NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 22-jun
  • Harmony program poletje 2018 na Pašmanu

  • sobota 23-jun
  • Pohod v kresno noč

  • nedelja 24-jun
  • Venčki sv. Ivana

  • ponedeljek 25-jun
  • Modro brati in kramljati

  • torek 26-jun
  • Ponudba otroških zabav/animacij

  • sreda 27-jun
  • Natečaj Mlada kritika

  • četrtek 28-jun
  • Ponudba otroških gledaliških predstav in abonmajev

  • petek 29-jun
  • Harmony program poletje 2018 na Pašmanu

  • sobota 30-jun
  • Festival sivke na Krasu

  • nedelja 01-jul
  • Mednarodni poletni jezikovni tabori za otroke in mladostnike

  • ponedeljek 02-jul
  • Palma

  • torek 03-jul
  • Modro brati in kramljati

  • sreda 04-jul
  • Novo v knjigarni Galerije Fotografije!

  • četrtek 05-jul
  • S knjigo pred NUK - prvi dan

  • petek 06-jul
  • Harmony program poletje 2018 na Pašmanu
  • S knjigo pred NUK - drugi dan

  • sobota 07-jul
  • Pulz Petka

  • nedelja 08-jul
  • Nedeljski bolšji trg in ulična prodaja

  • ponedeljek 09-jul
  • Poletje na Krasu: Štanjel 2018

  • torek 10-jul
  • Poletna malha

  • sreda 11-jul
  • 5-Dnevni meditativni umik

  • četrtek 12-jul
  • Modro brati in kramljati

  • petek 13-jul
  • Harmony program poletje 2018 na Pašmanu

  • petek 20-jul
  • Harmony program poletje 2018 na Pašmanu

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Koromačeva ciabatta s pršutom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. junij 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 čabati
    8 tankih rezin pršuta
    2 koromača
    limonin sok
    ekstra deviško olivno olje
    sol
    črni poper v zrnu

    Priprava:
    V posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje koromača; vodo posolimo. Ciabatti razpolovimo. Koromač očistimo; zunanjo plast odrežemo, razpolovimo in zrežemo na tanjše rezine. Stresemo jih v krop in kuhamo 5 minut. Gril ponev pristavimo in segrejemo, potem pa v njej po prerezani strani opečemo razpolovljeni cibatti.

    Kuhan koromač odcedimo, stresemo v skledo, začinimo s sveže mletim poprom, pokapljamo z limoninim sokom in z olivnim oljem. Premešamo. Opečene ciabatte obložimo s koromačem, po vrhu pa razdelimo pršut. Ponudite s paradižnikovo solato in svežimi zelišči.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čokoladna rolada z ribezovo marmelado Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. junij 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    6 rumenjakov
    4 beljaki
    125 g sladkorja
    50 g masla
    2,5 žlice moke
    2,5 žlice kakava
    2,5 jedilnega škroba
    1 vanilij sladkor
    krema:
    150 g temne čokolade
    125 g sladkorja
    100 g masla
    4 jajca
    namaz:
    150 g ribezove marmelade

    Priprava:
    V posodi, na katero se prilega naš kotliček ali manjša posoda, zavremo za 4 prste vode. Čokolado grobo sesekljamo in jo stresemo v kotliček / posodo. Postavimo jo nad vodno kopel, da se čokolada stopi. Jajca in sladkor penasto umešamo. Zmehčano maslo dodamo stopljeni čokoladi; oboje gladko razmešamo. Zmes dodamo umešanim jajcem in nežno premešamo. Čokoladno kremo ohladimo, pokrijemo s prozorno folijo in za 60 minut postavimo v hladilnik.

