Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 08-feb
 • LUV fest

 • petek 10-feb
 • Valentinovo v bivši slogi

 • sobota 11-feb
 • Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: urejanje okolice

 • torek 14-feb
 • Reka sedmerih imen

 • sreda 15-feb
 • 17. Festival gorniškega filma

 • petek 17-feb
 • Valentinov ples v pionirskem domu

 • sobota 18-feb
 • Pustno vodenje po Vilinskem Homcu

 • torek 28-feb
 • Zimski festival Ljubljana

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu
   Spisek forumov > Splošno > Aktualno doma in globalno Nov topic Pošlji odgovor
   družinski zakonik- POZOR!
   |  Verzija prirejena za tiskanje
  Gost: hetLicht
   marec 05 2012 11:36  (Prebrano 16988 krat)  


  Našla na enem forumu. Preberite in premislite, kako boste glasovali na referendumu. Preberite tudi celoten zakonik.

  Meni osebno se zdi, da so bili homoseksualci izrabljeni za neke skrite namene. Da bi uvedli drakonski zakon. Big Brother v najhujši obliki pod pretvezo zaščite otroka.


  "Družinski zakonik bo socialni službi dal naravnost božanske moči nad starši in otroci. Vsemogočni socialec vam bo lahko kadarkoli vzel otroka in ga komurkoli prodal. Štango pri tem početju mu bodo držala ti. družinska sodišča.
  184. člen Družinskega zakonika uvaja popoln nadzor vseh inštitucij državne in lokalne uprave nad otroci in starši; nadzorovanje družin z otroci in obveščanje socialne službe bodo izvajale tudi paradržavne humanitarne in ostale organizacije, Rdeči križ, Amnesty internacional............
  184. člen
  (dolžnost obveščanja)
  Državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti, nosilci javnih pooblastil, izvajalci javnih služb in nevladne organizacije, ki pri svojem delu izvedo za okoliščine, na podlagi katerih je mogoče sklepati na ogroženost otroka, so dolžni o tem takoj obvestiti pristojni center za socialno delo ali sodišče.
  181. člen dovoljuje socialni službi, da zaslišuje otroke brez soglasja staršev. To je metoda, ki jo je poznala edino španska inkvizicija. Socialna služba lahko celo zavrne zahtevo staršev za vpogled v zapisnik.
  181. člen
  (omejitev pravic staršev v postopkih pred centri za socialno delo)
  (1) Center za socialno delo lahko v postopkih v zvezi z otrokom razgovor z otrokom opravi brez soglasja staršev, če oceni, da je to v korist otroka.
  (2) Zaradi varstva koristi otroka lahko Center za socialno delo staršem zavrne vpogled v zapisnik o razgovoru z otrokom.
  Seveda je socialna služba edina, ki odloča kaj so koristi otroka.
  Socialna služba bo lahko tudi pridobivala podatke o starših z brskanjem po vaših zdravstvenih kartonih in tam iskala stvari, ki bi socialcem olajšale odvzem otroka.
  Tako oborožen z vsemi informacijami o starših bo socialec prišel po vašega otroka in ga po 163. členu kar ustno odvzel. Vi pa boste lahko bili samo tiho, ker pritožba ni dovoljena.
  163. člen
  (1) Če je z verjetnostjo izkazana tako huda ogroženost otroka, da je njegove koristi mogoče zavarovati le s takojšnjim odvzemom otroka staršem, center za socialno delo odloči in izvede ukrep nujnega odvzema otroka ter ga namesti k drugi osebi, v rejništvo ali v zavod. V tem primeru center za socialno delo drugo osebo, rejnika ali zavod tudi imenuje. Otroka se ne sme namestiti k osebi, ki ne more biti skrbnik. Glede obveznosti druge osebe, h kateri je otrok nameščen, in nadzora nad namestitvijo, se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.
  (2) Center za socialno delo začne postopek za odločitev o nujnem ukrepu po uradni dolžnosti, na predlog otroka, ki je dopolnil 15 let, ali enega od staršev, če mu ni odvzeta starševska skrb.
  (3) Center za socialno delo odloči o ukrepu po skrajšanem ugotovitvenem postopku v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek.
  (4) Centru za socialno delo lahko pri dejanju takojšnjega odvzema otroka staršem nudi pomoč policija v skladu s predpisi, ki urejajo delovanje policije.
  (5) Če center za socialno delo o nujnem ukrepu odloči ustno, mora stranki izdati pisno odločbo v 48 urah od izreka ustne odločbe.
