NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 
Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.

Vpiši se ali pošlji email na: soncna@pozitivke.net.
Več o sončni pošti >>
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 20.000 bralcev.

 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 NOVO PRI NAS  

ČLANKI

2 novi Članki v zadnjih 24 urah

KOMENTARJI BRALCEV
zadnja 2 dni

  • Spreminjanje [+6]
  • Plin ni čisto fosil...
  • Srce srcu

  • TRACKBACKS zadnja 2 dni

    Ni novih trackback komentarjev

    POVEZAVE zadnja 2 tedna

    Ni nedavnih novih povezav

     Aktualno  


     Mesečni koledar  
    Dogodki te strani

    petek 15-dec
  • Stephen Turoff – Individualne terapije

  • sobota 16-dec
  • Stephen Turoff - Svetlobni krogi

  • nedelja 17-dec
  • Stephen Turoff: Božični Daršan

  • ponedeljek 18-dec
  • Stephen Turoff – Individualne terapije

  • torek 19-dec
  • Terapevtska poslikava s kano

  • sreda 20-dec
  • Ura pravljic

  • četrtek 21-dec
  • Božično-novoletni sejem

  • petek 22-dec
  • Europarkov božično-novoletni sejem 2017

  • sobota 23-dec
  • Kulinarični tečaj v ruskem jeziku

  • nedelja 24-dec
  • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

  • ponedeljek 25-dec
  • Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra SG

  • torek 26-dec
  • III. decembrski sejem ilustracije

  • sreda 27-dec
  • Terapevtska poslikava s kano

  • četrtek 28-dec
  • Sprevod Dedka Mraza

  • petek 29-dec
  • VILINSKI DISKO - Vilinska plesna zabava

  • sobota 30-dec
  • Ulično gledališče Ane Mraz

  • nedelja 31-dec
  • Svetovalnica za mlade

  • sreda 10-jan
  • Reiki Šola Asia Tuma, 1. del

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Kruhov narastek z gobami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. december 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g žemelj ali francoskega kruha
    4 dl mleka
    1 dl sladke smetane
    4 jajca
    ščep muškatnega oreščka
    sol in poper po okusu
    1 žlica olja ali masla
    3 žlice sesekljane šalotke
    400 g na lističe narezanih gob, po možnosti jurčkov ali lisičk
    sol in poper
    1 žlica sesekljanega peteršilja
    2 vejici timijana
    2 stroka česna
    malo vode za zalivanje, po potrebi

    Priprava:
    Mleko, smetano, jajca, sol, poper in muškatni orešček gladko vmešamo. Kruh narežemo na 1,5 x 1,5 cm koščke in dodamo tekočini. Med pripravljanjem gob vsake toliko časa premešamo. Na olju popražimo drobno nasekljano šalotko 1 do 2 minuti. Dodamo gobe, posolimo, popramo, dodamo peteršilj, timijan in nasekljan česen.

    Beri dalje (49 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Paradižnikova juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. december 2017 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    olivno olje
    čebula
    česen
    svež, zrel paradižnik
    rožmarin
    peteršilj
    sol
    korenček

    Priprava:
    Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo zmlete paradižnike brez lupine, sol, česen, sesekljan peteršilj, vejico rožmarina, pol naribanega korenčka in zalijemo z vodo. Kuhamo 15 minut. Lahko postrežemo s kruhovimi kockami.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Grmada Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. december 2017 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Biskvit:
    10 jajc
    25 dag moke
    25 dag sladkorja
    2 dag kakava v prahu
    Vanilijeva krema:
    1 liter mleka
    5 jajc
    14 dag sladkorja
    14 dag moke
    1 zavitek vanili sladkorja
    Sladkorni sirup:
    30 dag sladkorja
    1 liter vode
    0.5 dl ruma
    10 dag rozin
    Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado

    Priprava:
    Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine. Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo. Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding.

