NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 07-dec
 • Plečnikova Lectarija

 • četrtek 08-dec
 • Predstavitev knjige Biblija ljubezni 1.

 • sobota 10-dec
 • Praznično dogajanje v Ljubljani

 • sreda 14-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • nedelja 18-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Podpis na elektronski tablici pod - kaj? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 29. november 2022 @ 12:04 CET
  Uporabnik: Sonce

  Primerjalno ocenjevanje sklepanja naročniških razmerij pri telekomunikacijskih operaterjih
  Pri MIPORju so tretjič v zadnjih petih letih preverili, kako je v praksi s sklepanjem naročniških pogodb za mobilno telefonijo pri štirih slovenskih telekomunikacijskih operaterjih. Tudi tokrat so poslovalnice večinoma zapuščali z grenkim priokusom, brez pomembnih informacij. Skupni rezultat akcije so tri nezadovoljive in ena povprečna ocena.

  V treh od štirih primerov so podpisovali neznano, saj jim vsebine pogodbe niso pokazali v poslovalnicah A1, Telekom Slovenije in T-2, čeprav bi jo skladno z zakonodajo morali - četudi le na zaslonu.

  Beri dalje (1.179 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Okoljska marjetica kot pomoč potrošnikom pri bolj trajnostnih izbirah Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 25. oktober 2022 @ 11:59 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Okoljska marjetica kot pomoč potrošnikom pri bolj trajnostnih izbirah: Znak, ki pokaže pravo poti skozi množico zavajajočih zelenih trditev
  Vse več potrošnikov išče izdelke boljše kakovosti, da bi na ta način zaščitili najbližje in naravo, vendar pa se ob tem vseskozi soočajo z izzivom, kako zanesljive so informacije na izdelkih. Vse več je t. i. zelenega zavajanja (greenwashing). Na izdelkih in storitvah namreč lahko najdemo več kot 450 različnih okoljskih oznak, med katerimi za številnimi ne stoji preverjen in neodvisen protokol.

  Glede na raziskave Evropske komisije in nacionalnih organov za varstvo potrošnikov [1] je kar 42 odstotkov zelenih trditev na spletu pretiranih, napačnih ali zavajajočih, zato lahko potrošnika premamijo k nakupu izdelkov ali storitev, ki v resnici sploh niso trajnostni. Ena od redkih zaupanja vrednih oznak je okoljska marjetica oziroma znak EU za okolje (Ecolabel), ki letos praznuje 30. rojstni dan.

  Beri dalje (462 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Svetovni dan hrane Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 18. oktober 2022 @ 11:21 CEST
  Uporabnik: Sonce

  16. oktober 2022 - Svetovni dan hrane: več bi morali storiti za večjo dostopnost in prepoznavnost zdravih prehranskih izbir

  Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«).

  Priča smo pojavu epidemije zaradi koronavirusa SARS-CoV-2, migracijam, podnebnim spremembam, vojaški agresiji v neposredni bližini, zvišanju cen energentov, hrane itd., opažamo pa tudi, da se je geopolitični položaj EU, za katerega so že več let značilne nestabilne razmere v sosednjih regijah Evrope ter zapleteno in zahtevno okolje, močno spremenil.

  Beri dalje (1.328 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  FLIK za takojšnja plačila s pametnim telefonom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 11. oktober 2022 @ 10:56 CEST
  Uporabnik: Sonce

  FLIK - skupen projekt vseh bank v Sloveniji za takojšnja plačila s pametnim telefonom

  Flik je sistem takojšnjih plačil, ki omogoča pošiljanje denarja in plačevanje na prodajnih mestih.

  Denar je kadar koli v nekaj sekundah na računu prejemnika, uporaba pa je za fizične osebe brezplačna.

  Dobra stran - in pomemben dejavnik za uspeh - je, da shemo podpirajo prav vse banke in hranilnice v Sloveniji. Nekatere Flik ponujajo kot samostojno aplikacijo, druge v svoji mobilni banki ali mobilni denarnici. Navodila za namestitev in uporabo najdete na njihovem spletnem mestu ali pri svoji banki.

