NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 27-nov
  • 36. Slovenski knjižni sejem

  • nedelja 29-nov
  • Voden ogled muzejskih zbirk

  • ponedeljek 30-nov
  • Izvirna e-mobilna pustolovska igra na Bledu

  • petek 04-dec
  • Glasbene jaslice za dojenčke in mamice z Julcsi

  • nedelja 06-dec
  • Miklavževa predstava Zgodba o Lipici

  • sobota 12-dec
  • Od kolišča do mestnega središča

  • torek 15-dec
  • Pravljični sprehod s svečkami in baklami

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu


    Brstični ohrovt s pinjolami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. november 2020 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine: 
    500 g brstičnega ohrovta 
    60 g pinjol 
    3 - 4 žlice sezamovih semen 
    ekstra deviško olivno olje 
    sol 3 - 4 stroki česna 
    suha provansalska zelišča 

    Priprava:
    Brstični ohrovt očistimo in razpolovimo. Pečico segrejemo na 180 °C. Česen olupimo. Pekač obložimo s peki papirjem. V pekač stresemo narezan brstični ohrovt. Izdatno ga pokapljamo z olivnim oljem ter potresemo s soljo in s provansalskimi zelišči, po okusu. Dobro premešamo. Pekač za 15 do 20 minut položimo v segreto pečico; sredi pečenja brste dobro premešamo.

    V suhi ponvi blago prepražimo pinjole. V suhi ponvi blago prepražimo sezam, da se rahlo obarva. Pečenega posujte s pinjolami in prelijte z olivnim oljem, ne pozabite ga posuti s popraženim sezamovimi semeni in ga postrezite s solato po lastni izbiri.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jabolka polnjena z brusnicami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. november 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    5 srednje velikih jabolk
    1/3 skodelice svežih ali zmrznjenih brusnic
    1/4 skodelice rjavega sladkorja
    2 čajni žlički narezanih orehov
    1/4 čajne žličke cimeta
    1/8 čajne žličke muškatnega oreščka
    stepena smetana (lahko z okusom vanilije)

    Priprava:
    Izkoščičite jabolko s kratkim nožem, tako da nastane na sredini jabolka vdolbina. Olupite zgornjo tretjino jabolka in jabolka dajte kuhat v posodo z malo vode. Zmešajte nasekljane brusnice, nasekljane ali zmlete orehe, rjav sladkor, cimet in muškatni orešček in z maso napolnite jabolka.

    Posodo pokrijte in jabolka kuhajte toliko časa, da postanejo mehka, a ne tako mehka, da bi razpadla. Jabolka vzemite iz vode, jih ohladite in postrezite s stepeno smetano. 

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čičerikin namaz z olivami Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. november 2020 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g kuhane čičerike (potrebujemo približno 250 g suhe čičerike)
    1 lovorov list
    1 kos kombu alge (neobvezno)
    50 g v olju namočenega paradižnika, narezanega na trakove
    50 ml oljčnega olja
    175 ml vode, v kateri se je kuhala čičerika
    1 strok česna
    limonin sok
    peperončino v prahu
    sol
    70 g drobno narezanih oliv taggiasca
    nekaj lističev rukole, razrezanih na tanke trakove
    nekaj celih oliv tagiassca
    nekaj kapljic olja

    Priprava:
    Čičeriko namočimo čez noč v 3x količini vode. Naslednji dan vodo v kateri se je namakala čičerike odlijemo, čičeriko operemo in dolijemo čisto vodo. Dodamo lovorov list in kombu algo, ki jed začinita, obenem pa poskrbita za lažjo prebavljivost stročnic. Kuhamo od 60 do 90 minut (po potrebi tudi dlje), da se zrna popolnoma zmehčajo.

    Beri dalje (129 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Bigoš Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 22. november 2020 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 skodelica suhih sliv
    15 g suhih gob
    0,5l vode
    2 žlici olja
    1 čebula
    500 g svežega zelja
    250 g kislega zelja
    250 g dimljene klobase
    450g ostankov pečenke ali drugega mesa
    3 korenčki
    2,5 dl belega vina
    1 lovorjev list
    1 žlička soli
    0,25 žličke mletega popra

    Priprava:
    Klobase narežemo na 2,5 cm debele kolobarje. Meso narežemo ali manjše kose. Korenje očistimo, ostrgamo, operemo in narežemo na majhne koščke. Čebulo olupimo, operemo in nasekljamo. Sveže zelje očistimo, operemo in narežemo na koščke. Kislo zelje oplaknemo in odcedimo. Pristavimo kozico z dvema skodelicama vode in počakamo, da zavre.

