NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 05-jul
 • Sodobna slovenska ilustracija

 • torek 12-jul
 • Ustvarjalno poletje v UGM

 • torek 19-jul
 • Razstava: Vino naše vsakdanje

 • sobota 23-jul
 • Postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte

 • nedelja 31-jul
 • Natalija Šeruga Golob / Iz zbirke W.B.

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Spolnost: kakovostno in večkrat   
  petek, 28. maj 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  V spolnosti ni neke norme; vse je dovoljeno in vse je pravilno, nič ni narobe
  »Razlaga, da pri ženski obstajata dva orgazma, vaginalni in klitorični, je freud­ovski mit. Fiziološko obstaja samo en orgazem. Nevrološko gre za vedno isti spolni odgovor ne glede na to, kje je ženska seksualno stimulirana.

  Je pa odvisno od anatomije ženskega spolovila, ali je sposobna med vaginalnim spolnim odnosom doživeti orgazem le na tak način ali je potrebna dodatna stimulacija klitorisa,« razlaga specialistka ginekologije in porodništva ter klinična seksologinja asist. dr. Gabrijela Simetinger, dr. med. K njej ženske vseh starosti prihajajo po pomoč zaradi različnih spolnih motenj ter napačnih prepričanj in predstav o spolnosti. Kam? V ginekološko ambulanto v splošni bolnišnici Novo Mesto, z napotnico osebnega ginekologa.

  Je članica Mednarodnega in Evropskega združenja za spolno medicino ESSM, kjer je tudi članica Izobraževalnega odbora ESSM, in predsednica Slovenskega seksološkega društva. Z njo smo se pogovarjali o najbolj vznemirljivem področju našega življenja, ki bi ga morali negovati vse življenje.

  Ste članica Evropskega združenja za spolno medicino. Kaj tam delate?
  Delujemo v okviru Mednarodnega združenja za spolno medicino ISSM. Člani, v glavnem smo zdravniki, razvijamo spolno medicino ter o njej izobražujemo laično in strokovno javnost. Spolna medicina je veda, ki pokriva spolno zdravje in se ukvarja z vplivom psihofiziologije, intimnih odnosov, družbenih in kulturnih dejavnikov, razvojnih učinkov, spolne usmerjenosti in raznolikosti, spolne identitete in medspolnih razlik na spolno funkcijo.

  Poleg tega jo zanimajo spolne izkušnje moških in žensk vseh starosti, posamezno in v okviru partnerskih odnosov. Spolna medicina si prizadeva izboljšati spolno zdravje s preventivo, diagnostiko, zdravljenjem in rehabilitacijo naslednjih stanj ali bolezni: spolne funkcije, spolne in/ali partnerske izkušnje in vedenja, spolne identitete, spolne travme in njenih posledic.

  Kaj je trenutno najbolj aktualno, pereče?
  Ne vem. Na kongresih še vedno največ obravnavamo terapijo spolnih motenj v povezavi s partnerskimi odnosi. Veliko se govori tudi o spolnosti pri kroničnih bolnikih, invalidih, spolnosti v starosti, nikoli ne manjka tudi tematika o transspolnosti.

  Katere pa so spolne motnje?
  Pri ženskah je najhujša spolna motnja vaginizem. Gre za stanje, pri katerem je popolnoma onemogočena penetracija moškega spolnega uda, prsta ali katerega koli drugega predmeta v vagino ali nožnico. In to kljub temu, da si ženska to želi. Že samo ob misli na to doživlja katastrofičen strah. Pogosto se ženska ne more niti dotakniti spolovila.

  Je vzrok psihološki?
  Lahko tudi. Gre za popoln krč mišic medeničnega dna; krč je tako močan, da naredi pregrado pri vhodu v nožnico. To ni samo trenutni krč, temveč stalna zakrčenost mišic medeničnega dna. V našem okolju se o tem do zdaj ni skoraj nič govorilo, zato sem se odločila, da moram to spolno motnjo detabuizirati. Hkrati sem ugotovila, da tega tudi ni tako malo, kot se nam zdi.

