NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 14-avg
 • Potepini

 • sobota 15-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart

 • nedelja 16-avg
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • ponedeljek 17-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart - delavnica za otroke

 • torek 18-avg
 • Torkove igrarije z Društvom šaleških likovnikov

 • petek 21-avg
 • Urbana umetnost ljubljanskih ulic

 • nedelja 23-avg
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 25-avg
 • Torkove igrarije s Plesnim studiem N

 • četrtek 27-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart - delavnica za otroke
 • Rekreatur- ekipno kolesarjenje po Sloveniji / 2020

 • sobota 29-avg
 • 34. CEBE Triatlon jeklenih v Bohinju

 • ponedeljek 31-avg
 • Leo Ivandič: Po poteh duhovne inteligence

 • torek 01-sep
 • Sončna delavnica

 • sreda 02-sep
 • Športno-zgodovinska Ljubljana z Esadom Babačićem

 • petek 04-sep
 • Handicap turnirji - vsak petek v Biljardnici Kaval

 • nedelja 06-sep
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • ponedeljek 07-sep
 • Poletni potapljaški tabor

 • sreda 09-sep
 • Dr. Tomaž Grušovnik: Etika živali

 • petek 11-sep
 • Živa knjižnica v Črnučah

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Simboli v sanjah   
  ponedeljek, 13. februar 2006 @ 05:18 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Nina Medved v novi Vivi www.viva.si

  KAJ NAM SPOROČAJO SANJE?

  Razumevanje sanj je umetnost, ki jo ustvarjamo sami, v dialogu z našo podzavestjo.

  Sanje kot spopad z nezavednim
  Ko se zbudimo iz sanj, imamo pogosto občutek, da nam sanje želijo nekaj povedati, vendar njihovega sporočila ne razumemo. Zakaj nam sanje ne posredujejo jasne slike? Idealno bi bilo, da bi odgovor prejeli kar po e-pošti! To bi bilo seveda preveč enostavno.
  Sanje so most med zavednim in nezavednim, med vidnim in nevidnim. Zavedno je naše budno stanje, nezavedno pa predstavlja temno skrinjico, v kateri se nabira vse, kar je v nas potlačeno, neopaženo, pozabljeno ali moralno nesprejemljivo. Sanje si lahko zapomnimo - to je njihov zavedni del. Hkrati so eno najskrivnostnejših človekovih doživetij.
  Sigmund Freud je trdil, da so sanje oblika izražanja naših nezavednih izkušenj in želja, še posebej seksualnih. Carl Gustav Jung je Freudovo pojmovanje razširil z ugotovitvijo, da sanje ne izražajo le posameznikovih osebnih nezavednih izkušenj. Ugotovil je namreč, da se v sanjah pojavljajo simboli, ki jih so enaki za vse ljudi različnih kultur in generacij. Obstaja torej tudi "kolektivno nezavedno".
  Sanje so sporočila duše, izražena v poetičnem jeziku. Z razumevanjem simbolov lahko odkrijemo, česar se na osebni, kulturni ali kolektivni ravni ne zavedamo.  "Ni slovarja za podobe telesa!"
  Za interpretacijo sanj ne obstajajo nobena določena pravila. Vsake sanje so enkratne in neponovljive. Isti simbol ima lahko različen pomen za različne ljudi, odvisno od njihovih izkušenj, konteksta življenja in konteksta sanj, v katerih se pojavi. Sanje najpogosteje govorijo o nas samih - o našem pogledu na svet, o naših strahovih, problemih, ljubeznih in o našem duhovnemu razvoju. Zato ne bo noben zunanji strokovnjak vedel bolje od nas samih, kaj nam sanje sporočajo.
  Ko se ukvarjate s svojim notranjim svetom, morate biti sproščeni. Začnete lahko z zdravim načinom življenja - jejte zdravo, uravnoteženo prehrano, veliko se gibajte in poskrbite, da boste dobili najmanj osem ur spanja. Ne samo, da je spanje pomembno za rast in zdravljenje našega telesa, čas, ko sanjamo, je lahko zelo dragocen za boljše razumevanje vsakodnevnih dogodkov in čustev. Preden greste spat, se sprostite. Da bi si sanje lažje zapomnili, si recite: "Tokrat si bom sanje zapomnil/-a". Če je le mogoče, se zbudite naravno, brez budilke.
  Ob postelji imejte vedno pripravljen zvezek. Ko se zbudite, si vzemite čas, da v mislih obnovite svoje sanje. Oči pustite zaprte. Sanje nato zapišite v zvezek ali jih posnemite na kasetofon. Če zjutraj nimate veliko časa, izpišite samo simbole, ki so vam ostali v spominu. Dogajanje boste lahko opisali kasneje, ko boste imeli čas. Pisanje dnevnika je izjemnega pomena, saj lahko analiziramo svoje sanje skozi daljše obdobje in spremljamo naš osebni razvoj.

