NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 22-sep
 • Palestina v besedah: Palestinska zemlja

 • četrtek 23-sep
 • Zvočni sprehod: Zemljanka Gaja

 • petek 24-sep
 • Angleški bralno-debatni krožek

 • sobota 25-sep
 • Narišite svoj nasmeh (Logatec)

 • nedelja 26-sep
 • Nazaj k naravi, dogodek za mlade v naravi

 • ponedeljek 27-sep
 • Onkraj materialističnega prepričanja

 • torek 28-sep
 • Ciril Kosmač: Lovim pomladni veter

 • sreda 29-sep
 • Arhitektura v živo: Delavski dom Trbovlje

 • četrtek 30-sep
 • Modrosti o grajski trti in vinu

 • petek 01-okt
 • Slavnostna akad. v počastitev 26. praznika obč. GR

 • sobota 02-okt
 • Laško Pohorski smuk - smučanje po travi

 • nedelja 03-okt
 • Voden ogled: France Štiglic - filmska zapuščina

 • ponedeljek 04-okt
 • Orientalski plesi

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Odprto pismo staršem in družinam ob začetku šolskega leta Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 24. avgust 2021 @ 14:21 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Težko je napisati kaj spodbudnega in navdihujočega v začetku delovnega leta, za katerega vsi vemo, da bo zahtevno. Močno čutimo breme tega trenutka.

  Ko imamo pred očmi svoje otroke, ki so zaradi posledic 'pandemskih' ukrepov ujeti v družino in zastalo življenje, namesto da bi se izdatno urili v odraslosti preko stikov z vrstniki, dela, potovanj ter bili deležni izkušnje, da so za družbo vredni, dragoceni in dobrodošli, mnogi izmed nas pogosto čutimo jezo, žalost in nemoč. Tema covida in cepljenja se hočeš nočeš skoraj dnevno znajde na sporedu in vedno je izziv soočati nasprotna stališča družinskih članov ter obvladovati narasli pritisk in obrambne reakcije, ki se ob tem pojavijo.

  Ko se skušamo vživeti še v druge, si lahko predstavljamo, v kakšni stiski so starši osnovnošolcev, ki še ne vedo, ali in pod kakšnimi pogoji bodo otroci hodili v šolo, medtem ko naše dosedanje izkušnje večinoma pričajo o tem, da je odločevalcem malo mar za dobrobit otrok, družin in vseh, ki zanje skrbijo.

  Beri dalje (580 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Pouk na daljavo in Arnesovo omrežje Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 24. avgust 2021 @ 14:20 CEST
  Uporabnik: Sonce

  V primeru pouka na daljavo ne bo večjega povečanja Arnesovega omrežja

  Del infrastrukture so že nadgradili in pohitrili

  Po oceni Arnesa v primeru izobraževanja na daljavo v letošnjem šolskem letu v primerjavi s preteklim šolskim letom ne bo večjega povečanja uporabe storitev njihovega omrežja. Storitve so že pred časom izboljšali in pohitrili, sporočajo.

  Beri dalje (343 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Mladi ujeti v duševne stiske in prekarnost Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 17. avgust 2021 @ 12:31 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Mladinski svet Slovenije ob mednarodnem dnevu mladih. Mednarodni dan mladih obeležujemo že od leta 2000, ko je bil razglašen na generalni skupščini OZN. Vse od takrat je ta dan namenjen opozarjanju na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti mladih, pa tudi na izzive, s katerimi se mladi soočajo v obdobju prehoda v odraslost. Na Mladinskem svetu Slovenije so se na novinarski konferenci osredotočili predvsem na tematike, ki tarejo mlade v naši državi.

  Mladi so ena najbolj prizadetih skupin zaradi epidemije Covid-19, saj je mlade epidemija prizadela na zelo zahrbten način. Okrnjeno je bilo izobraževanje, osamosvajanje, pridobitev prvih zaposlitev, zaradi razmer so mladi odlašali z ustvarjanjem družine, zaradi visoke stopnje prekarnosti so med prvimi so izgubljali svoje dohodke, predvsem pa so bili in so še okrnjeni njihovi socialni stiki, ki so nujni za razvoj zdravih in trdnih osebnosti. Posledice epidemije bodo ob neukrepanju dolgotrajne in katastrofalne. Mladim je potrebno posvetiti dodatno pozornost in slišati njihove težave.

