Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 26-jun
 • Festival Lent 2024: Vita Mavrič in Kvartet Akord
 • Val 202 na Lentu: Izštekanih 10 - Poklon Vladu Kreslinu

 • četrtek 27-jun
 • Poletne pravljične vesele počitnice
 • Plavi Orkestar

 • petek 28-jun
 • Disco opera

 • sobota 29-jun
 • 36. Folkart: zaključek

 • ponedeljek 15-jul
 • Mednarodna poletna šola - Podnebju prijazne kmetijske prakse

 • sobota 20-jul
 • VegaMarket v Kopru

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu
   Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
   V iskanju Zmaja
   |  Verzija prirejena za tiskanje
  Astronom
   december 25 2010 17:41  (Prebrano 93604 krat)  
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Z mitološko pošastjo – Zmajem smo v Slovenskem prostoru mnogo bolj povezani, kot si lahko sprva zamišljamo. Poleg tega, da Zmaj predstavlja simbol našega glavnega mesta, pa smo z njim povezani tudi preko Celjskih grofov, ki so soustanovitelji znanega viteškega reda Zmaja. Uradno je bil red Zmaja ustanovljen leta 1408 s strani ogrskega kralja, kasneje cesarja Sigismunda Luksemburškega, kateremu je Herman II Celjski v bitki s Turki pri Nikopolju leta 1396 rešil življenje. To je bil najverjetneje tudi ključni dogodek, kateremu je sledila poroka Sigismunda s Hermanovo hčerko Barbaro leta 1405. Barbara Celjska naj bi bila tudi glavni pobudnik za ustanovitev Zmajevega reda. Med prvimi vitezi tega reda sta tako bila prav Herman II in Ferdinand II Celjski. S kronanjem Sigismunda za cesarja leta 1414 so Celjski preko članstva v Zmajevem redu napredovali iz grofov v kneze, torej na isti nivo kot Habsburžani. No, Barbara Sigismundu menda ni bila ravno zvesta žena in se celo dvomi, da je njena hčerka Elizabeta, rojena 1408 sploh njegova. Barbara se je neformalno ločila leta 1419 in nato z Elizabeto nekaj časa živela v Romuniji. Zanimivo je, da se ime Elizabeta pojavlja v zgodbah o Drakuli, kot o njegovi nesojeni ljubezni, ki naj bi se vrgla s pečine v reko Argo, ko je dobila sporočilo, da je Drakula padel v bitki s Turki. Njeno truplo pa nikoli niso našli. Znano je, da je Sigismund Elizabeto leta 1422 poročil z Albrehtom II Habsburškim in tako Habsburžanom zagotovil nasledstvo na rimsko-nemškem prestolu. Vendar pa Elizabeto časovno lahko povezujemo le z Drakulovim očetom Vladom II Dracul (Zmaj), ki je bil prav tako kot Drakula (Zmajev sin) član Zmajevega reda. Slednji je bil namreč rojen šele leta 1431 v Transilvaniji …

  Seveda pa Zmaji niso prvič omenjeni šele v 15.stoletju. Omenjajo jih že staroslovanska izročila. Najbolj znan je Zmaj, ki živi v gozdu. Silvan ali Gozdni pes je celo avtohtona pasma psov iz Srbije, katerega ime najverjetneje izhaja prav iz tovrstnih staroslovanskih mitov. Menda naj bi bil tudi črni (Karantanski) panter, drugi prebivalec gozda, edini, ki ima moč, da premaga oziroma ukroti Zmaja.

  Tudi Jazon naj bi na Barju ubil Zmaja. Le ta naj bi bil zdaj simbol Ljubljane. Osebno sicer dvomim v to razlago. Kdo bi si sicer želel imeti poraženca za zaščitnika ?

  Morda »najstarejši zmaj« je upodobljen kar na nebu. Je eno izmed ozvezdij severnega neba, ki jih je popisal že Klavdij Ptolemaj v 2. stoletju iz Aleksandrije. Svoje znanje je gradil na stari – babilonski astronomiji. V svoji knjigi »Veliki zbornik astronomije«, ki so ga pred krščanskimi fanatiki Konstantinopelskega cesarja Teodozija, ki so dokončno uničili veliko Antično knjižnico v Aleksandriji, rešili Arabci in jo leta 827 prevedli v Arabščino, nato pa sta v 13. stoletju sledila prevoda iz Arabščine v Španščino in Latinščino. 48 ozvezdij iz tega popisa se še danes uporablja v sodobni astronomiji. Hvala Arabcem!

