NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 06-dec
 • Miklavževa predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 12-dec
 • Od kolišča do mestnega središča

 • torek 15-dec
 • Pravljični sprehod s svečkami in baklami

 • sobota 26-dec
 • Praznična predstava Zgodba o Lipici

 • četrtek 31-dec
 • Spletna platforma Stigma
 • Digitalno doživetje z Božičkom za podjetja

 • petek 01-jan
 • Praznična predstava Zgodba o Lipici

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zmajeve črte po slovenskih mestih   
  sreda, 15. september 2004 @ 06:16 CEST
  Uporabnik: aurigo

  * Poučna (spo)znanja, znanost

  Pred mnogimi, mnogimi leti, bilo jih je več 15, sem slišal v pogovoru od Črnogorca pripombo: »Oh vi Slovenci, ki imate na vsakem hribčku cerkvico.« Ta stavek je takrat deloval kot nekakšen majhen opomin. Le kakšno je to ljudstvo, ki gradi na vsakem hribčku cerkev. Pripomba je ostala za vedno shranjena v možganih. Zato pa sem marsikdaj v študentskih letih med vožnjo z vlakom pogledoval po teh slovenskih hribčkih, kjer je bilo resda opaziti skoraj na vsakem malo večjem hribčku to stvar. Enkrat sem jih tudi štel. Vendar sem ugotovil, da je moj trud zaman, kajti kakšno sem pozabil šteti, ko sem se spomnil, da je vidna z druge strani kupeja, a smo se že odpeljali mimo.

  Ti hribčki in cerkvice, so mi znova vzniknili, kot problem ob zmajevih črtah, saj včasih rušijo pogled. Velikokrat sem se že vprašal, le kako in zakaj so postavljali cerkve na določenih krajih. Ali so res lahko izmerili stvar, da cerkve stojijo po neki logiki in so oddaljene v določenih razmikih? Ali so nekateri »mojstri« čutili, ta tok zemlje? Morda celo oboje? Vendar pa sem prišel do nekega spoznanja, neke misli, da so vsaj cerkve po letu 1300 postavljene na vrhu hriba, zaradi drugih razlogov. Predvsem obrambnih. A verjetno tudi iz »reklamnih« razlogov. Ker se iz vrha ali na vrh, bolje vidi. Takšen primer postavitve cerkve je recimo Štalenska gora na avstrijskem Koroškem, kjer je cerkev postavljena na vrhu. Cerkev stoji vsaj kakšnih 200 do 300 metrov nad keltsko naselbino, kjer dejansko poteka zmajeva črta.
  LJUBLJANA

  Ljubljana ima eno najbolj posrečenih postavitev mesta v skladu z zmajevimi črtami. Glavna vodoravna os - Marijina črta ali črta Zemlje, teče čez Čopovo ulico, Opero in Tivoli. Navpična Mihaelova črta ali nebeška črta teče pored cerkve Svetega Petra pri Kliničnem centru, kjer je tudi sečišče vseh črt. Nikolajeva črta teče preko grajskega hriba. Jurijeva črta od Astronomsko geofizikalnega observatorija na Golovcu in gre naprej preko Delove stolpnice. /Več o poteku zmajevih črt po Ljubljani – glej članek zmajevo ra(z)odetje)/.


  MARIBOR

  Skozi središčni in glavni del mesta Maribora teče samo ena črta in to je Nikolajeva črta. Ta črta teče nekako poleg stolnice sv. Janeza Krstnika in se nadaljuje čez mestni grad, kjer je sedaj pokrajinski muzej. Štajerci naj ne zamerijo, vendar prav zaradi poteka te ene same črte čez samo središče mesta, Maribor nikoli ne bo postal tako pomembno mesto kakor Ljubljana. Napačna postavitev iz preteklosti, katere je bil vzrok samo pobiranje mitnine preko Drave. Marijina zemeljska črta poteka šele čez Novo vas, ta vodoravna črta teče nekaj deset metrov nižje od cerkve svetega Janeza. So pa zanimivi objekti postavljeni okoli te črte. RTV center, Elektro Maribor, osnovna šola.

  Prva najbližja navpična Mihaelova črta teče preko arheološkega najdišča rimske Ville Rustica. Prav blizu pa je sečišče črt. Črta se nadaljuje na Pohorski dvor ali grad Hompoš, ki se prvič omenja kot zidani grad leta 1124. A verjetno naj bi stal že poprej.