  Koliko žensk pa ima takšne težave?
  Po raziskavah po svetu naj bi imelo vaginizem en odstotek do pet odstotkov žensk. Ugotavljajo, da je vaginizma več v državah Bližnjega vzhoda in v kulturnih okoljih, kjer so poroke dogovorjene. Veliko ga je namreč tudi v Indiji.

  Pa pri nas?
  Pri nas o tem nimamo podatkov. So mi pa babice, ko sem jim o tej tematiki predavala, zaupale, da so skoraj vse že doživele, da v porodni sobi kakšne ženske med porodom niso mogle pogledati. Tu bi poudarila, da ženske kljub vaginizmu lahko vseeno rodijo vaginalno. In da to, da jih babica ne uspe pogledati, ni nobena ovira za vaginalni porod. Pri porodu gre za drug mehanizem, gre za iztis ploda, kjer glavno delo s krči opravi maternica, pri tem zakrčenost mišice medeničnega dna ni ovira. Če so mišice med iztisom ploda zelo čvrste, jih lahko med porodom tudi prerežemo - naredimo epiziotomijo.

  Kaj so vzroki za vaginizem?
  Opisanih vzrokov je več: nekatere ženske so zaradi osebnostne strukture bolj nagnjene k temu, pomembni so še socialni in kulturni dejavniki. Denimo vzgoja, glavno je pomanjkanje prave spolne vzgoje. Lahko pa v določenem kulturnem okolju pri ženski z določeno osebnostno strukturo sproži vaginizem privzgojen strah pred vaginalnimi spolnimi odnosi pred poroko in nosečnostjo, ki ji lahko sledi, ter zaradi tega izobčenjem.

  Ali vpliv katoliške vere popušča, se Slovenci in Slovenke osvobajamo teh spon?
  Ne vem. Menim, da cerkev govori več o intimnosti med partnerjema, govori o predajanju tistemu, ki ga imaš rad, seveda je to še vedno dovoljeno samo znotraj zakonske zveze. Še vedno pa nisem zasledila, da bi cerkev spodbujala masturbacijo (samozadovoljevanje) ali kake druge spolne prakse ...

  … ki pa jih vi spodbujate z zdravstvenega stališča?

  Da. Dovoljeno je vse, kar prija obema partnerjema oziroma več partnerjem v določenem spolnem odnosu. Pod pogojem, da gre za dogovor vseh udeležencev in ni kriminalno dejanje ter da to dejanje osebe ne ovira v vsakdanjem življenju.

  Je zdaj že sprejeto, da spolnost pripada vsakomur, da je to del normalnega življenja?
  Seveda. To je spolna pravica vsakega posameznika. Obstaja deklaracija o spolnih pravicah, ki jo je sprejelo Svetovno združenje za spolno zdravje WAS, ki združuje psihologe, zdravnike, sociologe, filozofe in druge strokovnjake, ki se ukvarjajo s področjem človeške spolnosti.

  Vi pomagate ljudem do lepše spolnosti. Je to vaše poslanstvo?
  Da. Med drugim je tudi to moje poslanstvo.

  Kakšno je spolno življenje Slovencev?
  Vsi novinarji me sprašujejo, kakšno spolno življenje imamo Slovenci in mojega odgovora potem ne napišejo. Ne vem odgovora in mi tudi ni pomemben. Vsi bi želeli vedeti, kaj je norma pri Slovencih, da bi se lahko primerjali z drugimi. Rada bi posebej poudarila, da v spolnosti ni neke norme; vse je dovoljeno in vse je pravilno, nič ni narobe. Katera koli praksa ali parafilija, ki je dogovorjena in ni kriminalno dejanje, je dovoljena.