    Beri dalje (159 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Veš, kaj ješ: Ustvarite si dnevni ritem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    torek, 17. november 2020 @ 11:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    Delo in šolanje od doma postavlja izziv tudi pri ohranjanju strukture dneva, kamor zagotovo sodi tudi zdrav in uravnotežen način prehranjevanja. Marsikdo ima delovni/učni kotiček kar v domači kuhinji, v neposredni bližini hladilnika, čas, ki ga imamo na voljo za prehranjevanje pa se je kar na enkrat raztegnil čez cel dan. Gibanje je omejeno, med tem ko je dostop do hladilnika in shrambe lažji kot kadarkoli. Če ne bomo poskrbeli zase bomo iz krize izšli zakrnelih nog in z desetimi dodatnimi kilogrami.

    Na seznam zaobljub dodajte, da boste zajtrkovali in da bodo vaše malice zdrave, še posebej, če imate kosilo šele v poznih popoldanskih urah. Zdravo in okusno malico lahko hitro pripravite sami, pri čemer ne potrebujete posebnih kuharskih veščin. Malica naj bo manjši obrok, a ravno dovolj velika, da vas nasiti in z njo vnesete v telo pomembna hranila. Veliko idej www.veskajjes.si.

    Beri dalje (370 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Riž z omako iz tunine in kaper Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. november 2020 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400gr riža
    200gr tunine v olju
    1 lonček jogurta - gostejšega
    4 žlice že pripravljene majoneze
    1dcl stepene smetane
    2 žlički kaper vloženih v kisu
    1 čebulni list
    1 trdo kuhano jajce
    1 vršiček peteršilja
    1 žlica limoninega soka
    3 žlice dobrega oljčnega olja
    malce soli in belega popra

    Priprava:
    Kuhajte riž v precej vode, ki ste jo seveda solili. Medtem operite peteršilj ter ga skupaj s čebulnim listom, oljčnim oljem, limoninim sokom, ščepcem soli denite mikser in dobro zmeljite. Na koncu dodajte še ščepec sveže mletega belega popra. Vse skupaj prenesite v drugo posodo.

    Beri dalje (103 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Korenčkova rulada s šparglji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. november 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    0,5 kg bučk
    0,6 kg korenja
    4 beljaki
    16 zelenih špargljev
    sol
    poper
    origano
    prozorna folija za kuhanje

    Priprava:
    Bučke narežite na tanke rezine. Rezine popecite in z njimi obložite model za peko, katerega ste obdali s folijo. Kuhano korenje zmiksajte v mikserju, začinite, ohladite, dodajte beljake ter dobro premešajte.

    Z maso napolnite, s popečenimi rezinami bučk, obložen model tako, da med nadevanjem dodaste očiščene, kuhane in dobro odcejene zelene šparglje. Tesno zavijte v folijo, s katero ste obložili pekač in kuhajte približno 30 minut.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    "Wellness" testenine Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. november 2020 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    20 dag polnozrnatih makaronov
    2 olupljena paradižnika
    1 jajčevec
    2 majhni bučki
    1 strok česna
    1 drobna čebula
    olivno olje
    himalajska sol
    mešanica poprov

    Priprava:
    Makarone kuhamo v vodi, kateri predhodno dodamo čajno žličko olivnega olja. Česen in čebulo popražimo na olivnem olju ter dodamo na kocke narezane bučke, paradižnik in jajčevec.

    Kuhamo nepokrito in počakamo, da se omaka zgosti. Dodamo sol, poper, kuhane makarone. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kremna juha iz korenja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 15. november 2020 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    750 gr korenja
    1 čebula
    1 steblo zelene
    2 stroka česen
    1 lovorjev list
    1 žlica sveže sesekljanih zelišč (peteršilj, rožmarin, bazilika, žajbelj )
    1,5 l jušne osnove
    100gr masla
    75gr riža
    sol, poper

    Priprava:
    Očistite in operite korenje ter ga narežite na precej tanka kolesca. Očistite in operite Zeleno in olupite čebulo ter česen, zatem vse skupaj sesekljajte na drobno. V loncu stopite 80gr masla dodajte sesekljano oz. zmleto zelenjavo in na nizkem ognju kuhajte dokler se ne zmes omehča in porumeni.

