Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
nedelja, 27. april 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
600 g gob (šitake, šampioni, ostrigar, zmrznjene gobe…)
10 g suhih jurčkov
3 žlice olja
40 g sušene slanine
1 čebula
2 korenja
list zelene
peteršilj
poper in sol
lovorjev list
timijan
3 stroki česna
100 ml kisle smetane
1 žlička škroba
kis
200 g krompirja
1 žlica vegete
Priprava: Gobe očistite in narežite na večje koe. Slanino narežite na majhne kockice, korenje na kolobarje, česen pa nasekljajte. Na segretem olju popecite slanino in sesekljano čebulo, nato dodajte korenje. Nato v ponev vmešajte še nasekljane gobe in odcejene suhe gobe.
nedelja, 27. april 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 2 kg hobotnice
olje za pečenje
1 žlica drobtin
50 ml olivnega olja
2 žlici sesekljanega peteršilja
3 stroki sesekljanega česna
poper in sol
2 fileta slanih sardel
2 jajci
1 žlica vegete
Priprava: Očiščeno hobotnico kuhajte v vroči nesoljeno vodi. Kuhajte jo počasi toliko časa, da se zmehča. Odcedite jo in zmeljite. Zmleti hobotnici dodajte stepeni jajci, sveže mleti poper, nasekljani ribji fileti, česen in peteršilj. Dodajte še olivno olje ter po potrebi drobtine, sol in vegeto. Vse skupaj dobro zmešajte, ter iz zmesi oblikujte polpete. Nato jih specite v segretem olju iz obeh strani.
Priprava: V kozico denite olivno olje. Ko se segreje popražite nasekljano rdečo čebulo, posolite in popražite. Ko se čebula popeče ji dodajte razrezano papriko in sesekljan česen ter pražite. Ko se paprika malo omehča dodajte narezan paradižnik, mleto rdečo papriko ter spasiran paradižnik. Pokuhajte in začinite po okusu. Lahko dodaste tudi sesekljan peteršilj. Postrezite vroče s kosom kruha.
nedelja, 27. april 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 2 srednje veliki bučki
50 dag piščančjega fileja
1 večja čebula
2-3 stroke česna
1 mala žlička currya v prahu
ščepec timijana
4 jajca
malo peteršilja
1 dl mleka
2 dl jogurta
2 žlici skute
sol in poper
malo olivnega olja
ribani parmezan
Priprava: Čebulo, česen in peteršilj na drobno sesekljajte. Operite bučke in jih olupite. Nato jih narežite na po dolgem na 0,5 cm debele trakove. Piščančji file zmeljite. Ponvico z globokim robom premažite z olivnim oljem in segrejte. Popražite narezane bučke iz obeh strani dokler ne dobijo malo barve ter jih nato spravite in denite na toplo.
nedelja, 20. april 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
2 jajci
50 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
50 g stopljenega masla
100 g skute
100 ml kisle smetane
200 g jabolk
1 žlička limonine lupinice
1 žličke svežega naribanega ingverja
250 g bele namenske moke
1 pecilni prašek
200 g rabarbare
2 žlice rjavega sladkorja
2 žlici pomarančne marmelade
40 g mandljevih lističev
Priprava: Penasto umešajte jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Zatem v mešanico vmešajte stopljeno maslo, skuto in kislo smetano na koncu pa dodajte naribana jabolka. Dodajte limonino lupinico, ingver in moko, ki ste jo predhodno zmešali s pecilnim praškom. Zmes denite v pomaščen model za torte in jko poravnajte.
nedelja, 20. april 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 400 g žemelj
1 žlica vegete
2 jajci
300 ml mleka
1 žlica sesekljanega peteršilja
40 g masla
2 žlici krušnih drobtin
Priprava: Na namaščen pekač denite en dan stare žemlje narezane na kockice in jih denite v pečico da dobijo zlato popečeno barvo. Zmešajte jajca, dodajte jim vegeto, mleko, peteršilj in premešajte s popečenimi koščki žemelj.