    Beri dalje (132 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščančja rižota s papriko Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. junij 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1/2 piščančjega prsnega fileja
    2 dl riža
    3 - 4 paprike
    4 žlice olja
    7 dl piščančje osnove
    sol
    beli poper v zrnu

    Priprava:
    Riž operemo in temeljito odcedimo. Piščančji file narežemo na kocke. Paprike očistimo in narežemo na kockice. V posodi segrejemo olje, na katerem rumeno prepražimo perutnino. Primešamo nakockane paprike. Med mešanjem pražimo, da paprika ovene. V posodo stresemo odcejen riž. Med mešanjem vse skupaj pražimo, da riž posteklenimo.

    Prilijemo zajemalko piščančje osnove in kuhamo, da se tekočina povsem ukuha. Takrat prilijemo naslednjo zajemalko osnove. Postopek ponavljamo, da riž skuhamo na zob.  Sestavine tik pred koncem kuhanja začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Puranji zavitki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 17. junij 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4 manjši puranji zrezki
    2 korenčka
    1 čebula
    100 g mozzarele
    3 žlice drobtin
    1 beljak
    sol
    beli poper v zrnu
    mleta rdeča paprika
    majhen šopek peteršilja
    2 vejici timijana

    Priprava:
    Pečico segrejemo na 180 °C. Puranje zrezke pokrijemo s prozorno folijo in potolčemo.  Korenčka ostrgamo in grobo narežemo. Čebulo olupimo in narežemo kakor korenček. Peteršilj osmukamo. Timijan osmukamo in drobno sesekljamo. Mozzarelo zelo drobno narežemo. V električnem mešalniku gladko razmešamo korenček, čebulo in peteršilj.

    Primešamo narezano mozzarelo, beljak, drobtine, sol, sveže mlet poper, malo mlete rdeče paprike in sesekljan timijan.  Pripravljen nadev razdelimo na zrezke, ki jih zvijemo in spnemo z zobotrebci. Manjši pekač obložimo s peki papirjem. Nanj položimo pripravljene zvitke, pekač pa za 25 do 30 minut postavimo v segreto pečico.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Enolončnica s čičeriko in špinačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. junij 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    350 g krompirja
    200 g špinače
    425 g čičerke iz pločevinke
    1 čebula
    1,5 dl polnomastne sladke smetane
    2 žlici olivnega olja
    1,2 l zelenjavne osnove
    1 žlica koruzne moke
    2 žlici svetlega sezamove paste
    sol
    črni poper v zrnu
    kajenski poper
    2 žlički mlete rimske kumine
    2 žlički mletega koriandra
    4 stroki česna

    Priprava:
    Česen olupimo in drobno sesekljamo. Krompir olupimo in drobno narežemo. Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. V loncu segrejemo olje, na katerem 5 minut počasi pražimo sesekljana čebulo in česen. Čebula naj postekleni, obarvati se ne sme. Dodamo rimsko kumino in koriander ter med mešanjem pražimo 1 minuto.

    Beri dalje (72 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ješprenjeva solata Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. junij 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g ješprenja
    6 drobnih bučk
    2 mladi čebuli
    6 drobnih korenčkov
    limonin sok
    ekstra deviško olivno olje
    sol
    beli poper v zrnu
    2 vejici peteršilja
    2 vejici bazilike

    Priprava:
    Ješprenj čez noč namočimo v hladni vodi. V posodi zavremo vodo za blanširanje bučk. Ješprenj v isti vodi pristavimo in skuhamo do mehkega. Bučke po potrebi olupimo, narežemo na kocke in 2 minuti blanširamo v kropu. Korenček ostrgamo in zrežemo na kolesca. Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolesca. Blanširanje bučke odcedimo.

