NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 29-feb
 • Vabilo na premiero dokumentarnega filma: Prijatelji mladih - 70 let ZPMS

 • sobota 02-mar
 • Komunikacija - Temelj dobrih odnosov

 • torek 05-mar
 • Motiviranje in spremljanje prostovoljcev - Usposabljanje za mentorje in koordinatorje prostovoljcev

 • sreda 06-mar
 • Matej Bizovičar: Brbotanje po skritih kotičkih Ljubljane

 • četrtek 07-mar
 • Gašper Poprijan (tuba) in Mia Kristan (tolkala)

 • petek 08-mar
 • Informativno predavanje z zdravnikom
 • Dan žena z Anjo Hrastovšek

 • sobota 09-mar
 • Ko se ptički ženijo - Gregorjevo

 • torek 12-mar
 • Ana & potniki

 • četrtek 14-mar
 • Blaž Kozjek (pozavna) in Žan Pečenik (evfonij)

 • petek 22-mar
 • Mednarodni festival Čili in čokolada

 • četrtek 28-mar
 • Iskanje zvoka

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Niste debeli, le zastrupljeni! Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. februar 2024 @ 10:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Dokler telesa ne razstrupimo, bomo zelo težko shujšali, saj to, kar pojmujemo kot odvečne maščobne obloge, telo vidi kot »posode«, v katerih skladišči odpadke, ki bi mu sicer povzročali še veliko večjo škodo.

  Ta nakopičena bremena spomladi čutimo tudi v obliki »spomladanske utrujenosti«, raznovrstnih alergij, neodločnosti, izpuščajev na koži in pospešenega izpadanja las. Pomagal ne bo niti nakup številnih kakovostnih prehranskih dopolnil, ki sicer rešujejo tovrstne težave.

  Dokler našo presnovo upočasnjujejo in obremenjujejo toksini, tudi zdravilni procesi ne morejo steči, kajti naši notranji motorji delujejo zgolj z minimalno močjo in tudi izkoristek zaužitih vitaminov, rudnin in drugih koristnih snovi je zelo slab. To je slaba novica. Toda tu je tudi dobra. Prav pomlad je čas, ko ima telo največ zagona, da se loti razstrupljanja, zato velja to priložnost čim bolj izkoristiti.

  Beri dalje (884 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ko se sramuješ sebe in svojega telesa ... Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 26. februar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Anja je imela eno samo željo – opustiti kritiziranje same sebe in se sprejeti takšna, kot je. Ne spomni se, da bi si bila kdaj všeč. Vedno je mislila, da ima kar precej kilogramov preveč, in ne glede na to, katere diete se je lotila, se je vedno končalo neuspešno. Čeprav je za nekaj časa kilograme izgubila, so se kmalu vrnili.

  Njen boj s kilogrami je spremljala tudi slaba vest, ki se ji je oglasila vsakič, ko se ji je zdelo, da je pojedla preveč ali da je bila hrana, ki jo je zaužila, nezdrava. Sledil je naval samokritike, nato odločitev, da se bo spremenila, kmalu pa nov naval dodatne samokritike, ki si jo je namenila vsakič, ko svoje odločitve ni uresničila. Njena potreba po kritiziranju sebe je bila močno prisotna in tega se je zavedala, ni pa vedela, kako jo opustiti.

  Beri dalje (559 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Bolnik je tudi človek Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 23. februar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Vesna V. Godina v Vivi www.viva.si

  Pričujoče pisanje ni pogojeno s kako zagrenjenostjo ali jezo nad slovenskimi zdravniki. Niti najmanj. Z njimi imam – z izjemo, ki sem jo že zamenjala - v resnici dobre in celo zelo dobre izkušnje. Toda kljub temu je nekaj stvari, ki me motijo. Kot bolnika. In predvsem kot človeka.

  Zdi se mi, da po zaslugi svoje mame, ki je bila vse življenje medicinska sestra, vsaj za silo razumem tudi zorni kot medicinskega osebja. Zaradi nje smo odraščali v okolju, v katerem je bil ta nenehno prisoten. Pri zajtrku, pri kosilu, pri večerji. In tudi vmes, če je bilo treba. Zato se praviloma ne strinjam z nezadovoljstvom in pogosto tudi nestrpnostjo bolnikov do zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja. (Slovenski zdravstveni sistem je seveda nekaj drugega.)