  (6) Zoper odločbo o nujnem ukrepu pritožba ni dovoljena, če center za socialno delo v 48 urah po izvedenem ukrepu sodišču predlaga izdajo začasne odredbe.
  Če boste zaslutili, da vam želi socialna ukrast otroka in boste hoteli z njim pobegniti v tujino imajo državni trgovci z ljudmi na voljo 168. Člen, ki med drugim prepoveduje prehod državne meje z otrokom.
  168. člen
  (vrste začasnih odredb)
  (1) Sodišče sme za varstvo koristi otroka izdati začasno odredbo, s katero je mogoče doseči začasno varstvo koristi otroka, zlasti pa:
  • odredbo, s katero otroka odvzame staršem in ga namesti k drugi osebi, v rejništvo ali v zavod;
  • odredbo o vstopu v stanovanje ali druge prostore, v katerih se otrok nahaja, proti volji staršev;
  • odredbo o prepovedi ali omejitvi stikov;
  • odredbo o načinu izvajanja stikov;
  • odredbo o vzgoji in varstvu otroka;
  • odredbo o preživljanju otroka;
  • odredbo o prepovedi prehoda državne meje z otrokom;
  • odredbo o izselitvi nasilnega člana iz skupnega stanovanja;
  • odredbo o prepovedi približevanja otroku osebam, ki ga ogrožajo;
  • odredbo o zavarovanju na premoženju staršev ali otroka;
  • odredbo o zdravniškem pregledu ali zdravljenju.
  (2) Kadar sodišče izda odredbo iz prve alineje prejšnjega odstavka, drugo osebo, rejnika ali zavod tudi imenuje. Otroka se ne sme namestiti k osebi, ki ne more biti skrbnik. Glede obveznosti druge osebe, h kateri je otrok nameščen, in nadzora nad namestitvijo, se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.
  Nato sledi 178. člen, po katerem država trajno vzame otroka staršem.
  178. člen
  (odvzem otroka staršem)
  (1) Sodišče staršem odvzame otroka in ga namesti k drugi osebi, v rejništvo ali v zavod, če je otrok ogrožen in je mogoče le z odvzemom v zadostni meri zavarovati njegove koristi in če okoliščine primera kažejo, da bodo starši po določenem času ponovno lahko prevzeli skrb za njegovo vzgojo in varstvo. V tem primeru sodišče drugo osebo, rejnika ali zavod tudi imenuje. Otroka se ne sme namestiti k osebi, ki ne more biti skrbnik. Glede obveznosti druge osebe, h kateri je otrok nameščen, in nadzora nad namestitvijo, se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.
  (2) S tem odvzemom ne prenehajo druge obveznosti in pravice staršev do otroka, razen če sodišče ob tem ukrepu omeji starševsko skrb v skladu s 175. členom tega zakonika.
  (3) Sodišče lahko ob odvzemu otroka staršem enemu ali obema od staršev tudi omeji ali odvzame pravico do stikov z otrokom v skladu s 177. členom tega zakonika.
  (4) Ukrep odvzema otroka staršem traja največ tri leta.
  (5) Kadar sodišče odloči o ukrepu iz prvega odstavka tega člena, odloči tudi o preživninski obveznosti vsakega od staršev v skladu s 188. členom in drugimi določbami tega zakonika o obveznosti preživljanja med starši in otroki.
  Sodišča imajo zakonsko obveznost upoštevati mnenja socialne služba. To pomeni, da samo udarjajo žige na odločitve socialcev.
  173. člen
  (mnenje centra za socialno delo glede ukrepa trajnejšega značaja)
  Pri odločitvi o ukrepu za varstvo koristi otroka trajnejšega značaja sodišče upošteva mnenje centra za socialno delo.
  Otrok je ukraden staršem in sedaj je na vrsti posvojitev po 217. členu .
  217. člen
  (posvojitelj)
  (1) Zakonca ali zunajzakonska partnerja lahko samo skupaj posvojita otroka, razen če eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.
  (2) Partnerja partnerske skupnosti ali partnerja zunajpartnerske skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka, lahko pa partner partnerske skupnosti ali partner zunajpartnerske skupnosti posvoji otroka svojega partnerja.
  (3) Izjemoma lahko otroka posvoji tudi ena oseba, če ta ni v zakonski zvezi ali v zunajzakonski skupnosti ali v partnerski skupnosti ali v zunajpartnerski skupnosti, če je to v otrokovo korist.
  217. člen je napisan tako, da socialna lahko proda vašega otroka komurkoli, ker socialna je tista, ki odloča kaj je v otrokovo korist.
  Da bo celoten posel narejen tako kot treba je seveda potrebno vpisati novega lastnika, srečnega kupca vašega otroka."