  Spolnost je del normalnega, srečnega življenja. Ali pa družba poskrbi na tem področju za ljudi, ki so na vozičkih ali so drugače prizadeti?
  Zanje je v nekaterih državah dobro poskrbljeno. Recimo v Belgiji, na Nizozemskem, Švedskem. Tam poznajo zdravstvena zavarovanja, v okviru katerih pride k osebi na invalidskem vozičku seksualna delavka in mu pomaga pri zadovoljitvi spolnih potreb.

  Pred kratkim je bil spletni seminar, na katerem so štiri spolne terapevtke iz zgoraj omenjenih držav, ki so na invalidskem vozičku, govorile o tem, kako so se morale po poškodbi hrbtenice na novo naučiti doživljati spolnost, svoje telo, ker spolovila ne čutijo več isto in se morajo zato za užitek osredotočiti na druge dele telesa. Orgazem doživimo z možgani. Pri ženski je ščegetavček (klitoris) organ, ki je namenjen izključno užitku. Pod kožico se vidi samo njegova glavica; večji del ščegetavčka - dva kraka, ki ležita v nožnici na obeh straneh izvodila sečnice - je skrit. S stimulacijo klitorisa ali katerih koli drugih točk na telesu lahko doživi ženska orgazem na isti način.

  Se tudi pri nas že kaj govori o tem?
  Ne da bi vedela. Saj še ambulant drugih specialistov spolne medicine razen psihiatrov nimamo priznanih.

  Ali je to zaradi vere ali družbe?
  Vpliva oboje, pomemben dejavnik je tudi politika.

  Ali lahko vsaka ženska pride k vam v seksološko ambulanto?
  Seveda, z napotnico ginekologa. Dejansko ženska pride v ginekološko ambulanto, ker delam seksologijo. Tudi moški bi želeli moje obravnave, včasih tudi pridejo. Imam znanje za njihovo obravnavo, samo preprosto nimam toliko ordinacijskega časa in znotraj ginekologije ni mogoče narediti obravnave moškega. Povedala bi, da si za prvo obravnavo vzamem eno uro in naredim celotno bio-psiho-socialno-kulturno anamnezo. Nato pa glede na to, kaj ima ženska za razrešiti, spremeniti, prihaja na nadaljnje obravnave. Pri prvi obravnavi naredim tudi ginekološki pregled.

  Zaradi česa pa lahko pride ženska k vam v seksološko ambulanto?
  Glavni razlog so navadno spolne motnje. Lahko pride tudi zaradi občutka, da je nekaj narobe z njenim spolovilom. V ambulanti pri terapiji uporabljam različne pripomočke, med drugim imam tudi veliko ogledalo in knjigo, v kateri so narisane različne oblike ženskega spolovila. Med pregledom z ogledalom, nato pa še v knjigi skupaj pogledava, ali je kaj narobe z njenim spolovilom. Mediji nam ponujajo povsem popačen odnos do ženskega spolovila in tega, kaj je fiziološko.

  Ali pa pridejo, ker mislijo, da imajo orgazmično disfunkcijo, ker nimajo tako imenovanega nožničnega orgazma, imajo pa klitorični orgazem. Razlaga, da obstajata pri ženski dva orgazma, vaginalni in klitorični, je freudovski mit. Fiziološko obstaja samo en orgazem. Nevrološko gre za vedno isti spolni odgovor, ne glede na to, kje je ženska seksualno vzburjena.

  Je pa odvisno od anatomije ženskega spolovila, ali je sposobna med vaginalnim spolnim odnosom doživeti orgazem le na tak način ali pa je potrebna dodatna stimulacija klitorisa. Ženske, ki imajo večjo razdaljo med vhodom v nožnico in glavico klitorisa, imajo več težav z doživetjem orgazma med vaginalno penetracijo. Zato potrebujejo dodatno stimulacijo ščegetavčka. In če to ženskam razložim z merilom in ogledalom, lažje razumejo, da z njimi ni nič narobe.

