NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.000 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 25-okt
  • Romanje v Medjugorje z Ratkom Šimetinom

  • petek 26-okt
  • Preplesavanje Društva Vrtnica

  • sobota 27-okt
  • Stolpova pripovedovalnica

  • nedelja 28-okt
  • 21. Pohod po sledeh soške fronte 2018

  • ponedeljek 29-okt
  • Modro brati in kramljati
  • Terapevtska skupina "Odnos - izziv ali stiska?"

  • torek 30-okt
  • Igralne urice
  • Organiziran prevoz k Ammi v Munchen

  • sreda 31-okt
  • Hellovino čarovniški pohod
  • Preplesavanje Društva Vrtnica

  • četrtek 01-nov
  • Modro brati in kramljati

  • petek 02-nov
  • Dobrodelni koncert Za nov gasilski dom NA POMOČ

  • sobota 03-nov
  • Pulz Petka

  • nedelja 04-nov
  • Nogometna tekma: U13: Komen Jadran Železničar

  • ponedeljek 05-nov
  • Modro brati in kramljati
  • Terapevtska skupina "Odnos - izziv ali stiska?"

  • torek 06-nov
  • Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U.: Štampiljke

  • sreda 07-nov
  • Plečnik in sveto, prvo vodstvo

  • četrtek 08-nov
  • Modrosti in skrivnosti za ohranjanje mladosti

  • petek 09-nov
  • Dolenjsko martinovanje

  • sobota 10-nov
  • Tekmovanje v hitrostnem reševanju Rubikove kocke

  • nedelja 11-nov
  • Peter Klepec

  • ponedeljek 12-nov
  • Najljubše barve za izbrane okuse JUPOL Trend
  • Modro brati in kramljati

  • torek 13-nov
  • Živeti z vodo - južni rob Ljubljane

  • sreda 14-nov
  • Novo v knjigarni Galerije Fotografije!

  • četrtek 15-nov
  • Pravljice o zmajih z Anjo Štefan

  • petek 16-nov
  • Izmenjevalnica #65 v Humanitarnem centru

  • sobota 17-nov
  • Prekmurje se predstavi

  • nedelja 18-nov
  • Voden ogled MPT za seniorje

  • ponedeljek 19-nov
  • Moška skupina

  • torek 20-nov
  • 34. Slovenski knjižni sejem

  • sreda 21-nov
  • MARIE NDIAYE

  • četrtek 22-nov
  • Sanjski New York z dm in Maybelline

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Gobova juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. oktober 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 ali več gramov poljubnih gob (šampinjoni in/ali lisičke in/ali ostrigarji in/ali jurčki
    3 - 4 krompirji
    poljubno zelenjava (korenček, grah, stročji fižol...)
    1 večja čebula, ki jo lahko po želji polovico nadomestimo s porom
    2 stroka česna
    4 vejice peteršilja
    2 lovorjeva lista
    ščepec majarona
    paradižnikova mezga
    rdeča sladka paprika
    sol ali Vegeta
    moka ali žlica instant gobove juhe za zgostitev
    kisla smetana
    po želji poper in po presoji ostale začimbe

    Priprava:
    Na čim manj olja (po možnosti olivnega) prepražimo na drobne koščke narezano čebulo, da postekleni, dodamo sveže, na lističe narezane poljubne gobe (več vrst jih je, boljši je okus) in na kocke narezan krompir. Del čebule lahko nadomestimo s porom. Vse skupaj pražimo, da postekleni tudi krompir. Po želji lahko dodamo tudi zelenjavo, seveda v manjših količinah, da samo izpopolnimo okus naše gobove juhe.

    Beri dalje (85 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižota z jurčki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. oktober 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g svežih jurčkov
    1 čebula
    2 žlici olivnega olja
    30 g masla
    350 g riža
    1,5l jušne osnove
    1 ščepec soli
    1 ščepec popra
    70 g parmezana

    Priprava:
    V kozico vlijemo jušno osnovo, jo zavremo in odstavimo. Sveže jurčke operemo in temeljito očistimo. Narežemo jih na lističe ali drobne koščke. Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke .Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri segrejemo maslo in olivno olje. Na maslu in olju med mešanjem pražimo čebulo in ko začne spreminjati barvo, dodamo narezane gobe, ki jih nekaj minut dušimo na zmernem ognju.

