Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • sreda 01-maj
  • Med naravo in kulturo

  • petek 03-maj
  • Človek in čas

  • nedelja 05-maj
  • Razstava Interspace

  • sreda 08-maj
  • Razširjeni vid

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  • četrtek 23-maj
  • Povabilo za sodelovanje na Veselem dnevu prostovoljstva 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Okolju prijazno, eko & bio... Nov topic Pošlji odgovor
     Čebele, vsak dan jih umre miljarda ???
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     april 26 2009 20:03  (Prebrano 2208 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Kriza, hujša od gospodarske?

    Lani je v Sloveniji pomrla najmanj polovica čebel, vendar tudi letos ne kaže nič bolje. Medtem tudi po svetu vsak dan nepojasnjeno umre približno milijarda čebel. Kaj se dogaja?

    KAJ SE DOGAJA?

    Čebele so najpomembnejše žuželke na svetu, kar se tiče pridelave hrane. Sodelujejo namreč pri nastanku več kot 90 vrst sadja in zelenjave. Po nekaterih podatkih naj bi bil najmanj vsak tretji proizvod, ki ga zaužijemo, pridelan z njihovo pomočjo. Pri tem ne gre zgolj za prehranske proizvode rastlinskega izvora, ampak tudi za meso. Če bi čebele izumrle, bi hitro ostali tudi brez mesnih izdelkov, saj bi zmanjkalo krme za živali. Glede na to, da oprašujejo tudi bombaževec, pa bi zmanjkalo tudi bombaža in oblačil, narejenih iz te tkanine.

    V Sloveniji je lani nepojasnjeno umrla najmanj polovica čebel. O teh ocenah je sicer težko govoriti, saj je v naravi tudi veliko divjih čebel, nad katerimi nimamo nadzora in tako pomorov ne moremo opaziti. V vsakem primeru so slovenski čebelarji zabeležili pomor okrog 70 tisoč čebeljih družin, kar je približno tri milijarde čebel. Njihovo število naj bi doseglo že kritično mejo, ki še zagotavlja zadostno opraševanje. Tudi ohranitev kranjske čebele bo ob takšnem trendu ogrožena.

    10 milijard funtov za raziskave

    S podobnimi težavami se srečujejo po vsem svetu. V Veliki Britaniji je čebelarjem prekipelo, zaradi česar so od parlamenta zahtevali, naj financira raziskave o vzrokih za pomore čebel, ki so jih označili za večjo nevarnost, kot je trenutna gospodarska kriza.


    In jim je uspelo. Vlada je raziskavam namenila 10 milijonov funtov, ki jih bodo vložili v raziskovanje, zakaj čebele in ostali insekti, kot so metulji in vešče, tako množično poginjajo. Po njihovem mnenju gre za bolezni, ki so se močno razširile v zadnjem desetletju, in okoljevarstvene probleme, kot so toplejše zime in bolj mokra poletja. Vendar pa hočejo biti pred ukrepanjem prepričani v vzroke.

    Kriv parazit?

    Medtem španski raziskovalci trdijo, da so našli vzrok tako imenovanega sindroma propada čebeljih družin (Colony Collapse Disorder oziroma CCD). V dveh čebelnjakih so nameč izolirali edinega patogenega parazita, ki naj bi bil kriv za pogine čebel – Nosema ceranae. Svoje izsledke so objavili v strokovni reviji Environmental Microbiology Reports, kjer so zapisali, da gre za prvo povezavo tega parazita in pojava CCD. Za to ponujajo tudi rešitev: kolonijo je treba zdraviti s fungicidom fumagilin, ki prepreči pomor in uniči infekcijo.

    Parazita so sicer že prej povezovali z umiranjem čebel, a ne z množičnimi pomori celih družin.

    Strokovnjak za čebele z univerze Manitoba v Winnipegu Rob Currie je kljub temu skeptičen. Ugotovitve se mu zdijo zanimive, a neuporabne za Severno Ameriko, kjer se prav tako soočajo z množičnimi pomori. "Vrsta Noseme v Španiji je precej nevarna in lahko res povzroči smrt čebel, vendar pa v Kanadi ti paraziti niso takšni." Zato je prepričan, da se španske raziskave ne da aplicirati na ves svet.

