NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 • ponedeljek 08-jun
 • E-knjige Biblos za vse!

 • torek 09-jun
 • Likovna delavnica z naslovom DREVO

 • sreda 10-jun
 • 30.000 brezplačnih filmov na MKLJ Kanopy

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem   
  ponedeljek, 6. maj 2013 @ 18:44 CEST
  Uporabnik: eckhart

  * Pisma bralcevSlovenska cerkev je začela vojno proti OF zaradi gospodarskih interesov, ne zaradi obrambe vere ali naroda

  Na strani http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042325656 je objavljen intervju z ljubljanskim nadškofom dr. Antonom Stresom. Na vprašanje novinarja: „Številni intelektualci menijo, da bi lahko glede sprave korak naprej storili, če bi cerkvena stran zmogla priznati, da je vodstvo RKC med drugo svetovno vojno ravnalo napačno. Ste razmišljali o tem, da bi v Cerkvi ponovno ovrednotili medvojno vlogo slovenske duhovščine?«, je Stres odgovoril: »Strinjam se, da je glede sprave nujno treba narediti korak naprej. To, kar se nam dogaja, da se še vedno prerekamo in s sovraštvom zastrupljamo ozračje, je zelo hudo. Kaj lahko stori Cerkev? Razmišljam o tem, da bi skupino uglednih zgodovinarjev zaprosili za ekspertizo o medvojni vlogi vodstva Cerkve. Na podlagi te bi pripravili stališče Cerkve o teh vprašanjih.«

  Danes ni več vprašanje, ali je cerkev sodelovala z okupatorjem in pobijala lastne ljudi, ker o tem obstaja ogromno obremenilnih dokazov, pač pa je vprašanje, zakaj je RKC začela vojno proti OF.

  Mogoče bo tudi za širšo javnost zanimiva argumentacija vzrokov vztrajnih poskusov predstavnikov slovenske podružnice države Vatikan za rehabilitacijo svojega škofa Rožmana kot predstavnika "bojujoče se" cerkve - pri tem pa ultra desničarska večina v vrhu slovenske cerkve redno pozablja na resnične kleriške heroje, ki so v težkih časih klerofašizma stali na strani preprostega slovenskega ljudstva, to je na kaplane Martine Čedrmace. Verjetno je ravno njihova ljudskost, občutljivost za težave navadnih ljudi in obenem njihova premajhna koristnost za samo katoliško institucijo njihova napaka in glavni razlog za njihov nevstop v katoliška svetniška nebesa.

  Spodnji odlomki so iz knjige Škof Rožman in kontinuiteta, avtor Ivan Jan. Dodani so samo mednaslovi.

  Predvojni katolicizem je vodil v fašizacijo slovenske družbe


  Filozof in publicist Peter Kovačič-Peršin, znani poznavalec slovenskega katolištva: »Poskus rehabilitacije ljubljanskega nadškofa Gregorija Rožmana dokazuje, da slovenska Cerkev ni sprejela zgodovinske resnice, da je predvojni katolicizem vodil v fašizacijo slovenske družbe in da je opazni del te Cerkve zagrešil kolaboracijo. Tudi škof Rožman.«

  Pred vojno so se zaslišali klerikalno-bojni klici s Katoliško akcijo. Pojavili so se Stražarji in predvsem bojeviti Mladci, ki so začeli izdajati glasilo "Mi mladi borci". Že v prvi številki, namenjeni srednješolcem, je bil zapisan bojni citat, ki ga je vihtel bojeviti klerikalizem vseh časov, da namreč »Kristus na zemljo ni prinesel miru, temveč meč.« Glasilo je vse leto 1937, ko so se razmere v družbi vse bolj zaostrovale, razglašalo boj „proti brezbožnemu komunizmu“. Ta mladčevska organizacija je nato 1940 leta v Kranju priredila shod za katoliške intelektualce. Takrat je spregovoril tudi škof dr. Gregorij Rožman in poudaril, da je ves propad na Slovenskem pospešila katoliška kulturna boječnost. In tedaj je škof Rožman vzkliknil tisti razvpiti stavek: »Potreben nam je nov Mahnič, pa čeprav bi šel kdaj kak korak predaleč! Katoliška akcija je tista, ki poživlja…« Mladci in ostali Rožmanovi ljudje so »korak dalje« naredili že naslednje leto ter jih nadaljevali vse obdobje okupacije. Strahotne posledice so se pokazale med in na koncu NOB.

