NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 01-avg
  • Koncerti v Minoritih

  • sobota 03-avg
  • Letni kino Minoriti 2024

  • sreda 07-avg
  • Kubanska fiesta

  • sobota 10-avg
  • Poletni Art kamp

  • petek 16-avg
  • Dolce Vita 2024

  • sobota 17-avg
  • 35. poletni lutkovni pristan

  • četrtek 22-avg
  • Bosanske piramide - energetsko, duhovno potovanje in strokovno vodeni ogledi
  • 27. festival Mladi Levi & Skupne krajine

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Torta iz jogurta in borovnic Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. julij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiZa pripravo te torte potrebujete okrogel model premera 18 cm. Ker torta ne potrebuje pečenja, jo morate pustiti v hladilniku najmanj štiri ure, preden jo postrežete, da kremasta struktura postane čvrsta.

    Podloga

    Sestavine:

    • 140g piškotov (Petit beurre ali digestive)
    • 55g stopljenega masla

    Priprava:
    Kalup za torto premažete z maslom. V blenderju na drobno zmeljite piškote, jim dodajte stopleno maslo in dobro zmešajte. Zmes vtisnite na dno kalupa in postavite v hladilnik.

    Beri dalje (204 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Andaluzijski gazpačo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. julij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 kg olupljenih zrelih paradižnikov ali pelatov
    400 g starega belega kruha
    pol litra vode
    1 zelena paprika
    1 strok česna
    olivno olje
    kis
    sol
    peteršilj

    Priprava:
    V posodi s paličnim mešalnikom zmešajte naslednje sestavine (vse skupaj): paradižnik ali pelate, česen, papriko in žličko olivnega olja. Kruhu odstranite skorjo, da ostane le bela sredica, katero narežite na kocke.

    To dodajte zmesi. Dolijte malo vode, da bo nekoliko bolj tekoče, posolite, popoprajte, dodajte še žlico kisa. Dobro premešajte. Dajte za eno uro v hladilnik. Hladno potrosite z narezanim peteršiljem in postrezite.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučkini zavitki s tuno in feta sirom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. julij 2024 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    bučke
    100 g tune
    200 g feta sira
    bazilika
    drobnjak
    olivno olje
    balzamični kis

    Priprava:
    Za nadev odcedimo tuno in jo umešamo s feta sirom, kateremu smo dodali nasekljani drobnjak. Nekaj celih vejic drobnjaka pustimo za konec. Bučke narežemo po dolgem, lahko tudi z lupilcem za krompir. Nato bučke zavijemo v tulec in pustimo odprtino premera 2 cm, ki smo jo napolnili z nadevom.

    Dekoriramo z listom bazilike ter vejicami drobnjaka. Pred serviranjem lahko po želji pokapljamo z olivnim oljem ter balzamičnim kisom za bolšji okus in izgled.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Ananas z žara Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 21. julij 2024 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 ananas
    cimet po okusu
    sladkor po potrebi

    Priprava:
    Ananas očistimo in narežemo na 1,5 cm debele rezine. Na bolj vročem ognju ga pečemo na žaru toliko časa, da se malce obarva, približno 3 do 4 minute na stran ali več po potrebi. Pečenega po okusu posujemo s cimetom ali cimetovim sladkorjem in postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

    Če je ananas zelo kisel, ga lahko po potrebi sladkate. Namesto ananasa lahko na žaru pečete tudi drugo sadje. Odlične so breskve ali nektarine ter hruške in polnjena jabolka.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bučkino pecivo z orehi in rozinami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. julij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300 g bučk
    5 jajc
    300 g sladkorja (trsnega)
    100 ml rastlinskega olja
    300 g gladke moke
    1/2 zavitka pecilnega praška
    1 čajna žlička sode bikarbone
    200 g mletih orehov (lahko tudi lešnikov ali mandljev)
    100 g rozin (ali suhih brusnic)

    Priprava:
    Penasto zmešamo jajca s sladkorjem, nato počasi umešamo olje. Pecilni prašek presejemo k moki ter dodamo sodo bikarbono. Previdno umešamo orehe v jajčno maso. Bučke speremo pod hladno vodo, jih do suhega otremo in na drobno nastrgamo. Skupaj z rozinami jih umešamo v testo.