  Beri dalje (953 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  NIJZ tudi letos v akciji 40 dni brez alkohola Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. februar 2024 @ 16:19 CET
  Uporabnik: Sonce

  NIJZ tudi letos v akciji 40 dni brez alkohola: Zdrava izbira, ki prinaša veliko koristi
  Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključujemo akciji 40 dni brez alkohola, s katero želimo soustvarjati prostor v Sloveniji, ki bi z zmanjšanjem pitja alkohola, preprečil negativne posledice, ki jih pitje predstavlja za slovensko prebivalstvo. Odločitev za sodelovanje v akciji je zdrava izbira, ki lahko prinese veliko koristi.

  Gre namreč za dovolj dolgo obdobje, v katerem lahko že občutimo kje so bili prej prisotni negativni vplivi alkohola, ki jih nismo nujno povezovali s pitjem. Nekateri, ki se odločijo za prenehanje, zelo hitro poročajo o boljši kakovosti spanca, o bolj zdravi koži, o boljši presnovi, o večji telesni zmogljivosti in boljšem imunskem sistemu.

  Beri dalje (648 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kadmij: nevidna nevarnost Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. februar 2024 @ 09:59 CET
  Uporabnik: Sonce

  Kadmij je po IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka) uvrščen v I. skupino, kar pomeni, da je za človeka dokazano rakotvoren. Če ne upoštevamo njegove naravne prisotnosti v okolju, je h kopičenju kadmija v tleh najbolj pripomoglo intenzivno poljedelstvo.

  Na straneh NIJZ beremo: »Glavni vir širše onesnaženosti okolja s kadmijem so gnojila, pridobljena iz fosfatnih rud. V okolje pride tudi prek odpadnih voda ter zgorevanja fosilnih goriv in odpadkov. Pronica lahko v podzemno vodo.« Ddr. Ana Vovk, naša največja strokovnjakinja za tla, dodaja, da »količino kadmija v tleh povečujejo tudi vsa fitofarmacevtska sredstva, najti pa jih je tudi v škropivih, zlasti v tistih za vinsko trto«.

  Beri dalje (561 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Brez kajenja za več življenja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. februar 2024 @ 09:57 CET
  Uporabnik: Sonce

  “Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka, Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, vključuje različne aktivnosti za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja ter opuščanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki jih izvajamo tako na nacionalni kot lokalni ravni. Pri izvajanju strategije sodelujemo zdravstveni, šolski in finančni resor.

  Slednji je še posebej pomemben z vidika višanja trošarin in s tem cen tobačnih in povezanih izdelkov, saj so visoke cene teh izdelkov najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje njihove porabe. Pomembni deležniki pri izvajanju strategije so tudi inšpekcijske službe, strokovne institucije, kot sta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ter nevladne organizacije.

  Beri dalje (953 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ajurveda ni nadomestilo za alopatsko medicino Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 9. februar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Jože Vetrovec v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Po zdravje v Indijo
  Ob koncu srednjih let že opazimo, da nismo več tisto, kar smo bili. Začenjajo se obiski zdravnikov. Zdravil nam predpišejo vse več. Povišan tlak, sladkorna, bolečine, pa rak … Odpravljamo bolezni. Začenjamo bolj skrbeti za sebe. Toda kako? Poskušamo pregnati vzroke bolezni. V pomoč so nam knjige, denimo Kako ozdravimo s hrano. Obiskujemo zdravilce in posegamo po prehranskih dodatkih. In pogosto nismo najbolj uspešni. Zato vse več ljudi išče pomoč v ajurvedi, ki se ne osredotoča na bolezen; ukvarja se z uravnavanjem naših energij.

