NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.000 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 20-apr
  • Z vodičem po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

  • nedelja 21-apr
  • Festivalnice - glasba za otroke

  • ponedeljek 22-apr
  • Koncert Folklorne skupine Vipava s gosti

  • torek 23-apr
  • Interaktivni program za razvoj, krepitev in varovanje zdravih odnosov mladostnikov

  • sreda 24-apr
  • Meditacija na notranjo svetlobo in zvok

  • četrtek 25-apr
  • Možganski fitnes - interaktivno izobraževanje za mlade o pomenu zdravja možganov

  • petek 26-apr
  • Igra go

  • sobota 27-apr
  • Vinotour v Ratsch!

  • nedelja 28-apr
  • Posebno vrtinčenje v VM Atlantis

  • ponedeljek 29-apr
  • Ulični zmaji v Gameljnah

  • torek 30-apr
  • Šahovske simultanke z mojstri in prvaki

  • sreda 01-maj
  • Prvomajske budnice po vaseh Občine Komen

  • četrtek 02-maj
  • Počitniške delavnice za otroke v MPT

  • petek 03-maj
  • Preplesavanje Društva Vrtnica

  • sobota 04-maj
  • Sobotne ustvarjalnice: Magični nakit

  • nedelja 05-maj
  • Srečanje z Bracom v Ljubljani

  • ponedeljek 06-maj
  • Blagovna znamka JUPOL letos praznuje 50 let

  • torek 07-maj
  • Interaktivni program za razvoj, krepitev in varovanje zdravih odnosov mladostnikov

  • sreda 08-maj
  • Maribere: Belo se pere na devetdeset

  • četrtek 09-maj
  • Možganski fitnes - interaktivno izobraževanje za mlade o pomenu zdravja možganov

  • petek 10-maj
  • Predstava Zgodba o Lipici

  • sobota 11-maj
  • Predavanje z izkustveno delavnico - Z zmagovalno miselnostjo do uspeha in sreče

  • nedelja 12-maj
  • Nedeljski bolšji trg in ulična prodaja

  • ponedeljek 13-maj
  • Radovan Radetič: Kako razumeti vedenje otroka in se nanj ustrezno odzvati

  • torek 14-maj
  • Interaktivni program za razvoj, krepitev in varovanje zdravih odnosov mladostnikov

  • sreda 15-maj
  • 3. sestanek Zavoda Vrabec Bloke

  • četrtek 16-maj
  • Možganski fitnes - interaktivno izobraževanje za mlade o pomenu zdravja možganov

  • petek 17-maj
  • 9. grajski dnevi (17. 5. 2019)

  • sobota 18-maj
  • Narava - Zdravje - Druženje na srečanje zeliščarjev na Dugem otoku

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Špinačni njoki z rikota sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. april 2019 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    90 g moke
    500 g blanširane špinače, ožete
    200 g rikote
    150 g parmezana
    50 g masla
    3 rumenjaki
    sol
    muškatni orešček
    majhen šopek majarona
    parmezan
    žajbljevo maslo

    Priprava:
    Maslo stopimo v globlji ponvi. Dodamo mu osmukan majaron in kuhljamo nekaj minut. Parmezan drobno naribamo. V ponev stresemo ožeto špinačo in premešamo, da se okusi povežejo. Začinimo s soljo, odstavimo in ohladimo. Ohlajeno špinačo grobo sesekljamo. V večji skledi s penovko premešamo rikoto. Nato nanjo presejemo moko. Dodamo rumenjake, nariban parmezan in nariban muškatni orešček.

    Nazadnje primešamo ohlajeno špinačo; po potrebi dosolimo in dobro premešamo. Pladenj pomokamo. V veliki posodi pristavimo vodo za kuhanje njokov. Z dvema žličkama oblikujemo njoke: z eno žličko zajemamo testo, z drugo pa ga pomagamo oblikovati. Njoke zlagamo na pomokan pladenj, vsi pa naj bi bili podobno veliki, premera približno 2 centimetra.