Zmes naj stoji 20 minut. Iz pripravljene zmesi oblikujte valj, ter ga denite na bombažno krpo, ki ste jo predhodno posuli s krušnimi drobtinami, ter jo zavijte. Konce zavežite z vrvico, ki naj bo iz v+naravnih vlaken. Denite v soljeno vrelo vodo za 30 minut.
nedelja, 20. april 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 8 jajc
40 g masla
sol
150 g riža
peteršilj
20 g ribanega parmezana
Bešamel omaka:
50 g masla
30 g ostre belemok
500 ml mleka
1žlica vegete
limonin sok
poper
100 ml sladke smetane
Priprava: Jajca trdo skuhajte in jih pazljivo olupite. Pripravite bešamel omako: segrejte maslo in vanj vmešajte moko ter na kratko popražite. Zalijte s hladnim mlekom, dodajte vegeto in mešajte med kuhanjem okoli 5 minut dokler se omaka ne zgosti.
nedelja, 20. april 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
20 g masla
40 g čebule
2 stroka česna
250 g krompirja
500 g blitve
1 žlička vegete
sol in poper
100 g sladke smetane
100 g naribanega sira
Priprava: Na segretem maslu prepražite nasekljano čebulo. Na koncu ji dodajte sesekljan česen in zalijte z okoli 800 ml vode. Ko zavre dodajte narezan krompir, grobo narezano blitvo in vegeto. Kuhajte na zmernem ognju okoli 15 minut, nato juho s paličnim mešalcem zmiksajte, da dobite gosto kremno osnovo. Na koncu posolite in poprajte ter vmešajte sladko smetano. Na krožniku postrezite vročo in jo posujte z ribanim sirom.
nedelja, 13. april 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 150 g sladke koruze
50 g sveže kumare
1 velika tunina v slanici
40 g feta sira
češnjevi paradižniki
olive
popečeni kruhki
olivno olje
nekaj strokov česna
sol
Priprava: Prerežite polovico bagete, žemlje, francosko štručko ali karkoli ste si izbrali. Popecite na žaru ali v pečici, da bo kruhek topel in po vrhu zapečen. V prerezano zapečeno polovičko še ko je vroča vtrite nekaj stoka česna (vribajte v kruh), nato pokapljajte z dobrim olivnim oljem in rahlo posolite.
Nato na kruh razporedite narezano kumarico, ter mešanico tune, sira, prerezanih paradižnikov in oliv. Mešanico lahko pred tem pripravite v večji skledi ter jo marinirate z olivnim oljem soljo in začimbami po okusu.
nedelja, 13. april 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 4 žlice olja
100 g čebule
2 stroka česna
1,3-1,5 l vode
1 žlica vegete
1 lovorjev list
1 žlica sesekljanih listov zelene
3 konzerve kuhanega fižola
2 žlici dvojnega paradižnikovega koncentrata
150 g testenin
1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava: Na vročem olju popecite nasekljano čebulo ter na kockice narezano slanino. Dodajte sesekljan česen ter vse skupaj zalijte z malo vode. Dodajte začimbe ter kuhajte na zmernem ognju okoli 10 minut.
Zalijte s preostalo vodo, dodajte odcejen fižol, paradižnikov dvojni koncentrat ter testenine. Ko zavre kuhajte toliko časa, da se testenine skuhajo nato postrezite vroče in potresite s sesekljanim peteršiljem.
nedelja, 13. april 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
8 jajc
200 g sladkorja
200 g mletih lešnikov
Nadev:
1 vrečka čokoladne kreme
125 ml mleka
3 žlice slivove marmelade
Glazura:
200 g čokolade za kuhanje
40 g masla
Priprava:
Rumenjke in sladkor penasto umešajte, dodajte mlete lešnike in čvrsto stepen sneg iz beljakov. Zmes premešajte in jo vlijte v predhodno namaščen pekač (ali oblečen v papir za peko) ter denite v ogreto pečico na 200 °C. Ko zaprete vrata pečice zmanjšajte temperaturo na 160 °C in pecite biskvit 40 minut.
Kremo za čokolado pripravite po receptu z mlekom – naredite čvrsto trdo kremo. Ohlajen biskvit prerežite in en del bogato namažite z marmelado, nato denite nanj še čokoladno kremo in pokrijte z drugim delom testa.
nedelja, 13. april 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
50 g shiitake gob
20 g mlade čebule
800 ml piščančje juhe
50 g bambusovih vršičkov
1 žlička sojine omake
1 žličke vegete
1 žlička sezamovega olja
Priprava: Shiitake gobe narežite na rezance, mlado čebulo pa nasekljajte. Piščančjo juho zavrite, dodajte mlado čebulo, ,gobe, bambusove vršičke, sojino omako in vegeto. Kuhajte okoli 10 minut, na koncu pa vmešajte še sezamovo olje.
sobota, 12. april 2025 @ 05:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Odgovor ni enoznačen: dobro je jesti tako surovo kot tudi kuhano zelenjavo.
