NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 
Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.

Vpiši se ali pošlji email na: soncna@pozitivke.net.
Več o sončni pošti >>
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 20.000 bralcev.

 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 NOVO PRI NAS  

ČLANKI

2 novi Članki v zadnjih 24 urah

KOMENTARJI BRALCEV
zadnja 2 dni

  • Nepričakovano [+4]
  • Zajček
  • Ljubezen, zdravje...

  • TRACKBACKS zadnja 2 dni

    Ni novih trackback komentarjev

    POVEZAVE zadnja 2 tedna

    Ni nedavnih novih povezav

     Aktualno  


     Mesečni koledar  
    Dogodki te strani

    četrtek 19-okt
  • Nauki oktobra
  • Učenje pravilnega dihanja in sproščanje s petjem
  • Izdelovanje eko prevoznih sredstev

  • petek 20-okt
  • Festival nakupov in zabave (LJ)
  • Partnerstvo in ljubezen
  • Transformacija odnosov med otroki in starši

  • sobota 21-okt
  • Dobrodelni dogodek ŠAPICE SREČE
  • Tečaj peke kruha v krušni peči

  • nedelja 22-okt
  • Pohod po osrčju dežele kraškega terana
  • Pogovor o uprizoritvi Tisti občutek padanja - Festival Borštnikovo srečanje

  • ponedeljek 23-okt
  • Brezplačni tečaj: e-članki in e-knjige
  • Ura pravljic

  • torek 24-okt
  • Zdrava hrbtenica
  • Pravljična ura

  • sreda 25-okt
  • Bemumast!
  • Skupina za pomoč mladostnicam in mladostnikom

  • četrtek 26-okt
  • Andrej Hrausky: Šentjakobski trg, cerkev sv. Flori

  • petek 27-okt
  • Spoznajmo slovenski jezik

  • sobota 28-okt
  • Ustvarjalne delavnice: Mali levček

  • nedelja 05-nov
  • Koncert Songs of the Soul, glasba Maestra Šri Činmoja, Vstop prost

  • sobota 11-nov
  • Tečaj shiatsu terapije - začetni

  • sreda 15-nov
  • Srečanje z Bracom v Rogaški Slatini

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Gratinirana krompirjeva omleta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. oktober 2017 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g mletega mesa
    1 kg čebule
    500 g krompirja
    2 žlici drobtin
    2 jajci
    1 žlička timijana
    sol in poper
    3 žlice olja
    1/2 instant juhe ali vode
    1 skodelica belega vina
    40 g naribanega parmezana
    1 lonček kisle smetane

    Priprava:
    Mleto meso, drobtine in jajca dobro zmešamo, solimo, popramo, dodamo timijan in oblikujemo majhne kroglice v velikosti oreha. V vročem olju jih popečemo, poberemo iz ponve in damo na isto maščobo čebulo, ki smo jo olupili in narezali na kolobarje. Medtem olupimo krompir in ga zrežemo na manjše kocke.

    Beri dalje (47 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sočne zelenjavne polpete Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. oktober 2017 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 večji krompirji
    30 dkg mešane zelenjave
    1 jajce
    1 suh čili ali 1 žlička tolčene pekoče paprike
    sol
    poper
    1 vrečka parmezana
    2-4 jedilne žlice pšeničnega zdroba
    Težavnost: nizka. Čas priprave: 35 minut.

    Priprava:
    Krompir skuhamo in pretlačimo, dodamo kuhano zelenjavo, jajce, čili, začimbe in parmezan, ter dobro premešamo. Dodajamo pšenični zdrob po potrebi, da dobimo gosto maso iz katere oblikujemo polpete, ki jih opečemo na olju. Ponudimo jih k priljubljeni sočni omaki ter prilogi po lastni izbiri.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Brokolijev narastek Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. oktober 2017 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g brokolija
    1 majhna cvetača
    2 dl kisle smetane
    sol
    muškatni orešček
    2 jajci
    5 dag parmezana
    5 dag masla

