NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 
Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.

Vpiši se ali pošlji email na: soncna@pozitivke.net.
Več o sončni pošti >>
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 20.000 bralcev.

 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 NOVO PRI NAS  

ČLANKI

7 novi Članki v zadnjih 24 urah

KOMENTARJI BRALCEV
zadnja 2 dni

 • Je služenje denar... [+3]
 • Misel tedna [+3]
 • Imajo pravico vedeti [+3]
 • Podrejanje Zemlji...
 • Slika tedna 17_2017
 • Vrnila se je
 • Plašč nevidnosti

 • TRACKBACKS zadnja 2 dni

  Ni novih trackback komentarjev

  POVEZAVE zadnja 2 tedna

  Ni nedavnih novih povezav

   Aktualno  


   Mesečni koledar  
  Dogodki te strani

  sreda 26-apr
 • Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta

 • četrtek 27-apr
 • Prvomajska tržnica

 • petek 28-apr
 • Petkove ustvarjalnice: Malo mesto Minicity

 • sobota 29-apr
 • Ustvarjalne delavnice: Žabica

 • nedelja 30-apr
 • Živel 1 pika maj - koncert Slat'nskega Big banda

 • sreda 03-maj
 • Srečanje z Bracom v Rogaški Slatini

 • četrtek 04-maj
 • Vabilo za javnost - predstavitev projekta Zagovornik - Glas otroka s strani Varuhinje človekovih pravic

 • petek 05-maj
 • Vabljeni na kozmološko interaktivno predavanje v Ljubljani
 • Predavanje - Odstiranje znanj prednikov

 • sobota 06-maj
 • Dvodnevna delavnica - Čuječno vzpostavljanje odnosov

 • nedelja 07-maj
 • Srečanje z Bracom v Ljubljani

 • petek 12-maj
 • Predavanje - Odstiranje znanj prednikov

 • ponedeljek 15-maj
 • Šola naravnega zdravljenja v Ljubljani: NOVA ŠOLA, razpisuje vpis za terapevte naravnega zdravljenja – reikist za šolsko leto 20

 • petek 19-maj
 • Predavanje - Odstiranje znanj prednikov

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Brin zdravi sto bolezni   
  ponedeljek, 13. februar 2017 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih www.misteriji.si

  Rastlina je sveta, od korenin do cveta
  Knjiga Vlaste Mlakar* Rastlina je sveta, od korenin do cveta predstavlja tradicionalno znanje in verovanje o rastlinskem svetu na Slovenskem. Etnologinja je knjigo napisala, da bi obudili starodavna znanja in modrosti prednikov ter zaživeli srečnejše življenje, ki je mogoče le v sožitju z naravo. Pravi, da so se tega zavedali tudi naši predniki, zato je njihov odnos do naravnega okolja temeljil na sožitju in skrbi za naravo. Narava in vsa živa bitja so jim bili sveti.

  Vaša knjiga je zelo debela, torej je znanja naših prednikov o rastlinah veliko?
  Znanja je ogromno, še več pa se ga je za vedno izgubilo. Znanje, ki so ga imeli naši predniki o rastlinah za različne namene, od zdravilnih do obrednih, se je dolga tisočletja prenašalo z ustnim izročilom, prvič so ga zapisovali v šestnajstem stoletju.

  Moja knjiga je šele uvod na področju etnobotanike; tradicionalno znanje o rastlinskem svetu še čaka nove raziskovalce. Etnobotanika je v tujini, predvsem v anglosaškem svetu, zelo razvita znanstvena disciplina in je interdisciplinarna. V etnobotaničnih raziskavah se prepleta znanje botanikov, agronomov, farmacevtov, antropologov, etnologov, filozofov, jezikoslovcev …

  Skupaj ugotavljajo tradicionalna znanja in sodobno vrednost rastlin za človeka in skupnost. To znanje je namreč tako zapleteno, da zahteva znanje vseh strok.
  Pri nas je etnobotanika posebna veja etnologije in do zdaj še ni bila deležna večjih sistematičnih raziskovanj. Doslej najbolj temeljito znanstveno delo z naslovom Ljudska medicina pri Slovencih je prispeval Vinko Mödern­dorfer, kjer med drugim navaja tudi rastline, ki so jih naši predniki v devetnajstem in dvajsetem stoletju rabili za domače zdravljenje.

