Forum Menu 
Spisek forumov
Uporabniki
Najpopularnejši topici
 NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-mar
  • VegaFriday v Piranu

  • nedelja 31-mar
  • Razširjeni vid

  • ponedeljek 01-apr
  • Spekter. 70 let Zbirke UGM

  • sreda 03-apr
  • 22. PRO PR konferenca: vodenje v komunikaciji
  • Znebite se svojih starih telefonov in tablic
  • Med naravo in kulturo

  • sobota 06-apr
  • Veganski golaž na Čistilni akciji ČS Polje

  • nedelja 07-apr
  • Polna luna

  • sreda 10-apr
  • Človek in čas

  • petek 12-apr
  • Mikis Theodorakis: Grk Zorba

  • nedelja 14-apr
  • Razširjeni vid

  • sreda 17-apr
  • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
  • Razstava interspace

  • petek 19-apr
  • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

  • sobota 20-apr
  • Plečnikova Lectarija

  • sreda 24-apr
  • Zoh Amba »Bhakti«

  •   Več o dogodkih  
    Preglej vse dogodke v tem letu




     Spisek forumov > Splošno > Osebna in duhovna rast Nov topic Pošlji odgovor
     Prazniki
     |  Verzija prirejena za tiskanje
    Dejkvasana
     maj 11 2015 15:04  (Prebrano 1593 krat)  
    Forum Sonček
    Sonček

    Status: neprijavljen

    Registriran: 04/18/15
    Posts: 9

    Praznik

    Pričujoči zapis je našel svoj navdih v dnevniku enega od učencev dr. Emila Kušca, močno in nedvoumno potrditev pa je tu zapisano sporočilo dobilo v praksi in hvaležnosti za predano znanje.
    Naslov sestavka je »Praznik« in to čisto namerno iz določenega razloga. Navezuje se na to, da moramo za meditacijo biti mentalno prazni, tedaj ustvarjamo pravi praznik v našem umu in meditacija je neke vrste praznik v čast našemu duhu.
    Praznik je oblika preprostega, osvobojenega obstajanja, ko zavestno pustimo ob strani vsakodnevno pehanje, napetosti in se obrnemo v sebe, v globino. Tam najdemo vero, zaupanje v svojo pot, tam izginejo strahovi, dvomi, vse je tako, kot je prav. Vsi prazniki so bili včasih verski. Vero v samega sebe, v svojo pot, ki je določena na višjem nivoju, potrebujemo, da spustimo iz rok stvari (tovore), ki nas onemogočajo, da bi dosegli stanje zavedajočega, svobodnega bitja. Mnoge stvari, ki mislimo, da so nujne in zaradi katerih mislimo, da nimamo časa za meditacijo, v resnici lahko počakajo. Toda moramo zaupati, da lahko počakajo in se odločiti za tako izbiro. Toga, inertna stališča nas ne bodo nikamor pripeljala. Potreben je miselni preskok, da bi si lahko privoščili novo, drugačno izkustvo.