  Beri dalje (1.134 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kako zamenjate banko? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 10. avgust 2021 @ 10:44 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Za bančne storitve plačujete preveč, ste v drugi banki dobili ugodnejšo ponudbo za stanovanjski kredit …? Banko seveda lahko zamenjate, postopek je standardiziran, enostaven in hiter. Večino za vas uredi nova banka. Na ZPS pa pripravili tudi kratek video, kdaj in kako se lotiti zamenjave banke. https://vemvec.si/index.php/potrosniski-kredit/157-video-zamenjava-banke.

  Zamenjava banke zahteva premislek, nekaj časa in truda, a s prehodom od dragih ali morda celo nekorektnih ponudnikov k ugodnejšim in prijaznejšim s svojim denarjem glasujete za slednje. Le odhod komitentov zaradi nezadovoljstva je dovolj dober znak banki, da mora nekaj spremeniti – kdor ostaja, je zadovoljen, poudarjajo na ZPS.

  Beri dalje (259 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Afera Dieselgate Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. julij 2021 @ 14:11 CEST
  Uporabnik: Sonce

  AFERA DIESELGATE - PRAVICA ZA OŠKODOVANE ITALIJANSKE POTROŠNIKE

  Pomembna zmaga italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo v skupinski tožbi proti koncernu VW
  Skoraj šest let po izbruhu škandala, ko je javnost izvedela, da je Volkswagen v osebne avtomobile znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, izdelane med letoma 2007 in 2015, vgradil sisteme za prirejanje meritev količine izpustov dušikovih oksidov (NOx), je italijanska potrošniška organizacija v skupinski tožbi zaradi prirejanja izpustov dosegla zmago proti avtomobilskemu velikanu Volkswagen.

  V tožbi potrošniške organizacije Altroconsumo je sodišče naložilo koncernu Volkswagen izplačilo 3300 evrov (in pripadajoče obresti) za vsakega od več kot 63.000 italijanskih potrošnikov, ki so se pridružili skupinski tožbi, skupaj torej 200 milijonov evrov odškodnine. Italijansko sodišče je VW naložilo tudi plačilo vseh stroškov postopka in stroškov v zvezi z objavo tožbe v medijih. Sodba še ni pravnomočna.

  Beri dalje (182 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Izjemen mejnik za satelitski internet Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 6. julij 2021 @ 09:19 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Izjemen mejnik za satelitski internet SpaceX Starlink
  Ameriško podjetje SpaceX je že pred časom uspešno zagnalo projekt “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki naj bi omogočilo hiter in zanesljiv dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta.

  Satelitski internet SpaceX Starlink se sicer v praksi že zdaj obnese več kot odlično. Hitrosti prenosa podatkov se namreč gibljejo med približno 50 megabiti na sekundo in nekaj več kot 150 megabiti na sekundo, zakasnitveni čas pa se trenutno giblje med 20 in 40 milisekundami.

  Beri dalje (130 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Vesoljsko poročilo št. 2: 2. Vesoljska Konferenca (2/2) Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 1. julij 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: SENAD

  Poglejmo zdaj moj nagovor novim upravnikom osvobojenih galaksij ob 2. vesoljski konferenci 5. junija 2021:

  Dragi prijatelji, lepo pozdravljeni na 2. vesoljski konferenci združenih galaksij. Vse vas prijateljsko objemam in močno pohvalim za vaš fantastični uspeh pri osvoboditvi vaše galaksije od lažnega in Zlega karmičnega sistema in Karmične organizacije. Navdušen sem nad vami! Bodite zelo zadovoljni, da sodelujete v največjem in najpomembnejšem projektu v zgodovini tega vesolja. To je prvič, da so se vse galaksije tega vesolja povezale v prijateljsko partnerstvo in uspešno sodelujejo v ustvarjanju novega modela življenja.