  Quote
  MC
   marec 05 2012 17:35   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta


  Status: neprijavljen

  Registriran: 11/11/05
  Posts: 123

  Hetlicht,

  res hvala za dodatno osvetlitev in navedbo členov novega družinskega zakonika, ki me še bolj utrjuje v prepričanju, da je zakon dober in da moramo na referendumu glasovati ZA! Seveda so komentarji k zakonu ena sama demagogija. Pisec skrajno zavajajočih komentarjev k zakonu, ki bi jih moral kot take prepoznati vsak osebek s končano srednjo šolo, namenoma zamegljuje razliko med pristojnostmi, ki jih imajo socialne službe, in pristojnostmi sodišč. Že prvi komentar demonstrira vso bedo argumentacije: "Družinski zakonik bo socialni službi dal naravnost božanske moči nad starši in otroci. Vsemogočni socialec vam bo lahko kadarkoli vzel otroka in ga komurkoli prodal. Štango pri tem početju mu bodo držala ti. družinska sodišča.« Je sploh mogoče izreči več nesmislov in laži v nekaj kratkih stavkih?! Božanske moči? Socialec bo jemal in prodajal otroke? Kadarkoli vzel otroka? Komurkoli prodal otroka? Kot kakšen razbojnik. Tako imenovana družinska sodišča? Formalno takšna sodišča sploh ne obstajajo, redna sodišča pa - kdo pa naj bi odločal, če ne sodišča? Papež v Rimu? Sveta inkvizicija? Ali kar sami starši, ki zlorabljajo in zanemarjajo otroke. To je približno tako, kot če bi morilci in lopovi odločali o tem, ali so krivi. Kje v zakoniku je kakšnen člen, ki omenja prodajanje otrok? Hetlicht, a si sploh prebrala zakon, ki ga drugim ponujaš v branje? Si prebrala še bolj neumne komentarje? Si res tako bedasta, ali se samo delaš? Rdeči križ in Amensty international bosta nadzorovala družine z otroci???? A sploh ločiš med nadzorom in dolžnostjo obveščanja? Je nadzor nad družino, če socialno službo obvestiš o tem, da starši spolno zlorabljalo otroka ali da jih zverinsko pretepajo ali da jih zanemarjajo, tako da je ogroženo njihovo zdravje? Si res tako bedasta, ali se samo delaš?

