NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 07-jul
  • Poletne filmske počitnice 2025

  • sreda 09-jul
  • Edward Clug - Cluster; Svetovne koreografske uspešnice Edwarda Cluga

  • petek 11-jul
  • XXVIII. Mednarodna likovna kolonija

  • torek 15-jul
  • Razgibana modra leta

  • sreda 16-jul
  • Violeta Egorova - klavir

  • nedelja 20-jul
  • Vegan Hangouts: Veganski piknik v Tivoliju

  • ponedeljek 21-jul
  • Korejski komorni orkester

  • sreda 23-jul
  • Münchenski virtuozi

  • petek 25-jul
  • Duo Becchio

  • sobota 26-jul
  • Štajerska čaga okusov

  • sreda 30-jul
  • Španska romanca

  • petek 01-avg
  • Praslovan - film o Zoranu Predinu

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Citrusi nižajo holesterol Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    sobota, 5. julij 2025 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Pozitivke

    Zaradi bogastva vitamina C so citrusi zlasti koristni za kadilce kot tudi tiste, ki uživajo žgane pijače in se neredno prehranjujejo.

    Citrusi so pravi eliksir zdravja. Zaradi nizke energijske vrednosti zmanjšujejo tveganje za debelost, medtem ko visok delež antioksidantov ščiti pred nastankom številnih kroničnih bolezni.

    Obilje vitamina C izboljšuje absorpcijo železa, vsebnost kalija, magnezija in kalcija pa znižuje tveganje za visok krvni tlak. Citrusi na ta način varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi, likopen znižuje holesterol, flavonidi pa tveganje za nastanek strdkov. To sadje preprečuje zaprtje in nastanek hemoroidov. Krvavenje dlesni je eden najpogostejših kazalnikov, da vašemu organizmu primanjkuje vitamina C, kar prepreči uživanje limone in pomaranč.

    Beri dalje (46 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polnjeni paradižniki po Montignacu Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. junij 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4-6 večjih paradižnikov
    50g kislih kumaric
    sol
    poper
    česen
    peteršilj
    olivno olje

    za nadev:
    200g tune v slanici/lastnem soku
    100 g mocarele
    50g kaper
    50g oliv brez koščic
    50g inčunov v olju

    Priprava:
    Paradižnike operemo, jim odrežemo "pokrovčke" in jih izdolbemo. Prazne paradižnike damo narobe obrnjene na cedilo, da se odtečejo. Nekaj žlic izdolbenega paradižnikovega mesa zmešamo s s estavinami za nadev in dodamo na kocke narezane kisle kumarice.

    Beri dalje (26 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Lignji v zeliščni omaki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. junij 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg očiščenih lignjev
    2 mladi čebulici
    česen v prahu
    peteršilj
    5 dag mlade rukole
    šopek sveže krebuljice
    pehtran
    drobnjak
    rožmarin
    4 žlice oljčnega olja
    1dcl belega vina
    limonin sok
    sladkor
    ščepec zeliščne soli
    črni poper

    Priprava:
    Lignje narežemo na 1-2 cm široke kolobarje. Mlado čebulico grobo sesekljamo, dodamo česen, sesekljano rukolo, krebuljico in druge dišavnice. Na segretem olju na hitro prepražimo čebulico, nato v kozico dodamo lignje in česen, nakajkrat premešamo in prilijemo slab kozarček belega vina.

    Beri dalje (54 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Stročji fižol in mladi krompir v solati Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. junij 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g stročjega fižola
    300 g mladega krompirja 'kifeljčarja'

    Solatni preliv:
    6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
    2 žlički rdečega vinskega kisa
    2 žlički drobno sesekljane šalotke
    3 inčunovi fileti
    2 žlički dijonske gorčice
    šopek drobnjaka

    Priprava:
    V posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje krompirja; vodo posolimo. Krompir očistimo in zrežemo na centimeter debela kolesca, ki jih stresemo v krop in kuhamo 15 minut. V posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje stročjega fižola; vodo posolimo. Stročji fižol očistimo, razpolovimo, stresemo v krop in kuhamo 3 do 6 minut, da ostane na zob.

