NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 01-jun
 • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

 • torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kako do uspešne poklicne kariere   
  četrtek, 8. junij 2017 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Vojka Žerovnik v Karma plus

  Pred več kot dvajsetimi leti sem imela priložnost spoznati probleme, ki so nastajali zaradi napačno izbranega študija. Na takratni Center za razvoj univerze so prihajali študentje, ki so se znašli v hudih osebnostnih krizah. Razlogi zanje so največkrat tičali v spoznanju, da  študij, ki so si ga izbrali, ni primeren in se v takem poklicu tudi  ne vidijo. Zaradi tega sem si pogosto postavljala vprašanje, na kakšen način si človek lahko izbere sebi primeren poklic. Iskanje odgovora je postalo dvajsetletno raziskovanje tega področja.

  Sedaj lahko z gotovostjo trdim:
  Ena naših največjih težav je ta, da nismo prepričani, kaj hočemo. Poleg tega pa se nismo naučili, kako pomembna je vsaka misel, ki se nam porodi in nam na neviden način kreira življenje.

  Zato je nujno, da za uspešno poklicno kariero – tako kot za vse drugo v življenju - ugotovimo, kaj si resnično želimo, da izoblikujemo jasne cilje in da načrtno pristopimo k njihovemu uresničevanju. Jasna opredelitev nas bo vodila k temu, da cilj prej ali slej dosežemo. Pomisleki in strahovi so ovire, ki nas od njega oddaljujejo in nam na poti njegovega uresničevanja povzročajo večje ali manjše preglavice.

  Kako naj ugotovimo, kaj želimo početi

  Če želimo opravljati delo, ki nas bo zanimalo in bomo pri tem uspešni, moramo v prvi vrsti vedeti, kaj radi delamo in česa ne maramo počenjati. Da bi lahko izbirali med več možnostmi, pa moramo poznati čim več stvari in biti do njih opredeljeni. To pomeni, da moramo imeti razvite interese. Lahko razmišljamo samo o tem, kar poznamo, in izberemo samo tisto, o čemer nekaj vemo.

  Najboljši čas razvoja interesov je v otroštvu. Še posebej intenzivno se otroci razvijajo pri 11. in 12. letih, ko je spoznavanje sveta in vsega, kar sodi vanj, v ospredju njihovega življenja. Ko se otrok posveča različnim dejavnostim, odkriva, kaj mu je všeč in kaj ne. Na ta način ugotavlja, kaj je zanj bolj in kaj manj primerno. Če pozna samo nekaj poklicev, ne bo imel širokih možnosti za odločanje. Pomanjkljiv razvoj interesov je kasneje, ko nastopijo druge razvojne faze, zelo težko nadomestiti. Svet poklicnih možnosti je posledično omejen tudi pri odraslem človeku, če se ne začne zavedati svojih pomanjkljivosti in se ne posveti njihovemu odpravljanju.

  Čeprav je podlaga odločanju naš interes, pa moramo, ko se poklicno odločamo, čim bolj poznati sebe in hkrati poznati tudi zahteve poklica. Dokler ne dosežemo popolnega uresničenja, je vsakdo nekaj posebnega. Vsakomur pripada posebno delo, pa tudi poseben poklic. Ima svojo posebno nalogo, ki jo mora odkriti. Odkrivanje in sprejemanje svojih posebnosti je zato nujno. Ob tem se moramo odpovedati samoobsojanju, ker morda  nismo takšni, kot bi si želeli biti. Sprejeti se moramo take, kakršni smo. Naše lastnosti, talenti, vrednote, izkušnje in znanje nam narekujejo, kaj naj počnemo. Če se upoštevamo in si dopustimo, da nas vodi naš notranji vodnik, bomo delovali v skladu s sabo ter si zagotovili notranjo harmonijo.

  Ena naših glavnih nalog je, da ugotovimo, kdo smo

  Poti do tega spoznanja so različne in različno dolge, odvisno od tega, kje in kdaj začnemo. Nikoli niso enostavne. Najmanj težav je, če smo se temu posvetili že v otroštvu. Otroci so sebi veliko bližji, kot smo si kasneje, ko odrastemo. Še bolj se približajo sebi, ko se popolnoma sprostijo. Sprostitev jim omogoči igra, pa tudi take dejavnosti, v katerih se lahko nekaj naučijo in si pridobijo novih izkušenj, kot so najrazličnejše ustvarjalne dejavnosti. Ustvarjanje prihaja iz nas samih in je možno samo v svobodnem, neobremenjenem okolju. Dobro izbrane ustvarjalne aktivnosti v vsakomur, ne le pri otroku, sprožijo razcvet različnih talentov in občutenje lastnih sposobnosti, zato jih srčno priporočam. Sposobnost ustvarjanja je resnično darilo in z njo razpolaga vsak človek, čeprav ni nujno, da se je zaveda.
  V trenutkih ustvarjanja smo sebi in Stvarniku najbližje. Ko se enkrat zavemo te svoje sposobnosti, se je bomo vedno posluževali. Ne le za hobije, ki nam lepšajo vsakodnevno življenje, ampak tudi za kreiranje lastnega življenja. Tisti, ki se zavedamo, da ne obstaja le materialen svet, se, da se približamo sebi in se spoznamo, poslužujemo meditacij, manter, molitev in podobnih tehnik. Te ob rednem prakticiranju sprožijo tudi razcvet naše ustvarjalnosti. Pri samospoznavanju pomagajo tudi razni testi, ki nam odkrivajo naše posebnosti na nivoju osebnosti.   