  Doživljanje simbolov
  Ko ste sanje zabeležili, naredite seznam vseh simbolov, ki so se pojavili v sanjah, naj bodo to ljudje, kraji, okoliščine ali dejanja. Nato poiščite asociacije. Pustite, da vas vodi domišljija, in ne razum. Ponavadi je prva stvar, ki vam pade na pamet, najbolj pomembna, tudi če se vam zdi čisto nesmiselna. Recimo, da se v vaših sanjah pojavi klobuk. Poiščimo asociacije: Klobuk - kapa. Kapa - sneg. Sneg - Božič itd.
  Nato raziščite, kaj simbol pomeni na kulturni, osebni in kolektivni ravni. Kulturna raven je splošna, gre za pomen, ki ga poznamo vsi. Vsi vemo, kaj pomeni rdeča luč na semaforju. O klobuku lahko zapišete: "Klobuk je pokrivalo, s katerim se pokrijemo v slabem vremenu".
  Da bi našli pomen simbola na osebni ravni, preučite lasten odnos do simbola. Spomnite se dogodkov iz svojega življenja, ki bi jih lahko povezali s tem simbolom. Pozorni bodite na reakcije in občutke, ki jih v vas vzbudijo podobe. Vrnimo se h klobuku: "Bil je staromoden in obrabljen kot tetin." Ali so vaše sanje odsev odnosa z vašo teto? Ste se lahko k njej lahko zatekli v hudih časih? Ali se vam teta zdi "staromodna" in "obrabljena"?

  Vaja
  Narišite mandalo iz sanj. Ni naključje, da mandalo imenujemo tudi simbolni mozaik. Narišite krog, vzemite glavne simbole iz sanj in jih narišite v krog. Rišete lahko iz sredine navzven ali od zunaj navznoter. Simbole med seboj povežite in jih pobarvajte z močnimi barvami. Razmislite, kako se mandala povezuje z vašim vsakdanjim življenjem.
  Kot pravi Jung, nekateri simboli niso zgolj osebni, zato osebna izkušnja ni dovolj za razlago sanj. Pomen simbolov na kolektivni ravni lahko poiščete v mitologiji, psihologiji, literaturi, umetnosti, pravljicah. Če je naš simbol klobuk, bi morda lahko našli navdih v slikah belgijskega nadrealista Reneja Magritta. Ker imajo te podobe strašansko moč, morate paziti, da ne zaidete predaleč stran od izvirnega simbola.

  Univerzalni simboli
  Arhetipi so po Jungu tisti simboli, ki so skupni celemu človeštvu, morda tudi živalim. Gre za prirojene vsebine in vedenjske vzorce, ki izvirajo iz "kolektivnega nezavednega". Mednje spadajo simboli kot poroka, materinstvo, vreme, ljubimci, sovražniki, prijateljstvo, rojstvo, smrt. Jung je kot prevladujoče arhetipe označil naslednje: Persona (naša maska), Senca (surova plat naše osebnosti), Anima (ženske lastnosti v moškem) /Animus (moške lastnosti v ženski), Mana (simboli, ki so vir osebne rasti in energije, predstavljajo lahko tako ustvarjalno kot uničujočo moč). Čeprav različne kulture simbole razumejo na različne načine, lahko za te simbole v sanjah najdemo vzporednice v mnogih svetovnih kulturah.

  Za primer vzemimo hišo. Vsaka kultura ima svoj način gradnje, hiše v sanjah pa so univerzalni simbol, ki predstavlja našo osebnost. Sobe v hiši simbolizirajo naše lastnosti. Dnevna soba predstavlja tisti del nas samih, ki ga z veseljem pokažemo drugim, spalnica predstavlja zasebnost in spolnost. Hiša ali prostori, ki jih ne poznamo, pomenijo naše neodkrite potenciale. Hiša iz otroštva lahko pomeni željo, da se vrnemo v čas otroške nedolžnosti, ali potrebo, da zapustimo svoj dom in odrastemo.

  Univerzalni simboli, ki jih pogosto sanjamo, so deli telesa. Zobje, tako kot hiša, predstavljajo našo identiteto. Ni dveh zobovij, ki bi bili popolnoma enaki. Velikokrat sanjamo, da imamo slabe zobe. Zobe lahko "popravimo" tako, da v naše življenje vnesemo neko spremembo. Bodite zvesti sami sebi in vaši zobje bodo močni!

  Verjetno nas vse najbolj pretresejo sanje o smrti. V tem primeru je še posebej pomembno, da sanje razumemo metaforično. Smrt v sanjah se le redko nanaša na dejansko smrt. Največkrat predstavlja spremembe v življenju posameznika. Sanje vam lahko govorijo, da se morate osvoboditi starih navad, ambicij, odnosov ali vrednot. Gre za simbolično smrt starega "jaza". V mitologiji velja, da se z vsako smrtjo rodi novo življenje.

