Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 04-feb
 • Hot dog party in žrebanje nagrad Veganskega izziva

 • sreda 08-feb
 • LUV fest

 • petek 10-feb
 • Valentinovo v bivši slogi

 • sobota 11-feb
 • Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: urejanje okolice

 • torek 14-feb
 • Reka sedmerih imen

 • torek 28-feb
 • Zimski festival Ljubljana

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu
   Spisek forumov > Splošno > Osebna in duhovna rast Nov topic Pošlji odgovor
   Velikani slovenskega duhovnega in zdravo življenjskega prebujenja
   |  Verzija prirejena za tiskanje
  A
   november 26 2008 08:20  (Prebrano 3733 krat)  
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  Kar izstrelilo me je iz postelje, danes zjutraj, potem ko sem včeraj razmišljal o Jankotu Jamšku in memorium ter dr France Susmanu, ki sta nas prezgodaj zapustila.

  Da se bo nekaj takega začelo dogajati, sem slutil že prejšnji teden ko me je dr. Marko Hren poklical z idejo, da bi bilo prav v kolikor bi postavili spomenik dr. Francetu Susmanu, mogoče v obliki knjižnice oz kot to sam vidim bi bil to lahko iz tega nastal tudi nek študijski center s tega področja.

  Nadlajevalo se je z nekakšno Markotovo primerjalno refleksijo tega obdobja in v kateri sem prvič začutil, da se neko začetno obdobje definitivno končuje in se začenja novo in kot kaže pa čeprav sem se ogibal tega kar sem se mogel, saj se naše obdobje praktično šele začenja, vidim, da bom verjetno neko vlogo v tem vseeno imel.
  Danes zjutraj me je neka zelo močna sila gnala, da napišem vabilo vsem, da zberemo velikane slovenskega duhovnega in zdravo življenjskega prebujenja od leta * 1980 - 2007 in z njimi naredimo intervju, ga potem objavimo na Pozitivkah oz skupaj s pregledom celovitega dogajanja tega obdobja v obliki knjige, ter posnamemo serijo video oddaj skupaj s S12, če bodo za.

  Spisek slovenskih duhovnih velikanov zadnjega obdobja bomo verjeto razdelili na več področji, kot je osebna in duhovna rast, zdrav način življenja, ekologija, zavzemanje za boljši svet ...

  Zdi pa se mi da je bilo to eno izmed najpomembnejših obdobij v slovenski zgodovini, vpliv pa bo imelo tudi daleč v prihodnost, vas lepo prosim pomagajte mi dopolniti ta spisek:

  dr. France Susman
  Marko Pogačnik
  dr. Mira Omrzel
  dr. Igor Kononenko
  Tomo Križnar
  Peter Pavkovič in Vesna Foca
  dr. Peter Papuga
  Sanja Lončar
  dr. Manca Košir
  Janko Jamšek
  dr. Marko Hren
  dr. Janez Drnovšek
  Shirlie Roden
  Primož Škoberne skupaj z kolektivom CDK
  mag. Vida Vagner Ogorelec
  Daja Kajari
  Alan Asta
  Nara Petrovič
  Olga in Beren Jurečič
  Anton Komat
  Meta Vrhunc
  Viktor Gerkman
  Miha Janstrle
  Robert Dewa
  Boris Vene in Nikola Grubiša
  Franjo Trojnar

  Spisek sem sestavil po naključnem vrstnem redu

  Potem pa so tu še mladi, ki bodo verjetno svoje aktivnejše ustvarjanje šele začeli
  Marjana Kos
  Jasna Tara Martinjak in soustvarjanje
  Matej Delakorda
  Matej Sedmak
  Matjaž Rebolj
  Ksenja Perko
  Domen Zupan

  ...

  Prosim pomagajte nam dopolniti spisek, zalo vam bomo hvaležni, mislim pa da si Slovenija kot tudi eminence na tem področju vsekakor zaslužijo nek resen zgodovinski pregled in to da so njihove življenjske poti, misli in pogledi nekje zbrani in tako v veliko pomoč vsem bodočim ustvarjalcem na teh področjih.

  V kolikor bi kdo izmed bralcev začutil, da bi s tega področja anredil diplomsko nalogo se toplo priporočamo Wink

  Soje predloge lahko napišete v forum ali na soncna@pozitivke.net, prosil bi vas tudi za kratko obrazložitev predloga. letnice * 1980 - 2007 so samo okvirne predlogi so lahko tudi izven tega obdobja, čeprav bo večina vendarle spadala v ta krog.