    Beri dalje (57 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučkerelice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. junij 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Testo:

    20 dag moke
    1,5 dl mineralne vode
    1 žlička pecilnega praška
    sol

    Nadev:
    3 bučke
    4 debele rezine mozzarelle (narezane na kocke)
    6 žlic olivnega olja
    sol
    poper

    Priprava:
    Bučke operemo, naribamo, solimo ter jih postavimo v cedilnik, da spustijo vodo. Z moko, pecilnim praškom, mineralno vodo, soljo, pregnetemo testo in ga razdelimo na štiri dele. Vsakega posebej razvaljamo v obliki kroga.

    Pečemo v ogreti pečici na 190 stopinjah 20 minut. Jed lahko ponudimo toplo ali hladno.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kaj jesti, če cele dneve sedite? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    sobota, 28. junij 2025 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Pozitivke

    Za sedeči način življenja so ključna zlasti živila, ki delujejo protivnetno.
    Sedenje je novo kajenje, saj zdravstveni delavci in znanstveniki čedalje pogosteje in glasneje opozarjajo na nevarnosti, ki jih tak načina življenja prinaša.

    Dolgotrajno sedenje povzroča povečan občutek lakote in nastanek vnetnih procesov, vse to pa vodi do kopičenja maščobe, povišanja krvnega tlaka in sladkorja v krvi, ta stanja pa dolgoročno vodijo v kronično bolezen. Največ boste za svoje zdravje naredili, če se premaknete, če pa morate osem ur ali več delati na sedečem položaju, se vsaj vsake pol ure pretegnite in se sprehodite, pa čeprav le do stranišča, tiskalnika ali naprave za kavo.

    Beri dalje (364 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjevi mafini s karijem in kurkumo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. junij 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300 g starega krompirja
    sol
    1/4 zavitka kvasa (10 g)
    4 jedilnne žlice mlačnega mleka
    maščoba in moka za model
    125 g moke
    60 g kisle smetane
    3 jedilne žlice mehkega masla
    po 1/4 majhne žličke karija, kurkume in mlete ostre paprike
    sveže zmlet poper

    Priprava:
    Krompir operemo in ga neolupljenega okoli 30 minut kuhamo v manjši količini slane vode. Nato ga odcedimo, počakamo, da se nekoliko ohladi, in olupimo. Še vročega pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. V mlačnem mleku raztopimo kvas.

    Beri dalje (96 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zdrav pirin kruh brez kvasa Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. junij 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    350 g pirine moke
    25 g ajdove moke
    25 g ržene moke
    6 g pecilnega praška ali sode bikarbone
    6 g morske soli
    300 ml hladne ali mlačne vode
    razna semena po želji (sezam, mak, luščene bučnice, sončnična semena) ali na olivnem olju prepražena čebula (1-2 kom.)

    Priprava:

    1.
    Segrejte pečico na 210 °C.

    2. V posodo dodajte suhe sestavine in jih dobro premešajte, nato dodajte vodo (če ste prepražili čebulo, jo pomešajte z vodo, a količino vode zmanjšajte za 50-100 ml).

    3. Vse skupaj z žlico zmešajte v gladko testo. Ko je testo homogeno zmešano, ga razdelite na dva dela in vsakega posebej z mokrimi rokami oblikujte v hlebčke ter jih postavite v pekač, obložen s papirjem za peko ali posipom pirine moke. Oblikovane hlebčke dvakrat rahlo zarežite, da se med peko lepo odpro in ne razpokajo. Pustite peči v pečici 40 minut na temperaturi 200 °C.

    Beri dalje (77 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polnjeni jajčevci Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. junij 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 srednje velika jajčevca
    4 veliki paradižniki
    srednje velika čebula
    česen
    sol, poper, provansalske začimbe
    1/2 kg mletega mesa
    2 žlici skute
    1 jajce

    Priprava:
    Opranima jajčevcema odrežemo peclja. Večkrat ju prebodemo z vilico in ju damo v pečico na 200 stopinj, da se koža nagrbanči. Nato ju previdno prerežemo in ju z žlico izdolbemo. Medtem spražimo mleto meso s čebulo, česnom in začimbami po okusu in dodamo "meso" jajčevca.