  Beri dalje (142 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Čarobni dan v Arboretumu Volčji Potok presegel pričakovanja Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 11. oktober 2022 @ 10:10 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Arboretum Volčji Potok je po nekajletnem premoru zopet postal prostor navihanega, aktivnega in barvitega otroškega dogajanja, ki je privabil številne družine iz celotne Slovenije. V nedeljo, 9. oktobra 2022, sta Arboretum napolnila otroški smeh in vriskanje, saj se je ponovno zgodil Čarobni dan!

  Kljub temu, da so temperature že precej jesenske, se obiskovalci - tako mali kot veliki, niso dali motiti in so uživali v številnih aktivnostih, ki so bile zanje pripravljene na Čarobnem dnevu. Med drugim so se lahko preizkusili v jahanju konjev, streljanju z lokom, ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah, tekli z Zdravkom Lidlom in še mnogo več.

  Beri dalje (204 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Devinski grad in pripovedi Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  četrtek, 6. oktober 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  Devinski grad je bil zgrajen konec 14. stoletja na pečini s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. V Devinu se konča Pot miru od Alp do Jadrana. Grad je okrog leta 1363 postavila rodbina Wallsee in je bil sedež devinskega gospostva, ki je takrat segalo od Vipavske doline mimo Krasa in Notranjske do Reke.

  Zgodovinsko gledano je Devinski sporazum podpisan v gradu dne 20. junija 1945 razdelil območje Julijske krajine na cono A in cono B. Ta delitev je tudi pozneje ostala vse do današnjih dni. Po menjavi več lastnikov danes grad ni več v lasti plemiške družine 'Torre de Tasso'. Leta 2017 je grof Carlo della Torre prodal grad za okoli deset milijonov evrov družbi Tybein S.A. s sedežem v Luksemburgu, je poročal Primorski dnevnik.

  Beri dalje (2.168 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Ukrepi na področju električne energije Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 4. oktober 2022 @ 11:21 CEST
  Uporabnik: Sonce

  ZPS: Ukrepi na področju električne energije da, vendar ne na račun ukinjanja različnih tarif. Te delujejo stimulativno!
  Na ZPS pozdravljajo vladne ukrepe za pomoč potrošnikom na področju energentov. Za lažji pregled so za potrošnike ključne ukrepe zbrali (Električna energija: manjša tarifa naj ostane stimulativna).

  Pa vendar na ZPS hkrati vlado opozarjajo, da manjša tarifa ne sme izginiti. Po njihovih opažanjih se razlika med večjo (VT) in manjšo (MT) tarifo pri električni energiji zmanjšuje. Tudi z vladnim odlokom določena višina cen ni v korist MT, ki je le 30 odstotkov nižja od VT in le 17 odstotkov nižja od ET. Enako je razmerje povprečne MT in VT v septembru. Za primerjavo: še pred šestimi leti je bila razlika več kot 40-odstotna.

  Beri dalje (422 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Zgodba - Starodavni rod Stibell, Stivel, Stibiel, Stibilj na Vipavskem Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 28. september 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  Z g o d b a
  Starodavni rod Stibell, Stivel, Stibiel, Stibilj na Vipavskem

  Vprašala sem se odkod izhajajo korenine prednikov Stibelius NN, Stibelli, Stibell. Po preučevanju izvora priimka in zgodovinskih dogodkov je oseba s priimkom STIBELL najverjetneje bil spremljevalec rimskih prokuratorjev, ko so po osvojitvi Jeruzalema, Rimljani ustanovili vazalno Judejsko kraljestvo. Provinca Judeja je bila prizorišče treh judovsko - rimskih vojn. Leta 6 n. št. je Judeja postala del večje rimske province Judeje (Iudaea), ki je bila sestavljena iz prave (biblične) Judeje.

  Nemški viri povedo, da je Stibell, Stibelius izhajal iz Cesareje, od prednikov z območja sedanje Italije (Karnije). Iz zgodovinskih virov izhaja, da je bil prednik najverjetneje iz vplivne družine iz tevtonskega plemena Nemetes, ki so prišli iz Svete dežele v Speyer.