  V Sloveniji je kar nekaj ajurvedskih zdravnikov. Po svojih močeh skrbijo za nas, nas poučujejo o osnovi dobrega počutja in zdravja, o hrani. Ajurveda ni nadomestilo za alopatsko medicino, ki z zdravili in kirurškimi posegi uspešno zatre akutno bolezen. Je komplementarni sistem zdravljenja, pet tisoč let stara znanost o zdravju, ki sloni na pozitivnih mislih, prehrani, življenjskem stilu in rabi rastlin.

  Beri dalje (2.593 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Homeopat pa ti Sloven'c ne boš? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sobota, 3. februar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: T. S. v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Homeopatija - sprejeta v Angliji, kdaj pa bo v Sloveniji?
  Angleški kralj Karel III. je za vodjo svoje kraljeve zdravniške službe imenoval zdravnika splošne medicine Michaela Dixona, ki je izjemno naklonjen homeopatskemu zdravljenju. Pa tudi že avstrijski cesar Franc I. se je odločno postavil na stran homeopatije. Slovenija pa pri homeopatiji še vedno močno zaostaja za Evropo.

  S to odločitvijo je angleški kralj sicer močno razburil uradno zdravniško skupnost. Vodja kraljeve zdravniške službe namreč ni kar tako. Vodi specialiste, ki skrbijo za zdravje tako kralja kot drugih članov ožje kraljeve družine.

  Beri dalje (458 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Česen - izganjalec hudiča Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 30. januar 2024 @ 10:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Naši predniki niso vedeli še ničesar o bakterijah in virusih, vedeli pa so, da česen prežene vse. In res tudi današnja znanost potrjuje, da je česen pravi naravni antiseptik. Poleg tega tudi zelo okrepi imunski sistem, izboljša antioksidativno zaščito v telesu in zmanjša možnost citokinske nevihte (prekomernega odziva imunskega sistema ob okužbi).

  Česen proti virusom
  Ruski zdravniki so se v korona času podrobneje poglobili v delovanje česna na področju respiratornih virusov in ugotovili, da je zelo učinkovit tako v preventivne namene kot tudi v primeru že razvite okužbe - ta ob uživanju česna poteka v blažji obliki.

  Beri dalje (159 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nam bodo ugrabili semena? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 23. januar 2024 @ 10:46 CET
  Uporabnik: Sonce

  Nevladne organizacije že mesec dni pošiljamo dopise, informiramo medije, klicarimo, razlagamo … Predlogi treh uredb, ki jih je že poleti poslala v obravnavo Evropska komisija in do katerih naj bi se opredelili kot država, so zelo zaskrbljujoči in lahko za vedno spremenijo življenje na sončni strani Alp.

  Uredba o semenih
  Prva uredba se nanaša na semena ter pod pretvezo »enakih pravil za vse« in zaščite potrošnikov pomeni osnovo za nadaljnji propad malih semenarskih hiš.

  Beri dalje (992 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Mladi in alkohol Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. januar 2024 @ 11:24 CET
  Uporabnik: Sonce

  Starši, postavite meje!
  Popolnoma naravno je, da otroci med odraščanjem uveljavljajo svojo neodvisnost in iščejo nove izzive. Ti lahko vključujejo tudi tvegana vedenja, med katera pri mladostnikih zagotovo štejemo tudi pitje alkoholnih pijač. Nekateri posegajo po alkoholu zaradi pritiska vrstnikov, stresa in želje po večji neodvisnosti. Pogosto ob pitju ne pomislijo na učinke alkohola na njihovo vedenje, varnost in zdravje.

  Pri postavljanju meja imajo pomembno vlogo prav starši. A vsi se ne zavedajo, kaj pomeni tolerantnost do pitja alkohola ali celo spodbujanje tega početja. Nekateri otroci in mladostniki zato mnogo prekmalu prvič poskusijo alkoholne pijače.

  Beri dalje (113 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Naravna oblačila so del zdravja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 10. januar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Oblačila iz čistih naravnih materialov nam ohranjajo naravno telesno temperaturo
  Danes se kupci vedno bolj ozaveščamo, da ni vseeno, iz katerih materialov so naša oblačila. Saj ta še kako vplivajo na naše zdravje. O tem smo se pogovarjali s Sandro Klemenc iz Zelene trgovine v Ljubljani. Zaupala nam je, na kaj moramo paziti, ko kupujemo naravna oblačila, in zakaj zagovarja izdelke pravične trgovine (fair trade).