Kuhana zelenjava zaradi toplotne obdelave izgubi kar nekaj vitaminov, od 20-50%. Pri kuhanju izgubi tudi nekaj v vodi topnih mineralov in vitaminov.
A toplotna obdelava ni vedno slaba. V zelenjavi so tudi druga hranila, na primer karotenoidi (betakaroten v korenju, likopen v paradižniku ter lutein v špinači in grahu), ki so antioksidanti. Prav ti pa s kuhanjem postanejo bolj dostopni našemu telesu kot če bi jih uživali surove, karoteni in likopen npr. kar trikrat bolj.
nedelja, 6. april 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
300 g rdečega fižola
200 g rdeče leče
sol
200 g čebule
60 ml olja
1 žlička mlete kumine
4 ščepci kardamona
5 klinčkov
1 ščepec cimeta
1 lovorjev list
1 žlička spasiranega ingverja
3 stroki stisnjenega česna
1 žličke currya
300 ml pasiranega paradižnika
1-2 žličke čilija v prahu
1 žlica koriandra v prahu
100 g masla
100-200 ml smetane za kuhanje
1 žlica masla
Priprava:
Fižol in lečo namočite v vodo in pustite stati čez noč. Vodo zavrzite fižol in lečo pa posolite in kuhajte dokler se ne omehča. Čebulo v sekljalnik zmeljite v pasto ter ji dolivajte vodo po potrebi.
nedelja, 6. april 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 180g špagetov (ali polžkov)
800 g rukole
300 g sladkih paradižnikov (češnjevec)
20 g filetov slanika v olju
2 mali žlički nasekljanega česna
1 pekoča paprika
3 žlice olivnega olja.
Priprava: Pristavite visoko ponev na zmeren ogenj, dodajte olje in česen. Nasekljajte slanike in pekočo papriko na koščke in posolite. Narežite paradižnike in jih malo solite. Vse skupaj popražite.
Vodo solite ter skuhajte izbrane testenine (2 minuti manj, kot piše na embalaži), dodajte jih omaki iz paradižnikov (dodajte tudi malo vode, v kateri so se kuhali), ter pokuhajte.
Nato narežite svežo rukolo, ter jo dodajte špagetom. Dobro premešajte. Nasvet: poleg teh testenin se odlično poda riban sir (grana padano). Dober tek!
nedelja, 6. april 2025 @ 16:01 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
1,5 kg sladkega zelja
sol, poper
pekoča paprika
1 glavica rdeče čebule
3 stroki česna
Testo:
700 g moke
olje
sol
topla voda
Priprava:
Testo za pito naredite tako: moko presejte in v sredino naredite luknjo, vanjo vlijte malo olja in tople vode ter umesite testo. Razdelite ga na dva dela namažite z oljem in ovijte v folijo. Pustite okoli 20 minut, da počiva. Zelje posolite, da se zmehča in dodajte poper in sesekljano papriko.
V globoki skledi segrejte maslo ter prepražite sesekljano čebulo in dodajte sesekljano zelje. Vse skupaj lepo popražite, da postane zlato rjave barve. Pustite, da se ohladi in med tem časom razvaljajte teto.
nedelja, 6. april 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine: 1 korenina peteršilja
1 manjši koren zelene
2 manjši čebuli
2 velika korenja
1 skodelica prosa
2 žlici olivnega olja
sol in poper
1 žlička nasekljanega česna
nasekljan čemaž
nasekljan peteršilj
Priprava: Na olivnem olju prepražite na pol prerezani čebuli. Dodajte razrezano korenje, korenino peteršilja (prerezano na pol), ter grobo narezano zelenino korenino. Prepražite ter nato zalijte z vodo ter kuhajte na zmernem ognju okoli 30 minut.
Nato dodajte oprano proso in sol ter nadaljujte s kuhanjem. Ker proso vpije precej vode jo po potrebi dolijte. Ko je proso skuhano vzemite iz juhe kuhano zelenjavo ter jo v mešalcu zmiksajte, da nastane fina kaša.
nedelja, 30. marec 2025 @ 16:03 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
250 g moke
140 g masla
2 jajca
2 rumenjaka
1 dl smetane za kuhanje
5-6 kom mlade čebule
100 g parmezana
šop čemaža
olivno olje
sol in poper
Priprava: Moko zmešajte z maslom in dodajte malo soli. Dobili boste koščkasto maso, ki ji nato dodajte 5-6 žlic vode in mesite dfokler testo ne postane homogeno in gladko. Zavijte ga v krpo in postavite v hladilnik za 2 uri. Razvlecite testo na nekaj milimetrov debeline ter z njim obložite model za pito, ki ste ga predhodno bogato namazali z maslom.