    Beri dalje (127 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Tako dolgo lahko shranjujemo kuhano hrano Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    petek, 13. november 2020 @ 05:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    Kuhana hrana je še posebej občutljiva za shranjevanje in ni primerna za dolgotrajno skladiščenje, zato jo je treba zaužiti v največ treh do štirih dneh. Toda to je splošno vodilo, veliko je odvisno od tega, kako je hrana pripravljena, shranjena in za katera živila gre, pravi Guy Crosby, znanstvenik in profesor na Harvardu.

    Kislina in sladkor sta naša prijatelja
    Hrana se razlikuje po ravni pH, vsebnosti vlage in sestavinah, ki nase vežejo vodo. Kuhana hrana z nižjim pH običajno ostaja sveža dlje od enega tedna, saj kislo stanje ne ustreza bakterija. Zato bodo paradižnikova omaka omaka, pita z limono ali sarme zdržijo dlje. Živila z višjim pH, kot so ribe ali jajca, pa so primerno okolje za hitrejšo rast bakterij in jih je treba po treh dneh zavreči.

    Beri dalje (176 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Čičerikin curry Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. november 2020 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    200 g graha
    600 g buč
    2 rdeči papriki
    100 g mlade čebule
    240 g čičerke iz pločevinke
    pribl. 4 žlice limoninega soka
    5 dl zelenjavne osnove
    5 žlic smetane za kuhanje
    2 žlici olja
    1 žlica moke
    sol
    sveže mlet črni poper
    1/2 žličke čilija v prahu
    1 žlička mlete kurkume
    1 žlička mlete rimske kumine
    1/2 žličke mletega koriandra
    1 strok česna

    Priprava:
    Papriko razpolovite, razsemenite in zrežite na širše krhlje, ki jih nato razpolovite še po širini.
    Čičerko odlijte na cedilo, oprhajte pod tekočo hladno vodo in odcedite. Bučo olupite, razsemenite in narežite na za grižljaj velike koščke. Zelenjavno osnovo pristavite, zavrite in pustite na toplem. Čebulo in česen olupite in drobno sesekljajte.

    Beri dalje (125 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Skutine kroglice z zelišči Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. november 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    400 g skute (albuminske)
    20 g moke
    120 g parmezana
    2 jajci
    krušne drobtine(količina po potrebi)
    nekaj žajbljevih lističev
    1 vejica rožmarina
    1 vejica peteršilja
    nekaj bazilike
    oljčno olje (količina po potrebi)
    sol in poper

    Priprava:
    Pretlačite skuto skozi drobno sito, dodajte moko, jajca, parmezan, krušne drobtine,sol, poper in dve žlici zmešanih drobno sesekljanih zelišč ( žajbelj, peteršilj, bazilika in rožmarin).

    Dobro premešajte in pretlačite v maso. Zatem oblikujte kroglice, ki jih povaljate v krušnih drobtinah.V ponvi segrejte olje na pravšnjo temperaturo in nato kroglice pocvrite.

    Skutine kroglice s skuto so odlična predjed. Če poleg narežete še malo sira in postrežete z belim suhim vinom, vam bodo skutine kroglice pomagale premagati prvo lakoto pred večerjo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rdeče zelje z jogurtom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. november 2020 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    60 dag rdečega zelja
    3 žlice masla
    2 žlički kumine v prahu
    1 žlica koriandrovih semen
    1 žlička čili paprike
    1/4 skodelice jogurta
    sok 1 limete
    sol po okusu
    (po okusu lahko dodaste še kardamon in druge indijske začimbe)

    Priprava:
    Rdeče zelje narežite na tanke trakove. Segrejte maslo in mu dodajte zdrobljen koriander, kumino v prahu in čili papriko. Mešajte minuto ali dve. Dodajte narezano zelje in premešajte.

    Dušite v pokriti posodi 5-10 minut,od časa do časa potresite. Dodajte jogurt in limetin sok ter kuhajte, dokler se zelje ne zmehča. Solite po okusu.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kolerabina juha Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 8. november 2020 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    1 koleraba
    8 dcl vode
    korenje
    peteršilj
    1 čebula
    sol, poper, zelenjavna kocka, mleta sladka paprika
    2 žlici pšeničnega zdroba
    olje
    1,5 dcl sladke smetane

    Priprava:
    Nasekljajte 2 čebuli ter ju popražite. Nato na kocke narežite kolerabo ter jo popražite med čebulo dodajte nasekljan korenček, narezan peteršilj, začinite in zalijte z vodo. Kuhajte približno pol ure. Nato dodajte 2 žlici pšeničnega zdroba in smetano. Vse pokuhajte še 10 minut. Servirajte vroče in okrasite s svežim peteršiljem.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kostanjeve ploščice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. november 2020 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:

    Biskvit:

    5 jajc
    100 g sladkorja
    2 vanilijeva sladkorja
    6 žlic pomarančnega soka
    2 žlički naribane pomarančne lupinice
    100 g čokolade za kuhanje
    80 g masla
    100 g popečenih mletih  lešnikov
    120 g ostre bele moke
    1 vrečke pecilnega praška

    Krema:
    500 g sladkega kostanjevega pireja
    3 žličke belega ruma
    2 žlički naribane pomarančne lupinice
    1 vrečka želatine
    350 g smetane za stepanje
    4 žlice hladne vode

    Glazura:

    100 g čokolade za kuhanje
    3 žlice vode50 g masla

    Beri dalje (219 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Palijancija Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. november 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiZnačilni ukrajinski nevzhajani kruhki, ki jim rečejo palijancija in jih pripravljajo s kislim mlekom, že od nekdaj predstavljajo srečo in uspeh. Kruhki okrogle oblike pa pomenijo tudi gostoljubje družine.

    Sestavine:

    • 600 g pšenične moke
    • 500 ml kislega mleka oz. kefirja
    • 1 žlica sladkorja
    • 1 žlička soli
    • 1 žlička sode bikarbone
    • 1 - 2 žlički kisa
    • 1 žlica maka, sezama ali kumine za posip
    Priprava:
    1. Kislo mleko ali kefir vlijemo v skledo. Dodamo sladkor, sol in sodo, ki jo razmešamo s kisom.
    2. Postopoma primešamo moko in sestavine zgnetemo v gladko testo.
    3. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na debelino 8 do 10 mm. Po želji razvaljano testo potresemo z makom, sezamom ali kumino.
    4. Testo razrežemo, da dobimo kose različnih oblik.
    5. Kruhke različnih oblik položimo na namaščeni pekač in pečemo v pečici, ki smo jo predhodno razgreli na 230°C. Kruhki se pečejo 10 do 15 minut, oziroma dokler ni skorja zlatorjavo zapečena.
    6. Pečene kruhke zložimo v skledo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo.
    7. Palijancije so najokusnejše z mlekom ali s čajem.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Kostanjev pire Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. november 2020 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    500 g kostanja
    5 dl mleka
    30 g masla
    75 g sladkorja
    1/2 vaniljinega stroka
    2 žlici ruma
    cimet

    Predpriprava:
    Pristavimo lonec z vodo
    Kostanj po zaobljeni strani zarežemo, potem pa ga stresemo v krop in blanširamo 5 minut. Nato kostanj olupimo.

    Priprava:
    Olupljen kostanj skupaj s sladkorjem in vaniljinim strokom pristavimo v hladnem mleku. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo približno 25 minut, da se kostanj povsem zmehča. Nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da se odpari.

    Beri dalje (95 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Uzbeške lepjoške “patir” Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 1. november 2020 @ 16:00 CET
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiTudi v Uzbekistanu so najbolj značilen kruh lepjoške, vendar tam večino lepjošk še danes pečejo v ogromnih kotlih, ki jim pravijo 'tandir'. V kotlu zakurijo ogenj, ko pa se segreje, na steno prilepijo kruhke in druge dobrote iz testa in jih tako počasi spečejo.

    Ljepoške prepoznamo po značilni obliki: v sredini so tanjše, rob pa je odebeljen. Krog in krog po robu jih okrasijo z vilicami, sredino pa stanjšajo, tako da vanjo vtisnejo dno kozarca. Premer ljepošk je približno 30 cm.

    Sestavine:

    • 1 kg moke
    • 250 ml mleka
    • 40-50 g svežega kvasa
    • 2 žlički soli
    • 300 ml rastlinskega olja (namesto ovčje masti, ki se tradicionalno uporablja)
    Priprava:

    Beri dalje (118 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Dušeni lignji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 25. oktober 2020 @ 16:03 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    * Zdrava prehrana in dobri receptiPotrebujemo: 80 dag lignjev, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici navadnega olja, 1/2 žlice mešanice začimb, 4 stroki česna, sesekljan peteršilj, poper, sol

    Lignje dobro očistimo in operemo ter naložimo v primerno posodo, v katero smo nalili olivno in navadno olje.

    Posujemo z začimbami, strtim česnom in peteršiljem, popramo in solimo po želji.

    Posodo pokrijemo in počasi dušimo lignje do mehkega.

    Med dušenjem jih ne smemo mešati, le pretresemo jih.

