NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 15-jan
  • Razstava Od vojaškega čina do pesniškega peresa: Izbrani spomeniki Rudolfa Maistra ob 150-letnici njegovega rojstva

  • petek 17-jan
  • Slaščičarski tečaj: BICova sladka akademija

  • ponedeljek 20-jan
  • Zima, zima bela / Prodajna razstava slovenskih ilustratork in ilustratorjev

  • torek 21-jan
  • Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U.: Amuleti CeCeUji

  • sreda 22-jan
  • Peter Piek (GER) x John Roemer (USA) v Vetrinjcu

  • sobota 25-jan
  • NY MET Opera: Aida

  • ponedeljek 27-jan
  • Osnovno usposabljanje za mediatorje v Ljubljani in Online

  • torek 28-jan
  • Sekstet filharmonične Camerate Berlin

  • sreda 29-jan
  • Sejmi okusov

  • četrtek 06-feb
  • Kizz Kiss festival

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Okusna ponev z lignji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. januar 2025 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg lignjev
    2 dl pelatov oz. spasiranega paradižnika
    1 manjša bučka
    1 rumena + 1 rdeča paprika
    1 paradižnik
    1 čebula
    5 česna
    5 šampinjonov
    0,5 - 1 dl kvalitetnega belega vina
    peteršilj
    oljčno olje

    Priprava:
    Najprej očistimo in na suho obrišemo lignje. Nato si pripravimo zelenjavo. Razrežemo jo na željeno velikost in jo popražimo. Najprej posteklimo čebulo, česen in potem dodajamo preostalo zelenjavo. Solimo. Na koncu dodamo pelate oz. pasiran paradižnik, vino, začimbe. Po potrebi dosolimo, popramo.

    Beri dalje (48 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Cvetačna solata s paradižnikom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. januar 2025 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 cvetača 4 paradižniki 1-2 dcl juhe 1 zelena paprika 1 rdeča paprika kis sol poper muškatni oreh 1 žlička gorčice olje peteršilj

    Priprava:
    Cvetačo skuhamo v slanem kropu. Papriko zrežemo na rezance, paradižnike na rezine. V stekleno skledo naložimo zelenjavo. Polijemo z marinado, ki jo pripravimo takole: juho pogrejemo, da je mlačna, dodamo kis, olje, muškatni oreh, gorčico, poper in sesekljan peteršilj. Po okusu solimo, postavimo za nekaj ur v hladilnik, skledo večkrat nagnemo in zelenjavo polijemo z marinado.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zeljanica Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. januar 2025 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri recepti

    Sestavine:
    500 g vlečenega testa
    300 g špinače, kuhane in nasekljane
    500 g skute
    130 g naribanega feta sira
    4 jajca
    2,5 dl kisle smetane
    2 dl mleka
    sol
    maslo za pekač

    Zmešamo skuto, nasekljano špinačo, 3 jajca, sol, 2 dl kisle smetane, 1 dl mleka in 100 g sira. Pekač namažemo z maslom, položimo prvo plast vlečenega testa, ga namažemo z nadevom in ponavljamo, dokler so sestavine. Končamo z dvojno plastjo testa. Ostanek - eno jajce, mleko, smetano in sir zmešamo in prelijemo čez testo.

    Pečemo na 200 stopinjah 30 - 35 minut, dokler ni lepo rjavo - rumeno zapečeno.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sladoled z medom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. januar 2025 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kozarec medu 2 kozarca sladke smetane 2 kozarca mleka strok vanilije 3 rumenjaki 1/2 kozarca narezanih lešnikov

    Priprava:
    Lešnike prepražimo, narežemo ter skuhamo v mleku z vanilijo. Rumenjake dobro premešamo, zlijemo v mleko in skuhamo v pari, da se zgosti. Ko se zmes ohladi, dodamo stepeno sladko smetano z medom, premešamo in postavimo v zamrzovalnik.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kaneloni na rimski način Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 5. januar 2025 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    Testenine kaneloni (kupljene), 5 dag čebule, 1 strok česna, 25 dag zmlete govedine, 2 paradižnika, drobtine, 1 velika žlica sesekljanega svežega majarona, 1 jajce, sol,poper. OMAKA: 5 dag masla, 5 dag moke, 4 dcl mleka, 2 dcl sladke smetane, sol, poper, muškatni orešček. PRELIV: 2,5 dag parmezana, 1,5 dag masla.

