Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Bosanske piramide
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     april 26 2009 20:10  (Prebrano 1923 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    UTVRĐENA STAROST PODZEMNOG LABIRINTA ISPOD PIRAMIDA U VISOKOM

    Jedna od vodećih svjetskih laboratorija za radiokarbonsko utvrđivanje starosti sa Instituta za fiziku Silesijanskog tehnološkog univerziteta iz Gliwica (Poljska), analizirala je uzorke stalaktita i stalagmita iz podzemnog tunelskog kompleksa „Ravne" iz Visokog.

    Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je otkrila 2005. da se ispod piramida u Visokom nalazi podzemna mreža sa desetinama bočnih prolaza. Nekoliko stotina metara tunelskog pravca koji vodi ka Bosanskoj piramidi Sunca je očišćeno i podgrađeno za posjete turista. U bočnim prolazima su otkriveni stalaktiti i stalagmiti čiji su uzorci poslani na analizu u poljski laboratorij.

    Stalagmit se formirao u kolapsiranom dijelu tavanice tunela što znači da je starost tunela daleko veća od starosti stalagmita.

    Prof. Dr. Anna Pazdur je potpisala izvještaj laboratorije u Poljskoj u kome se ističe da je starost stalagmita 5080 godina (+/- 75 godina). Na ovaj način tunelski kompleks u Visokom daleko premašuje po starosti ostale kulture na tlu BiH iz prošlosti: i srednjevjekovnu bosansku državu (800 godina), i antički Rim (2000 godina), antičku Grčku (2500 godina), Ilirska plemena (2800 godina) i Butmirsku kulturu (4600 godina).

    Starost od preko pet hiljada godina je minimalna starost tunela; datum gradnje ovog inžinjerskog kompleksa još nije utvrđen. Fondacija nastavlja sa multidisciplinarnim naučnim pristupom u obradi ovog arheološkog nalazišta.

    Kompletan izvjestaj na linku:
    http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/utvrdjena-starost-podzemnog-labirinta-ispod-piramida-u-visokom.html


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     november 10 2010 20:19   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    MEKI TORABI POSJETIO BOSANSKE PIRAMIDE

    Poznati marokanski iscjelitelj i zasigurno najpopularnija osoba na Balkanu ovih dana, Mekki Torabi posjetio je Bosansku dolinu piramida. Domacin mu je bio voditelj projekta istrazivanja dr. sci. Semir Osmanagic. I pored cinjenice da ga dnevno u Sarajevu posjecuje izmedju dvadeset i pedeset hiljada posjetilaca, odlucio je da jedan dan posveti arheoloskim lokacijama u Visokom na kojima radi Fondacija “Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca”.

    Mekki Torabi svakodnevno prakticira lijecenje energijom i tek dodirom postavlja dijagnoze. Daje nadu hiljadama oboljelih sirom svijeta i iz dana u dan raste broj onih koji imaju medicinske dokaze da im je upravo Torabi pomogao u izlijecenju. Poznat je po tome sto tretmane ne naplacuje jer je, kako kaze, dar lijecenja ljudi dobio i mora ga poklanjati. Energija koju emitira dokazano mijenja sastav vode onog trenutka kada je Torabi dohvati ili blagoslovi. Svojevremeno je protiv njega ustao medicinski establisment Maroka, ali je sam kralj Maroka Torabija uzeo u svoju zastitu.

    S obzirom na sve navedeno, s nestrpljenjem se ocekivao njegov susret s Bosanskom piramidom Sunca i podzemnim labirintom na kojima su ruski geofizicari i hrvatski fizicari vec ranije ustanovili postojanje odredjenih elektromagnetnih anomalija.

    Tokom jednosatnog obilaska mreze podzemnih tunela i prostorija “Ravne”, Torabi je cesto zastajao i davao komentare. Govorio je o ljudima koji su pravili ovaj podzemni labirint i smjeni geoloskih i antropoloskih djelovanja u tunelima. Pomenuo je prisustvo barem dvije razlicite civilizacije: jednu koja je pravila tunele i piramide i drugu koja nije bila u stanju objasniti tajne ovog kompleksa vec ga je odlucila sakriti.

    Torabi je istakao da pored megalita K-2 mora postojati centralni megalit koji se nalazi u pravcu piramide. Istakao je da se ispod megalita nalaze podzemne vode koje su ljekovite. Pored vec otkrivenog podzemnog jezera izjavio je da postoji jos nekoliko podzemnih jezera. U podzemnoj galeriji povrsine 50 kvadratnih metara ustvrdio je da je nivo energije 17 puta veci od nivoa na povrsini i da je ta prostorija imala funkciju ljecilista. U trecoj prostoriji, do koje se trenutno doslo ciscenjem, Torabi je rekao da predstoji jos mnogo posla, ali da se u ovom kompleksu kriju tajne koje ce promjeniti buducnost Bosne i Hercegovine. Ocekuje da u narednim godinama Visoko postane svjetski centar turizma.

    U podnozju Bosanske piramide Sunca marokanski iscjeljitelj je odmah prokomentirao da “ovo nije prirodno uzvisenje”. Misljenja je da postoje dva ulaza u piramidu, jedan kroz tunele na kojima radi Fondacija, a drugi vodi ispod rijeke.

    Torabijev zakljucak je da je osnovna svrha Bosanske piramide Sunca bila regeneracija koja se postizala zahvaljujuci velikim kolicinama energije.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 1,75 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 08:23

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 2,20 seconds