  Cerkvi je zelo ustrezala predvojna kapitalistična ureditev, zato se je borila proti komunizmu


  Vzroki poznejšega škofovega delovanje in njegove protipartizanske usmeritve, kakor običajno, tiče v gospodarsko-politični ureditvi in delovanju družbe. Kmečke in delavske množice so bile brezobzirno izkoriščane, brezposelnost je bila kronična. Po deželi so kraljevali veleposestniki, mali kmetje so zaradi strahotne zadolženosti in davkov propadali, bančni, industrijski in veleposestniški veljaki pa so bogateli. V ta kapitalistični razvoj je bila vse bolj vključevana tudi katoliška Cerkev. Tiste katoliške duhovnike ter voditelje Katoliške akcije, ki so v različnih gospodarskih odborih prijateljsko sodelovali z „liberalnimi brezverci“, to ni prav nič motilo. Nič čudnega, saj je bila cerkev zelo bogata. Tako je na primer le 15 največjih cerkvenih fevdalnih posestev, ki so jih obšle vse agrarne reforme, upravljalo kar 37 tisoč ha obdelovalne zemlje in gozdov. Poleg različnih vrednosti in velikih dohodkov je Cerkev tudi od države letno dobivala več denarja, kakor slovensko kmetijstvo, sociala in zdravstvo skupaj. Zato je Cerkvi še kako ustrezala kapitalistična ureditev, ki so jo podpirali „z dušo in telesom“. A tudi tuji kapital in kapitalisti so imeli vplivno gospodarsko moč, zlasti nemški.

  Tudi Tone Tomšič je bil prepričan, da se je cerkev vključila v vojno zaradi gospodarskih interesov


  Častilci in zagovorniki škofa Rožmana radi poudarjajo tudi, kako se je »boril za življenje Toneta Tomšiča«, organizacijskega sekretarja CK KPS, ki je bil 16. maja 1942 obsojen na smrt. Ohranjena so Tomšičeva pisma, ki jih je iz zapora pisal svoji zelo verni materi. Nekaj odlomkov: »…Na Gorenjskem sem bil zaprt z globoko vernimi katoliki, ki so vsak večer molili rožni venec, pa bili z dušo in srcem na strani osvobodilne fronte…« »…Ne pozabite, da so fašisti začeli streljati talce šele, ko jim je škof Rožman dal svoj žegen. Je vprašanje, če bi se Italijani sploh upali začeti streljati talce, če jim ne bi škof in vsi drugi izrodki našega naroda dali pri tem polno podporo. In vse to še zavijajo in olepšavajo, kakor da bi šlo za vero, da je vera v nevarnosti. Kakšna laž in hinavstvo! Lepa stvar je, če vero branijo in rešujejo tisti pokvarjeni zločinci, ki dan za dnem posiljujejo slovenske žene in dekleta. Te zločince kličejo škof in ostali na pomoč, da jim rešijo ne vero, kakor oni lažejo, ampak ohranijo njihovo zavoženo gospodarstvo nad Slovenci…« Še preden so ustrelili Toneta, sta odšli Bernotova mama in Ivica, Tonetova sestra, prosit škofa Rožmana, naj bi pri papežu posredoval, da Toneta ne bi ustrelili. Ivica je celo pokleknila pred škofa in ga prosila, naj se zavzame za njenega brata, za Toneta, saj se je bojeval proti okupatorju kot zaveden Slovenec. Škof pa se je zasmejal in rekel: »Ne Ivica, lagali pa ne bomo…«

  Konec citatov.

  Seveda danes ni nič drugače. Ves prokatoliški zgodovinski revizionizem, ogromen napor pri demoniziranju prejšnjega režima (kjer cerkvi niti približno ni šlo slabo, kot to nenehno prikazuje, samo neomejenega nadzora nad dušami in žepi državljanov ni imela), nenehno potrpežljivo prodiranje v vse pore slovenske države (tudi z vračanjem fevdalne cerkvene lastnine jačana gospodarska moč slovenske podružnice Vatikana, kar se odraža tudi z raznoraznimi z davkoplačevalskim denarjem plačevanimi duhovniki - kurati v državnih institucijah, vztrajnimi poskusi prodora v javne šole in s tem bistveno močnejšim vplivom na zavest in podzavest bodočih davkoplačevalcev, kot pa je to možno sedaj s katehezo v župniščih, ipd.). Vse to in še kaj je seveda namenjeno, kot večina zadev v 1800 letni zgodovini cerkve, zgolj in samo neomejenemu bogatenju in rasti politične moči vatikanskega imperija in njegovih lokalnih izpostav/cerkva po posameznih državah. Jaz, meni, zame, na kakršenkoli način in z vsemi sredstvi - to v bistvu piše na krvavem praporju na našo srečo propadajočega črnega imperija.