    Tortni model (ca. 26 cm) namastimo in rahlo pomokamo ter napolnimo s testom. V prej ogreti pečici na 200 stopinj pečemo 35-40 minut. Ohlajeno bučkino pecivo po želji okrasimo z orehi in/ali rozinami ter posujemo s sladkorjem v prahu. Zraven lahko dodamo kot dekoracijo na tanko narezane kolute svežih bučk.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Tzatziki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. julij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    360 g navadnega jogurta s 3,2% mlečne maščoba (ali pravega grškega jogurta)
    180 g kisle smetane
    2 veliki kumari
    4 - 5 strokov česna
    2 žlici olivnega olja
    poper
    sol (po želji)

    Priprava:
    Kumare olupimo, razpolovimo in odstranimo semena. Potem jih naribamo in posolimo, da se izloči voda. Dobro ožamemo. Jogurt, kislo smetano in olje zmešamo da nastane gladka zmes. Na drobno nasekljan ali stisnjen česen dodamo ožetim kumaram, vse skupaj dobro popopramo.

    Beri dalje (27 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Frittata z zelenjavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. julij 2024 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 fino sesekljana čebula
    1 sesekljan strok česna
    1 zelena paprika
    1 šopek sesekljanega peteršilja
    1 konzerva pelatov
    5 jajc
    1 skodelica krušnih drobtin
    1 žlička soli
    1/4 žličke popra
    1 žlička Worchersterske omake
    2 skodelici ribanega parmezana
    3 žlice olivnega olja

    Priprava:
    Na olivnem olju popražite sesekljano čebulo, ko se ta zmehča in postekleni dodajte papriko, na koncu ko se tudi paprika omehča dodajte še česen in peteršilj, premešajte ter popražite na hitro. Odmaknite iz ognja in dodajte narezane pelate.

    Beri dalje (41 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Mariniran piščanec s porom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 14. julij 2024 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g piščančjih perutnic
    beli del 2 porov
    2 žlici ekstra deviškega olja
    1 žlička limoninega soka
    1 žlička soli
    mlet črni poper
    1/2 žličke zdrobljenega suhega čilija
    1/2 žličke sladke mlete rdeče paprike
    1 žlička mlete kumine
    1 žlička drobno sesekljanega česna
    1/2 žličke posušenega origana

    Priprava:
    Perutnice očistimo in zarežemo v sklep. V veliki skledi zmešamo vse sestavine za marinado; gl. opozorila. Dodamo očiščene perutnice ter dobro premešamo. Meso pri sobni temperaturi mariniramo 60 minut. Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki pekač položimo peki papir, nanj pa postavimo rešetko iz pečice.

    Beri dalje (40 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zeliščna juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. julij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g mešane sezonske zelenjave
    1 srednje velik krompir
    125 g sladke smetane
    2 žlici olja
    7,5 dl zelenjavne osnove
    sol
    beli poper v zrnu
    zeliščni šopek

    Priprava:
    Pristavimo zelenjavno osnovo in jo zavremo ter pustimo na toplem. Zelenjavo očistimo, operemo, po potrebi olupimo ter narežemo na manjše koščke. Krompir operemo, olupimo in narežemo na velike kocke. V posodi segrejemo olje, na katerem med občasnim mešanjem prepražimo narezano zelenjavo. Zalijemo jo s polovico vroče zelenjavne osnove.