    Ko se masa malo ohladi, dodamo skuto in jajce. Iz paradižnikov, čebule in česna naredimo omako, ki jo prelijemo v pekač. Vanj položimo jajčevce, ki smo jih napolnili s pripravljeno maso. Na vrh položimo nekaj rezin sira. V pečici pri 180 stopinjah pečemo 20 minut.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kremna juha iz belušev Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. junij 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    40 dag belušev
    1 1 l juhe (lahko iz kocke)

    Podmet:
    1 dl smetane
    1 žlica moke
    1 dl kropa

    Priprava:
    Beluše operemo, kar je olesenelega odrežemo, nato jih olupimo od glavice navzdol ali pa tudi v obratni smeri. Mehke dele narežemo na koščke in jih damo kuhat v juho.

    Olupke in kar je olesenelega kuhamo posebej v manjši količini osoljene vode. Pretlačimo, kolikor gre, in primešamo juhi. Dodamo podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in kropa. Juha naj vre še 7 minut.

    Juho iz belušev lahko ponudimo z rezinami popečenega kruha.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mitologija visokotehnološke pridelave hrane Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 17. junij 2025 @ 14:58 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Skozi tisočletja smo hrano pridelovali na “sončni pogon”. Še danes 80 % sveta hranijo male kmetije, ki zemljo obdelujejo s svojimi rokami in za to ne potrebujejo visokotehnoloških čudežev.

    Zakaj bi potrebovali visoko tehnologijo?
    Znanstveniki so polni obljub o končnih rešitvah za lakoto in klimatske spremembe. Seveda pa pot do njih vidijo v novih genskih manipulacijah rastlin, digitalnem nadzoru, novih generacijah nano strupov ipd. Nove tehnologije so za znanstvenike preprosto mamljive, saj obetajo titule, nagrade, objave znanstvenih del …

    Beri dalje (808 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ohrovtovi zvitki z jurčki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. junij 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    8 listov ohrovta
    400 g paradižnika
    100 g belega dela pora
    300 g jurčkov
    140 g edamca
    100 g domače šunke
    6 žlic olivnega olja
    olje za cvrenje
    3 jajca
    pribl. 5 žlic moke
    pribl. 6 žlic drobtin
    sol
    črni poper v zrnu
    1 vejica timijana
    1 vejica majarona

    Predpriprava  

    V posodi pristavimo vodo za blanširanje ohrovta; vodo posolimo. Gl. triki. Ohrovtove liste očistimo, blanširamo v soljenem kropu, nato pa jih nemudoma za nekaj minut potopimo v ledeno mrzlo vodo. Liste nazadnje odcedimo. V istem kropu 10 do 20 sekund blanširamo paradižnik. Nato ga poberemo iz kropa, potopimo v ledeno mrzlo vodo, odcedimo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Narežemo ga na drobne kockice. Sir in šunko narežemo na tanke rezine. Por očistimo in drobno sesekljamo. Jurčke očistimo in zrežemo na lističe.

    Beri dalje (165 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjava na žaru Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. junij 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 mlade bučke
    4 mladi jajčevci
    300 g zelenih belušev
    250 g šampinjonov
    1 rdeča paprika
    1 zelena paprika
    1 rumena paprika
    1 šopek mlade čebule
    1 dl olivnega olja
    1 žlica limoninega soka
    sol
    beli poper v zrnu
    2 stroka česna

    Predpriprava:
    Pripravimo žar in primerno segrejemo oglje. Česen olupimo, stremo in za 20 minut namočimo v olivno olje. Zelenjavo temeljito očistimo, operemo in obrišemo. Bučke in jajčevce podolžno narežemo na približno centimeter debele rezine.

    Paprike razpolovimo in razsemenimo. Belušem odlomimo spodnje olesenele dele, potem pa jim olupimo spodnjo tretjino stebel. Šampinjonom odstranimo bete, klobučke pa nemudoma pokapljamo z limoninim sokom. Mlado čebulo očistimo.

