NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 13-apr
 • Abonma Liffe po Liffu

 • sreda 14-apr
 • Ure pravljic

 • sobota 17-apr
 • Sobotni filmski klub - pomladni semester

 • torek 20-apr
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • sreda 21-apr
 • Europarkova ekološka tržnica

 • nedelja 25-apr
 • Sonce ali dež ter kava in razstava
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • četrtek 29-apr
 • Brati inu obstati

 • četrtek 06-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Blaž Maljevac

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zmajeve črte po Mariboru   
  ponedeljek, 22. februar 2021 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Aurigo

  Maribor me je po energetski plati raziskovanja zmajevih linij vedno dobro sprejel, kot odličen gostitelj. Pri vsakem od obisku sem naletel na kaj zanimivega in začutil tudi dobre energije, ki po energetskih linijah niso bile v celoti odprte. Sprva so me privlačile Melje, kjer naj bi nekoč domovali templjarji, ampak po resnici povedano, od tistega časa pred 1000 leti ni tam kaj velikega ostalo.

  Skozi vse te obiske, se mi je vedno izpostavilo kakšno odprto vprašanje, recimo nenazadnje kako pojasniti kakšno postavitev objekta – s simboliko zmajevih črt. Že nekaj časa mi je ostala velika enigma – postavitev rjave - rdeče frančiškanske cerkve ter katera zmajeva linija teče čez to mogočno frančiškansko cerkev – triladijsko baziliko Matere usmiljenja, ki je bila zgrajena leta 1900 v neoromanskem slogu?

  Bazilika naj bi pomenila kraljeva hiša. Kje, na katerem delu začutiti tok zemeljske energije? Z vpeljavo pomožnih zmajevih črt se je tudi ta skrivnost razrešila. To kar nam je vseskozi prikazano pred očmi, nam je najbolj zakrito. Iz osemkrakega križa, sumerskega ideograma dingir, sem razvijal zgodbo naprej. Osemkraki križ najbi se pojavil v človeški zgodovini še prej, pred 6.000 leti, kot Ghassulian zvezda (Teleilat el – Ghassul); poslikavo, ki so jo našli v jami na območju doline Jordan v letih 1929-1938, izkopanja so vodili jezuiti.


  Slika1: Bazilika Matere usmiljenja, frančiškanska cerkev


  Slika 2: Osemkraka zvezda na grbu na Stolnici


  Slika 3: Sumerski znak – ideogram (Dingir) za Boga

  Simbol pomožnih zmajevih črt je nadaljevanje zlatega dvojnega križa iz mojega videnja. Ta simbol je zelo star, uporabljala so ga že antična ljudstva. Ta simbol sedaj najdemo na makedonski zastavi, zlato sonce s 16 kraki žarkov. Makedonci so svojo zastavo prekopirali iz žare oziroma krste groba makedonskega kralja Filipa II, očeta Aleksandra Makedonskega.


  Slika 4: Zlati larnax Filipa II


  Slika 5: Makedonska zastava

  Ruto s takšnim simbolom sienske contrade – mestne četrti, sem si podzavestno kupil v Sieni takoj po začetku tega tisočletja na paliu, ob konjski dirki na glavnem trgu Siene (Piazza del Campo). In takšen simbol ima za svoj emblem tudi ena najmočnejših protiobveščevalnih služb na svetu.

  A še vedno mi ostaja ena nerazkrita skrivnost, ki se nahaja na lokaciji Volkmarjevega prehoda. To je kip svete Marjete, ki je ulovila zmaja na verigo. Kip je postavljen na pročelju hiše, na vogalu z Gosposko ulico. Svetnica Marjeta je postavljena na sredini višine hiše, dvometrski kip sem odkril že po letu 2010, a še vedno ga nisem umestil na zemljevid zmajevih črt.