  Dr. Janez Rugelj (1929-2008) je dejal, da lahko ženska v enem spolnem odnosu doživi tudi do deset vrhuncev. Je tudi to mit?
  Ne, to je mogoče. Ženska je resnično multiorgazmična. Za vsak spolni odnos je pomembna motivacija za seks, primerna stimulacija spolnega partnerja in njena sposobnost predajanja užitku. Spolna želja je sestavljena iz treh delov: biološke želje, psihološke motivacije in družbenega vidika, s kom, kdaj, kje lahko seksamo; naša spolnost je danes družbeni konstrukt.

  Ali hočejo vsi nadzorovati spolno energijo zato, ker je ustvarjalna energija?
  Možno. Cerkev je v četrtem stoletju našega štetja prepovedala vse druge oblike spolnosti razen spolnosti med moškim in žensko za razmnoževanje.

  V okviru katerega društva pa delujete v Sloveniji?
  V okviru Združenja za spolno medicino v Sloveniji ali SSMS (Society for Sexual Medicine of Slovenia). Osnovali so jo slovenski urologi, ki so se že pred dvajsetimi leti vključili v Evropsko združenje za spolno medicino. Pospešen razvoj spolne medicine se je začel z viagro, ki so jo odkrili leta 1998, ko so iskali zdravilo za srce, za angino pektoris. Pri tem so odkrili vzbuditev erekcije kot stranski učinek zdravila. Takrat se je potem začela tudi problematizirati in medikalizirati erektilna disfunkcija. Prej se o tej spolni motnji ni toliko govorilo, ker ni bilo učinkovitega zdravila zanjo. Spolna motnja erektilne disfunkcije s starostjo narašča. Več je je pri starejših.

  In prezgodnja ejakulacija?
  Je tudi problematična; prizadene dvajset do trideset odstotkov moških v vseh starostnih strukturah. A ker še ni učinkovitega zdravila za to težavo, se o tem ne govori.

  Je vaša ambulanta edina tovrstna ambulanta v Sloveniji?
  Ne, edina uradna Ambulanta za spolno zdravje je na psihiatrični kliniki na Centru za mentalno zdravje. Jaz delam ambulanto z ginekološko seksološko obravnavo. Slovenski urologi so sicer že pred dvajsetimi leti začeli predpisovali viagro, niso pa so se lotili psiho-socialne obravnave spolnih motenj.

  Vi ste ginekologinja …
  Mene so v takratno urološko združenje sprejeli pred trinajstimi leti, sedaj je to združenje postalo interdisciplinarno in prek njih sem postala članica Evropskega združenja za spolno medicino. Izobraževala sem se na Oxfordski šoli spolne medicine in sem v Amsterdamu leta 2012 naredila evropski izpit iz spolne medicine.

  Vi ste torej prava pionirka zdravljenja ženskih spolnih motenj s kliničnim pregledom v Sloveniji …
  Obravnavam ženske spolne motnje po bio-psiho-socialno-kulturnem pristopu in sem pionirka v ginekološko-seksološkem pristopu. Pri tem pristopu je ključen klinični pregled ženske in kognitivno vedenjska terapija na podlagi kliničnih pregledov. In ne samo pogovora, kot to delajo psihiatri ali psihologi seksologi. Kot sem že omenila, obstaja ambulanta za spolno zdravje na psihiatriji, ki jo je pod drugim imenom ustanovil že profesor dr. Jože Lokar (1939-1996).

  V tej seksološki ambulanti se za zdravljenje spolnih motenj uporabljajo poleg kognitivnovedenjske tudi druge psiho-seksualne tehnike, kot so psihoterapija, terapija para in drugo. Primarni namen te ambulante ni svetovanje o spolnosti.

