NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 03-jul
 • Bistriška kuhna - festival ulične kulinarike

 • torek 05-jul
 • Sodobna slovenska ilustracija

 • torek 12-jul
 • Ustvarjalno poletje v UGM

 • torek 19-jul
 • Razstava: Vino naše vsakdanje

 • sobota 23-jul
 • Postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kačenosec - trinajsto znamenje   
  sreda, 11. avgust 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Bern Jurečič

  Prepričanje, da je astrologija vsaj nekaj neumnega, če že ne škodljiva, ni nič novega. Zato niti ne čudi izpad, kakršnega je koncem decembra na vodilni britanski televiziji BBC One imel znanstvenik, Dr. Brian Cox, ki jo je brez kakega znanega povoda napadel z vsemi topovi in kar nekaj nizkimi udarci, kakršni bi morali biti za znanstvenika nedostojni.

  Skoraj istočasno se je na drugi strani Atlantika v neki drugi televizijski oddaji proti astrologiji postavil še en ugledni mož, dr. Neil deGrasse Tyson, raziskovalni znanstvenik astrofizik na univerzi Princeton in istočasno kurator astronomije v Hayden Planetarium Ameriškega muzeja narodne zgodovine.

  Med drugim je v zelo gledanem talk šovu "odkril", da v zodiakalnem pasu ni dvanajst, ampak trinajst znamenj, kar jasno kaže, kako močno ja astrologija v zmoti. Posledica je bila predvidljiva – z vseh koncev in krajev so prišli osupli in tudi obupani klici, češ kaj pa zdaj, ali nisem več Strelec?!

  To seveda ni prva taka kampanja, saj se podobna odkritja ponavljajo na vsakih nekaj let in smo bili čisto podobnemu scenariju priča leta 2003, ko je podobno veliko prahu dvignilo "odkritje" angleške znanstvenice Jacqueline Mitton, članice britanskega Kraljevskega astronomskega društva, češ da na nebu ni samo dvanajst, ampak trinajst znamenj! "Novica" se je razširila kot blisk. "Butasti astrologi, ki nimate pojma o nebesnih dejstvih, ali boste zdaj končno priznali, da blefirate?" tako nekako se je glasilo sporočilo.

  Alarm bi bil odveč, če bi gospa vedela (ali hotela vedeti), da krog nebesnih znamenj ni sestavljen iz ozvezdij (kamor spada tudi njen "trinajsti" Kačenosec), ampak iz zodiakalnih znamenj, ki niso nič drugega kot časovno-prostorska razdelitev ekliptike (navidezna pot Sonca okrog Zemlje, ki jo Sonce opravi v letu dni) na dvanajst enakih delov. Tu torej ni pomembno samo, da jih je dvanajst, ampak tudi to, da so med seboj enako velika.

  Astronomsko oziroma tropsko leto in z njim krog zodiakalnih znamenj se prične 20. ali 21. marca vsako leto, ko Sonce prekriža nebesni ekvator z juga proti severu. Tega dne sta dan in noč na vsej Zemlji enako dolga. Prične se znamenje Ovna in z njim pomlad. Ko Sonce približno 21. junija doseže maksimalno deklinacijo 23,5° severno od ekvatorja (tej točki pravimo poletni solsticij), je na severni polobli dan najdaljši, noč najkrajša; prične se znamenje Raka in z njim poletje. Ob jesenskem enakonočju (v zodiaku točka točno nasproti 0° Ovna; Sonce na ta dan spet prekriža nebesni ekvator, tokrat s severa proti jugu) se prične znamenje Tehtnice (jesen), ob zimskem solsticiju, ko je noč najdaljša, dan najkrajši, pa znamenje Kozoroga (zima). Meje vmesnih znamenj so določene z razdelitvijo vsake četrtine na tri enake dele.