  Na kaj moramo vse paziti, ko kupujemo naravna oblačila?
  Mnogo tkanin danes prodajajo kot »ekološko«, »zdravo« in »zeleno«, ker so izdelane iz bambusa, lanu, konoplje. Pred nakupom zagotovo preverite, ali je tkanina v celoti izdelana iz teh surovin ali pa je zaradi boljše prodaje le-teh le nek odstotek v sintetični tkanini. V tem primeru namreč za zdravje ne naredite ničesar. Te tkanine morajo biti zaradi mešanice surovin izpostavljene še nekaj postopkom več, kar še poviša breme uporabljenih škodljivih kemikalij.

  Beri dalje (2.050 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  6 pogostih napak pri razstrupljanju Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. januar 2024 @ 20:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Preden se lotite razstrupljanja, spoznajte osnovne principe, ki vam bodo pomagali do bolj učinkovitega in zdravega čiščenja organizma.

  1. Voda je osnovno topilo in čistilo telesa!
  Nobeno prehransko dopolnilo in nobena zdravilna učinkovina iz zeliščnih pripravkov in čajev ne more opraviti svojega dela, če vaše telo ni hidrirano. Pri razstrupljanju telo potrebuje zadostno količino vode, ki lahko pospešeno splakuje nakopičeno umazanijo. Zato je obvezen spremljevalec uživanja snovi, ki razstrupljajo (npr. alg, regrata ali aloe), voda - brez nje lahko pride do zaprtosti in z njo povezanimi težavami.

  2. Pozabite na hitre rešitve
  Mnogi si želijo v enem tednu svoje telo očistiti vse navlake, ki so jo kopičili desetletja. Procesa izločanja strupov ni težko sprožiti. Vprašanje pa je, ali jih bo telo lahko izločilo ali jih bo zgolj prestavilo v druga tkiva. Če so vaše ledvice in mehur preobremenjeni z izločanjem velikih količin toksičnih snovi, se jih telo poskuša znebiti skozi sluznice in kožo. Če imate hemoroide, se lahko zgodi, da se zaradi povečanega kopičenja toksinov spet aktivirajo.

  Beri dalje (420 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nove genomske tehnike? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 2. januar 2024 @ 13:16 CET
  Uporabnik: Sonce

  Medtem ko si lomimo zobe na komedijah zmešnjave slovenske politike, v državnem zboru čisto potihem poteka postopek o potrditvi več uredb, ki pod predsedstvom Španije uvajajo oziroma spreminjajo dele kmetijske zakonodaje, ki obravnava pridelavo in trženje rastlinskega razmnoževalnega materiala v Uniji.

  V tem trenutku namreč v Evropski povezavi poteka novo poglavje v bitki za in proti uporabi gensko spremenjenih organizmov. Po novem se v preteklosti tako zelo razdvajajoča kmetijska tehnika sicer imenuje »nove genomske tehnike«, a če so korporacije spremenile ime, še ne pomeni, da se je spremenilo bistvo teh organizmov.

  Beri dalje (93 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kako lahko preprečimo prehlad Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 1. januar 2024 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Anja Jurko v Vivi www.viva.si

  Jesenski dnevi so  najprimernejši čas, da okrepimo svoj organizem in življenjsko moč ter zatremo prve simptome prehlada ali gripe ter ju celo preprečimo.

  Mraz ni glavni krivec za prehlad
  Razlog za sezono prehladov v hladnejšem času se skriva v tem, da se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih in v bližini bolnih. Zaradi hladnega vremena se izsuši tudi nosna sluznica, ki je tako dovzetnejša za virusne okužbe. Drži pa, da lahko telo doživi fizični stres, kadar vas dolgo zebe, saj porabi veliko energije, da se ogreje –takrat pa ste dovzetnejši za okužbe.