  Ste uspešni?
  V Evropi sem že precej prepoznana in sem bila na podlagi mojega dela povabljena v Izobraževalni odbor ESSM; v odboru sva le dva ginekologa iz cele Evrope. To je meni - poleg zadovoljnih bolnic - glavno priznanje, da delam dobro.

  Pravite, da nismo nikoli prestari za spolnost in da je, če par to opusti, težava v odnosu.
  Da. Z dolgoletno študijo, trajala je petindvajset let, so ugotovili, da ženske živijo dlje, če imajo bolj kakovostne spolne odnose, moški pa, če jih imajo več. Za ženske je torej pomembna kakovost, za moške pa pogostost.

  Ali spolnost krepi imunski sistem?
  O tem so narejene številne raziskave. Dokazano pa je, da nas osrečuje, ker se pri spolnosti sprošča veliko endorfinov, hormon povezovanja oksitocin in druge snovi, ki pozitivno vplivajo na telo.

  Z leti je pa to kako?
  Z leti je pa to spet odvisno od spola in fiziologije. Fiziologija spolovila se z leti spreminja. Če mlad moški, denimo pri osemnajstih, vidi lepo žensko, ima lahko erekcijo že od vizualne stimulacije, z leti pa to ni več dovolj. Starejši moški potrebuje še ročno fizično stimulacijo. Zaradi spremenjene fiziologije, spremenjenega ožilja spolnega uda in odlaganja veziva v brecilnem tkivu moškega spolnega uda je s starostjo vedno več motenj erekcije. Tudi razmak med enim in drugim spolnim odnosom se pri moškem z leti podaljšuje. Orgazem je šibkejši. Fiziološkim spremembam se morata oba partnerja prilagajati, spolnost ni enaka tisti po poroki.

  In ženska?
  Ženska ravno tako z leti potrebuje več spodbude za isto vlažnost. Vlažnost bo z zadostno spodbudo enaka kot v mladosti, bo pa ženska za to potrebovala več časa. Pogovorno in v literaturi se v današnjem času mešata pojma atrofija sluznice in vlažnost nožnice. Ženske hodijo na laserske posege nožnice, da ne bodo imele atrofije, da bodo bolj vlažne. Vendar gre tu za napačno razumevanje; vlažnost je namreč odvisna od fizične in psihične stimulacije partnerja, od vzburjenja, in ne od debeline sluznice v nožnici. Spolna medicina ne odobrava posegov z laserjem, ker ni dokazov o njihovi učinkovitosti; je pa to dobra tržna niša.

  Za vas spolnost ni le penetracija (prodiranje) spolnega uda, ampak …
  Je predajanje telesa in sebe drugi osebi, je kakršen koli spolni stik. Bistvo je v uživanju, da uživaš v vsakem trenutku. Orgazem naj ne bo cilj, ga pa doživiš, če uživaš. Po raziskavah v stalnem partnerstvu moški doživijo ejakulacijo in orgazem v sedemdesetih odstotkih spolnih odnosov, medtem ko ženske v tridesetih odstotkih.

  Moški mislijo, da morajo vedno stoodstotno funkcionirati, biti vedno na razpolago, a to so miti in zmotna prepričanja, ki krojijo našo spolnost. Tudi zdravniki nimajo dovolj znanja o tem, zato se o tem z bolniki raje ne pogovarjajo.

  To še vedno ni medicina, je to še vedno ob robu?
  Na področju spolne medicine se dogaja marsikaj. Denimo, na kongresu Mednarodnega združenja za raziskave ženskega spolnega zdravja ISSWSH (International Society for the Study of Women’s Sexual Health) je bila predstavljena raziskava, kaj se dogaja v ženskih možganih med orgazmom. Težava pri raziskovanju ženske spolnosti je, da je ženski spolni odgovor težje izmeriti kot moškega. Pri moških je spolni odziv fiziološko bolj enostaven.