  Slika 6: sveta Marjeta in zmaj na verigi na Volkmajerjevem prehodu

  Za začetek malce ponovimo o zmajevih linijah in kaj se je spremenilo v Mariboru. Stari trg, kjer stoji kužno znamenje iz leta 1681, so preuredili in zaprli za avtomobilski promet, zato se boste okoli središče vozili po enosmernih ulicah. Eno večjih zmajevih sečišč v Mariboru je v poznogotski stavbi – v mestnem Rotovžu. V mariborskem Rotovžu je danes del mariborske knjižnice. Rotovž, ki je bil več kot 500 let sedež mestne oblasti; sprva mestnega sodnika in mestnega sveta, je bil zgrajen leta 1515 po načrtih italijanskega gradbenika. Leta 1967 se je mestna uprava izselila iz Rotovža, ampak v stavbi so še vedno ostali nekateri prostori za občino. Skratka občina se je preselila na nepomembno točko v Mariboru. Če bi bil mariborski župan, bi tej stavbi dozidal še severni del, na način zrcalnega odseva prednje strani Rotovža in v njem ponovno vselil mestno upravo. Nerazumljivo je zakaj so mestne oblasti opustile ta sveti prostor? Seveda zaradi premalo prostora za uslužbence, ampak čez stavbo Rotovž poteka 5 zmajevih linij in tam je presečišče teh energetskih linij. Sedaj si oglejmo vsaj štiri poteke teh zmajevih linij, nekatere sem opisal že v preteklih tekstih.


  Slika 7: Rotovž


  Slika 8 Arkade – notranji del Rotovža

  Zmajeva črta, ki se nadaljuje na glavno pošto v Mariboru in se potem nadaljuje na mariborsko dramo je črta svetega Roka. V delu stavbe pošte je svoje otroštvo preživel slovenski pionir vesoljske tehnike Herman Potočnik Noordung. Morda je Noordung v teh devetih letih, do enajstega leta svoje starosti na zmajevi črti doživel tudi kakšne sanje, ki so kasneje vplivale na njegovo delo: Problem vožnje po Vesolju – Raketni motor.


  Slika 9: Pročelje mariborske pošte

  Oglejmo si mariborsko glavno pošto, ki je bila postavljena v času Avstro-ogrske. Predvsem njeno severno pročelje. Na sredina sta dva kipa, moškega in ženske. Predvsem žensko, ki drži v rokah pisma, obeležujejo zmajski oziroma Hermesovi simboli. V rokah desni roki drži kaducej s krili, ki je prepleten z dvema kačama. Ob desni nogi ji je postavljeno kolo s krili. A tudi čop lasi ima na sredi čela. Morda ta kip ženske predstavlja grško boginjo Iris, ki je bila glasnica grških bogov. Na vrhu stolpiča imate tudi simbol, ki bolj označuje zmajeve črte po nemških mestih in sicer dve streli.


  Slika 10: Kip ženske s kaducejem


  Slika 11: Stolpič na pošti s strelami

  Če želite imeti kakšne preroške sanje lahko prespite v 4rooms na Poštarski ulici, osmerokraka zvezda na vratih oznanja potek zmajeve črte svete Marjete in se nadaljuje na Srednjo strojno šolo Maribor. Mimogrede, na zmajevih črtah ima Maribor postavljen kar nekaj osnovnih, srednjih in višjih šol: Ekonomska poslovna šola, OŠ Borcev za severno mejo, OŠ Toneta Čufarja, Waldorfska šola na Studencih, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Ludvika Pliberška, OŠ Leona Štuklja, Visoka zdravstvena šola na Taboru, Dvorana Tabor.


  Slika 12: Vrata na Poštni ulici

  Ta ulica se je sedaj razvila v eno bolj obljudenih ulic z lokali. Določeni večer sem sedel v lokalu in počasi pijuckal pijačo. Dlje časa sem sedel za mizo, bolj mi je postajalo vroče pod nogami. Prava žerjavica, še bolje opisano kot tok lave pod nogami. To je eden takšnih občutkov na energetskih črtah, ko se zmajeva linija aktivira. Vrnimo se nazaj k sanjam. V Mariboru sem imel kar zanimive sanje, ki če si jih ne zapišeš, kaj kmalu izginejo. Naj navedem takšen primer sanj. Pri svojih kakšnih 13 letih sem v septembrskih noči, že ko se je danilo, imel sanje o Sokratu in Giordanu Brunu. Če si jih takrat ne bi zapisal v zgodbo, ne vem, če se jih bi spomnil v takšni obliki po 10 letih. Spomin ima kratke noge, tako kakor laž. Spal sem takrat ravno tako na zmajevi črti, le da sem to dognal po dvajsetih letih.