    Težave s konsistentnostjo

    Večina strokovnjakov tako pomore pripisuje dvema dejstvoma: zastrupljanju narave z insekticidi in pesticidi ter infekcijam, ki jih sprožajo bakterije in virusi. Vendar pa obstaja zanka: včasih sta bila prisotna oba faktorja, pa do takšnih pomorov vseeno ni prihajalo. Strokovnjaki se v glavnem strinjajo, da nekaj očitno napada njihov imunski sistem oziroma odpornost na bolezni, zaradi česar so bolj občutljive na te vplive. Vzrok bi lahko bil nekakovostna prehrana in slabi življenjski pogoji.

    Slaba prehrana? Mogoče res zveni nenavadno, saj čebele jedo zgolj nektar in cvetni prah, vendar pa gre za vprašanje raznovrstnosti. Čebele namreč nimajo več toliko različnih cvetov, saj smo ljudje drastično posegli v njihov življenjski prostor. Na ogromne površine tako sadimo samo po eno kulturo, ki postane edina sestavina na čebeljem jedilniku. To pa je samo ena od teorij.

    Telefoni in kemikalije iz letal

    Veliko znanstvenikov se strinja, da bi nas v pomanjkanje hrane lahko pripeljala zgolj naša ljubezen do mobilnih telefonov. Čebele po njihovem mnenju namreč izginjajo prav zaradi sevanja, ki ga povzročajo mobilniki, oddajniki in ostale podobne naprave. Sevanje naj bi zmedlo njihov navigacijski sistem, zato se čebele več ne znajo vrniti v svoj panj. Nemški raziskovalci naj bi tako že pred leti dokazali, da se vedenje čebel ob električnih vodih spremeni, pred nedavnim pa je Jochen Kuhn z univerze Landau izvedel raziskavo, s katero je dokazal, da se čebele nočejo vrniti v svoj panj, če v bližino nastavi mobilne telefone.

    Priljubljena teorija, ki pa za zdaj ni podprta z nikakršnimi znanstvenimi dokazi, je teorija o tako imenovanih kemičnih repih letal. Običajno sicer sledi, ki jo pušča letalo za sabo, rečemo kondenzacijska. Na nekaj tisoč metrih namreč vlaga, ki jo za seboj pušča letalo, kondenzira. Zadnje čase pa se pogosto govori o t. i. chemtrails oziroma kemičnih sledeh. Teorija tako govori o domnevnem poskusu ameriške vlade, s katerim hočejo zmanjšati globalno segrevanje, zato z letali v zrak spuščajo posebno mešanico kemikalij, ki med drugim vsebuje barijeve soli in aluminij. Snov naj bi se razpršila po nebu in ustvarila nekakšne umetne oblake ter na ta način odbijala žarke v vesolje. Izjemno škodljiva pa naj bi bila ob padcu na tla, tako za ljudi, ki naj bi poročali o številnih zdravstvenih težavah, kot tudi za čebele, ki zaradi tega po mnenju mnogih umirajo.

    Še vedno najverjetnejši vzrok pesticidi

    Najbolj verjetna pa je še vedno teorija, da čebele umirajo zaradi prekomerne in nepravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev, kot so pesticidi in insekticidi. Ti naj bi bili nenazadnje krivi tudi za zadnji pomor, ki se je zgodil pred dnevi v Podovi. Polemike o tem, ali so nekatera upravičeno dovoljena ali ne, pustimo za drugič. Gotovo pa je, da je lobi proizvajalcev teh sredstev zelo močan, zato jim zakonodaje, ki bi jih dovoljevala, ni nemogoče izsiliti. Edina rešitev je torej previdna in pravilna uporaba, za kar lahko poskrbijo samo kmetovalci. Ali pa kmalu ne bodo imeli več dela.

    vir: http://24ur.com/novice/slovenija/kriza-hujsa-od-gospodarske.html


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     april 26 2009 20:07   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Dodajam dva luštna komentarja iz zgoraj omenjene spletne strani:

    "Zadnje čase pa se pogosto govori o t. i. chemtrails oziroma kemičnih sledeh. Teorija tako govori o domnevnem poskusu ameriške vlade, s katerim hočejo zmanjšati globalno segrevanje, zato z letali v zrak spuščajo posebno mešanico kemikalij, ki med drugim vsebuje barijeve soli in aluminij. Snov naj bi se razpršila po nebu in ustvarila nekakšne umetne oblake ter na ta način odbijala žarke v vesolje. Izjemno škodljiva pa naj bi bila ob padcu na tla, tako za ljudi, ki naj bi poročali o številnih zdravstvenih težavah, kot tudi za čebele, ki zaradi tega po mnenju mnogih umirajo."

