Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 31-mar
  • Razširjeni vid

  • ponedeljek 01-apr
  • Spekter. 70 let Zbirke UGM

  • sreda 03-apr
  • 22. PRO PR konferenca: vodenje v komunikaciji
  • Znebite se svojih starih telefonov in tablic
  • Med naravo in kulturo

  • sobota 06-apr
  • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

  • nedelja 07-apr
  • Polna luna

  • sreda 10-apr
  • Človek in čas

  • petek 12-apr
  • Mikis Theodorakis: Grk Zorba

  • nedelja 14-apr
  • Razširjeni vid

  • sreda 17-apr
  • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
  • Razstava interspace

  • petek 19-apr
  • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

  • sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Marko Pogačnik: Manifest »druge osamosvojitve« slovenije
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     februar 15 2009 21:10  (Prebrano 2425 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    MANIFEST »DRUGE OSAMOSVOJITVE« SLOVENIJE



    Izhodišča


    Slovenija je na začetku 90-h let odlično izpeljala osamosvojitev kot izstop iz okvirov države, ki je ogrožala našo narodno identiteto in zavirala naš civilizacijski razvoj. Ustvarila je model politične osamosvojitve, kateremu so bolj ali manj uspešno sledile ostale republike bivše skupne federacije.

    Po osemnajstih letih samostojne države so na planetu Zemlji nastopile takšne okoliščine, ki nas Slovence izzivajo, da pričnemo pripravljati »drugo osamosvojitev«.S pojmom »druge osamosvojitve« ni mišljen nikakršen politični prevrat, temveč proces duhovne, ekonomske, tehnološke in kulturne osamosvojitve v odnosu do dandanes uveljavljene, a vedno bolj razdiralne globalne civilizacije.

    Takšna civilizacijska osamosvojitev bo v naslednjih desetletjih postala nujnost, če hočemo preživeti kot nacija z določeno identiteto. Potrebno jo je pripravljati že zdaj na področju dolgoročnih sprememb v ekonomskem razvoju, v odnosu do kulturnih vrednot, na področju religije, na področju ekologije in predvsem pri vlogi posameznika v družbeni skupnosti. Pravočasna priprava procesa »druge osamosvojitve« bi omogočila Sloveniji, da ne zamudi ciklusa pripravljajočih se planetarnih sprememb. Omogočila bi ji, da bi lahko s širokim konsenzom in pravočasno uvedla potrebne pravne in dejanske spremembe v državni strukturi in v družbenem organizmu.

    Še več, Slovenija kot relativno majhna in dobro pregledna država, ima vse pogoje za razvijanje modela civilizacijske osamosvojitve, ki bo lahko kasneje večjim in bolj zapletenim državnim skupnostim, pa tudi Evropski uniji, pomagal pri procesih njihove preobrazbe.

    Zakaj je »druga osamosvojitev« potrebna


    1.

    Sodobne globalne civilizacije ni mogoče bistveno poboljšati. Zgrajena je na principu dualizma, utemeljenega na silah astrološkega znamenja Rib. Ni sposobna vzdrževati obdobij miru brez peklenskih vojn. Ni sposobna zagotoviti osnovne blaginje ljudem brez da polovica človeštva strada. Gre za iztekajoče se, približno dve tisočletji trajajoče obdobje razvoja civilizacije na Zemlji, katerega (glede na cikluse tako imenovanega 24 tisočletij trajajočega Platonovega leta) navdihuje ozvezdje Rib. Arhitektura obdobja Rib je zgrajena na soočanju med nepomirljivimi nasprotji.

    Prehod v znamenje Vodnarja, ki se dogaja v okvirih tretjega tisočletja, omogoča razvoj povsem drugačne vrste civilizacije, utemeljene na sinergijah, partnerstvu med različnimi svetovi zemeljskega stvarstva in na ustvarjalnem sozvočju med nasprotji.

    Potrebno je razviti teoretične in praktične strategije, kako obstoječo dualistično civilizacijo preobraziti v celostno družbo, utemeljeno na sintezi vsega raznolikega spektra človeških idej, počutij, energij in praks.