    Beri dalje (69 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Hitra sirova omaka Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. julij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    košček masla ali margarine
    0,5 dcl mleka
    dva topljena sirčka
    česen (v prahu ali svež)
    malo soli in popra
    muškatov orešček
    svež peteršilj in drobnjak
    sladka ali kisla smetana (po okusu)

    Priprava:
    V kozici na šibkejšem ognju razpustimo maslo ali margarino in zalijemo z mlekom; če jo imamo, lahko dodamo tudi sladko smetano. Ko se ogreje, dodamo zdrobljen sirček. Ves čas mešamo, da omaka postane kremasta. Rahlo solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreškom in česnom. Preden jo postrežemo, v omako zamešamo svež nasekljan peteršilj in drobnjak, lahko tudi koper. Po želji lahko omako obogatimo tudi z žlico kisle smetane.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Nadevane kumare Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. julij 2024 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    3 večje kumare
    3 paradižniki
    1 rdeča paprika
    1 avokado
    400 g skute
    sol
    črni poper
    3 vejice peteršilja

    Priprava:
    Kumare razpolovimo, razpečkamo in blago posolimo. Paradižnik očistimo, razpolovimo in razsemenimo. Dva narežemo na kockice, enega pa razpolovimo in narežemo na rezine. Papriko očistimo, razpolovimo in drobno narežemo. Avokado olupimo in razpolovimo. Eno polovico narežemo na kockice, drugo pa na rezine.

    Papriko očistimo, razpolovimo in drobno narežemo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Skuti primešamo nakockane paradižnik, papriko in avokado. Začinimo s soljo, mletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo.  Paprike nadevamo s skutino zelenjavno mešanico.

    Beri dalje (23 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rdeča poletna obara Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 7. julij 2024 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    2 žlici olivnega olja
    1 por
    1 korenje
    1/2 žličke sesekljanega rožmarina
    1 žlica koncentrata paradižnika
    1 sesekljan paradižnik (konzerva)
    konzerva rdečega fižola
    8 češnjevih paradižnikov
    4 rezine pancete
    1 žlica vegete

    Priprava:

    Na segreto olje denite sesekljan por in naribano korenje, nato dodajte še rožmarin. Pražite na majhnem ognju ter mešajte, da se zelenjava omehča. Dodajte paradižnikov koncentrat ter kuhajte nekaj minut, nato vmešajte sesekljane koščke paradižnika ter malce vode.

    Beri dalje (58 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Krompirjeva musaka z gobami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. junij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1,2 kg krompirja
    150 g pora
    600 g očiščenih gob
    150 g gavde
    3 dl sladke smetane
    40 g masla
    sol
    beli poper v zrnu
    3 vejice peteršilja
    1 vejica kopra

    Priprava:
    Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo 25 minut. Očiščene gobe narežemo na lističe. V ponvi segrejemo malo masla, na katerem prepražimo narezane gobe, da tekočina izpari. Por očistimo in zrežemo na tanka kolesca. Stresemo ga na prepražene gobe, dodamo preostalo maslo in pražimo približno 5 minut, da por ovene.

    Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Gavdo drobno naribamo. Kuhan krompir odcedimo, olupimo in narežemo na kolesca. Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač (35 x 20 centimetrov) namažemo z maslom. Po dnu enakomerno položimo polovico krompirja. Po njem razdelimo prepražene gobe s porom, to pa prekrijemo s preostalim krompirjem.

    Beri dalje (32 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Opečeni kruhki s parmezanom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. junij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    8 manjših rezin kruha
    olivno olje
    1 strok česna
    parmezan
    rožmarin

    Priprava:
    Rezine kruha opecite v pečici. Opečene kruhke natrite s česnom (ta korak seveda lahko brez skrbi izpustite, če vas vonj po česnu moti) in jih premažite z olivnim oljem.

    Potresite jih z nasekljanim rožmarinom in obložite z zelo tankimi rezinami parmezana (ali pa jih potresite s sveže naribanim parmezanom.

    Dober tek!

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Hruškov narastek Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. junij 2024 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g hrušk
    3 jajca
    2 žlici medu
    0,5 dl proška
    1 žlička jedilnega škroba
    košček cimeta
    2 – 3 zrna kardamoma
    1 zrno pimenta
    košček masla
    beli poper v zrnu

    Priprava:
    Hruške razkosamo na četrtine, olupimo, izpeškamo in narežemo na kockice. Kardamom in piment v možnarju stremo v prah. Hruške pristavimo z medom, cimetom ter s strtima začimbama. Prilijemo prošek, premešamo in počasi kuhljamo, da se hruške pretvorijo v kašo. Cimet odstranimo, kašo pa gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom.

