Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
prejsnji teden sem bila na predstavitvi projekta - "partnersko kmetovanje", ki me je zelo pritegnil. odlocila sem se, da se pridruzim in stopim v akcijo tudi sama.
osnovni namen je, da se skupina ljudi (30-50 posameznikov in druzin, lahko tud vec) poveze s kmetom, ki za njih prideluje zelenjavo (hrano). gre za ekolosko pridelano hrano. setveni nacrt naredijo skupaj s kmetom. kmeta se financira vnaprej. predvidoma naj bi kmet pridelal nekje do 16 razlicnih vrst zelejave, tako da se glede pestrosti ni treba bati.
za ta prispevek tedensko dobivas "gajbico" raznolike, sveze, eko pridelane hrane - tiste, ki je trenutno na voljo.
kmet enkrat tedensko pripelje gajbice na zbirno mesto, kamor se jih pride iskat.
meni je projekt zanimiv iz vec razlogov:
- neposreden stik s kmetom, ves, kdo ti prideluje hrano, na kmetiji si dobrodosel, ce si zelis, lahko prides tudi pomagat pri vecjih akcijah
- s kmetom skupaj prevzames riziko letine, ce je letina boljsa, je za vse vec, ce je letina slabsa, pa ni kmet edini, ki je oskodovan
- maksimalno znizanje transportnih stroskov
- precej nizje cene, kot na eko trznici
- nobenih vmesnih posrednikov
- biti del skupnosti kreativnih ljudi, ki so si sposobni zivljenje prilagodit svojim zejam in potrebamje mi je osebni izziv
trenutno smo v fazi iskanja prave kolicine zelenjave za tedensko gajbico, iskanja ljudi, ki bi zeleli na ta nacin priti do hrane, iskanja primernega kmeta.
ce bi se pridruzil/a/i, mi sporoci. mislim, da se potem dobimo na enem vecjem sestanku, kjer se bomo pogovarjali o predlogih, pobudah,...
prvo srecanje je bilo v okoljskem centru. pobudo vodi bojan azman.