  Odnos prednikov do rastlin je bil tak, kot pravi naslov vaše knjige – rastlina je sveta, od korenin do cveta …
  Da, za sveto pa so imeli celo naravo, ne le rastline. Prvič zato, ker so živeli tesno povezani z naravo in njenim redom, ta pa je uglašen s kozmičnim redom. Naši starodavni predniki so častili naravo. Njen pomemben del so tudi rastline; z njimi je bil povezan njihov obstoj. Rastline dajejo človeku vse, kar potrebuje za življenje: zavetje oziroma bivališče, obleko, hrano, zdravila, gradivo za vsakdanje in ob­redne predmete, rastline so okras človekovega doma, gradivo krasilne umetnosti in estetskih občutij ter religioznega čaščenja.

  Drugič zato, ker so naši predniki pri vsaki rastlini izkoristili vse; nikoli ni šel noben del rastline v nič. Ličje, ostanek od ličkanja koruze, so denimo uporabili za pletenje košar, obuval, za steljo živini ali polnjenje blazin. Odpadkov ni bilo. Ostanek pri stiskanju olja, tropine, so bile krma za živino … Takšno gospodarjenje je bilo trajnostno.

  In tretjič zato, ker so bila starosvetna obredja naših prednikov, ki so jih pozneje prekrila krščanska praznovanja, v najtesnejši zvezi prav z vegetativnim ciklusom rastlin; bila so povezana s čaščenjem narave in njene rodovitnosti v večno ponavljajočem se krogu življenja od pomladi do zime, od rojstva do smrti.

  Rastline so uporabljali tudi za napovedovanje vremena, za lov in ribolov, rabili so jih za ljubezensko privabljanje ali krepitev spolne moči, vključili so jih v otroške igre, rastline pa so navsezadnje posodile imena tudi mnogim rodbinskim in zemljepisnim imenom na Slovenskem.

  Naši predniki so do prihoda krščanstva živeli v tesni soodvisnosti z naravo. Je potemtakem krščanstvo tista spodbuda, ki nas je odtujila od narave?
  Pravzaprav je to res, to je bil začetek oddaljevanja od narave. To je sistem, ki je umeten, nenaraven in naši predniki se s tem v resnici sploh niso mogli poosebiti, ta vera jim je bila zelo tuja. Cerkev je potem uvedla cel kup praznikov in praznovanj, ki so se naslanjala na prejšnja verovanja. Naši starodavni predniki niso imeli enega boga, v katerega bi verovali, ampak jim je bila vsa narava sveta. Poznali so celo vrsto božanstev, dobrih in slabih duhov narave. In ker je bilo njihovo religiozno življenje tako razgibano z različnimi oblikami čaščenja narave, si je morala Cerkev omisliti toliko svetnikov, da bi prekrila in izkoreninila stara verovanja.

  Katere rastline zasedajo častno mesto v slovenskem izročilu?

  Med drevesi je seveda lipa tista, ki ima simbolni in duhovni pomen za ves slovenski narod; je prispodoba drevesa življenja in narodovega prebujenja. Lipa predstavlja Slovencem drevo večnega življenja, ki pomeni vir zdravja, modrosti, pravičnosti in blagostanja.

  Med zdravilnimi rastlinami so na vrhu seznama brin, rožmarin, česen. V ljudski medicini je bila univerzalna denimo kamilica, a je seznam zdravilnih rastlin v tradicionalnem zdravilstvu na Slovenskem dolg. Za zdravljenje so nekoč v manjših odmerkih uporabljali celo strupene rastline. Ženske, ki so jim kasneje dali prilastek čarovnice, so iz strupenih rastlin med drugim pripravljale tudi mazila. Če so si mazilo, ki je vsebovalo toliko različnih strupenih oziroma halucinogenih rastlin, utirale skozi sluznico v telo, so imele tudi vizijo letenja. Od tod izhaja, da čarovnice letijo na metlah. Šlo je le za to, da so bile v drugačnem stanju zavesti.