    Beri dalje (119 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Enolončnica iz kislega zelja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. december 2017 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300 g kislega zelja
    1 pest rdečega zelja za barvo
    1 par kranjskih klobas
    1 manjšo navadno klobaso
    2 lovorjeva lista
    malo soli
    1 čebulo
    2 stroka česna
    malo kumine v prahu!
    1 korenček
    1 konzervo rjavega fižola
    1 žličko paradižnikove omake
    1/2 l vode
    4 žlice moke
    malo olja

    Priprava:
    Na olju prepražimo drobno nasekljano čebulo, da zastekleni, dodamo na pol odmrznjeno kranjsko klobaso, ki jo narežemo na kolobarje, nasekljan česen in korenček. Solimo, premešamo in dodamo še kislo zelje, ki smo ga oplaknili z vodo in precedili - 1 pest pa smo pustili kislega (neprecejenega). Dodamo še narezano rdeže zelje, začinimo in pražimo 20 mint. Potem zalijemo z vodo, dodamo narezano navadno klobaso in kuhamo še 30 minut.

    Potem naredimo prežganje, ga vlijemo k enolončnici, dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo še 10 minut, nato pa dodamo fižol iz pločevinke, prav tako pa tudi fižolov sok. Enolončnica je pripravljena, zagotovo pa bo najbolj slastna šele nekaj ur po končani pripravi.. Ko se še malce zgosti in vse sestavine dobijo pravi okus.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ali je kava zdrava? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 5. december 2017 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    Piše: Ekipa projekta Skupaj za zdravje človeka in narave v Vivi www.viva.si

    O kavi kroži kar nekaj informacij, a nas vseeno zanima, koliko je kava sploh "zdrava"? Kakšna je resnica o kavi? Ker je v zvezi s kavo obilo "mitologije" in napačnih prepričanj, pojdimo po vrsti.

    Ali kava poživlja?
    Po zaužitju kave nas preplavijo poživljajoči strupi, ki jih telo poskuša čim prej onesposobiti. Pospešijo se presnovni procesi, pospeši srčni utrip, živčevje se razburi. Če je to vaše razumevanje poživljanja, drži, da kava poživlja. Pri tem je učinek odvisen tudi od tega, kako jo uživate. Grenka kava bo najhitreje dosegla poživljajoči učinek. Če grenčine blažite s sladkorjem ali z mlekom, se bo razbliniltudi ta.

    Beri dalje (454 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavni ratatui Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. december 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 jajčevec
    2 majhni bučki
    2 velika zrela paradižnika
    2 papriki
    3 stroki česna
    1 čebula
    sol, poper in  začinka
    origano, majaron in bazilika
    2-3 žlice olja (najbolje olivnega)

    Priprava:
    Jajčevcu odrežemo pecelj in ga narežemo na kocke (nikakor ga ne olupimo). Shranimo na cedilo in dobro posolimo. Pustimo stati. Medtem očistimo bučke (če so mlade jih ne lupimo, starejšim odstranimo semenje), narežemo jih na kocke. Paradižnik in papriko prav tako narežemo na kocke. Sesekljamo čebulo in česen. Na olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen in ko zadiši, dodamo paradižnik in papriko.

    Medtem ožamemo kocke jajčevcev (najlažje je, da jih zajamemo z rokami in stisnemo v pest), s tem se rešimo njihovega grenkega soka. Ko paradižniku izhlapi voda, dodamo bučke in jajčevec. Solimo, popramo (kar pogumno) in dodamo kanček začinke. Pokrijemo ter pustimo, da se duši. Če je zelenjava zelo suha, lahko dodamo nekaj vode.

    Beri dalje (44 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pita iz zelja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. december 2017 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    250 do 300 g zelja
    250 g mastnega mehkega belega sira
    2 do 3 jajca
    2 do 3 žlice kisle smetane ali kajmaka
    ½ skodelice mleka
    3 do 4 žlice masti ali olja
    250 do 300 g tankega vlečenega testa 

    Priprava:
    Zeljnato glavo razdelimo na liste, izrežemo debele dele, narežemo na rezance, operemo in odcedimo. Pražimo jih na olju, da se zmehčajo in ohladimo. Sir pregnetemo, dodamo rumenjake, kislo smetano ali kajmak, zelje in mleko. Vse sestavine temeljito zmešamo, pazljivo dodamo še trd sneg iz beljakov. Pekač dobro namažemo z maščobo in položimo na dno nekaj plasti testa.