    Kuhan ješprenj odcedimo in nekoliko ohladimo. Peteršilj in baziliko osmukamo in drobno sesekljamo. Odcejenemu ješprenju primešamo zelenjavo. Vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem in limoninim sokom. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom ter s sesekljanima zeliščema. Nežno premešamo. Ponudi s popečenim kruhom ali sirom na žaru.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Skutna pita z ohrovtom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. junij 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    150 g moke
    100 g skute, 20 % maščobe
    1 drobno jajce
    2 žlici olja
    1 žlička pecilnega praška
    1/2 žličke soli
    300 g brstičnega ohrovta
    100 g mesnate slanine
    2 dl sladke smetane
    80 g rokfora
    3 jajca
    sol
    beli poper v zrnu
    muškatni orešček
    maslo za model

    Priprava:
    V posodi pristavimo vodo za kuhanje brstičnega ohrovta; vodo posolimo. V skledi gladko razmešamo skuto, jajce in olje nevtralnega okusa. Na skuto presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol in na hitro ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Brstični ohrovt očistimo, stresemo v krop in kuhamo 10 minut.

    Beri dalje (193 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Osvežilna presna kumarična juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 10. junij 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 kumare
    1/2 avokada
    1 skodelica vode
    3 tamarija ali sol po okusu
    5 limoninega soka ali jabolčnega kisa
    1/2 kajenskega popra
    peteršilj

    Priprava:
    Kumare in avokado olupimo. Dve kumari, avokado in vodo v mešalcu zmešamo do gladkega, eno kumaro pa narežemo na majhne kocke. Vse sestavine nato rahlo premešamo in po želji nekoliko segrejemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Okus po Japonski Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    petek, 8. junij 2018 @ 05:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Piše: Tili Kojić v Vivi www.viva.si

    Čudež, imenovan miso
    Ali že veste, kaj je miso? Za vse, ki vedo, odlično, za tiste pa, ki zanj še niste slišali, bo tale prispevek ravno pravšnji. V eni od epizod kviza Lepo je biti milijonar je moral tekmovalec odgovoriti na vprašanje, kaj je miso. Eden od ponujenih odgovorov je bil, da gre za vrsto hrane, ker pa tekmovalec tega ni vedel, je ostal praznih rok. Na kratko: miso je pasta slankasto-sladkastega okusa, ki jo pridobivajo s fermentacijo ječmena, soje in morske soli.

    Najpogosteje je v rabi za pripravo juhe miso, saj že žlička misa zadošča za skledo juhe. Preden juho postrežejo, nekaj misa raztopijo v že pripravljeni skledi, raztopljeni miso pa prelijejo s predtem pripravljeno juho. Miso, ta bogata, slana začimba, pooseblja bistvo japonske kuhinje, Japonci pa slovijo po tem, da so iz pripravljanja in postrežbe juhe miso razvili pravcato umetnost. Miso je pomembno živilo makrobiotične kuhinje, pogosto pa se znajde tudi na mizi marsikaterega gurmana.

    Beri dalje (567 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kruhova musaka Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. junij 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300 g kruha
    100 g masla
    2,5 dl smetane za kuhanje
    2 dl mleka
    1 dl jogurta
    3 jajca
    sol
    po okusu
    parmezan

    Priprava:
    Kruh – star naj bo vsaj 1 dan, narežemo na kocke. V ponvi razpustimo maslo. Na njem med hitrim mešanjem ali potresanjem ponve enakomerno opečemo kruhove kocke. Ognjevarno posodo obložimo s peki papirjem, ki ga namažemo z maslom. Vanj stresemo opečene kruhove kocke. Zmiksamo jogurt, mleko, smetano za kuhanje, jajca in sol.

    Med kruhove kocke položimo nadev: drobno sesekljano šunko, slanino, na kockice zrezan sir, nakockane paprike ali podobno. Sestavine v posodi prelijemo s prelivom in pustimo, da se sestavine prepojijo. Po vrhu po okusu naribamo parmezan.