  Če pa bi kdo rad napisal diplomsko pa bom zelo vesel, če me lahko kontaktira na soncna@pozitivke.net


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  A
   november 26 2008 10:21   
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  bom kar sem notr dodajal kar dobim na meil:

  Spoštovani,
  menim, da na ta spisek povsem upravičeno lahko uvrstite tudi Piko Rajnar.
  http://eft-slovenija.tk/
  http://www.rtvslo.si/play/rokovi-uroki/ava2.23456998/

  Lep pozdrav!
  Jožef


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  A
   november 26 2008 10:28   
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  Ker bodo verjetno prišli tudi predlogi, ki jih sam ne poznam dovolj dobro, sem razmišljal, da bi bilo potrebno oblikovati komisijo, ki bo preučila dejstva in podala mnenje o tem ali je posameznik oz skupina to obdobje tako zaznamovala, da spada med velikane slovenskega duhovnega in zdravo življenjskega prebujenja.


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  Gost: Andreja
   november 26 2008 12:49   


  Dragi Aleš in vsi skupaj,

  predlog zbrati "Velikane slovenskega duhovnega in zdravo življenjskega prebujenja" nosi v sebi sicer lep namen, a me je vendarle spodbudil k temu zapisu.
  Ja, res je - veliko je ljudi, ki so na svoj način naredili prvi korak, odprli vrata, spodbudili k pogledu na življenje iz drugega zornega kota, nam počasi odstirali zaveso nevednosti in si upali to povedati na glas...Vendar pa je ravno zaradi tega razloga težka naloga izpostaviti "Velikane tega področja"...Zakaj? Ker enostavno - spisek, ki se je ustvaril v tem trenutku enostavno izpolnjujejo imena, o katerih se več ali manj govori v javnosti in jih nekako dobro poznamo...kar je seveda vse dobro in tudi prav...a ob tem pride na plan še druga plat zgodbe o prebujanju...koliko je posameznikov, ki v svoji tišini delujejo in sejejo semena dobrega...na vsakem koraku, ki ga naredijo, z vsakim nasmehom, ki ga podarijo...z objemom, ki potolaži bližnjega, z zapisanimi besedami, ki sejejo svetlobo in ljubezen....O takih ni mogoče slišati veliko, pa vendar so ravno ti ključnega pomena. Ti držijo energijo, da lahko drugi lažje delujejo...Niso "Velikani", kot bi želeli nekateri videti na zunaj...a so "Velikani" na znotraj...Veliko jih je, ki so prav tu, kot bi se izrazil ti Aleš - "pravi borci"...a "borijo" se v miru...vztrajajo, verjamejo, podpirajo. Zalivajo upanje in držijo odprto srce. Velikokrat se znajdejo v vlogi svetovalcev teh, ki so bolj javnosti na očem... Majhna, preprosta dejanja, ki prihajajo direktno iz srca so včasih večjega pomena za duhovno prebujenje kot vse ostalo....Res je, smo na koncu neke dobe in lepo je zahvaliti se vsem, za vsa prizadevanja, delovanje in energijo, vloženo v prebujanje ljudstva...pa čeprav vsa morda niti niso največ prispevala k temu...A če smo zdaj na pragu Sveta, kjer se bomo združevali...kjer prispevamo in si prizadevamo za življenje v Enosti...potem ne moremo več ločevati "velikanov" od "velikanov"...potem si moramo prizadevati priznati vse. Vsakemu posamezniku in vsem skupaj. Ker vsak nosi svoj delček. In zato - še zdaleč ni enostavna naloga osvetliti samo nekaj imen slovenskega duhovnega in zdravo življenjskega prebujanja...


  Quote
  A
   november 26 2008 23:05   
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  Andreja imaš prav, to bomo posebej poudarili v knjigi, vsi ki smo naredili korak na tej poti samo spoznavanja in delovanja za boljši svet brez dvoma "velikani", res pa je tudi to, da so nekateri prehodili daljšo in težjo pot na kateri so se izpostavili in to jim moramo priznati.

  Bolj kot to, pa me zanima kako oni vidijo to pol preteklo obdobje in kaj nam bodo sporočili oz kakšne nasvete nam bodo dali za našo bližnjo prihodnost.
  Zdi se mi tako pomembno delo, kot recimo to, ko smo pri slovenščini obravnavali najpomebnejše predstavnike moderne...
  In če smo se učili o njih je prav, da se lahko poučimo tudi o življenjski poti in delovanju predstavnikot tega obdobja, ki je precej vplivalo na dojemanje slovenske miselnosti in sprošilo vsaj dva pomembna gibanja, gibanje za zdravo življenje in ozaveščanjem o pomenu ekologije.