    Pokapljamo jih z maščobo in dodamo del nadeva. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bo testo, ki ga dobro pokapljamo z maščobo in ob robovih stisnemo. Pito postavimo v pečico (250 ° C) in pečemo, da lepo naraste in porumeni. Ko je pečena, jo še kakšnih deset minut pustimo v izključeni pečici. Ko se malce ohladi, jo razrežemo na kocke.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižota iz svežih gob Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. december 2017 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    1 do 2 glavici čebule
    1 dcl olja (olivnega ali katerega drugega)
    1 dcl belega vina
    150 do 200 g svežih gob
    300 g riža
    0,75 do 1 l juhe iz kosti ali kocke
    sol
    poper
    100 do150 g trdega staranega sira za ribanje
    ½ šopka peteršilja 

    Priprava:
    Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na olju, da postekleni. Prilijemo vino in pražimo, da povre. Gobe očistimo, jih razrežemo na tanke lističe in dodamo čebuli. Na hitro prepražimo. Riž preberemo, dobro operemo in odcedimo. Dodamo ga h gobam, popražimo in zalijemo z juho.

    Solimo, popopramo, malo pomešamo in na nizki temperaturi kuhamo, dokler riž ni mehak. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in nastrgan sir. Rižoto lahko s svežo solato ponudimo tudi kot lahko večerjo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavne testenine Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. december 2017 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g testenin (široki rezanci, špageti)
    1 bučka
    1 manjša čebula
    3 stroki česna
    1 jajce
    1 smetana za kuhanje (ali sladka)

    Priprava:
    Nasekljamo čebulo in jo prepražimo. Nasekljamo česen in ga dodamo čebuli. Narežemo bučko na majhne kose in jo prepražimo na čebuli. Zavremo vodo in v njej skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo čebuli in bučkam. Na to ubijemo jajce in vse skupaj mešamo. Ko jajce malo zakrkne, dodamo smetano. Solimo in popramo po okusu in jed je gotova.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polnjen jajčevec z rižem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. november 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    800 g-1 kg jajčevcev
    sol
    poper
    100 g olja
    1 večja čebula
    1 večji korenček
    pol gomolja zelene
    2-3 paradižniki
    100 g riža
    peteršilj 

    Priprava:
    Jajčevce operemo, obrišemo, jim odrežemo peclje, nato jim previdno izdolbemo notranjost, posolimo, pustimo, da pol ure počivajo, jih splaknemo s hladno vodo in jih obrišemo. Z vseh strani jih nekoliko popečemo .na segretem olju. Na preostalem olju popražimo sesekljano čebulo, na kocke narezan korenček in zeleno, da se malo zmehčajo.

    Opran riž 5 minut kuhamo v rahlo osoljeni vodi, odcedimo, dodamo zelenjavi in popražimo. Dodamo olupljen in na koščke narezan (en) paradižnik ter dušimo, dokler se riž in zelenjava ne zmehčata. Odstavimo s plošče, dodamo sesekljan peteršilj in poper.

    Beri dalje (30 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Medenjaki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. november 2017 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    50 dag moke
    kavna žlička sode bikarbone
    15 dag masla
    15 dag sladkorja v prahu
    2 jajci
    15 dag segretega in ohlajenega medu
    ščep cimeta

    Priprava:
    Iz naštetih sestavin zamesimo testo in ga damo v vrečko ali folijo. Počiva naj 1 uro ali več v hladilniku. Nato iz testa oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih dajemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 180 stopinjah okoli 12 - 15 minut. Pečene in ohlajene hranimo v dobro zaprti posodi.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Prepečenka Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. november 2017 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500-600 g bele pšenične moke
    50-70 g olja ali masti
    približno 1/2 dcl vode
    sol 
    Nadev: 
    300-400 g skute
    3-4 jajca
    olje za pekač 