  Beri dalje (1.048 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Internet slabo vpliva na duševno dobrobit deklet Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 27. september 2022 @ 14:12 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Pritiski, prezasedenost, manko spanca, primerjanje z drugimi in slabo počutje so le nekateri negativni vplivi spleta, ki bolj prizadenejo dekleta kot fante

  Način komunikacije značilen za internet ter vsebine, ki so jim uporabniki tam izpostavljeni, imata velik vpliv na njihovo počutje, predvsem pri mladih. Anketa, ki so jo februarja in marca 2022 izvedli med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, pa je pokazala, da se vpliv interneta na dekleta in fante razlikuje. Dekleta so bolj prezasedena z internetom, se bolj primerjajo z drugimi na internetu in jih negativne izkušnje bolj prizadenejo.

  Beri dalje (1.204 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Tavčarjev dvorec iz Visoške kronike Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 21. september 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  Moj prednik Janez Stibell je bil lastnik dvorca Visoko v Poljanah (Tavčarjev dvorec iz Visoške kronike). Pavle Hafner opisuje Visoko, kot veliko domačijo pod Sv. Volbenkom v Poljanski dolini, ki je spomenik Kalanovih in pisatelja dr. Ivana Tavčarja.

  Domačija, ki ima edinstveno arhitekturo, je doživljala od leta 1650 pestro zgodovino vzpona in propada Kalanovih visoških gospodarjev ter od leta 1893, ko je prešla v last dr. Ivana Tavčarja, vzpon in konec družine pisatelja romantika ter njegovih naslednikov. Nihče pa ni raziskoval kdo je bil in od kje je prišel prvotni lastnik Janez Stibell, pred Kalanovimi.

  Beri dalje (3.284 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  ZPS svetuje, potrošnik privarčuje Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. september 2022 @ 12:45 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Družina, ki danes kupuje po načelu, kar je dražje, je boljše, lahko z informirano izbiro prihrani tudi do 1400 evrov na leto - a ne na račun kakovosti

  ZPS danes začenja kampanjo ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želijo potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo. V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili koristne informacije in napotke za večje in manjše prihranke.

  Za vse potrošnike brezplačno. Vsak mesec bodo pokrili eno od področij, za katera ocenjujejo, da so pomembna za vsa gospodinjstva v Sloveniji - od prehrane do telekomunikacij in financ.  Vsako sredo bodo na www.zps.si objavili tudi krajši nasvet, sredin drobižek.

  Beri dalje (1.505 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Razlika med označeno in dejansko porabo goriva pri osebnih avtomobilih Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 20. september 2022 @ 12:43 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Razlika med označeno in dejansko porabo goriva pri osebnih avtomobilih, registriranih v Sloveniji: V povprečju se vse bolj oddaljujemo od tovarniške porabe goriva

  MIPORjevi ocenjevalci so v okviru primerjalnega ocenjevanja razlike med označeno in dejansko porabo goriva pri osebnih avtomobilih, registriranih v Sloveniji  pregledali dve vrednosti porabe goriva pri osebnih avtomobilih, registriranih v Sloveniji.

  Cilj je bil ugotoviti, kakšna je razlika med homologirano (torej na prodajnem mestu in v katalogih označeno) ter dejansko porabo goriva, ki so jo potrošniki izmerili v vsakdanjem življenju. Hkrati so preverili tudi, kako se je poraba goriva v realni vožnji pri podobno močnih motorjih spreminjala skozi leta.

  Beri dalje (1.203 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Vrednote Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  nedelja, 18. september 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  Misli je osvetljevala svetloba tihega sončnega jutra. Trenutek za premišljevanje. Misel je pohitela za sentimentalnimi časi, ko še ni bilo toliko potrošniškega pragmatizma ter brezbrižnosti med ljudmi.

  Govorim o človeku, katerega glavni interes je življenje. Govoriti želim o odprtosti posameznika do sveta in sočloveka, ki pomeni srečo in blagohotnost bivanja.

  Sprašujem se, ali že nastaja nov sodobni človek, ki želi sporočiti svetu, da njegova ljubezen strmi k novemu svetovnemu redu, ki naj bo svet miru, sprave, pravičnosti, ljubezni in veselja.