    Riž damo v večje cedilo in ga pod tekočo vodo spiramo tako dolgo, dokler voda ni več motna. Stresemo ga v kozico in ga z leseno kuhalnico mešamo minuto ali dve, da postekleni in se prepoji s čebulo, gobami ter surovim maslom. Prilijemo polno zajemalko vroče jušne osnove in nenehno mešamo z leseno kuhalnico. Ko riž popije tekočino, ponovno prilijemo zajemalko juhe.

    Beri dalje (46 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rdeč curry Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. oktober 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g piščančjih prsi
    2 stroka česna
    2 žlici sezamovega olja
    300 ml kokosovega mleka
    žlica paradižnikove mezge
    2 žlički curry paste
    100 ml zelenjavne jušne osnove
    500 g paradižnika
    3 vejice bazilike
    ščepec soli
    1 ščepec popra
    0,5 limone
    10 g ingverja
    šopek koriandra

    Priprava:
    Piščančje prsi operemo, otremo in narežemo na grižljaj velike koščke. Ingver in stroke česna olupimo ter na drobno nasekljamo. Baziliko in koriander operemo in osušimo, osmukamo stebla, lističe pa na drobno sesekljamo. Polovico limone ožamemo in shranimo limonin sok. Na kuhalnik pristavimo vok, v katerem smo segreli sezamovo olje. Dodamo ingver in česen ter med mešanjem pražimo eno minuto.

    Beri dalje (91 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kuskus torta z breskvami in čokolado Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. oktober 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    100 g kuskusa Zlato polje
    50 g jedilne čokolade Gorenjka
    3 jajca
    1 dl mleka
    50 g rozin
    150 g sira mascarpone
    150 g vloženih breskev
    50 g rjavega sladkorja

    Priprava:
    Del mleka zavremo in z njim prelijemo kuskus. Drug del prihranimo in vanj namočimo rozine. Čokolado nad soparo stopimo in jo vmešamo v kuskus. Rozine odcedimo in jih dobro zmiksamo s sekljalnikom. Dodamo jih kuskusu. Vse skupaj dobro pregnetemo in nadevamo tortni model. Postavimo za 1 uro v hladilnik.

    Breskve zavremo, spasiramo in ohladimo. Jajca ločimo. Rumenjake penasto zmešamo z sladkorje. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo breskve in sir mascarpone ter dobro premešamo z metlico. Na koncu še narahlo vmešamo sneg ter nadevamo na torto. Pustimo v hladilniku čez noč, da se strdi.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Svetovni dan hrane Vzemite si čas za (pre)hrano Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 16. oktober 2018 @ 12:26 CEST
    Uporabnik: Sonce

    ZPS: Svetovni dan hrane Vzemite si čas za (pre)hrano
    Letošnji svetovni dan hrane poteka pod zgovornim sloganom »Naša dejanja vplivajo na našo bodočnost« - za svet brez lakote do 2030, #Zero hunger (Za svet brez lakote). Tema žal ponovno postaja aktualna. Po podatkih FAO na svetu kar 820 mio ljudi trpi za pomanjkanjem hrane.  

    Glede na številne akcije dobrodelnih organizacij, se tudi v Sloveniji temu nismo izognili. V našem vsakdanjem okolju pa smo pravzaprav soočeni z dvojnostjo, ko na eni strani narašča delež populacije s prekomerno težo in debelostjo, na drugi pa se posamezniki soočajo s pomanjkanjem.

    Beri dalje (438 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gratinirane gobe z zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. oktober 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 srednje veliki krompirji
    300 g očiščenih jurčkov
    1 srednje velika bučka
    sol in poper
    malo oljčnega olja
    2 žlici kruhovih drobtin
    2 žlici naribanega parmezana
    2 drobno nasekljana stroka česna
    1 žlička suhega origana
    1 žlička svežih timijanovih lističev
    nekaj koščkov masla

    Priprava:
    Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Zavremo lonec slane vode. Krompir olupimo, narežemo na tanke medaljončke, operemo in stresemo v slan krop. Kuhamo 5 minut, da se krompir nasoli in prične mehčati. Nato ga zlijemo na cedilo. Jurčke in bučko narežemo na rezine. Za gratiniranje v skledi zmešamo vse sestavine razen masla. Gobe in bučke stresemo v večjo skledo, posolimo, popopramo in pokapljamo z oljem.