    Priprava:
    Pripravimo testo. Pekač premažemo z oljem in ga obložimo z nekoliko debelejšo plastjo testa. Testo premažemo z oljem in ga po obodu oblikujemo v venec. Za nekaj minut ga postavimo v ogreto pečico, da rahlo porjavi. Medtem pripravimo nadev iz skute, ki jo zdrobimo, zmešamo z rumenjaki temu pa previdno dodamo še trd sneg iz beljakov. Testo obložimo z nadevom in zapečemo v pečici (200 stopinj C). To hitro pripravljeno pito lahko pripravimo nenapovedanim gostom ali takrat ko nam zmanjkuje časa.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kroketi iz polenovke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 26. november 2017 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    450 do 500 g slanih filetov polenovke
    500 g kuhanega krompirja
    1 žlica masla
    ½ skodelice mleka
    poper
    mleti muškatni orešček
    2 jajci
    malo nasekljanega peteršilja
    skodelica nastrganega sira (kačkavalj ali podoben sir)
    2 do 3 žlice moke
    1 skodelica drobtin
    2 do 3 dcl olja
    2 žlici nasekljanega peteršilja 

    Priprava:
    Slane filete potopimo v mlačno vodo in pustimo 24 ur. Odcedimo jih in z vilicami razdelimo na koščke, dodamo pretlačen krompir, maslo, mleko, poper in muškatni orešček. Počasi segrevamo, da dobimo gosto zmes. Odstavimo, malo ohladimo in dodamo 1 celo jajce, rumenjake, sesekljan peteršilj in nastrgan sir. Zmešamo, pokrijemo in za nekaj ur postavimo v hladilnik.

    Beri dalje (95 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Smetanovi svaljki v gobovi omaki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. november 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 jajci
    2 dl smetane za kuhanje
    300 g moke
    sol
    voda
    sol
    Gobova omaka:
    0,5 kg različnih svežih gob (ali 200 - 250 g zamrznjenih)
    malo olja
    manjša čebula
    strok česna
    žlička začinke ali sol po okusu
    zvrhana jušna žlica moke
    1 dl kisle smetane
    2 zrni celega popra
    1/2 žlički timijana
    lovorov list
    peteršilj
    mlet poper po okusu

    Priprava:
    Pripravimo najprej omako: Gobe očistimo in zrežemo na koščke. V vreli vodi jih blanširamo nekaj minut, nato jih odcedimo (če imamo gobe zamrznjene, jih le na pol odmrznemo). Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo gobe in jih pol minute mešamo. Nato jih zalijemo z 1 dl vode, dodamo začimbe (razen peteršilja) in pokrijemo.

    Beri dalje (100 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ohrovtova musaka Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. november 2017 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    600-700 g teletine (jagnjetine ali junetine)
    80 g masla
    2 manjši čebuli
    1 jajce
    poper
    sol
    šopek peteršilja
    do 1,5 dcl mlačne vode ali juhe iz kocke
    1 kg mladih kolerabic
    3 dcl kisle smetane
    1 dcl mleka
    200 g svežega paradižnika

    Priprava:
    Oprano in obrisano meso zrežemo na manjše kose in zmeljemo. Na polovici masla prepražimo drobno sesekljano čebulo (1 glavico), dodamo meso in skupaj dušimo, dokler ni meso mehko. Odstavimo, solimo, popramo, dodamo sesekljan peteršilj in premešamo. V malo ohlajeno meso primešamo rumenjak in sneg iz beljaka.

    Beri dalje (124 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Juha z limono Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. november 2017 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1,5 1 čiste kokošje juhe
    50 g riža
    4 jajca
    sok večje limone
    sol
    poper

    Priprava:
    Opran in odcejen riž zakuhamo v vrelo čisto kokošjo juho; na slabem ognju (pri nizki temperaturi) kuhamo 15-20 minut; odstavimo. Jajca penasto stepemo (z žično metlico ), jim počasi prilijemo limonin sok in ves čas stepamo. Odmerimo 1⁄4 1 do 1/2 l kokošje juhe.

