Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-mar
  • VegaFriday v Piranu

  • nedelja 31-mar
  • Razširjeni vid

  • ponedeljek 01-apr
  • Spekter. 70 let Zbirke UGM

  • sreda 03-apr
  • 22. PRO PR konferenca: vodenje v komunikaciji
  • Znebite se svojih starih telefonov in tablic
  • Med naravo in kulturo

  • sobota 06-apr
  • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

  • nedelja 07-apr
  • Polna luna

  • sreda 10-apr
  • Človek in čas

  • petek 12-apr
  • Mikis Theodorakis: Grk Zorba

  • nedelja 14-apr
  • Razširjeni vid

  • sreda 17-apr
  • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
  • Razstava interspace

  • petek 19-apr
  • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

  • sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Zdrava prehrana, zdravilna zelišča, dobri recepti,... Nov topic Pošlji odgovor
     Naravni vitamini vs. umetni vitamini?
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Gost: Stane
     september 04 2008 07:13  (Prebrano 8734 krat)  


    Pozdravljeni!

    Danes sem zasledil zanimiv članek s področja prehranskih dopolnil, najdete ga na http://www.finance.si/222022?src=pj030908. Glede na to, da se tudi z ženo ukvarjava s tem področjem, vam lahko povem, da govori o eni najpomembnejših stvareh pri vitaminih, razliki med sintetičnimi in naravnimi vitamini. Uživajte!

    Če linka ne morete odpreti, je tukaj še copy/paste:

    ----------------------------------------
    Vam zmanjkuje goriva? Pazite, vsako ni dobro!

    Pozorno preverjajte, iz česa so prehranska dopolnila, s katerimi polnite svoje preobremenjeno telo. Včasih se pomembna razlika skriva že v eni sami črki v deklaracijah proizvajalcev.

    V avtomobilih so poskrbeli, da vemo, kdaj peljemo v previsokih obratih. Tudi za vsak stroj v proizvodnji vemo, kakšne obremenitve prenese, in skrbimo, da ga ne bi prehitro obrabili. Naše telo pa je stroj, ki nima jasno označenih "rdečih " obratov. Tako ga pogosto obremenjujemo, ne zavedajoč se, da je poraba in obraba daleč nad normalno.

    Tako kot avto porabi več goriva, ima tudi vaše telo pri izjemnih naporih (kar je skoraj vsak delovni dan managerja) neprimerno večjo porabo. Gorivo, ki ga telo pospešeno kuri, v tem primeru žal niso kalorije (to bi bilo lepo!), temveč dragoceni vitamini, rudnine, aminokisline in predvsem voda.

    Preverite raven vode!

    Stres nas dobesedno ožame. Ko smo pod stresom, kar bi po slovensko povedali tudi pod pritiskom, so pod pritiskom tudi vsa naša tkiva, iz katerih se izstisne več vode, kot bi to bilo normalno. Vsaka stresna situacija nas tako oropa vsaj za pol litra vode. In zato je ravno voda prva snov, ki jo vaši "mašini" zmanjka. Če vam je zmanjka v avtu, bo zakuhal, če pa nam jo zmanjka v telesu, se bodo podrle skoraj vse funkcije od prebave, pritiska, holesterola, delovanja srca in živčevja.

    Če vodite sestanke, prezentirate, predavate... potem bo vaša poraba vode v teh dneh celo podvojena.

    Zato je prva navada, ki vam bo rešila življenje, da na mizo postavite kozarec z vodo, ki jo boste po požirkih pili čez ves dan.

    Ali potrebujemo prehranska dopolnila?

    O povečani porabi vitaminov in rudnin danes verjetno slišite na vsakem koraku. Največ od tistih, ki vam poskušajo na tak račun prodati zelo draga prehranska dopolnila. Pa je res, da telo ne more vsega, kar potrebuje, pridobiti z navadno prehrano?

    Odvisno je od tega, kaj je za vas navadna prehrana. Če ste pripravljeni svoji prehrani dodati veliko svežega sadja in zelenjave, svoje telo nekajkrat na teden počastiti s sveže iztisnjenimi sokovi, če se navadite uživati kalčke in si priskrbite ekološko pridelana živila, potem lahko shajate tudi brez dodatkov.

    Če se vam opisano zdi neuresničljivo in bolj po modi vaše stare mame, potem si boste morali luknje mašiti z dodatki, ki bodo, upajmo, dovolj kakovostni, da jih telo lahko uporabi.