    2.

    Komaj smo izvedeli, da smo sredi globalne ekološke krize, ki lahko dokončno izniči življenje na Zemlji, že smo morali ugotoviti, da dana civilizacija ni sposobna domisliti in uvesti dolgoročnih rešitev. Celo pri minimalnih korakih se komaj da doseči politični dogovor.

    Mimo ustaljene prakse reševanja ekoloških problemov (ali vzporedno z njo) bi bilo potrebno razviti alternativna pota, utemeljena na poznavanju večdimenzionalne narave zemeljskega (in vesoljskega) prostora, na komunikaciji z zavestjo Zemlje in na neposrednem sodelovanju z elementarnim bitjem narave. Kar danes znanost obravnava kot ne-obstoječe, hrani v sebi potencial bodočih komunikacij in tehnologij.

    Nemudoma se je potrebno uglasiti s samo-zdravilnimi procesi in preobrazbami, ki jih je inteligenca Zemlje sprožila v zadnjih letih, da bi preprečila zlom življenjskih sistemov našega »modrega planeta«. Nastaja nov več-razsežnostni prostor, ki bo omogočil nadaljevanje evolucije na Zemlji v okviru povsem novih življenjskih pogojev. Potrebno ga je raziskati in se na osnovi osebnih preobrazb postopno privajati na življenje v novih pogojih hkratne prisotnosti različnih razsežnosti bivanja.


    3.

    Moderna civilizacija je razvila izključujoč model dominacije razumske zavesti. Ustvarjalni obseg razumske zavesti na področju znanosti, religije, umetnosti, ekonomije in politike je skoraj do kraja izčrpan. Prihaja do nevarnih stranpoti, pri katerih se je znanost začela ukvarjati z območji bivanja, ki ležijo onkraj njenega logičnega dosega; na primer na področju atomske energije in genske manipulacije. Posledice so lahko usodne za obstoj življenja na planetu ker omenjene manipulacije ne poznajo duhovno-etične osnove, ki življenje omogoča in vzdržuje.

    Potrebno je razviti nov temelj mišljenju, pred tem pa tudi nov etični temelj bivanja. Namesto antropocentrično omejene demokracije bo potrebno razviti »pan-demokracijo« kot obliko ustvarjalnega, pravičnega in srečnega sobivanja različnih vrst bitij, ki sestavljamo življenjski mozaik Zemlje in vesolja, ne samo ljudi. Samo na tak način bo v bodoče mogoče zagotoviti pravico do enakopravnega razvoja človeka in vseh drugih vrst bitij s katerimi delimo življenje na planetu in v vesolju.

    Razvijmo različne modele, kako izstopiti iz ozkih okvirov izključno razumsko naravnane civilizacije, in kako v vsakdanji praksi uveljaviti interakcijo razumskega mišljenja z intuitivnim, celostnim pristopom k resničnosti.


    4.

    Človekov odnos do celosti bivajočega, oziroma naša potreba, da se vedno znova povezujemo s svetostjo biti, je hkrati človekova neodtujljiva pravica, neodvisna od obstoječih religioznih sistemov. Prvoten je človekov osebni odnos do svetega in osebna pot povezovanja z božanstvom, institucije so drugotnega pomena.

    Medreligijski dialog, ki že nekaj desetletij teče, ni pripeljal nikamor. Ustaljene religije ne odstopajo od svojih pravil. Potrebno bo že mladim ljudem med procesom šolanja omogočiti, da razvijejo svojo osebno občutljivost za nevidne razsežnosti bivanja tako, da bodo lahko oblikovali svoj lastni jezik v odnosu do svetosti življenja oziroma do božanstva. Da bi se človek lahko ponovno povezal s celoto bivajočega in da bi lahko zaživel kot srčno bitje, mu je treba zagotoviti čas in prostor, da se bo lahko posvečal svojemu bistvu in bistvu sveta. Vse drugo bi moralo biti drugotno, tako v šoli kot pri poklicni dejavnosti.