  Beri dalje (1.076 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  V porastu okužbe dihal Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 19. december 2023 @ 10:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  V porastu so akutne okužbe dihal. Gripa je razširjena po Sloveniji, a je obseg obolevnosti zaenkrat še skromen. Zbolelih z RSV je več kot v preteklih tednih. Epidemiološka situacija je glede RSV in gripe primerljiva z lansko sezono. K obolevnosti z znaki akutne okužbe dihal precej prispeva - bolj kot RSV in gripa - covid-19, veliko je tudi rinoviroz. Krožijo pa še ostali običajni respiratorni virusi. Najboljša zaščita proti gripi in covidu-19 je cepljenje, priporočajo se tudi ostali samozaščitni ukrepi.

  Število obiskov in posvetov v ambulantah družinskih zdravnikov in pediatrov zaradi akutnih okužb dihal je v prejšnjem tednu še naprej naraščalo. Več bolnikov je bilo predvsem iz delovno aktivne populacije, torej starih med 20 in 64 let. Prav tako se je v ambulantah zaradi tega vzroka povečal obisk starejših od 65 let.

  Beri dalje (745 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 12.20.23 @ 07:31 z ulec 
  | More

  Osamljenost je nalezljiva bolezen Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 7. december 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Bolezen, ki poveča smrtnost za več kot petdeset odstotkov
  »Osamljenost je bolezen. Nalezljiva bolezen, na katero nismo razvili odpornosti, ker se nam prehitro dogaja. In po psihiatru Manfredu Spitzerju je to bolezen s smrtnim izidom. Kar ni spodbudno.

  A vendarle je treba osamljenost jemati ne več kot simptom, ampak kot diagnozo,« opozarja Darinka Klemenc iz društva »Srebrna nit - združenje za dostojno starost«. Z njo smo se pogovarjali o epidemiji osamljenosti med starejšimi, ki je zelo prisotna tudi v Sloveniji.

  Beri dalje (1.792 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  S Kneippovimi načeli nad mračne dni Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sobota, 2. december 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Ohranjanje optimizma in zdravja je z upoštevanjem Kneippovih načel zdravega načina življenja zelo enostavno in primerno za vsakogar. Pozimi nam zaradi preobremenjenosti ter pomanjkanja sonca in gibanja na prostem večkrat upadeta volja in odpornost. Kako konkretno nam pri tem lahko pomaga prakticiranje 5 Kneippovih stebrov, smo vprašali Petro Zlatoper iz Term Snovik, kjer so Kneippova načela vpeljali na vsa področja delovanja.  

  Kneippova filozofija zdravega načina življenja je zelo preprosta in poceni. Redna uporaba vodnih oblivov, gibanje, zadržano prehranjevanje, preudarna uporaba zelišč in zdrav življenjski slog so temelj za daljše in boljše življenje.

  Beri dalje (610 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Jesensko nihanje hormonov in kandida Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. november 2023 @ 16:00 CET
  Uporabnik: Sonce

  Kandida ponovno na obisku?
  Jesen in nihanje hormonov sta odlična popotnica za zaplete v prebavilih. Skorajda ni ženske, ki ne bi čutila, da se tudi sluznice začnejo spreminjati, ko telo začne preurejati hormone. Gre za naključno sosledje ali za povezavo, na katero lahko vplivamo?

  Črevesna flora, po novem mikrobiom, je, kot ugotavljajo znanstveniki, zelo povezana z našimi hormoni. Velja pa tudi obratno - nihanja v našem hormonskem sistemu so zelo povezana z motnjami v našem črevesju.

  Beri dalje (667 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Obvladovanje nekemičnih zasvojenosti v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. november 2023 @ 13:46 CET
  Uporabnik: Sonce

  S krepitvijo znanja in kompetenc do uspešnejšega obvladovanja nekemičnih zasvojenosti v Sloveniji
  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje v okviru implementacije Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja 2018-2028, organiziral 2. nacionalno konferenco obvladovanja nekemičnih zasvojenosti z naslovom »Z znanjem do zmernosti«, ki poteka 20. in 21. novembra 2023, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Na konferenci, ki se je udeležuje okoli 200 strokovnjakov iz Slovenije, sodelujejo tudi nekateri mednarodno priznani strokovnjaki s področja nekemičnih zasvojenosti.