    Ko zavre, jo odstavimo in vmešamo stepena jajca z limono; počasi med mešanjem prilijemo v preostalo kokošjo juho. Vso juho segrejemo, vendar naj ne zavre. Posolimo jo in popopramo. Z mešanico limoninega soka in jajc - avgolemonom - v Grčiji izboljšajo veliko jedi, predvsem čorbe, raguje ipd.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ribji fileji z bučkami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 19. november 2017 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 ribja fileja (ostriž, oslič, tudi postrv)
    10 dag očiščenih kozic
    1 manjša bučka
    1 dl sladke smetane
    2 lističa topljenega sira za toast
    malo naribanega parmezana ali drugega sira
    sol
    poper
    muškat

    Priprava:
    Bučko narežemo na kolesca, posolimo in pustimo, da odteče malo vode. Pekač naoljimo. Ribja fileja posolimo z obeh strani in položimo v pekač. Na fileja damo dva lističa topljenega sira. Okrog in po filejih posujemo bučke in kozice. Zalijemo s sladko smetano. Omako popopramo in ji dodamo muškat. Na vrh potresemo nariban parmezan. Pečemo v pečici ogreti na 220 stopinj 10 do 15 minut (odvisno od debeline ribe). Postrezite s priljubljeno prilogo ter solato po izbiri.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Naj presno postane delček mozaika v naši prehrani Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    ponedeljek, 13. november 2017 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    Piše: Bilka Baloh

    Raziskavo o tem je naredila Ann Wigmore, ki je namočila različna semena, nato jih je sušila na različnih temperaturah in zatem spet namočila. Semena, ki so v sebi ohranila nespremenjeno encimsko sestavo, so vzklila. Po njenih ugotovitvah so semena vzklila spet, kadar so bila izpostavljena nižji temperaturi od 49oC.

    V učbenikih za biologijo so podatki nekoliko drugačni, saj navajajo optimalno temperaturo delovanja encimov od 25oC do 50oC, dr. Edward Howell pa v svoji knjigi “Enzyme Nutrition” piše, da uničenje encimov nastopi pri temperaturi okoli 47oC, a šele, ko ji je hrana izpostavljena dalj časa. Hrana, v kateri encimi še niso uničeni, je ob pritisku na ustnice lahko topla in nikakor vroča.

    Beri dalje (303 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kroketi s sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. november 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    120 do 150 g moke
    1 jajce
    malo vode
    sol 
    Nadev: 
    50 g masla
    30 g moke
    ¼ 1 mleka
    250 g ribanega trdega sira
    sol
    kajenska paprika ali male pekoče paprike
    1 jajce
    3 dcl olja 

    Priprava:
    Moko presejemo, dodamo jajce, sol in malo vode. Zamesi mo gladko, bolj trdo testo, pustimo ga, da malo počiva, nato ga tanko razvaljamo. Na maslu prepražimo moko, ki ne sme porumeneti, in med nenehnim mešanjem dolivamo toplo mleko. Premešamo in na najnižji temperaturi kuhamo 10 minut, solimo, popopramo in dodamo pekočo papriko.

    Beri dalje (46 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jajčevci s sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. november 2017 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    6 jajčevcev
    1 l slane vode
    250 do 300 g ovčjega sira
    200 g kajmaka
    čebula
    šopek peteršilja
    1 jajce
    sol
    olje ali maslo za mazanje 

    Priprava:
    Jajčevce olupimo in skuhamo v slani vodi. Ko so mehki, jih odcedimo in ohladimo. Ohlajene prerežemo na pol in izdolbemo sredico. Sesekljamo jo in prepražimo na olju. Sir zdrobimo in mu dodamo 150 g kajmaka, drobno nasekljano čebulo, nasekljan peteršilj, ohlajeno sredico jajčevcev, jajce in sol.