    V tem smislu bo potrebno spremeniti zakonodajo, ki institucionalizirani religioznosti daje prednost pred svobodno izbrano osebno duhovno potjo, drugače rečeno, ki svobodne, celostne in ustvarjalne duhovnosti sploh ne obravnava kot duhovnost.


    5.

    Živimo na planetu izobilja. Zemlja je skozi milijarde let na materialni ravni razvijala biološki prostor, ki s svojo čudovito raznovrstnostjo in večplastnostjo omogoča naravno izobilje in v naslednji fazi na naravnem izobilju temelječo rast civilizacij. Pri kontinuiteti življenjskega razvoja na planetu prihaja dandanes do usodnega zloma. Pričakujejo se spopadi za vodne, mineralne in naftne vire. Prostor razvoja na materialni ravni resničnosti postaja, ob bistveno povečanem številu prebivalstva na Zemlji, pretesen.

    Reševanje finančne krize, ki je z vso dramatiko izbruhnila na dan v drugi polovici leta 2008, je pokazalo, da se dana civilizacija ni sposobna soočiti z resničnimi vzroki krize, temveč se zateka k začasnemu reševanju, kakršno, gledano na daljši rok, ne vodi nikamor. Denimo: namesto, da bi porabo zmanjševala in s tem razbremenjevala življenjski organizem Zemlje, vidi rešitev v ponovnem zagonu trošenja.

    Nujno je, da se človek vrne k svojemu bistvu in začne udejanjati svojo vlogo pri življenju planeta in vesolja. Šele procesu samo-spoznanja lahko sledi proces odkrivanja do zdaj neznanih razsežnosti zemeljskega stvarstva. Do zdaj neznane razsežnosti zemeljskega stvarstva pa so dovolj široke, da bodo omogočile celosten razvoj bodoče civilizacije vključno z njenim gospodarstvom, kulturo in duhovnostjo.


    Kaj storiti?


    Na nek način smo se ponovno znašli ne prelomu iz srednjega veka v renesanso, le da na novi ravni evolucijske spirale. Evropa je takrat postala pretesna, posamezniki so se podali na raziskovanje drugih celin. Dandanes, nekaj stoletij kasneje je materialna raven zemeljskega prostora poznana do zadnje potankosti – a nam hkrati postaja pretesna za bivanje…

    Raziskovanje vesolja je pokazalo, da se izkušnje ne da ponavljati. Na materialni ravni resničnosti so življenjski pogoji v vesolju skoraj nični. Tam nimamo kaj iskati. Pač pa si vedno več sodobnikov deli izkušnjo drugih razsežnosti Zemlje. Tja je treba usmeriti naše raziskovalne ladje. Ne navzven, temveč navznoter. Predvsem imam v mislih sfero zemljine zavesti in kombinacijo vidnih (materialnih) in nevidnih (eteričnih, vitalno-energijskih) razsežnosti prostora, s katero se ukvarja sodobna geomantija.

    Potrebno je razvijati vse možne oblike etično utemeljene raziskovalne dejavnosti v okviru tako imenovane »nove paradigme« oziroma »alternativnih znanosti« in »duhovnih gibanj«.

    Ustanoviti je potrebno »Delovno skupino za drugo osamosvojitev«, ki bo koordinirala predvidene ustvarjalnosti in se čim prej vzpostavila kot fundacija, kar ji bo omogočilo javno delovanje.

    »Delovna skupina« naj pripravi načrt dejavnosti na posameznih področjih in prične delovati kot agens navdiha za preobrazbo na vseh področjih družbe in civilizacije.

    Potrebno je kreativno sodelovati v družbenih telesih, ki načrtujejo dolgoročni razvoj Slovenije in Evropske unije, konkretno gre za obdobje med leti 2012 in 2030.

    Potrebno je narediti katalog skupin, omrežij in raziskovalcev, ki se na področju Slovenije na ozemljen način ukvarjajo z zgoraj naštetimi temami.