    Priprava:
    Nadev oziroma zmes za kanelone pripravite tako, da najprej segrejete olje v ponvi,dodate sesekljano čebulo in česen ter oboje počasi pražite. čebula naj postekleni, ne sme pa porumeneti. Še posebej pazljivi bodite pri česnu. nato dodajte zmleto meso in ga pražite pri nizki temperaturi, dokler ne spremeni barve. Paradižnika olupite in odstranite semenje. čisto paradižnikovo meso narežite na koščke in ga dodajte k mesu.Pokrijte ponev in dušite deset minut.

    Beri dalje (262 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjeve pastetke z grškim sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 5. januar 2025 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g krompirja
    120 g sira feta
    3 žlice sesekljanega svežega kopra
    1 žlica limoninega soka
    moka za paniranje
    3 žlice olivnega olja
    sol
    črni poper
    kurkuma
    asafetida

    1) Neolupljen krompir skuhamo v kropu, da se zmehča. Odcedimo vodo in krompir še topel olupimo. Stresemo ga v skledo in zmečkamo. V krompir zdrobimo sir ter dodamo koper in limonin sok. Posolimo in začinimo s kurkumo, asafetido, črnim poprom in olivnim oljem (ker je sir že slan, dodamo le malo soli). Dobro premešamo.

    Beri dalje (48 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelo rahel polnozrnat kruh s semeni v kruhomatu Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 5. januar 2025 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    180 g jogurta
    20 g olivnega olja
    200 g vode
    20 g kvasa
    10 g soli
    1 žlica sezama
    1 žlica sončničnih semen
    1 žlica bučnih semen
    350 g moke iz celega pšeničnega zrna
    150 g polnozrnate pirine moke
    100 g črne moke
    1 žlica mletih lanenih semen

    V kruhomatovo posodo damo vse tekoče sestavine, torej jogurt, olivno olje, vodo, sol, dodamo še kvas* in po 1 jedilno žlico semen (čez noč lepo nabreknejo). Čez vse to vsujemo moko in na koncu še žlico mletega lanu.

    Programiramo osnovni program z vsaj 5 urnim zamikom (v tem času se kvas v slani tekočini pretvori v solno kvasno emulzijo, kar da kruhu nove kvalitete).

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Omleta s skuto in gorgonzolo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 5. januar 2025 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 jajca, 2 žlici mleka, žlico pražene čebule, sol, poper, peteršilj Za nadev: 2 žlici skute, 5 dag gorgonzole

    Priprava:
    Sestavine za omleto dobro pomešamo in vlijemo na vroče olje v ponvici. Še na surova jajca v ponvici potresemo skuto in zdrobljeno gorgonzolo. Pečemo počasi. Ko so jajca na pol pečena, omleto prepognemo na pol in spečemo do kraja. Za ljubitelje gorgonzole je omleta prava poslastica. Postrežemo jo s krompirjem in solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Cimetove rolice z jabolki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. december 2024 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    20 g kvasa
    250 ml tople vode
    50 g sladkorja
    80 ml olja
    1 jajce
    pol žličke soli
    525 g moke
    100 g masla
    165 g rjavega sladkorja
    1 žlička cimeta
    50 g orehov
    2 srednje veliki jabolki
    100 g sladkorja v prahu
    2 in pol žlici mleka
    1 žlica masla
    1 žlica vanilijevega sladkorja

    Priprava:
    V večji posodi mešajte kvas, toplo vodo, sladkor in olje ter vse skupaj dobro premešajte ter denite na stran za 5 minut. V drugi posodici presejte moko. Ko je kvas pričel vzhajati mu dodajte stepeno jajce in moko. Vse skupaj denite na delovno površino in lepo umesite. Oblikujte žogo in počakajte da naraste in vzhaja okoli 30 minut.