  Med čarovnimi rastlinami so bile v starodavnem čaščenju zlasti pomembne kresne rastline, kot so ivanjščice, kresnice in šentjanževka, katerim svojo magično moč podari sámo Sonce, ter zimzelene rastline, ki ohranjajo vero v življenje in ponovno rojstvo. Brin je v slovenski tradiciji sveti grm, ki preganja zle duhove, zato so ga uporabljali za obredno okajevanje. Prav tako je za sveti grm veljala leska, zato se je bilo treba pred njo trikrat prikloniti, njene čarovne moči pa so bile neverjetne. Naši predniki so zlasti zdravilnim rastlinam pripisovali čarovne in nadnaravne moči, svojo hvaležnost in občudovanje do rastlin pa so vtkali tudi v številne pravljice in pripovedke. Ena od njih je pravljica o Zlatorogu in roži mogoti. Seveda pa je vloga posameznih rastlin v slovenskem izročilu tako značajna, da tukaj ne moreva našteti vseh.

  Koliko rastlin pa so uporabljali v ljudskem zdravilstvu?

  V ljudskem zdravilstvu na Slovenskem, kot je ohranjeno v izročilu devetnajstega in dvajsetega stoletja, so za preprečevanje, lajšanje in zdravljenje bolezni uporabljali okoli petsto zdravilnih rastlin, ki so poimenovane z okoli šest tisoč ljudskimi imeni, večinoma domačega izvora. Uporabljali so jih v več kot tri tisoč petsto bolezenskih primerih, kar nedvomno razkriva izredno bogastvo slovenske zeliščarske in ljudskozdravilske tradicije. Po pogostosti uporabe sta bila na vrhu seznama zdravilnih rastlin navadni brin, ki so ga uporabljali pri zdravljenju več kot sto različnih bolezni, in pravi pelin, zaželeno zdravilo pri več kot devetdesetih različnih obolenjih.

  Starodavno ljudsko znanje o rastlinstvu in zdravilstvu je bilo kljub vsemu zelo preprosto in vselej oprto z vero v nadnaravni svet. Medtem ko so ljudje v poganski dobi verjeli, da je bolezen zlobni duh, so se z nastopom krščanstva vse bolj obračali k Bogu, ki bolezen prinese in vzame. Stara verovanja so dobivala novo vsebino in preobleko, čeprav so se še dolga stoletja ohranjala v mišljenju in ravnanju naših prednikov.

  So za zdravljenje uporabljali še kakšne druge zanimive načine?

  Da. Niso se zdravili in varovali le z uživanjem določenih rastlin, obraniti se je bilo treba tudi pred demoni, zlimi silami in uroki, ki naj bi po starem animističnem verovanju povzročali bolezen. Najstarejši način čarovnega zdravljenja je bilo zagovarjanje ali zdravljenje s človeško besedo, ki izvira iz verovanja v nadnaravno, čarovno moč glasu oziroma izgovorjene besede, še posebno skrivnih in nedoumljivo sestavljenih besed. V Prekmurju zagovorom pravijo zapetki, na Krasu beside, na Koroškem so bolezen »odžebrali« ali »odmodlili«, na Notranjskem pa so jo »izgovorili«. Več o tem pišem v svoji knjigi.

  Tatjana Svete

  * vlastamlakar68@gmail.com

  Poudarki

  Med zdravilnimi rastlinami so na vrhu seznama brin, rožmarin, česen.

  Če so si ženske, ki so jim kasneje rekli čarovnice, mazilo iz halucinogenih rastlin utirale skozi sluznico, so imele vizijo letenja; od tod »čarovnice letijo na metlah«.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.misteriji.si
 • vlastamlakar68@gmail.com
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Zdravilna-Rastlina-Brin-Korenina-Cvet

  No trackback comments for this entry.
  Brin zdravi sto bolezni | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2017 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,28 seconds