NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 25-apr
 • Sonce ali dež ter kava in razstava
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • četrtek 29-apr
 • Brati inu obstati

 • četrtek 06-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Blaž Maljevac

 • četrtek 13-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Vasko Vidmar

 • petek 14-maj
 • Vrstni red ljubezni z Vladom Ilićem v Zagrebu

 • sobota 15-maj
 • Sobotni filmski klub - pomladni semester

 • petek 21-maj
 • Sensperience - online audio igra

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zdravje v občinah 2021 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. april 2021 @ 10:53 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Zdravje v občini 2021: Kaj kažejo podatki o našem zdravju pred pandemijo?
  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti podatkov o zdravju na ravni lokalne skupnosti NIJZ spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo. Podatki, ki kažejo stanje v obdobju pred pandemijo covida-19, so objavljeni na spletni strani Zdravje v občini (obcine.nijz.si), v zavihku 2021.

  Na NIJZ že šesto leto zapored na osnovi različnih podatkovnih virov pripravljamo kratke publikacije ter interaktivne tematske karte za vsako slovensko občino, zbrani kazalniki pa omogočajo tudi primerjave za nazaj. Tako kot doslej, so tudi v letošnji objavi pri posameznih kazalnikih vidne velike razlike med občinami.

  Beri dalje (963 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kakšna bo prihodnost zdravljenja? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Nekateri menijo, da nam bodo v prihodnosti – podobno kot nenehno posodabljajo naše računalnike – vsakih nekaj mesecev nalagali genske posodobitve v obliki sodobnih cepiv. Drugi v zdajšnji pandemiji vidijo prav nasprotno – dokaz o tem, da nič ni tako inteligentno in učinkovito kot dobro delujoč imunski sistem, ki lahko povsem neopazno zajezi celo virus SARS-CoV-2 ter številne druge znane in neznane patogene.

  Pandemija koronavirusne bolezni je v marsičem spremenila naš odnos do bolezni in odzivanje nanje. S tem nimam v mislih le dogajanja na ravni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in farmacevtskih korporacij. Kaj se dogaja pri ponudnikih naravnih zdravil? Jih je pandemija odrinila – ali postavila v ospredje? O tem smo povprašali Roberta Terčelja Schweizerja, direktorja Farmedice, podjetja, katerega poslanstvo je v tem, da Sloveniji že dvajset let zagotavlja dostop do svetovno priznanih registriranih naravnih zdravil.

  Beri dalje (814 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Globoka starost – prekletstvo ali blagoslov? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  “Od vseh samoizpolnjujočih se prerokb v naši kulturi je prepričanje, da staranje pomeni pešanje in slabo zdravje, verjetno najsmrtonosnejša.”
  Marilyn Ferguson

  Zakaj se bojimo staranja?

  »Postaral si se,« je pri nas stavek, ki nas zaskrbi, v nekaterih družbah pa je to največji kompliment, ki ga lahko dobite. Zakaj si zahodnjaki starost predstavljamo kot nenehno pešanje, zakaj se utapljamo v stereotipih o staranju?

  Beri dalje (813 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 04.13.21 @ 11:58 z Nan 
  | More

  Pomembna novost pri obravnavi novorojencev: Da ne bo prepozno Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 9. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Po novem bodo pri nas presejalno odkrivali že 40 prirojenih bolezni, tudi spinalno mišično atrofijo, redko bolezen, za katero je zbolel tudi mali Kris.

  Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so sporočili, da je v pripravi širitev programa presejanja novorojencev za odkrivanje redkih bolezni. Tako bodo na pediatrični kliniki po novem odkrivali tudi bolezni, kot so spinalna mišična atrofija (SMA), težke prirojene okvare imunosti, cistično fibrozo in kongenitalno adrenalno hiperplazijo.

  Beri dalje (873 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zdravnik: konopljo priporočam Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 8. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Uživanje liofilizirane konoplje je najbližje uživanju sveže konoplje
  Uživanje sveže konoplje priporočam tako kot vsako drugo zdravo hrano. Ker pa konoplje ne moremo kupiti na tržnici tako kot druga zelišča ali zelenjavo, priporočam uživanje liofilizirane konoplje, ki se najbolj približa uživanju sveže konoplje.