  Beri dalje (292 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 09.26.22 @ 14:55 z Yoda 
  | More

  V letu 2023 bo zavladal kaos Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 14. september 2022 @ 07:19 CEST
  Uporabnik: stojči

  * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in zaVemo, da so vsake volitve farsa, da so zmagovalci volitev vedno v naprej določeni. To ni samo pri nas ampak povsod po zahodnem svetu.

  S prevarantskim volilnim sistemom imenovanim Dominion so v ZDA preprečili zmago Trumpu v EU pa so omogočili zmago na volitvah bivšim uslužbencem Klausa Švaba in ostalih Rothschildsov.

  Večina predsednikov držav in vlad so sluge svetovne pedofilne kabala mafije in ta svetovna pedofilna kabala mafija jim določa politiko injekcijskega genocida nad narodi sveta.

  Beri dalje (373 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Odmev na pogovorno oddajo jezikoslovcev PANOPTIKUM glede politike slovenskega jezika Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  sreda, 14. september 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Tatjana Malec

  PANOPTIKUM je pogovorna oddaja s štirimi gosti, o aktualnih kulturno-političnih, humanističnih, filozofskih in kulturoloških temah ter družbenih fenomenih.

  Odzivam se na navedeno oddajo, v kateri so sodelovali gostje: dr. Vesna Mikolič, dr. Kozma Ahačič, Lenart J. Kučić in Boštjan Gorenc – Pižama; Voditeljica in urednica oddaje: Nina Jerman, v kateri se je obravnavala tematika imen lokalov, podjetij, registriranih v Sloveniji, ki sestavljajo jezikovno krajino naših mest, a so kljub zakonu včasih angleška.

  Beri dalje (1.528 besed) 1 komentarjev.   
  Zadnjikrat komentirano: 09.16.22 @ 01:35 z Tatjana Malec 
  | More

  EU mora dati prednost človekovim pravicam pred dobičkom Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 13. september 2022 @ 12:46 CEST
  Uporabnik: Sonce

  100 organizacij civilne družbe in sindikatov zahteva: EU mora dati prednost človekovim pravicam pred dobičkom
  Dovolj z izkoriščanjem, dovolj z uničevanjem okolja, dovolj z nepravičnimi poslovnimi praksami evropskih podjetij! To so zahteve kampanje "Justice is Everybody’s Business", ki se je začela danes z akcijo v Bruslju. V kampanji sodeluje že več kot 100 organizacij civilne družbe in sindikatov. Od EU zahtevamo, da pripravi strogo zakonodajo o skrbnem pregledu poslovanja podjetij glede trajnostnosti, ki bo učinkovito preprečevala uničevanje okolja in kršitve človekovih pravic ter od podjetij zahtevala odgovornost za te kršitve.

  “Vrednostna veriga je tako močna kot njen najšibkejši člen.Ta člen sta človekove pravice in okolje. Zato si v okoljski organizaciji Focus že več let prizadevamo za to, da bi podjetja, ki ponujajo izdelke in storitve v EU, prevzela odgovornost za kršitev človekovih pravic in uničevanje okolja v svojih vrednostnih verigah. Posamezniki ne bi smeli nositi odgovornosti za pravičnost izdelkov, ki jih trošimo, na svojih ramenih”, je poudarila Živa Kavka Gobbo iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.

  Beri dalje (461 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Društvo Belis me kandidira za predsednika države Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  ponedeljek, 12. september 2022 @ 11:34 CEST
  Uporabnik: stojči

  * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in zaDruštvo za srečno življenje Belis me je nagovorilo naj tudi jaz kandidiram za predsednika države. Po premisleku sem se odločil, da sprejmem kandidaturo.

  Zavedam se, da obstaja zelo majhna možnost, da bi s kandidaturo uspel in če ne bom, bodo naši glasovi šli najprej tistemu našemu članu, ki bo zbral največ glasov, glasove podpore bomo dali tistemu predsedniškemu kandidatu civilne družbe, ki bo najbližje 3000 ali 5000 podpisom overjenih na upravnih enotah. Glasove podpore prinesite ali pošljite na naslov Elis center Petkovškovo nabrežje 53 Ljubljana.

