Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
nedelja, 14. september 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 10 do 15 večjih gob z okroglimi klobuki
4 žlice masla
2 stroka strtega česna
1 srednje velika čebula, narezana na drobne koščke
1 sesekljan peteršilj
2 stebelne zelene - narezane
1 sesekljano majhno kislo jabolko
sol, poper
1 kruhova rezina
2 dl jušne osnove šopek dišavnic (timijan, majaron…)
Priprava: Gobe očistimo in operemo. Posušimo klobuke. Če vdolbina v klobukih ni dovolj globoka, jo povečamo z žličko. V ponvi na 2 žlicah masla popražimo česen. Dodamo gobove klobuke in posujemo malo timijana. Narahlo jih opečemo.
nedelja, 14. september 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 5 srednje velikih bučk
1 strok česna
1 žlica olja
1 šopek petršilja sol
Priprava: Očistite in na drobno razrežite petršilj. Bučke operite, olupite in jih narežite na kocke. V ponvici na hitro popražite česen. Dodajte bučke in jih posolite, pražite na zmernem ognju 10 minut.
Nato pokrijte s pokrovko ter na zmanjšanem ognju pustite, da se pokuhajo še kakšne 5 minut. Dodajte jim narezan petršilj in jih postrezite poleg maslenega krompirja.
nedelja, 14. september 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
10 g svežega kvasa
2 dl mlačne vode
35 dag bele krušne moke
15 g kvasa
4 dl mlačne vode
60 ml mlačnega mleka
50 dag bele moke
2 žlički soli
50 ml olivnega olja
Priprava: V vodi raztopite kvas, nato v to mešanico vmešajte predpripravljeno testo, ki je vzhajalo 15 ur. Nato dodajte mleko ter počasi vmešavajte moko. Zmes (ki je precej tekoča) gnetite vsaj 15 minut. Potem vanjo vmešajte še olivno olje in sol.
Pokrijte z naoljeno folijo in naj vzhaja v toplem prostoru 2 uri. Na pomokanem peki papirju oblikujte tri podolgovate ciabatte, ki jih ponovno pustite vzhajati pol ure. Potresite jih z moko in pecite slabe pol ure na 220 stopinjah.
nedelja, 14. september 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
Testo: 150 g moke
75 g masla
1 rumenjak
2 žlici hladne vode sol
Jajčna zmes: 100g skute
1 rdeča, 1 rumena in 1 zelena paprika
100 ml smetane 3
jajca
400 g tune (ali suhega mletega mesa)
sol, poper začimbe
Priprava: Sestavine za testo pregnetemo in oblikujemo kroglo. Kroglo zavijemo v folijo in jo za 30 minut postavimo v hladilnik. Med tem časom narežemo na kockice papriko. Zmešamo smetano, jajca, skuto, sol in malo popopramo. Nato v to maso vmešamo tuno (sli suho prepraženo mleto meso).
Priprava: Raztopite maslo in mu dodajte moko. Na zmernem ognju pražite 1-2 minuti, nato počasi dodajajte mleko ter mešajte dokler ne zavre. Pokuhavajte dokler omaka ne postane gosta. Začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom.
Beljake stepite v trd sneg, previdno jim dodajte ribani sir. Previdno umešajte v prej pripravljeno maso, premažite posodice za souflé z maslom ter vanje porazdelite maso. Na vrh vsake posodice potresite malo ribanega sira, da si zagotovite hrustljavo skorjico.
nedelja, 7. september 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 30 dkg lisičk
3 žlice masla
1 žlica narezanega peteršilja
2 žlici moke
8 dcl jušne osnove
1 dcl kisle smetane
1 jajce
sol in poper po okusu
1 lovorjev list
Priprava: Lisičke očistite in jih narežite na drobne koščke. V kozico dajte maslo in žlico moke, ter na zmernem olju prepražite. Dodajte lisičke in zalijte z jušno osnovo. Dodajte lovorjev list in peteršilj. Zmešajte 1 rumenjak z žlico moke in naredite jušne vlivance, ki jih z vilico počasi vlivate v vrelo juho. Ko je juha skuhana jo malce ohladite, ter ji dodajte kislo smetano, sol in poper. Ponovno pogrejte ter postrezite vroče.