  Prejšnji, stari in propadli lažni Kreatorsko Absorbcijski Karmični sistem je deloval sebično, škodljivo, uničevalno in smrtonosno za vse, tudi za avtorje in izvajalce tega sistema. V svoji kratkovidnosti in slepoti zaradi opitosti z lastno Pomembnostjo so spregledali, da ta sistem velja tudi za njih in da bodo slej ko prej tudi oni izginili, in to za vedno.

  Beri dalje (1.119 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ali veste, katera živila je dobro kupiti BIO in pri katerih je vseeno? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 30. junij 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Ameriška neprofitna organizacija Enviromental Working Group vsako leto objavi seznam vrst sadja in zelenjave, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi in jih je dobro kupiti v bio različici, in seznam pridelkov, ki niso tako zelo onesnaženi s pesticidi in jih lahko brez skrbi uživate tudi v ne bio različicah.

  Priporočila temeljo na rezultatih testov, ki jih je opravilo ameriško Ministrstvo za kmetijstvo in upravo za prehrano in zdravila na več kot 46.000 vzorcih pridelkov. Pomembno je omeniti, da se vzorci testirajo na pesticide, potem ko so pripravljeni za uživanje. To pomeni, da je bil pridelek temeljito opran in po potrebi olupljen, a so bili na njem še vedno odkriti ostanki pesticidov.

  Beri dalje (64 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  EU za prepoved prepoznavanja obraza Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 29. junij 2021 @ 10:32 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Evropska unija za prepoved uporabe tehnologije prepoznavanja obraza
  Že pred časom smo poročali o kitajskih policistih, ki so pričeli z uporabo zanimivih pametnih očal z možnostjo prepoznave obrazov kriminalcev, ki so na begu. Ti dejansko uporabljajo navadna očala, ki so opremljena s kamero in drugo elektroniko, ta pa je povezana s pametnim mobilnim telefonom.

  Sistem preko spletne kamere skenira obraze ljudi, te pa primerja z bazo podatkov, ki se nahaja na oddaljenih stražnikih. Umetna inteligenca pa tu skrbi, da razlike v svetlobi ne vplivajo na kakovost prepoznavnosti osebe, kar dejansko zmanjšuje možnost napak pri prepoznavi.

  Beri dalje (218 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Znane štipendistke jubiljenega, 15. programa "Za ženske v znanosti" Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 21. junij 2021 @ 08:04 CEST
  Uporabnik: Ženske

  * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in zaZdravnica specializantka ginekologije in porodništva Monika Sobočan, dr. med., ki raziskuje na področju ginekološke onkologije, dr. Martina Štampar, toksikologinja, ki raziskuje na področju genetske toksikologije, in Tanja Šumrada, raziskovalka s področja ekonomike naravnih virov, so letošnje nagrajenke programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«.

  V jubilejnem, 15. letu programa so se pridružile dosedanjim 40 štipendistkam, ki sta jih v teh letih s štipendijo v višini 5.000 evrov za odličnost njihovega znanstvenega raziskovanja nagradila in podprla partnerja programa L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO. Ob praznovanju jubileja v okviru programa izpostavljajo pomen žensk v znanosti - tudi z letošnjo ozaveščevalno kampanjo Abeceda znanosti na družbenih omrežjih in zbornikom »Ženske, ki spreminjajo obraz znanosti«. Položaj žensk znanstvenic se je namreč ob pandemiji koronavirusa, v primerjavi z moškimi kolegi, še poslabšal.

  Beri dalje (819 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Piknik v naravi: na to ne smete pozabiti Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 8. junij 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Ne pozabite na najbolj nevarno žival v našem gozdu ...
  Če v kratkem organizirate piknik v naravi, nikakor ne smete pozabiti na svojo varnost. Zaščititi se morate tudi pred klopi, zato nikar ne pozabite na repelente, primerna naj bodo tudi oblačila ...

  Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 metrov je lahko klopov veliko, v višjih legah jih je manj.

