Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Ko praviš, da vse vemo ko utihnemo in se ni potrebno pogovarjati, je seveda potrebno oboje: znati se izražati na vse mogoče načine, bodisi z govorjenjem ali brez.
Tvoj način izražanja svojih misli in spoznanj je nalezljiv.
Je pa čudno, da ljudje v resnici večino časa blebetamo, a se tega ne zavedamo.
Misel je namreč zmeraj ta, ki vrti svoje neskončne monologe in le redko kdaj utihne.
Zato bi se morali učiti tudi o tišini.
Zavedam se, da sam predobro veš, kaj vse je v tej tišini in kako je privlačna za spoznavanje, saj tvoja pisanja ne morejo biti iz stanja hrupa, mar ne?
V tišini uma, so vsi odgovori in vsa pojasnila za vso znanost, za vse kar človek išče in potrebuje.
Tak tih um je dovzeten za vse kar ga obkroža in ni ujetnik samega sebe.
Še enkrat dragi Astronom, odličen si.
Lepo te pozdravljam.
Seveda je v tej tišini vse znanje ! A ljudje smo bitja komunikacije. Vedno o svojih izkušnjah želimo poročati ter jih izmenjati med seboj - to pa v tišini ni možno ...
Očitno se blebetanje najbolj obnese - ali bolje rečeno "najmanj slabo" obnese. Besede ne opišejo najbolje "stanja tišine", a znajo dati slutiti na to stanje ... A besede so vse, kar imamo, da se sporazumevamo ! Če bi vsi bili le v tišini, ne bi bilo sporazumevanja ...
Seveda poznam to stanje - verjetno ga pozna ali pa ga je izkusil že vsak, kot je že omenil Stojči. A ker sem bolj zvedave narave, iščem odgovore vsepovsod, tudi v znanosti, a ne samo v znanosti, da ne bo pomote ...
In zakaj dajem tukaj na pozitivkah prednost predvsem znanstvenemu vidiku ? Zato, ker tega vidika tukaj primankuje. Rad pi pokazal, da je lahko tudi znanost "duhovna pot", saj opažam precejšnjo mero nestrpnosti tako znanosti do ezoterike, kot tudi obratno. In končno znanost bi morala biti v službi človeka in ne obratno. Po drugi strani pa berem raznorazne članke na pozitivkah, ki utrjujejo svoja prepričanja in hipoteze na podlagi "kvazi-znanstvenih" podlag iz edinega razloga, da izpadejo bolj prepričljivi, v resnici pa so njihove "znanstvene" navedbe popolnoma mimo. In v tem pogledu zelo cenim gospoda MC, ki zelo dobro filtrira takšne raznorazne neumnosti ...
Končno vsi iščemo odgovore. Vsakdo gre po svoji poti. Morda kdo po večih hkrati. A znanost, kot duhovna pot se mi zdi pri vsej stvari malo diskriminirana. Morda prav zaradi nekaterih znanstvenikov, ki so se ločili tako od Boga, kakor od navadnega človeka - no ampak niso vsi taki ...
Za konec posta prilagam zanimive simulacije, kako bi po splošni relativnostni teoriji izgledal svet okoli nas, če bi se gibali s hitrostjo blizu svetlobne - zanimivo:
Osebno menim, da gre za "napako" v meritvah, saj vemo, da po Heisenbergovem pravilu nedoločenosti lahko hitrost in položaj nekega delca določimo le do Plankove konstante natančno. Ta razlika je lahko ravno ta pogrešek. Sicer pa je kvantni svet prav zaradi tega pravila nekaj posebnega, saj dopušča tudi takšna odstopanja ... Torej vsekakor je možno, a predvsem odvisno od interpretacije !
V CERNU SE BLIŽAJO ODKRITJU HIGGSOVEGA BOZONA - "BOŽJEGA DELCA"
Včeraj so nas mediji zasuli z novico, da so znanstveniki blizu odkritja tako imenovanega "božjega delca", ki naj bi bil vzrok za pojavnost celotnega vesolja ... Na hitro si poglejmo, kaj sploh je to "za eno čudo" ...