  Živali, ki nastopajo v sanjah, predstavljajo naše lastnosti. Pozorni bodite predvsem na značaj neke živali. Mačke slovijo po tem, da so hkrati igrive in svojeglave. Pes je zvesti prijatelj in vodnik. Krave so običajno simbol materinstva in plodnosti.

  Otrok za večino nas simbolizira nekaj novega, drugačnega, veselega. Morda novo obdobje v življenju ali nek nov projekt. Za mnoge ženske predstavljajo sanje o otroku željo, da bi imele otroka. Otrok lahko predstavlja nedolžnost ali nezrelost, odvisno od konteksta sanj.

  Oblačila, ki jih nosimo v sanjah, pogosto simbolizirajo naše počutje. Če nosite tesna oblačila, se verjetno čutite ujeti v zvezi s partnerjem ali službi. Če ste oblečeni v oblačila koga drugega, lahko to kaže na pomanjkanje samozavesti. Klobuk lahko vsebuje vrsto pomenov: samostojnost ali prilagodljivost, avtoriteta, spoštovanje … Menjavanje klobuka za Junga simbolizira zavračanje starega in oblikovanje novega pogleda nase in na svet.

  Sanje moramo živeti!
  Tako, razložili ste pomen sanj in ovrednotili njihov pomen v svojem življenju. Zdaj ponovno preglejte ves material in ga preučite iz različnih zornih kotov. Nato se ustavite. Saj poznate tisti aha-refleks pri reševanju ugank! Podobno se boste počutili, ko boste našli pravi odgovor na svoje sanje.
  Če vam sanj ni uspelo pravilno razumeti, vam bo podzavest poslala še eno sporočilo - sanje se bodo ponovile. Od tu izhaja fenomen ponavljajočih sanj. Dokler ne uspemo prepoznati notranjega konflikta, ne bomo našli notranjega miru in bomo pogosto v sporu z družino in prijatelji.
  Namen sanj je, da nas nekaj naučijo. Ko smo razumeli njihovo sporočilo, moramo naše novo znanje uporabiti v vsakdanjem življenju. Samo tako se lahko čustveno osvobodimo in uresničimo svoje potenciale.

  Skrb za dušo
  Poiščite simbole v vsakdanjih stvareh. Če velja, da je dnevna soba odsev naše javne persone, kateri predmeti so v tej sobi? Kaj želite, da ljudje vidijo? Kaj je skrito v vaših omarah? Ste izbrali tople ali hladne barve?
  Naša kultura omejuje naše izražanje. Da je stvar sprejemljiva, mora biti jasno definirana. S poudarjanjem racionalne strani smo pozabili na svojo dušo, saj nam ta ne daje prav oprijemljivih rezultatov. Prepričana sem, da na svetu ne bi bilo toliko bolezni, vojn in naravnih nesreč, če bi se ljudje več ukvarjali s svojo dušo. Tako bi se čutili bolj povezane s samim seboj in drugimi, postali bi manj kritični in bolj sočutni.

  Nina Medved

  Markove sanje
  V New Yorku sem pred leti spoznala Marka, ki je bil sicer zelo uspešen nepremičninski agent, v ljubezni pa nikakor ni našel sreče. Imel je več razmerij z ženskami, ki pa so ga zapustile, ker je bil pogosto pregrob. Mark je taval od enega razmerja k drugemu in postajal čedalje bolj depresiven. Enkrat mi je ob kavi zaupal svoje sanje, ki so se ponavljale več let: "Sem v velikem mestu, ulice so prazne, nič se ne dogaja. Na vrhu stolpnice zagledam dekle, ki je ujeto v svojem stanovanju in ne more dol, ker je dvigalo pokvarjeno."
  Ujeto dekle predstavlja ženskost v njem samem, kruta okolica pa njegov odnos do samega sebe in drugih. Brezizhodnost v sanjah ponazarja njegovo depresivno stanje. Ker je Mark skušal zatreti nežnejši del svoje narave, je bil agresiven do drugih. Ko se je začel ukvarjati z analizo svojih sanj, so njegove depresije postopno izginile, postal je bolj senzibilen in spoznal je dekle, s katerim se je kasneje tudi poročil.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.viva.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Horoskop in astrologija

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/SimboliVSanjah

  Here's what others have to say about 'Simboli v sanjah':

  Let India beware of hustlers from US/UK/Israel from informed India,
  to have gratuitously informed India, that there are threats of terrorists for their two important cities of.... [read more]
  Tracked on sreda, 30. avgust 2006 @ 10:07 CEST

  Flyers Coach Sam Vincent Joins Dallas Mavericks from September 1,
  1, 2006 - Fort Worth Flyers head coach Sam Vincent has joined the Dallas Mavericks staff [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 13:48 CEST

  Simboli v sanjah | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,52 seconds