    Spodbuditi je treba nadaljnji razvoj litopunkturnih projektov, ki zagotavljajo vitalno-energijsko avtonomnost celovitega slovenskega prostora. Ta slovenskemu prostoru omogoča relativno neodvisnost od stresov, ki bodo verjetno še naprej pretresali globalni prostor dane civilizacije.

    Potrebno je spoznati slovenski prostor kot večdimenzionalni prostor s svojimi »svetimi kraji« kot kraji vitalno-energijskih in duhovnih potencialov, ki bodo v bodočnosti nosilci razvoja.


    Zaključna misel

    Pričujoči manifest »druge osamosvojitve« ni mišljen kot dokončen dokument, prej kot vabilo k sodelovanju in sooblikovanju izhodišč za »drugo osamosvojitev Slovenije«. Gre za projekt daljnoročne narave, a časa za njegovo uresničitev – glede na stanje planeta in globalne civilizacije – je ostalo komaj še kaj. Tudi ni čas za skrivanje: Manifest je javen dokument.


    V Šempasu, 25. novembra 2008 Marko Pogačnik

    Pripombe in predloge prosim pošiljajte na naslov:
    pogacnik@mail.ljudmila.org


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     februar 15 2009 21:49   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290


    Vrhnska ideja, jaz sem za. Sem se odločil, da pomagam po svojih močeh. Če sem iskren že dlje časa pogrešam neko organizacijo, ki bi skrbela za podporo dobrim projektom in idejam, če bi to združili z še z globalno vizijo, ki jo ponuja Marko, se mi zdi, da je to ena izmed stvari, ki so lahko zares odigrale eno od pomembnejših vlog v Sloveniji, EU in svetu.

    Sem eden tistih, ki globoko verjame, da ima Slovenija eno posebno vlogo v tem svetu in lahko bi bila liderka v novih sistemih, kajti stare države so vsepreveč vpete v stare sisteme, da bi lahko ponudile drugačne modele. In to kar predlaga Marko je mogoče eden od pomembnejših kamenčkov v tem mozaiku.

    Moja predlog je, da se naredi čimprej en forum v živo z eminencami z različnih področij in potem poizkusimo to eskalirat v neko trdnejše a odprto obliko sodelovanja in razvoja.

    Vem, da imamo slovenci velik duhovno ekološki potencial, ki ga lahko v teh časih ponudimo kot drugačen model razvoja. Si predstavljate, kako bo zgledalo, to da Slovenija, ki je v preteklosti že nudila osnovo za demokracijo na naših temeljih je namreč napisana ameriška ustava, sedaj ponudi temelje za nekaj popolnoma novega.

    Torej, posadimo seme, vse ostalo bo potem šlo samo od sebe.


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Joza Jabolcni
     februar 16 2009 14:10   
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 06/09/07
    Posts: 6

    Ideja je dobra in se strinjam, da bi bila Slovenija lahko za zgled drugim v smislu nove, boljse druzbene ureditve, ce ne drugega brez politicnih strank.

    Ampak zadeva ni tako preprosta. Preden bi razglasili manifest pred svetovno javnostjo (ce bi bilo to sploh potrebno), bi ga morala podpirati velika vecina Slovencev. Da bi se to zgodilo, bi bilo treba ljudem razsiriti zavedanje in spoznanje, da so spremembe nujno poptrebne. To pa traja in je mozno samo od spodaj navzgor. Najprej bi bilo potrebno pridobiti lokalne in nato drzavne politike.

    Drugo, kar bi morali paziti so elite moci, ki imajo velike profite od tega, da ljdi po vsem svetu drzi v taksnem ali drugacnem suzenjstvu in nevednosti. Na vsak nacin bi hoteli (in to tudi delajo) prepreciti pozitivne spremembe: z ustrahovanje, ekonomskimi, politicnimi blokadami, tozbami, podtikanji itd. Zato bi se morali pripraviti tako ekonomsko (lokalna samozadostnost) kot tudi pravno (prestudirati mednarodno pravo v globino). Pripraviti bi se morali na medijske napade in ustrezno odgovarjati. Po drugi strani bi morali biti cimbolj enotni, kajti taktika elit bi bila (je) tudi ta, da se seje seme razdora, infltrira svoje ljudi, itd., zato bi morali predstavniki 'nove' Slovenije iti skozi osebni trening, predvsem, kar se manipulacije tice ter trening vodenja. Tako bi bili bolj mocni in utrjeni.