    Beri dalje (132 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mehki cimetovi keksi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. december 2024 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Testo:
    25 dag moke
    18 dag masla
    12 dag sladkorja v prahu
    10 dag mletih orehov
    3 žlice mleka
    1 vanilijev sladkor
    1/2 žličke cimeta

    Priprava:
    Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in ga damo za pol ure v hladilnik. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol cm debelo in z modelčki izrežemo krogce ali poljubne oblike. Polovica keksov naj bo z luknjo na sredini. Na s peki papirjem obloženem pekaču jih pečemo 10 - 12 minut do zlato rumene barve (ne smejo porjaveti).

    Cele krogce nato namažemo z marmelado, tiste z luknjo na sredini pa posujemo s sladkorjem v prahu. Na koncu jih seveda zlepimo skupaj po dva.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čokoladni kolač z rožičem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. december 2024 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 jajca
    40 g sladkorja
    1 vanilijev sladkor
    50 ml olja
    25 g bele moke
    1/2 vrečke pecilnega praška
    1 žlica mletega rožiča
    1 žlica kakava v prahu
    1 rumov sladkor
    3 žlice toplega mleka

    Krema:
    500 ml mleka
    1 čokoladna krema
    50 g masla
    80 g čokolade
    2 žlici lešnikovega likerja

    Beri dalje (96 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Decembrski kruh s pivom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 29. december 2024 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g bele moke
    250 g ržene moke
    200 ml piva
    2 žlički soli
    1 žlička sladkorja
    25 g svežega kvasa
    10 ml olivnega olja
    1 jajce
    Malo bučnih semen

    Priprava:
    V manjši posodi stopite kvas, sladkor in malo vode, da se kvas prične dvigati. V drugi posodi presejte belo moko in rženo moko ter ju zmešajte, dodajte pivo, kvas, sol in olje. Zamesite homogeno zmes, oblikujte kroglo, jo denite v posodo in pokrijte. Pustite na toplem za 2 uri. Ko je testo naraslo za 2x ga pazljivo premesite in razdelite na manjše kroglice. Te kroglice lahko denete v keramične posodice, modelčke, skledice...

    Beri dalje (62 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Božični kruh Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. december 2024 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg moke
    150 g masla
    5 dl mleka
    120 g sladkorja
    3 jajca
    košček limonine lupine
    1 žlička soli
    50 g kvasa
    4 žlice moke
    1 žlica sladkorja
    6 žlic mleka
    1 jajce

    Priprava:
    V skodelico nadrobite kvas. Dodajte sladkor, moko in mlačno mleko. Premešajte, pokrijte in pustite 10 minut vzhajati. Mleko pristavite in segrejte do mlačnega. Maslo pristavite in stopite, potem pa ga odstavite in ohladite do mlačnega. V večjo skledo presejte moko.

    Dodajte mlačno maslo in mleko, sladkor, jajca, drobno nastrgano limonino lupino, vzhajan kvasec in sol. Vse skupaj ugnetite v gladko testo, ki se ločuje od sten posode. Oblikujte ga v hlebček, ki ga v skledi pokrijte s prtom in pustite približno 30 minut, da vzhaja.

    Beri dalje (106 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sirov narastek v papriki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. december 2024 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 zelene ali rdeče paprike
    15 g masla
    2 jedilni žlici moke
    175 ml pol posnetega mleka
    1 rumenjak
    pošten ščepec sveže mletega popra
    100 g naribanega trdega sira (manj mastnega)
    4 mlade čebule (drobno sesekljane)
    beljak 4 jajc
    2 jedilni žlici sveže naribanega parmezana

    Priprava:
    1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Paprike prerežemo ob peclju, tako da naredimo klobučke, ki jih shranimo, nato pa odrežemo še tanko rezino na drugi strani, da bomo paprike lahko postavili pokonci. Odstranimo sredico in semena.

    Beri dalje (117 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kmečki ričet Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. december 2024 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    18 - 20 dag ješprenja
    20 - 25 dag suhega mesa
    maščoba
    manjša čebula
    strok česna
    5 dag korenja
    10 dag krompirja
    10 dag laškega fižola
    malo paradižnikove mezge
    sol
    poper
    zeleni peteršilj
    zelena

    Priprava:
    Ješprenj namočite v vodo in ga pustite nekaj časa, najbolje čez noč. Prav tako morate v vodo namočiti fižol, če je le - ta suh, svežega ni potrebno namakati. Prebran in opran ješprenj, kuhajte v slani vodi približno pol ure.V slani vodi skuhajte tudi fižol, lahko pa uporabite fižol iz pločevinke.

