NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-maj
  • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

  • sobota 30-maj
  • Vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

  • nedelja 31-maj
  • Dance Alchemy & Brunch

  • ponedeljek 01-jun
  • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

  • torek 02-jun
  • Motorizirana preteklost

  • sreda 03-jun
  • S kajaki po reki Krki

  • četrtek 04-jun
  • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

  • petek 05-jun
  • Predstava Zgodba o Lipici

  • sobota 06-jun
  • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

  • nedelja 07-jun
  • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Blitvini zvitki z bulgurjem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. maj 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    8 velikih blitvinih listov (če so listi zelo tanki, uporabimo dva, torej potrebujemo 16 listov )
    100 g bulgurja
    ca. 200 ml zelenjavne juhe (bistre, za namakanje)
    1 šop korenovk (brez listov)
    100 g gavde (ali drugega sira)
    1 jajce
    3 mlade čebule
    2 jedilni žlici peteršilja (nasekljanega)
    1 kanček belega vina
    zelenjavna juha (za omako)
    sladka smetana (po želji)
    limonin sok
    sol
    poper
    maslo
    olje

    Priprava:
    Za blitvine zvitke z bulgurjem v posodo nasujemo bulgur, ga prelijemo z vrelo juho in pustimo stati 15-30 minut, da nabrekne. Očiščeno zelenjavo skuhamo v slani vodi do mehkega in spasiramo. Na drobno nasekljamo mlado čebulo in jo nekoliko prepražimo na maslu, da je še svetle barve.

    Beri dalje (203 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gratiniran kuskus s tunino v pečici Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. maj 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 konzervi tunine (v oljčnem olju)
    2 skodelici kuskusa
    2 stroka česna
    3 žlice oljčnega olja
    200 g sira
    1 konzerva pelatov
    sol
    origano

    Priprava:

    Na oljčnem olju prepražimo dva stroka česna. Dodamo paradižnik (najbolje pelate iz konzerve ali pa sveži paradižnik) in solimo po okusu ter dodamo origano. Kuhamo na zmernem ognju in počakamo, da voda v omaki nekoliko povre (ne preveč). Dodamo konzervirano tunino in premešamo. Medtem skuhamo kuskus v ločeni posodi (kuskus je zelo hitro kuhan - v vreli vodi okoli 2 minuti).

    Če smo omako solili dovolj, potem kuskusa ne solimo, drugače pa po okusu. Ko je kuskus skuhan, vanj vmešamo pripravljeno tunino omako. Vse skupaj prestavimo v steklen pekač (lahko tudi kakšen drug). Po vrhu naribamo sir in damo v pečico, da se sir na jedi lepo zapeče. Za boljši okus lahko nariban sir dodamo tudi v sam kuskus pomešan s tunino omako.

    Beri dalje (14 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Veganska torta brez peke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. maj 2020 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Za dno:
    200 g mandljev
    200 g datljev
    1 ščepec soli
    Krema:
    400 g indijskih oreščkov
    2 limoni (sok)
    1/2 čajne žličke vanilije (mlete, ali semena iz stroka)
    100 ml kokosovega olja
    100 ml agavinega sirupa (za sladkosnede lahko uporabimo tudi več)
    250 g borovnic (svežih; če so zmrznjene jih pred odmrznemo)

    Priprava:
    Za vegansko torto indijske oreščke čez noč namakamo v vodi. Za dno zmiksamo mandlje, datlje in ščepec soli, tako dolgo, dokler ne nastane gladka masa, ki pa je še vedno hrustljava. Nekaj mase vzamemo v roko in če se masa drži skupaj je ravno prava.

    Beri dalje (108 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Keksi z ovsenimi kosmiči Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. maj 2020 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    jajce
    20 dag sladkorja
    20 dag masla
    1 vanilin sladkor
    1 žlička cimeta
    20 dag moke
    1 pecilni prašek
    10 dag ovsenih kosmičev
    5 dag sesekljanih orehov
    5 dag sesekljanih arašidov
    5 dag grobo nasekljane čokolade

    Priprava:
    Jajce, maslo, sladkor, vanilin sladkor in cimet zmešamo v kremasto zmes. Dodamo moko in pecilni prašek ter zmešamo. Dodamo ovsene kosmiče in ponovno premešamo. Nato dodamo še ostale sestavine ter vse skupaj premešamo s kuhalnico, da so vse sestavine enakomerno porazdeljene.