    Lignjev ni treba predolgo dušiti, da ne spremenijo barve in ne postanejo žilavi.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Rdeč chili con carne Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 25. oktober 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    * Zdrava prehrana in dobri receptiPotrebujemo:
    2 - 3 čebule
    3 stroki česna
    2 - 3 korenčki
    1 kos zelenkinega gomolja
    1 rdeča paprika
    1 zelena paprika
    1 velika konzerva olupljenih paradižnikov
    4 žlice olivnega olja
    500 g pustega govejega mletega mesa
    5 dl mesne juhe
    1 dl rdečega močnega vina
    1 žlica svežih lističev timijana
    0,5 žličke chili paste
    sol, sveže mlet poper
    1 konzerva fižola

    Beri dalje (104 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Jesenska solata Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 25. oktober 2020 @ 16:02 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    * Zdrava prehrana in dobri receptiPotrebujemo: 20 dag ovsene kaše, 10 dag vložene koruze, 10 dag vloženih kumaric, 10 dag vložene paprike, 15 dag kuhanega korenčka, 15 dag belega sira, jabolčni kis, olivno olje, sol, poper - po okusu

    Kašo skuhamo, speremo, ohladimo.

    Zelenjavo ter sir narežemo na kocke in zmešamo z ovseno kašo.

    Začinimo in premešamo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Radič solata z vročimi kalčki Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 25. oktober 2020 @ 16:01 CET
    Uporabnik: Pozitivke

    * Zdrava prehrana in dobri receptiPotrebujemo:
    1 glavica rdečega radiča
    1 pest kalčkov iz mungo fižola
    1 žlica ocvirkov
    sol
    olje
    kis

    Solato očistimo, narežemo in začinimo z oljem, soljo in kisom.

    V ponvi stopimo ocvirke in nanje stresemo kalčke.

    Popražimo toliko, da so vroči.

    Stresemo jih na solato in postrežemo.

    0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

    Polenta Rotonda Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
    nedelja, 18. oktober 2020 @ 16:03 CEST
    Uporabnik: Sonce

    * Zdrava prehrana in dobri receptiSestavine:
    300gr rumene polente
    2dcl mleka
    200gr Emmentala
    50gr ribanega Parmezana
    2 jajci
    3 rumenjake
    80gr krušnih drobtin
    0,5 dcl semenskega olja
    sol in poper.

    Priprava:
    V vodo vsujte malo soli in 1dcl mleka. Segrejte jo skoraj do vretja in zatem vsujte previdno rumeno polento in kuhajte cca 40min med konstantnim mešanjem. Pogrejte ostalo mleko v kozici in vanjo vsujte ribani Parmazan in nariban Emmental.

    Kuhajte na zmernem ognju dokler se oba sira ne stopita.Ugasnite ogenj, dodajte rumenjake, posolite, poporajte in energično premešajte. Nato to zmes dajte v posodo v kateri je polenta in lepo premešajte da se vse združi v homogeno maso.

    Beri dalje (67 besed) 0 komentarjev.   
    Dodaj komentar 
    | More

      Hitro iskanje  
    Podrobnejše iskanje
     Aktualno  


     Prijava uporabnika ? 
    :

    :

    Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
    Si izgubil svoje geslo?
     Pomoč  
    Klikni za pomoč pi registraciji.

     Zanimivo branje  


     Mesečni horoskop  

    Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

    Klikni za ogled horoskopa

     SLIKA TEDNA  

    Klikni sliko za povečavo.

    Klikni sliko za povečavo.

     Druženje  

    Imaš vprašanje?
    Bi se rad pogovarjal?
    Delil znanje z drugimi?

    Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

    Akutalno doma in globalno
    Osebna in duhovn rast

    Zdravje in prehrana
    Knjige & Filmi & Slike & Glasba
    Ekologija in gaja
    Dodaj svojo idejo za boljši svet
    Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


     Na liniji so:  
    Gostje: 41

     Vreme  

    Vreme
    Več o vremenu

     Opisi in navodila  

    * Uredništvo

    Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
    * Če prijava ne deluje
    * Kje, kaj in kako na pozitivkah
     
    Predlogi, vprašanja, ideje:

    * Vprašanja za uredništvo
    * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

    Navodila za članke in dogodke

    * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
    * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

    Opisi Pozitivk in Sončne pošte

    * O Sončevih pozitivkah
    * Namen in cilji pozitivk
    * Sodelujte pri ustvarjanju
    * O Sončni pošti

    Oglaševanje

    * Oglaševanje na pozitivkah
    * Objava dogodkov

    Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

    Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

    Dobrodošli


    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2020 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 3,76 seconds