  Za razliko od znamenj so ozvezdja skupine zvezd različnih velikosti in oblik. Vse zvezde na nebu astronomi danes uvrščajo v 88 ozvezdij. V ozadju ekliptike, ki določa dvanajst horoskopskih znamenj, je (izmed skupaj 88) dvanajst ozvezdij, ki jim pravimo tudi "zodiakalna" ozvezdja: to so ozvezdje Ovna, ozvezdje Bika, ozvezdje Dvojčkov, ozvezdje Raka ... Znamenja, kot jih poznamo, so resda dobila ime po dvanajstih poglavitnih ozvezdjih, ki se nahajajo za ekliptiko, toda naš, astrološki zodiak, določa ekliptika, ne pa ozvezdja. Ozvezdja se z znamenji prekrivajo samo zelo približno. V prvih pomladnih dnevih je v ozadju Sonca tako na primer ozvezdje Rib, čeprav "štejemo" v tem času znamenje Ovna! Poleg tega se položaj ozvezdij v odnosu do znamenj spreminja, saj ekvinokcijska točka zaradi nekakšnega "tresenja" Zemlje drsi počasi nazaj po nebesnem svodu (tako imenovana "precesija ekvinokcijev"). Ekvinokcij se vsako leto zamakne za 50 sekund nebesne dolžine, kar v 72 letih znese 1°. Znamenja so se približno pokrivala z ozvezdji kakih 300 let pr.n.š. (torej v času, ko je Hiparh odkril precesijo (dandanes je že znano, da je bila znana tudi že prej …)), vendar zaradi precejšnjih razlik v pojmovanju, kje se konča eno ozvezdje in kje prične drugo, ter zaradi različnih velikosti posameznih ozvezdij, res samo približno. Ekvinokcijska točka je bila nekako zadnjih 2000 let v ozvezdju Rib - odtod mistična Doba Rib, ki ji zdaj sledi Doba Vodnarja.

  Astrologi seveda vemo, da med zodiakalna ozvezdja (torej ozvezdja, skozi katera potuje Sonce ter tudi drugi planeti razen Plutona) spada tudi Kačenosec (Sonce ga prehaja decembra). Pa ne samo to: poleg njega obstaja tudi zodiakalno ozvezdje Kit, ki delno sovpada z znamenjem Bika. Obe ozvezdji je v svojih spisih omenjal že slavni astronom/astrolog Ptolemej v 2. stoletju, vendar mu še na misel ni prišlo, da bi ju uvrstil med zodiakalna znamenja.

  ZAKAJ RAVNO DVANAJST
  (po viru Chevalier-Gheerbrant: "Slovar simbolov", MK Ljubljana, 1995, 127-128)

  Dvanajst je število prostorsko-časovnih razdelitev. Je zmnožek štirih strani neba in treh ravni sveta. Nebo, ki je kupola (svod) deli na dvanajst odsekov, dvanajst znamenj živalskega kroga, omenjenih že v najstarejši antiki.

  Dvanajst simbolizira tudi univerzum v njegovi notranji kompleksnosti. Dvanajstdelnost, ki označuje leto in zodiak, je tudi zmnožek štirih elementov (zemlja, zrak, voda, ogenj) s tremi alkimističnimi principi (žveplo, sol, živo srebro).

  Število dvanajst je izredno bogato število tudi v krščanski simboliki - kombinacija številke 4 iz prostorskega sveta in številke 3 iz svetega časa, daje številko dvanajst, ki je številka dokončanega sveta: to je številka nebeškega Jeruzalema (12 vrat, 12 apostolov, 12 temeljev). V najbolj mističnem pomenu se 3 nanaša na Trojico, 4 na stvarjenje, vendar ostane simbolika števila dvanajst ista.

  Za Dogone in Bambare iz Malija se nasprotna principa 4 in 3 (ženska in moški), ki sta na začetku vsega, lahko združita na dva načina, statičnega in dinamičnega, od katerega sta potem odvisni vrednosti števila 7 in 12. Če je 7 kot seštevek 4 in 3 princip moškega in univerzuma, je 12 kot njun zmnožek simbol človeške prihodnosti in večnega razvoja univerzuma. V knjigi Slovar simbolov je poleg tega naštetih še na desetine primerov uporabe, pomenov in razlag tega števila in njegovih izpeljank, kot so na primer 12.000, 144 in 144.000.