    Beri dalje (70 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Dve hruški na dan in zgodi se to Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    petek, 22. maj 2020 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Pozitivke

    To je razlog, zakaj bi morale hruške biti bolj prisotne v vaši prehrani.
    Hruške so polne antioksidantov, dober vir prehranskih vlaknin in vitaminov C in K. Vsebujejo veliko vode, dobro vplivajo na prebavo in pomagajo v boju proti kardiovaskularnim boleznim. 

    Antioksidanti v hruškah pozitivno vplivajo na holesterol, kar posledično pomeni manjše tveganje za srčno in možgansko kap. Ker imajo nizek glikemični indeks, predstavljajo manjše tveganja za razvoj sladkorne bolezni.

    Beri dalje (83 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Puding iz polente z ragujem iz belušev Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. maj 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 ml vode
    60 g masla
    1 žlica Vegete
    150 g polente
    2 jajci
    150 g paradižnika
    1 žlica sesekljanega peteršilja
    2 stroka strtega česna
    50 g nastrganega sira Pecorina
    Poper
    Maslo za modelčke
    500 g belih belušev
    Sol
    300 g očiščenega graha
    4 drobno sesekljane šalotke
    1 žlica masla
    Sol
    Poper
    1 žlica kisle smetane
    Drobnjak za okras

    Potek:
    V vrelo vodo z maslom in Vegeto vmešajte polento ter pustite, da se skuha. Prelijte v posodo in takoj vmešajte 1 jajce.
    Drugo jajce zmešajte z na kocke narezanim paradižnikom, peteršiljem, česnom in sirom, vmešajte v pripravljeno polento in poprajte. Namažite 4 kalupe za narastke in jih nadevajte s polento.

    Beri dalje (124 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mlečni riž z jagodami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. maj 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 l mleka
    1 zavitek vanilijevega sladkorja
    Cimet
    Pomarančna lupinica
    30 g masla
    300 g riža
    1 kg jagod
    Limonina lupinica
    2 žlici limoninega soka
    150 g sladkorja
    175 ml pomarančnega soka
    2 žlici kisle smetane

    Potek:
    Pristavite mleko, dodajte vanilijev sladkor, cimet in pomarančno lupino ter počakajte da zavre. V kozici razpustite maslo in prepražite riž, da zrnca posteklenijo. Prilijte toliko vročega mleka, da je riž pokrit. Kuhajte v posodi brez pokrova 25 do 30 minut. Postopoma prilivajte še preostalo mleko. Večkrat premešajte.

    Beri dalje (75 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čemažev namaz Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. maj 2020 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g mladih listov čemaža
    50 g mletih orehov
    100 g parmezana, ali
    150 g suhe slane ovčje skute
    kozarec olivnega olja (odvisno kako gost namaz ali omako želite)
    2 žlici limoninega soka
    sol
    poper

    Potek:
    Liste čemaža operite, jih osušite in vložite v električni mešalnik. Drobno zmeljite ter dodajte orehe, parmezan ali skuto in limonin sok. Temeljito zmešajte v mešalniku. Gosto zmes redčite z dodajanjem olivnega olja. Ko ocenite, da je dovolj redka (preverite z žlico.

    Beri dalje (58 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Stročji fižol z gobicami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. maj 2020 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    180 ml olivnega olja
    6 žlic belega kisa
    1 1 žličk grobe soli
    1 žlička popra
    270 g šampinjonov, narezanih na tanke lističe
    1920 ml stročjega fižola
    1 žlica sesekljanih svežih listkov timijana

    Potek:
    Stepite olivno olje, kis, sol in poper. Dodajte gobice, premešajte in pustite pokrito vsaj 45 minut ali preko noči. Občasno premešajte. Veliko posodo napolnite z mrzlo vodo. V drugi posodi zavrite vodo z 1 žličko soli. Dodajte fižol in ga kuhajte 2 minuti.