    Priprava:
    Brokoli operemo in očistimo. Cvetačo operemo in oboje razdelimo na cvetke. Na hitro pokuhamo v vreli slani vodi. Model za torto namažemo z maslom. Vanj naložimo brokoli in cvetačo. Prelijemo z mešanico iz kisle smetane, jajc, ki smo jim dodali muškatni orešček in sol. Potresemo še s kosmi masla in naribanim parmezanom. Pečemo v pečici 30 minut pri 180 stopinjah. Postrežemo s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gobova pašteta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. oktober 2017 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    0,5 kg jurčkov (lahko tudi šampinjone ali mešane gobe) malo maslo
    čebula
    vegeta
    česen
    30 dag piščančjega fileja skuhanega z vegeto
    sok pol limone
    1 žlica gorčice
    2 žlici majoneze
    1 pekoči feferon
    pol žličke rdeče paprike
    1 surov rumenjak
    1 žlica majarona
    malo timijana
    sol
    poper
    sveži peteršilj

    Priprava:
    Pol kg jurčkov (lahko tudi šampinjone ali mešane gobe) z malo masla pražimo na čebuli, dodamo vegeto in česen. 30 dag piščančjega fileja skuhanega z vegeto, narežemo na koščke in ohladimo. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku in dodamo ostale sestavine. Postrežemo ohlajeno s kosi popečenega kruha. Primerno tudi a zajtrk ali obilno večerjo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Študentje s celiakijo izbire skorajda nimajo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    sobota, 14. oktober 2017 @ 23:25 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Primerjalno ocenjevanje ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone
    V tokratnem primerjalnem ocenjevanju so strokovnjaki MIPORja v treh slovenskih mestih, kjer je veliko študentske populacije, obiskali devet gostinskih obratov, ki ponujajo študentska kosila na bone.

    Preverili in ocenili so, na kakšen način imajo na prodajnih mestih označen gluten in druge alergene, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Že majhna napaka lahko namreč povzroči, da bolnik zaužije toliko glutena, ki lahko povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja.

    Beri dalje (765 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mit ali resnica - kje iskati verodostojne informacije s področja prehrane? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 10. oktober 2017 @ 12:13 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Mesec oktober je že vrsto let posvečen hrani, saj 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Po podatkih nacionalnih raziskav se v Sloveniji zdravo in pretežno zdravo še vedno prehranjuje manj kot polovica prebivalstva. V naši prehrani je še vedno premalo sadja, predvsem pa zelenjave in prehranske vlaknine, ki so pomembni prehrambeni varovalni dejavniki pred kroničnimi nalezljivimi boleznimi.

    Veliko oviro pri ozaveščanju prebivalstva predstavljajo nasprotujoče si, včasih pa celo zavajajoče informacije na področju prehrane, ki se pogosto brez preverjanja objavljajo tako na spletu, kot tudi drugje. Kot odgovor na to je bil vzpostavljen Nacionalni portal o hrani in prehrani, ki prebivalcem v različnih življenjskih obdobjih ponuja verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane. Projekt v okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija izvajata Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje, financira pa ga Ministrstvo za zdravje.

    Beri dalje (1.559 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavna musaka Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. oktober 2017 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    olivno olje
    1 kos čebule
    2 stroka česna
    2 krompirja
    1 bučka
    2 sveža paradižnika
    sol
    poper
    sveža bazilika
    rožmarin
    paprika v prahu ter malo vegete
    450 g mozzarele
    300 g zamrznjene zelenjave

    Priprava:
    Na maščobi prepražimo čebulo in česen ter dodamo papriko v prahu. Nato narežemo bučko ter paradižnike, dodamo čebuli ter skupaj z zmrznjeno zelenjavo in začimbami dušimo. Med tem skuhamo krompir. Ko je kuhano, jensko posodo namažemo z oljem, rahlo posujemo z drobtinami. V posodo najprej stresemo zelenjavo, nato po vrhu narezan krompir ter na koncu še stisnjeno mozzarelo. V pečici na 200 stopinjah pečemo približno 15 minut.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučni tortelini Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. oktober 2017 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g ostre moke
    5 jajc
    sol
    Nadev:
    1 dl bučnega pireja
    parmezan
    sol
    poper
    rožmarin
    drobtine
    bučno olje
    žlica zdrobljenih bučnic