    Kako vedeti, česa je zmanjkalo?

    Pretirani napori in stres odprejo vse vaše "ventile " in dragocena hranila iz telesa spuhtijo z neverjetno hitrostjo. Težava je v tem, da ne moremo z gotovostjo ugotoviti, kolikšna je zaloga posamičnih snovi.

    Zagotovo so prvi na udaru vitamini A, E in C, ki so obenem tudi močni antioksidanti.

    Vitamin C lahko jemljemo v precej velikih odmerkih brez posebnega tveganja, da bi pretiravali (če imamo zdrave ledvice), pri vitaminih A in E pa se lahko hitro zaplete. Oba vitamina sta topna v maščobah in ju telo v primeru presežka akumulira.

    Vitamin A: Pazite, prav deluje le v "timu"

    Obstaja cela paleta provitaminov A in raziskave kažejo, da lahko ločeno jemanje beta-karotena, kar ponuja večina pripravkov, v telesu deluje toksično.

    Dejansko bi morali jemati celotni spekter alfa, beta, gama in drugih karotenov, ki šele "v timu" uspešno opravijo nalogo v našem telesu. V naravni "timski" obliki jih najdemo v korenčkovem soku, klamatski algi, ječmenovi travi... Če uživamo sveže iztisnjen korenčkov sok, lahko opazimo, da se po okusu, videzu in sočnosti korenje zelo razlikuje. Tisto, česar ne moremo opaziti s čutili - je pa najpomembnejše - je, da sta njihova zaloga provitamina A in antioksidativni potencial zelo različna. Tako so študije pokazale, da je ekološko pridelani korenček 260-krat močnejši antioksidant od konvencionalno pridelanega. Dobro ste prebrali: 260- krat! Če nimate ekološko pridelanega, je edina primerljiva zamenjava izvleček ekološkega korenčka v prahu, ki ga najdete v specializiranih trgovinah, kot so Sanolabor in zeliščne lekarne.

    Vitamin E: Zakaj bi uživali nafto?

    Z vitaminom E so zapleti še večji. Industrija ga rada sintetizira iz nafte, kar nima veliko skupnega s tistim, kar naše telo potrebuje. Večina pripravkov na trgu vsebuje sintetični vitamin E, njegovo delovanje pa utegne biti zelo sporno. Eno največjih študij, ki je želela preveriti zaščitno delovanje vitamina E, so morali celo prekiniti pred zaključkom zaradi nepričakovanih stranskih učinkov povečanih doz na testirance. V študiji so testirali izdelek, narejen s sintetičnim vitaminom E, za katerega mnogi naturopati že dolga leta svarijo, da se v telesu obnaša prav nasprotno z našim pričakovanjem. Namesto antioksidativno učinkuje oksidativno!

    Načeloma vitamin E predstavlja odlično zaščito za srce in ožilje, vendar to drži le za naravne oblike, ki se pridobivajo iz pšeničnih kalčkov. Na trgu je sicer tudi nekaj izdelkov, ki ponujajo vitamin E iz soje in cenejših sestavin. Ker so pšenični kalčki dragocena surovina, je na tem področju tudi veliko zavajanja. Če kupujete olje pšeničnih kalčkov ali suhi izvleček prešničnih kalčkov, potem veste, pri čem ste. Vendar bodite pozorni na napise. Kapsule z oljem pšeničnih kalčkov so zelo pogosto kapsule z umetnim vitaminom E, ki jim je dodano nekaj olja pšeničnih kalčkov. Na ovojnici bo napisano: "Vitamin E, olje pšenišnih kalčkov". Popolnoma druga zgodba je, če je to vitamin E iz olja pšeničnih kalčkov. Zato bodite pozorni pri branju ovojnin kapsul, ali posegajte po osnovni obliki, kot je olje.

    Vitamin C: Preberite, iz česa je

    Podobna pozornost velja tudi pri uživanju vitamina C. Umetni vitamin C nima nič skupnega z limonami, ki so pogosto narisane na ovojnini. Dejansko se pridobiva s tuši acetona v nikljevem katalizatorju. Razlika v ceni pridobivanja naravnega ali umetnega je tisočkratna. Zato vsak, ki mu uspe prodati umetnega po ceni naravnega, ustvarja bajne dobičke. In teh je zelo veliko.