  Na izbiro poklica in na načrtovanje kariere vplivata tudi znanje in informiranost

  Naše poznavanje stvari, tudi poklicev, je lahko poglobljeno ali pa površno. Površnost običajno botruje napačnim odločitvam. Marsikateri mladostnik se navdušuje nad poklicem pravnika, ker ta poklic vidi v televizijskih nadaljevankah. Ampak ali so tam poklici objektivno predstavljeni? Ali je odvetniški poklic enak v Ameriki in pri nas? Nujno je dobro poznavanje poklicev in pričakovanj delodajalcev. Najboljša informacija je neposredna izkušnja, ko nekdo za nekaj časa dela tisto, o čemer sanja, da bi lahko v življenju počel. Otroci do takih izkušenj ne morejo priti, srednješolci in študentje pa to možnost lahko dobro izkoristijo.

  Da bi tudi osnovnošolci dobili vsaj nekaj izkušenj ter na ta način opredeljevali in preverjali svoje poklicne interese, sem v preteklosti skupaj s strokovnjaki iz osnovnih in srednjih šol ter strokovnjaki iz podjetij izpeljala obsežen projekt, s katerim smo oblikovali metode, primerne za pripravo osnovnošolcev na poklicno odločitev. Izredno prijetno sem bila presenečena nad razumevajočim odzivom podjetij. Na začetku smo sodelovali z dvema, kasneje pa so se nam pridružila še številna druga pomembna podjetja iz različnih krajev Slovenije. Učenci so spoznali poklice in njim ustrezne izobraževalne programe, svoj interes so lahko razvijali in utrjevali na delavnicah, ki so potekale v srednjih šolah in v podjetjih. Nad izkušnjo so bili navdušeni! Želeli so si še več takih možnosti ne le zase, ampak tudi za svoje vrstnike iz drugih šol. Za otroke je bila to zanimiva izkušnja, prijetno preživljanje prostega časa, ki jim je omogočilo, da se bolje spoznajo, da opravljajo zanimive stvari, ob tem pa so postajali bolj samozavestni, ker so ugotovili, da marsikaj zmorejo. Nekateri so celo izboljšali učni uspeh, saj so spoznali smisel šolanja in ugledali možnosti za svojo poklicno bodočnost. Marsikateri od teh otrok je prvič prejel pohvalo. Zasluga za njihovo počutje gre mentorjem, saj so dobro izpolnili svojo nalogo. Spodbujali so vsakega udeleženca, kadar ni šlo vse gladko, se niso posluževali kazni, v skupinah so ustvarjali prijazno vzdušje ter spodbujali prijateljske odnose. Otrok niso napeljevati k tekmovalnosti, saj smo želeli, da učenci dejavnosti in poklice doživljajo čimbolj pristno, brez negativnih izkušenj. Mentorsko delo so opravljali učitelji praktičnega pouka s srednjih šol in strokovnjaki, največkrat inženirji iz podjetij. Slednji nimajo nobenih pedagoških izkušenj, pa so svoje delo kljub temu odlično opravili.

  Model za osnovnošolce smo pripravljali z namenom, da bi bil vpeljan v šolski sistem in da bi bil dostopen vsem učencem. Žal se je nekje na Ministrstvu za šolstvo in šport zataknilo in se namera ni uresničila. Kljub temu smo se vsi, ki smo pri tem sodelovali, veliko naučili, izkušnje pa lahko s pridom uporabljamo.

  KARIERNI KLUBI

  Morda je bil prav končni neuspeh tega projekta povod za moja nadaljnja raziskovanja in za kreiranje novih pristopov pri načrtovanju kariere.  Nastal je koncept kariernih klubov, v katerih člani delujejo skupaj, se spodbujajo, si pomagajo in uresničujejo svoje cilje. V njih je zaokroženo vse znanje in vsa spoznanja, do katerih sem prišla v preteklih dvajsetih letih.

  • Karierni klub, ki sem ga poimenovala "VIZIJA", je namenjen vsem, ki želijo postaviti jasne poklicne cilje in se zavedajo, da je poklicna uspešnost odvisna od njih samih.
  • V kariernem klubu udeleženci prepoznavajo svoje lastnosti, talente in druge potenciale, izdelajo načrte za svojo poklicno kariero, ugotavljajo svoje možnosti in nato organizirano delujejo pri uresničevanju svoje zamisli.
  • Delo v klubih je prilagojeno starosti in zrelosti udeležencev, zato imamo klube za osnovnošolce, srednješolce, študente in za odrasle.

  V preteklih letih sem prišla do spoznanja, da je možno vse, kar si zamislimo. Jasno postavljen cilj, vera vase in odprava dvomov zanesljivo vodijo do uresničitve naših teženj. Ob tem je pomembno zavedanje, da je vse odvisno od nas samih in od nikogar drugega. Država in podjetja nam niso dolžna zagotoviti služb, kjer bi bili varno (po)spravljeni, pa čeprav bi morali, za povračilo, plačati z lastno svobodo. Odgovorni smo zase, zato ne oklevajmo in začnimo zavestno ustvarjati svoje življenje

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karma plus
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Osebna rast in odnosi

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Kako do uspešne poklicne kariere | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,59 seconds