    Beri dalje (42 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bolgarska krompirjeva pita Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. april 2019 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 suh kvas
    3 žlice tople vode
    4 veliki kuhani krompirji (800g)
    1 čebula  (100g)
    3 jajca
    sol in poper
    1 žlička sesekljane mete
    100 ml olja
    1 žlica vegete
    100 g feta sira
    100 g sveže zrezane rdeče paprike
    230 g pšenične ostre moke

    Priprava:
    Kvas stopite v vodi in ga pustite, da nekoliko vzhaja. Krpmpir in čebulo naribajte in denite v večjo posodo. Dodajte jajca, oper, mento, olje in žlico vegete. Nato vmešajte kvas, na koncu dodajte nariban sir, sesekljano papriko in moko. Zmes dobro premešajte in zlijte v namaščeno posodo. Pusite tjo na toplem naj stoji 1 uro. Pecite v ogreti pečici na 200 stopinjah 45 - 50 minut. Postrezite toplo ali hladno s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Tunina pašta z mlado zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. april 2019 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 večja mlada čebula
    2 stroka česna
    1 manjši jajčevec
    1 manjša bučka
    240 g pelatov - konzerva
    150 g tune volju
    1 cm ingverja
    1 poravnana žlička pekoče paprike
    sol in poper
    250 g testenin po okusu

    Priprava:
    Denite vreti slano vodo. Na olivne olju popražite sesekljano mlado čebulo in proti koncu vmešajte še sesekljan česen. nato dodajte na kockice zrezano bučko in  jajčevec, solite in pražite dokler se zelenjava ne zmehča. Paradižnik zrežite ter denite v isto posodo, zmešajte ter kuhajte. Nato naribajte ingver ter ga dodajte omaki, kuhajte še deset minut, da se malo izpari.

    Zdaj je čas da denete kuhati testenine. Pred koncem v omako vmešajte še odcejeno tunino, ter narezan zeleni del mlade čebule ter začinite s papriko, soljo, poprom ter začimbami po okusu. Kuhajte še kakšno minutko nato v omako vmešajte na trdo skuhane testeninte, premešajte ter takoj postrezite s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Odličen golaž iz hobotnice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. april 2019 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1,5 kg hobotnice
    3 velike čebule
    4-5 strokov česna
    šopek peteršilja
    1dl belega vina
    5 listov lovorja
    malo rožmarina
    par velikuh krompirjev
    sol in poper
    začimbe po okusu

    Priprava:
    Hobotnico kupite zamrznjeno ali jo na hito zamrznite, da se lažje skuha. Lahko jo na začetku skuhate v ekonomloncu a še pred kuhanjem mora biti očiščena. Ko je hobotnica mehka, jo narežite na kose. Popražite na olju sesekljano čebulo, česen in dodajte hobotnico.

    Zalijte jo s precejeno vodo v kateri se je kuhala ter dolijte 1 dl belega vina, začimbe. Proti koncu kuhanja dodajte še narezan olupljen krompir ter skuhajte do konca. Postrezite vročo s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mobilna aplikacija Veš, kaj ješ? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 9. april 2019 @ 12:33 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Inovativne rešitve za informirane odločitve:
    Mobilna aplikacija Veš, kaj ješ?! - hiter in preprost pomočnik pri izbiri živil z ugodnejšo hranilno sestavo

    Zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, a odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo.

    Znanstvene raziskave so že pred časom pokazale, da potrošniki tovrstne podatke pogosteje uporabljajo, če so prikazani v preprostejši in razumljivejši obliki. V ta namen je bil razvit sistem označevanja hranilne vrednosti, ki ključne podatke označuje z barvami semaforja, od zelene do rdeče. Raziskovalci so namreč ugotovili, da pri tako prikazanih podatkih večina zna ločiti med »dobrim« in »manj dobrim« prehranskim profilom živila in bistveno lažje izbere živilo z ugodnejšo hranilno sestavo.