    Fižol odcedite in ga takoj nato stresite v mrzlo vodo. Pustite, da se ohladi – približno 2 minuti, nato ga odcedite. Gobe odcedite, prihranite pa 1 žličko marinade. Zmešajte gobe, fižol, prihranjeno marinado in timijan. Takoj postrezite.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščančja rižota s špinačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. maj 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    40 g masla ali 4 žlice olja
    2 žlici sesekljane čebule
    1 strok sesekljanega česna
    400 g na koščke narezanega piščančjega mesa
    4 dl riža
    1 1 l juhe iz kocke ali kropa
    sol
    poper
    150 g špinače
    1 dl smetane
    muškatni orešček
    2 žlici naribanega sira (po želji)

    Potek:
    Špinačo očistite, odstranite peclje in jo dajte v kozico brez vode. Kuhajte jo 2 ali 3 mi¬nute, nato jo odcedite in grobo narežite. Na maslu ali olju pražite čebulo. Ko postekleni, zamešajte česen in takoj nato meso. Me¬šajte, da se osuši mesni sok.

    Beri dalje (66 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zapečene skutne krpice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. maj 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    300 g krpic
    sol

    Sestavine za skutni nadev:
    70 g razmehčanega masla
    3 jajca
    400 g skute
    2 dl smetane

    Sestavine za preliv:
    1 jajce
    1 dl smetane
    sol

    Potek:
    Krpice kuhajte v osoljenem kropu 12 minut. Odcedite. V naoljen pekač dajte polovico krpic, jih poravnajte, po njih razporedite skutni nadev in prekrijte z drugo polovico krpic.

    Prelijte s prelivom iz razžvrkljanih jajc, smetane in soli. Dajte v pečico, razgreto na 200°C, in pecite 35-40 minut, da se jed rumeno zapeče.

    Za skutni nadev umešajte mehko maslo posamezno dodajajte jajca, nato zamešajte skuto, osolite, dodajte smetano in dobro premešajte.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelena solata z rdečim ribezom in malinami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. maj 2020 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    1/2 glave kristalke
    300 g mlade špinače
    110 g rdečega ribeza
    30 g malin
    3 – 4 lističi bazilike

    Sestavine za solatni preliv:
    30 g malin
    1 limona
    3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    1 žlica vinskega kisa
    sol
    1 žlička rdečega popra v zrnu

    Potek:
    Za solatno omako v skodelici gladko razmešajte limonin sok, kis in sol, da se sol raztopi. Dodajte rdeč poper in med mešanjem postopoma prilijte olje. Maline v električnem mešalniku zmešajte v gladko omako in jo primešajte solatnemu prelivu. Pustite stati 60 minut.

    Beri dalje (49 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mediteranska lazanja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. maj 2020 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    3 žlice olivnega olja
    2 pakiranja sesekljanega paradižnika z baziliko in origanom (npr. Podravka)
    200 g očiščenih škampov
    200 g tune v olju
    30 g očiščenih in sesekljanih črnih oliv
    1 žlica kaper
    500 g testenin za lazanje
    300 g mozzarelle
    30 g parmezana

    Potek:
    Na olivnem olju segrejte sesekljan paradižnik z baziliko in origanom. Ko zavre, dodajte škampe, natrgano tuno, sesekljane olive, kapre in kuhajte na majhnem ognju okrog 10 minut.

    Posodo, v kateri boste pekli lazanjo, premažite z maslom, obložite z listi lazanje, po njih razporedite pripravljeno omako, posipajte z nastrgano mozzarello in tako nadaljujte, dokler ne porabite vse omake. Zaključite z listi lazanje. Posipajte z mozzarello in parmezanom. Pecite 30 minut na 200°C.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Morski list Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. maj 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    4 morski listi, vsak po 250-300 g
    malo mleka
    sol
    moka
    40 g masla

    Sestavine za limonovo maslo:
    40 g masla
    sok 1 limone
    peteršilj ali kapre

    Potek:
    Morske liste oplaknite. Ribe nato položite v krožnik z mlekom in pustite 5 minut. Odcedite, malo osolite in jih narahlo povaljajte v moki.

