke in papriko zmešajte z olivnim oljem, soljo in poprom in razporedite na večji pekač obložen s papirjem za peko.

    Beri dalje (64 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižota z jurčki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine
    160g riža
    500g svežih jurčkov
    1 čebula
    1 korenje
    2 jušni kocki
    30g ribanega parmezana
    1 žlici masla
    sol, poper

    Priprava:
    Operite in razrežite jurčke na rezine. Korenje in čebulo olupite in narežite na koščke ter ju kuhajte 5 minut. Dodajte jurčke in skupaj kuhajte še 15 minut. Jušni kocki skuhajte v 75 cl vode. Riž stresite v visoko kozico, malo ga naoljite, ter popražite, nato vanj počasi dodajajte jušno osnovo, ter ga počasi kuhajte.

    Ko je riž napol kuhan mu dodajte zelenjavo z gobami in maslo, ter ga počasi mešajte, da vpije nekaj tekočine . Posolite in popoprajte. Na krožniku ga postrezite z ribanim parmezanom.

    Nasvet: riž mora tik pred serviranjem »plavati« v omaki, če je omake premalo, bo na krožniku postal pretrd in suh.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučna juha s sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine
    200 g rumene buče
    50 g masla
    100 g gorgonzole
    20 cl smetane za kuhanje
    sol, poper

    Priprava:
    Olupite bučo, narežite jo na koščke ter jih namočite za 5 minut v raztopljeno maslo. V lonec nalijte 20 cl vode, eno žličko soli ter bučne koščke, kuhajte na zmernem ognju 20 minut.

    Spasirajte bučne koščke (lahko uporabite Gorenje SD450EA Sekljalnik ), dodajte vodo v kateri so se kuhali, smetano sol in poper, ter skuhajte. Nalijte juho v globoke krožnike ter ji dodajte na tanke rezine narezano gorgonzolo in takoj postrezite.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Beluši v solati Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    - 60 dag belih belušev
    - sladkor
    - žlica masla 
    -  kis
    - olje
    - 2 jajci
    - pol šopka peteršilja
    - 20 dag češnjevega paradižnika
    - sol
    - poper

    Priprava:
    Jajci trdo skuhamo. Beluše očistimo in jih skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žličko soli in pol žličke sladkorja. Beluše odcedimo in prerežemo na pol. Nekaj žlic olja in kisa zmešamo in prelijemo še tople beluše.

    Jajci olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj nasekljamo, paradižnike narežemo na četrtine. Beluše potresemo s trdo kuhanimi jajci, paradižnikom in peteršiljem. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kremna porova juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    400 g pora
    300 g krumpirja
    1 dl sladke smetane
    1,5 dl kisle smetane
    sol
    poper


    Priprava:

    1. Olupite krompir, ga narežite na rezine in dajte kuhati.

    2. Ko je krompir kuhan, dodajte narezan por in pustite, naj se kuha še eno minuto.

    3. Nato dajte v mešalnik in dobro premešajte. Potem stresite v posodo in dajte kuhati. Dodajte poper, sol in sladko smetano.

    4. Juho na koncu okrasite s kislo smetano in posebej kuhanim na kolobarčke narezanim porom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavna mineštra Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine
    2 korenja
    1 korenina zelene
    1 čebula
    3 paradižniki
    1 bučka
    1/2 komarčka
    1 por
    1.5 litra vode
    sol in poper

    Priprava:
    Operite in olupite zelenjavo. Razrežite jo na četrtine. V lonec nalijte 1,5 litra vode, dodajte zelenjavo. Kuhajte vsaj 1 uro. Pustite, da se malček ohladi. Ponovno pogrejte in takoj postrezite.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Morska rižota z limono Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    30 ml olivnega olja
    1 večji por, očiščen in tanko narezan
    2 strta stroka česna
    230 g riža Arborio
    475 ml čiste kokošje juhe
    235 ml suhega belega vina
    225 g pokrovač
    225 g repkov kozic
    65 g svežega stročjega fižola, očiščenega in prepolovljenega
    119 g rdeče paprike
    15 g nastrganega Parmezana
    2 g nasekljane bazilike
    30 ml limoninega soka
    Sol in mlet črni poper

    Potek:
    Segrejte olivno olje nad majhnim ognjem. Dodajte por in česen ter kuhajte da se zmehčata, približno 5 minut. Vmešajte riž in kuhajte dodatnih 5 minut. Pogosto premešajte. Prilijte 360 ml kokošje juhe ter zavrite.

