NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 26-mar
 • Sprehod po Bhagavad Giti, 26. marec

 • sreda 29-mar
 • Ment Ljubljana

 • četrtek 30-mar
 • Orto Fest 2023

 • sobota 01-apr
 • Festival sprehoda
 • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

 • ponedeljek 03-apr
 • Frizerka - Nikoli ni prepozno

 • petek 21-apr
 • Frizerka - Nikoli ni prepozno

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Aktivnosti v okviru dneva varne rabe interneta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 21. marec 2023 @ 11:27 CET
  Uporabnik: Sonce

  Rekordna udeležba na aktivnostih v okviru dneva varne rabe interneta 2023
  Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, je letos zabeležila rekordno število udeleženih v aktivnostih, ki so jih pripravili v februarju, mesecu varne rabe interneta. Sodelovalo je več kot 51.000 učencev, dijakov, učiteljev in staršev, ki so si ogledali spletno pogovorno oddajo, spletni seminar ali pa sodelovali v učnih urah.

  V okoli 180 državah iz celega sveta vsako leto v začetku februarja praznujemo dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Letos smo dan varne rabe interneta praznovali že dvajsetič. Glavni koordinator aktivnosti za Slovenijo je Točka osveščanja o varni rabi interneta in Safe.si.

  Beri dalje (517 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Svetovni dan pravic potrošnikov 2023 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. marec 2023 @ 13:05 CET
  Uporabnik: Sonce

  Potrošniki kot ključni igralci prehoda na čisto energijo. Jim bodo odločevalci zagotovili stabilne pogoje na trgu in ustrezne podpore, da bodo to nalogo lahko opravili kot posamezniki in kot ključni deležniki?

  Svetovni dan pravic potrošnikov 2023 v središče postavlja podporo potrošnikom ob prehodu na čisto energijo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tej priložnosti izpostavljajo, da morajo biti potrošniki prepoznani kot ključni igralci na trgu in ne le pasivni opazovalci pri energetskem prehodu. Potrošniki potrebujejo cenovno dostopne in preproste rešitve v stabilnem okolju. Velik izziv za politiko, a brez ustreznega vključevanja potrošnikov pač ne bo šlo. Do sedaj je sodelovanje in vključevanje potrošnikov v zeleni prehod prej izjema kot pravilo.

  Beri dalje (820 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Štiri desetletja mobilne telefonije Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. marec 2023 @ 13:03 CET
  Uporabnik: Sonce

  Prvi telefonski klic preko brezžičnega omrežja je bil opravljen že 3. aprila leta 1973 z Motorolinim mobilnikom DynaTAC 8000X, in sicer pred slavnim newyorškim hotelom Hilton. Prvi pametni mobilni telefon pa je luč sveta ugledal šele leta 1992, zasluge za to pa gredo inženirjem podjetje IBM.

  Čeprav je mobilna telefonija prišla v množično uporabo šele pred dobrim desetletjem, je ta med nami prisotna že zavidljivih 40 let. Prvi telefonski klic preko brezžičnega omrežja je bil namreč opravljen že 3. aprila leta 1973, in sicer pred slavnim newyorškim hotelom Hilton. To je bil prelomni trenutek za mobilno telefonijo, brez katere danes praktično ne gre več.

  Beri dalje (132 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ali je naš um naš prijatelj? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  nedelja, 12. marec 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Breda Dular

  4. pogovor iz dnevne sobe: Ali je naš um naš prijatelj?

  Toplo pozdravljeni v naši dnevni sobi. Zunaj je mrzlo, znotraj je toplo. Postrezite si z lovorjem čajem in s krofi. Pa gremo skupaj na dogodivščino s prijateljem umom. Ste prebrali 3.pogovor? Če ste, boste lažje razumeli kaj je napisano spodaj.

  Ali je naš um naš prijatelj?

  Kako se počutimo s prijatelji? Mislim s pravimi prijatelji. Verjamem, da zelo dobro. Zato so tudi naši prijatelji. Kako se pa počutimo z našim umom? Ali um naredi vse, da bi se mi počutili dobro? Da bi bili mi srečni, zadovoljni, veseli, polni upanja, ustvarjalni in s kopico volje do življenja?

  Beri dalje (1.242 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Cene semen letijo v nebo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. februar 2023 @ 10:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Ste vedeli, da se je povpraševanje po semenih vrtnin od leta 2021 do 2022 potrojilo? Epidemija covida-19 je spodbudila številne ljudi, da so začeli vrtnariti.