  Beri dalje (437 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Primerjalno ocenjevanje nakupovanje živil po spletu Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 1. junij 2021 @ 14:18 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje nakupovanje živil po spletu: Naročilo hitro in preprosto, ponudba in dostava (pogosto) omejeni
  Prednosti spletnega nakupovanja »špecerije« odkriva vse več potrošnikov, mnogi so ga prvič preizkusili med epidemijo, ko je nakupovanje v klasičnih trgovinah postalo precej neprijetno, priročno pa je tudi, ko za obisk trgovine nimamo časa ali se mu želimo celo izogniti.

  Glede na rezultate primerjanega ocenjevanja MIPORja prav vseh sedem ocenjevanih spletnih trgovin z živili omogoča dobro uporabniško izkušnjo, saj so pregledne, omogočajo preprosto naročanje, hitri pregled košarice ter hitro in napredno iskanje izdelkov.

  Beri dalje (398 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Veš, kaj ješ koristni nasvet: Kdaj ste nazadnje očistili hladilnik? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 25. maj 2021 @ 10:48 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Kdaj ste nazadnje očistili hladilnik?
  Ste vedeli, da so domača gospodinjstva, zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano in neustreznega skladiščenja živil, vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano? Na ZPS so na enem mestu zbrali nasvete, kako poskrbeti za varnost živil doma, saj slogan varne hrane "od vil do vilic" povezuje vse člene prehranske verige in nakazuje, da smo za varnost hrane odgovorni prav vsi deležniki v procesu - od pridelovalcev do potrošnikov. A različne raziskave potrjujejo, da vzdrževanje neoporečnosti hrane najbolj šepa prav na koncu verige.

  Potrošniki smo pogosto premalo poučeni o tem, kako pravilno skrbeti za živila, da bodo ta varna za uživanje. Sem sodi tudi redno čiščenje hladilnika. Nečiste notranje površine hladilnika so pomemben dejavnik tveganja za onesnaženje živil. Kljub nizkim temperaturam (pod 5 °C) lahko nekateri mikroorganizmi preživijo, rastejo in tvorijo odporne biofilme. Ostanki hrane in druge nečistoče so zato odlično gojišče za bakterije, viruse in plesni. Zato je priporočljivo redno čiščenje in vzdrževanje hladilnikov.

  Beri dalje (375 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  ZPS test kakavovih kosmičev: Prej sladica kot uravnotežen obrok Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 11. maj 2021 @ 11:20 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Kosmiče pogosto izberemo za zajtrk, ker je priprava hitra in preprosta. A kosmiči, ki vsebujejo veliko dodatkov, praviloma niso najbolj zdrava izbira. Sem spadajo tudi čokoladni oziroma kakavovi, ki so najbolj priljubljeni med otroki. To so potrdili tudi odgovori več kot 1000 sodelujočih v spletni anketi ZPS. Izbira kakavovih kosmičev je pestra, a med njimi so (velike) razlike: v hranilni vrednosti, predvsem vsebnosti sladkorja in prehranske vlaknine. To dokazujejo rezultati 23 izdelkov, ki jih potrošniki lahko najdemo na policah slovenskih trgovcev.

  Za kilogram kosmičev na testu so odšteli od 3,15 do 13,48 evra, le trije izdelki so prejeli oceno dobro, trije pomanjkljivo, preostali pa povprečno. Razlog: nizke ocene za hranilno vrednost, saj večina vsebuje preveč sladkorja. Tudi s trajnostnega vidika se večina izdelkov ni izkazala, nekateri še vedno vsebujejo palmovo olje, redki nosijo certifikat za trajnostno pridobivanje kakava, pogosto so pakirani v dva sloja embalaže.

  Beri dalje (802 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Primerjalno ocenjevanje dodatkov za otroške kopeli Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 4. maj 2021 @ 11:14 CEST
  Uporabnik: Sonce

  So res potrebni? Vsebujejo številne kemikalije in potencialno alergene snovi!
  Za večino otrok je kopanje veselje in zabava. Proizvajalci so to izkoristili in na trgu so številni dodatki za otroške kopeli, ki vodo spremenijo v pisano, počasi raztezajočo se sluz, v vulkan, ki bruha »lavo«, v vijoličasto kopel z bleščicami … Ko malčki nehajo razigrano čofotati v bogato obarvani vodi, morajo starši zdrgniti še zaradi barvne kopeli obarvane ploščice, kad in tla.

  Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (MIPOR), kjer so v aktualno primerjalno ocenjevanje vključili 11 izdelkov, pa opozarjajo, da glavna skrb staršev ne bi smela biti le temeljito loščenje kopalnice, ampak tudi snovi, ki so v nekaterih izdelkih. Dodatki otroškim kopelim so nepotrebni, tako z vidika zdravja kot varovanja okolja, saj so na seznamih sestavin so našli potencialno alergene dišave, azobarvila in druge (vsaj za otroke) ne najbolj priporočljive sestavine. Vsem izdelkom je bilo skupno opozorilo, da niso primerni za otroke, mlajše od treh let. Starši, ste ga že opazili?

  Beri dalje (708 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Vem več: brezplačne delavnice Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. april 2021 @ 10:48 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Vem več: številne brezplačne delavnice in koristne informacije
  Zvezi potrošnikov Slovenije je Vlada Republike Slovenije ponovno podelila koncesijo za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na podlagi javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ki sofinancira izvajanje javne službe. Tako lahko na ZPS nadaljujejo uspešno zgodbo informiranja, ozaveščanja in izobraževanja potrošnikov, ki so jo začeli 2016.

  Področji, ki ju pokriva aktualna koncesija, sta osebne finance in pravice. To je odlična priložnost za vse potrošnike, ki želijo poznati svoje pravice in se naučiti, kako jih tudi uveljavljati v praksi, saj bodo strokovnjaki ZPS vsak mesec izvedli tematsko delavnico za različne ciljne skupine.

  Beri dalje (226 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Se da z bankami pogovarjati digitalno? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 6. april 2021 @ 14:51 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje spletne komunikacije z bankami v živo: Digitalno lahko v živo komunicirate z le nekaj bankami
  Epidemija je pospešila selitev v digitalni svet na številnih področjih, a večina bank v svoji komunikaciji v živo tega še ni izkoristila. Na MIPORju so v okviru izvajanja primerjalnega ocenjevanja spletne komunikacije z bankami v živo ugotovili, da tega še ne ponujajo vse banke.

  Med 14 bankami in hranilnicami so ob obisku njihovih spletnih mest eno od oblik digitalne komunikacije v živo našli le pri petih: Addiko banka, Intesa Sanpoalo, NovaKBM, Sparkasse in NLB. Več na www.potrošnikovZOOM.si.

  Beri dalje (591 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  1. intervju o fantastični prihodnosti Zemlje za revijo Misteriji Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  petek, 2. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: SENAD

  Dragi prijatelji, tu je 1. intervju, ki sva ga naredila z novinarko Andrejo Paljevec za decembrsko številko revije Misteriji. Andreja je svobodna novinarka, specializirana za področje zdravja in alternativne medicine, parapsihologije in mejnih znanosti. Je tudi hipnoterapevtka in certificirana učiteljica joge, zelo prijazna in prijateljska. Intervju sva zaradi pandemičnih razlogov naredila po e-pošti. Takole sva se pogovarjala:

  1. Kje ste dobili navdih za svoje delo Pisma Palkijem? Je to plod domišljije ali resničnega srečanja z vesoljci?

  V seriji knjig Pisma Palkijem Sporočila mojim prijateljem na drugem planetu opisujem moja resnična in dolgoletna srečanja z vesoljci. Najprej sem srečal Palkije, saj sanjam v njihovem sanjskem svetu. Moj inkarnant Fedja Mironovič je s planeta Palki, zato jaz sanjam skupaj s Palkiji.

  Beri dalje (1.458 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Aplikacija VešKajJeš Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 23. marec 2021 @ 12:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Aplikacija VešKajJeš: Dodani podatki za več kot 28.000 izdelkov
  Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res odražajo pravo sliko izdelka? Aplikacija VešKajJeš vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega semaforja.