  S postopkom liofilizacije obdržimo vse tiste sestavine, ki so v sveži konoplji,« pravi asist. Željko Perdija, dr. med., zdravnik specialist interne medicine, gastroenterolog in pulmolog. Z njim smo se pogovarjali o vsakdanji uporabi konoplje za preventivo in uporabi konoplje v medicini.

  Beri dalje (3.239 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zapoved: prezračite prostore! Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 31. marec 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Anja Drašler v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Notranji zrak je do šestkrat bolj onesnažen kot zunanji
  Prejšnjič smo zapisali, da je redno temeljito prezračevanje prostorov pomembno za zdravje. Da omejimo možnost okužbe v prostoru z več ljudmi, tako doma kot na delovnem mestu, tudi z novim koronavirusom, moramo na stežaj odpreti okno zjutraj za dvajset minut in vsako uro za deset minut.

  A tako pozimi izgubljamo toploto, izpostavljeni smo prepihu, učinek je kratkotrajen. In še zebe nas. V celjskem MIK-u pa so razvili lokalni prezračevalni sistem MIKrovent. Za prezračevanje pri zaprtih oknih. V stanovanjih, hišah, pisarnah, bolnišnicah, domovih za ostarele, hotelskih sobah ...

  Beri dalje (1.098 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Spletno orodje za kostno-mišična obolenja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 30. marec 2021 @ 12:03 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Spletno orodje z ukrepi za preprečevanje in obvladovanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj na delovnem mestu
  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Fakulteta za zdravstvo Univerze na Primorskem sta vzpostavila spletno stran www.pkmo.si/, ki lahko za delavce in delojemalce predstavlja pomembno pomoč pri premagovanju težav, s katerimi se soočajo zaradi svojega delovnega okolja. Spletno orodje deluje na način, da posameznik ali delodajalec izpolni vprašalnik in na podlagi tega dobi priporočila, ki bodo prilagojena njegovim delovnim pogojem.

  Nasveti med drugim zajemajo ergonomske ukrepe, usmeritve za aktivne odmore in navodila za razbremenilne položaje telesa. Skrb za obvladovanje psihosocialnih tveganj na delovnem mestu pa lahko okrepimo z nasveti za tehnike sproščanja in vizualizacije ter prepoznavanjem reakcij na hud stres in stresne motnje v delovnem okolju, sindroma izgorelosti ter nespečnosti. Vsi nasveti so nazorno prikazani z ilustracijami in fotografijami.

  Beri dalje (632 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zato imate na hrbtu mozoljčke Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 29. marec 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Verjetno na to še pomislili niste.

  Da, tudi med tuširanjem lahko delamo napake, ena povzroča celo mozoljčke na hrbtu.

  Ti lahko nastanejo zaradi šamponov in balzamov za lase. Če si po uporabi izdelkov za lase hrbta ne speremo dovolj dobro, se lahko zamašijo pore. Rezultat so mozolji.

  Beri dalje (24 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Vsestranska kava: Nekaj genialnih namigov, za katere potrebujete kavo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 25. marec 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Za vse to lahko še izkoristite kavo.

  1. Kot gnojilo
  Če bi vašim lončnicam prišlo prav gnojilo, vam ni treba poseči po kemikalijah, saj lahko tudi kavno usedlino uporabite kot gnojilo. Vsebuje namreč kalcij, magnezij, fosfor in železo, ki podpirajo rast rastlin. Pazite: S tem „gnojilom“ ne pretiravajte, saj sicer ne boste dosegli želenega učinka. 

  2. Kava za nevtralizacijo vonja
  Kave, ki vam ostane v filtru, nikar ne zavrzite. Stresite jo v malo posodico in jo postaviti na kuhinjski pult, medtem ko kuhate. Kava bo nevtralizirala vonjave - tudi v hladilniku.

  Beri dalje (112 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  To se zgodi, ko prenehamo jesti ogljikove hidrate Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 18. marec 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Nova študija razkriva, da je verjetnost za nastanek raka in težav s srcem večja pri tistih, ki se izogibajo ogljikovim hidratom.
  Študija European Society of Cardiology je 11 let spremljala 25 tisoč ljudi in ugotovila, da je verjetnost za nastanek raka in težav s srcem večja pri tistih, ki se izogibajo ogljikovim hidratom. 