    Zmešamo s rokami, nato potresemo z mešanico za gratiniranje in še enkrat premešamo. Pekač rahlo naoljimo. Na dno stresemo krompir, čezenj pa še mešanico gob in bučk z začimbami. Postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut, da se površina zlato obarva, krompir pa povsem speče. Ponudimo s skledo zelene solate.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zeljanica - najboljša špinačna pita Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. oktober 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg špinače ali blitve
    vlečeno ali listnato testo
    1/2 kg skute
    4 jajca
    1 kisla smetana
    2 dl mleka
    malo sira (feta ali kakšen drug mlad sir)
    sol
    olje

    Priprava:
    Špinačo operemo in jo na drobno narežemo (obvezno surovo, če je kuhana, izgubi svoj pravi okus). Dodamo pest soli, premešamo in pustimo nekaj časa, da spusti vodo, nato jo z rokami dobro stisnemo, da gre vsa tekočina stran. V skledo z ožeto špinačo damo jajca, skuto, kislo smetano, sir, mleko in vse lepo zmešamo.

    V pekač (najboljši je original iz pečice) damo malo olja. Če delamo iz listnatega testa, damo eno plast testa na dno, prebodemo ga z vilicami, nato damo špinačno zmes, na vrh pa drugo plast.

    Beri dalje (75 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pečena polenta s paradižnikom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. oktober 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g polente
    30 gčebule
    1 strok česna
    500 g paradižnika
    2 žlici olivnega olja
    1 ščepec origana
    1 ščepec popra
    1 ščepec soli
    20 ml kisle smetane
    100 g kajmaka

    Priprava:
    Polento skuhamo. Pečico segrejemo na 180 °C. Polento ohladimo do mlačnega. Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Kajmak nadrobimo in zmešamo s polento. Polento stresemo v pekač in jo po vrhu zgladimo. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Paradižnik operemo, očistimo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo.

    V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo še česen, paradižnik, origano, poper in sol. Omaka naj počasi vre 20 minut. Sredi kuhanja odstranimo česen. Na koncu omaki dodamo kislo smetano in jo pomešamo. Pečeno polento razrežemo na kocke in jih razporedimo na krožnike. Po polenti polijemo paradižnikovo omako in jo postrežemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jabolčni štrudel po ameriško Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. oktober 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g moke
    1 ščepec soli
    150 g masla
    6 žlic vode
    5 jabolk
    2 žlici sladkorja
    sladkor v prahu

    Priprava:
    V skledo stresemo moko in sol. Dodamo na koščke narezano margarino in jo s prsti hitro in rahlo vgnetemo v moko. Zalijemo z mrzlo vodo in z rokami vse skupaj zgnetemo v krhko testo. Pekač za pite namastimo z margarino. Pripravljeno testo razdelimo na dva dela. Del testa na pomokani delovni površini razvaljamo tako, da dobimo okroglo ploščato površino, s katero prekrijemo dno in obod namaščenega pekača.

    Testo z vilicami na večih mestih prebodemo. Odvečno testo z nožem odrežemo. Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija. Jabolka olupimo, operemo in osušimo. Nato jih na grobo naribamo, stresemo v skledo in poparimo z vrelo vodo. Jabolka odcedimo (ožamemo) in enakomerno razporedimo po testu. Po jabolkih posujemo sladkor. Drugi del testa razvaljamo v krog in z njim prekrijemo pekač.

    Beri dalje (53 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Smernice zdravega načina prehranjevanja po tradicionalni kitajski medicini, ki resnično delujejo! Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 8. oktober 2018 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Pozitivke

    Vesela sem, saj vedno več ljudi postaja ozaveščenih glede prehrane, zdravega načina življenja in postalo je jasno, da nismo samo fizično telo, temveč tudi duhovno, čustveno bitje in tako je potrebno gledati na človeka celostno v vseh pogledih.