    NE MOREM VERJET! Nisem si mislil - čeprav sem že vrsto let upal in si želel - da se bodo celo pristranski in pokupljeni mediji kdaj upali napisati kaj o CHEMTRAILIH.
    Mogoče ima kaj s tem tudi odlična aktivistična akcija po večini držav, kjer so začeli anonimni storilci pisati po tleh ter sprejati po stenah ogromna sporočila ala "Glejte v nebo!" ali "Googlajte chemtrails!" ter lepiti nalepke "CHEMTRAILS" po koših in klopeh... Vsem tem, ki so udeleženi pri tem, izrekam mojo iskreno in najglobjo hvaležnost in zahvalo - vi ste tisti, ki budite svet za grozo, ki se vsaki dan izvaja nad nami.
    Da, chemtraili in ogromen porast mobitelov in baznih postaj so GLAVNI RAZLOG za smrt čebel!
    Tistih 10 mio bo mogoče kaj premaknilo, samo glede na vpletenost državnih, vojaških in farmacevtskih interesov v tej zadevi, bodo ta denar zafučkali in prikrili kakršnekoli rezultate; na koncu bomo spet poslušali, da so "najverjetneje" krivi pesticidi in zajedalci ter da se trudijo priti zadevi do dna. Hja, saj ko bo zmanjkalo hrane in bombaža, se bodo pa zaprli za 30 let v svoje bunkerske komplekse in živeli od podzemnih farm, medtem ko bo zunaj vladal kaos.
    Naloga naslednikov naslednjih pogubljenih generacij bo, da tega ne pozabijo in čakajo, da se bodo krivci spet prikazali iz svojih lukenj - potem pa bo sledilo maščevanje, vendar mi tega verjetno ne bomo več doživeli. Dosti sreče v prihodnjih letih želim vsem tukaj - potrebovali jo boste.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     april 26 2009 20:08   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    resitve za clovestvo in naravo ne bo toliko casa dokler bo globalizacija in centralizem moci na enem mestu. Ce se nekje lokalno pojavijo tezave kot je sedaj primer z cebelami, enostavno predolgo traja da pridejo informacije do tistih ki imajo vzvode resevanja problemov. Prvo bi morali decentralizirati oblast, ki bi se zozila na vaske skupnosti. Ce bi bila moc lokalna bi se problemi ki se zgodijo lokalno dosti bolje in efektivno resevali. Tako pa smo price primerom ko telebanom v bruslju opitim od oblasti, ob vsem denarju, ugodnostim in pozrtijam enostavno dol visi za perece probleme lokalnih skupnosti.
    Njihov interes ni, kako sluziti evropski skupnosti pac pa poiskati nacine za kontrolo ljudi ter nakratsi cim vec denarja.

    Dragi ljudje, kdaj bomo ze enkrat ugotovili, da se na oblasti nic ne menja ze leta. Ne glede na to katera politicna stranka pride na oblast vse sluzijo istemu gospodarju, in ta ni ljudstvo. Gospodar nasih gospodarjev je denar, in tam kjer ga bodo dobili vec temu bodo sluzili.

    Ze leta spremljam kako se med seboj kregate in eni prisegate na eno stranko drugi na drugo, vendar ko pogledamo v praksi so tako eni kot drugi samo doprinesli k temu, da vsakic ko pridejo na oblast le vedno bolj tlacijo ljudi.
    Pred volitvami obljubljajo vse mogoce, ko pa nastopi njihov cas, se enostavno na vse pozabijo in zacne se dirka za denarjem.

    Vsak normalen clovek ve, da ce mu pusca streha na hisi, kaksen smisel ima potem kupovati nov televizor. Pri nas pa je ravno narobe, ljudje so v vedno vecji stiski, drzava pa kupuje patrije, in se nasploh macehovsko obnasa z denarjem davkoplacevalcev. Nalasc sem uporabil besedo davkoplacevalci, saj jo ravno oni na vrhu uporabljajo za nas, navadne ljudi. Tako dalec smo prisli, da nismo nic drugega kot "davkoplacevalci", le stevilka v registru, ki vsak mesec pridno polni nenasitnega vladnega prašiča.

    Kolikor jaz razumem demokracijo, ta pomeni volja ljudstva.
    Je mar volj ljudstva da cebele umirajo
    Je mar volja ljudstva da se vsakodnevno nekaj drazi?
    Je mar volja ljudstva da se vsakodnevno vlada obnasa proti volji ljudi?
    Je mar volja ljudstva da njihovi ocetje sinovi in možje odhajajo v tuje vojne, ubijat druge ravno tako navadne ljudi, ki so imeli smelost in pogum da se uprejo sistemu v katerega nas tudi nas rinejo nasi "dragi voditelji".