  »Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti.«

  Nietzsche, nemški filozof

  Zanimivo pri nedavnem prekopu posmrtnih ostankov škofa Rožmana iz ZDA (kamor je škof Rožman z razliko od svojega hrvaškega kolega Stepinca strahopetno pobegnil) v ljubljansko stolnico je, kako so vso zadevo opravili kar se da umirjeno in brez izzivanja – in to ne samo cerkveni predstavniki, ampak tudi večinski »levičarski« mediji (z redkimi izjemami kot recimo Ervin Hladnik Milharčič v Dnevniku: http://www.dnevnik.si/mnenja/kolumne/peklenske-muke ). Očitno je »rdeča« mafija slovenskega »pajdaškega« kapitalizma potegnila skupaj s svojo učiteljico in zgledom »črno« mafijo, udarno pestjo vatikanskega kolonialnega imperija. Oboji izgleda pričakujejo od »pakta o nenapadanju« materialne in druge koristi. Sem prepričan, da ni več daleč dan, ko bo za začetek »blaženi« izvajalec vatikanskega vseevropskega nudenja logistične podpore fašistom in nacionalsocialistom na našem ozemlju, škof Rožman, postal nekakšen simbol vsesplošnega mafijskega parazitiranja na Slovenskem.

  »Mi kar gorimo od pohlepa po denarju in medtem ko rohnimo proti denarju, polnimo vrče z zlatom in nič nam ni dovolj.«

  Škof Hieronim

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • http://www.dnevnik.si/t...
 • http://www.dnevnik.si/m...
 • Več od avtorja eckhart
 • Več s področja * Pisma bralcev

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20130506184409661

  No trackback comments for this entry.
  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem | 9 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: eckhart dne ponedeljek, 6. maj 2013 @ 22:05 CEST


  KOLABORACIJA


  Piše Frane Tomšič, Nova Gorica:

  V Sobotni prilogi Dela sem zasledil polemiko med gospodoma Petričem in Kristanom pod naslovom »Kaj pa klerofašizem, zatajeni četrti totalitarizem?«

  Pred leti sem prebral zanimivo knjigo »L'OCCUPAZIONE ITALIANA DELLA SLOVENIA«, ITALIJANSKA OKUPACIJA SLOVENIJE, ki jo je izdal zgodovinski oddelek Generalštaba italijanske vojske. Nemara ne bi bilo napak, če bi prebrali, kako so gledali italijanski okupatorji na kolaboracijo v Sloveniji.

  Na strani 23. je med drugim zapisano: »12. aprila 1941 je general Romeo prevzel poveljstvo v Ljubljani. Župan Adlešič in ban Natlačen sta mu izročila mestne ključe.«

  Stran 37: »3. maja 1941 je bila s kraljevim dekretom št. 291 ustanovljena avtonomna ljubljanska provinca, priključena kraljevini Italije. Priključitev so v Ljubljani razglasili še isti dan. 4. maja je skupina ljubljanskih odličnikov poslala civilnemu komisarju sporočilo za Mussolinija, resničen akt podložnosti in izjava spoštljive vdanosti kralju in cesarju in hvaležnost Dučeju s poudarkom, da bo slovensko ljudstvo z dejanji dokazalo svojo hvaležnost in popolno lojalnost. Prvi podpisani so nekdanji ban Natlačen in drugi odličniki in župani.
  V sporočilu, ki ga je poslalo 105 županov Mussoliniju, je bilo izraženo veselje in ponos zaradi vključitve slovenskega ozemlja v veliko italijansko kraljestvo. 'Duče' je zaključilo sporočilo županov, 'rimski zakoni so prinesli resničen mir temu ljudstvu in so segli do srca vsem prebivalcem, ki bodo s svojo popolno lojalnostjo in predanostjo z delovnim prispevkom dokazali, da so ga popolnoma vredni'.«

  Str. 38: »4 maja, v sosledju z 'Ljubljansko deklaracijo' je katoliški škof glavnega mesta Ljubljane Gregorij Rožman, energični ultra konservativec in antikomunist, poslal Mussoliniju sporočilo, v katerem izjavlja, da je z velikim veseljem zvedel za priključitev h kraljevini Italiji. Škof je zaključil sporočilo takole: 'Sprejmite Duče tudi izraze naše popolne lojalnosti in kolaboracije, obenem kličem Božjega blagoslova na Vaše poslanstvo, na veliko italijansko nacijo in na slovensko ljudstvo, ki bo v okviru Italijanskega cesarstva lahko živelo in napredovalo.' 'Škofovemu dejanju', je zapisano v eni od zgodovinskih opisov Poveljstva XI. skupine obmejnih stražarjev iz julija 1943, 'je sledila večina slovenskega prebivalstva, pa naj bo zaradi podložnosti cerkveni avtoriteti, ali iz prepričanja, da majhen narod ne bi mogel vplivati na izid svetovnega konflikta.' Opora Katoliške cerkve italijanskemu okupatorju se bo razodela kot nezamenljivo dejanje pri definiranju odnosov moči na priključenem ozemlju'.«

  Str. 88: »Dogodki iz julija in avgusta, ko so se pojavile 'protikomunistične bande' neredko vodene s strani duhovnikov, so dokazovali, da bi utegnil biti ljubljanski škof Rožman resen sogovornik z italijanskimi oblastmi.«