  Prehranjevanje z malo ogljikovimi hidrati pa ima še več nezaželenih učinkov.

  Beri dalje (171 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Napake, ki jih delamo pri nanosu krem za obraz Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sobota, 13. marec 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Nekateri se rodijo z lepo kožo, drugi se morajo zanjo potruditi, za vse pa velja, da potrebujejo pravo dnevno rutino, da bi njihova koža čim dlje ostala mladostna
  Pri tem je zelo pomemben izbor dnevne kreme in način, na katerega jo nanašamo na obraz. Najbolj priporočljiva je uporaba vlažilnih krem, ki kožo globinsko obnavljajo in nahranijo. Da bi bil učinek čim večji, se izogibajte tem najpogostejšim napakam. 

  1. Ne uporabljate krem, ker imate mastno kožo
  Po pisanju Miss 7 je ena največjih zablod ljudi z mastno kožo ta, da verjamejo, da njihov obraz ne potrebuje nege, ki jo nudijo vlažilne kreme. Prav vsi tipi kože potrebujejo vlago. Vlažilne kreme bodo celicam ponudile dodatno vlago in s tem zmanjšale tvorbo sebuma ter omogočili obnovo zaščitne ograde kože. Pri izboru kreme pazite, da ne bo vsebovala olj.

  Beri dalje (188 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kljub covidu-19 je sodelovanje v Programu Svit modra odločitev Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. marec 2021 @ 14:36 CET
  Uporabnik: Sonce

  Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presajanjem.

  V Sloveniji za to skrbi Program Svit, državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. S Programom Svit zmanjšujemo število na novo zbolelih ljudi ter raka odkrivamo v zgodnejših stadijih, kar bolniku omogoči lažje in učinkovitejše spopadanje z boleznijo ter posledično izboljša kakovost bolnikovega življenja. V letu 2020 je bilo presejanih 176.731 oseb oziroma 60,05 % povabljene populacije, kar je primerljivo z letom 2019, ko je bilo presejanih 180.685 oseb oziroma 61,30 % povabljene populacije.

  Beri dalje (963 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kje najti gradiva za psihološko pomoč v času soočanja z novim koronavirusom? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 2. marec 2021 @ 09:54 CET
  Uporabnik: Sonce

  Negotova situacija, ki smo ji priča, lahko v mnogih ljudeh povzroči različne psihološke stiske in izzove občutke strahu, žalosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje imajo več informacij, znanja, veščin, kako se s temi stiskami soočiti, drugi manj.

  Zato je operativna skupina za izvajanje psihološke pomoči v času epidemije COVID-19 zbrala strokovne nasvete, smernice, priročnike in drugo gradivo, ki je lahko v pomoč pri soočanju s slabim razpoloženjem, različnimi stiskami, strahovi, težavami s spanjem, depresivnim razpoloženjem itd.

  Beri dalje (73 besed) 2 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 03.06.21 @ 13:25 z Yoda 
  | More

  Tako boste v enem dnevu razstrupili telo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 2. marec 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Da, mogoče je.
  Če ste si ob novem letu zaobljubili, da boste letos bolje pazili ne svoje zdravje, vam predlagamo, da bolj zdrav življenjski način začnete z razstrupljanjem telesa. 
  To lahko traja le osem ur, če veste, kako se ga pravilno lotiti …

  Dan za razstrupljanje naj bo na soboto ali nedeljo, ko se boste lahko naspali. Iz postelje se dvignite ob 9. uri, še prej pa naredite nekaj globokih vdihov ali pa si privoščite kratko meditacijo. Mobilni telefon danes pustite pri miru!

  Beri dalje (236 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Vpliv misli in hrane na telo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 23. februar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Anonymous

  Kaj ima večji vpliv na telo – misli ali hrana, ki jo uživamo? 
  Nekateri trdijo, da je, ne glede na to, kaj vnesemo v telo, pomembno samo, kaj mislimo in v kaj verjamemo. To trditev podpira mnogo dokazil. Tudi dr. Deepak Chopra piše o tem, kako misli in namere lahko spremenijo fiziologijo na subatomskem nivoju.