  Zanimivo je tudi to, da vse prve naselitve Keltov, Slovanov v Mariboru gravitirajo na Razvanje in Radvanje. Še ena zanimivost: v tem območju Pohorskega dvora, si je postavil svojo rezidenco tudi nekdanji policijski minister povojne Jugoslavije Aleksander Ranković. Zato ni morbidno vprašanje, koliko so vedeli zmagovalci iz druge svetovne vojne?

  Okolica Maribora ima kar nekaj zanimivih krajev kjer potekajo zmajeve črte. Čez grad Betnava, ki je bil pred II. svetovno vojno letna rezidenca lavantinskih škofov, teče Jurijeva črta. Grad Betnava je pred kratkim dobila nazaj mariborska škofija. Nad vrati gradu je grb z napisom: QUIS UT DEUS. Napis: KDO KAKOR BOG, ki naj bi bilo ime arhangela Mihaela ali njegov simbol. Po eni strani je ta simbolni zapis razumljiv, kajti le na teh črtah dobiš stik, Kakor z Bogom. Ko sem prvič ugledal risbo ureditve Betnave, sem imel občutke, kakor da gledam v »gobec« kače. Pri dvorcu Betnava so našli tudi »žrtvenik« keltske boginje Epone, zaščitnice konj. Jurijeva črta se nato nadaljuje po levi strani čez Pekrsko Gorco.

  Druga Mihaelova črta teče čez hrib Malečnik. A ne preko cerkve na Malečniku, ampak pri kapelici zahodno od pokopališča. Ob hribu Malečniku je potrebno še opozoriti na kraj Ruperče pri Malečniku in gibanje skakačev, ki se je pojavilo okoli leta 1600. Gibanje skakačev se je v Sloveniji razvilo kot avtohtono ali edinstveno takšno gibanje v takratni Evropi. Ljudje so se zbirali na določenih krajih, tudi v procesijah. Potem so na določenem mestu skakali, se metali na tla ali se krčevito tresli, dokler niso padli v trans. Po doživetem transu so ljudem razlagali, da se jim je prikazala Mati božja ali apostoli. Gibanje je uradno preganjala tako cerkev, kakor uradna posvetna oblast ali plemištvo. (Vir: Jakob Richter: O Štiftarjih in skakačih) Po uničenju gibanja skakačev, čez dobrih 20 ali 30 let, pa so na teh krajih, kjer so imeli skakači tako imenovane »skakalne seanse«, postavili uradne katoliške cerkve. Le-te so velikokrat postale romarske cerkve. Tradicije se nekako ni dalo izkoreniniti.


  KRANJ

  Predvidevali bi, da čez Kranj teče črta, tam kjer je zgrajena stolnica sv. Kancijana oziroma kjer so postavljene tri cerkve na kupu. To je v samem središču mesta. A smo glede tega lahko v krepki zmoti. Mihaelova črta poteka kakšnih 250 metrov bolj desno in nižje od stolnice sv. Kancijana in to preko cerkve sv. Jožefa, ki leži ob reki Kokri in nato čez osnovno šolo v Hujah.


  KOPER

  Navpična Mihaelova črta teče skozi cerkev sv. Ane in samostan. Lahko bi v svoji širini segala celo nekje do Etnološkega muzeja oziroma do cerkve svete Marte. Nikakor pa ta Mihaelova črte ne teče čez stolnico. Mihaelova črta na severu seka Luko Koper, na jugu pa Trgoavto. Pomožna črta teče čez cerkev svetega Nikolaja. S svojo konfiguracijo je Koper čisti primer postavljenega mesta, ki se zaradi vzpetine odmakne od glavne zmajeve črte.


  NOVO MESTO

  Čez središče Novega mesta teče Nikolajeva črta. Črta dobesedno seka grič, ki se dviguje nad Krko in teče čez Kapitelj ali Nikolajevo cerkvijo naprej do frančiškanske cerkve.


  CELJE

  Za Celje lahko rečemo nekaj podobnega kot za Maribor ali še slabše, čez središče mesta ne poteka nobena od glavnih zmajevih črt. Čez stadion Kladivarja teče sicer Jurijeva črta, vendar je to že zelo oddaljeno od samega središča mesta. Tečejo pa dve pomožni črti čez središče. Prva črta teče čez kapucinsko cerkev in potem naprej čez Herkulovo svetišče. Druga pomožna črta pa preko cerkve svetega Maksimilijana in naprej čez osnovno šolo na Vodnikovi ulici in sodišče. Zato je v tem kontekstu tudi nekako smiselno, da je Celje zelo kasno dobilo mestne pravice.