  Str. 92: »Zapletenost zadev, ki so obsegale uporabo in funkcije Prostovoljne protikomunistične milice (M.V.A.C. – Milizia volontaria anticomunista), so bile definitivno določene s strani višjih oblasti. Z okrožnico št. 3/c 1. marca 1942 je vrhovni poveljnik Oborožene sile 'Slovenija-Dalmacija' general Mario Roatta določil strukturo in naloge MVAC: 'Formacije MVAC so rekrutirane, oblikovane, organizirane, oborožene in opremljene po posebnih pravilih. So pod popolnim in stalnim italijanskim poveljstvom.'«

  Str. 93: »Novembra 1942 je bilo v enotah MVAC-a štiri tisoč mož.«

  »Ljubljanska škofija je imela osrednjo vlogo pri oblikovanju teh enot. Prepričano zavzemanje škofa Rožmana za oblikovanje slovenske protikomunistične vojske je spodbudilo veliko število duhovnikov in članov Katoliške akcije, da so se priključili prostovoljni milici. Že 1. septembra 1942, med partizansko ofenzivo, je poveljstvo XI. Armadne skupine poslal višjemu poveljstvu zahtevo za 'pištole, s katerimi bi oborožili duhovnike, ki so organizirali enote MVAC.' Zadevo naj bi proučili. 'Naj se upošteva, da duhovniki niso bili skoraj nikoli vključeni kot vojni kurati, temveč kot podoficirji in poveljniki kolaborantskih enot'.«

  (Smiselno prevedel F. T.)

  Naj bo dovolj citatov. Da se niso tudi v Generalštab italijanske vojske vrinili komunisti?  ---
  Bog ja, cerkev ne!

  Bog daje, cerkev vzame!

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: živahnež dne torek, 7. maj 2013 @ 23:30 CEST

  Piše Werner:

  Moram reči, da sem razočaran nad brezbrižnostjo slovenske javnosti do monstruoznega razrasta klero-fašizma v zadnjem času. Kakor da so legendarne besede Klavore odzvenele v prazno. A niso naši predniki znali pravilno reagirati na te pojave?

  Jasno je, da vlada ni sposobna ustaviti haranja RKC po naši domovini, zato mora to storiti ljudstvo.

  11. 5. naj bi se dogodila klero-fašistična manifestacija v Teharjih. Upam, da bo protest bolje obiskan kot ob vrnitvi izdajalskih kosti Rožmana v domovino.  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: jože.k dne sreda, 8. maj 2013 @ 18:08 CEST
  Resnično nekateri nimajo pojma o preteklosti, mnenja
  pobirajo za plotom, v šolah pa kot da bi se sramovali povedati
  kdo je kaj bil med NOB.Rdeči je že ustvarjena manj vredna
  beseda in naziv, partizani postajajo fosil, ki se mu ogibajo
  skoraj povsod.Zakaj delitve, povečini umetne v službi dnevne
  politike, poniževanja, norčevanja iz preteklosti, povzdigovanje
  negativnih oseb ? Sramotno poveličevanje Kvizlingov,
  opravičevanje gnusnih dejanj preteklosti ter neprestano
  gledanje nazaj namesto naprej nas ne bo rešilo godle v kateri
  smo, tudi neprestano zahteve po spravi itd.
  O Rožmanu je treba pač vedeti, da je bil v času ko je
  Slovenija bila boj z zavojevalci na napačni strani.Če bi bili vsi
  duhovnik med NOB, kje bi bili sedaj, kakšna bi bila Slovenija ?
  Prisega pod okupatorsko (začasno) oblastjo in njegova
  nazočnost pove vse.


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: Miran Zupančič dne sreda, 8. maj 2013 @ 20:41 CEST
  Škof Rožman je strahovito kršil 2 Božjo zapoved. "Ljubi svojega bližnjega..." Tako , da sedaj v očiščevalnici v onstranstvu trpi težke muke.
  Miran.


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: budabreztruda dne sreda, 8. maj 2013 @ 20:53 CEST
  Tamare Greisser-Pečar:

  Redko katera oseba v slovenski novejši zgodovini je bila
  predmet toliko različnih laži in podtikanj, kot škof Rožman.

  amen

  .


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: budabreztruda dne sreda, 8. maj 2013 @ 20:55 CEST
  popravek: Tamara


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: eckhart dne sreda, 8. maj 2013 @ 23:38 CEST

  Del pogovora z Jožetom Marčanom

  Jože Marčan v Nedeljskem dnevniku, »Povabljeni ste na
  kavo«, 24. aprila 2013

  Jože pravi, da ima tri statuse: »Sem vojni veteran, vojni
  invalid in žrtev fašističnega nasilja. Ker sem že leta 1941 stopil
  v OF, bi imel tudi spomenico, a je zaradi Dachauskega
  procesa nisem dobil … »

  Torej ste žrtev komunističnega nasilja?