    Beri dalje (32 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Njoki s koromačevo kaponato Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. junij 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    900 g krompirja
    275 g moke
    1 jajce
    1 žlička pireja iz pečenega česna
    sol
    črni poper v zrnu
    ščep žafrana
    2 koromača
    12 črnih oliv
    75 g posušenega paradižnika
    1/2 žličke sladkorja
    1 žlica olivnega olja
    2 žlici balzamičnega kisa
    1 šopek bazilike

    Priprava:
    Krompir očistimo, olupimo, narežemo na koščke in pristavimo v hladni vodi. Nato ga posolimo, zavremo in kuhamo približno 20 minut. Koromač očistimo in narežemo na kockice s stranico 1 centimeter. Olive razpolovimo in razkoščičimo. Posušen paradižnik grobo narežemo. Žafran namočimo v žlici vroče vode. V posodi pristavimo večjo količino vode za kuhanje njokov.

    Beri dalje (172 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ječmen z zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. junij 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g ječmena
    1 večji por
    3 korenji
    mala konzerva pelatov
    1 dl paradižnikovega soka
    100 g ribanega parmezana
    sol, poper
    origano, paprika

    Priprava:
    Por operite in sesekljajte nato ga denite pražiti v ponvico y nekaj olja, na koncu dodajte naribano korenje ter še malce popražite, da se vse skupaj omehča. Denite poleg še sol in poper, ter na koncu vmešajte še sladko papriko in začimbe. Medtem skuhajte ječmen v slani vodi in ga dobro odcedite.

    Kuhan ječmen zmešajte z zelenjavo ter denite na ogenj, nanj razporedite pol pelto, svež paradižnik ter preostalo zelenjavo po okusu, zalijte z nekaj jušne osnove ter preostalim paradižnikovim sokom in pelati. Pokapljajte z oljem ter posujte s parmezanom. Denite v pečico ter pecite pri 180 stopinjah 20 minut. Postrezite vroče s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Široki rezanci s šitakami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 3. junij 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g kitajskih jajčnih rezancev
    125 g šitak
    4 mlade čebule
    1 žlica sezamovega olja
    2 žlici blage sojine omake
    1 strok česna
    1 cm ingverjeve korenine
    1 zelen čili
    25 g praženih arašidov
    1 žlica olivnega olja
    ščepec sladkorja
    1 strok česna
    2,5 cm ingverja
    40 g metinih lističev
    40 g koriandrovih lističev

    Priprava:
    V posodi pristavimo in zavremo vodo za rezance. Gobe očistimo in narežemo na debelejše lističe. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čili očistimo, razpolovimo, razsemenimo in drobno narežemo. Oba koščka ingverja olupimo, potem pa ju ločeno drobno sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in zrežemo na zelo tanka kolesca. Rezance za 3 do 4 minute namočimo v odstavljen krop.

    Beri dalje (89 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Frtalja iz treh korenov Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 27. maj 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g krompirja, sladkega krompirja, pastinaka
    1por
    50 g masla
    1 čebula
    4 jajca
    40 g naribanega parmezana
    1 šopek svežega timijana
    sol in poper

    Priprava:
    Krompir, sladek krompir in pastinak olupite in sesekljajte na enake kockice. Denite jih v vodo in kuhajte dokler se nekoliko ne omehčajo. Na ponvi stopite maslo ter popražite sesekljano čebulo in por. Po 10 minuta dodajte odcejene skuhane korene ter pražite dokler ne porumenijo. Dodaje sol in poper po okusu.

    Zmešajte jajca, nariban parmezan in sesekljan timijan ter denite v kuhano zelenjavo. Kuhajte na šibkem ognju še 10-15 minut, dokler jajca ne zakrknejo. Denite na hitro pod grill v pečici in do konca zapecite. Postrezite vročo s kosom kruha in veliko skledo solate.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pikantna lazanja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 27. maj 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    12 listov lazanje 
    700 g čebule 
    8,5 dl fižola iz pločevinke 
    8,5 dl olupljenega paradižnika iz pločevinke 
    4,25 dl koruznih zrn iz pločevinke 
    2 stebli pora 
    2 – 3 žlice paradižnikovega kečapa 
    200 g gavde 
    250 g kisle smetane 
    2 žlici olja sol črni poper v zrnu 
    2 – 3 stroki česna sol 
    1/2 rdečega čilija 

    Priprava:

    Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Fižol in koruzo odcedimo in oprhamo pod tekočo vodo. Por očistimo in zrežemo na tanka kolesca. Čili podolžno razpolovimo, razsemenimo in drobno narežemo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Čebuli primešamo narezane por, česen in čili. Med mešanjem vse skupaj pražimo 2 minuti.