    Največji naravni vir tega vitamina je karibska češnja acerola. Če kupite prah acerole ali tablete, narejene iz posušene acerole, ste dobili dobro vrednost za svoj denar. Podobno kot pri vitaminu E, je tudi pri vitaminu C zavajanje skrito v eni črki. Ni vseeno, ali je vitamin z acerolo ali iz acerole. Namreč, večina pripravkov temelji na umetno sintetiziranem vitaminu C, ki mu dodajo kakšen odstotek acerole ali drugih naravnih snovi, da bi bila vtis in cena čim višja. Zato berite zelo pozorno. Če je na prvem mestu beseda vitamin C brez razlage vira, ste lahko prepričani, da kupujete sintetiko, ne glede na dolg seznam morebitnih naravnih snovi, ki jih navajajo v nadaljevanju. Kot verjetno veste, zakonodaja proizvajalca obvezuje, da napiše sestavine v padajočem vrstnem redu, ni pa vam dolžan povedati, koliko je česa. To v praksi pomeni, da je lahko umetnega vitamina C 95 odstotkov, vseh drugih naravnih sestavin, ki so na dolgo in široko opisane, pa komaj za vzorec.

    Če pa piše vitamin C iz acerole, to pomeni, da je vitamin dejansko pridobljen iz tega vira. Seveda, če je deklaraciji mogoče verjeti.

    Komu verjeti?

    Celostnega preverjanja sestavin so deležna le registrirana zdravila, vitaminski pripravki pa mednje praviloma ne sodijo. Če gre za registrirana prehranska dopolnila, so pravila igre veliko bolj ohlapna. Deklaracija se mora skladati s sestavo, vendar proizvajalcem ni obvezno navesti vira uporabljenih vitaminov in rudnin, kaj šele njihove dejanske učinkovitosti. Ravno učinkovitost pa je tisto, kar ločuje dobre od slabih izdelkov. Tako kot vaš avto ni tona nametanih delov, tudi vitamini, pri katerih so stlačili v eno kapsulo teoretično veliko snovi, v praksi pogosto ne delujejo. Zato so dnevni priporočeni odmerki v praksi zelo malo vredni. Nastali so na osnovi meritev pogosto zelo neučinkovitih izdelkov. V praksi pa lahko telo z veliko manjšo količino naravnih snovi dobi vse, kar potrebuje.

    Največ obljub brez pokritja je v mrežnih prodajah, ki jih je v Sloveniji vse več. Za zelo veliko denarja in ob ustni zgodbi, ki vam jo nikoli ne bodo dali črno na belem, boste pogosto dobili enako kakovost prehranskih dopolnil, kot jo najdete na policah vsakega supermarketa. Praviloma ima vsaka izmed teh verig nekaj kakovostnih izdelkov, ob katerih se potem "šlepa" še cela vrsta manj kakovostnih.

    Kaj izbrati?

    Najbolj varna strategija je uživanje naravnih superživil. Naj vas številke ne zavedejo. Če je narava v eni rastlini, kot je aloe vera, klamatska alga ali ječmenova trava, že ustvarila 150 učinkovin, potem so le te odrasle skupaj, skupaj so premagovale težave in skupaj bodo to počele tudi v vašem telesu. So kot dunajski filharmoniki, ki že desetletja vadijo in nastopajo skupaj. Popolnoma drugače pa zveni glasba sicer šolanih glasbenikov, ki se prvič najdejo na enem mestu.

    Že kot solisti se sintetizirane snovi ne morejo primerjati z naravnimi. O tem, da bi v vašem telesu zaigrali kot dober orkester, pa raje pozabite.

    Zato si vse, kar potrebujete, priskrbite iz kakovostnih sokov, superživil, uživanja naravnega olja pšeničnih kalčkov, preverjeno naravnih vitaminov, naravnega pivskega kvasa... Ceneje bo, učinkovalo pa bo občutno bolje in ne boste tvegali stranskih učinkov.

    Avtorica: Sanja Lončar

    Članek je objavljen v reviji Manager, julij 2008 [+]


    Quote
    Gost: Jana
     december 08 2008 17:47   



    Wau, to pa sploh nisem vedla. Torej vse šumeče tablete stran, ali kako?

    A je potem sploh dovolj, če pijem samo sveže iztisnjene sokove, glede na to da ni eko sadje in zelenjava?


    Quote
    A
     december 08 2008 22:26   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Jana, jaz sem 100% da šumeče tablete vsaj tiste, ki so na razpolago v "kao" lepota in zdravje trgovinah in "zdravih" oddelkih supermarketov niso ravno stvar, ki bi jo priporočal za vsakodnevno uživanje.