  »Ta izraz ni posrečen. Nacifašizem je zlo po ideji, ravnanju,
  članih. Komunizem je zlata zamisel, mnogi komunisti so bili
  zlati ljudje, nekaj pa jih je vse zlorabilo. Ker so me zaprli
  tovariši z rdečo zvezdo na kapah, so bili mnogi presenečeni,
  zakaj nisem stopil na drugi breg. Nisem, ker nisem hotel biti
  voluhar, kot tisti, ki so čez noč zamenjali barvo in prepričanje.
  Tudi moj prijatelj in sotrpin, pokojni Igor Torkar, se je vseh
  bridkosti spominjal s humorjem, nikoli ni postal desničar. Zdaj
  sem zadnji preživeli med žrtvami Dachauskih procesov, a v
  socializmu še vidim edino pravično zadevo, dobrohotno za vse
  delovne ljudi.«

  Kljub vsemu?

  »Kljub vsemu! Žena je bila iz verne družine, domobranske. Ko
  je umrla, sem jo pokopal brez duhovnika. Spet presenečenje,
  celo zgražanje, vendar sem imel pojasnilo: v Dachau so
  zapirali tudi duhovnike, kar svoj blok so imeli. Največ paketov
  so dobivali, nikoli niso nikomur dali niti drobtinice, čeprav so
  drugi taboriščniki med seboj vse delili. Tisto kopičenje
  duhovniških paketov je šlo v nos celo nacistom. Farje so
  nagnali iz bloka, ga preiskali in pod talnimi deskami našli silne
  zaloge pokvarjene hrane. Vsi sestradani smo gledali, kako so
  jo s tremi vozovi odvažali na smetišče. Brez njih bi bilo manj
  zla, izdaj, zaprtih in izgnanih, žrtev. Še dandanes niso
  drugačni, le grabijo in le poglejte, kako nesramno so ogoljufali
  vlagatelje v njihove sklade.

  Zato jih ni smelo biti na pogrebu moje žene!

  Vidiš, duhovniki imajo z Jezusom toliko opraviti, kot so imeli
  moji mučitelji z idejo socializma.«

  ---
  Bog ja, cerkev ne!

  Bog daje, cerkev vzame!

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: eckhart dne sreda, 8. maj 2013 @ 23:50 CEST

  Dokazi o sodelovanju škofa Rožmana z nacisti

  Dne 16. novembra 2009 je minilo 50 let od smrti škofa
  Gregorija Rožmana. Pred nekaj dnevi je bila predstavitev
  knjige Med sodbo sodišča in sodbo vesti in tedaj sta Tamara
  Griesser-Pečar in Blaž Otrin izrekla nekaj pohvalnih misli o
  pokojnem škofu, ki naj bi bil po njihovem velik Slovenec. S to
  knjigo naj bi žarki resnice počasi, a zanesljivo prodirali skozi
  oblak laži, ki naj bi jih trosili nekateri ljudje o škofu Rožmanu.
  Kot se da razbrati iz medijev (npr. Dnevnik RTV Slo) se je tudi
  predstavnik vatikanske države v Sloveniji ljubljanski nadškof
  Uran v svoji nedeljski pridigi dan pred obletnico Rožmanove
  smrti zelo razneženo spomnil “pravičnega” škofa Rožmana.

  Mogoče bodo za zainteresiranega bralca zanimivi spodnji
  odlomki iz knjigeŠkof Rožman in kontinuiteta, avtor Ivan Jan.
  Dodani so samo glavni naslov in mednaslovi.

  Sodelovanje katoliške cerkve in nacizma

  Ob kapitulaciji fašistične Italije sta del slovenske buržoazije in
  škof Rožman pričakovala, da se bodo na jadranski obali
  izkrcali Britanci. A ker od tega ni bilo nič, je bil potreben nagli
  salto mortale, ker so tudi Ljubljansko pokrajino zasedli Nemci.
  Človek bi vsaj zdaj pričakoval, da se bodo ti slovenski »borci«
  skupno s škofovskim krogom obrnili proti še nevarnejšemu
  sovražniku, toda namesto tega so se zlizali z njim. Dr. Rainer
  in general Rösener sta po predhodnih pripravah s strani belo-
  domobranskih duhovnikov sprejela ne le izdajalskega
  generala Leona Rupnika in dr. Albina Šmajda, temveč tudi
  škofa Rožmana. Na njihov predlog sta Rainer in Rösener iz
  razbitih ostankov bele garde ustanovila »Slovensko
  domobranstvo.« Kakšno vlogo je pri tem imela klerikalna
  duhovščina in škof Rožman, sta povedala dr. Rainer in general
  Rösener na procesu. »Menim, da je tu v Sloveniji edini primer,
  ko je nacizem zase uporabil katoliško cerkev,« je opisoval
  Rainer. (opomba avtorja knjige: To sicer ne drži povsem, ker
  je bila v nacistični voz po svoje in še kako vprežena tudi
  katoliška cerkev na Hrvaškem s škofom dr. Alojzijem
  Stepincem na čelu.) Rösener na sodišču: »…vedeli so, kdo
  sem, a je duhovščina prišla k meni in mi ponudila pomoč proti
  partizanom.«