nedelja, 7. september 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 6 zrelih paradižnikov
150 g mozzarelle
150 g kuhane šunke ali pršuta
olivno olje
sol
Priprava: Paradižnike operite ter jih prerežite na pol. V pomaščeno posodo zložite polovičke, jih posolite in nadevajte z na kocke narezano mozzarello in šunko, ki ji dodaste nekaj soli in olivnega olja. Pekač postavimo v pečico za 5 minut, segreto na 200 stopinj. paradižniki se odlično podajo s pire krompirjem in solato.
nedelja, 7. september 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 250 g posušenega belega fižola
1 korenček
1 steblo belušne zelene
1 žlico olivnega olja
1 čebula
4 klinčki
1 lovorjev list
sol
100 g drobnih testenin
8 rezin prešane slanine
Priprava: Fižol prelijte s toliko vode, da bo povsem prekrit in ga pustite namakati čez noč. Pripravite korenje in zeleno ter ju sesekljajte. V loncu segrejte olje in na njem zarumenite korenje in zeleno. Čebulo olupite in jo pretaknite s klinčki in lovorjevim listom. Skupaj s fižolom in vodo, v kateri se je namakal, jo dodajte zelenjavi.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine za dijonski preliv:
60 ml kisa iz riževega vina
30 ml dijonske gorčice
5 g strtega česna
Velik ščep soli
Črni poper po okusu
160 ml olivnega olja
Sestavine za solato:
392 g po dolžini tanko narezanih bučk
119 g rumene paprike, po dolžini prerezane in očiščene
30 ml olivnega olja
Mleti črni poper in sol po okusu
2 žlici soli za vodo, v kateri boste kuhali testenine
455 g testenin
455 g skuhanih kozic, prepolovljenih po dolžini
225 g prepolovljenih paradižnikov češnjevcev
170 g grobo nasekljanih oliv
250 g nadrobljenega sira feta
0.5 majhne rdeče čebule narezane na majhne kocke
3 g posušenega origana
Potek:
Za preliv skupaj stepite najprej prvih pet sestavin za preliv, nato počasi vtepite olje, da dobite bolj gosto teksturo. Rešetke v pečici postavite na najvišji nivo in segrejte pečico na visoko temperaturo. Bučke in papriko zmešajte z olivnim oljem, soljo in poprom in razporedite na večji pekač obložen s papirjem za peko.
Priprava: Operite in razrežite jurčke na rezine. Korenje in čebulo olupite in narežite na koščke ter ju kuhajte 5 minut. Dodajte jurčke in skupaj kuhajte še 15 minut. Jušni kocki skuhajte v 75 cl vode. Riž stresite v visoko kozico, malo ga naoljite, ter popražite, nato vanj počasi dodajajte jušno osnovo, ter ga počasi kuhajte.
Ko je riž napol kuhan mu dodajte zelenjavo z gobami in maslo, ter ga počasi mešajte, da vpije nekaj tekočine . Posolite in popoprajte. Na krožniku ga postrezite z ribanim parmezanom.
Nasvet: riž mora tik pred serviranjem »plavati« v omaki, če je omake premalo, bo na krožniku postal pretrd in suh.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine 200 g rumene buče
50 g masla
100 g gorgonzole
20 cl smetane za kuhanje
sol, poper
Priprava: Olupite bučo, narežite jo na koščke ter jih namočite za 5 minut v raztopljeno maslo. V lonec nalijte 20 cl vode, eno žličko soli ter bučne koščke, kuhajte na zmernem ognju 20 minut.
Spasirajte bučne koščke (lahko uporabite Gorenje SD450EA Sekljalnik ), dodajte vodo v kateri so se kuhali, smetano sol in poper, ter skuhajte. Nalijte juho v globoke krožnike ter ji dodajte na tanke rezine narezano gorgonzolo in takoj postrezite.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: - 60 dag belih belušev
- sladkor
- žlica masla
- kis
- olje
- 2 jajci
- pol šopka peteršilja
- 20 dag češnjevega paradižnika
- sol
- poper
Priprava: Jajci trdo skuhamo. Beluše očistimo in jih skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žličko soli in pol žličke sladkorja. Beluše odcedimo in prerežemo na pol. Nekaj žlic olja in kisa zmešamo in prelijemo še tople beluše.