    Beri dalje (114 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rižota s šparglji in čemažem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 27. maj 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g riža
    500 g špargljev
    1 pekoča paprika
    100 g krem sira
    1 kozarec belega vina
    100 g čemaža
    olivno olje
    sol in poper
    riban parmezan

    Priprava:
    Na olivnem olju popražite riž in pekočo papriko ter na hitro popražite. dodajte sesekljane in olupljene šparglje, nato na drobno sesekljan čemaž, posolite, poprjte ter zalijte z vinom, vodo in kuhajte med mešanjem. Ko je riž skoraj skuhan vkuhajte krem sir, parmezan ter hitro postrežite s sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Piščančje pleskavice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 27. maj 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g mletega piščančjega fileja
    1 čebula
    4 žlice olja
    sol
    beli poper v zrnu
    mleta rdeča paprika
    1 vejica peteršilja

    Priprava:
    Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Mleto meso v skledi dobro zmešamo s sesekljanima čebulo in peteršiljem, soljo, sveže mletim poprom in mleto rdečo papriko. V ponvi počasi segrejemo olje.

    Maso oblikujemo v pleskavice. Polagamo jih na segreto olje in zlato rjavo spečemo po obeh straneh. Pečene piščančje polpete ali piščančje pleskavice iz ponve preložimo na papirnate kuhinjske brisače, da se dobro odcedijo.  Postrežite jih s kruhom, in svežo narezano zelenjavo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zelenjavni narastek Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 20. maj 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    700 g mešane zelenjave
    200 g šampinjonov
    30 g masla
    sol
    1,5 dl mleka
    50 g masla
    40 g gavde
    4 jajca
    1 žlica moke
    sol
    muškatni orešček
    košček masla za pekač

    Priprava:
    V posodi pristavimo vodo za kuhanje zelenjave; vodo posolimo. Vso (sezonsko) zelenjavo očistimo. V kozici pristavimo in stopimo maslo, na katerem na hitro prepražimo moko. Prilijemo mleko ter med mešanjem kuhamo 4 do 5 minut. Očiščeno zelenjavo glede na trdoto skuhamo v soljenem kropu. Kuhano sproti odcedimo in oprhamo pod tekočo hladno vodo, potem pa damo kuhat naslednjo vrsto zelenjave. 

    Bešamel odstavimo in ohladimo. Odcejeno zelenjavo, z izjemo graha, grobo sesekljamo. Šampinjone očistimo in zrežemo na lističe. V ponvi razpustimo maslo, na katerem prepražimo narezane gobe, da tekočina izpari. Ognjevarno posodo za narastek namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 180 °C. Ohlajenemu bešamelu primešamo rumenjake, nariban sir in za noževo konico naribanega muškatnega oreščka.

    Beri dalje (44 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Fižolova pita Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 20. maj 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Sestavine za nadev:
    150 g pasiranega paraižnika
    1 žlička gorčičnih semen
    1 žlička mlete kumine
    120 g zelene paprike
    120 g rdeče paprike
    350 g paradižnika
    1 žlička mlete paprike
    1 žlička origana
    ščepec cimeta
    sol in poper
    olivno olje
    1 žlica koruzne moke
    Sestavine za testo:
    250 g instant polente
    250 ml mrzle vode
    750 ml kropa
    sol in poper
    1 žlica masla

    Beri dalje (128 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Špageti s kaprami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 20. maj 2018 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    350 g špagetov
    4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    2 sardelna fileta
    2 žlici kaper
    sol
    2 stroka česna

    Priprava:
    V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin. Česen olupimo. Krop posolimo, potem pa vanj stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob. Kapre oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. V posodi segrejemo olje, na katerem počasi prepražimo sardelne filete in olupljen česen, da se česen zlato rjavkasto obarva.