    Vmes nekajkrat premešajte. Zmanjšajte ogenj ter pokrito kuhajte 5 minut. Mešajte. Dodajte preostalo juho in vino, povečajte ogenj in kuhajte še 5 minut. Ves čas mešajte. Dodajte pokrovače, kozice, fižol in papriko.

    Kuhajte, neprestano mešajte, dokler skoraj vsa tekočina ne povre in so morski sadeži skuhani. Približno 5 minut. Ko je riž zmehčan in nekoliko kremast, začinite s soljo, sirom, baziliko, limoninim sokom in poprom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jabolčna torta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Za testo:
    400 gr moke
    200 gr masla
    200 gr sladkorja
    2 jajci
    naribana lupinica 1 limone

    Nadev:
    1 kg jabolk (sorta naj bo bolj suha)
    cimet nekaj nageljnovih žbic
    lupina limone
    ščepec soli

    Priprava:
    Olupite in narežite jabolka na manjše koščke. V lonec dajte jabolka, 2 žlici vode, limonino lupinico, 2 žlici sladkorja, cimet, ter nekaj nageljnovih žbic. Kuhajte 10 minut in nato pustite, da se ohladi. Moko stresite v skledo premera 22 cm, dodajte sladkor, sol, maslo ter mešajte kar se da hitro.

    Beri dalje (110 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Peperonata Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 bučka
    1 melancan
    1 paprika (rumena ali rdeča)
    2 zrela paradižnika ali paradižnikova passata
    1 manjša čebula
    začimbe po želji

    Priprava:
    Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo na koščke narezane in olupljene melancane in narezano papriko. Nekoliko solimo. Če je potrebno, dolijemo malo vode, in nekaj minut dušimo na zmernem ognju. Nato dodamo olupljene in narezane bučke.

    Melancane, papriko in bučke še nekaj minut dušimo, potem dodamo olupljen in na koščke narezan paradižnik. Če nimate svežega, lahko dodate paradižnikovo omako (ne mezge!) - količina po želji. Vse skupaj še nekaj časa dušimo, posolimo in po želji začinimo (bazilika, peteršilj ...).

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kroglice iz svežih fig in orehov Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    10 celih svežih fig
    10 celih orehov
    20 dag Albert keksov
    1 dl mleka (po potrebi več)
    1 žlica sladkorja
    10 dag jedilne čokolade
    malo olja
    kokosova moka

    Priprava:
    Svežim figam porežemo vršičke in vanje damo po dve polovici orehovih jedrc. Albert kekse zmeljemo, dodamo mleko in sladkor. S to maso ovijemo fige, da nastanejo kroglice.

    Te potopimo v čokolado, ki smo jo predhodno z dodanim oljem stopili nad soparo. Nato kroglice povaljamo v kokosovi moki. Ko se strdijo (za nekaj časa jih postavimo v hladilnik), jih razrežemo na polovice in postrežemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ribji fileti s pomarančo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiZa 4 osebe
    4-5 velikih filetov ribe (oslič, list, ostriž…)
    3 sladke pomaranče (najboljše če so ekološke)
    moka
    olivno olje
    žlica masla
    sol
    poper

    Priprava:
    Dobro operite 1-2 pomaranči v vroči vodi, prerežite sadež na pol (z lupino vred), nato na krhlje. V ponev zlijte nekaj olja, maslo ter popecite pomarančne krhlje, posolite in popoprajte, ter nato odstranite z ognja. Iztisnite sok drugih pomaranč, ter ga shranite.