  V posodobljeni bazi, v katero so pred kratkim dodali nove podatke za več kot 28.000 izdelkov, je tako trenutno več kot 45.000 različnih živil in pijač. Ponudba na trgu se nenehno spreminja, saj proizvajalci na trg uvajajo nova živila, obstoječim pa spreminjajo sestavo, zato je nujno redno osveževanje podatkov o obstoječih izdelkih in dodajanje novih. Vnos novih izdelkov je v trenutnih epidemoloških razmerah velik logistični izziv, kljub temu je baza posodobljena, v njej pa uporabniki aplikacije danes najdejo izdelke iz šestih živilskih trgovin - Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš.

  Beri dalje (554 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Kam po kredit za stanovanje ali hišo? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. marec 2021 @ 15:20 CET
  Uporabnik: Sonce

  Stanovanjske kredite ponuja 14 bank in hranilnic. V prosto dostopnem primerjalniku http://bit.ly/3cknZoD so na ZPS zbrali njihovo ponudbo kreditov za 80.000 evrov z dobo odplačila 20 let. V primerjalniku so zbrani podatki za kredite s spremenljivo in s fiksno obrestno mero, kjer jih banke ponujajo.

  Prvi je trenutno najugodnejši pri Intesa Sanpaolo banki, kjer skupni stroški znašajo 14.393 evrov, najugodnejši kredit s fiksno obrestno mero pa ponuja DBS s skupnimi stroški 20.400 evrov.

  Beri dalje (145 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Skrivno sporočilo: Ta ženska je v nevarnosti Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 10. marec 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Ta znak bi morali vsi poznati.
  Po spletu se širi video skrivnega znaka, s katerim lahko žrtve družinskega nasilja opozorijo na to, da so v nevarnosti.

  Znak so si izmislili pri fundaciji Canadian Women's Foundation. Kot je znano, je družinskega nasilja zaradi karantene še več, zato bi poznavanje tega signala lahko reševalo življenja. 

  V videu vidimo dve prijateljici, ki se pogovarjata o bananinem kruhu, a svetlolaske v resnici ne zanima recept. Za njo ves čas stoji partner … Prijateljici poskuša povedati, da potrebuje pomoč. Proti kameri je obrnila odprto roko, nato je palec potisnila v dlan in roko zaprla v pest.

  Beri dalje (260 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Preverjanje živil z alkoholom: Ovir pri dostopu (še) ni Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. marec 2021 @ 14:34 CET
  Uporabnik: Sonce

  Uživanje alkohola je v Sloveniji velik problem in skrb vzbujajoče je, da je močno razširjeno tudi med mladimi. Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred svojim 13. letom. Prvi stik z alkoholom imajo najpogosteje doma, saj se številni starši ne zavedajo škodljivosti uživanja alkohola. Če mlajši od 18 let nakupa alkoholnih pijač ne smejo opraviti, pa to ne velja za živila, ki vsebujejo alkohol, čeprav se tudi z njimi otrok lahko opije.

  Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v sodelovanju z mladinsko organizacijo Brez izgovora Slovenija, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola, v okviru raziskave (https://bit.ly/388Hz6l), ki je del programa »Brez izgovora 2020-2022«, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, pod drobnogled vzeli 28 živil, ki vsebujejo alkohol.

  Beri dalje (1.225 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Nova energijska nalepka je tu! Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 2. marec 2021 @ 09:52 CET
  Uporabnik: Sonce

  Energijska nalepka, ki potrošnike že več kot 25 let vodi in usmerja k izbiri energijsko učinkovitih aparatov, se prihodnji teden vrača k »stari«, poenostavljeni podobi. Od 1. marca bodo tako zgolj z energijskimi razredi od A do G, brez podrazredov, označenih s plusi, na prodajnih mestih označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni (vključno z računalniškimi in televizijskimi).

  S spremembo energijskih razredov se spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o izdelkih, zato primerjava nove in stare energijske nalepke ni mogoča. Tako ima lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen energijski razred C.

  Beri dalje (548 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje  


   Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 74

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 5,33 seconds