  Kakorkoli že, dvanajst je vedno število dopolnitve, sklenjenega kroga, dokončanega ciklusa. Zatorej je jasno, da je v zodiakalnem krogu prostora za natančno dvanajst znamenj in ne za toliko, skozi kolikor njih potuje Sonce. Stare kulture so stvarstvo in urejenost univerzuma dojemala precej drugače kot moderni znanstveni svet.

  KAČENOSEC

  Kačenosec (latinsko Ophiuchus) je ozvezdje severne nebesne poloble in eno od 88 sodobnih ozvezdij, ki jih je priznala Mednarodna astronomska zveza. Bilo je tudi eno od Ptolomejevih 48 ozvezdij. Je tudi eno od ozvezdij živalskega kroga, vendar nima svojega astrološkega znamenja. Kačenosec je upodobljen kot moški, ki nosi ozvezdje Kače.

  Najsvetlejši zvezdi v ozvezdju sta Ras Alhague (Rasalhague, na glavi; α Ophiuchi) in λ Ophiuchi, trojna zvezda, na komolcu. V Kačenoscu leži tudi Barnardova zvezda, ki je ena od nam najbližjih zvezd.

  Mitološko predstavlja Asklepiosa, sina Apolona in njegove ljubice Koronide, izjemnega zdravilca, ki je zmogel oživiti mrtve, s tem pa zelo razjezil vrhovnega boga Zevsa, kajti posegel je v voljo bogov. Po smrti ga je Zevs postavil na nebo skupaj z dvema kačama, ki sta se v mitu ovijali okoli njegove palice.
  Astrološki pomen Kačenosca je prav v velikem znanju, kot tudi v skrivnostih zdravljenja. V dobrem smislu to ozvezdje opisuje pomoč, ki smo je deležni v povsem izgubljenih položajih, v slabem pa možnost, da se s svojim početjem in vmešavanjem v višje sile lahko sami znajdemo v smrtni nevarnosti in nemilosti bogov.

  VEČ POGLEDOV NA NEBO

  Zelo podobno je tudi s Kitom, zelo obsežnim ozvezdjem, ki leži med mejama 18° Rib in 21° Bika. Del tega ozvezdja sega v področje ekliptike in je analogno trditvam o prisotnosti Kačenosca tudi za Kita mogoče trditi, da se ga Sonce dotika na svoji poti. Pred leti se je v medije tako najprej prebil Kačenosec in malo za tem še bolj "šokantno" veliki Kit. Ali se bo podoben scenarij zgodil tudi tokrat …

  Dileme o tem, ali Sonce dejansko potuje tudi skozi znamenji Kačenosca ali Kita, torej sploh ni. Nedvomno potuje in je zato astronomski pogled na ta pojav čisto prav. A iz zgoraj povedanega je jasno tudi to, da astrologija upošteva drugačne razdelitve, pri katerih se vse dogaja znotraj simbolnih razporeditev števil dvanajst, sedem, štiri, tri, dve in ena. In pri tem astronomske ugotovitve astrologov sploh ne motijo. Lepo bi bilo, če bi bilo tudi obratno, vprašanje pa se seveda zastavlja, komu je v interesu, da ni tako. Tako ta "spor, ki to v resnici sploh ni", razvnema množico ljudi po svetu in v njihovo dojemanje stvarnosti, kjer so bile stvari v nekakšen red – odvisno od kulturnega, religioznega, družbenega in še katerega drugega okolja, v katerem ti judje živijo – postavljene že zdavnaj pred pojavom in uveljavitvijo kakršne koli oblike znanosti, vključno z astrologijo, ki je bila kot znanost priznana že pred tisočletji, česar na primer za psihologijo, meteorologijo ali statistiko, če naj jih omenimo samo nekaj, čisto naključno, seveda, ne moremo trditi.