  Tudi v tem letu se obeta, da bo povpraševanje presegalo ponudbo, semenske hiše pa so lani razprodale vse stare zaloge, zato lahko pričakujemo, da bo prihajalo tudi do pomanjkanja nekaterih semen.

  Cene semen so se v zadnjem letu dvignile za 21 odstotkov, ekoloških pa za več kot 50 odstotkov! K temu, da dvig cen ni tako zelo opazen, prispeva »skrčflacija« - za enako količino denarja v vrečkah dobimo vse manj semen.

  Beri dalje (88 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Primerjalno ocenjevanje kolesarske infrastrukture Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 28. februar 2023 @ 10:01 CET
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje kolesarske infrastrukture večjih ljubljanskih fakultet: premalo parkirnih mest ni preveč dober zgled
  Kolesarjenje, predvsem v mestih, velja za enega od najbolj priljubljenih načinov trajnostne mobilnosti. Njegova priljubljenost je pogojena tudi z infrastrukturo.

  MIPORJevi ocenjevalci so zato tokrat pod drobnogled vzeli možnosti, ki jih imajo študentje za parkiranje in priklepanje svojih koles pred večjimi ljubljanskimi fakultetami. S tem so sicer zajeli le del vseh večjih (javnih) objektov v državi, a tudi ta dovolj dobro zajema dejansko stanje: (kakovostnih) kolesarskih parkirišč je premalo.

  Kolo je med študenti priljubljeno prevozno sredstvo, Univerza v Ljubljani pa se promovira kot zelena in družbeno-odgovorna institucija, zato bi bilo logično, da bi bile članice univerze za družbeni zgled ter pri študentih in zaposlenih spodbujale trajnostno mobilnost.

  Beri dalje (527 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kdo smo mi? Smo samo fizično telo? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 23. februar 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Breda Dular

  Odločila sem se, da podelim svoje znanje v obliki 21 dnevnega izziva z naslovom: Pogovori iz dnevne sobe. Tematike so povezane med seboj in se prepletajo. Za boljše razumevanje bo včasih potrebno prebrati tudi kakšno tematiko za nazaj. Tole je 2. pogovor (Prvi je bil na temo dogajanja v svetu in je že objavljen).

  Lepo pozdravljeni v naši pogovorni dnevni sobi. Udobno se namestite, postrezite si s kavico in okusnim pecivom in začnemo:

  Kdo smo mi? Smo samo fizično telo?

  Beri dalje (1.922 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Digitalni denar ali digitalni nadzor Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 14. februar 2023 @ 11:21 CET
  Uporabnik: Sonce

  Splet je prepoln ugibanj in »teorij zarot« o digitalnem denarju, ki je v pripravi. Poglejmo, kaj uradna spletna stran Evropske centralne banke (ECB) pravi o tem, kako daleč so z uvajanjem digitalnega evra.

  Pri ECB predvidevajo, da se bo testno obdobje, ki se je začelo julija 2021, končalo oktobra 2023, ko se bodo odločili o prehodu v naslednjo fazo.

  Vprašanje, ki verjetno najbolj zanima javnost, se glasi: kateri podatki bodo obdelani ob plačilu v digitalnih evrih?

  Beri dalje (628 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nabava dobrega filtra za vodo je skoraj nujna Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 3. februar 2023 @ 05:02 CET
  Uporabnik: stojči

  Berem v novicah, da v Slovenji v zadnjih tednih razsaja ptičja gripa H5N1, ki so jo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, v Piranu in Izoli.

  Če morda misliš, da ta "ptičja gripa" nima nobene veze z kemično- biološkim zastrupljanjem našega neba in naših voda se žal hudo motiš.

  Že stokrat sem zapisal, Virusi niso živi in ker niso živi se ne morejo prenašati iz ene na drugo žival. Virus v prevodu pomeni strup in za strupe tukaj gre.

  Beri dalje (69 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Dan varne rabe interneta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 31. januar 2023 @ 10:41 CET
  Uporabnik: Sonce

  Odštevamo dneve do dneva varne rabe interneta 2023
  Dan varne rabe interneta letos praznujemo 7. februarja. Je globalni dogodek, ki ga že dvajsetič organizira INSAFE mreža centrov za varnejši internet s podporo Evropske komisije. V Sloveniji je koordinator praznovanja Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, in je del tega omrežja že od leta 2005. Praznuje se v več kot 180 državah sveta pod sloganom »Skupaj za boljši internet«, ki nas spodbuja k odgovorni, spoštljivi, kritični in ustvarjalni uporabi digitalnih tehnologij za vse.