    Pomembno je naše razmišljanje, naš odnos do narave, okolja, pomembno je kako se odzivamo na stres, ga znamo zmanjšati..., in zelo pomembno je ali jemo zdravo hrano, ki nas krepi, nam daje energijo in nas podpira pri vsakodnevnih dejavnostih. TKM gleda na človeka celostno, zato mi je tako všeč.

    Beri dalje (1.224 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavna enolončnica s kostanjem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. oktober 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    50 dag kostanja
    50 dag brstičnega ohrovta
    1 majhna stebelna zelena ali kos gomolja zelene
    2 kiselkasta jabolka
    1 čebula
    1 žlica masla ali margarine
    1/8 l suhega belega vina
    1/8 l čiste zelenjavne juhe iz koncentrata
    2 rumenjaka
    5 žlic goste sladke smetane
    sol
    sveže mlet poper
    malo nastrganega muškatnega oreška
    1/2 šopka zelenega peteršilja

    Priprava:
    Kostanj blanširamo in olupimo. Brstičnemu ohrovtu odstranimo morebitne slabše zunanje listke, obrežemo kocne in vanje križem zarežemo. Brstični ohrovt operemo in odcedimo. Oplaknjeno in otreseno stebelno zeleno narežemo na tanke rezine. Če vzamemo gomoljiko pa jo operemo, olupimo, odcedimo in narežemo na zelo tanke ploščice. Jabolka operemo, razrežemo na četrtine in odstranimo peščišči.

    Beri dalje (98 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jurčki z gorgonzolo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. oktober 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavne:
    1 kg jurčkov
    2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    30 g masla
    sol
    beli poper v zrnu
    gorgonzola

    Priprava:
    Jurčke očistimo in zrežemo na slab centimeter debele lističe. Začinimo jih s soljo. V ponvi segrejemo olivno olje in maslo, na katerega položimo narezane jurčke. Po eni strani jih zlato rumeno spečemo, potem pa jih obrnemo in nanje nadrobimo gorgonzolo. Potresemo jo s sveže mletim belim poprom. Ko se sir stopi, odstavimo. Tako pripravljeni jurčki v omaki so primerni za k testeninam, pire krompirju, rižu, njokom... Seveda poleg ne pozabite postreči še sklede zeljne solate.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kislo zelje s svaljki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. oktober 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg kislega zelja
    1 čebula
    1 jabolko
    1 dl suhega belega vina
    3 žlice olivnega olja
    0,5 žličke suhih brinovih jagod
    0,5 žličke soli
    Svaljki:
    350 g krompirja
    1 jajce
    3 žlice moke
    60 g pšeničnega zdroba
    0,5 žličke mlete kumine
    1 žlička soli
    1 ščepec popra
    30 g masla

    Priprava:
    Iz navedenih sestavin pripravimo kislo zelje. Krompir dobro operemo in zložimo v večji lonec. Zalijemo ga s toliko hladne vode, da je ves pokrit. Vodo rahlo solimo, lonec  pristavimo na kuhalnik in krompir na zmernem ognju kuhamo približno 25 minut. Kuhan krompir odcedimo in nekoliko ohladimo. Krompir olupimo, stresemo v veliko skledo in pretlačimo.

    Beri dalje (141 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Nedeljska juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. oktober 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 l vode
    1 glavica čebule
    5 korenjev
    2 korenini peteršilja
    2 pastinaka
    vejica peteršilj
    vejica zelene
    malo popra v zrnju
    2 lovorjeva lista
    piščančev v kosih
    vegeta
    1 jajce
    konica noža sode bikarbone
    zdrob
    par lističev peteršilja

    Priprava:
    V globok lonec denimo vodo in vse sestavine vključno s piščančjim mesom korene zelenjave le olupimo in jih po dolgem preprežemo. Juho kuhajte na nizkem ognju 2-3 ure, naj komaj opazno vre. Ko je skuhana jo precedite in vanjo zakuhajte cmoke.