    Beri dalje (138 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižev narastek Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. december 2024 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 skodelica riža
    3 skodelica mleka
    1 jedilna žlica masla
    ščepec soli
    3 jajca
    1 zavitek vanilij sladkorja
    naribana lupinica ene limone
    2 žlici rozin namočenih v rumu
    4 beljaki
    malo soli
    maščoba za pekač

    Priprava:
    Mleko solite, vanj vkuhajte riž in maslo. Ko je riž kuhan, ga ohladite. Rumenjake penasto umešajte s sladkorjem, dodajte vanilijev sladkor in lupinico limone. Vmešajte penjene rumenjake  v riž , dodajte še rozine.

    Nato iz beljakov stepite trd sneg in ga previdno umešajte v riž. Pekač namažite z maslom in ga potresite z drobtinami, vanj stresite riž in pecite toliko časa, da dobi narastek lepo svetlo rjavo barvo. Postrežete ga lahko s kompotom ali malinovcem.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gratinirane testenine z zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. december 2024 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    0,5 kg poljubnih testenin
    1 manjša čebula
    po 150 g pora, cvetače, korenčka, brokolija, belušev, graha, stročjega fižola, sveže paprike, po želji tudi gobe
    1 l kisle smetane
    2 jajci
    5 strokov česna
    2 žlici sesekljanega peteršilja
    sol, poper
    olivno olje, maslo

    Potek:
    Testenine skuhamo v slanem kropu. Odcedimo, primešamo malo masla ali olja, da se ne sprimejo. Na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo narezan por, popražimo, nato papriko, popražimo in potem še ostalo zelenjavo.

    Posolimo, dušimo na močnem ognju do mehkega, ob stalnem mešanju. Ohladimo.V kislo smetano zažvrkljamo dve jajci, rahlo popramo. Globok pekač premažemo z maslom, naložimo plast testenin, prekrijemo z zelenjavo, pokapljamo s smetanovimi jajci, postopek ponovimo vsaj dvakrat.

    Beri dalje (36 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavna enolončnica Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. december 2024 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g krompirja
    4 korenčki
    1 steblo pora
    2 čebuli
    2 žlici masla
    350 g zamrznjenega stročjega fižola
    500 ml mesne juhe
    4 rezine polnozrnatega kruha
    2 žlici zeliščnega masla
    Sol, poper
    Mleta paprika

    Potek:
    Krompir olupite, operite, narežite na kocke in ga od 10 do 15 minut kuhajte v 600 ml vode. Korenje olupite in narežite na ploščice. Por očistite, operite in narežite na koleščke. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V posodi segrejte maslo in na njem na hitro opražite koren, fižol, por in čebulo. Prilijte mesno juho. Dodajte krompir skupaj z vodo, v kateri se je kuhal.

    Vse skupaj kuhajte pri nizki temperaturi približno 15 minut. Na vročem zeliščnem maslu opražite razine kruha. Enolončnico krepko začinite s soljo, poprom in mleto papriko. Postrezite z opraženim kruhom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižota z rdečo papriko Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. december 2024 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1440-1680 ml kokošje juhe iz kocke
    2 žlici olivnega olja
    120 g čebule
    2 stroka česna
    2 rdeči papriki
    Sol
    Poper
    360 g riža Arborio
    120 ml belega vina
    Žafran
    2 žlici peteršilja
    120 g sira Parmezan

    Potek:
    Kokošjo juho zavrite. Z električnim rezalnikom ločeno sesekljajte čebulo, česen in papriki. Segrejte olje in dodajte čebulo, pražite približno 3 minute. Dodajte česen, rdečo papriko in pol žličke soli. Kuhajte 8 do 10 minut, nato dodajte riž in mešajte, dokler se zrna ne ločijo in začnejo pokati, nato vmešajte vino.

    Ko izpari, vmešajte 120 ml kokošje juhe, tako da bo riž pokrit. Pustite, da rahlo vre, in radodarno vmešajte žafran.
    Ko kokošja juha izpari, dodajte še eno do dve zajemalki kokošje juhe.