    V ponvi segrejte maslo, položite liste in jih pecite na vsaki strani 6-7 minut. Odcedite in položite na ogret ovalen krožnik. Prelijte z limonovim maslom.

    Za limonovo maslo dajte v kozico maslo in limono. Držite na vroči plošči, da se maslo zbistri. Dodajte nasekljan peteršilj ali kapre.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polnjen Avokado Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. maj 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    3 avokade
    3 žlice limoninega soka
    sol
    Ščepec kajenskega popra
    400 g očiščenih zamrznjenih škampovih repkov

    Sestavine za omako:
    90 g majoneze
    2 žlici kisle smetane
    1 in pol žličke paradižnikove omake
    1 žlica brandyja
    Ščepec kajenskega popra
    6 listov zelene solate
    1 žlica nasekljanega peteršilja

    Beri dalje (68 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Princeskina jagodna kupa Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. maj 2020 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    -  400 g jagod
    - 100 g sladkorja v prahu
    -  sok polovice limone
    -  1/2 l sladke smetane
    -  20 g sladkorja
    -  otroški piškoti ali biskvitne paličice za okras

    Priprava:
    300 g jagod zmeljemo v mešalniku, dodamo sladkor, limonin sok in nato 3 dcl stepene sladke smetane. Ostale jagode narežemo, manjše na 4 dele, večje pa na 6 delov, ter jih zamešamo med zmlete jagode. Jagodovo peno porazdelimo po čašah, okrasimo z biskvitnimi paličicami ali piškoti, narezanimi jagodami in stepeno smetano.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mešana solata Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. maj 2020 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    120 ml olivnega olja
    60 ml balzamičnega kisa
    45 ml vode
    7 g mešanice italijanskih začimb za solate
    560 g mešane zelene solate
    246 g paradižnikov, ki ste jim odstranili seme in jih narezali
    1 tanko narezana rdeča čebula
    150 g zdrobljenega sira feta
    90 g posušenih brusnic

    Potek:
    V posodici s tesnim zapiranjem zmešajte olje, kis, vodo in mešanico začimb ter dobro pretresite. V veliki posodi za solato zmešajte zeleno solato, paradižnik, čebulo, sir in brusnice. Prelijte s prelivom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Narastek z jajčevci Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. april 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    Jajčevci - 700 g
    Sol
    Čebula - 3 kosi
    Česen - 2 stroka
    Olivno olje - 1 dl
    Pločevinka sardin
    Svež paradižnik - 300 g
    Krompir - 400 g
    Mocarela - 250 g
    Bazilika
    Poper
    Parmezan - 4 žlice

    Priprava:
    Jajčevce operemo, obrežemo in podolžno narežemo na pol centimetra debele rezine. Solimo jih in pustimo stati 30 minut, da izločijo grenki sok. Česen in čebulo olupimo, na drobno sesekljamo in prepražimo na dveh žlicah olja. Dodamo tri odcejene in drobno narezane sardelne fileje. Premešamo.

    Paradižnike operemo in narežemo na rezine. Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na rezine. Mocarelo narežemo na rezine. Jajčevce oplaknemo z mrzlo vodo in popivnamo. Na čim manj olja jih popečemo po obeh straneh, da zlato porumenijo.

    Beri dalje (89 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Praženi špageti Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. april 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Za pripravo jedi za 2 osebi potrebujete:

    - 500 g kuhanih špagetov
    - 150 g mesa po želji
    - 50 g korenja
    - 50 g zelja
    - velika žlica graha
    - 1 jajce
    - sojina omaka, olje, sol
    - vok

    Potek:
    Operemo in narežemo meso, korenje in zelje na tanke trakove, dolge približno 2-3 cm. Na ponvi umešamo in skuhamo špagete. Na močnem ognju segrejemo vok, dodamo 2 veliki žlici olja. Ko je olje 60 odstotkov vroče dodamo meso in nekoliko kasneje še zelje ter korenje.