    V isto kozico, kjer ste prej popekli pomrančne krhlje, dodajte nekaj masla in specite ribje fileje. Ko po robovih nastane hrustljava skorjica, jih odstranite iz posode.

    V kozico prilijte pomarančni sok, dodajte eno malo žličko moke, ter dobro premešajte, da omaka postane kremasta. Potem v omako dajte popečene pomarančne krhlje in jo prelijte preko pečenih ribjih filejev. Postrezite še vroče.

    Dober tek!

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščanec s pehtranom in lisičkami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiZa 4 osebe
    4 kose piščančjih bedrc
    1 šopek pehtrana
    1 kokošja jušna kocka
    25 cl smetane za kuhanje
    750g lisičk
    olivno olje
    česen
    sol
    peteršilj

    Priprava:
    V kozici segrejte žlico olivnega olja. Popecite piščančja bedrca iz obeh strani, da postanejo hrustljavo zlato obarvana. Dodajte 10cl kokošje juhe, dobro opran šopek pehtrana ter malo soli. Počakajte, da zavre, nato znižajte temperaturo in kuhajte na zmernem ognju 25 minut.

    V ponvici na hitro popecite lisičke z nekaj olja, soljo, narezanim česnom ter petršiljem. Pred postrežbo, odstranite šopek pehtrana, dodajte smetano ter na močnem ognju segrejte. Postrezite vroče, s soljenimi lisičkami.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Testenine s paradižnikom in rukolo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine za 4 osebe:
    180g špagetov (ali polžkov)
    800 g rukole
    300 g sladkih paradižnikov (češnjevec)
    20 g filetov slanika v olju
    2 mali žlički nasekljanega česna
    1 pekoča paprika
    3 žlice olivnega olja.

    Težavnost: enostavno. Čas priprave: 30 minut

    Priprava:
    Pristavite visoko ponev na zmeren ogenj, dodajte olje in česen. Nasekljajte slanike in pekočo papriko na koščke in posolite. Narežite paradižnike in jih malo solite. Vse skupaj popražite.

    Vodo solite ter skuhajte izbrane testenine (2 minuti manj, kot piše na embalaži), dodajte jih omaki iz paradižnikov (dodajte tudi malo vode, v kateri so se kuhali), ter pokuhajte.

    Beri dalje (25 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Reciklirani štruklji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    pol kg moke
    3 jajca
    1/2 l mleka
    sladka smetana
    olje
    peteršilj
    sol

    Priprava:
    Iz moke, jajc, mleka in ščepca soli naredimo testo za palačinke in jih spečemo. Če želimo upravičiti ime jedi, uporabimo en dan stare palačinke, ki jih prejšnji dan nismo pojedli.

    Narežemo jih na rezance, zmešamo s sladko smetano in jajci ter začinimo s peteršiljem in dosolimo. Zavijemo jih v naoljeno aluminijasto folijo ter 20 minut kuhamo v slanem kropu.

    Štruklje narežemo na kolobarje in postrežemo k mesu ali zelenjavi, lahko pa le dodamo malo kisle smetane in jemo same.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Tatarski 'biftek' iz tune Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g svežega fileja tune
    50 g drobne bučke
    ekstra deviško oljčno olje
    lahka sojina omaka
    solni cvet
    beli poper v zrnu
    nekaj vejic drobnjaka

    Priprava:
    Tunino temeljito očistimo, nato pa jo z najostrejšim nožem narežemo na drobne kockice. Neolupljeno bučko očistimo in zrežemo na kar se da drobne kockice, opazno drobnejše od tunovih. Nakockano tunino razdelimo na krožnike in potresemo z nakockano bučko.

    Vse skupaj zelo varčno in nežno začinimo z ekstra deviškim oljčnim oljem, sojino omako, solnim cvetom, sveže mletim belim poprom in drobno narezanim drobnjakom. Še bolje, da vse dodatke preprosto postavimo na mizo, pa naj si jed vsakdo začini po svojem okusu.

    Beri dalje (31 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  



     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 161

     Vreme  

    Klikni

    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2025 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 9,67 seconds