  Nobenega dvoma, da bi lahko še naprej bilo tako, le nekoliko strpnosti bi bilo potrebno. Na vseh straneh, seveda. Tako bo z astrološkega kota gledanja vsako znamenje še naprej obsegalo trideset stopinj in nič več, Škorpijonu pa bo še naprej sledil Strelec in Ribam Oven. Tako kot že tisočletja.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • latinsko
 • ozvezdje
 • Mednarodna astronomska...
 • živalskega kroga
 • astrološkega
 • Kače
 • Ras Alhague
 • Barnardova zvezda
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Horoskop in astrologija

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Kačenosec - trinajsto znamenje | 13 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Mejna področja znanosti in mainstream znanost

  Prispeval/a: Yoda dne petek, 13. avgust 2021 @ 11:47 CEST
  -
  Zanimiv in poučen članek, mainstream znanost pa na take informacije reagira predvidljivo cehovsko žolčno in retardirano - uzurpirano. Manj znano je vernikom mainstreama, da je orto znanost v mnogih primerih uzurpirana s strani vladajočih elit, ki ne želijo znanstveni napredek za človeštvo.
  -
  Astrologijo lahko uvrščamo v mejna področja znanosti. Je povezava med orto - pravoverno 3D znanostjo in zatiranimi znanji o višjih dimenzijah obstoja. Pri tem astrologija uporablja orodja orto znanosti in starodavna znanja duhovno in tehnološko naprednejših civilizacij od naše sedanje.
  -
  Mejna vprašanja znanosti
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/forum/mejna-vprasanja-znanosti/uvod-v-mejna-vprasanja-znanosti

  Današnje stanje mainstream znanosti
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/forum/preporod-propad-clovestva/stanje-danasnje-znanosti
  -
  Vsekakor me je ta članek spodbudil, da v bližnji prihodnosti post o mejnih vprašanjih znanosti dopolnim še z vključitvijo Astrologije.
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Kačenosec - trinajsto znamenje

  Prispeval/a: sagitta dne sobota, 14. avgust 2021 @ 19:24 CEST
  Tudi takšna razlaga je možna. A v resnici ne gre za to, da so stare kulture stvarstvo in urejenost univerzuma dojemala precej drugače kot moderni znanstveni svet... Gre za precesijo, o kateri pišete tudi vi. Zaradi precesije, »pobešanja ekliptike«, sčasoma postajata vse bolj pomembni ozvezdji Kačenosec in Kit, ki to v starih časih nista bili. Kačenosec je tisti, ki drži kačo, modrost, Kit pa je prispodoba pogoltnjenja in novega rojstva. Tako da gre nebo vštric z nami, z razvojem zavesti!

  V astrologiji danes ne velja več hermetični zakon "kakor zgoraj, tako spodaj" in to je tisto, kar bi astrologija morala upoštevati in popraviti. Ni ujemanja s stanjem na nebu ne pri Soncu ne pri Luni ne pri planetih.

  "Po delitvi ozvezdij Mednarodne astronomske zveze (IAU) jih 27 leži severno in 49 južno od zodiakalnih ozvezdij. Pomembna razlika med astronomskimi ozvezdji in astrološkimi znamenji je v njihovi legi. Zaradi precesije Zemljine vrtilne osi (precesije enakonočij) so astrološka znamenja glede na dejanska zamaknjena, ker Zemljina os ne miruje v prostoru in v enem platonskem letu (približno 25.765 let) opiše plašč stožca, oziroma se zaradi dodatnih pojavov in vplivov giblje po rahli spirali, čeprav zagovorniki astrologije temu ne pridajo nobene pomembnosti."

  Točka pomladnega enakonočja je prešla v ozvezdje Rib leta 67 p. n. št. in bo prešla v ozvezdje Vodnarja šele leta 2597. Zato je nesmiselno govoriti o tem, da se je začela Vodnarjeva doba, ker se ni.