  Nemci so izbrali za glavnega sodelavca Rožmana

  Po kapitulaciji Italije je razvpiti Hitlerjev gauleiter dr. Friedrich
  Rainer iskal ustrezno osebo za domačega pokrajinskega
  predsednika. Ni se obrnil na kakega vidnega meščanskega-
  civilnega voditelja, temveč na škofa Rožmana. Rainer je med
  preiskavo in zaslišanjem to razložil takole: »Med razgovorom
  s škofom Rožmanom septembra 1943 sem opazil, da se z
  mojo nameravano politiko na novem ozemlju strinja in da je
  zadovoljen… Škof Rožman je bil za domobrance velika
  avtoriteta. Od vsakega škofa bi pričakoval, da bo naredil vtis
  globoko vernega človeka, toda pri dr. Rožmanu sem že po
  nekaj besedah (ko je z njim septembra govoril prvič) opazil,
  da je prešel na pogovor o bojih s partizani in da je o teh bojih
  tudi precej vedel.« Škof Rožman je torej tudi za nemške
  okupatorje predstavljal poglavitno osebo slovenskih
  protipartizanov, za kar so ga razglašali oni sami. In poleg
  tega: ukvarjal se je tudi z vojaškimi zadevami, čeprav je bil
  škof!

  Škof Rožman je Hitlerju izrazil najboljše želje za rojstni dan

  General Rösener: »Zdi se mi, da sva se s škofom Rožmanom
  videla (tudi) 19. aprila 1944 zvečer v gledališču (časopisje je
  to potrdilo). Rožmana sem opazil v parterju v prvi loži. Šel
  sem se mu zahvalit, ker je prišel. Ob tej priliki je izrazil svoje
  najboljše želje za Hitlerja. Bilo je ravno za Hitlerjev rojstni
  dan.« Sicer pa Rožmanov odnos do Rösenerja najzgovorneje
  kažejo fotografije s škofovim prijaznim in nasmejanim
  obrazom. Kot da bi se srečeval z dobrodošlim gostom.

  Prijateljska srečanja med nacisti, Rožmanom in Rupnikom

  Nekdanji taboriščnik Stane Kirn je pod prisilo postal
  domobranski policaj in je osem mesecev stražil stanovanje
  »svojega« vrhovnega komandanta Rupnika na Erjavčevi.
  Stanoval je v istih prostorih, kjer je zdaj Predsedstvo
  republike… »Vseh teh osem mesecev sem imel veliko
  priložnosti, da sem videl veliko prijateljskih srečanj trojke
  Rupnik, Rožman in Rösener in njihovih sodelavcev.«

  Domobranska prisega Hitlerju

  SS General Rösener je v govoru domobrancem 20. aprila
  1944 rekel tudi: »Danes ste prisegli, da se boste skupaj z
  nemško vojsko, z vojaškimi SS oddelki in policijo borili za
  svobodno, čisto Evropo… Vaš škof vas je to jutro pripravil.
  Čistega srca stojite tu, da bi položili zaobljubo vojaka…«

  Domobranska prisega: »Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da
  bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v
  skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod
  poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti
  banditom in komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom
  svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko
  domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen
  žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.«

  Rožman je ukazal pobijati tudi ranjene partizane

  V njegovem pastirskem pismu 30. novembra 1943 je
  sodelovanje z OF ponovno obsodil takole: »… smrtno greši,
  kdor podpira OF, hujše, kakor bi grešil s krivoverstvom…, zato
  domobranci smejo »justificirati tudi ranjene partizane.« V
  Domobrančevem molitveniku v uvodu beremo: »Odlično
  nalogo sta tebi, domobranec, poverila Bog in narod v teh
  izredno težkih časih. Ker gre za najvišje božje in človečanske
  vrednote, je ta boj tudi sveta stvar…«

  (konec citatov)

  To, da se je tudi takratni predstavnik vatikanske države v
  Sloveniji katoliški škof Rožman tako brez zadržkov obrnil na
  prestavnike okupatorske nacistične vojske, ni niti najmanj
  slučajno. Ve se, da je njegov šef, vatikanski samodržec papež
  Pij XII. bil goreči podpornik Hitlerjeve „Drag nach osten“
  imperialne politike. Pri tem je verjetno upal na razširitev
  vpliva vatikanske države na pravoslavna ozemlja. Za uspeh
  projekta je papež Hitlerju „posodil“ tudi svojo skrivno vojsko,
  to je jezuite. Tudi ob holokaustu ni papež mignil s prstom –
  seveda se njegovi današnji katoliški zagovorniki s tem ne
  strinjajo in ustvarjajo „meglo“ ob neovrgljivih zgodovinskih
  dejstvih. Tipična je tudi sledeča papeževa izjava: “Hitlerjeva
  vojna je plemenito dejanje za obrambo evropske kulture!”
  Marsikdo med drugim danes ne ve več za veliko Hitlerjevo
  naklonjenost katolicizmu, kar je razvidno recimo iz njegove
  sledeče izjave: “Delam samo to, kar že tisoč petsto let dela
  cerkev, vsekakor temeljiteje.“ (Iz Mein Kampfa) Še
  natančnejši je bil Franz von Papen, ki je bil kot papežev
  skrivni komornik in glavni pobudnik zveze med Vatikanom in
  Berlinom vsekakor dobro obveščen človek: “Tretji rajh je prva
  svetovna sila, ki papeštvo ne le podpira, temveč tudi
  uresničuje njegova plemenita načela.” Rezultate uresničevanja
  teh “plemenitih“ načel poznamo: 25 milijonov žrtev
  koncentracijskih taborišč – to je uradna številka, ki so jo
  objavili Združeni narodi.