    Priprava:
    Iz sestavin za testo zgnetemo trdo testo za rezance. Lahko ga uporabimo takoj, še bolje pa je, če stoji čez noč v hladilniku. Če so jajca manjša, lahko dodamo nekaj kapljic vode. Sestavine za nadev so približne, dodajajo se po okusu, razen drobtin, ki jih dodajamo, dokler ne dobimo želene gostote. Jaz iz mase oblikujem kroglice, katere potem polnim v testo. Zvaljamo testo na testomatu, najprej na debelino 6, nato na 2, izrežemo kvadratke, na sredino damo kroglico nadeva in zapognemo v trikotnik.

    Beri dalje (43 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pečen paradižnik polnjen s kuskusom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. oktober 2017 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    140 g kus kusa
    280 ml juhe (lahko iz pol zelenjavne kocke)
    1 manjša čebula ali večja šalotka
    1 majhen strok česna
    žlica olivnega olja
    50 g polnjenih zelenih oliv (cca. 10 oliv)
    sol
    poper
    bazilika
    8 manjših paradižnikov
    sladkor
    košček masla
    parmezan (v kosu)

    Priprava:
    Juho zavremo (če imamo že kuhano) ali jo naredimo iz 280 ml vrele vode, v kateri raztopimo 1/2 kocke za zelenjavno juho (boljše so bio kocke). V to juho stresemo kus kus, pokrijemo in pustimo, da se napije, medtem pa naredimo ostalo. Ko se napije, ga z vilicami rahlo razbrskamo, da je rahel in brez grudic. Sesekljamo čebulo in iztisnemo česen, segrejemo olivno olje in oboje (česen in čebulo) do zlato - rjave barve prepražimo na njem.

    Beri dalje (167 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelena leča s poširanim jajcem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. oktober 2017 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g zelene leče
    4 jajčasti paradižniki
    4 mlade čebule
    1 limona
    4 jajca
    2 žlici olivnega olja
    4 žlice smetane za stepanje
    1 žlica dijonske gorčice
    sol
    črni poper v zrnu
    2 velika stroka česna
    3 vejice peteršilja
    1 lovorov list

    Priprava:
    Lečo in lovorov list stresemo v kozico. Prilijemo toliko hladne vode, da prekrije lečo, pristavimo, zavremo in počasi kuhajmo 25 minut. Paradižnike očistimo in narežemo na drobne kockice. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Limonino lupinico drobno naribamo. Limono razpolovimo in ožamemo. Peteršilj osmukamo in grobo sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanka kolesca. Kuhano lečo precedimo.

    Beri dalje (107 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pozor: Kaj se zgodi, če pojemo preveč ingverja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 3. oktober 2017 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Pozitivke

    Ne pretiravajte z uživanjem ingverja!
    Ingver je znan po svojih zdravilnih učinkih, strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo, da nam lahko prekomerno uživanje škodi.
    Vsestranska in slastna korenina, ki je tudi močan afrodiziak, ima namreč lahko tudi neprijetne stranske učinke.

    Še zlasti osebe, ki imajo bolj občutljiv želodec, pravijo, da jih po ingverju peče zgaga, mnogi pa poročajo tudi o napihnjenosti in driski. Zaradi ingverja lahko pride tudi do draženja v ustni votlini.

    Beri dalje (48 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zeliščna juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. oktober 2017 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g mešane sezonske zelenjave
    1 srednje velik krompir
    125 g sladke smetane
    2 žlici olja
    7,5 dl zelenjavne osnove
    sol
    beli poper v zrnu
    zeliščni šopek

    Priprava:
    Pristavimo zelenjavno osnovo in jo zavremo ter pustimo na toplem. Zelenjavo očistimo, operemo, po potrebi olupimo ter narežemo na manjše koščke. Krompir operemo, olupimo in narežemo na velike kocke. V posodi segrejemo olje, na katerem med občasnim mešanjem prepražimo narezano zelenjavo.