  Kačenosec - trinajsto znamenje

  Prispeval/a: Astronom dne nedelja, 15. avgust 2021 @ 09:49 CEST
  Vsi imate prav in všeč mi je prebirati tako konstruktivna trenja. Vse skupaj je le v perspektivi, kot bi rekel Brahma, k'ne ? Naj bo preklet "Zakaj", je pravill g. Aleister Crowley, ki je pisal svoja dela že vsaj pol stoletja pred Castanedo. Zakaj ? Zato, ker "Zakaj"zahteva svoj "Zato" ... Zakaj astrologija ?, Zakaj astronomija ?, Zakaj Univerzum ? ... Vsak izmed nas ima svoj odgovor in svoja izhodišča pri pogledu na svet in njegovo bistvo. Vsak od nas živi v svojem svetu. Astronomi v svetu astronomije, astrologi v svetu astrologije. Enim so bolj pomembne meritve na nebu, drugim bolj razlage ... a oboje izhaja zgolj iz omejenega pogleda na svet, to je materialnega, fizičnega. To je le eden od tistih treh nivojev (Trojice) ... poleg tega sta še eterični in spiritualni nivo, ki ju zaenkrat znanost (še) ne priznava ... Podobno pa je kot s COVID-om ... za Resnico velja tisto, kar reče vlada ... Sicer pa je v Kačenoscu 8.8. izbruhnila Nova RS Oph. Gre za ponavljajočo Novo, ki je izbruhnila že l.2006. Slikal sem jo 10.8. iz Ljubljane, ko je bila najsvetlejša. Zdaj pa že ni več tako svetla in jo je težje najti ... LINK: https://oknovvesolje.blogspot.com/2021/08/rs-oph-nova-10082021.html


  Nova Zemlja in konec časa v novi astrologiji ?

  Prispeval/a: Yoda dne torek, 17. avgust 2021 @ 08:23 CEST
  -
  Že dolgo pričakujem ustrezno astrološko pojasnilo o neskladnosti s spremenjenimi položaji nebesnih teles, ki so nekakšna pozunanjena osnova za astrološke izračune. A tega do sedaj še nisem zasledil.

  Zato mi ostajajo samo špekulacije. Ena od njih se navezuje na termina iz Apokalipse 'konec časa' in 'nova Zemlja'. To pa bi ob še hujši špekulaciji lahko pomenilo vstop v višjedimenzionalno eksistenco. Ob tem domnevam, da bo tudi astrologija morala slediti z ustrezno posodobitvijo starih 3D osnov.
  -
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Nova Zemlja in konec časa v novi astrologiji ?

  Prispeval/a: Nan dne torek, 17. avgust 2021 @ 11:57 CEST

  v pričakovanju novih datumov nekaj medplanetarne komunikacije
  https://www.youtube.com/watch?v=IQL53eQ0cNA


  Kačenosec - trinajsto znamenje

  Prispeval/a: sagitta dne sreda, 18. avgust 2021 @ 00:36 CEST
  Astronomija je verjetno najstarejša naravoslovna veda. V začetku je zaobjemala tudi to, kar se je od nje kasneje ločilo kot astrologija. Astrologija je žal zaostala v preteklosti in ni uspela slediti spremembam, ki so se in se odražajo na nebu, zaradi česar je začelo prihajati do napačnih izračunov leg planetov. Astrologi danes pogosto napovejo lego planeta ali Lune v nekem ozvezdju, v resnici pa jih tam ni. In to je zelo moteče! Zatorej ni prav nič čudno, da se astrologija dandanes ne smatra več za znanstveno, ampak za lažno vedo.  Kačenosec - trinajsto znamenje

  Prispeval/a: sagitta dne sreda, 18. avgust 2021 @ 09:45 CEST

  Sicer pa je bil taisti članek objavljen na Pozitivkah že pred 6 leti, avgusta 2015, prav tako je bil istega leta objavljen v Karmi plus. Takrat so se zvrstili tudi omenjeni napadi in "kampanje". Žalostno, razočarajoče pravzaprav, da se članek ponovi v nespremenjeni obliki po tolikšnem času.