    Beri dalje (52 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rezanci z bučkami in baziliko Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. september 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g ozkih rezancev
    500 g bučk
    2,5 dl olivnega olja
    60 g masla
    75 g parmezana
    sol
    2 stroka česna
    za pest bazilikinih lističev

    Priprava:
    Bučke olupite in nastrgajte. V kozici segrejemo olivno olje, v katerega polagamo po 2 bazilikina lističa, ki ju v minuti hrustljavo ocvremo; gl. opombe. Ocvrte lističe sproti prelagamo na papirnate kuhinjske brisače, da se dobro odcedijo. Krop za kuhanje testenin posolimo, potem pa vanj stresemo rezance, ki jih skuhamo na zob.

    V globlji ponvi spenimo maslo, na katerega pretlačimo česen, ki ga med mešanjem pražimo 1 minuto. V ponev stresemo nastrgane bučke, ki jih med mešanjem pražimo 1 do 2 minuti, da se zmehčajo.  Kuhane testenine odcedimo in stresemo v segreto skledo. Dodamo prepražene bučke, na vse skupaj pa drobno nastrgamo parmezan. Dobro premešamo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjevi žganci Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. september 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavne:
    750 g krompirja
    sol
    300 g moke
    Ocvirki
    Mast

    Priprava:
    Krompir olupimo in ga na pol skuhamo v slanem kropu. Dodamo moko in pokrito kuhamo 15 do 20 minut. Nato cmok prebodemo s kuhalnico, čez nekaj časa ga obrnemo in kuhamo še 15 minut. Če je potrebno, odlijemo malo vode. Žgance zdrobimo z vilicami in zabelimo z ocvirki. Postrežemo jih s solato ali kot glavno jed, lahko pa tudi kot prilogo k mesnim jedem npr. Kranjsko klobaso.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pečen riž Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. september 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    štirje piščančji zrezki
    0,3 kg jasminovega riža
    šopek mlade čebule
    dva manjša pora
    trije korenčki
    po ena zelena in rdeča paprika
    dve večji čebuli
    trije stroki česna
    čajna žlička ingverja
    1 dl temne sojine omake
    sezamovo olje

    Priprava:
    Riž damo v posodo in prelijemo z vodo, ta naj riž prekriva za dober centimeter. Dodamo nekaj kapljic olja in denemo na ogenj. Ko zavre znižamo temepraturo in riž skuhamo do mehkega. Riža ne solimo. Stresemo ga na plateno krpo, da se ohladi, potem ga čez noč hranimo v hladilniku. Dan prej lahko tudi mariniramo piščannčja prsa. Narežemo jih na trakove, dodamo malo belega olja in jih dobro pokapamo s sojino omako. Drugih začimb ne dodajamo.

    Beri dalje (151 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Blitvina juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. september 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g blitve
    50 g slanine
    1 por
    20 g masla
    1 l vode
    1 jušna kocka
    200 g riža
    sol in poper

    Priprava:
    Blitvo dobro operemo. Slanino narežemo na majhne koščke. Por operemo in narežemo na kolobarje. V loncu segrejemo maslo in na njem prepražimo slanino in por. Prilijemo vodo z jušno kocko. Ko voda zavre, dodamo še riž. Po približno 5 min dodamo še narezano blitvo. Kuhamo toliko časa, da se riž skuha. Juho še solimo. V juho lahko dodamo še kislo smetano in jo potresemo z naribanim parmezanom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pastinakova juha s krompirjem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 24. september 2018 @ 11:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g pastinaka
    1 krompir
    1 liter zelenjavne osnove
    1/2 čebule
    1 žlička masla
    1/2 žličke curry-a
    sol in poper
    50 ml smetane
    2 žlički sesekljanega pateršilja