    Vse sestavine dobro premešamo in s tem nadevom napolnimo jajčevce. Razporedimo jih na pomaščen pekač in na vsako polovico damo žličko kajmaka. Zapečemo na 200 ° C in postrežemo tople. V tradicionalni bolgarski kuhinji so jajčevci s sirom priljubljeni glavna jed za večerjo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Slovanska kremna bučna juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. november 2017 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g bučk
    1 čebula
    40 g masla ali margarine
    1/2 l tople vode
    40 g moke
    4 dcl mleka
    1 trdo kuhano jajce
    pol šopka kopra
    sol

    Priprava:
    Bučke operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Na segretem maslu popražimo čebulo, dodamo in popražimo še bučke ter prilijemo tople vode. Kuhamo jih pri zmerni temperaturi in ko so mehke, jih pretlačenim (pasiramo).

    Moko razmešamo v malo hladnega mleka, dodamo pretlačenim bučkam in prilijemo preostalo mleko. Kuhamo še 10-15 minut. Preden postrežemo, dodamo še sesekljano trdo kuhano jajce in sesekljan koper. Zraven ponudimo pražene kocke kruha.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščanec s špinačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 12. november 2017 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    750 g špinače
    100 g masla
    400 g sredice belega kruha
    2 dcl mleka
    600 do 700 g piščančjih filetov
    1 manjša čebula
    sol
    poper 
    muškatni orešček
    3 jajca
    2 dcl kisle smetane
    100 g nastrganega  parmezana
    drobtine za posipanje 
    Omaka: 
    2 dcl kisle smetane
    1 do 2 rdeči papriki
    2 žlici hrena (svežega ali iz pločevinke)
    2 manjši kolerabi za okras 

    Priprava:
    Špinačo operemo, odstranimo peclje in jo skuhamo v slani vodi. Dobro jo odcedimo in prepražimo na maslu. Kruh prelijemo z mlačnim mlekom, pustimo, da se prepoji, nato ga odcedimo in pretlačimo. Piščančje meso operemo in razrežemo na koščke. Pražimo ga na čebuli, da se zmehča, nato ga zmeljemo.

    Beri dalje (74 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Gratinirana polenta s paradižnikom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 5. november 2017 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    250 g koruznega zdroba
    1 žlica olivnega olja
    pol žličke muškatnega oreška
    pol žličke mlete rdeče paprike
    1 žlička soli
    Omaka:
    dve žlici olivnega olja
    1 čebula
    4 mesnati paradižniki
    1 dl paradižnikove mezge
    1 strok česna
    žlička zelišč: rožmarin, timijan, origano
    sol, poper
    20 dag naribanega sira

    Priprava:
    V vrelo, slano vodo v enakomernem curku stresemo zdrob (razmerje zdrob - voda 1:3), med mešanjem dodamo še muškatni orešček, mleto papriko in žlico olivnega olja. Kuhamo nekaj minut, nenehno mešamo. Ko je polenta gotova, jo zlijemo na pekač, visoka naj ne bo več kot 1 cm. Pustimo, da se ohladi. Za omako najprej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke zrezan paradižnik, solimo, popramo, dodamo še strt česen, po želji tudi malo vina in paradižnikovo mezgo.

    Beri dalje (91 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Deli optimizem...  

       Če so vam
       pozitivke.net
    všeč?

       In jih imate res, res radi.
       Potem je prišel čas,
       da zanje poveste
       tudi svojim prijateljem.

       Vaš e-naslov:
     
     

       Prijateljev e-naslov :
     
     

       


     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 28

     Vreme  

    Vreme
    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli

     Podpirajo nas  

    Sponzor projekta Sončeve pozitivke je:


    TiPovej, Zavod za ustvarjalno družbo




    Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Pozitivke so za objavljanje člankov s področij biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb prejele finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad vlade za komuniciranje.

    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2017 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,14 seconds