    Beri dalje (1.476 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Tradicionalna pizza z mozzarelo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. april 2019 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g moke, tip 550
    3 žlice olivnega olja
    20 g kvasa
    1/2 žličke sladkorja
    1 žlička soli
    1-2 vejici bazilike
    1,25 dl paradižnikove omake
    200 g mocarele
    sol
    beli poper v zrnu
    1 vejica bazilike

    Priprava:
    Kvas razmešamo z 2 do 3 žlicami mlačne vode, primešamo sladkor in pustimo vzhajati 5 minut. V posodo namiznega električnega mešalnika presejemo moko. Dodamo olivno olje, vzhajan kvas in sol, potem pa med dodajanjem mlačne vode ugnetemo gladko, mehko testo.

    Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in na toplem pustimo približno 30 minut, da vzhaja na dvojno količino. Pečico segrejemo na 250 °C. Pekač za pice s premerom 33 centimetrov namažemo z maslom. Mocarelo odcedimo in grobo naribamo ali narežemo na kolesca.

    Beri dalje (44 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Enolončnica iz leče in gob Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. april 2019 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 žlica olivnega olja
    50 g čebule
    40 g pancete
    100 g korenja
    50 g leče
    1 l gobove juhe
    sesekljane različne gobe - lahko zamrznjene

    Priprava:
    Na segretem olju popražite sesekljano čebulo in panceto, ki ste jo narezali na kockice. Korenje olupite in narežite na kolutke ter jih popražite med čebulo. Vse skupaj zalijte s 500 ml gobove juhe in počasi kuhajte na majhnem ognju.

    Dodajte lečo, preostalo juho ter kuhajte dokler se leča ne skuha. Enolončnici lahko dodate tudi stlačen krompir ali zabelo iz   škroba, da bo gostejša. Poleg ponudite kos kruha ter enolončnico okrasite s sesekljanim koprom in ribanim sirom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pisane krompirjeve polpete Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. april 2019 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1,5 kg krompirja
    15 dag korenja
    15 dag graha
    15 dag šunke
    2 stroka česna
    1 jajce
    1 žlica kisle smetane
    malo drobnjaka
    1 ščep soli
    moka
    1 jajce
    malo drobtin
    olje

    Priprava:
    Krompir olupite in narežite na manjše koščke ter jih denite kuhati v slano vodo. Dodajte 2 stroka česna ter kuhajte 15 minut oz. Dokler se krompir ne zmehča. Medtem v drugi posodi skuhajte grah in korenje. Krompir in zelenjavo odcedite. Krompir zmešajte v pire, dodajte mu kislo smetano in jajce ter zmešajte v enovito zmes.

    Beri dalje (62 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Preprosta kmečka pita Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. april 2019 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    750 g krompirja
    100 g čebule
    10 ml olja
    500 g mletega mešanega mesa
    1 žlica mešanice česna in limoninega soka
    1 goveja kocka
    1/4 skodelice vode
    125 g rjavih šampinjonov
    50 g dvojnega paradižnikovega koncentrata
    250 g sesekljanega paradižnika
    1 žlička soli
    1 ščepec rožmarina
    1 ščepec timijana
    1 ščepec origana
    50 ml mleka
    30 g masla
    150 g naribanega sira

    Beri dalje (117 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Testenine s sojinimi kalčki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. marec 2019 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g testenin
    170 g sojinih kalčkov iz kozarca
    100 g mehkega sojinega sira
    2 žlici goste kisle smetane
    1,25 dl zelenjavne osnove
    4 žlice indonezijske sojine omake
    sol
    beli poper v zrnu
    1 žlica sesekljanega peteršilja

    Priprava:
    V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin. Sojine kalčke odcedimo. Pripravimo zelenjavno osnovo in jo zmešamo s tofujem, kislo smetano, sojino omako, soljo in sveže mletim poprom. Krop posolimo, potem pa vanj stresemo makarone, ki jih skuhamo na zob. Kuhane testenine odcedimo, pri čemer prestrežemo nekaj zavrelice.