    Dilem in težko rešljivih problemov ne rešujemo z logičnim umom, špekulativno, z analizo.
    Še manj primerni so nekontrolirani čustveni izbruhi. Rešiti se moramo škodljivih navezanosti in sicer z zavedanjem, ne z nekontroliranim razmišljanjem. Zavedanje je pot k meditaciji.
    Težave rešujemo z meditacijo, ob zaupanju v odgovore svojega višjega jaza, v miru, ob upoštevanju učenja mojstrov modrosti, v predanosti višjim principom, v sozvočju z Absolutom. Tehnično gledano je osnova za tako vrsto meditacije prazen, miren um, brez vpletanja nižjega jaza, to je našega ega z nepotrebnimi mislimi, čustvenimi odzivi, željami. To je stanje opazovalca iz mentalnega treninga kontrole misli. V tako pripravljeno – meditativno stanje uma spuščamo samo misli, ki prihajajo, kot odrešilni utrinki iz višjega jaza za reševanje problema. Rešitev bo morda samo sposobnost sprejetja neke situacije, kar je velika modrost. Učinki meditacije pa morajo biti mir, spokojnost, sreča, blaženost, osvoboditev in odrešitev od mukotrpnega mentalnega cikliranja, prepuščanja negativnim čustvom, nesprejemanja in podobno.
    Za doživetje tovrstnih izkušenj si izberemo en dan in ga zavestno posvetimo notranjemu prazniku. Začnemo z rano uro vstajanja, po osvežitvi z vodo pa najprej izvedemo mentalni trening kontrole misli. To bi nas moralo naravnati na želeno stanje uma. Nato poskušajmo čimvečji del dneva biti v stanju praznega uma, brez odvečnih misli, brez čustev, brez želja, neobremenjeni z načrti. Zavedajmo se samih sebe, ko naas bo nižji jaz skušal vplesti v vlogo udeleženca s svojimi mislimi, čustvi, željami. Toda z voljo in zavedanjem vso to psihomentalno polucijo potisnimo v stran. Če vam bo to uspevalo vsaj del časa boste lahko ugotovili presenetljive takojšnje pozitivne učinke na vseh področjih. Zaupajte v intuicijo svojega višjega jaza, ki je povezan z Absolutom, zaupajte, da ne boste nič zgrešili, zamudili, ali spregledali, če se odrečete z zavestno voljo nepotrebnim mislim in čustvom, napetosti, če začasno pustite načrte, želje. Samo delujte na osnovi kratkih komaj opaznih miselnih prebliskov, ves čas ohranjajte mir, voljo, kontrolo in zavedanje. To je božje kraljestvo, svoboda, kraljestvo zavesti, to je način doseganja lastne nesluteno povečane učinkovitosti, to je način obvladovanja nižjega jaza, ega, ki nas omejuje in dela nesrečne. V stanju opazovalca smo svobodni, odločni, močni, učinkoviti, odrešeni trpljenja, ki ga prinašajo psihomentalna stanja ega in ida. To je to. Privoščite si to izkušnjo in razvijajte postopno kontrolo nad egom, ki sicer črpa po nepotrebnem ogromno energije z miselno begavostjo, dilemami, čustvenimi disharmonijami in podobno. Za ilustracijo povemo, da smo praktikanti mentalnega treninga soglasno ugotavljali občutek raztegnitve časa, oziroma več opravljenega dela, kot bi ga brez treninga..
    Bodite prazni in imejte praznik.

    V podrobnosti mentalnega treninga, ki ne terja posebne tehnike se tu ne bomo podajali. Sicer pa je mentalni trening samo del prakse kompleksnega razvoja zavedanja. In temu vprašanju bomo posvetili celovito pozornost v enem od naših naslednjih besedil. Na tem mestu pa želimo poudariti izjemno pozitivne in blagodejne učinke prakse, ki jo je že dr. Kušec simbolično označil s praznikom. Ni možno dovolj prehvaliti njene koristnosti in zadosti dobro opisati njene pozitivne učinke zato je učitelj često ponavljal prispodobi za prazen um s prazno posodo in čistim belim platnom. Tudi Mahariši, učitelj transcedentalne meditacije je učil praznino uma. Na to pa se navezuje tudi podatek iz Amerike izpred nekaj desetletij o tem, da so praktikanti transcedentalne meditacije (TM) bili bolj zdravi, mirni, podaljšalo pa se jim je tudi življenje. Statistično je bil tudi zabeležen upad kriminala v korelaciji s prisotnostjo in delovanjem TM skupin.



    Slovensko društvo za psihične raziskave (ukinjeno)

    Izbrisana objava na Pozitivkah z dne 16.12.2008 s podpisom ukinjenega Društva je tu obnovljena nespremenjeno.

    Dejkvasana Namaste,
    Slovenija


    Profil
    Quote
    Forum generiran v : 1,46 sekundah
    Nov topic Pošlji odgovor



     Časovni okvir je CET. Ura je 03:41

    Običanji topici Običanji topici
    Zaklenjeni topici Zaklenjeni topici
    Prilepljeni topici Prilepljeni topici
    Novosti Novosti
    Prilepljeni topici W/ Novosti Prilepljeni topici W/ Novosti
    Zaklenjeni topici W/ Novosti Zaklenjeni topici W/ Novosti
    Dovoljen ogled postov od gostov 
    Gostje lahko dodajo poste 
    Omogočen celoten HTML 
    Cenzuriranje 




    Na vrh (začetne) strani
     Copyright © 2024 www.pozitivke.net
     Vsa naša koda pripada vam.
    Powered By GeekLog 
    Page created in 1,83 seconds