  V Sloveniji se bomo osredotočili na problematiko neprimernih spletnih vsebin, ki imajo negativen vpliv na mladostnike. Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Je poln raznovrstnih vsebin, ki pa niso vse primerne za vse starostne skupine. Večina vsebin je prosto dostopnih in z njimi se srečajo tudi otroci in mladostniki, ki jim niso namenjene in jih ne razumejo. Srečanje s takimi vsebinami lahko vodi v osebne stiske, normalizacijo nasilja, napačne predstave o odnosih med ljudmi in o spolnosti ter druge težave.

  Beri dalje (481 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nov Zakon o varstvu potrošnikov. Kaj je dobro vedeti? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 31. januar 2023 @ 10:39 CET
  Uporabnik: Sonce

  Nov Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1). Kaj je dobro vedeti?
  Oktobra 2022 je bil sprejet nov Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), vendar se začne uporabljati z jutrišnjim dnem, to je 26. 1. 2023. Spremembe so predvsem posledica prenosa treh evropskih direktiv v slovenski pravni red, s čimer se zagotavlja poenotenje ravni varstva potrošnikov znotraj držav članic Evropske unije. Vanj pa so vključene tudi določbe prej samostojnega Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

  ZVPot-1 prinaša pomembne spremembe na področju garancije, stvarne napake, prepoveduje dvojno kakovost blaga ter prinaša več transparentnosti za potrošnike pri nakupih na spletih tržnicah ter označevanju popustov, če izpostavimo le nekatere.

  Beri dalje (945 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Poraba energije med energijsko učinkovito in neučinkovito klimatsko napravo Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 24. januar 2023 @ 12:45 CET
  Uporabnik: Sonce

  ZPS: Do 200 evrov na leto je lahko razlika v porabi energije med energijsko učinkovito in neučinkovito klimatsko napravo
  Po podatkih SURS [1] je klimatska naprava nameščena v skoraj dveh petinah gospodinjstev, v mestu je ta delež še večji. K temu zagotovo prispevajo tudi podnebne spremembe, ki se ob daljših obdobjih vročega vremena kažejo tudi v milejših zimah.

  Vsaj v prehodnem obdobju je klimatska naprava lahko učinkovit (dodaten) vir ogrevanja, pri čemer se razlike med posameznimi modeli bolj kot v vročem delu leta izkazujejo ravno v mesecih, ko jo uporabljamo za (d)ogrevanje. Ob rednem vzdrževanju sicer ne bi smela povzročati visokih stroškov za elektriko, a že izboljšana učinkovitost novih naprav bistveno prispeva k nižjemu znesku na računu.

  Beri dalje (627 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Naprava, ki lahko s klicem reši življenje Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 10. januar 2023 @ 12:22 CET
  Uporabnik: Sonce

  Vse več starejših ali bolnikov si želi čim dlje bivati v domačem okolju. Pomislimo, kaj se zgodi v primeru nenadne slabosti, padca ali kakršnekoli podobne situacije, ko ne morejo poklicati na pomoč.

  Prav na tovrstne neprijetne in nevarne dogodke moramo misliti, ko se starejša oseba odloči, da bo čim dlje (sama) živela doma. Mobilni telefon ni naprava, ki bi jo, kakor mlajša populacija, imeli starejši vedno pri sebi. Kako jim zagotoviti varnost oziroma vsaj to, da lahko v primeru padca ali slabosti kar najhitreje pokličejo na pomoč?

  Beri dalje (492 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nasveti za varno uporabo pametnega telefona Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 3. januar 2023 @ 13:29 CET
  Uporabnik: Sonce

  Pametni telefon je majhen, a izjemno zmogljiv računalnik, ki nam omogoča marsikaj, tudi upravljanje denarja. S prenosom in uporabo aplikacij, kot so mobilne banke, mobilne denarnice in drugi fintechi, si olajšamo življenje in znižamo stroške. A poskrbeti moramo za VARNOST.

  Da je varnost pomembna na osebnem računalniku, kjer nam zlonamerni programi lahko naredijo veliko škode (dostopajo do naših gesel, sporočil, podatkov o plačilnih karticah), že vemo.