  Še tistih nekaj komentatorjevih trditev, ki se zdijo resnične, so takšne le zato, ker trgajo člene ali celo dele členov iz konteksta oziroma iz Zakona kot celote. Pisec, ki je člene opremil s komentarji, je bil bodisi perfiden demagog in lažnivec ali pa verski fanatik. Iskreno je mogel takšne nesmisle zapisati le nekdo, ki v resnici verjame, da so otroci, podobno kot domače živali ali predmeti, neodtuljiva lastnina staršev, s katero smejo početi, kar se jim zaljubi. Kako naj zakon sploh zaščiti otroka, ki se je znašel »v lasti« staršev, ki za starševstvo niso niti psihološko niti ekonomsko pripravljeni, drugače, kot s pomočjo pristojnosti, ki jih imajo določeni organi?!

  Po eni strani se nasprotniki zakona zgražajo nad mislijo, da bi mogla otroka vzgajati homoseksualni par, pa čeprav z ljubeznijo in v urejenih socialnih razmerah, groza in strah pa jih je možnosti, da bi kdo mogel odvzeti otroka iz družine, kjer so starši sicer heteroseksualni, a se otroku godi še slabše kot najbolj mizernim sirotam iz romanov Charlesa Dickensa.

  Hetlicht, še enkrat - si res tako bedasta, ali se samo delaš? Drakonski zakonik? Zakonik, ki prepoveduje fizično kaznovanje otrok, je drakonski? Big Brother v najhujši obliki? Domnevam, da še nisi prebrala Orwellove knjige, ki govori o Velikem bratu, sicer ne bi klobasala takšnih bedarij.

  Nekako se trudim verjeti, da si tole neumnost objavila z dobrimi nameni. Preberi še enkrat in dobro razmisli, kakšne grozljive bedarije so zapisane v pamfletu, ki si ga našla na »nekem blogu«. Če celo ljudje, ki se imajo za duhovne, nasedajo tako primitivnih agitkam, potem lahko samo še enkrat več rečem, da bi bilo veliko bolje, če bi ljudje, namesto s srcem, razmišljali z možgani.


  Profil
  Quote
  hetLicht
   marec 05 2012 18:10   
  Forum Ozvezdje
  Ozvezdje

  Status: neprijavljen

  Registriran: 02/22/07
  Posts: 107

  Ja, MC, imaš polno pravico do osebnega mnenja in interpretacije besedila, toda pusti to tudi drugim, pa brez žaljivk, prosim. Tako kot ti mene imenuješ za bedasto (citiram: si res tako bedasta), bi tudi jaz tebe lahko imenovala zaslepljenega idiota.

  Sicer pa razlaga ni moja, besedilo je iz enega foruma...meni se je pač zdelo zanimivo, ker govori o nekem drugem aspektu zakona in ne o homoseksualcih in njihovi možnosti posvojitve (kar je zame in večino postranska stvar ali bi vsaj morala biti, saj se nas ne tiče osebno; pač nisem lezbijka), o čemer mediji pišejo do onemoglosti...pri vsem tem pa smo morda prezrli elemente zakona, ki bi imeli lahko posledice za precej širšo javnost, kot pa so homoseksualci, o katerih se nam niti ne sanja.

  Podobno je kot z obsodbo na smrt. So tisti, ki so resnično zakrivili zločin (ampak naj povem, da se s smrtno kaznijo ne strinjam in govorim kot opazovalka, kajti takšna situacija me ni zadela in tudi upam, da me nikoli ne bo), so pa tudi tisti, ki ga niso in so vseeno usmrčeni. Je to pravično?

  Ali so ljudje, ki odločajo o tem, kdaj je otrok resnično ogrožen dovolj modri, da o tem sploh lahko sodijo? Ali smo ljudje dovolj iskreni in pošteni, da teh zakonov ne bomo izrabljali? Tisti, ki so na oblasti in tudi tisti, ki starše, ki domnevno ogrožajo otroke prijavijo pristojnim organom? Torej mi vsi?