    Tretje, koristno bi bilo pridobiti zaveznike drugod po svetu, ki bi nas podprli.

    Da povzamem, nabolj pomembno se mi zdi:
    - sprememba od osebnega prek lokalnega do drzavnega nivoja
    - enotnost ljudi
    - jasna vizija in vztrajanje pri njej
    - mocni predstavniki ljudi
    - lokalna ekonomska in energetska samozadostnost
    - izobrazenost v smislu mednarodnih odnosov in prava
    - medijska podpora
    - podpora v tujini

    Lep dan se naprej!

    Ales


    Profil
    Quote
    Gost: John Doe
     februar 18 2009 17:06   



    Osamosvojitev je bila precej nespametna poteza. Nas geografski teritorij je gospodarsko, torej tudi politicno se vedno le del balkana oz. juge. Pomladniki so za leta izkoriscanja s strani komunistov ustvarili nerodno nacionalsocialisticno tvorbo "Slovenija d.o.o.", cigar prebivalci zaradi nenehne represije niti priblizno niso kos spopadanju s svetovnim gospodarstvom zato so obsojeni na trgovanje znotraj tega ekonomskega obmocja, svet pa se je v zadnjih letih ekonomsko popolnoma izravnal.

    Tako kazejo razne raziskave, tako kaze stanje duha. Denarja od zunaj jasno ni, ce pa ze pride, 90% "davka" vedno pobere le nekaj klucnih oseb. Naravnost smesno je kako si delajo norca iz ljudi kateri so vecinoma v depresiji, ogromno je prepirov zaradi sosedove jablane, povelicuje se nacionalizem.

    Ljudje - navadni predvsem pa intelektualci so zasuznjeni, zakreditirani in nekredibilni, ... na kljucnih mestih pa imamo nedotakljive zveri - delovno taborisce.

    Zdruzuvanje z visjim ciljem pa pozdravljam!

    Na zalost so danes ljudje popolnoma poneumljeni in padajo le se na cenene trike ...

    LP


    Quote
    A
     februar 18 2009 20:15   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    * * *

    Pozdravljeni, uredniki.

    Branje članka Manifest "druge osamosvojitve" Slovenije (avtor Pogačnik) mi deluje ena najprimernejših, širokopoteznih, vsevključujočih in nujnih potez. Vizionarski in poglobljen pristop, ki ga premore peščica, izraža polnost razumevanja in klic delovanja. Zaobsegel je usmeritev, ki mi je blizu. Kako sodelovati?

    Lep pozdrav in spodbuda za dosedanje delo.

    Tatjana


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    A
     februar 18 2009 22:09   
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    * * *

    Dober dan !

    Globoko se strinjam z večino vaših prizadevanj. Tudi naša prizadevanja morda
    sodijo semkaj, naj ma človek vsaj ob praznikih in nedeljah mir, da se vpraša:
    kam "pod breg" nori/mo človeški rod s svojo "modrostjo".


    Pa je danes, fizičo, res sončen dan, kaj pa duša ?


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Gost: Kristijan
     februar 23 2009 19:23   


    Tudi sam vidim to kot lepo pot v srečno prihodnost.

    Hvala

    Kristijan


    Quote
    Gost: janez kranjski
     februar 27 2009 14:49   


    osamosvojitev
    -na duhovni ravni obstaja samo osebna-kolektivne ni in je ne bo...
    osebna pa uspe kakšna na miljardo.

    ampak veselo naprej-vas čakam,da ne bo samo pri besedah ostalo....

    mir in dobro je napisal naš pokojni predsednik


    Quote
    Forum generiran v : 5,51 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CET. Ura je 06:02

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 5,95 seconds