  Zmaj zavzema pomembno mesto tudi v simbolizmu Kitajske. Zanimivo je, kako je Kitajski zmaj zelo podoben »našemu«. Če bi se Kitajski in naš zmaj »rodila« neodvisno, verjetno ne bi bila tako podobna. National Geographic je v enem od dokumentarcev predstavil bogato odkritje potopljene tovorne (najverjetneje Perzijske) ladje ob obali Sumatre. Potopila naj bi se v 5. stoletju in je bila polna izdelkov iz zlata in žada, očitno izdelanega na Kitajskem. To pomeni, da so Perzijci trgovali s Kitajci že mnogo pred Markom Polom … Kdaj in kje se je torej rodila ideja o Zmaju ? In od kod izhaja ? Je »Zmajevska civilizacija« zgolj fantastika ?


  Profil
  Quote
  Gost: gost
   december 25 2010 18:55   


  Zanimiv je tale članek, ampak ne morem si kaj, da ne reagiram na naslov: A še nisi poročen Astronom, da iščeš zmaja?


  Quote
  Astronom
   december 25 2010 19:48   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  K'hm, Hja, gost, ... , pst ! ... 'Confused' kaj misliš resno..., da so one predstavnice reptilov ? Tudi sam že nekaj časa sumim kaj takega 'Wink' ... To bi lahko razložilo enake ugotovitve Kitajcev !


  Profil
  Quote
  Gost: GOST
   december 27 2010 10:35   


  Simbolizem zmaja najdemo po celem svetu. Kolikor vem je simbol povezan z letenjem in ognjem. In glej šmenta da je po celem svetu menda najti upodobitve "bogov" v podobi kuščarjev, ki kakor da so prileteli na ognjenih kočijah. Ogenj lahko prevedemo tudi na svetlobo in tako pridemo do špekulativne osnove o reptilskih osvajalcih iz vesolja, ki so bili v davnini prišleki na Zemlji. To bi bilo eno od možnih pojasnil za nastanek simbola zmaja. V primeru simbola iz ljubljanskega grba je stvar morda malo drugačna, ali pa tudi ne. Vsekakor bi bilo zanimivo to proučiti z upoštevanjem objektivnejših meril kot do sedaj. Po drugi strani pa se človek vpraša zakaj ne bi smela imeti tudi Ljubljana svojih (izmišljenih) zgodovinskih mitov in simbolov glede na to da je tudi uradna zgodovina nekaterih "imenitnih" držav popolnoma potvorjena - recimo Španije, da ne govorim še o čem drugem kar se po celem svetu "prodaja" za čisto zlato. V resnici pa je gola laž, prevara in prikrojene resnice. Sicer pa vemo - History = njegovazgodba.


  Quote
  Astronom
   december 27 2010 14:38   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Res je, Zmaja najdemo povsod ! A zanimivo je, da ko govorimo o Zmaju, vsi vemo, na kaj mislimo: krilata štirinožna pošast z glavo, repom, kljunom, luskami, ... Povsod po svetu je enako upodobljen ! Zakaj na primer Kitajski Zmaj nima oblike Pikapolonice z rogovi ali pa Norveški (Vikinški) Pingvina na kolesih. Zakaj je zmaj ravno takšen, kot je ? Kaj upodablja ? Nekateri pravijo, da bi to lahko bil krokodil, drugi pa da je kuščar, tretji spet, da gre za kačo. Slišal sem že tudi za namig in povezavo z našo Človeško ribico (Proteusom) iz Kraških jam. Toda res, krila in ogenj ! To res namiguje morda na vesoljce ?!


  Profil
  Quote
  Gost: gost
   december 28 2010 09:24   


  To bo to. Človeška ribico je ob kakšni narasli vodi odneslo na ljubljansko barje kjer so jo koliščarji pričeli častiti kot zmaja. In potem je prišel Jazon in postavil stvari na svoje mesto. Seveda pa tega ne bi zmogel brez pomoči svojega spremljajočega "zmaja", to je Medeje.
  V ezoteriki ima krokodil, ali kuščar še en drug pomen - začetek in konec, smrt in življenje. Če pogledamo naprimer indijsko versko ikonografijo... krokodil ugrizne slona v nogo, ta pa medtem meditira na leteče večroko božanstvo na orlu.......
  V Crowleyevem tarotu krokodil nastopa pri karti Norec - analogno stezi ALEF - VOL.


  Quote
  Astronom
   december 28 2010 22:10   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Vsekakor pa je v Tarotu nedvomno povezan s trinajstico (smrt) in šesnajstico (stolpom) ... preobrat in upanje na bolje ... v modernem žargonu "revolucija" in tudi "kontrarevolucija" vibrirata v enaki barvi ...
  Kolikor vem je bil Zmajev red ustanovljen prav z namenom obrambe pred Turki ...