Prebodite testo z vilico. Prekrijte testo s paprijem za peko in ga obtežite z malo fižola, to vse skupaj zavijte v aluminijasto folijo in pecite v ogreti pečici 15 minut na 180 stopinjah. Očistite mlado čbulo in ga prerežite po dolžini. Jajca in rumanjake stepite s 50 g naribanega parmezana, smetano soljo in poprom.
nedelja, 30. marec 2025 @ 16:02 CEST
Uporabnik: Sonce
Potrebujemo regrat, čemaž, glavico rdečega radiča, eno skodelico kuhanega fižola, cvetove trobentic, vijolic in pljučnika.
V skledo damo štiri pesti očiščenega in temeljito opranega regrata, za dobro pest narezanega sveže ubranega čemaža, dve pesti domačega rdečega radiča kuhan fižol lahko je tudi iz pločevinke, nakar dodamo še žlico na grobo mletih bučnih semen.
Solato prelijemo z polivko, ki smo jo pripravili iz naslednjih sestavin; v skodelico damo malo vode, bučno olje potrebno sol pa ne preveč z malo kisa in malo gorčice vse skupaj dobro premešamo polivko zlijemo v solato dobro premešamo tako pripravljeno solato porazdelimo v skledice ali pa globoke krožnike povrhu pa potresemo z cvetovi trobentic, vijolic in pljučnika.
Priprava: Skuhajte posušene gobe in jih odcedite. Vodo v kateri so se kuhale precedite in jo razredčite v tolikšni meri, da boste imeli 1 liter tekočine. Rezine kruha popecite z obeh strani na olju ali maslu in vanje vribajte česen. kKruh tik preden postrežete juho dajte v krožnik in ga prelijte z juho. Posujte s sesekljanim peteršiljem in drobnjakom ter postrezite.
nedelja, 30. marec 2025 @ 16:00 CEST
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
1 kg orade
4 žlice limoninega soka
1 žlica mediteranskih začimb
sol
4 listi lovorja
1 žlička naribanega ingverja
50 oliv
1 žlica naribane limonine lupinice
2 žlici ostre bele moke
4 žlice olja
Za prilogo iz paradižnika:
1 kg svežih dišečih sladkih paradižnikov
1 žlička sladkorja
1 žlička mediteranskih začimb
1 žličke origana
50 ml olivnega olja
2 velika stroka česna
1 žlica nasekljanega peteršilja
Priprava: Očiščeno ribo nakapljajte z limoninim sokom in posujte z začimbno mešanico in soljo, tako iz zunanje strani kot v notranjosti. V trebuh vsake ribe denite lovorjev list, nekaj oliv, naribano limonino lupinico in nariban ingver. Tako pripravljene ribe postavite na hladno in počakajte 1 uro, da se okusi prepojijo.
nedelja, 23. marec 2025 @ 16:03 CET
Uporabnik: Sonce
Sestavine:
1 kg moke
2 večja kuhana krompirja
vrečka suhega kvasa (7 g)
200 ml mleka
3 žlice raztopljenega masla
2 rumenjaka
sol
Za nadev:
200 g šunke
100 ml kisle smetane
žlička sesekljanega peteršilja
Priprava: Moko presejete, pomešate s kvasom ter dodate skuhan, olupljen in zmečkan krompir, rumenjaka, raztopljeno maslo, mleko in sol. Zamesite gladko testo in pokrijete s čisto krpo. Pustite 45 minut na toplem, da vzhaja. Potem testo razvaljate na debelino prsta in razrežete na pravokotnike velikosti 16x8 cm. Na sredino nanesete nadev.
Priprava: Bučko olupimo, očistimo in naribamo. Moko, sladkor in pecilni prašek zmešamo in polovico te suhe zmesi potresemo po pekaču.
Na to potresemo naribane bučke in po vrhu še ostalo suho zmes. Razžvrkljamo jajci, dodamo smetano (kislo + sladko), kanec soli ter mleko in prelijemo maso v pekaču.