    Zalijemo jo s polovico vroče zelenjavne osnove. Dodamo zeliščni šopek (del zelišč prihranimo, posolimo, zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo slabih 20 minut oziroma do mehkega. Posodo z zelenjavo odstavimo. Zeliščni šopek odstranimo, preostale sestavine pa gladko razmešamo s paličnim mešalnikom.

    Beri dalje (32 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Lignjev golaž Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. oktober 2017 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg očiščenih lignjev
    1 kg čebule
    1,5 dl olivnega olja
    3 dl suhega belega vina
    3 žlice paradižnikove mezge
    1/2 žličke sladkorja
    sol
    10 zrn črnega popra
    3 zrna pimenta
    6 strokov česna
    2 lovorova lista

    Priprava:
    Lignje temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro posušimo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe. V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo narezano čebulo in sesekljan česen. Med občasnim mešanjem ju počasi pražimo približno 30 minut, da čebula skoraj razpade.

    Lignje stresemo na prepraženo čebulo. Posodo delno pokrijemo, vse skupaj pa kuhamo, da se tekočina povsem vkuha. Vino in paradižnikovo mezgo gladko razmešamo in nalijemo na sestavine v posodi.

    Beri dalje (38 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Dušen file bele ribe na zelenjavi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. oktober 2017 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    pribl. 1 kg izbranega fileja
    500 g krompirja
    4 paradižniki
    2 korenčka
    100 g zelene
    1 por
    6 šalotk
    1 limona
    50 g masla
    2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    4 dl ribje osnove
    1,25 dl suhega belega vina
    sol
    beli poper v zrnu
    1 strok česna
    2 lovorova lista
    manjši šopek peteršilja

    Priprava:
    Osličeve fileje temeljito očistimo, splaknemo pod hladno kuhinjsko prho in dobro obrišemo. Pokapljamo jih z limoninim sokom ter začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. Nazadnje jih pokapljamo še z olivnim oljem in mariniramo do začetka priprave. V manjši posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.

    Beri dalje (143 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Domača presna čokolada Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. oktober 2017 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    11 SKODELICA PRESNEGA KAKAVA V PRAHU
    1 SKODELICA PRESNEGA  KAKAVOVEGA MASLA
    1 SKODELICE KOKOSOVEGA MASLA(OLJA)
    1 SKODELICE AGAVINEGA SIRUPA (ali manj javorjevega sirupa ali nek sirup –ne uporabi sladkor v trdem agregatnem stanju, ker bo škripalo med zobmi)
    1 ČAJNA ŽLIČKA PRESNE VANILIJE V PRAHU
    ŠČEPEC HIMALAJSKE SOLI
    ŠČEPEC CIMETA
    PO ŽELJI RAZLIČNI OREŠČKI ALI GOJI JAGODE…

    Priprava:
    Kakavovo in kokosovo maslo stopimo v posodi, ki jo postavimo v večjo posodo s toplo vodo (ne topimo na plošči, ker pri večjih temperaturah maslu uničimo dobre sestavine). Kokosovo maslo je isto kot kokosovo olje ali mast – saj le to pri temperaturi okrog 23 C spremeni agregatno stanje.

    Beri dalje (216 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kreman juha iz kolerabe Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. september 2017 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g kolerabic
    1 korenček
    2 stebli belušne zelene
    1 zelena paprika
    1 mlada čebula
    1 manjši paradižnik
    2 žlici olja
    1 l zelenjavne osnove
    2 žlici moke
    sol
    mleta rdeča paprika

    Priprava:
    Kolerabo očistimo, olupimo in narežemo na manjše kockice. Korenček očistimo in narežemo kakor kolerabo. Papriko razpolovimo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Belušno zeleno olupimo in narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo olje, na katerega stresemo narezano zelenjavo. Med občasnim mešanjem jo pražimo 10 minut.