  Beri dalje (712 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Bančni računi za učence, dijake in študente Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 6. september 2022 @ 11:46 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Bančni računi za učence, dijake in študente: preverite ponudbo
  Katere banke ponujajo posebne račune za otroke, dijake in študente ter kakšni so stroški vodenja ter drugih storitev? Preverite ponudbo v ZPS spletnem primerjalniku!

  Večina bank in hranilnic ponuja posebne otroške, dijaške in študentske račune, katerih vodenje je praviloma brezplačno, doplačati je potrebno le za uporabo drugih storitev kot so plačilo položnic, dvigi in podobno. Mladi lahko odprejo tudi nekatere račune in pakete iz redne ponudbe - to pride v poštev predvsem pri bankah, ki posebnih računov ne ponujajo. A zakaj bi izbrali plačljiv račun, če so na voljo brezplačne alternative?

  Beri dalje (228 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Spletne prevare Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 30. avgust 2022 @ 11:36 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Spletne prevare: Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni

  Oškodovanje zaradi spletne prevare je potrebno prijaviti čim prej, a možnost vračila ni velika

  Prijav spletnih prevar je v zadnjih dveh letih vse več. "Če smo prej govorili o povprečnem oškodovanju pri posamičnem primeru v vrednosti 500 evrov, je to v zadnjih dveh letih poskočilo na 1800 evrov," pove Gorazd Božič iz SI-CERT-a.

  Poleg "fishinga" oziroma ribarjenja za gesli, ki ostaja ena pogostejših spletnih prevar, so trenutno v porastu prevare, povezane z lažnimi naložbami v kriptovalute. Privlačne so postale, ker naj bi obljubljale velike donose, kar pa spretno izkoriščajo spletni goljufi.

  Beri dalje (568 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Mobilna aplikacija VešKajJeš: Sopotnik pri zdravem prehranjevanju Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 23. avgust 2022 @ 13:00 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Že poznate aplikacijo VešKajJeš? Jo že uporabljate? Brezplačna aplikacija, ki jo preprosto naložite na mobilni telefon, je odličen pripomoček, ki vam v hipu in na razumljiv način prikaže ključne informacije o sestavi izbranega izdelka.

  Zakonodaja opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil s podatki o njihovi hranilni vrednosti in sestavi.

  Kljub temu je prepoznavanje živil z ugodno hranilno sestavo za potrošnike vedno večji izziv. Večina namreč ne ve, ali je 1,7 grama soli na 100 gramov izdelka malo ali veliko. Aplikacija VešKajJeš pa razumevanje hranilne tabele poenostavi in podatke o sestavi živil prikaže v preprostejši in razumljivejši obliki.

  Beri dalje (441 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Lahko Evropa nahrani samo sebe? Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. avgust 2022 @ 12:35 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Vabljeni k ogledu oddaje 27 - Evropski magazin: Evropa v prehranski krizi na programu ARTE TV (v francoskem jeziku in v nemškem jeziku), ki z različnih zornih kotov prikazuje problematiko prehrane in prehranske politike v Evropi, v kateri sodeluje predsednica ZPS Breda Kutin.

  Oddaja je že na spletu 27 - L'Europe face à la crise alimentaire - Regarder l’émission complète | ARTE.

  Po začetku vojne v Ukrajini so se namreč okrepili "napadi" na strategijo "od vil do vilic" (načrt EU za pravičnejši, bolj zdrav in bolj zelen prehranski system). Lobiji, oblikovalci politik itd., ki strategije nikoli niso podpirali, so vojno v Ukrajini in njen vpliv na kmetijsko proizvodnjo izkoristili za poziv Komisiji, naj prekliče oziroma zaustavi načrtovane politične pobude, namenjene na primer ohranjanju narave in zmanjšanju uporabe pesticidov.

  Beri dalje (181 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Magneti kot neomejen vir energije Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 16. avgust 2022 @ 12:34 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Z magneti stopili korak bližje čistemu in skoraj neomejenemu viru energije
  Smo korak bližje čistemu in skoraj popolnoma neomejenemu viru energije. Znanstveniki so namreč odkrili način, kako nadzirati reakcije jedrske fuzije, ki bi v prihodnosti potencialno lahko napajala naš planet. Pri ustvarjanju jedrske fuzije na Zemlji so namreč začeli uporabljati magnete.