    Beri dalje (68 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zapečen krompir s skuto in zelišči Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. junij 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg krompirja
    sol
    nariban sir ali jajčna smetana: 2 dl smetane in 2 jajci

    Skutni nadev:
    1 kg pretlačene skute
    6 dag raztopljenega masla
    4 jajca
    1 1 dl sladke smetane
    sol
    poper
    1 žlica zelišč: peteršilj, zelena, bazilika, drobnjak ali druga zelišča

    Priprava:
    Neolupljen krompir kuhamo 30 minut, ga odcedimo, malo ohlajenega olupimo in nareže¬mo na rezine. Pekač namažemo in vanj v plasteh nalagamo izmenjaje krompir in nadev. Na dnu in na vrhu naj bo krompir. Prelijemo z jajčno smetano ali potresemo z naribanim sirom. Krompir pečemo 35 minut v pečici, razgreti na 200 stopinj Celzija.

    Beri dalje (25 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Marelični cmoki iz krompirjevega testa Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. junij 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine za krompirjevo testo:
    75 dag krompirja
    sol
    6 dag masla ali 3 žlici goste smetane
    2 drobni jajci
    25 dag ostre moke

    Sestavine za zabelo: 
    6 dag masla
    6 dag drobtin
    6 dag sladkorja

    Priprava krompirjevega testa: Krompir operemo in ga z olupkom kuhamo 30 minut. Vročega olupimo, takoj pretlačimo in še vročega zabelimo z maslom in smetano. Na ohlajeno krompirjevo maso ubijemo jajci in dodamo moko.

    Vse zamešamo, oblikujemo svaljek, ga narežemo in v vsako ploščico zavijemo marelico, ki jo prepolovimo in vanjo damo kocko sladkorja. Cmoke kuhamo v osoljenem kropu 10 minut. Zabelimo s popraženimi drobtinicami in primešamo sladkor. Razmerje med krompirjem in moko je pri krompirjevem testu 3:1.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Stročji fižol s tofujem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. junij 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    800 g stročjega fižola
    Sol
    40 g pinjol

    Sestavine za solatni preliv:
    koper
    strok česna
    sok ene limone
    1 žlička gorčice
    1 žlička cvetličnega medu
    60 ml olivnega olja
    200 g tofuja

    Potek:
    Očistite stročji fižol, ga narežite in operite. Skuhajte ga v osoljeni vreli vodi. Kuhan fižol odcedite in ohladite. Pinjole na kratko popecite v ponvi.

    Koper, česen, limonin sok, gorčico, med, olivno olje in tofu zmešajte v električnem sekalniku v homogeno maso.

    Pripravljen preliv prelijte po fižolu in dobro premešajte. Posujte s praženimi pinjolami.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Stolpiči iz mocarele in paradižnika Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. junij 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    2 hlebčka mocarele (po 25 dag)
    8 manjših paradižnikov
    50 g zelenih oliv
    50 g črnih oliv
    50 g vloženih gobic
    4 žlice v sol vloženih drobnih kaper
    12-15 vloženih velikih kaper

    Sestavine za marinado:
    8 vejic bazilike
    6 žlic oljčnega olja
    2 stroka česna
    morska sol in sveže zmlet poper

    Potek:
    S petih ali šestih vejic bazilike potrgajte lističe. Z olivnim oljem lističe bazilike zmešajte v gladko omako ter dodajte zelo drobno nasekljan česen in posolite. Preostalo baziliko grobo nasekljajte.

    Beri dalje (89 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Solata iz zelja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. junij 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    Glava zelenega zelja
    Nastrgan koren
    Pločevinka strtega vloženega ananasa
    235 ml majoneze
    6 g soli

    Potek:
    V večji posodi zmešajte narezano zelje, korenje, strt ananas, majonezo in sol ter ohlajajte vsaj eno uro preden postrežete.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščančja rižota s špinačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. junij 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    40 g masla ali 4 žlice olja
    2 žlici sesekljane čebule
    1 strok sesekljanega česna
    400 g na koščke narezanega piščančjega mesa
    4 dl riža
    1 1 l juhe iz kocke ali kropa
    sol
    poper
    150 g špinače
    1 dl smetane
    muškatni orešček
    2 žlici naribanega sira (po želji)

    Potek:
    Špinačo očistite, odstranite peclje in jo dajte v kozico brez vode. Kuhajte jo 2 ali 3 mi¬nute, nato jo odcedite in grobo narežite. Na maslu ali olju pražite čebulo. Ko postekleni, zamešajte česen in takoj nato meso. Me¬šajte, da se osuši mesni sok.

