NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 26-maj
 • Pravljična urica

 • sreda 27-maj
 • Razgibajmo možgane s Scrabblom

 • četrtek 28-maj
 • S kajaki po reki Krki

 • petek 29-maj
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • sobota 30-maj
 • Vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

 • nedelja 31-maj
 • Dance Alchemy & Brunch

 • ponedeljek 01-jun
 • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

 • torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Iskanje harmonije   
  petek, 8. april 2016 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Regina S. Rant v Karma plus

  V tebi mora goreti, kar hočeš vzbuditi pri drugih.
  Augustinus Aurelius

  Vsa naša prizadevanja so osredotočena na to, da bi ustvarili harmonijo v življenju. Harmonija je stanje, ko so vsa področja našega življenja v ravnovesju: ljubezen, odnosi, kariera, družina in denar. Ker se to nikoli ne zgodi, je torej harmonija iluzija. Ali je torej smiselno, da zapravimo toliko energije za nekaj, kar ni dosegljivo? Je. V človekovi naravi je, da hoče nizati uspehe. Vsak korak bliže harmoniji ga navda s srečo in ponosom.

  Po feng šuiju tvorita harmonijo jin in jang, ta dva pa sta mati in oče deset tisočih stvari ali v današnjem jeziku, vzrok in posledica vseh dogajanj na zemlji in v vesolju.

  Harmonija je silno krhka zadeva. Če je v partnerstvu moški prešibek ali pa ženska možača, se harmonija poruši. Posledica je iskanje ravnovesja, dokler se partnerja ne prilagodita. Ali pa sledi ločitev in iskanje novih partnerjev v upanju na bolj harmonično partnerstvo. Podobno je, če v partnerstvo vstopi tretja oseba. In tudi, ko se rojevajo otroci, se harmonija v družini vsakič poruši in kar nekaj časa traja, da se spet vzpostavi ravnovesje. Včasih se sploh ne. Ena sama sprememba pač spremeni vse.

  Ko so direktorji začeli izčrpavati podjetja, so se njihovi bančni računi debelili, njihova podjetja pa so zašla v dolgove. Delavci niso več dobivali plač. Že tako krhka harmonija se je porušila. Podjetja še vedno propadajo in delavci izgubljajo službe. Več kot je delavcev na cesti, večja je disharmonija, ki kliče po izravnavi. Dlje ko bo disharmonija trajala, hujši bo pok, ki bo spet vse izravnal. Doslej je bilo veliko besedičenja in malo resnih prizadevanj, da bi se disharmonija ublažila.

  Na TV smo lahko slišali nekaj mladih, ki se vpisujejo na fakulteto, da je njihov cilj dobra služba. Cilj je v redu. Zanimivo delo, možnost napredovanja, dobra plača ..., vendar vmes nekaj manjka. Ko prideš s faksa, predvidoma obvladaš teorijo (jin), v praksi (jang) pa te "nažge" vsak tehnik. Zaradi puhloglavcev, ki so takoj dobili dobro službo, smo danes tam, kjer smo. Vsak diplomant s fakultete bi moral začeti spodaj, med delavci, da bi obogatil svoje znanje v praksi in dojel, da smo vsi tukaj z namenom in ne moremo drug brez drugega. Služb ne bi smelo biti več. Ne dobrih in ne slabih. Samo delo, zanimivo, zahtevno, težko, kakršno pač kdo zmore odgovorno opravljati. Kdo je kriv za to, da tisti, na katerih naj bi zgradili boljši svet, živijo v iluzijah? Starši ("Pojdi študirat, da ti ne bo treba delati …"), učitelji ("Vsak mulec, ki ga učim, bo imel boljšo plačo od mene …"), oblast ("Mene zanima predvsem služba v Bruslju …")?  Torej vsi po malem.