  Ženskega spolnega odgovora nikakor ne morejo izmeriti, ker pri tem ni dovolj, da bi merili samo biološke dejavnike, ampak bi morali izmeriti tudi psihološki in socialno-kulturni vpliv. Vemo namreč, da ima kultura velik vpliv na ženski užitek v spolnosti. Ženski je bilo zadnjih tisoč petsto let prepovedano uživati v spolnosti.

  In kaj je zdaj z njenim orgazmom?
  Spolna revolucija je dala ženskam možnost, da se tega osvobodijo. Ampak zdaj nam kultura postavlja drugo zahtevo: orgazem je postal obvezen in se ženske zdaj s njim obremenjujejo: »Če ni orgazma, je z mano nekaj narobe.« Zato ga nekatere tudi zaigrajo, kar je še slabše. V spolnosti bi morali imeli iste vrednote kot v življenju.

  Smo ljudje monogamni ali poligamni?
  Te razprave niso več aktualne, določeni pojmi se ne uporabljajo več, tako kot so zastareli pojmi prostitucija, frigidnost in impotenca. Zdaj govorimo o seksualnih delavkah, o motnji v doživljanju orgazma pri ženskah ter o erektilni disfunkciji pri moških. Pa še to: če ženski težava v doživljanju orgazma ne povzroča klinične stiske, ni s tem nič narobe in nima po definiciji motnje v doživljanju orgazma. Tudi če med spolnim odnosom ne doseže orgazma, vstopa pa v spolnost zaradi čustvene bližine in intimnosti, je v redu.

  Je spolnost že priznana kot pravica?
  Obstaja deklaracija o spolnih pravicah, a v Združenih narodih še ni bila sprejeta. Sprejeta ni bila, ker užitek za ženske še vedno ni dovoljen v vseh državah po svetu. Besedo užitek poskušajo predrugačiti, da bi bila deklaracija o spolnih pravicah vendarle sprejeta, kar jim seveda še ni uspelo. In v tej deklaraciji je govor prav o tem, da ima vsak pravico do prejemanja pravilnih informacij glede spolnosti, do prostovoljne izbire spolnega življenja, spolnega partnerja, spolnih praks in drugo, tudi invalidi in duševno manj razviti imajo te pravice. Gre za temeljne pravice, zato bi bilo treba tudi njim pomagati, da imajo te potrebe zadovoljene.

  Na splošno, je v svetu ženska spolnost še zelo zatirana?
  Absolutno je še vedno zatirana. Poroke se še vedno dogovarjajo. Ženske nimajo pravice odločati o svojem telesu. So zlorabljane, da pravice do užitka sploh ne omenjamo. Zahodna kultura je za žensko spolnost najbolj odprta.

  Kaj pa je bila tema vašega doktorata o spolnosti?
  Naslov je bil »Družbeno medicinska konstrukcija kontracepcije: primer prekinjenega spolnega odnosa«. Zanimalo me je, zakaj ljudje uporabljajo to obliko kontracepcije - glede na to, da je največ splavov zaradi prekinjenega spolnega odnosa. Intervjuvala sem ginekologe in ženske. Ob tem sem raziskovala spolne kulture in njihovo povezavo s kontracepcijo.

  In kaj ste ugotovili?
  Da metodo prekinjenega spolnega odnosa ljudje jemljejo kot naravno; metoda je del biomanije - »nove religije«, po kateri naj bi bilo zdravo in v redu vse, kar je naravno … ter da je njena pogosta uporaba posledica tradicionalne spolne kulture.

  Tatjana Svete

  Foto: Asist. dr. Gabrijela Simetinger (Foto Nataša Čampelj)
  Foto: Dr. Gabrijela Simetinger: »Orgazem naj ne bo cilj, ga pa doživiš, če uživaš.« (Foto J. V.)

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.misteriji.si
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Ljubezen in spolnost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20210525101339196

  No trackback comments for this entry.
  Spolnost: kakovostno in večkrat | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,84 seconds