    V pripravljeno omako zamešamo sojine kalčke, potem pa prilijemo toliko zavrelice od kuhanja testenin, da dobimo voljno omako. Kuhane testenine odcedimo, stresemo v segreto servirno skledo, prelijemo z omako, potresemo s sesekljanim peteršiljem in dobro premešamo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Koprivni njoki s parmezanom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. marec 2019 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    750 g mladih kopriv
    300 gr drobtin
    1 jajce
    2 zlici parmezana
    moka

    Priprava:
    Skuhane koprive odcedimo in zmiksamo. Dodamo drobtine, jajce, parmezan, moko in sol. Vse dobro pomesamo in naredimo njoke, ki povaljamo v moko. Kuhamo jih v slanem kropu 15 minut. Posujemo jih z naribanim parmezanom in specialiteta je tu!

    Če imajo koprive za vas premočan okus, jih lahko zamenjate s špinačo ali blitvo.

    Pa dober tek!

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kuskus s cvetačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. marec 2019 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    polnozrnati kus-kus (nekaj žlic)
    cvetača (nekaj žlic)
    adaptirano mleko (nekaj žlic)
    mini košček masla
    mleti janež

    Priprava:
    Cvetove cvetače skuhamo do mehkega in jih damo v skledico za pasiranje. V isti vodi lahko skuhamo kus kus po navodilu z vrečke, ponavadi to pomeni pet minut kuhe in vsaj pet minut nabrekanja. Cvetači dodamo košček masla, mleko in začimbe po želji ter spasiramo in primešamo kus kusu.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jagnječji ragu s čičeriko Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 31. marec 2019 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g jagnjetine brez kosti
    240 g kuhane čičerke
    400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
    1 velika čebula
    2 velika korenčka
    100 g suhih marelic
    3 žlice olja
    3,5 dl čiste goveje juhe
    sol
    beli poper v zrnu
    2 stroka česna
    1 žlica sesekljanega peteršilja
    1/4 žličke suhega origana
    1/4 žličke suhega timijana
    1 lovorov list

    Priprava:
    Čičerko odcedimo, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Meso narežemo na kocke. V ognjevarni posodi segrejemo olje, na katerem rjavo prepražimo narezano meso. Korenček očistimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prepraženo meso poberemo iz posode.

    Beri dalje (86 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pašta z gobami in divjimi šparglji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. marec 2019 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g tagliatelle
    Šop divjih špargljev
    15 dag šampinjonov ali drugih gob
    10 dag fine dimljene šunke ali pancete
    Manjši šopek mlade šalotke
    1 strok česna
    200 ml smetane za kuhanje
    sol in poper
    muškatni orešček
    malo svežega peteršilja ali drobnjaka
    parmezan

    Priprava:
    Sesekljajte šalotko in česen. Gobe očistite ter narežite na lističe. Šunko sesekljajte na kockice. Očistite tudi šparglje ter odrežite oleseneli del. Šparglje na hitro blanširajte v vreli vodi, na malo olja popražite šalotko, da se nekoliko omehča, dodajte stisnjen ali nasekljan česen, šunko in šparglje. Na koncu vmešajte še gobe, solite poprajte ter pražite par minut.

    Beri dalje (88 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavni bulgur Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. marec 2019 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    150 g prosa
    800 g paradižnika
    500 g čebule
    1 velik jajčevec
    2 bučki
    3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    5 dl zelenjavne osnove
    sol
    črni poper v zrnu
    4 stroki česna
    2 vejici rožmarina

    Priprava:
    Jajčevec očistimo, podolžno razpolovimo in narežemo na rezine, ki jih stresemo v cedilo in posolimo.Pristavimo zelenjavno osnovo, zavremo in pustimo na toplem. Česen olupimo in narežemo na zelo tanke lističe. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na lističe. V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo narezano čebulo in sesekljan česen. Mešamo toliko časa, da čebula postekleni.

    K čebuli primešamo proso, potem pa sestavine med mešanjem pražimo še nekaj minut. Zalijemo z zelenjavno osnovo, zavremo in pokrito počasi kuhajmo 20 minut. Bučki narežemo kakor jajčevec. Narezan jajčevec oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.