  Kaj pa demokracija? To je oblast ljudstva, ki naj bi zagotavljala maksimalno možno pravičnost. Tudi to je iluzija, h kateri težimo, pa je nikoli ne bomo dosegli. Ostaja več ali manj pri besedah. Kajti tisti, ki najbolj glasno zagovarjajo demokracijo, ji ves čas spretno mečejo polena pod noge. Slovenci imamo največjo demokracijo, ki je bila kdajkoli dosežena, to je svoboda govora in direktne volitve oziroma referendum. Pa nič ne pomaga - pravičnosti ni. Kaže, da za pravo demokracijo še nismo zreli. Kar vzemimo za primer gibanje Mance Košir in Matjaža Hanžka. Zagotovo imata dobre namene, vendar sta za politični parket preveč naivna. Če ste opazili, se v njuni družbi že pojavljajo ljudje, ki imajo podporo pri različnih lobijih. Ti bodo bodisi diskvalificirali gibanje bodisi bodo kot "sposobni kadri" zasedli najodgovornejša mesta. In državljani bomo spet ostali z dolgimi nosovi. Mogoče pa pravičnost in red res lahko zagotovi samo pošten tiran. Dokaz za to so antične Atene in pa današnji Singapur. Tiran bi bil rad marsikdo. Ampak poudarek je na pošten.

  Menim, da Slovencem najbolj primanjkuje ljubezni do bližnjega. Nikjer na svetu ni toliko cerkva kot pri nas in v vseh pridigajo o skromnosti, ponižnosti, odpuščanju in ljubezni, pa v tolikih stoletjih ni obrodilo sadov. To je razvidno tudi iz vsesplošnega nagnjenja k tožarjenju. Celo bivši predsednik vlade ima nekaj tožb na sodiščih. Res lep zgled za državljane. In žalostna bilanca za Cerkev. Kot je rekel Aurelius: V tebi mora goreti, kar hočeš vzbuditi pri drugih.
  Edina rešitev za nas je, da sami spremenimo negativno energijo v pozitivno. Pomagajmo drug drugemu. Nehajmo razmišljati o tem, kaj vse je narobe. Najti moramo način bivanja in delovanja, da bomo spet začutili zadovoljstvo. Verjemite, nešteto možnosti se ponuja. Predvsem pa se je treba učiti, in to koristnih stvari, ki jih bomo lahko uporabili za napredek v življenju. 

  ALI LAHKO SLOVENSKI GRB UNIČI SLOVENIJO

  V zadnjem času se je razvila polemika okrog slovenskega grba. Ali je to sploh grb ali ni, ali je avtor Marko Pogačnik v grb zakodiral kodo, po kateri naj bi Slovenci sami sebe uničili, … Odmevi na knjigo Smrtonosno zdravljenje zemlje in človeka avtorice Mojce Mihael in divjo kampanjo, ki je temu sledila, so različni; od pretirano zagretih do logičnih in razumnih.  

  Prva misel, ki me je ob tem obšla, je bila: Marko Pogačnik je spet žrtev lova na čarovnice. Nanj je že v njegovih gimnazijskih letih prvi pogrom napravila UDBA. Po stalnem šikaniranju, ki ga je bil deležen v prejšnjem režimu, bi pričakovali, da ga bodo končno pustili na miru, in da ga bo tudi država Slovenija začela ceniti, kot ga cenijo v tujini. Ampak ne. Slovencem je vedno nekdo kriv. Nikoli ne iščejo vzrokov za neuspeh pri sebi.        

  Slovenski grb ni brez napak in nekatere kritike so upravičene. Je simetričen, a tudi po feng šuiju simetrija še ne pomeni nujno tudi harmonije, zlasti v tem primeru ne, ko so pomembnejši drugi faktorji. Rdeča barva (ogenj), ki obdaja grb, je nevtralizirana z modro (voda) in ni škodljiva. Rdeča barva je barva ljubezni, ima pa zelo močno vibracijo in je lahko škodljiva v primeru, če zavzema nesorazmerno veliko površino. Slabo pri grbu je, da odraža nestabilnost in da je center  blokiran oziroma pod pritiskom.

