Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • nedelja 21-apr
  • Moja elektrarna by ENERTEC pokal Slovenije v akvatlonu 2024

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  • četrtek 25-apr
  • Tadej Toš: ABRAhmm

  • petek 26-apr
  • VegaFriday v Mariboru

  • sobota 27-apr
  • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

  • torek 30-apr
  • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

  • nedelja 12-maj
  • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

  • torek 14-maj
  • Vabilo na izobraževanje Strateško načrtovanje pridobivanja sredstev v prostovoljskih organizacijah

  • sreda 15-maj
  • Umanotera vabi na razpravo ob evropskih volitvah 2024

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
     Varuhi financ?
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    A
     avgust 15 2010 23:40  (Prebrano 968 krat)  
    Forum Admin
    Admin

    Status: neprijavljen

    Registriran: 05/26/02
    Posts: 1290

    Po emailu smo dobili eno zanimivo pisemce od Elene Pečarič.



    Varuhi financ?

    http://www.eurovizija.si/kolumne/a/varuhi_financ/916

    Naleteli smo na zanimiv dopis EU poslancev, v katerem pozivajo in prosijo civilno sfero, da jim pomaga vzpostaviti »kontra moč« nasproti pritiskom gospodarstva, financ in bankirjev, ki s svojimi lobisti očitno že skoraj povsem obvladujejo EU parlament in kot kaže tudi vladajo v Bruslju.

    Gre za poziv, ki bi nas moral močno zaskrbeti in nam bi moral- zveneti kot resen alarm, o tem kaj se dogaja ekonomsko-gospodarskem področju znotraj EU. A kot že tolikokrat opozarjamo v prazno. »Mi, kot voljeni evropski predstavniki, pristojni za urejanje finančnih trgov in bank, lahko vsak dan občutimo pritisk s strani finančne in bančne industrije, da vplivajo na zakonodajo, ki jih zadeva«. EU poslanci torej »odkrito« priznavajo svojo nemoč, da ne obvladujejo in ne poznajo dovolj področja financ in bančništva s katerim se ukvarjajo, področja, kjer postavljajo pravila in sprejemajo zakone. Ne počutijo se dovolj podkrepljeni z argumenti in torej niso suvereni v oblikovanju in sprejemanju odločitev. Ubogi poslanci! Pritiski so res veliki, podkupnine verjetno še večje in mamljive.

    Nato se poskuša ta pritisk minimizirati, a hkrati povejo vse kar je bistvenega tudi znotraj EU. »There is nothing extraordinary if these companies make their point of view known and have discussions on a regular basis with legislators.NiNNi nič nenavadnega, če ta podjetja predstavljajo svoja stališča in imajo redne razprave z zakonodajalci. A se nam zdi, da nesorazmerje med močjo dejavnosti tega lobiranja in pomanjkanja strokovnega znanja, predstavlja nevarnost za demokracijo. Indeed, this lobbying activity should be balanced by that of others. Dejansko je treba to dejavnost lobiranja, uskladiti z delom drugih. Because this asymmetry lies in a context of close proximity between political and financial elites.Ta asimetrija leži znotraj konteksta povezanosti med politično in finančno elito. In the US the connections between Goldman Sachs and the government are known. V ZDA so znane povezave med Goldman Sachs in administracijo vlade. But in Europe this proximity is by no means smaller.Toda v Evropi ta povezanost nikakor ni manjša. This proximity contributes to a unilateral attention to the argumentations of the financial industry and it certainly hinders the ability of politicians to take decisions free from influences.To prispeva k enostranski pozornosti argumentov finančne industrije in kar seveda ovira sposobnost politikov, da sprejemajo odločitve brez vplivanja.As it happens, the lack of an adequate political response to the crisis of the financial system can feed any form of populism, based more on emotion than on reason. Hkrati, lahko pomanjkanje ustreznega političnega odziva na krizo finančnega sistema, napaja vsako obliko populizma, ki temelji bolj na čustvih kot na razumu.«