    Bo po volji ljudstva predstavljen svezenj reform, ali pa bodo reforme tiste ki bodo ljudi se bolj zasuznjile pod pretvezo recesije. Pocasi nam bodo odvzete vse pravice in veseli bomo ce bomo lahko sploh delali za golo prezivetje.

    Ko smo odhajali iz Jugoslavije so nam lagali, da bomo sedaj koncno samostojni, a tocno so vedeli da nas bodo prikljucili EU in Natu, saj je to tudi bil povod za razpad Jugoslavije. In kje je sedaj nasa samostojnost?
    Naj mi kdo prosim razlozi na kaksen nacin smo mi samostojni, ce nam v Bruslju ukazuje prav vse, od zarnic katere bomo uporabljali do kaj kje in kako bomo sadili.

    Ne bom trdil da je bilo v Jugoslaviji vse super. Trdim pa da je bilo bolje kot nam je danes in neprimerljivo bolje kot nam bo jutri. Kar so ljudje v Jugoslaviji ustvarjali in imeli vec generacij je uspelo nasim prodanim dusam zafurati v nekj letih.

    Kam gredo silne milijarde denarja pobranega od davkov delavcev, pa ddvja, pa raznih trosarin, prikljucnin, pavsalov, . Preprican sem da tudi te pri koritu ne vedo. Denar enostavno pokradejo

    Skozi recesijo nas nacrtno zadolzujejo z namenom da se ne bomo nikoli vec izkopali iz dolgov in za vedno ostali suznji vladajocemu razredu. Vojska in policija sta tu zaradi sovraznika le sovraznik ni tam nekje zunaj meja Sovraznik smo mi, tisti trenutek ko ugotovimo kaj se dogaja.

    Monsanto amersika megakorporacija zeli svetovno kontrolo nad hrano in vodo. Predstavljate si samo kakno moc bi imel nekdo ki kontrolira hrano in vodo. V indiji verjetno pa tudi drugje Monsanto kupuje izvore rek in potokov katere potem patentira kot svoje in ljudem ki zivijo nizje racuna za uporabo vode iz potoka, ki so ga lj


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Gost: janez kr
     april 27 2009 14:22   


    sedaj pa naše uboge čebelice,ko naberejo cvetni prah popijejo roso in pesticid ga odložijo v satje in se umaknejo iz panja,ko začutijo,da umirajo,da ne bi okužile sostanovalcev...potem smo pa mi na vrsti z žlico medu v ustih...

    po besedah g.Pretnarja imamo genski material za 120 let-ampak že zarodek v začetni fazi dobi strupene primesi in potem ubogi otroci umirajo že v rani mladosti za raki...jetra pri naši starosti 50 let imajo že lahko 75 let...
    Dejstvo je, da so deklice manj občutljive za vplive pesticidov kot dečki. Na dečke hormonski motilci bolj vplivajo, pesticidi imajo torej na nas nevidne in nečutne vplive že v obdobju razvoja. Ko se iz nekaj celic razvijajo naši možgani, je mogoče s hormonskimi motilci vplivati na človekov razvoj. Naši otroci bodo postajali drugačni, kot smo mi. Ni nujno, da je to tako opazno, da bi rekli, da so nenormalni. Pesticidom pripisujejo vpliv na hiperaktivnost, pri kateri so otroci popolnoma normalni, niso pa sposobni biti dalj časa zbrani.

    tako da, STRUP JE STRUP-NI VARNIH DOZ-samo ministrstva so jih postavila,da trgovina lahko še laufa...


    se vidimo v raju....


    Quote
    A
     maj 12 2011 15:42   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    http://www.jutarnji.hr/pomor-pcela--za-ogroman-pomor-populacije-pocela-krivi-su---mobiteli/945394/


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     maj 13 2011 07:24   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Hm, hm.

    Sploh ni res, kar piše Jutarnji list. Originalni članek govori nekaj
    precej drugačnega:
    http://www.kokopelli.asso.fr/documentation/favre.pdf

    Sklep iz naslova članka v JL je čisti senzacionalizem, verjetno sploh
    niso prebrali znanstvene objave.

    LP

    Anamarija


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 4,48 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 05:36

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 4,96 seconds