    Posodo odstavimo; česen odstranimo, na olje pa stresemo kapre, le za nekaj sekund, da se segrejejo. Kuhane testenine odcedimo, stresemo nazaj v lonec in prelijemo s kaprami v olju. Dobro premešamo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjeva juha z lososom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 20. maj 2018 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg krompirja
    500 - 600 g lososovega fileja
    2 čebuli
    50 g masla
    2 dl smetane za stepanje
    1 – 2 žlički soli
    10 zrn črnega popra
    3 žlice sesekljanega kopra

    Priprava:
    Krompir olupimo in narežemo na kocke.  Čebuli olupimo in narežemo na četrtine. V posodi pristavimo 1,5 litra hladne vode, narezana krompir in čebulo, sol in poprova zrna. Zavremo in počasi kuhamo 15 minut. Lososov file natančno očistimo in zrežemo na 5 do 6 kosov. Krompir zalijemo s smetano in odišavimo z večino sesekljanega kopra.

    Premešamo, potem pa v tekočino vložimo narezan lososov file. Kuhamo še približno 5 minut. V juho dodamo hladno maslo in počakamo, da se stopi. Vročo juho nalijemo v segret jušnik, potresemo s preostalim sesekljanim koprom in ponudimo. Krompirjeva juha z lososovim filejem je prava specialiteta.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Peresniki s čemažem in pinjolami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 13. maj 2018 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g peresnikov
    250 g brokolija
    120 g mlade rukole
    120 g mlade špinače
    pribl. 50 g parmezana
    2 žlici olivnega olja
    4 žlice pinjol
    sol
    črni poper v zrnu
    125 g čemaževih listov
    2 žlici pinjol
    1,5 dl ekstra deviškega olivnega olja
    2 žlici naribanega parmezana
    manjši šopek bazilike

    Priprava:
    V loncu pristavimo večjo količino vode za kuhanje testenin. Brokoli očistimo in razdelimo na majhne cvetke. V suhi ponvi svetlo rjavo prepražimo pinjole. Rukolo, špinačo in čemaž očistimo, operemo in temeljito odcedimo. Baziliko osmukamo. Pinjole poačsi zlato rumeno prepražimo v suhi ponvi. V možnarju po vrsti in ločeno stremo prepražene pinjole, bazilikine lističe in čemaž.

    Beri dalje (136 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Praženi jajčevci s paradižnikom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 13. maj 2018 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    4jajčevci
    800 g olupljenih pelatov iz pločevinke
    6 žlic olivnega olja
    sol
    črni poper v zrnu
    2 stroka česna
    2 vejici bazilike

    Priprava:
    Jajčevce narežemo na približno 2,5 centimetra velike kocke. Stresemo jih v cedilo, posolimo in pustimo 30 minut. Česen olupimo in zrežemo na tanke lističe. V kozici segrejemo pol olivnega olja. Na njem narezan česen nežno rjavkasto obarvamo. Na česen stresemo odcejen paradižnik, ki ga kuhljamo vsaj 40 minut, da se zgosti.

    Jajčevce oprhamo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in temeljito posušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami. V večji ponvi skoraj do dima segrejemo preostalo olje. Nanj stresemo posušene jajčevce, ki jih med mešanjem po vseh straneh rjavo prepražimo. Baziliko osmukamo in drobno sesekljamo.

    Jajčevce s penovko predenemo v paradižnikovo omako. Dodamo sol, sveže mlet poper in sesekljano baziliko. Odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo. Postrežemo jih s popečenim kruhkom, praženim krompirjem ali kot prilogo priljubljenim jedem in sezonsko solato.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 37

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2018 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 4,17 seconds