  Jedrska fuzija ali jedrsko zlivanje je pojem, ki poimenuje postopek združevanja dveh atomskih jeder v eno težje jedro. V tem procesu se masa obeh posameznih atomov nekoliko zmanjša, preostanek mase pa se tako pretvori v energijo. Gre za enak proces, ki napaja naše Sonce, kjer se atomi vodika zlijejo skupaj, da pod ogromno vročino in pritiskom tvorijo helijeve atome. 

  Beri dalje (260 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

  Brezalkoholno pivo in alkohol Pošlji članek prijatelju po e-pošti Slabovidnim prijazna stran Za tisk prijazna stran 
  torek, 9. avgust 2022 @ 15:00 CEST
  Uporabnik: Sonce

  ZPS: Številni potrošniki ne vedo, da tudi brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola
  Pivo je alkoholna pijača, po kateri Slovenci (pre)pogosto posežemo. Z leti postaja vedno bolj priljubljena tudi brezalkoholna različica. Tudi rezultati ankete, na katero je odgovorilo več kot 600 potrošnikov, kažejo, da je takih, ki nikdar ne pijejo brezalkoholnega piva (8 odstotkov), manj kot tistih, ki pijejo izključno brezalkoholno (18 odstotkov).

  Pivovarji pa ponujajo vedno več različnih izdelkov na osnovi piva, ki vsebujejo manj alkohola ali celo nič. Brezalkoholno pivo je po okusu precej podobno pivu in je tako lahko dobra alternativa za občasno poletno osvežitev. Še bolj pomembno pa je, da bomo z njim ohranili trezno glavo. Kot opozarjajo na ZPS pa potrošniki pogosto ne vedo, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje nekaj alkohola. Da pivo lahko imenujemo "brezalkoholno", vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka.

  Beri dalje (388 besed) 0 komentarjev.   
  Dodaj komentar 
  | More

    Hitro iskanje  
  Podrobnejše iskanje
   Aktualno  


   Prijava uporabnika ? 
  :

  :

  Nisi registriran uporabnik? Registrirajte se.
  Si izgubil svoje geslo?
   Pomoč  
  Klikni za pomoč pi registraciji.

   Zanimivo branje  


   Mesečni horoskop  

  Klikni sliko za vstop na mesečni horoskop .

  Klikni za ogled horoskopa

   SLIKA TEDNA  

  Klikni sliko za povečavo.

  Klikni sliko za povečavo.

   Druženje  

  Imaš vprašanje?
  Bi se rad pogovarjal?
  Delil znanje z drugimi?

  Vabimo vas, da obiščete različna področja na forumu svet pogovorov.

  Akutalno doma in globalno
  Osebna in duhovn rast

  Zdravje in prehrana
  Knjige & Filmi & Slike & Glasba
  Ekologija in gaja
  Dodaj svojo idejo za boljši svet
  Kje ti (si) lahko danes pomagamo?


   Na liniji so:  
  Gostje: 85

   Vreme  

  Vreme
  Več o vremenu

   Opisi in navodila  

  * Uredništvo

  Pomoč in navodila za obiskovalce Pozitivk
  * Če prijava ne deluje
  * Kje, kaj in kako na pozitivkah
   
  Predlogi, vprašanja, ideje:

  * Vprašanja za uredništvo
  * Ideje in predlogi za boljše pozitivke

  Navodila za članke in dogodke

  * Navodila za objavo člankov na pozitivkah
  * Navodila za objavo dogodkov na pozitivkah

  Opisi Pozitivk in Sončne pošte

  * O Sončevih pozitivkah
  * Namen in cilji pozitivk
  * Sodelujte pri ustvarjanju
  * O Sončni pošti

  Oglaševanje

  * Oglaševanje na pozitivkah
  * Objava dogodkov

  Pozitivke so ustvarjene v GeekLog 1.4.x!

  Sodelujte z nami pri ustvarjanju najboljšega časopisa v Sloveniji.

  Dobrodošli


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 5,48 seconds