  Da je to mogoče, rodi vprašanje o vrednosti načina prehranjevanja nasploh, predvsem določenih diet, ki napadajo številne fiziološke procese. Prav tako se postavlja vprašanje o vrednosti naravne medicine (zeliščarstva), če se resnično zdravljenje zgodi hitreje na nivoju misli.

  Beri dalje (655 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Projekt SOPA na temo alkohola Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 15. februar 2021 @ 12:15 CET
  Uporabnik: Sonce

  Projekt SOPA na terenu nagovoril 50 tisoč ljudi na temo alkohola
  V 4 letih projekta smo na terenu preko izvajanja pilota v zdravstvenih domovih in centrih za socialno delo ter s pomočjo nevladnih organizacij in uradov zavoda za zaposlovanje v Sloveniji neposredno nagovorili skoraj 50 000 ljudi, če upoštevamo tudi medijske kampanje, pa se ta številka še poveča. Preko 300 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja je v okviru svojega dela v ambulantah in uradih za socialno delo nagovorilo preko 32. 000 odraslih prebivalcev Slovenije.

  Od tega je več kot 22. 000 oseb privolilo v sodelovanje, preko 4.000 teh je bilo obravnavanih zaradi čezmernega pitja alkohola, ki ga želimo na SOPA zmanjšati ali povsem zajeziti. “Pri 943 osebah je bila obravnava uspešna, kar predstavlja 175 % končnega cilja pilota pristopa. To pomeni, da so ti ljudje spremenili svoje pivske vzorce in zmanjšali pitje alkohola, ali pa z njim prenehali,” je v predstavitvi končnih rezultatov povedala vodja projekta SOPA na NIJZ mag. Tadeja Hočevar.

  Beri dalje (1.041 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zdravljenje z zvokom in tišino Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 10. februar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Andreja Paljevec v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Najzdravilnejša frekvenca je lasten glas
  Odprava duševnih in čustvenih bolečin, osvobajanje starih travm, izboljšanje pretoka energije, spremembe hormonskih stanj in odprava neplodnosti, avtoimunskih bolezni, osebna rast … Vse to in še veliko več dosežemo zgolj z zvokom, kajti … »Zvok je vibracija, ki močno učinkuje na vsa naša čustva in psihofizično počutje; vedno je veljal za neposredno povezavo med človekom in božanskim. Stare civilizacije poznajo celostno zdravljenje z zvokom že tisočletja, zdravilni vpliv zvoka pa je dandanes tudi znanstveno dokazan.

  Zvok je večdimenzionalen. Deluje na telesni, čustveni, duševni in duhovni ravni. Zvok uporabljamo za součinkovanje z drugimi oblikami energijskega delovanja, kot je denimo glasba, instrumentalna ali vokalna, s katerimi je mogoče tudi vplivati na elektromagnetna polja in impulze v človeku ter njegovem okolju,« pojasnjuje Barbara Vodnik, glasbenica, sopranistka, raziskovalka zvoka.

  Beri dalje (3.468 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 02.11.21 @ 14:30 z Nan 
  | More

  Vloga aditivov v prehranskih izdelkih Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. februar 2021 @ 10:32 CET
  Uporabnik: Sonce

  Večina predpakiranih prehranskih izdelkov vsebuje aditive, le tu in tam se najde kakšen, ki jih ne vsebuje, saj jih vsa industrijsko pripravljena hrana dejansko ne potrebuje.

  Proizvajalci prevečkrat dodajajo aditive zaradi »kozmetičnih« razlogov, da naredijo izdelke bolj zanimive, privlačne. Poudarijo barvo, spremenijo okus, teksturo ali videz, čeprav s tehnološkega in varnostnega vidika uporaba aditivov ni potrebna (na primer barvila in ojačevalci okusa).

  Beri dalje (86 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ta brezplačna stvar vas lahko osreči bolj kot denar Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  nedelja, 7. februar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  To so potrdile tudi raziskave …

  Ob športni vadbi se sprošča endorfin, kar nas naredi tako zadovoljne in srečne, da tega ne bi nadomestila niti gora denarja. Te izjave si ni slabo zapomniti in uporabiti vsakič, ko raje preskočite načrtovano športno aktivnost. Raziskave so namreč potrdile, da je telovadba povsem brezplačna stvar, ki osrečuje ravno tako močno kot velike vsote zasluženega denarja.