  Problematična raba digitalnih tehnologij ogroža zdravje in blagostanje vseh generacij
  Uporaba digitalnih naprav je v zadnjih letih močno narasla pri vseh generacijah, tako v Sloveniji kot po svetu. Vsesplošna uporaba pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih digitalnih naprav, preko katerih dostopamo do interneta, je spremenila način našega druženja, informiranja, izobraževanja, dela in preživljanja prostega časa.

  Beri dalje (1.104 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 11.23.23 @ 07:08 z ulec 
  | More

  CBD lajša bolečino, tesnobo … Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 17. november 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Slovensko podjetje PharmaHemp s CBD-jem osvaja svet
  »Izdelki iz konoplje danes postajajo ogromna industrija. Slovenija bi bila lahko v samem svetovnem vrhu glede konoplje, tako glede znanja, raziskav, predelave, poljedelstva, saj je bilo že pred leti jasno, da se bo ta trg zelo razvil. Vendar brez urejene zakonodajne podlage to ni možno.

  Zaradi tega smo do pred kratkim svoje izdelke prodajali samo v tujino,« pravi naš sogovornik, raziskovalec na področju kemijskih tehnologij in doktor znanosti dr. Boštjan Jančar, vodja tehnološkega oddelka v slovenskem podjetju PharmaHemp.

  PharmaHemp je danes eno vodilnih podjetij na svetu na področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega preskušanja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje. Že leta 2011 so začeli izdelovati prve izvlečke iz industrijske konoplje in ustvarjati CBD kapljice. Bili so sploh prvo evropsko podjetje, ki je izdelovalo, predelovalo in prodajalo CBD izvleček iz industrijske konoplje.

  Beri dalje (1.763 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Prvi stik s psihoaktivnimi snovmi že pred 13. letom starosti Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. november 2023 @ 15:01 CET
  Uporabnik: Sonce

  Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil že 17. nacionalno konferenco ob mesecu preprečevanja zasvojenosti. Tokratna konferenca s sloganom »Skupaj zmoremo več - krepitev odpornosti za odraščanje brez zasvojenosti«  naslavlja varovalne dejavnike, ki lahko na ravni posameznika, družine in družbe pripomorejo h krepitvi mladostnikove odpornosti proti vedenjem, ki vodijo v zasvojenost.

  V mesecu preprečevanja odvisnosti se posvečamo ozaveščanju in spodbujanju ukrepov za preprečevanje zasvojenosti ter ob tem opozarjamo na zgodnje ukrepanje pri razvoju odvisnosti, na podporno vlogo staršev, šolskega okolja, lokalnega okolja in družbe pri spodbujanju zdravih življenjskih izbir ter na izobraževanje in ozaveščanje, ki mladim pomagajo razumeti tveganja za razvoj zasvojenosti.

  Beri dalje (611 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Prekinitveni post Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 10. november 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Renesansa posta v velikem slogu
  Svet osvaja nov prehranski režim. Prekinitveni post oziroma post s periodičnimi prekinitvami, imenovanimi okna, znotraj katerih je dovoljeno jesti, je ta hip najbolj vroč način prehranjevanja. Med poznavalci uživa precejšnje odobravanje, saj obeta vrsto zdravstvenih koristi ter se predstavlja kot eden bolj zdravih načinov hujšanja.

  Vsi namreč poudarjajo, da ne gre za še eno v vrsti sodobnih različic shujševalnih diet, temveč za življenjski slog, ki se ga ni pretežko držati.
  Začetki takšne prehrane segajo daleč v preteklost, ko ljudje niso imeli stalnega dotoka hrane oziroma treh ali več obrokov dnevno, temveč so jedli občasno, praviloma enkrat na dan, obrok pa je bil obilen, večinoma iz živalskega mesa z nekaj malega jagodičja, zelenjave in občasno žita, kar pomeni, da so prevladovali pogoji pretežnega posta z redkimi intervali hranjenja.

  Beri dalje (1.409 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje     Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 22

   Vreme  

  Klikni

  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 9,26 seconds