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  Gost: Jelusa
   november 27 2008 12:37   


  Pozdravljeni,

  se strinjam z Andrejo.
  Lahko bi nastevali se dolg spisek imen kot npr. vsi v Share intern. Slovenija, posamezniki v Sai Baba centru ... ...
  Moje dodatno mnenje je, da je mogoce tem ( zgoraj nastetim ) ljudem njihovo delovanje kolikor toliko ze sprejeto med ljudmi ker spadajo v podrocje duhovnosti. Trenutno pa je duhovnost kar precej IN med ljudmi.
  Kaj pa tisti posamezniki, ki se bijejo v prvih vrstah v poslovnem svetu in ki zelijo vzpostaviti eticnost - vodnarjev model - v t.i. trznem svetu.
  Potem posamezniki, ki bijejo bitko z dokazovanjem o skodljivosti umetnih in sint. zvarkov na prehrambenem podrocju, na podr. vseh farmacevtskih izdelkov ( kozmetika, zdravila ... ).
  Posamezniki iz vrst socialnih in izobrazevalnih branz, ki posvecajo ves svoj cas za spremembo okrnele zakonodaje na tem podrocju ...

  Lahko nastevam v nedogleg.
  Lahko pa omenim tudi najbolj ''navadne zemljane''iz vsakdanjika, od katerega vcasih dobis tako ''preprost odgovor'' da ti utihne in poklekne um in ego in iz katerega odmeva vsa modrost tega sveta.

  No, pa srecno pri nastevanju imen. Jelusa
  Quote
  A
   november 27 2008 15:27   
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  Punce super ste, se strinjam velik teh ljudi je blo in konc koncev knjiga ne rabi bit prav ozka, lahko naredimo ne vem 30 ali pa 60 imen oz skupin.

  S takim krogom bi pokrili verjetno veliko večino tistih malo bolj vidnih oz dejavnih, ki so v tem obdobju ustvarjali in delovali.


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  Gost: kova
   december 04 2008 18:16   


  Lep pozdrav

  Zanima me, na osnovi česa ste uvrstili Franjo Trojnarja na seznam eminenc, velikanov.

  Barbara


  Quote
  A
   december 04 2008 19:02   
  Forum Admin
  Admin

  Status: neprijavljen

  Registriran: 05/26/02
  Posts: 1290

  Vse so samo predlogi, zata lahko da na seznamu še kdo manjka ali pa se znajde kdo, ki morda ni naredil velikih dejan, je pa dal tvoren prispevek k prepoznavnosti določenih elementov tega obdobja.

  Med te po mojem menju sodi tudi Franjo Trojnar, ki je precej naredil za popularizacijo osebne rasti, skozi članke, predavanja, svoje knjige in tudi hojo po žerjavici... poleg tega je bil eden prvih, ki je v tistem času oral ledino tudi na področju osebne rasti v poslovnem svetu in vsaj zame je poslovni svet tisti element, ki to ozaveščanje pomoje potrebuje še veliko bolj kot "običajni" ljudje. Poleg tega pa se mi lahko zelo hitro prilagodimo, poslovni procesi pa potrebujejo veliko več časa, že če pogledamo samo ekologijo, kako počasi in s kakšnimi napori se prebija v svet tehnologije. Četudi je vsespološno dejstvo, da je to edina prava smer v prihodnosti in so električni avtomobili do potankosti že narejeni kar nekaj let oz desetletij, a nam avtomobilske tovarne o električnih avtomobilih kot realni možnosti govorijo šele v prihodnjih 5 letih. Kar 20 let je moralo preteči, da so se stvari od prvih alstovk premaknile v novo realnost.


  your life, your expression, your software
  Profil Spletna stran
  Quote
  Forum generiran v : 24,21 sekundah
  Nov topic Pošlji odgovor   Časovni okvir je CET. Ura je 03:28

  Običanji topici Običanji topici
  Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
  Prilepljeni topici Prilepljeni topici
  Novosti Novosti
  Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
  Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
  Dovoljen ogled postov od gostov 
  Gostje lahko dodajo poste 
  Omogočen celoten HTML 
  Cenzuriranje 
  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 26,05 seconds