NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 26-maj
 • VegaMarket v Mariboru

 • ponedeljek 27-maj
 • Still Corners (UK) - 27. 5. 2024, Škofjeloški grad - Festival In Memoriam prof. Peter Hafner - 15 let

 • sreda 29-maj
 • Kako misliti in živeti svetovni etos odprto izven religioznih sistemov

 • četrtek 30-maj
 • Vlado Miheljak

 • petek 31-maj
 • Operna noč

 • sobota 01-jun
 • Vabljeni na akcijo zbiranja starega papirja za pomoč živalim!

 • nedelja 02-jun
 • Koncert: Vasilij Meljnikov in Maja Tajnšek

 • torek 04-jun
 • Žametna večerja med vinogradi

 • četrtek 13-jun
 • Food Truck Festival Maribor

 • sreda 19-jun
 • Usposabljanje za koordinatorje trajnostnih skupnostnih projektov

 • petek 21-jun
 • Festival Lent 2024 in lentanje

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Fitnes za možgane   
  četrtek, 27. december 2007 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: J. V. v novih Misterijih www.misteriji.si

  Elektronske naprave za vplivanje na delovanje možganov
  Bliskanje skozi zaprte veke ob spremljavi posebnih zvokov in glasbe vpliva na električno valovanje možganov in nam omogoča, da se globoko sprostimo, zmanjšamo vplive stresa, povečamo življenjsko energijo in ustvarjalnost ter se tudi hitreje učimo.

  Seveda pa je utripanje svetlobe ob spremljavi zvokov skrbno programirano; vse je odvisno od izbranih frekvenc, njihovega zaporedja, trajanja in delovanja bodisi na eno ali na obe očesi.Modernejše naprave za delovanje na možgane imajo po nekaj deset programov: za sproščanje, proti stresu, za spanje, učenje, meditacijo, ustvarjalnost …

  Elektronske naprave za vplivanje na delovanje možganov niso novost. Na začetku, pred desetletji, je bilo elektronike za cel kovček, v času mikroprocesorske tehnike pa je takšna naprava za osebno rabo velika le še kot prenosni predvajalnik za zgoščenke. Nekateri jo nosijo kar s seboj in jo uporabljajo med delovnimi odmori, z njo je mogoče premagovati večje napore ob dolgotrajnih potovanjih …

  Uporaba je preprosta: usedemo se na udoben stol, še bolje je če se uležemo v mirnem okolju, si nadenemo očala in slušalke, zapremo oči, poženemo program in se predamo izbranemu programu svetlobnih utripov, zvokov in glasbi. Že po nekaj minutah, programi trajajo od deset do šestdeset minut, nas objame občutek sproščenosti, dihanje se upočasni, mišice se sprostijo …

  Po končanem programu občutimo, da smo bolj dojemljivi, bistrejši. Hitrost s katero možganske celice med seboj prenašajo sporočila se poveča. Proučevanje pod mikroskopom bi pokazalo, da je na možganskih celicah med vplivom na možgane nastalo več dendritov, razvejanih niti, ki prenašajo sporočila od ene celice do druge, in več sinaps, stičišč med možganskimi celicami, po katerih se prenašajo dražljaji. Zato naj bi bili bolj inteligentni kot prej.

  Učinkovito vplivanje na možgane omogočajo nova znanja o možganih. Med zanimivimi in pomembnimi razkritji o človeških možganih, ki so vplivala na ustvarjanje naprav za stimuliranje možganov, so:

  RAST MOŽGANOV: Znanstveniki so dolgo predpostavljali, da je fizična velikost možganov – teža, število možganskih celic in debelina možganov – določena z dednostjo. A je vrsta študij dokazala, da določene zunanje stimulacije možganov oziroma »obogatena okolja« dejansko povzročijo, da se možgani povečajo, vključno z velikostjo nevronov in številom možganskih celic.
  MOŽGANI IN STARANJE: Predpostavljali so, da ko dozorimo, možgani ne samo prenehajo rasti, ampak da začnemo neustavljivo izgubljati možganske celice, čemur se ne moremo izogniti. Nove študije pa so pokazale, da z ustrezno stimulacijo možgani ob staranju celic ne izgubljajo; deli možganov pravzaprav še naprej rastejo, kar povečuje inteligenco.
  OBNOVA MOŽGANOV: Desetletja je veljalo, da se celice v telesu lahko razmnožujejo in obnavljajo, da pa se možganske celice niso sposobne obnavljati. To pomeni, da možganske celice, ki so se razvile do drugega leta starosti, ostanejo z nami celo življenje. Ker vemo, da stalno izgubljamo nevrone, je to pomenilo, da smo ljudje obsojeni na počasno, a neizogibno zmanjševanje števila nevronov. V zadnjih letih pa so študije pokazale, da se lahko nevroni v pravih pogojih obnavljajo, kar nakazuje, da so lahko možgani s pravo vrsto spodbude stalno zdravi in da obnavljajo izgubljene celice na zelo podoben način kot drugi organi.
  SINHRONIZACIJA MOŽGANOV: Desna in leva možganska polovica delujeta na drugačen način in v različnem ritmu, odvisno od naloge, ki jo moramo opraviti. Sedaj pa vemo, da se v določenih izrednih duševnih stanjih, kot je recimo globoka meditacija ali izredna ustvarjalnost, obe polovici združita v en sam usklajen ritem in delujeta enotno. Znanstveniki temu stanju razmišljanja znotraj celotnih možganov pravijo sinhronija in z napravo za stimuliranje možganov je to mogoče doseči.
  ELEKTROKEMIČNI MOŽGANI: Znanstveniki zatrjujejo, da so vsa duševna stanja, ki si jih lahko predstavljamo, posledica določenega vzorca električnega in kemičnega delovanja v možganih. Odkrili so, da lahko takšno delovanje možganov spreminjajo in oblikujejo zunanji dražljaji, vključno z zvoki, svetlobo, elektromagnetnimi polji in fizični gibi. Z napravo za stimuliranje je danes možno spraviti možgane v stanja, kot so evforija, zasanjanost, spomin na izkušnje iz daljne preteklosti, spodbujanje spominov, spolna vzburjenost, globoka koncentracija in povečana ustvarjalnost.
  SAMOREGULACIJA MOŽGANOV: Znanstveniki so dolgo časa predpostavljali, da večina vidikov možganskega delovanja, vključno z ritmom električnega možganskega delovanja in izločanjem možganskih kemikalij, tako kot večji del človeškega živčnega sistema ni pod zavestnim nadzorom. V šestdesetih letih dvajsetega stoletja pa so odkritja na področju biološke povratne zanke dokazala, da se lahko ljudje naučimo zavestno prevzeti nadzor nad katerim koli fizičnim sistemom, ki se ga lahko zavemo. S pomočjo biološke povratne zanke se lahko hitro naučimo spreminjati »neprostovoljne« sisteme, kot so krvni tlak, srčni utrip in izločanje hormonov. A zadnji tehnološki napredek je omogočil nastanek izredno občutljivih naprav, ki lahko nadzorujejo in nam sporočajo nekaj, pri čemer gre dejansko za duševna stanja. S tem ko zaznavajo električno delovanje možganov in nam hkrati »posredujejo« to delovanje v podobah, ki jih zlahka razumemo, te naprave uporabnikom omogočajo opazovati stanje njihovih možganov in ga spreminjati. Dejansko se lahko naučite z voljo spreminjati in nadzorovati svoje lastne misli, čustva, razpoloženja in duševno stanje.
  MOŽGANI IN SUPERUČENJE: Človeški možgani so sposobni sprejeti več učenja, pomnjenja in ustvarjanja kot smo si predstavljali nekoč. Pod ustreznimi pogoji lahko običajni ljudje vsrkamo, shranimo, predelamo in se spomnimo ogromne količine podatkov.

  VALOVANJE MOŽGANOV
  Naši možgani podnevi v glavnem delujejo v hitrem beta ritmu, kar pomeni v območju med 13 in 30 herci. Takšno valovanje izmerimo med telesno in umsko aktivnostjo, med stresom pa je prevladujoče. In če bi bili radi mirnejši, da bi lahko sprožili lastne moči iz globoke sprostitve, morajo možgani delovati počasneje. V alfa ali theta območju.