  Pa koda samouničenja, ki naj bi jo vseboval slovenski grb? Tri šesterokrake zvezde je avtorica knjige prevedla v 666, ki jo za kodo samouničenja smatrajo satanisti, če se ne motim. Kam smo vendar prišli? Bojim se, da Slovenci ne rabimo nobene kode, da bi se uničili. Kakšno samouničevalno kodo pa ima Evropa v svojem zaščitnem znaku, da gre rapidno navzdol? Poleg tega pa vsaka koda prej ali slej zgubi svojo moč. Spomnimo se raznih plošč, kamor bioenergetiki zakodirajo zaščitno moč proti škodljivim zemeljskim sevanjem. Po nekem času, ki ga ni mogoče predvideti, vsaka plošča izgubi svojo zaščitno moč. 

  Mnenje Zmaga Jelinčiča Plemenitega, da slovenski grb ne ustreza merilom heraldike, drži. Če pa bi Slovenija imela v svojem grbu krono, kot je v njegovem predlogu za grb Slovenije, bi bilo to shizofreno. Krona ne sodi v grb demokratične republike. Monarhije smo se rešili in nobenega razloga ni, da bi si jo želeli nazaj. Dejstvo, da imata krono v svojem grbu Srbija in Črna gora, ne pomeni nič drugega kot to, da ti ljudje ne vedo, kaj hočejo. In to je tudi očitno. Tudi grbi vseh petih slovenskih dežel, ki naj bi bili po Jelinčičevem predlogu sestavni del grba, niso sprejemljivi. Razen Kranjske je večji del ozemelj, ki jih predstavljajo, izven Slovenije. To bi znalo zanetiti spor z vsemi našimi sosedami, saj bi ga verjetno razumele kot ozemeljske težnje. Predlagani moto STATI INU OBSTATI pa po logiki pomeni stagnacijo in ne napredka. 

  Črni panter in kranjski orel, ki naj bi bila zgodovinsko sprejemljiva, kažeta na agresivnost. Splošno je znano, da so države, ki imajo roparico v svojem grbu, napadalne. Ker je slovenska država tako majhna, se pojavlja vprašanje, kako bi izražala svojo agresivnost in kako bi nam to lahko koristilo.

  Dejstvo pa je, da je bil od vseh predlogov, ki so bili v igri za slovenski grb, ta ocenjen kot najboljši. Kot pravi dr. Yuri Yatsko, je grb le eden od dejavnikov, ki lahko vplivajo na slabo stanje v naši državi, s čimer se popolnoma strinjam. Zato ne bomo rešeni težav, če bomo vso krivdo naprtili Marku Pogačniku.

  Zamenjajmo grb, pa se bomo lahko o tem prepričali.

  Grb je kompleksna zadeva. Verjetno bi morali biti bolj potrpežljivi v iskanju ideje ali pa ponuditi večjo nagrado. Mogoče pa le imamo koga, ki bi bil sposoben oblikovati grb, ki bi odražal našo pozitivno zgodovino in obenem spodbujal k enotnosti in napredku. Pozitivno zgodovino pravim zato, ker stotine let hlapčevanja tujcem ni tista zgodovina, ki bi jo morali vključiti v naš grb. Ali mogoče balkanski narodi od Grčije do Bosne slavijo v svojih grbih 500-letno turško okupacijo? Tudi Slovenci moramo ohraniti svoj ponos in ne smemo pristati na to, da bi naš grb vseboval grbe iz nekdanjih avstro ogrskih dežel. Prešeren bi se zjokal. 

  Sicer pa začnimo razmišljati pozitivno. Izkoristimo možakarja, če ima res tako moč. Naj zafrkne še tajkune, lopovske bankirje, teroriste, pa vesoljce, nore tipe in viruse pandemske gripe.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karma plus
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Osebna rast in odnosi

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Iskanje harmonije | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,40 seconds