Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20191017185433416
Rak na želodcu: Bolezen starejših

sobota, 23. november 2019 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Rak na želodcu je šesti najpogostejši rak pri moških in deveti najpogostejši pri ženskah. Za njim pri nas vsako leto na novo zboli več kot 450 ljudi. Je izrazito bolezen starejših.

Veliko bolnikov ima ob odkritju bolezen že v napredovalem stadiju, zato je petletno relativno preživetje samo 30-odstotno, pravi prof. dr. Franc Jelenc, dr. med., specialist abdominalne kirurgije.

Dejavniki tveganja za nastanek raka na želodcu:

Simptomi:

Preiskave za potrditev diagnoze:

Zdravljenje

1. Če je bolezen omejena samo na želodec in se tumor še ni razširil na okoliške bezgavke, ga odstranijo z endoskopsko resekcijo.

2. Če se je bolezen razširila z želodca na bezgavke, bolnika najprej zdravijo s kemoterapijo in po potrebi z obsevanjem. Ko se tumor zmanjša, bolnika operirajo.

3. Kirurško zdravljenje je odvisno od lokacije tumorja. Pri tumorjih v spodnjem delu želodca zadošča delna resekcija, pri tumorjih, ki zajemajo zgornjo ali srednjo tretjino želodca, pa je treba odstraniti cel želodec, vključno z bezgavkami, ki so ob želodcu.

4. Če je bolezen razširjena na sosednje organe ali so prisotni oddaljeni zasevki, bolnika operirajo le v primerih krvavitev ali bruhanja. Tovrstna operacija je paliativna. Pri neoperabilnem raku na prehodu iz požiralnika v želodec poskušajo zožitev, ki jo tumor povzroča, razrešiti s stentom ali vstavitvijo hranilne stome.

Maja Južnič Sotlar

Vir: viva.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20191017185433416Domov
Powered By GeekLog