  Med alfa valovanjem možganov se pojavi sproščenost, tedaj smo sposobni meditirati, povečata se nam ustvarjalnost in intuicija. Med valovanjem theta lahko ozavestimo slike in čustva, ki se jih v običajnem budnem stanju manj zavedamo. Prehode iz višjega v nižja valovanja lahko dosežemo z veliko vaje z meditacijo, seveda pa tudi z napravo za stimulacijo možganov.

  Podrobnejše raziskovanje možganov nam pove, da so beta valovi (13 do 30 Hz) značilni za usmerjeno koncentracijo. Budnost, napetost, čuječnost, logično-analitično mišljenje in tudi nemir, nervozo, stres. Jeza in strah sta možna le v beta stanju.

  Alfa valovi (8 do 12 Hz) so osnova za duševno in telesno sprostitev. V tem stanju dojemamo, pomnimo, ustvarjamo, delujeta nam domišljija in intuicija, možna je dokaj velika usklajenost telesa in duha. Valovi alfa podpirajo delovanje vegetativnega živčevja ter usklajenost leve in desne možganske poloble. Med takšnim valovanjem možganov je povečano samozdravljenje. Kadar možgani valovijo v območju alfa, je lažje predelovati informacije in se učiti po metodi »superučenja«, ki se je uveljavila predvsem za temeljito in hitro učenje tujih jezikov.

  Theta valovi (4 do 7 Hz) se pojavijo predvsem pred spanjem, oziroma kadar smo povsem zatopljeni vase in misli zapustijo običajne poti. To so stanja povečane ustvarjalnosti, meditacije, globoke sprostitve … Frekvenca 7,8 Hz, znana kot Schumannova resonanca, je pomembna frekvenca zemeljskega magnetnega polja in zato dobro vpliva na obnavljanje našega telesa.

  Delta valovi (0,5 do 3 Hz) se pojavijo večinoma v globokem spanju in jih v budnem stanju doživimo le redko. So pogoj za osvežujoč, obnavljajoč spanec; za globok spanec brez sanj, zamaknjenost in globoko hipnozo ter tudi za zdravljenje in samoobnavljanje v posebnih stanjih budnosti.

  GLAVNI NAČINI UPORABE
  Vsak program za delovanje na možgane je sestavljen iz šestih različnih elementov; njihove kombinacije so pravzaprav program. Kot smo že omenili, imajo sodobne prenosne naprave 50 programov, ki jih je mogoče razvrstiti za naslednje namene:

  Za sprostitev in meditacijo – Namenjeni so za sproščanje, za doseganje umirjenosti in samozaupanja, za večjo odpornost proti stresu, za pozitivnejši pogled na svet in življenje, za avtogeni trening, antistresni program, globoko meditacijo, domišljijska potovanja in hipnotično zamaknjenost.

  Za trening uma
  – Ta program je namenjen predvsem vrhunskim delavcem in športnikom, z njim je mogoče povečati samomotivacijo, energijo in vitalnost.

  Za učenje tujih jezikov
  – Možno je strukturirano učenje jezikov, takšno učenje je preprosto in lahkotno in zato obstajajo posebni programi. Sestavljeno je iz treh faz. Prva je sproščanje, v drugi poslušamo učenje samo s slušalkami, v tretji pa znanje ponotranjimo in pri tem uporabimo slušalke in očala.

  Za zabavo
  – Sistem za stimulacijo možganov omogoča, da glasbo ne le slišite, marveč jo tudi vidite v obliki barv in vzorcev ter lahko med seboj primerjate slike naravnih zvokov, klasične glasbe, vaše najljubše glasbe …

  Za trening motivacije in osebnostni razvoj
  – S programi osebnostnega razvoja lahko razvijamo svoje potenciale in talente, uporabljamo trening zavedanja in intuicije, povečanja sposobnosti koncentracije, povečanja ustvarjalnosti, soočanja s konflikti, trening komunikacije, večanja osebnostne rasti, pozitivnega reševanja problemov …
  J. V.   

  NI IGRAČA
  Naprave za vplivanje na delovanje možganov niso igrača in tudi ne nadomeščajo zdravljenja.
  Namenjene so sproščanju, učenju in zabavi za zdrave ljudi, povsem neprimerne pa so pri epilepsiji, poškodbah možganov, po operaciji možganov, pri nagnjenosti k možganski kapi, pri preobčutljivosti na svetlobo, po uživanju alkohola in drog.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.misteriji.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Fitnes za možgane | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,47 seconds