  Beri dalje (209 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Dva in pol kilograma manj Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 5. februar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Anja Drašler v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Hujšanje s pomočjo napitka Slim Gold in prekinitvenega posta
  S pomočjo napitka Slim Gold in prekinitvenega posta sem v treh tednih shujšala za dva do dva kilograma in pol; za netočen podatek je kriva moja neuravnotežena tehtnica. Upam, da mi oprostite, ker teže ne bom razkrila, saj po dobri maniri žensk ni vljudno spraševati po teži in letih. A zmanjšanje telesne teže vidim in občutim pri trebušni maščobi, ali po domače povedano: obroči okoli trebuha so se zmanjšali. Z vami delim svoj osebni dnevnik, ki je bil priča dogajanju.

  Hujšanje sem beležila tri tedne, od lanskega enajstega do enaintridesetega decembra. Vsak dan sem zaužila en napitek Slim Gold, ob hudi lakoti tudi dva ali tri. Vsak dan sem spila tri do štiri litre vode ali več. Za spodbudo in motivacijo sem brala knjigo Barbare Černe Prekinitveni post.

  Beri dalje (1.948 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zdravo urejanje telesne teže Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 18. januar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Dr. Štrukelj: Odločiti se moramo za trajno spremenjen način prehranjevanja in življenja
  Za zdravo in dolgo življenje moramo spremeniti svoj življenjski slog. Temelji tega so zdrava prehrana, gibanje, sproščanje, družbeni stiki. Strokovnjaki, ki jih predstavljamo v Misterijih in v njihovih knjigah, so si enotni, da se te spremembe najprej začnejo z urejeno prebavo in telesno težo.

  O tem si lahko preberemo v knjigah dr. Michaela Gregerja Kako ozdravimo s hrano, Davida Rowlanda Prehranske rešitve za 88 zdravstvenih težav in dr. Deana Ornisha Življenjski slog, ki razveljavi bolezen. Tudi v Sloveniji imamo vrhunskega strokovnjaka za urejanje telesne teže, vrhunskega poznavalca zdravilnih zelišč. Pogovarjali smo se s prof. dr. Borutom Štrukljem, magistrom farmacije, strokovnjakom za uporabo zdravilnih zelišč, ki nam lahko pomagajo urediti prebavo in telesno težo.

  Beri dalje (3.259 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Digitalni stres v zvezi z delom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 12. januar 2021 @ 11:10 CET
  Uporabnik: Sonce

  Vse pogostejše delo na daljavo spremljajo novi dejavniki tveganja.
  Pandemija bolezni COVID-19 je zahtevala številne prilagoditve, ki jih spremlja visoka raven stresa. Večina zaposlenih je delo pričela opravljati od doma, zato se je med drugim pojavil tudi tehnostres oz. digitalni stres. Ta nastane kot posledica težav s prilagajanjem na uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT).

  Povzročajo ga različni dejavniki, ki jih lahko razdelimo na preobremenjenost (uporaba IKT človeka sili k prekomernemu delu), vdor (IKT lahko predstavlja vdor v zasebno življenje), kompleksnost (prezapletena tehnologija vzbuja občutke nesposobnosti), negotovost (stalne spremembe in posodobitve povzročajo občutke negotovosti) in ogroženost (občutek, da je zaradi neobvladovanja IKT ogroženo delovno mesto).

  Beri dalje (57 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Diagnoza rak: Koliko spolnih partnerjev ste imeli v življenju? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  nedelja, 10. januar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Raziskovalce presenetila razlika med spoloma.

  Ljudje, ki so imeli v življenju deset ali več spolnih partnerjev, imajo več možnosti, da zbolijo za rakom, najnovejšo britansko raziskavo povzema Reuters. 

  Ženske so še posebej na udaru. V primerjavi s tistimi, ki so v življenju imele enega spolnega partnerja ali ga sploh niso imele, je bilo to tveganje skoraj dvakrat večje, poročajo raziskovalci. Ti so svoje ugotovitve objavili v ugledni reviji  BMJ Sexual & Reproductive Health.

  Beri dalje (442 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje  


   Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 43

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 5,54 seconds