Jajci olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj nasekljamo, paradižnike narežemo na četrtine. Beluše potresemo s trdo kuhanimi jajci, paradižnikom in peteršiljem. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine 2 korenja
1 korenina zelene
1 čebula
3 paradižniki
1 bučka
1/2 komarčka
1 por
1.5 litra vode
sol in poper
Priprava: Operite in olupite zelenjavo. Razrežite jo na četrtine. V lonec nalijte 1,5 litra vode, dodajte zelenjavo. Kuhajte vsaj 1 uro. Pustite, da se malček ohladi. Ponovno pogrejte in takoj postrezite.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
30 ml olivnega olja
1 večji por, očiščen in tanko narezan
2 strta stroka česna
230 g riža Arborio
475 ml čiste kokošje juhe
235 ml suhega belega vina
225 g pokrovač
225 g repkov kozic
65 g svežega stročjega fižola, očiščenega in prepolovljenega
119 g rdeče paprike
15 g nastrganega Parmezana
2 g nasekljane bazilike
30 ml limoninega soka
Sol in mlet črni poper
Potek:
Segrejte olivno olje nad majhnim ognjem. Dodajte por in česen ter kuhajte da se zmehčata, približno 5 minut. Vmešajte riž in kuhajte dodatnih 5 minut. Pogosto premešajte. Prilijte 360 ml kokošje juhe ter zavrite.
Vmes nekajkrat premešajte. Zmanjšajte ogenj ter pokrito kuhajte 5 minut. Mešajte. Dodajte preostalo juho in vino, povečajte ogenj in kuhajte še 5 minut. Ves čas mešajte. Dodajte pokrovače, kozice, fižol in papriko.
Kuhajte, neprestano mešajte, dokler skoraj vsa tekočina ne povre in so morski sadeži skuhani. Približno 5 minut. Ko je riž zmehčan in nekoliko kremast, začinite s soljo, sirom, baziliko, limoninim sokom in poprom.
nedelja, 31. avgust 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
Za testo: 400 gr moke
200 gr masla
200 gr sladkorja
2 jajci
naribana lupinica 1 limone
Nadev: 1 kg jabolk (sorta naj bo bolj suha)
cimet nekaj nageljnovih žbic
lupina limone
ščepec soli
Priprava: Olupite in narežite jabolka na manjše koščke. V lonec dajte jabolka, 2 žlici vode, limonino lupinico, 2 žlici sladkorja, cimet, ter nekaj nageljnovih žbic. Kuhajte 10 minut in nato pustite, da se ohladi. Moko stresite v skledo premera 22 cm, dodajte sladkor, sol, maslo ter mešajte kar se da hitro.
nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 1 bučka
1 melancan
1 paprika (rumena ali rdeča)
2 zrela paradižnika ali paradižnikova passata
1 manjša čebula
začimbe po želji
Priprava: Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo na koščke narezane in olupljene melancane in narezano papriko. Nekoliko solimo. Če je potrebno, dolijemo malo vode, in nekaj minut dušimo na zmernem ognju. Nato dodamo olupljene in narezane bučke.
Melancane, papriko in bučke še nekaj minut dušimo, potem dodamo olupljen in na koščke narezan paradižnik. Če nimate svežega, lahko dodate paradižnikovo omako (ne mezge!) - količina po želji. Vse skupaj še nekaj časa dušimo, posolimo in po želji začinimo (bazilika, peteršilj ...).
nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 10 celih svežih fig
10 celih orehov
20 dag Albert keksov
1 dl mleka (po potrebi več)
1 žlica sladkorja
10 dag jedilne čokolade
malo olja
kokosova moka
Priprava: Svežim figam porežemo vršičke in vanje damo po dve polovici orehovih jedrc. Albert kekse zmeljemo, dodamo mleko in sladkor. S to maso ovijemo fige, da nastanejo kroglice.