    Priprava:
    Pastinak in krompir olupite in ga sesekljajte na kockice. Zelenjavo kuhajte 15 minut v jušni osnovi in jo nato v osnovi spasirajte. Očistite čebulo in jo nasekljajte. V drugem loncu segrejte maslo in na njem popražite čebulo. Dodajte curry ga popražite nato pa dodajte juho. Vse skupaj premešajte, zavrite in dodajte začimbe in smetano.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polnjene krompirjeve palačinke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 24. september 2018 @ 11:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2-3 krompriji
    2 jajci
    2dl jogurta
    malo mleka
    2 žlici moke
    1 žlička pecilnega praška
    sol
    Nadev:
    2 piščančja fileja
    1 glavica čebule
    sesekljan peteršilj
    ingver
    1 žlička vegete
    poper in sol
    olje za cvrtje

    Priprava:
    Zamesite testo iz jajc, jogurta, moke, pecilnega praška, sol in vse skupaj mešajte do željene gostote, nato zmesi dodajte nariban krompir ter zmešajte. Piščančji fileji, ki ste jih predhodno narezali na čim manjše koščke, na vrelem olju na hitro popražite s sesekljano čebulo, dodajte peteršilj in začimbe. Nato v vročo ponev denite malce testa v okrogli obliki, ko se zapeče denite nanj nadev in ko se tudi to zapeče dodajte preko še toliko testa, da se zmes prekrije.

    Beri dalje (46 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Lazanja s svežo zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 24. september 2018 @ 11:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300 g lazanj
    600 g jajčevcev
    300 g bučk
    300 g paradižnika
    300 g mocarele
    3 žlice olivnega olja
    sol
    zeliščna mešanica
    1,2 – 1,5 dl mleka
    100 g masla
    50 g parmezana
    100 g ostre moke
    sol
    beli poper v zrnu
    muškatni orešček

    Priprava:
    Jajčevce očistimo, podolžno srednje debelo narežemo, posolimo in pustimo 15 minut. Bučke očistimo in podolžno narežemo na srednje debele rezine. Jajčevce posušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami. V ponvi segrejemo olje, na katerem spečemo narezane jajčevce in bučke. Pečene ohladimo. Mocarelo narežemo na kolesca. Paradižnik očistimo in narežemo na debelejša kolesca. Maslo stopimo in na njem na hitro prepražimo moko; pazimo, da ne spremeni barve.

    Beri dalje (150 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Skuša v pomarančni omaki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 24. september 2018 @ 11:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    6 večjih skuš
    3 pomaranče
    1 limeta
    sol in poper
    ostra moka
    olivno olje
    timijan

    Priprava:
    Skuše sfiletiramo in jih dobro očistimo kosti. Nato fileje operemo pod hladno vodo in osušimo. Malo jih začinimo ter povaljamo v ostri moki. Tako pripravljene fileje na hitro popečemo na vroči ponvi. Fileje nato zložimo v nepregoren pekač in jih nalijemo s sokom pomaranče in nekaj kapljicami limete.

    Posolimo, popramo in prelijemo z olivnim oljem. Tako pripravljene denemo v pečico in pečemo pri 220 stopinjah 15-20 minut. Posujemo jih s sesekljanim svežim timijanom ter postrežemo ob priljubljeni prilogi, ki jo lahko prelijemo z okusno omako, ki je ostala od pečenja.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavni ričet Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 16. september 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g ješprenja
    200 g suhega fižola
    3 korenčki
    1 rumen korenček
    1 kos kolerabe
    1 peteršiljeva korenina
    1 čebula
    olivno olje
    sol
    6 zrn črnega popra
    3 stroki česna
    1 lovorov list

    Priprava:
    Ješprenj in fižol ločeno temeljito operemo, potem pa za 6 ur namočimo v hladno vodo. Namočena ješprenj in fižol odcedimo, stresemo nazaj v lonec in prilijemo toliko vode, da so sestavine prekrite za 2 prsta. Zavremo in kuhajmo 30 minut. Korenček ostrgamo in zrežemo na kocke. Kolerabo olupimo in narežemo kakor korenček. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo.

    V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja, na katerem posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, le toliko, da zadiši, potem pa še nakocke korenčke in kolerabo. Pokrito počasi dušimo 5 minut. Peteršiljevo korenino ostrgamo, potem pa jo podolžno dvakrat prerežemo; pri vrhu naj se drži skupaj.

    Beri dalje (41 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 37

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2018 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 3,68 seconds