  Nekaj takega se je zgodilo mojim sosedom, ki so bili skoraj ob otroka. No ti sicer lahko trdiš (če si upaš, kljub nepoznavanju njihovega primera), da so si to kakorkoli zaslužili, jaz pa pravim (jih poznam precej bolje), da si tega ne zaslužijo. Kdo izmed naju ima prav? In kdo je dovolj moder, da bo odločil, kateri izmed naju ima prav?

  Meja med sprejemljivim in nesprejemljivim je zelo tanka in kar je še bolj tricky, stvar subjektivne presoje. Subjektivna presoja pa izhaja iz posameznikove modrosti ali neumnosti. Dokazov o pretirani človekovi modrosti, kar se tiče družbenega življenja pa sama kratko malo ne vidim.  Sicer pa nisva v debati. Še vedno sva vse preveč daleč vsak sebi. Torej, uživaj v izmenjavi besed s souporabniki tega foruma, meni pa ni potrebno odgovarjati. Seveda imaš vso pravico to storiti, vendar se bom sama komentarja vzdržala.


  Profil
  Quote
  hetLicht
   marec 05 2012 18:18   
  Forum Ozvezdje
  Ozvezdje

  Status: neprijavljen

  Registriran: 02/22/07
  Posts: 107

  Še to, jasno je, da ob napisanem nisem mislila na očitne zlorabe, kot so pretepanje in spolna zloraba itd.
  Toda obstajajo tudi drugi primeri npr. v Skandinaviji, mislim, da na norveškem so eni družini odvzeli otroka zaradi zanemarjanja; otroci so namreč jedli z rokami, brez pribora...toda ...to je bila indijska družina, kjer je pač neuporaba pribora nekaj povsem normalnega. No, zgodba iz Nizozemske je pa še stokrat hujša, vendar o tem ne bom pisala, ker je preveč, gre pa za zeloooo hude zločine s strani centrov za socialno delo in to v imenu zaščite otroka.


  Profil
  Quote
  MC
   marec 05 2012 19:11   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta


  Status: neprijavljen

  Registriran: 11/11/05
  Posts: 123

  Hetlicht, lahko mi navedeš še sto drugih primerov, ko je kaka javna služba ali inštitucija narobe razumela ali celo zlorabila zakon, pa me ne boš prepričala - prej nasprotno. Vsem tvojim primerom namreč verjamem, kot ti tudi verjamem, da se je oškodovanim družinam zgodila krivica. Ampak - na način, kot ga opisuješ, je mogoče zlorabiti že prejšnji zakon in očitno se ga tudi je, saj navajaš tudi domače primere. Če bi se pridušali zaradi vsake napačne uporabe ali zlorabe zakona in menili, da je zaradi tega zakon slab oziroma nepotreben, potem sploh ne bi potrebovali nobenih zakonov, niti sodišč, še manj sodnikov, tudi ne nobenih drugih inštitucij. Obstoječi zakon kvečjemu prinaša večjo pravno varnost od starega, saj pristojnosti odločanja prenaša s centrov za socialno delo na t.i. družinska sodišča. Resnica je torej prav nasprotna od tistega, kar trdi avtor pamfleta. In prav zato sem te vprašal, če si res tako bedasta, da verjameš takim nesmislom? Če te je ali te bo moja »žalitev« vsaj malo spodbudila k premisleku, mi ni niti najmanj žal, da sem jo izrekel. Še vedno verjamem, da si se oglasila z dobrimi nameni.

  p.s.:

  Praviš, da nisva v debati, ker sva si še vedno vse preveč daleč vsak sebi. Bo najbrž kar držalo. Najmanj, v čemer se razlikujeva je to, da meni ni odveč ali izpod časti debatirati z ljudmi, ki imajo zelo drugačno mnenje od mene.
  Profil
  Quote
  Gost: Irina
   marec 05 2012 20:44   


  Lep večer,
  mi lahko kdo pove, kaj je narobe s sedanjim zakonom o družini?
  Po resnici, ni mi jasno, zakaj so potrebne takšne drastične spremembe. Kar se tiče zlorabe otrok v koristnih ciljih s strani staršev - me zanima ali ta novi zakon bo veljal recimo tudi pri romskih družinah? Ali oni bodo izjema?