  Se kdo še čudi toplemu sprejetju nacističnih prijateljev s strani
  škofa Rožmana?

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica  ---
  Bog ja, cerkev ne!

  Bog daje, cerkev vzame!

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica


  Prekop škofa Rožmana in pobratenje podzemlja na Slovenskem

  Prispeval/a: eckhart dne sreda, 8. maj 2013 @ 23:54 CEST


  Peklenske muke

  Avtor: Ervin Hladnik Milharčič

  »Oprostite, je to klet tri?«

  »Da, prav ste prišli. Kar k mizi stopite, prosim. Imate kakšne
  papirje? Poglejmo, kam vas lahko damo. Čisto malo bo za
  počakati, da se mi program naloži.«

  »Čakam že od pamtiveka!«

  »Zdaj bo hitro mimo. Vroče vam bo. Vam zgoraj niso rekli, da
  plašč pustite pri njih?«

  »Tam je bila samo ena referentka za vzhodno Evropo in
  Balkan, ki je zelo slabo poznala moj primer. Samo to mapo mi
  je dala.«

  »Pri sv. Perpetui ste bili v triaži? Kaj ste pa naredili, da vas je
  poslala k nam? Ona jemlje samo komplicirane primere.«

  »Poskušal sem ji pojasniti, da je prišlo do hude pomote. Jaz
  sem imel urejeno, da grem čisto drugam. Čakajo me.«

  »To je neobičajno. Do pomote pride res poredko. Zgoraj še
  vedno trdijo, da so nezmotljivi.«

  »Prosim? Dokumentacijo so imeli nepopolno, zanašali so se na
  govorice in sklicevali na neke dokumente, za katere sem jaz
  prvič slišal. Rožman je moje ime. Vi ste?«

  »Luka.« »Aha, evangelist. Drago mi je vas poznati.« »Franc
  Leskošek v resnici.« »Tisti Franc Leskošek?« »Prav tisti. Na
  videz vas poznam. Bolj po slovesu kot v resnici.« »Ampak vi
  bi morali biti v peklu!« »Pa saj smo v peklu.« »Vi ste končali v
  peklu?« »Ja. Ampak sem politični zaradi petdesetih in
  šestdesetih let. Vendar moram takoj povedati, da v pekel ne
  verjamem.« »Vedel sem. Grešnika pekel doleti. Prav vam je.
  Še je pravica na svetu in božja milost je neskončna. Kakor v
  nebesih, tako na zemlji.« »Točno tako. Pri nas v peklu pa je
  vse drugače. In, ne zamerite, tudi vi ste v peklu z mano.« »A
  ste vi tukaj nekakšna oblast?« »Ne. Samo pomagam.
  Honorarno. Svetogorska kraljica je prosila zame, ker sem jo
  leta 43 v Ajdovščini rešil pred Nemci in jo dal pod zaščito
  Vosa. Na ta račun so mi nekaj odšteli od večnega
  pogubljenja.«

  »Kaj, kaj?«

  »Saj se najbrž spomnite, da so vaši prijatelji Italijani
  kapitulirali in ste se potem morali dogovoriti z Nemci?
  Frančiškani so hoteli rešiti Svetogorsko kraljico in so jo iz
  Gorice skrili v Grgar pred vašimi.« »Ja, potem ko so vaši
  frančiškane zaprli v zapor.« »Za tri dni. Jaz sem Lojzeta
  Zupančiča - Zmaga poslal, da je Milostno podobo pripeljal v
  Ajdovščino k župniku Dušanu Bratini, ki je zvečer dal mašo za
  člane Vosa. To se mi zdaj šteje v leta.«

  »Kdo pa potem tukaj kaj ukaže?«

  »Lucifer iz uprave. Ampak njega skoraj nikoli ni. Hvala Bogu,
  ker zna biti nepredvidljiv. »

  »Hočem govoriti z njim!«

  »To se da urediti, ampak običajno to potem obžalujejo. Dajmo
  vas najprej razporediti.«