    Pečico segrejemo na 180 °C. Hruškovo kašo pretlačimo skozi gosto cedilo. Rumenjake gladko zmešamo z žlico hruškovega pireja in jedilnim škrobom. Zmes primešamo k preostalemu hruškovemu pireji. Šest ognjevarnih skodelic namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem.

    Beri dalje (41 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kremna grahova juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 30. junij 2024 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 žlica masti
    1 žlica oljčnega olja
    1/2 čebule
    3 stroki česna
    1 krompir
    450 g - 3 pločevinke mladega graha
    1/2 do 3/4 l goveje juhe
    sol
    majaron
    bazilika
    poper
    peteršilj
    drobnjak

    Priprava:
    Na masti in olju dušite čebulo in česen. Ko posteklenita, dodajte na kocke narezan krompir. Dušite še nekaj minut, nato dodajte oplaknjen grah, govejo juho in vročo vodo. Začinite ter v pol pokriti posodi kuhajte še 15 minut. Vse skupaj spasirajte, da dobite kremno juho! Ponudite jo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Paprike polnjene z lečo in rdečo papriko Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 23. junij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    100 g zelene leče
    2 rdeči papriki
    2 rumeni papriki
    1 por
    2 čebuli
    2 korenja
    4 manjši krompirji
    4 stroki česna
    780 g paradižnikovega pireja (najboljši je Mutti)
    1 žlica koncentrata paradižnika
    3 žlie olivnega olja
    malo soli in popra
    1 velika žlic sesekljanega peteršilja
    1/2 žličke sesekljanega ingverja
    čili omaka po okusu

    Priprava:
    Na olivnem olju popražite posoljeno nasekljano čebulo in por, ko je čebula že mehka dodajte še stisnjen česen. Nato dodajte paradižnikov pire, naribano korenje, malo peteršilja ter primešajte še koncentrat paradižnika. Vse to lahko zalijete z nekaj jušne osnove. Mešajte do željene gostote ter na koncu dodajte čilijevo omako. Lečo kuhajte 15 minut v zelenjavno osnovi, nato jo precedite. Dodajte ji riban krompir in začinite. Premešajte ter dodajte nekaj žlic omake, da se okusi povežejo.

    Beri dalje (74 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Pomladna bezgova torta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 23. junij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    bezgov sirup
    bela čokolada
    kandirana pomarančna lupina
    bezgovi cvetovi (za okras)
    bezgovi cvetovi v sirupu

    Biskvit:
    jajca
    60 g cvetličnega medu
    30 g moke
    30 g škroba
    limonina lupina
    posušeni bezgovi cvetovi

    Beri dalje (273 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Juha iz belega fižola Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 23. junij 2024 @ 16:01 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g belega fižola
    2 pora, beli del
    1 čebula
    2 žlici olivnega olja
    1,2 dl zelenjavne osnove
    3 dl sladke smetane
    sol
    beli poper v zrnu
    6 strokov česna
    150 g belega kruha
    0,8 dl olivnega olja
    4 žlice ekstra deviškega olivnega olja

    Priprava:
    Beli fižol čez noč namočimo v hladno vodo. Por očistimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje. Česen olupimo in pretlačimo. Na segreto maščobo stresemo sesekljane čebulo, por in česen. Med občasnim mešanjem jih počasi pražimo 8 do 10 minut, da se zmehčajo. Jušno osnovo pristavimo in segrejemo.

    Na prepraženo zelenjavo stresemo odcejen fižol. Prilijemo vročo zelenjavno osnovo, zavremo in počasi kuhamo 30 do 45 minut, da se fižol zmehča. Med kuhanjem po potrebi prilivamo osnovo. Z rezin kruha obrežemo skorjico, sredico pa narežemo na kockice.