    Še pri tabletkah, ki jih dobimo v lekarni, vam bodo lekarnarji sami povedali, da je med umetnimi in naravnimi vitamini precejšna razlika, ne le v ceni. V leakrnah imajo sicer samo dve vrsti naravnih vitaminov, pa da ne bom delal reklame, je najbolje da povprašate kar njih.

    Malo boljšo izbiro imate v tamalih eko bio trgovinicah, ki jih je kar nekah v Sloveniji, kjer vam bodo znali tudi svetovati, glede količin in pravih dodatkov za vaše težave.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Nan
     december 08 2008 22:54   
    Forum Rimska cesta
    Rimska cesta

    Status: neprijavljen

    Registriran: 01/26/08
    Posts: 767

    Ima kdo izkušnje s Activ-H in MAP-om? Proizvaja GOH (Generations of health).


    Profil
    Quote
    Gost: JK
     december 14 2008 22:56   


    Umetni vitamini ne samo da se neučinkovito absorbirajo v telo, pogosto so tudi toksični. Nekateri strokovnjaki so mnenja da je največji delež vitaminskih izdelkov larifari in zavajanje ljudi. Zelo priporočam naslednji video NEVER BE SICK AGAIN
    http://www.consciousmedianetwork.com/members/rfrancis.htm

    Na razpolago pa so številni naravni dodatki prehrani:
    različne alge,
    Kieselerde/kremenka (za kosti, zobe, kožo)
    pivski kvas
    cvetni prah (baje eno najhranljivejših naravnih živil na zemlji)
    itd.

    In zakaj bi človek kupoval vitamin C, če si lahko naredi limonado?!


    Quote
    A
     december 14 2008 23:29   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Nan jaz mam Aktiv H in je dober, včasih če mal pretiravam z aktivnostmi, in pade odpornost, al pa smo pod stresom precej pomaga.

    Načeloma pa sem jaz proti temu, da bi stalno jedu vitamine, antioksidante..., pa ne glede na to kaj in iz česa so Wink
    Ampak vzamem samo kadar mi nekako to sporoči telo.



    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Nan
     december 15 2008 10:09   
    Forum Rimska cesta
    Rimska cesta

    Status: neprijavljen

    Registriran: 01/26/08
    Posts: 767

    Potem ti priporocam se MAP,zelo fino,neagresivno podpre pocutje in odlicno upliva na vitalnost. Sicer,telo samo pove kako in kaj in kdaj zeli biti tudi "nevitalno",


    Profil
    Quote
    Nan
     december 15 2008 10:26   
    Forum Rimska cesta
    Rimska cesta

    Status: neprijavljen

    Registriran: 01/26/08
    Posts: 767

    Da bolj natačno povem, nič ne priporočam, samo izražam pozitivno mnenje


    Profil
    Quote
    Gost: savy
     junij 10 2010 12:03   


    Zanimivo ja.. Res je, sintetični vitamini povzročijo, da nekatere začne boleti glava.. Zanimivo je tudi, da če usmerimo svetlobo skozi naravni vitamin, se bodo žarki ob prehodu skozi vitamin le rahlo lomili, če to isto storimo s sintetičnim, pa se bo svetloba razdelila na dva snopa žarkov.


    Quote
    Gost: Gost
     junij 11 2010 21:43   


    Hvala, zelo zanimiva tema, prej tega nisem vedel.


    Quote
    linus
     junij 12 2010 23:02   
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 02/20/10
    Posts: 1

    Hello.
    Članki Lončarjeve so seveda strokovni in podkrepljeni s študijami??????

    C6 H8 O6 je kemična formula askorbinske kisline. Je naravna ali sintetična??????
    Napišite tudi katera podjetja izdelujejo vitamin C po metodi, ki jo omenjate!

    "Večina pripravkov na trgu vsebuje sintetični vitamin E, njegovo delovanje pa utegne biti zelo sporno."
    Gospa Lončar, navedite proizvajalce teh večine pripravkov in kaj natančno pomeni "utegne biti zelo
    sporno"?

    Članki Lončarjeve o vitaminih niso nič drugega kot trobljenje v isti rog z nasprotniki zdravega življenja in zdravljenja z vitamini, to je farmacijo!

    Have a healthy day.
    Linus


    Profil
    Quote
    Forum generiran v : 7,70 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CET. Ura je 02:06

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 8,17 seconds