Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Bliža se 1. november in z njim čas, ko se bo večina ponovno spomnila na svoje pokojne bližnje. Vsako leto je hujša tekma, kateri grob bo lepši, z več šopki in svečami. Vse to nima zveze z resničnim žalovanjem … Vse to me niti ne bi motilo, če se pri tem ne bi tako onesnaževalo okolja. Kot da so pomembni le pokojni, in ne tudi naši potomci, ki jim puščamo takšen svet. Velike količine umetnih gnojil, vsako leto nov pesek, namesto da bi prečistili starega, ki bi se ga dalo še koristno uporabiti, a ga kar zavržemo. Da o svečah sploh ne govorimo. Vsako leto zavržemo na smetišča, včasih pa kar v naravo, na tone sveč, ki jih ni mogoče reciklirati. Žal se jih niti ne zbira posebej, saj ločevanje odpadkov na pokopališčih še vedno ni urejeno.
Zanima me, kaj bi rekli mrtvi, če bi videli vso to gonjo, zapravljanje, onesnaževanje okolja. Prepričana sem, da bi bili zadovoljni že, če jim namenimo kakšno misel, in to čez vse leto.
Kaj, če bi letos izrazili žalovanje drugače? Lahko kupimo ekološke sveče, če so to res, lahko pa namenimo ta denar v dobro otrok, živali, kogarkoli. Pokojnemu napišimo pismo, ga odnesimo na grob, ali mu na grob dajmo kamen. Navaden kamen, ki naj simbolizira vse dobro, kar želimo pokojnemu, hvaležnost, lepo misel nanj.
Jaz se strinjam, plastike, ki ostane po 1.novemnbru je odločno preveč. Ekološke svečke, brez plastičnih okvirčkov, oz z okvirčki z razgradljivo plastiko bi bile sigurno rešitev.
Verjetno pa bi bilo res najbolje, da spremenimo oz dopolnimo navade, in namesto sveč uporabimo kaj bolj inovativnega pisma so lahko res lepa in globoka stvar, lahko bi res uporabili kamenčke, kadeče palčke ... ?
your life, your expression, your software
Gost: kova
oktober 20 2008 10:32
Bravo!
Veliko ljudi, kateri so mi bili blizu, je umrlo.
Če bi hodila po vseh grobovih, bi potrebovala... ja veliko časa bi šlo za obiske grobov. Tudi denarja za sveče in cvetje...
Zakurim ogenj na dvorišču ob misli na drage, ki so odšli iz tozemeljske realnosti. Posedim ob njem... in to je to.
Ideja?
Kaj če bi na pokopališčih uredili ognjišče, kjer bi se zakurilo ogenj namesto prižigalo sveče v plastiki?
In če grem še naprej...
Kaj če bi uredili na pokopališčih prostor za piknik, da bi s svojimi živimi in mrtvimi proslavili življenje?
Ekološke sveče ipd. - ja, saj je tudi to v redu, a težava s tem še ni rešena. Še vedno mečemo denar za nekaj, česar ne potrebujemo ne mi ne pokojni, čeprav bi ta denar lahko namenili za bolj koristne in nujne stvari ...
Mmm, tole z ognjiščem, piknikom, mi je resnično všeč. A kako doseči, da bi ljudje bili za to? Počasi, pa zanesljivo ...
Meni je zelo fino, če se lahko v mislih pogovorim z obema starima staršema in zdi se mi tudi lepo, da se jih spomnimo, ne le za prvi november, pa četudi prižgemo kakšno svečko.
Verjetno so te navade večini od nas zelo blizu, zato bi bilo verjetno dobrodošlo, če bi za začetek imeli možnost izbire eko sveč in ločevanja odpadkov. Vsaj plastične okvirje svečk od rož..., ker sedaj je ponavadi na voljo en kontejner v katerega se vse meče skupaj.
Sem se spomnil, da bi lahko zbral vse naslove župnišč oz pokopališč in jim poslali dopis, v katerem jih lepo prosimo, če v dnevih okoli prvega novembra prosijo snago oz komunalo v njihovem kraju, za dodaten kontejnar, ki bi bil na pokopališčih samo za plastiko.
Sem se zdej spomnil, mi smo zadnjič za eno nagrado dobili Pirs in zdej lahko dobimo kakršno koli bazo rabimo.
Če bi Zaspana in morda še kdo iz foruma naredil en dopis, oz osnutek, pol pa ga skupaj dopolni(te)mo, ga z veseljem pošljem.
Poleg tega pa 28.10 torej v torek pred 1 novembrom, ko izide sončna lahko damo v uvodnik in članek kakšno pobudo na to temo. Da razširimo idejo in da se bomo tega malce bolj zavedali. Torej začnemo pri nas potem pa se bo stvar pomoje itak sama širila.
Ker je taka luštkana idejca in nobenmu ne bo hudega, če vrže rože levo, sveče pa v desen kontejnar, bo mogoče pobudo povzel še kateri od drugih medijev oz v zadnjem času kaj takega večkrat celo apelirajo preko tv in smo zmagali
Tako pridemo, na lep način, čisto spontano do rezultata, oz vse bo boljše kot je sedaj, tko da nimamo kaj zgubit, če probamo.
Lahko pa tudi malo pospešimo stvari tako, da še press relis naredimo in pošljemo pobudo vsem medijem, kar v obliki članka, oz apela, ki ga lahko objavijo in je.
Torej rabimo dopis in pres release in pošljemo, zna kdo lepo napisat? Ni treba profil, naj bo rajš iz srca. Zaspana boš poskusila?
ja, bi, edini problem je v tem, ker imam te dni gužvo in ne vem, če bom utegnila. javim v teh dneh. če pa komu ni odveč, pa naj malo napiše, jaz pa kaj malega dodam, to pa ni problema. mmm? štima?
Gost: Ales
oktober 24 2008 18:57
Jaz bom verjetno začel uvodnik z naslovom
Ko se boste v teh dneh spomnili svojih prednikov
Ko se boste v teh dneh z obiskom na pokopališčih spomnili svojih prednikov, razmislimo o tem, da bi se jih poleg prižiganja svečk in polaganja rož na grob lahko spomnili tudi na drugačen način. Morda bi jim lahko napisali pisemce, osebno izpoveda, ko je sedaj, ko jih ni več, morda bi bili na kaj zelo ponosni, oziroma, da jih zelo pogrešamo. Lahko bi jim v nekoliko rajnejši spomin, dali na grob kakšen poseben kamenček ki smo ga našli letos poleti on morju oz reki. Lahko naredimo kakšno gesto, za katero vemo, da bi jim bila všeč naprimer obiščemo katerega od njihovih prijateljev in se z njim pogovorimo.
Prav pa je, da se ob tem prazniku, spomnimo tudi na naravo, saj za nami ostane na kupe plastičnih ohišij.