    Paradižnik razpolovimo, razsemenimo in grobo sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavo poprašimo z moko, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Dodamo sesekljana paradižnik in čebulo, potem pa vse 25 minut skupaj kuhamo na pol pokritem loncu. Lonec odstavimo, vsebino pa gladko razmešamo s paličnim mešalnikom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bolgarske bučke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. september 2017 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg bučk
    200 g kisle smetane
    1 dl tekočega jogurta
    4 žlice olja
    sol
    2 – 3 stroki česna

    Priprava:
    Bučke očistimo in neolupljene narežemo na tanka kolesca. V ponvi segrejemo olje, na katerem rumeno prepražimo bučke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Bučke predenemo v skledo. Dodamo kislo smetano, jogurt, sol in sesekljan česen. Nežno premešamo. Skledo za nekaj ur postavimo v hladilnik, čeprav je okusna tudi topla jed. Bučke s kislo smetano ponudimo z izbranim domačim kruhom. Odlične pa so tudi kot priloga k mesu z žara.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Brokolijeva pašteta z lešniki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. september 2017 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti Sestavine:
    350 g brokolija
    20 lešnikovih jedrc
    3 - 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    60 g parmezana
    sol
    črni poper v zrnu
    1 strok česna
    1 šopek bazilike

    Priprava:
    V posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje brokolija; vodo blago posolimo. Brokoli očistimo in razcvetkamo; večje cvetke razpolovimo. Stresemo jih v krop in kuhamo 5 do 10 minut, da se zelenjava povsem zmehča. V suhi ponvi zlato rumeno prepražimo razpolovljene lešnike. Baziliko osmukamo. Parmezan drobno naribamo. Česen olupimo, razpolovimo in iz sredine odstranimo kalček.

    Kuhan brokoli s penovko za nekaj minut predenemo v (ledeno) hladno vodo, da se ohladi; nekaj žlic vode od kuhanja prihranimo. V električnem mešalniku gladko zmiksamo prepražene lešnike, nariban sir, česen, baziliko in 2 žlici olja. Nazadnje primešamo preostalo olje, da dobimo gosto tekočo omako. Brokoli dobro odcedimo in posušimo, potem pa ga stresemo k sestavinam v električnem mešalniku.

    Beri dalje (48 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gratinirana cvetača z osličem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 24. september 2017 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1,2 kg cvetače
    800 g osličevega fileja
    100 g parmezana
    sok 1/2 limone
    sol
    beli poper v zrnu
    5 dl mleka
    40 g masla
    40 g moke
    sol
    beli poper v zrnu
    muškatni orešček
    maslo

    Priprava:
    V posodi pristavimo mleko in limonin sok za kuhanje cvetače. Mleko za bešamel pristavimo. Osličev file temeljito očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na koščke. Začinimo jih s soljo in sveže mletim belim poprom. Zavreto mleko odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Cvetačo očistimo. Očiščeno cvetača položimo v okisan krop; počasi jo kuhamo približno 15 minut. Pečico segrejemo na 185 ° C.

    V posodi pristavimo maslo. Stopljenemu urno primešamo moko, da dobimo gladko mešanico, ki se mora speniti, ne sme pa spremeniti barve. Posodo odstavimo, vsebino pa nekoliko ohladimo. Nato v moko med nenehnim mešanjem z metlico postopoma prilijemo mleko. Pristavimo, začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom in nastrganim muškatnim oreščkom ter med mešanjem kuhamo, da dobimo gosto tekočo omako.

    Beri dalje (44 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Enolončnica z jurčki in mlado zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. september 2017 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 – 5 večjih jurčkov
    2 mladi čebuli
    2 manjši kolerabici
    3 – 4 mladi krompirji
    1 steblo belušne zelene
    4 žlice olja
    sol
    črni poper v zrnu
    peteršilj
    2 stroka česna
    1 lovorov list
    timijan

    Priprava:
    Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje, na katerem počasi posteklenimo sesekljano čebulo. Jurčke očistimo in narežemo na nekoliko večje kocke ali na debelejše rezine. Stresemo jih na prepraženo čebulo ter pražimo, da spustijo tekočino, ki jo ukuhamo. Krompir očistimo in zrežemo na kocke.