Te potopimo v čokolado, ki smo jo predhodno z dodanim oljem stopili nad soparo. Nato kroglice povaljamo v kokosovi moki. Ko se strdijo (za nekaj časa jih postavimo v hladilnik), jih razrežemo na polovice in postrežemo.
nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Za 4 osebe 4-5 velikih filetov ribe (oslič, list, ostriž…)
3 sladke pomaranče (najboljše če so ekološke)
moka
olivno olje
žlica masla
sol
poper
Priprava:
Dobro operite 1-2 pomaranči v vroči vodi, prerežite sadež na pol (z lupino vred), nato na krhlje. V ponev zlijte nekaj olja, maslo ter popecite pomarančne krhlje, posolite in popoprajte, ter nato odstranite z ognja. Iztisnite sok drugih pomaranč, ter ga shranite.
V isto kozico, kjer ste prej popekli pomrančne krhlje, dodajte nekaj masla in specite ribje fileje. Ko po robovih nastane hrustljava skorjica, jih odstranite iz posode.
V kozico prilijte pomarančni sok, dodajte eno malo žličko moke, ter dobro premešajte, da omaka postane kremasta. Potem v omako dajte popečene pomarančne krhlje in jo prelijte preko pečenih ribjih filejev. Postrezite še vroče.
nedelja, 24. avgust 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Za 4 osebe 4 kose piščančjih bedrc
1 šopek pehtrana
1 kokošja jušna kocka
25 cl smetane za kuhanje
750g lisičk
olivno olje
česen
sol
peteršilj
Priprava: V kozici segrejte žlico olivnega olja. Popecite piščančja bedrca iz obeh strani, da postanejo hrustljavo zlato obarvana. Dodajte 10cl kokošje juhe, dobro opran šopek pehtrana ter malo soli. Počakajte, da zavre, nato znižajte temperaturo in kuhajte na zmernem ognju 25 minut.
V ponvici na hitro popecite lisičke z nekaj olja, soljo, narezanim česnom ter petršiljem. Pred postrežbo, odstranite šopek pehtrana, dodajte smetano ter na močnem ognju segrejte. Postrezite vroče, s soljenimi lisičkami.
nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine za 4 osebe: 180g špagetov (ali polžkov)
800 g rukole
300 g sladkih paradižnikov (češnjevec)
20 g filetov slanika v olju
2 mali žlički nasekljanega česna
1 pekoča paprika
3 žlice olivnega olja.
Težavnost: enostavno. Čas priprave: 30 minut
Priprava: Pristavite visoko ponev na zmeren ogenj, dodajte olje in česen. Nasekljajte slanike in pekočo papriko na koščke in posolite. Narežite paradižnike in jih malo solite. Vse skupaj popražite.
Vodo solite ter skuhajte izbrane testenine (2 minuti manj, kot piše na embalaži), dodajte jih omaki iz paradižnikov (dodajte tudi malo vode, v kateri so se kuhali), ter pokuhajte.
nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: pol kg moke
3 jajca
1/2 l mleka
sladka smetana
olje
peteršilj
sol
Priprava: Iz moke, jajc, mleka in ščepca soli naredimo testo za palačinke in jih spečemo. Če želimo upravičiti ime jedi, uporabimo en dan stare palačinke, ki jih prejšnji dan nismo pojedli.
Narežemo jih na rezance, zmešamo s sladko smetano in jajci ter začinimo s peteršiljem in dosolimo. Zavijemo jih v naoljeno aluminijasto folijo ter 20 minut kuhamo v slanem kropu.
Štruklje narežemo na kolobarje in postrežemo k mesu ali zelenjavi, lahko pa le dodamo malo kisle smetane in jemo same.
nedelja, 17. avgust 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 500 g svežega fileja tune
50 g drobne bučke
ekstra deviško oljčno olje
lahka sojina omaka
solni cvet
beli poper v zrnu
nekaj vejic drobnjaka
Priprava: Tunino temeljito očistimo, nato pa jo z najostrejšim nožem narežemo na drobne kockice. Neolupljeno bučko očistimo in zrežemo na kar se da drobne kockice, opazno drobnejše od tunovih. Nakockano tunino razdelimo na krožnike in potresemo z nakockano bučko.
Vse skupaj zelo varčno in nežno začinimo z ekstra deviškim oljčnim oljem, sojino omako, solnim cvetom, sveže mletim belim poprom in drobno narezanim drobnjakom. Še bolje, da vse dodatke preprosto postavimo na mizo, pa naj si jed vsakdo začini po svojem okusu.