    Vsujte riž, mešajte, da se prepoji z maščobo, in prilijte vso vročo juho ali krop. Osolite, poprajte in premešajte. Plamen zmanjšajte, posodo pokrijte in počasi dušite 25-30 minut.

    Špinačo primešajte rižoti, ko je ta že skoraj gotova. Primešajte tudi smetano. Po potrebi dosolite in naribajte malo muškatnega oreščka. Na krožnikih rižoto po želji potresite s sirom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Solata Panzanella Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. junij 2025 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    270 g en dan starega kruha, narezanega na manjše koščke
    80 ml olivnega olja
    Sol in poper
    3 strti stroki česna
    60 ml olivnega olja
    30 ml balzamičnega kisa
    492 g zrelih paradižnikov, narezanih na krhlje
    125 g nasekljane rdeče čebule
    10 strtih bazilikinih listov
    85 g izkoščičenih in prepolovljenih oliv
    235 ml mozzarelle, narezane na manjše koščke

    Potek:
    Pečico segrejte na 200°C. Zmešajte kruh z 80 ml olivnega olja, soljo, poprom in česnom. Preložite kruh na pekač obložen s papirjem za peko in jih zlato zapecite, približno 5 do 10 minut. Rahlo ohladite.

    Medtem zmešajte 60 ml olivnega olja in balzamični kis. Nežno zmešajte kruh, paradižnike, čebulo, baziliko, olive in mozzarello. Prelijte s prelivom in pustite stati 20 minut preden postrežete.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjeve palačinke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. junij 2025 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    2 kg krompirja
    3 ali štiri jajca (odvisno od velikosti)
    2 čebuli
    4 žlice moke
    sol
    poper
    olje
    sladkor
    kisla smetana

    Priprava:
    Krompir na drobno naribajte, dodajte stepena jajca, narezano čebulo, moko sol poper in sladkor. Vse skupaj dobro premešajte. V ponvi segrejte olje in vanj  polagajte  po veliko žlico mase. Cvrite okoli dve do tri minute z vsake strani. Nato ocvrtke položite na papirnato brisačo, ki bo vpila maščobo. Na vsako palačinko dajte na koncu žlico kisle smetane.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Špinačna ali koprivna juha z zdrobom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. junij 2025 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    250 g špinače ali mladih kopriv
    40 g masla
    80 g zdroba
    2 stroka strtega česna
    1 1 l vode ali juhe iz kocke
    sol
    poper

    Sestavine za vezavo:
    1 jajce
    1 dl kisle smetane

    Potek:
    Špinači odstranite peclje, jo operite in v majhni količini slanega kropa kuhajte 2 minuti. Odcedite in zmiksajte. Enako pripravite mlade koprive.

    Beri dalje (77 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jajčevci s česnom in peteršiljem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. junij 2025 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    2 jajčevca
    4 žlice oljčnega olja
    sol
    poper
    4 sesekljani česnovi stroki
    šopek peteršilja
    drobtinice
    juha iz kocke

    Potek:
    Jajčevce narežite na pol prsta debele podolgovate rezine ali na kolobarje, jih osolite in pustite 30 minut, da oddajo grenkasto tekočino. Nazadnje jih tudi malo stisnite. V kozico dajte olje in nato v dveh ali največ treh plasteh naložite rezine jajčevcev.

    Vsako plast malo osolite, poprajte, potresite s sesekljanim česnom, peteršiljem in ščepcem drobtinic.
    Prilijte malo juhe, posodo pokrijte in približno pol ure počasi dušite. Po potrebi prilivajte juho in kozico potresajte.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  



     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 37

     Vreme  

    Klikni

    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2025 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 2,84 seconds