Skoraj dve leti je že odkar so v Cernu uspešno zagnali novi veliki hadronski trkalnik ter izvedli prve uspešne trke protonskih delcev pri trikrat večjih hitrostih, kot doslej. Gre namreč za kar 27 kilometrsko krožno napravo – pospeševalnik, ki pospeši delce do tolikšne hitrosti, da prepotujejo celotno napravo več kot 11 tisočkrat v sekundi. Ob takšnih energijah znanstveniki odkrivajo delce, ki so bili prisotni ob samem nastanku Vesolja. Od vseh delcev, ki tvorijo standardni model vesolja edino še niso dokazali obstoja Higgsovega bozona ali tako imenovanega "božjega delca". Higgsov bozon naj bi bil namreč odgovoren za to, da ima materija maso.
Za boljšo predstavo na hitro preletimo standardni model vesolja, se pravi teorijo, ki trenutno najbolje razloži pojavnost vse snovi v vesolju:
Vsi delci, ki sestavljajo materijo so fermioni ! Delimo jih na kvarke (šest različnih "okusov" in leptone (elektron, mion in tauon) ter nihovi nevtrini ...
Proton sestavljata dva gornja in en dolnji kvark ...
Nevtron sestavlja en gornji in dva dolnja kvarka ...
Protoni in nevtroni skupaj tvorijo atomska jedra ...
Atomska jedra in elektroni tvorijo atome ...
Več atomov tvori molekule oz. druge strukture, ki jim pravimo snovi ...
...
Iz snovi pa je sestavljeno celotno vesolje !
V naravi pa naj bi bili poleg fermionov še bozoni, ki naj bi bili nosilci osnovnih sil ! Osnovne sile so:
- gravitacijska sila
- elektromagnetna sila
- močna jederska sila in
- šibka jederska sila
Teorija supersimetrije pa še vse skupaj obrnjeno zrcalno podvoji ... tako da dobimo še vse ustrezne anti-delce ...
Potem je tu še en "čuden" bozon - Higgsov bozon, ki ni nosilec nobene sile ... Naj bi pa bil glavni krivec, da imajo delci - maso ! To je prav ta "božji delec", ki ga do sedaj znanstveniki še niso potrdili in ostaja še edini nepotrjen gradnik standardnega modela vesolja ...
Znanstveniki naj bi bili zdaj na dobri poti k odkritju in potrditvi prav tega !
Vso srečo želim znanstvenikom pri odkrivanju tega kar si opisal dragi Astronom.
Ne morem si kaj, da ne bi prpomnil, da je vso tako iskanje in dokazovanje zaman.
Na tak način se ne da najti (ujeti) nečesa takšnega, kar je čista svoboda od vsega oprijemljivega, od vsega znanega.
Kaj naj ujameš in dokažeš o nečem, kar presega vse meje in jih sploh nima???
Kaj naj dokažeš o nečem kar nima ne začetka, ne konca in se nikoli ni ustvarilo, temveč je od vekomaj in za vse večne čase le večnost sama???
Ta in vsi drugačni eksperimenti in iskanja namreč predvidevajo, da MORA OBSTAJATI NEKI ZAČETEK IN V TEM JE TEMELJNA NAPAKA VSEH TOVRSTNIH ISKANJ.
Ta znanstveni razum funkcionira znotraj meja in temu je vzrok vseh tovrstnih napačnih pristopov k temu kar človek išče od davnin.
Pa vso srečo.
Mirko
Gost: lina
december 16 2011 13:25
panefin, kaj pa če vsi ne iščemo tega, kar iščeš ti (ups, verjetno boš rekel, da si že našel :-)....) ..... lahko potem še vedno trdiš, da iščemo zaman?.... kdo pa si ti, da neposredno določaš to, kar naj bi vsi iskali?.... četudi trdiš, da govoriš iz enosti, odkoder naj bi posledično tvoj razum deloval pravilno?.... ljudje smo si neizmerno različni, zato imamo različne poti in ena izmed teh je tudi znanost, ki v končni fazi pripelje do trenutka, ko je posameznik dovolj zrel, da preseže razumsko dojemanje življenja....razumeš?