  Za vile, lopate, vročo kri, ter močno skupnost... že današnji zakoni, ki niso povezani s socialno pomočjo, so bili večkrat "neizvedljivi".

  Še vedno, zakoni ni veljajo za vse enako, nobeden.

  Me tudi zanima ali imamo kje podatke o brutalnih fizičnih kaznih otrok v Sloveniji? Res me zanima, sem iskala, in nisem našla. Ali res v Sloveniji starši tako nasilni do svojih otrok, da jim to more preprečevati celo zakon.

  Lep večer.


  Quote
  Gost: Irina
   marec 05 2012 20:54   


  Samo še nekaj dodam, jaz bi zelo rada videla tudi zakon, ki bo prepričevala nasilje med samimi otroki. In zelo kmalu, mislim, da ne bo odvečen zakon, ki bo prepričeval nasilje otrok nad starši.
  Kakor to palico ne obračaj, vedno najdeš dva različna konca...

  Osebno jaz še nisem povsem opredeljena glede novega zakona.

  Še enkrat, vsem želim lep večer


  Quote
  MC
   marec 05 2012 21:10   
  Forum Rimska cesta
  Rimska cesta

  Status: neprijavljen

  Registriran: 11/11/05
  Posts: 123

  Zakaj nisem proti:

  http://www.dnevnik.si/objektiv/v_objektivu/1042470060

  http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=2&id=5741798

  Zakaj sem ZA:

  http://www.zavsedruzine.si/?p=369

  Zakaj sem ZA, pa četudi ne bi imel prav nobenega drugega argumenta:

  http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042510850


  Profil
  Quote
  stojči
   marec 06 2012 17:46   
  Forum Zvezdica
  Zvezdica

  Status: neprijavljen

  Registriran: 09/20/02
  Posts: 25

  tako skrpucalo od družinskega zakonika kot je predložen
  bo na referendumu zagotovo pogorel,

  škoda z določenimi modifikacijami in predlogi tistih,
  ki so proti takemu zakoniku,
  bi lahko bil sprejet.


  stoychi
  Profil Spletna stran
  Quote
  Gost: tau
   marec 06 2012 19:12   


  Acta je tudi podpisana s skritimi zakoni ki uvajajo popolni nadzor ljudi. Tudi Acto je politika forsirala in prikazovala kot boj proti piratstvu v resnici pa pod to pretvezo uresničuje svetovno kontrolo.

  Verjamem da je potrebno urediti problem istospolnih (družinski zakonik) in piratstva (acta) ampak ne s skritimi podzakoni ki omogočajo svetovni eliti še večjo moč nad nami.


  Quote
  Gost: Nan
   marec 06 2012 19:40   


  Dajte nehat šibat to paranojo o eliti, ki kontrolira 7 milijard ljudi...seveda, vsakega posebej..
  (-:


  Quote
  Gost: tau
   marec 06 2012 20:24   


  Zakaj naj nehamo skrbeti o človeštvu? Dobro je da se osveščamo in da opozorimo na morebitne haklce pri zakonih. ACTA je že dokazala kam merijo svetovni politiki.


  Quote
  Forum generiran v : 40,84 sekundah
  Nov topic Pošlji odgovor   Časovni okvir je CET. Ura je 02:31

  Običanji topici Običanji topici
  Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
  Prilepljeni topici Prilepljeni topici
  Novosti Novosti
  Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
  Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
  Dovoljen ogled postov od gostov 
  Gostje lahko dodajo poste 
  Omogočen celoten HTML 
  Cenzuriranje 
  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 42,73 seconds