  PTUJ

  Jurijeva črta dejansko poteka čez cerkev svetega Jurija na Ptuju. Mihaelova črta teče preko cerkev sv. Roka Pomožna črta pa teče preko cerkve sv. Martina v spodnji Hajdini, pa verjetno tudi v bližini Mitrovega templja v Spodnji Hajdini.

  Druga takšna energetska črta ali Marijina črta, ki poteka v bližini Ptuja je grad in cerkev v Vurberku. Ali kakor pravi Davorin Trstenjak: »Grad Vurberg imenujejo listine 11. stoletja Wurben, kar pomeni v starej nemščini pozoja. Še sedaj postavlja naš narod dosti povesti v ta grad; postavim kako je Krsnik sasa ali sesa ubil. Zmija je lezla preko Drave, pravi ljudstvo, in je bila tako grozovito velika, da je tok Drave zadrževala. Drava je prestopila breg svoj, in je poplavila vse Ptujsko polje….. (Drugačica te povesti pravi, da je pozoj »Ses« bil po Krsniku iz oblakov vržen, in da se je kotal doli po bregu in zbrazdil vijugast graben pod bregom.) ……. Na Jurjevo pa je prišel lep grof Krstnik s svitlim mečem in se je postavil nad kačo. Kača pa je imela peroti in je v zrak zletela. Pa tudi Krstnik je vedel hajati – zrastla so mu krila, in v zraku se Ses in Krsnik hudo vojskujeta. Krsnik premaga kačo, jo vrže v globoki grajski studenec, in jo tam priklene s silnim lancem na pečino, kjer še dandanašnji leži……«

  Zgodbo o Sesu, ki predstavlja zmaja in Krsniku, bi lahko pretolmačili v enem delu tudi kot zgodbo o letenju šamanov po črtah. Grad Vurberg naj bi pozidal grof Spanheim, tako kot Hompoš v bližini Maribora. Okoli gradu in v gradu Vurberk so sedaj postavljene radiostezijske zdravilne točke. Potrebno je poudariti, da ne vidim smisla v t.i. zdravilnih točkah, ki zdravijo posamezne organe, katere postavljajo radiostezisti. V primeru, da je črta odprta, zdravi celotno telo. Posamezne označitve telesnega organa na črtah pa imajo morda le psihični efekt ali učinek na zdravljenca.


  MURSKA SOBOTA

  Čez cerkev sv. Nikolaja teče Mihaelova črta. Slab kilometer nižje od cerkve je stičišče črt, zato nedaleč od centra Murske Sobote v Rakičanu, kjer je postavljena bolnica, teče Marijina črta. Poleg čez Moravske toplice pa teče Nikolajeva črta.


  NOVA GORICA

  Kaj bi dejali za Novo Gorico, kje potekajo črte, ki je bilo povsem na novo ustanovljeno mesto po letu 1945? Odmik od središča Gorice bi moral pustiti tukaj sledi, a očitno so povojni arhitekti novo mesto relativno dobro načrtovali. Preko same Nove Gorice poteka le Jurijeva črta. Črta teče čez športni park oziroma preko samega stadiona. Seka vogalni stik Vrtne ulice in gre čez Trubarjevo ulico ter kakšnih 50 do 100 metrov nižje od Hotela Casino Park. Vodoravna Marijina črta pa teče iz stare Gorice preko palače del Municipio, skozi Rožno dolino ali kakšnih 350 do 400 metrov nad mejnim prehodm Rožna dolina do Ozeljana oziroma čez ozeljansko cerkvijo.


  POSTOJNA

  Prav posrečeno postavitev ima Postojna, lahko bi jo primerjali v določenih segmentih postavitvijo Ljubljane. Vodoravna Marijina črta teče čez grajski grič Sovič, kjer je nekoč stal grad in se nadaljuje do Pečne Rebri (763 m), kjer je koča Mladika. Navpična Mihaelova črta, pa teče od Postojnske jame proti jugu preko pokopališča pri cerkvi svetega Lazarja.


  SLOVENJ GRADEC

  Čez Slovenj Gradec ne teče nobena od glavnih štirih zmajevih črt. Mesto podpira stranska črta, ki teče preko cerkve sv. Elizabete. Glavni energijski tok čez to cerkev je čutiti okoli postavljene slike Matere božje iz Brezij na desni strani cerkve.


  KRŠKO

  Čez Krško poteka Nikolajeva črta. Nikolajeva črta teče skozi eno od treh cerkva v starem delu mesta, ki je od novega centra oddaljen vsaj kakšen kilometer.


