Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
ŽURNAL 24 (danes):
"Zemljo je zajel vihar"
"Sončni izbruh. Najmočnejši vihar po letu 2005 ..."
"Sončni izbruh, kot so ga zaznale Nasine kamere je dobil navidezno moč M9, kar je le malo pod stopnjo X ..."
Astronom:
Lani smo imeli vsaj 5 izbruhov v X klasi, o katerih sem pisal na tem forumu ! Torej NE gre za najmočnejši vihar po letu 2005 !
Tudi Kp indeks je tokrat dosegel največjo vrednost Kp=5 in od polnoči pada. Trenutno je 3 ali 4. Spomnite se lani 6. avgusta (sem pisal o tem), ko je imel Kp indeks vrednost 8...
Tako da zaenkrat še nič spektakularnega na to temo ...
...mimgrede...:
Hoj! Astronom! in drugi... Astronom čestitat ti mora, k tvojem razumevanju, ki vzame lahko precej časa - branja in opazoavanja, ali če hoče eden več tudi denarja za kak teleskop in pd.
Upam, da ne bom ali spremenil teme, če dam misel (kar bi mogoče izgledalo osnovno vprašanje ali trditev)
Četudi mi to že leta stoji v glavi, kakor verjetno mnogim, me vseeno misel še stalno "fasinira", da dejansko naše osončje oz.recimo konkretno naša Zmlja ni bila in ne bo 2X na istem mestu - prostoru relativno z "neskskončnostjo" ali vesoljem, "od začetka do konca sveta oz. vesolja".
Ne bom niti omeni misel mere radijusa "po moje" mogoče ne ravno - in-finitnega radijusa kroga...kar napravi da ne potuje v "ravni" črti, ker pač kroži. To mora držati ker se MORA, zaradi naranega zakona gravitacije premikt VSE v "krogu", drugače absolutno vse skup pade....
Samo 10letja misli...
PS:Tudi brez "misli", da je mogoče "naše" vesolje "satelit al nasprotno" kakega "drugega" vesolja.
(poprav kar teboi očitno neumno ali narobe.)
Kakor veš pravijo, da se vesolje širi...OK.Vemo tudi npr. da nformacije, da se vesolje širi, ki jih mi dobimo so recimo 15 miljard let stare.
Če "se je" ali "naj bi se" vesolje končalo že širit 1 miljado let tega mi bi šele zaznali to še v npr. 14 miljadah letih (vzammem o obzir, da /svetlobna - informacija/ potrebuje 15 miljard let do nas.
Torej sledi, (kar se zgor omenil) da naj bi se vesolje kočalo šriti 1 mljardo let tega. Bodo naši istrumenti zaznali šele v 14 miljdah let, al tako.
Samo misel...(modoče že gre revers)..potem pa -jovo na novo - beng...
aries
Če te prav razumem, oziroma tvoje vprašanje - pomisleke, ciljaš na eno osnovnih kozmoloških vprašanj "Ali se širi vesolje ali prostor ?"
Vprašanje izhaja prav iz znanstvenega pristopa k problematiki. Znanost zna operirati s števili in to je njeno najmočnejše orodje. Vsako merjenje poteka glede na neko referenčno vrednost. Problem nastane, ko ta referenčna vrednost ni več konstanta, ampak postane odvisna od neke XY komponente.
Za merjenje (tudi po vesolju) so si zvanstveniki omislili koordinatni sistem (tri ali štiri dimenzije) in vse je lepo pravokotno in ravno iz naše perspektive gledanja, torej perspektive, ki jo običajno dojema "razmišljujoči človek". Ko pa začnemo koordinatni sistem ukrivljat in raztegovat (razlogi so znani - svetloba ne potuje z neskončno hitrostjo), postanejo tudi krivulje na njem krive. Zdaj se moramo samo odločit, ali bomo opazovali kot del koordinatnega sistema ali se bomo "dvignili" nad njega - to je naša odločitev ...
Če te prav razumem, oziroma tvoje vprašanje - pomisleke, ciljaš na eno osnovnih kozmoloških vprašanj "Ali se širi vesolje ali prostor ?"
-----------------------
aries:
Vem problem izraza "širitve" prostora... To ni bilo vprašanje.
Vprašanje je bilo, da se ne ve, oz. bi ne vedeli če bi "diflacija" vesolja začela že 1 miljardo let na tega.
Mi bi šele to opazili v, recimo 14 miljardah let. (ker informacijam bi vzelo, recimo 14 miljard let, da nas dosežejo.
To je bil moj kometar 1)
---------------------------
Ko pa začnemo koordinatni sistem ukrivljat in raztegovat (razlogi so znani - svetloba ne potuje z neskončno hitrostjo)
--------------------------
Astronom to vemo. Hitrost svetlobe sem samo v prvem vprašanju omenil. Zato gledamo "slike" vidnega nam vesolja, recimo 15 miljard let stare.
ps: na druga vprašaja se sploh ne razumemo. Bom pogledal, če nisem bil dovol jasen.
hvala za oodgovor za sedaj.
lp Astronom
Aries
Seveda ne bi vedeli - gledano strogo racionalno ! Toda nobene meritve še niso pokazale, da bi Vesolje kakorkoli težilo k "diflaciji" (ne vem kaj ima sicer vesolje skupnega s financami in denarjem), ampak verjetno si mislil na "krčenje".
Skratka, če bi se imelo vesolje namen krčiti, bi moralo najprej pričeti z upočasnjevanjem širjenja. Tega pa nihče še ni zaznal. Prej nasprotno. Zadnje ugotovitve namreč kažejo, da se galaksije med seboj odmikajo POSPEŠENO hitro (tudi nam najbližje, ne le kvazerji z roba vesolja). To pospešeno odmikanje si znanstveniki razlagajo s "temno energijo". Zato vse bolj kaže na to, da nas v prihodnosti najverjetneje čaka "veliki raztrg" ...
Drugače pa prav razmišljaš - ko gledamo v vesolje, vedno gledamo v preteklost !
S krivljenjem koordinatnega sistema sem mislil to, da ne vidimo v celoti vesolja starega 15 milijardlet (po novem naj bi bilo 13,5 ampak nima veze) - ampak to, da rob vesolja vidimo staro "0" let, tisti del, ki pa je bližje nas pa vidimo staro skoraj toliko, kot je ... sem spada tudi krivljenje prostora-časa zaradi gravitacije - vse to so vplivi zaradi splošne relativnostne teorije in ukrivljajo koordinatni sistem ...
Slika "vidnega nam vesolja" nikoli ni realna, ker nikoli ne vidiš celotnega vesolja hkrati v istem času ...