  Profil
  Quote
  Astronom
   januar 02 2011 23:01   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Film Eragon, ki smo si ga med Novoletnimi prazniki lahko ogledali na eni naših televizij, govori o Zmajevih jezdecih, ki naj bi nekdaj skrbeli za mir na svetu. Zmaj se tu simbolno pojavlja kot "vsemogočni nad-jaz" s svojo osebnostjo in navidezno neukrotljivo močjo. Naloga jezdeca je, da ga obvlada do te mere, da postane eno z nim in na ta način, z Zmajevo pomočjo premaga zle - predvsem ego-usmerjene stvore, ki s svojimi negativnimi lastnostmi povzročajo nemire in vojne na svetu. Zanimivo je, da ježa Zmaja v filmu pravzaprav predstavlja umetnost uporabe Magije, ki je lahko tako bela, kot črna, odvisno od tega, kdo in s kakšnim namenom jo uporablja ...


  Profil
  Quote
  Astronom
   januar 09 2011 09:58   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Kot smo ugotovili, Zmaj izhaja iz Antičnega sveta, torej bomo Zmaja iskali v Antilki oziroma v Antičnih mitih in skrivnostih ...

  Ena od največjih skrivnosti Antike je predmet, ki so ga našli potapljači že leta 1900 (1901) v Sredozemskem morju, ko so pri otoku Antikythera iskali spužve in naleteli na ostanke potopljene starodavne trgovske ladje. Leta 1902 je arheolog Valerios Stais ugotovil, da ima kamen, prinesen iz omenjenega nahajališča, v sebi bronasto zobato kolo. Izkazalo se je, da je bronasto zobato kolo le delček zapletenega mehanizma, ki ga sestavlja kar 30 bronastih zobatih koles s tudi do 224 zobniki. Predmet so poimenovali "Antikythera Mechanism". Znanstveniki so potrebovali celo stoletje, da so ugotovili, kako mehanizem deluje, saj naprava predstavlja pravi analogni računalnik. Revija "Nature" že od leta 2006 raziskuje ta predmet in s pomočjo rendgena so ugotovili, da je mehanizem tako natančen, kot bi ga izdelali švicarski izdelovalci ur 19. stoletja, ne pa antični prebivalci Sredozemlja. Zobniki nasploh se namreč »na razvitem Zahodu« pojavijo šele v prvih urnih mehanizmih 14-tega stoletja. Najdba je torej presenečenje prve vrste, saj je stara najmanj 2000 let. Več podatkov najdete na naslednji spletni strani:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism

  Naprava je omogočala določanje dnevov v 365-dnevnem koledarju s prestopnim letom vsake 4 leta, določanje Metodičnega cikla, ki doda koledarju 1 dan na 19 let, določanje Calipičnega cikla, ki doda koledarju en dan na 76 let, napoved luninih in sončevih mrkov na podlagi sarosovega 223-mesečnega cikla, napovedovanje gibanja ozvezdij in glavnih zvezd na podlagi upoštevanja Platonskega leta (25.765 let), napovedovanje glavnih anomalij pri gibanju Lune ter najverjetneje tudi gibanja takrat znanih planetov.

  Repliko naprave so zdaj izdelali s pomočjo Lego kock in video si lahko ogledate na naslednji spletni strani:

  http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2010/12/worlds-oldest-computer-recreated-in-lego.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news


  Profil
  Quote
  Astronom
   januar 09 2011 22:33   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  Še en zanimiv link, ki prikazuje kompleksnost omenjenega mehanizma iz Antičnih časov:

  http://www.youtube.com/watch?v=MqhuAnySPZ0&feature=related


  Profil
  Quote
  Astronom
   januar 11 2011 22:16   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 12/24/10
  Posts: 1393

  NASA je objavila, da so našli nov ekso-planet, prvi, ki naj bi bil potrjeno trden. Našli so ga poleg matične zvezde z imenom Kepler-10, ki je po velikosti zelo podobna našemu Soncu. Tudi planet, ki je tako dobil ime Kepler-10b je le 1,4 krat večji od Zemlje.

  In zakaj post objavljam pod tem naslovom ?
  Jasno, našli so ga v ozvezdju Zmaja ! 'Cool'


  Profil
  Quote
  Gost: gost
   januar 12 2011 10:23   


  Če je pa to tako, zakaj se že prej nismo spomnili še te možne razlage pomena zmaja.
  Vesoljski prišleki iz ozvezdja Zmaja in simbolizem zmaja bi utegnilo tudi imeti povezavo ...... bi morda šlo ? Ali se o tem ozvedju ve še kaj več podatkov ?


  Quote
  Forum generiran v : 13,79 sekundah
  Nov topic Pošlji odgovor   Časovni okvir je CEST. Ura je 03:38

  Običanji topici Običanji topici
  Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
  Prilepljeni topici Prilepljeni topici
  Novosti Novosti
  Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
  Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
  Dovoljen ogled postov od gostov 
  Gostje lahko dodajo poste 
  Omogočen celoten HTML 
  Cenzuriranje 
  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 14,22 seconds