    Beri dalje (45 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Sirov narastek s česnom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 23. junij 2024 @ 16:00 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    100 g puste skute
    100 g grojerja
    80 g ementalca
    80 g masla
    5 dl mleka
    4 rumenjaki
    6 beljakov
    50 g moke
    sol
    beli poper v zrnu
    muškatni orešček
    3 stroki česna

    Priprava:
    Pečico segrejemo na 175° C. Mleko pristavimo in nekoliko segrejemo. Skuto pretlačimo skozi gosto cedilo. Česen olupimo; 2 stroka stremo in drobno sesekljamo, tretjega pa razpolovimo.  Štiri modelčke za narastek (prostornine 2,5 decilitra) natremo z razpolovljenim česnom, spodnjo tretjino pa namažemo z maslom. V posodi stopimo 60 gramov masla. Na maslo stresemo moko, ki jo med mešanjem na hitro zapenimo.

    Med mešanjem postopoma prilijemo toplo mleko, zavremo in pustimo nekaj minut vreti. Grojer in ementalec drobno nastrgamo. Omako začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom in nastrganim muškatnim oreščkom. Nazadnje jo premešamo in odstavimo. Omaki primešamo skuto, oba drobno nastrgana sira, rumenjake in sesekljan česen. Beljake stepemo v zelo trd sneg.

    Beri dalje (68 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kaj bomo jedli jutri? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 18. junij 2024 @ 09:48 CEST
    Uporabnik: Sonce

    Paket novih uredb, ki bodo urejale trg rastlinskega materiala, čedalje bolj spominja na turške in španske nadaljevanke. Amandmajem ni videti konca. Vse je nadvse zapleteno in prepleteno, zato povprečnemu opazovalcu ni jasno, za kaj gre.

    Uporaba novih semen
    Na eni strani imamo lobiste, ki »obdelujejo« naše poslance, preostali čas pa izkoriščajo za to, da v besedilo vgradijo še kak člen ali dva v prid korporacijam. Na drugi strani nevladne organizacije in delček pokončne stroke opozarjajo na nepredvidljive posledice široke uporabe novih semen, katerih varnost so doslej ugotavljale izključno korporacije, ki jih želijo prodajati.

    Beri dalje (935 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Motovilec s šparglji in kisom iz bezgovih cvetov Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 16. junij 2024 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g motovilca
    1 šop belih belušev
    1 šop redkvic
    sol
    poper
    kis:
    10 žlic bezgovega sirupa
    3 žlice balzamičnega kisa
    3 žlice namiznega olja

    Priprava:
    Za pripravo motovilca s šparglji in kisom iz bezgovih cvetov najprej pripravimo kis tako, da zmešamo bezgove cvetove s kisom in oljem ter začinimo s soljo in poprom. Šparglje olupimo in jih v slani vodi približno 10-12 minut al dente skuhamo.

    Nato jih speremo z mrzlo vodo, po dolgem prerežemo in narežemo na 3 cm dolge koščke. Redkvico narežemo na tanke listke in jih zmešamo skupaj s šparglji, motovilcem in mešanico kisa ter še enkrat začinimo s soljo in poprom.

    Vse sestavine preložimo v eno posodo, pokapljamo z malo kisa iz bezgovih cvetov in motovilec s šparglji in kisom iz bezgovih cvetov je pripravljen.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Zdravilna zeliščna fritaja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 16. junij 2024 @ 16:02 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiOdlična je fritaja z divjimi šparglji, hmeljem, cikorijo, regratom, čemažem, koromačem, paradižnikom, svežim mladim česnom in čebulo in še kaj zanimivega bi našli. Jeseni jo najpogosteje pripravljajo z gobami in vinom. Skratka, sestavine so vezane na sezono, rdeča nist so edino jajca.

    Če želite zdravi zakorakati v poletje, vam predlagamo, da družini postrežete z zdravilno zeliščno fritajo, ki ji dodate vse vrste svežih zdravilnih rastlin kot so poprova in navadna meta, melisa, bazilika, peteršilj, zelena, konoplja, rožmarin in  še kaj po vašem okusu. Seveda z zelišči ne pretiravajte, saj imajo močno aromo. A naj se začuti njihovo svežino.

    Sestavine:
    šopek mešanih zdravilnih rastlin
    oljčno olje
    sol in poper
    jajca
    mlada čebula in česen
    po želji koščke pancete (istrska originalna verzija)

    Beri dalje (59 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  



     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 80

     Vreme  

    Klikni

    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,60 seconds