    Beri dalje (51 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Porove palačinke z mladim sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. marec 2019 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    10 žlic moke
    pribl. 2,5 dl mleka
    2 jajci
    1 žlica olja
    ščepec soli
    Nadev:
    300 g pora
    300 g skute
    3 žlice kisle smetane
    1 jajce
    2 žlici olja
    sol
    2 žlici kisle smetane
    1 jajce
    maslo za pečenje in pekač

    Priprava:
    Por očistimo in narežemo na zelo tanka kolesca. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, na katerem por počasi prepražimo, da se zmehča. Odstavimo in ohladimo. Sestavine za testo gladko razžvrkljamo. Pekač namažemo z maslom. V nadev zmešamo ohlajen por, skuto, kislo smetano, jajce, olje in sol. Palačinke spečemo, najbolje na maslu.

    Beri dalje (52 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sirov burek s špinačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. marec 2019 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g vlečenega testa
    300 g fete
    150 g masla
    1,25 dl mleka
    1 kg špinače
    1 čebula
    1 jajce
    sol
    črni poper v zrnu
    muškatni orešček
    1 šopek peteršilja

    Priprava:
    Špinačo preberemo; večje listne žile porežemo. Nato jo operemo, nekoliko odcedimo in pristavimo v suhem loncu; le toliko, da se pri visoki temperaturi sesede. Sir narežemo na drobne kockice. Sesedlo špinačo stresemo v cedilo, odcedimo in ohladimo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pravokotni ognjevaren pekač  namažemo s 25 grami masla.

    Beri dalje (145 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čebula Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    sreda, 20. marec 2019 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    Čebula je odlična zdravilna rastlina, ki je nenadomestljiva v vsaki kuhinji in v kulinariki za pripravo najrazličnejših jedi. Zdravilni učinki so mnogostranski in še vedno niso popolnoma raziskani.
    Ljudska imena: Črlenec, črljenec, luk, jedilna čebula, kuhinjska čebula, navadna čebula. Latinsko: Allium Cepa

    Botanični opis rastline
    Okrog leta 50 p. n. š. je že poznal čebulo kot prastaro zdravilo Dioskurid, zdravnik in odličen poznavalec narave, ki je potoval po Orientu. Kot prvi vojaški zdravnik je v medicinskem delu opisal že okrog 800 zdravilnih rastlin, ki so jih cenili in uporabljali še 16 stoletij po njegovi smrti predvsem arabski zdravniki.

    Beri dalje (798 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Stročnice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 19. marec 2019 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    Med stročnice prištevamo bob, lečo, rdeči, rjavi in pisani fižol, grah, čičerko in številne druge. Ker je fižol zelo dober vir beljakovin, ga lahko uporabite za zmanjševanje količine zaužitega mesa.
    Stročnice energijo sproščajo počasi, kar je dobro za raven krvnega sladkorja in obvladovanje teka, zaradi česar so lahko pomoč pri hujšanju. Lahko jih uživate samostojno, v juhah, enolončnicah, solatah, omakah, namazih (denimo humus iz čičerke).

    Ker so bogate z vlakninami, ugodno vplivajo na prebavo. Težava so neprebavljive vlaknine, ki povzročajo napenjanje v prebavilih. Temu se izognemo tako, da suho zrnje namočimo in vodo pred kuhanjem zamenjamo. Nekateri pravijo, da je dobro vodo odliti še med kuhanjem, izkušeni še, da je s stročnicami dobro kuhati lovorjev list, kumino in janež, ki umirjajo prebavila. Namakanje zrnja tudi precej skrajša čas kuhanja.

    Beri dalje (44 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Manj ogljikohidratov, več maščob Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 18. marec 2019 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    Piše: Ana Švigelj v novih Misterijih, www.misteriji.si

    Razširjena izdaja knjige »Resnice in laži o hrani«
    Med knjigami Ara založbe, ki so jih bralci najbolje sprejeli, je tudi Resnice in laži o hrani hrvaške avtorice Anite Šupe. Gre za eno najbolj prodajanih knjig o prehrani. Njen uspeh pripisujemo dejstvu, da so ljudje začutili, da so v njej resnično prave informacije, ki botrujejo človekovemu zdravju in ne bolezni. Avtorica je v njej razblinila mit o škodljivosti maščob in holesterola ter mit o blagodejnosti žit in sladkorja. Knjiga v razširjeni oziroma dopolnjeni izdaji je pravkar izšla tudi v slovenščini.