    Tako nadaljujte še 25 minut, dokler ni riž kuhan. Na koncu dodajte poper in Parmezan, 120 ml kokošje juhe in peteršilj. Ko jo odmaknete z ognja, mora biti rižota kremasta. Če ni, dodajte še malo kokošje juhe.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zimska juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. december 2024 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 žlici arašidovega olja
    3 srednje veliki koreni, narezani na kolobarje
    3 srednje veliki pastinaki, narezani na kolobarje
    3 stebla zelene, narezana na kolobarje
    1 čebula, grobo sesekljana
    2 strta stroka česna
    1 žlička posušenega timijana
    120 g ječmena
    120 g divjega riža
    1500 ml goveje juhe iz kocke
    480 ml vode
    3 manjši krompirji, olupljeni in narezani na kocke
    1 srednje velik paradižnik, olupljen in narezan na kocke
    170 g sveže špinače, oprane in narezane na manjše kose
    Sol in poper

    Potek:
    Nad srednjim ognjem segrejte olje. Dodajte korenje, pastinak, zeleno, čebulo, česen in timijan. Kuhajte 5 minut, pogosto premešajte. Dodajte ječmen in riž, premešajte, nato dodajte še govejo juho, vodo, krompir in paradižnik. Pokrijte in zavrite. Zmanjšajte ogenj, pokrito kuhajte vsaj 1 uro. Vmes večkrat odstranite povrhnjico juhe in premešajte. Tri minute pred koncem kuhanja vmešajte sol, poper in špinačo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Skutini štruklji z rozinami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. december 2024 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    testo:
    300 g moke
    35 g olja
    1 rumenjak
    1/2 žličke soli

    nadev:
    500 g skute
    90 g masla
    1 dl kisle smetane
    80 g sladkorja
    2 jajci
    40 g rozin
    40 g drobtin
    1 vanilijev sladkor
    1 žlica ruma

    Priprava:
    Testo: V skledo stresite moko Na, ki ji na sredini naredite jamico, v katero nalijte olje in deciliter vode, dodajte jajce in ščepec soli, premešajte, potem pa zgnetite gladko in elastično testo, ki mu po potrebi prilijte še malo vode. Testo oblikujte v hlebček, ki ga premažite z oljem, ter ga ovijte v folijo ter pustite na sobni temperaturi vsaj 1 uro. Rozine namočite v rum – najboljši so če to storite že dan prej.

    Beri dalje (192 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    File brancina s pistacijami na zelenjavnem krožniku Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. december 2024 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 fileji brancina
    80 g pistacijinih jedrc
    40 g masla
    4 žlice olivnega olja
    1 bučka
    1 rdeča paprika
    1 manjši jajčevec
    sol, poper

    Priprava:
    Očistite filete brancina, splaknite jih pod tekočo hladno vodo in posušite s papirnato kuhinjsko brisačo. Po obeh straneh jih začinite s soljo in poprom. Nato sesekljajte pistacije. Narežite zelenjavo, ter jo dušite na malo olja.

    Filete brancina popecite v ponvici, ter jih specite, da postanejo zlato rjave barve. Pistacijo popecite na maslu. Zelenjavo razdelite po krožnikih, file brancina pa prelijte s popečenimi pistacijami na maslu.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rahla skutina torta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. december 2024 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 jajca
    ščepec soli
    4 žlice moke
    5 žlic sladkorja
    4 žlice instantne kave
    1 dl gazirane mineralne vode
    beli rum
    1 žlica kavnega jogurta
    Krema:
    6 lončkov osnovnega grškega jogurta
    0,5 l kokosovega mleka
    40 dag kokosove moke
    1 - 2 žlici sladkorja
    5 vrečk želatine fix
    beli rum
    Preliv:
    20 dag bele čokolade
    2 - 4 kocki kokosovega masla

    Sestavine:
    V 1 dl gazirane mineralne vode raztopite 4 žlici instant kave. Mešajte, dokler ne nastane gosta masa. Po okusu dodajte do 2 žlički sladkorja.

    Beri dalje (388 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  



     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 238

     Vreme  

    Klikni

    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2025 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,81 seconds