    Kuhamo dokler meso ne porjavi in se ne drži več skupaj. Dodamo jušno žlico sojine omake in dobro premešamo. Odstavimo. Ponovno segrejemo vok in dodamo 2,5 žlice olja. Ko se segreje, vlijemo jajce in zmešamo. Ko je jajce kuhano, dodamo špagete in dobro premešamo.

    Beri dalje (49 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Lahka sladica z višnjami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. april 2020 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    5 jajc
    7 žlic sladkorja
    5 žlic moke
    pecilni prašek
    2 žlici mleka
    1 vanilijpuding
    1/5 kilograma višenj
    1/2 l sladke smetane

    Priprava:

    Biskvit:
    Posebej stepite pet beljakov in pet rumenjakov, nato oboje zmešajte in dodajte pet žlic sladkorja, pet žlic moke in malo pecilnega praška. Vse skupaj dobro premešajte, vlijte v pekač in položite v pečico, ki ste jo pred tem ogreli na 200 °C ter pecite 10 do 15 minut. Dikler biskvit ni pečen, ne odpirajte pečice. Ohlajen biskvit pprelijte z dvema žlicama prekuhanega mleka, ki ste mu dodali dve žlici sladkorja.

    Višnjev nadev:
    Očišćenim višnjam dodajte sladkor po želji in jih kuhajte na zmernem ognju, dokler se spustijo soka. Nato jih precedite, soku dodajte puding in kuhajte, dokler se ne zgosti, potem dodajte višnje in namažite po biskvitu. Sladico pustite nekaj časa, da se ohladi, potem jo namažite s sladko smetano.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Orada v foliji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. april 2020 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    4 orade (1,4 kg)
    Sol
    Poper
    400 g bučk
    6 žlic olivnega olja
    1 steklenica paradižnikove omake z olivami
    1 žlica narezane bazilike

    Potek:
    Ribo očistite, operite in osušite, notranjost posolite in poprajte. Bučke operite, narežite na ploške ter kratko popecite na teflonski ponvi. Na aluminijasto folijo dajte žlico olja, položite nanjo ribo, prek nje paradižnikovo omako, popečene bučke, pokapljajte z olivnim oljem in posipajte z baziliko.

    Folijo dobro zavijte okoli ribe. Ponovite postopek še z ostalimi ribami. Pripravljene ribe postavite v pakač in pecite 30 minut na 220oC.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zapečene špinačne palačinke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. april 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine za palačinke:
    1 l mleka
    sol
    2-3 jajca
    250 g moke

    Sestavine za preliv:
    3 žlice sladke smetane ali mleka
    1 jajce
    sol

    Sestavine za špinačni nadev:
    4 žlice kuhane in pasirane špinače
    3 žlice sladke smetane
    1 jajce
    1 žlica drobtin
    1 sesekljan strok česna
    sol

    Potek:
    Iz vseh sestavin za palačinke zamešajte testo in specite tanke palačinke. Palačinke namažite s špinačnim nadevom, jih zvijte, po sredini poševno prerežite in položite na naoljen pekač tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor.

    Beri dalje (36 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pečena mečarica z rožmarinom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. april 2020 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    120 ml belega vina
    5 strtih strokov česna
    1 g sesekljanega svežega rožmarina
    448 g zrezkov mečarice
    2 g soli
    0.5 g mletega črnega popra
    30 ml limoninega soka
    15 ml olivnega olja
    4 rezine limone za okras

    Potek:
    Vino, česen in 1 žličko rožmarina zmešajte skupaj v večji plitki posodi. Ribo začinite s soljo in poprom. Pomažite zrezke z obeh strani po posodi, da bodo prekriti z marinado. Pokrijte in dajte v hladilnik za vsaj eno uro.

    V manjši posodi zmešajte limonin sok, olivno olje in preostal rožmarin. Pečico segrejte na srednjo temperaturo.
    S kuhinjsko brisačko iz rib odstranite marinado. Na rahlo naoljenih rešetkah pecite ribo deset minut, enkrat vmes obrnite. Zrezke preložite na krožnike in jih prelijte z limonino omako. Vsak filet okrasite z rezino limone.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 20

     Vreme  

    Vreme
    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2020 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 4,90 seconds