    Kolerabici očistimo in narežemo na kolesca. Zeleno olupimo in drobno narežemo. Zelenjavo stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine. Začinimo s soljo, z lovorovim listom in timijanom. Zavremo in počasi kuhljamo, da se zelenjava zmehča. 5 minut pred koncem kuhanja pripravimo podmet: 2 zravnani žlici moke gladko razmešamo z malo vode.

    Beri dalje (24 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučni kolač s kislo smetano Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. september 2017 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    450 g zimske buče
    1 pomaranča
    1,5 dl kisle smetane
    100 g svetlega sladkorja muskovado
    2 jajci
    1 žlica konjaka
    1/4 žličke soli
    1 žlička cimeta v prahu
    1/2 žličke ingverja v prahu
    1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka
    6 žlic kisle smetane
    1 žlička sladkorja v prahu

    Priprava:
    Pomarančno lupino drobno naribamo, pomarančo pa razpolovimo in ožamemo. Bučo olupimo in razsemenimo, meso pa zrežemo na koščke, ki jih stresemo v večjo kozico. Pristavimo, prilijemo pomarančni sok in zavremo. Temperaturo znižamo, bučo pa kuhajmo 20 do 25 minut, da se zmehča. Kuhano bučo odcedimo, potem pa jo v električnem mešalniku zmiksamo v gladko kremo.

    Beri dalje (76 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Špageti z mandlji in pestom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. september 2017 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g špagetov
    80 g parmezana
    1 dl ekstra deviškega olivnega olja
    50 g pinjol
    sol
    2 – 3 stroki česna
    2 večja šopka bazilike
    100 – 150 g mandljev
    40 g parmezana

    Priprava:
    V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. V možnarju stremo pinjole, potem pa še olupljen česen in osmukane bazilikine lističe. Sestavinam primešamo drobno nariban parmezan, olivno olje in sol. Mandljeva jedrca blanširamo, olupimo, razpolovimo in počasi prepražimo v suhi ponvi.

    Krop posolimo in vanj stresemo špagete; skuhamo jih na zob. Parmezan za posip drobno naribamo. Kuhane špagete odcedimo. Odcejenim špagetom primešamo pesto in prepražene mandlje. Špagete le še potresemo s parmezanom in ponudimo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Oslič na mladi zelenjavi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. september 2017 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg osličevega fileja
    500 g krompirja
    4 paradižniki
    2 korenčka
    100 g zelene
    1 por
    6 šalotk
    1 limona
    50 g masla
    2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    4 dl ribje osnove
    1,25 dl suhega belega vina
    sol
    beli poper v zrnu
    1 strok česna
    2 lovorova lista
    manjši šopek peteršilja

    Priprava:
    Osličeve fileje temeljito očistimo, splaknemo pod hladno kuhinjsko prho in dobro obrišemo. Pokapljamo jih z limoninim sokom ter začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. Nazadnje jih pokapljamo še z olivnim oljem in mariniramo do začetka priprave. V manjši posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. Korenček in zeleno olupimo ter narežemo na velikost grižljaja.

    Beri dalje (121 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Deli optimizem...  

       Če so vam
       pozitivke.net
    všeč?

       In jih imate res, res radi.
       Potem je prišel čas,
       da zanje poveste
       tudi svojim prijateljem.

       Vaš e-naslov:
     
     

       Prijateljev e-naslov :
     
     

       


     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 73

     Vreme  

    Vreme
    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli

     Podpirajo nas  

    Sponzor projekta Sončeve pozitivke je:


    TiPovej, Zavod za ustvarjalno družbo




    Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Pozitivke so za objavljanje člankov s področij biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb prejele finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad vlade za komuniciranje.

    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2017 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,79 seconds