  Transdimenzionalni zvočni odrazi Vesolja

  Prispeval/a: Yoda dne sreda, 18. avgust 2021 @ 12:02 CEST
  -
  Mislim, da je že Tesla govoril, da ima vse v vesolju svoj zvočni odraz. Ni pa jasno kakšne vrste posnetkov so planetarni zvoki, a vseeno zanimivo. Pred leti sem v meditaciji redno videval zvočno valovanje spremljajoče glasbe. A to videnje sedaj ne bi znal opisati. Se je pa potem asociativno na glasbo zgodil podzavestni spomin na travmo iz preteklosti in posledična enoletna psihosomatska oglušelost....
  -
  Tako, da imajo prav mojstri, ki v teh časih odsvetujejo 'tavanje po puščavi', sploh 'nosečim ženskam', ker nanje preži 'zmaj'. Lahko bruhne vodo, ali tudi ogenj.....Tudi dr. Grabovoj svetuje koncentracijo na zdravilne številčne nize v običajni zavesti in ne v zavesti puščavnika..
  -
  Morda bomo po novem namesto napačnih astroloških izračunov raje gledali in poslušali transdimenzionalne planetarne vibracije projicirane na 'ravno Zemljo'.
  -
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Transdimenzionalni zvočni odrazi Vesolja

  Prispeval/a: Nan dne sreda, 18. avgust 2021 @ 17:16 CEST


  Bacha poslušajte, glasba, ki harmonizira (pozdravi) in postavi vse v pravo ravnovesje, poveže nas z Vesoljem,
  bolj kot stara ali nova astrologija ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=ttAx21-E0zw  Vesolje se izraža tudi baročno

  Prispeval/a: Yoda dne četrtek, 19. avgust 2021 @ 17:30 CEST
  -
  Top 50 Best of Bach
  https://www.youtube.com/watch?v=62e1MwXmyww
  -
  V kolikor muzika ne bo pomagala do psihomentalne transformacije v nekaj minutah bo zanesljivo v 4 urah....
  -
  -
  Yoda
  -
  PS:

  Zanimivo bi bilo vedeti kaj so igrali med potapljanjem Titanica.


  Ostajamo v ribah

  Prispeval/a: Yoda dne četrtek, 19. avgust 2021 @ 18:17 CEST
  -
  Glede na astronomske 'ribje' korelacije lahko torej pozabimo na napredek, ki bi ga astrološko gledano prinašal vodnar. Zato ni čudno, ko (še) (vedno) bolj velja, da velika riba žre malo, itd.

  In to bo trajalo še skoraj 600 let.

  Približno 600 let za krščanstvom pa se je pojavil tudi islam.

  In bo 600 let trajalo da se civilizira, kot se je civiliziralo krščanstvo.

  Špekulacije pač o dokončanju ribjega obdobja.

  Morda pa nova astrologija ponudi kakšno odrešilno 'delta' razlago, še bolje 'lambda'.


  Ostajamo v ribah

  Prispeval/a: Nan dne ponedeljek, 30. avgust 2021 @ 12:51 CEST

  malo v pomoč in ker "pesnik ne najde rime na besedo lonec",

  efemereidi (A)
  https://www.astro.com/swisseph/swepha_e.htm

  če vam pozicije planetov ne ustrezajo, vse premaknite za eno znamenje nazaj,
  le da se simbolika ne bo ujemala z realnim letnim časom, :)

  aspekti ostanejo enaki


  Kačenosec - trinajsto znamenje

  Prispeval/a: Nan dne ponedeljek, 30. avgust 2021 @ 12:58 CEST

  malo v pomoč in ker "pesnik ne najde rime na besedo lonec",

  efemeride (A)
  https://www.astro.com/swisseph/swepha_e.htm

  če vam pozicije planetov ne ustrezajo, vse premaknite za eno znamenje nazaj,
  le da se simbolika ne bo ujemala z realnim letnim časom, :)

  aspekti ostanejo enaki


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,02 seconds