  Na vhodu v Poštno ulico stoji mogočna hiša. Ko sem še pripravljal tekst za knjigo Zmajeve črte po severu Slovenije (zmajevke po Kranju, Kamniku Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Mariboru, Ptuju in Murski Soboti), sem šel predrobno v kakšne detajle. Eden izmed teh detajlov je bilo tudi preučevanje starih zgradb v Mariboru. Zakaj takšno preučevanje? Zato, da bi morda razvozlal enigmo postavljanja objektov v določenem mestu pri oblastnikih. Kdo in zakaj? Ljubljano je porušil potres konec 19. stoletja, zato ni bila najboljši primer takšnega preučevanja. V kolikor se ne motim, je to hišo na začetku Poštne ulice postavil mariborski mesar, ob koncu 19. stoletja. Na pročelju je seveda mnogo simbolov, ki označujejo zmajevo linijo. Fasada hiše je bila obnovljena v zadnjih 15 letih Ta pomožna linija se nadaljuje čez Rotovž in potem čez mariborski hotel Piramida. Na fasadi te hiše imamo 3 zmaje. Mnogo školjk. Dva odtočna žleba, ki se zaključujeta z zmajevo podobo. Na vrhu nas straši in hišo varuje, lahko bi rekli dve podobi strašnega zelenega moža. O zelenem možu je kar nekaj napisal angleški avtor Paul Broadhurst v knjigi The Green man and the Dragon. Kaj se skriva za masko Svetega Jurija. Gre za božanstvo, ki ima korenine pred krščanstvom. Svetnik sveti George ali sveti Jurij je samo preoblečeni heroj krščanstva iz Zelenega moža – Zelenega kralja. Al-Khidr ali Zeleni, islamski zeleni Jurij, legendarni lord plodnosti, ki so ga v Evropo uvozili templjarji.


  Slika 13: Hiša mesarja z Zelenim možem


  Slika 14: Dva zmaja


  Slika 15: Dva zmaja

  No ravni črti hiš pred Glavnim trgom, tik pred Rotovžem najdemo še eno hišo s poslikavo zmajev. Zmajčki so skriti kot nosilčki v spodnjem delu poslikave hiše z rdečo fasado. Zakriti rog obilja, pod rogom obilja spodaj pa dva zmajčka. Ob ogledu ulice ugotovim, da določeno hišo obnavljata mož in žena iz Italije. Na Bledu obnavljajo vile Kitajci, v Mariboru v mestnem jedru pa Italijani. Zelo zanimivo.


  Slika 16: Rdeča hiša na Glavnem trgu


  Slika 17: Dva skrita zmajčka

  Črta svetega Miklavža ali Nikolaja poteka čez zgradbo v Vojašnici generala Maistra, teče čez Rotovž in potem poteka čez Mariborski grad, kjer ima sedež Pokrajinski muzej. Mariborski grad je začel svojo pot v 15. stoletju kot upravni dvor, kasneje v 17. stoletju ga je dogradil grof Brandisi.


  Slika 18: Mariborski grad

  Čez Mariborski grad poteka še ena zmajeva črta, od Bazilike Matere usmiljenja. Ugotovite kje gre ta zmajeva linija? Stojim pred frančiškansko cerkvijo, tukaj teče poseben podzemeljski tok, kot da me nekaj žgečka po podplatih, ampak malo bolj na grobo, kakor ko se drgneš podplate, ob tiste lesene napravice za masažo podplatov.


  Slika 19: Frančiškanska cerkev

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20210219180104622

  No trackback comments for this entry.
  Zmajeve črte po Mariboru | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,65 seconds