Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Izobraževanje, zaposlitev, kariera, poslanstvo Nov topic Pošlji odgovor
     SELEKTIVNOST VPISA V SREDNJO ŠOLO
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Yoda
     januar 18 2011 22:25  (Prebrano 1609 krat)  
    Forum Rimska cesta
    Rimska cesta

    Status: neprijavljen

    Registriran: 03/26/09
    Posts: 848


    Kriteriji in selektivnost pri prestopu iz osnovne šole v želeno srednjo šolo bi vsekakor morala biti odprta in sprejemljiva družbena tema za najširši krog družbeno angažiranih ljudi. Še najmanj je sprejemljivo stališče da je to ozko strokovno vprašanje, ki nima mesta v široki javni in zasebni obravnavi. Koneckoncev smo starši tangirani in naši otroci uporabniki teh domnevno visokosofisticiranih strokovno izbranih in utemeljenih rešitev šolskega sistema.
    Ampak izkušnje iz neformalnega razgovora z vodilnim delavcem v šolskem sistemu pokažejo drugačno sliko.

    Naj povem svoje laično, toda logično stališče glede ene izmed neusklajenosti, ki je resda morda samo formalno nelogična, morda pa tudi vsebinsko ni najprimernejša. Gre za to da so srednje šole iste vrste pri vpisu različno rangirane, oziroma imajo različno selekcijo pri vpisu.
    Vzemimo običajne gimnazije. Selektivni kriterij pri vpisu je določen s točkami, ki jih prinese učenec iz osnovne šole. Točke so za različne gimnazije različne, kar pomeni da so te gimnazije v najsplošnejšem smislu tudi različne.V redu, to je mehanizem regulacije ponudbe in povpraševanja za te gimnazije. Ni nujno da je tudi popolnoma adekvaten mehanizem kvalitete teh gimnazij. Ampak se to morda kar privzame. Dobro.

    Gimnazije so torej različne, če ne drugače vsaj na trgu! Ja celo ugledni šolniki tržni mehanizem kar privzamejo kot ekvivalent kvalitativnega pedagoškega mehanizma. Kam smo prišli ? Ampak ta tržno – pedagoški mehanizem vpisne selekcije v srednje šole bi še bil do neke mere sprejemljiv če ne bi bilo tu popolne neusklajenosti s sistemom dodeljenih točk na zaključku osnovne šole! Namreč zadostuje poštevanka do 3 da sklepamo po analogiji na srednje šole da tudi osnovne šole potemtakem pač ne morejo biti čisto enake. In če je temu tako potem točke dobljene na različnih osnovnih šolah ne morejo biti med sabo ekvivalentne.
    To pa poenostavljeno povedano pomeni da šolarji nimajo pravega merila svojih možnosti na določeni srednji šoli imajo samo kvoto točk, ki jim je formalno potreben in zadosten pogoj za vpis na določene srednje šole za določene druge pa ne.

    V kolikor se motim mi naj kakšen umirjen in uravnoteženo nepristranski pedagoški strokovnjak ki bi se čutil izzvanega razloži mehanizem, ki zagotavlja ekvivalenco točk v različnih osnovnih šolah. Priznam da me je na to neusklajenost v debati opozoril kolega, ki tudi ni iz pedagoške stroke. In noben od naju glede tega točkovanja tudi ni osebno prizadet zaradi vpisa lastnih otrok. Torej sva popolnoma nepristranska opazovalca, ki samo logično razmišljata. Vseeno pa sem doživel da me je vodstvena oseba iz pedagoških krogov nadrla in mi »ponudila dežnik« ko sem skušal o tem vprašanju razpravljati kot nepristranski družbeno angažiran sogovornik (bilo pa je jasno toda megleno…).

    Še enkrat bom poudaril svoje mnenje da taka vprašanja ne bi smela biti domena ekskluzivnih zaprtih strokovnih krogov, ki potem ponujajo svoje storitve po ključu vzemi ali pusti. Ne bom se skliceval na davkoplačevalske argumente pač pa na to da je izobraževanje še kako pomembna skupna javna dobrina. Smatram za nesprejemljivo tako ravnanje in stališče kateregakoli šolnika, ki rezultira in se kaže v nekakšni strokovni introvertnosti, zagledanosti vase, samozadostnosti, nedotakljivosti, vzvišenosti tako posameznih pedagoških delavcev, kot tudi sistema.


    Profil
    Quote
    Gost: M
     januar 19 2011 00:09   



    Srednje šole so glede na ponudbo izobraževanja že kar nekaj let v razponu. Ni vseeno za katero gimnazijo kandidiraš, saj se med sabo razlikujejo tudi po zahtevnosti znanja. Pomeni, da je potrebno ekvivalenco iskati predvsem v znanju. Srbske privatne šole vključujejo že v osnovni šoli več tujih jezikov, da o privatnih gimnazijah ne govorimo. Če se ponaša »balkan express« s tako »vzvišenim« asortimanom izobraževanja, potem je potrebno vedeti, da je potrebno srednješolsko ekvivalenco izključiti že v samem startu. Ko postane znanje koherento z žepom, je vprašanje logike nesmiselno. Elitizirani estradi je pisana na kožo.


    Quote
    Gost: gost
     januar 19 2011 08:30   


    V šentflorjanski dolini so bili, so in bodo vedno trije glavn: fajmošter, dohtar in gospod učitelj. Tu tradicionalno, zgodovinsko in znanstveno presegamo sodoben tržni sistem in smo v večnem kvazi podeželskem zaprtem sistemu. Dogma o vzvišeni odlikovanosti omenjenih treh elit večno emanira iz njih samih in tako ustvarja to nesmrtno idilo tukajšnjega življa.


    Quote
    Forum generiran v : 1,48 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 11:45

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,84 seconds