  Enako velja za pametni telefon, ki ga za dostop do spleta uporablja največ rednih uporabnikov, kar 95 odstotkov.

  Beri dalje (227 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kar ste sejali to boste želi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 28. december 2022 @ 05:02 CET
  Uporabnik: stojči

  * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in zaDragi odločevalci v vladi, sodstvu, policiji, zdravstvu in šolstvu. Vse nas druži zdrava kmečka pamet, druži nas resnica, pravičnost, sočutje in dobrota. Nekateri od nas se po najboljših močeh že ves čas trudimo ozaveščati ljudi za naše skupno dobro.

  Dragi odločevalci sprašujem vas za koga in za katero skupno dobro se trudite vi? Se morda trudite za podjetje Republika Slovenija in medameriško korporacijo katere člani pri nas ne odgovarjajo niti za najhujša kriminalna dejanja? Ali pa se morda trudite za blagostanje vaših bančnih računov na rajskih otokih, ali pa kar za oboje skupaj?

  Beri dalje (625 besed) 3 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 01.07.23 @ 23:31 z Yoda 
  | More

  Mestni avtobusni prevoz v Sloveniji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. december 2022 @ 14:59 CET
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje mestnega avtobusnega prevoza v slovenskih mestih: ko (ni)ste vezani na vozni red
  Učinkovitost mestnega avtobusnega prevoza je odvisna od številnih podrobnosti, med katerimi tokrat izpostavljamo zgolj najbolj pomembno: pogostost voženj.

  Še tako sodobni avtobusi, še tako jasen in tehnološko podprt sistem sporočanja prihodov, še tako udobne avtobusne postaje in še tako dodelan plačilni sistem ne morejo privabiti potnikov na avtobuse, ki vozijo preredko. Primerjalno ocenjevanje MIPORja potrjuje, da žal velika večina avtobusnih povezav v 15 pregledanih mestih s skupaj nekaj več kot sto različnimi linijami vozi preredko glede na potrebe uporabnikov.

  Beri dalje (669 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Mladi na spletu do sedem ur dnevno Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. december 2022 @ 10:42 CET
  Uporabnik: Sonce

  Mladi na spletu do sedem ur dnevno: 'Normalizira se tvegano vedenje'
  Nedavna raziskava Evropske unije med najstniki je pokazala, da se mladi na spletu vse pogosteje obnašajo tvegano, mnogi ravnajo tudi v nasprotju z zakoni. Med drugim je v preteklosti več kot petina na spletu izvajala vsaj eno izmed oblik nasilja, drugim uporabnikom pošiljala razno spolno vsebino, vsaj tretjina je prek omrežij zasledovala druge posameznike.

  "Tvegano vedenje na spletu se med mladimi vse bolj normalizira, nekatere njihove aktivnosti so v nasprotju z zakoni," so v sklepu raziskave o spletnih navadah mladih v osmih državah EU zapisali znanstveniki. V njej je sodelovalo 8000 mladih, starih 16-19 let.

  Beri dalje (456 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Podpis na elektronski tablici pod - kaj? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 29. november 2022 @ 12:04 CET
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje sklepanja naročniških razmerij pri telekomunikacijskih operaterjih
  Pri MIPORju so tretjič v zadnjih petih letih preverili, kako je v praksi s sklepanjem naročniških pogodb za mobilno telefonijo pri štirih slovenskih telekomunikacijskih operaterjih. Tudi tokrat so poslovalnice večinoma zapuščali z grenkim priokusom, brez pomembnih informacij. Skupni rezultat akcije so tri nezadovoljive in ena povprečna ocena.

  V treh od štirih primerov so podpisovali neznano, saj jim vsebine pogodbe niso pokazali v poslovalnicah A1, Telekom Slovenije in T-2, čeprav bi jo skladno z zakonodajo morali - četudi le na zaslonu.

  Beri dalje (1.179 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Okoljska marjetica kot pomoč potrošnikom pri bolj trajnostnih izbirah Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 25. oktober 2022 @ 11:59 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Okoljska marjetica kot pomoč potrošnikom pri bolj trajnostnih izbirah: Znak, ki pokaže pravo poti skozi množico zavajajočih zelenih trditev
  Vse več potrošnikov išče izdelke boljše kakovosti, da bi na ta način zaščitili najbližje in naravo, vendar pa se ob tem vseskozi soočajo z izzivom, kako zanesljive so informacije na izdelkih. Vse več je t. i. zelenega zavajanja (greenwashing). Na izdelkih in storitvah namreč lahko najdemo več kot 450 različnih okoljskih oznak, med katerimi za številnimi ne stoji preverjen in neodvisen protokol.