    When it comes to the environment or to public health, non-governmental organizations (NGOs) have developed a counter-expertise which reports a different point of view compared to the one of corporations.EU poslanci so brez znanja in brez moči, da bi se zoperstavili in uprli moči gospodarskih in finančnih elit, postavili jasna in stroga pravila, ki bi preprečevala špekulacije in netransparento poslovanje finančnikov ter zaščitila prihranke ljudi, v obupu, kličejo na pomoč civilno družbo. Prav sedaj, ko so v obravnavi oz. potekajo pogajanja glede ključnih besedil finančnih regulativ; to so predvsem direktive o agencijah za rating, zasebnega kapitala, hedge skladov, kot tudi direktiva o ustanovitvi evropske agencije za regulacijo finančnih trgov. »As European elected officials in charge of financial and banking regulations, we therefore call on civil society (NGOs, trade unions, academic researchers, think-tanks...) to organize to create one (or more) non-governmental organization(s) capable of developing a counter-expertise on activities carried out on financial markets by the major operators (banks, insurance companies, hedge funds, etc ...) and to convey effectively this analysis to the media.Kot evropski izvoljeni predstavniki, pristojni za finančne in bančne predpise, zato pozivamo civilno družbo (nevladne organizacije, sindikate, akademike in raziskovalci, think-tanks …), da se organizira k ustanovitvi ene (ali več) NVO sposobne razvijanja kompetenc (strokovnih znanj) – nasproti bančnim - o izvedenih dejavnosti na finančnih trgih vodilnih operaterjev (bank, zavarovalnic, hedge skladov, itd. ...) in svoja spoznanja na učinkovit način predstavijo medijem.

    Ko gre za okolje ali javno zdravje, so nevladne organizacije (NVO) razvile strokovno znanje, ki predstavlja drugačna stališča in poglede kot jih imajo korporacije.The same happens when it comes to social policies and industrial relations, where the voice of employers is balanced by the one of trade unions. Podobno velja tudi pri vprašanjih socialne politike in gospodarstva, kjer se glas delodajalcev uravnoteži z glasovi sindikatov. These disputes allow elected officials to hear opposite points of reasoning.Te razprave omogočajo izvoljenim uradnikom slišati nasprotne poglede in razmišljanja. But when it comes to finance, this is not the case.Ko gre za finančno področje, to ne velja. Neither trade unions nor NGOs have developed an expertise capable of countering the banks expertise. Sindikati in nevladne organizacije niso razvili strokovnega znanja in izkušenj, ki bi lahko nasprotovala bančnim strokovnjakom.


    Therefore, there is currently no sufficient counter-power in civil society.Trenutno znotraj civilne družbe ni dovolj strokovnega znanja.This absence does not prevent us from developing our own expertise, independent from industry, and to do our work, but this asymmetry constitutes in our eyes a danger to democracy. A to nam ne preprečuje, da razvijamo lastno znanje, neodvisno od industrije ter delamo naše delo, vendar ta asimetričnost je v naših očeh predstavlja nevarnost za demokracijo.

    As elected officials from different political families we may differ on the measures to be taken.Kot izvoljeni predstavniki različnih političnih družin se lahko razlikujemo o ukrepih, ki jih je treba sprejeti. But we are all together in wanting to create greater awareness in the public opinion on this risk for the quality of democracy.Vendar smo enotni v želji po ustvarjanju večje ozaveščenosti v javnosti o tveganju za kakovost demokracije.« Gre resnično za cinizem brez primere! Prav zato ker so izvoljeni predstavniki s svojimi dolžnosti in nalogami, nenazadnje se od njih tudi pričakuje določena znanja in kompetence, je prav na njih, da se z vso resnostjo lotevajo najti ustrezne rešitve na vprašanja, ki zadevajo regulacijo finančnih trgov, nadzora ustreznosti poslovanja bank ter drugih gospodarskih akterjev z močnim vplivom. Za to so tudi dobro plačani in imajo v pomoč tudi asistente za plačo katerih poleg svoje dobijo še 17.000 EUR. Bilo je mišljeno, da oni delajo za nas in v javno dobro, a očitno v EU imperiju vse deluje v drugo smer kot bi se spodobilo za demokracijo.

    Seveda struktura EU ni narejena za udejanjanje demokracije; ampak je zgolj fatamorgana.


    Elena Pecaric


    your life, your expression, your software
    Profil Spletna stran
    Quote
    Forum generiran v : 0,81 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CEST. Ura je 03:38

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,31 seconds