    V njej pojasnjuje, zakaj je hrana, na katero smo gensko in fiziološko prilagojeni, najprimernejša za naše dobro zdravje, zaščito pred boleznimi, vitalnost, vzdržljivost, reproduktivnost in dolgo življenje. To so meso in maščoba rib in živali, jajca, vrtnine, sadje, orehi in naravni polnomastni mlečni izdelki.

    Beri dalje (1.160 besed) 1 komentarjev.   
    Zadnjikrat komentirano: 03.18.19 @ 15:27 z Nan 
    | More

    Sirov zavitek s čemažem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. marec 2019 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    9 listov vlečenega testa
    500 g skute
    ekstra deviško olivno olje
    velik šopek čemaža
    1 veliko jajce
    1 rumenjak
    sol
    3 vejice bazilike, neobvezno

    Priprava:
    Zavremo vodo za blanširanje čemaža. Čemaž očistimo, operemo in za 15 sekund stresemo v krop. Nemudoma ga odcedimo in oprhamo pod hladno vodo. Čemaž temeljito odcedimo. Beljak stepemo v čvrst beljakov sneg. Baziliko osmukamo in s ščepom soli drobno sesekljamo. Čemaž ožamemo in grobo narežemo. Skuto gladko zmiksamo.

    Odločno ji primešamo 1 rumenjak, narezan čemaž, 1 do 2 žlici olivnega olja in sesekljano baziliko, nazadnje pa nežno še beljakov sneg. Pekač namažemo z oljem. Pečico segrejemo na 200 °C. List testa pokapljamo z oljem in pokrijemo z drugim listom testa, ki ga prav tako pokapljamo. Po vrhu položimo tretji list testa, ki ga pokapljamo z oljem, polovico pred seboj pa namažemo s četrtino namaza.

    Zvijemo, zavitek pa položimo na pekač. Enako pripravimo še preostala dva zavitka. V sladki smetani gladko razmešamo rumenjak. Zavitke mestoma prebodemo z vilicami in premažemo s smetano. Pekač za 30 do 40 minut položimo v segrete pečico. Zavitke med peko še nekajkrat premažemo s smetano.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Grahova rižota Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. marec 2019 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g riža
    50 g zmrznjenega graha
    2 šalotki
    sok 1/2 limone
    50 g parmezana
    2 žlici olja
    8,5 dl zelenjavne osnove
    0,5 dl suhega belega vina
    sol
    nekaj lističev mete

    Priprava:
    Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Pristavimo in segrejemo zelenjavno jušno osnovo. V široki posodi segrejemo olje, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Primešamo riž in med mešanjem pražimo 2 do 3 minute.Riž zalijemo z vinom. Kuhamo, da vino izhlapi. Riž zalijemo z zajemalko vroče osnove. Počasi kuhajmo, da riž vpije tekočino, potem pa prilijemo naslednjo zajemalko osnove.

    Beri dalje (49 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Nadevane hruške Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. marec 2019 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 srednje trde hruške
    250 g listnatega testa
    70 g mletih mandljev
    2 žlici sladkorja
    1 žlica marmelade
    sladka smetana

    Priprava:
    Mlete mandlje, sladkor, marmelado in sladko smetano zmešamo v gost nadev. Listnato testo razvaljamo in razrežemo na 4 kose. Pečico segrejemo na 160 °C. Hruške olupimo; vrh z muho odrežemo, peclje pa pustimo. Nato jim izrežemo peščišče, v odprtino pa s pomočjo brizgalne vrečke nabrizgamo nadev.

    Hruške ovijemo v testo in položimo v pekač, ki smo ga oplaknili s hladno vodo. Pekač za 40 minut položimo v segreto pečico. Postrežemo malce ohlajene s čokoladno omako ali sladko stepeno smetano.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 26

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2019 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 3,48 seconds