  KRANJSKA GORA

  V preteklosti mi veliko let ni bilo jasno, zakaj ima Kranjska Gora nekakšen prilastek »gorskega zdravilišča« in kaj tako vleče ljudi čez poletje v ta kraj. Za zimo je povsem razumljivo, da je to sneg. Privlačnost nekega kraja, s tem mislim tudi na drugi precej bližen kraj in to je Gozd Martuljek. Ko sem si natančno ogledal mesto, mi je bilo jasno. Čez cerkev in središče mesta teče zemeljska Marijina črta. To je vsekakor zadosti, da se turisti, pa tudi tujci v tem kraju počutijo dobro, pa tudi v Gozdu Martuljku.


  IZOLA

  Čez samo mesto Izola poteka navpična Mihaelova črt. Tudi v tem mestu bi pričakovali, da gre glavna zmajeva črta čez stolnico, se pravi cerkev sv. Maura iz 16. stoletja, ki leži na hribčku. Ampak tudi tukaj je enaka zgodba, kakor pri mestu Koper. Črta gre čez zahodni del mesta, preko najstarejše cerkve v Izoli - cerkve Marije Alietske.


  Za konec bom navedel, da vseh opisanih krajev nisem poskusil na samem mestu. Vendar pa večino. Od teh črt se posebej dobro »čutijo«, Čopova ulica v Ljubljani, Hompoš pri Mariboru, Kranjska Gora, a odpira se tudi cerkev sv. Ane v Kopru. Vsled vsemu pa bom odkril eno zelo močno energetsko staro slovensko mesto, ki pa več ne leži na ozemlju Slovenije.


  GRADIŠČE OB SOČI

  To mesto ob Soči je ali nekdanje gradišče je eno najlepših doživetij ali presenečenj, ki sem jih doživel. Tukaj je potrebno poudariti, da v tem mestu poteka sečišče vseh črt, tako Marijine in Mihaelove. Energetski center, ki je odprt, mora potekati nekje ob glavni cesti skozi mesto ob parku. Zanimivo je tudi samo ime gradišče, saj naj bi slovarju slovenskega knjižnega označevalo utrjeno naselbino na vzpetini, zlasti iz prazgodovinskih časov. Verjetno so takrat tudi ljudje malo bolje čutili zemeljske energije, kakor pa sodobni človek.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Zmajevo ra(z)odetje)
 • Več od avtorja aurigo
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20040908161634639

  Here's what others have to say about 'Zmajeve črte po slovenskih mestih':

  michael jackson black or white
  interracial cartoons interracial erotic art black and white nudes [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 21:16 CEST

  voyeur toilet
  hidden camera voyeur free voyuerweb teen voyeur [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 12:31 CEST

  black tranny
  shemale housewife shemale videos shemale*censored*tail [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 23:30 CEST

  brunette lingerie
  famous brunettes cute brunettes naked brunettes [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 18:25 CEST

  dead or alive hentai
  pokemon hentai japanese anime porn anime xxx [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 17:26 CEST

  mom son movies
  incest sex father daughter stories mom *censored*ing son [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 06:37 CEST

  original amateur voyeur
  mother *censored*s son asian rape lingerie models [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 21:47 CEST

  asian cumshot
  creampie wife gallery *censored*eating men cream pies [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 10:19 CEST

  nylon stockings
  sheer transparent lingerie girl in transparent lingerie lingerie sex [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 16:43 CEST

  amature orgy
  amateur couples amature photos mature amateur [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 21:16 CEST

  blonde blowjob
  deep throat and gag spermshack gay oral sex [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 05:29 CEST

  hot brunette lesbians
  brunette babe teen brunettes free hot babe brunette galleries [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 05:30 CEST

  lesbian bondage
  lesbian toons lesbian sex free lesbian sex [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 08:54 CEST

  gallery office sex
  office blowjob slut *censored*ing the boss naughty office [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 11:57 CEST

  horse trailers
  animal farm women *censored*ing dogs horse barns [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 16:07 CEST

  violence in sports
  punish forced sex teen violence [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 18:26 CEST

  camel toes rate my
  i spy a camel toe girl with camel toe i spy cameltoe [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 21:33 CEST

  violent *censored*swallowing
  rape pictures rape porn gang rape [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 01:50 CEST

  hot lingerie
  trashy lingerie models models teen lingerie swimsuit hot supermodels in lingerie [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 08:00 CEST

  Zmajeve črte po slovenskih mestih | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,99 seconds