  Glede na raziskave Evropske komisije in nacionalnih organov za varstvo potrošnikov [1] je kar 42 odstotkov zelenih trditev na spletu pretiranih, napačnih ali zavajajočih, zato lahko potrošnika premamijo k nakupu izdelkov ali storitev, ki v resnici sploh niso trajnostni. Ena od redkih zaupanja vrednih oznak je okoljska marjetica oziroma znak EU za okolje (Ecolabel), ki letos praznuje 30. rojstni dan.

  Beri dalje (462 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Svetovni dan hrane Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 18. oktober 2022 @ 11:21 CEST
  Uporabnik: Sonce

  16. oktober 2022 - Svetovni dan hrane: več bi morali storiti za večjo dostopnost in prepoznavnost zdravih prehranskih izbir

  Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«).

  Priča smo pojavu epidemije zaradi koronavirusa SARS-CoV-2, migracijam, podnebnim spremembam, vojaški agresiji v neposredni bližini, zvišanju cen energentov, hrane itd., opažamo pa tudi, da se je geopolitični položaj EU, za katerega so že več let značilne nestabilne razmere v sosednjih regijah Evrope ter zapleteno in zahtevno okolje, močno spremenil.

  Beri dalje (1.328 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  FLIK za takojšnja plačila s pametnim telefonom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 11. oktober 2022 @ 10:56 CEST
  Uporabnik: Sonce

  FLIK - skupen projekt vseh bank v Sloveniji za takojšnja plačila s pametnim telefonom

  Flik je sistem takojšnjih plačil, ki omogoča pošiljanje denarja in plačevanje na prodajnih mestih.

  Denar je kadar koli v nekaj sekundah na računu prejemnika, uporaba pa je za fizične osebe brezplačna.

  Dobra stran - in pomemben dejavnik za uspeh - je, da shemo podpirajo prav vse banke in hranilnice v Sloveniji. Nekatere Flik ponujajo kot samostojno aplikacijo, druge v svoji mobilni banki ali mobilni denarnici. Navodila za namestitev in uporabo najdete na njihovem spletnem mestu ali pri svoji banki.

  Beri dalje (142 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Čarobni dan v Arboretumu Volčji Potok presegel pričakovanja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 11. oktober 2022 @ 10:10 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Arboretum Volčji Potok je po nekajletnem premoru zopet postal prostor navihanega, aktivnega in barvitega otroškega dogajanja, ki je privabil številne družine iz celotne Slovenije. V nedeljo, 9. oktobra 2022, sta Arboretum napolnila otroški smeh in vriskanje, saj se je ponovno zgodil Čarobni dan!

  Kljub temu, da so temperature že precej jesenske, se obiskovalci - tako mali kot veliki, niso dali motiti in so uživali v številnih aktivnostih, ki so bile zanje pripravljene na Čarobnem dnevu. Med drugim so se lahko preizkusili v jahanju konjev, streljanju z lokom, ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah, tekli z Zdravkom Lidlom in še mnogo več.

  Beri dalje (204 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Devinski grad in pripovedi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 6. oktober 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  Devinski grad je bil zgrajen konec 14. stoletja na pečini s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. V Devinu se konča Pot miru od Alp do Jadrana. Grad je okrog leta 1363 postavila rodbina Wallsee in je bil sedež devinskega gospostva, ki je takrat segalo od Vipavske doline mimo Krasa in Notranjske do Reke.

  Zgodovinsko gledano je Devinski sporazum podpisan v gradu dne 20. junija 1945 razdelil območje Julijske krajine na cono A in cono B. Ta delitev je tudi pozneje ostala vse do današnjih dni. Po menjavi več lastnikov danes grad ni več v lasti plemiške družine 'Torre de Tasso'. Leta 2017 je grof Carlo della Torre prodal grad za okoli deset milijonov evrov družbi Tybein S.A. s sedežem v Luksemburgu, je poročal Primorski dnevnik.

  Beri dalje (2.168 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje  


   Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 84

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 9,12 seconds