Pozdravljena Mirko in Lina. Res, ljudje smo premajhni, da bi odločali, kaj je pomembno v "Božanskem načrtu" in kaj ne. Na to temo je bilo že veliko izrečenega na drugih temah. A dejstvo je, da si posamezniki delimo le svet "racionalnega materializma", to je svet, o katerem se lahko pogovarjamo, ga odkrivamo in skušamo izluščiti zakonitosti, ki mu vladajo. Seveda je to le del celotne Resničnosti ali pojavnosti. Drugi del je individualni del resničnosti - tisti, ki ga vsak dojema po svoje in ga niti znanost ne more "ujeti". To je del, ki bega filozofe in o katerem tudi na Pozitivkah ne moremo najti stičnih točk. To je področje, kjer postaneta "Jaz Sem" in "Jaz Nisem" ista stvar, ki jo vsak vidi po svoje, a imata oba še dovolj prostora tudi v svetu, ki ga opisuje znanost. Kot sem povdaril že večkrat, je prihodnost znanosti v sprejemanju drugačnosti, ki ga ponuja ezoterika, prihodnost ezoterike pa taka, ki bo vključevala odkritja znanosti. Seveda dopuščam tudi to možnost, da si vsak ustvari svoj individualen svet in živi kot Mali Princ na izmišljenih planetih, a nihče ne bi smel vsiljevati podobe svojega sveta drugim, ki imajo enako svobodo in pravico do svojih vizij ...
Sicer pa sem želel le predstaviti, kakšen naj bi bil standarden model vesolja, ki trenutno velja v znanstvenih krogih in kaj naj bi bil Higgsov bozon, tako imenovani "božji delec", ker so zadevo na TV poročilih bolj slabo in nerazumljivo razložili - za tistega pač, ki bi ga stvar zanimala ...
Lina:
panefin, kaj pa če vsi ne iščemo tega, kar iščeš ti (ups, verjetno boš rekel, da si že našel :-)....) ..... lahko potem še vedno trdiš, da iščemo zaman?.... kdo pa si ti, da neposredno določaš to, kar naj bi vsi iskali?.... četudi trdiš, da govoriš iz enosti, odkoder naj bi posledično tvoj razum deloval pravilno?.... ljudje smo si neizmerno različni, zato imamo različne poti in ena izmed teh je tudi znanost, ki v končni fazi pripelje do trenutka, ko je posameznik dovolj zrel, da preseže razumsko dojemanje življenja....razumeš?
Mirko:
Draga Lina ko praviš, da neposredno določam to kar naj bi vsi iskali me resnično nisi dobro razumela.
Nikjer nisem določal kaj bi naj kdorkoli iskal.
Mogoče nisi dovolj pozorno prebrala, a kaj takega jaz ne pišem.
To kar pišem je, da ničesar takega kar bi lahko našli ni, saj je iskanje zmeraj v krogu starega in omejenega. Novega ne moreš najti, saj ne veš kako novo zgleda.
To novo se pojavi ko prenehaš z vsemi predstavami o njem.
Kot vidiš nikakor ne vsiljujem nobene »svoje« predstave o tem novem.
Zakaj to pišem?
Eden najbolj znanih astronomov ameriški astronom Carl Sagan, je tik pred smrtjo izjavil: »Kaj neki sem celo svoje življenje iskal tam nekje po vesolju, med tem ko samega sebe sploh ne poznam.
Mogoče zato pišem o teh rečeh draga Lina.
Mogoče pa to nekomu nekaj pomeni, da ne bo zapravljal čas na »tavanja po vesolju«, ali iskanja fantomov…, ne da bi spoznal resnico o samemu sebi.
Dragi Astronom vesel sem, da pišeš vse te stvari, saj ne zanikam pomena znanosti. Nenehno govorim, da le ta ima svoje mesto, a le v mejah materialnega kot tudi sam praviš.
Lep pozdrav obema.
Mirko
Gost: lina
december 16 2011 20:31
astronom, tole si zelo lepo napisal.... osebno tvojega pisanja ne občutim kot vsiljivega....opisuješ aspekte, ki so meni neznani in kot taki zanimivi....malo bolj mi je sporen mesijanski način pisanja panefina.... ne toliko vsebinsko, bolj način.... kajti kot si sam napisal, delimo si svet 'racionalnega materializma' in ta je nadvse pisan, sestavljen iz samih malih princev.....in kot tak 'prazen' absolutne resnice....pa vseeno sredstvo, ki te pripelje do vrat...vrata mora pa vsak posameznik sam odpreti... :-)