  »Vi boste mene razporedili?« »Morali bi že biti vsaj parafirani.
  Poglejmo papirje. Vidim. Vidim. Izjava lojalnosti, pokornost
  višjim v boju proti OF. Zanimivo. Kaj je to? Zahvalna maša
  Mussoliniju? To je najbrž bilo nepotrebno. Vojskujoči škof, vsa
  mogoča pisma, veselice ob aneksiji. Orožje. Orožje vas je
  pokopalo. Mislim, da ni bilo pomote. Samo ne vem, kam naj
  vas dam. Kaj pa je to? Kučanovo pismo, preposlano Pavlu s
  prošnjo za milost?«

  »A zdaj mi boste tudi to šteli v slabo?«

  »Jaz samo razporejam. Komaj čakam, da ga spet vidim. Kje
  ste bili pa do sedaj? Datumi so nekam stari.«

  »Eno celo večnost sem čakal na oddelku za mučenike skupaj z
  brigado Izadin Al Kasam in krdelom Afganistancev. Vsi so šli
  čez vrsto mimo mene in še prav nestrpni so bili, češ da jih
  čakajo vsi mogoči užitki. Teroristi gredo po tekočih stopnicah
  v nebesa, mene pa so strpali v tovorno dvigalo. A je
  regularno, da so oni v vrsti skupaj z nami?«

  »Je. Včasih so imeli ločeno po sektah, zdaj pa je vse
  integrirano v duhu ekumenizma. To so si izmislili na
  vatikanskem koncilu, ampak seveda so potem vse naredili na
  pol. Tukaj sem jaz vodil reorganizacijo in sem hotel nekaj
  modernega, da bo vsaj zgledalo. Zgoraj pa so sami
  konservativci. Da vam ne govorim. Vse odločijo tam, zato še
  vedno delamo na IBM-ovih terminalih z zelenimi ekrani. Kam
  naj vas dam? Kje je odpravnica?«

  »Poslušajte, vi ste razumen človek. Bili ste visoko v partiji.
  Veste, da te reči ne gredo tako. Nekje se bo nekdo potegnil
  zame. Pustite me nazaj gor, da se zmenim.«

  »Jaz imam ključ samo od dvigala, ki pelje dol. Uprava je
  spodaj. Lahko poskusite. Ampak pod nami so res zoprne reči,
  veste. Res zoprne. Tukaj je v principu udobno. Smrdi po
  žveplu in z žarečimi kleščami malo ščipajo. Spodaj pa so res
  peklenske muke.«

  »Ampak moje relikvije ravnokar pokopavajo v stolnici! Ne
  morem biti v peklu.«

  »Eno so kosti, drugo je duša. Za kosti je Kučan posredoval pri
  svojih. Duše pa so naše. To se proda samo enkrat. Stari je pri
  teh rečeh zelo natančen. Vi bi morali imeti še en papir, ki ga
  tukaj v mapici ni.«

  »Samo ta listek še imam.«

  »To rabim. Namestiti v klet 3, slovenski oddelek, odsek vojna
  in revolucija, soba po odločitvi nabornika. Vse je jasno.«

  »Slovenci imamo v peklu svoj oddelek?«

  »Saj veste, kako gredo te reči. Imamo dva. Pri nas je tako
  kot v vicah. Lahko izbirate. Ampak Marilyn Monroe ni v
  nobenem. Ona je v nebesih.«

  »Kaj pa so oddelki?«

  »Oddelka. Dva. Naš in vaš. V enem križi, v drugem zastave.
  Izbira je vaša. Ampak potem ne morete zamenjati. »

  »Kdo je pri vaših?«

  »Od teh bi jih morali poznati kar nekaj. Skoraj vse politično
  vodstvo. Dobršen del baze 20, vsi politkomisarji, razen padlih
  pred majem 45, oficirski kader škofjeloškega odreda je skoraj
  cel tukaj, AFŽ zaradi Angele Vode, ki je v nebesih. Kar precej
  Vosa in Ozne je na mukah, kompletni centralni komiteji brez
  tajnic. Tega je veliko. Ne vem, zakaj so k nam spakirali tudi
  43. istrsko divizijo, IX. korpus je pa šel skoraj cel z vsemi
  Primorci v nebesa. Tudi talci in taboriščniki so vsi zgoraj.«

  »Kaj pa povojni poboji?«

  »To je bilo rešeno spravno. Naši in vaši so skupaj prišli dol.
  Bog pa jih je potem ločil med sabo.«

  »Tukaj ni nobene logike. Kdo je pa pri naših?«

  »Iz vaših časov v glavnem Ljubljana z okolico in Dolenjska,
  škofovska konferenca brez Primorcev, kompleten MVAC,
  skoraj 6000 duš in z njimi vrh Ljudske stranke, vse garde,
  orožniki in kar je bilo z vami po stadionih. Bojim se, da tudi
  vsi, ki ste jih same pustili v Vetrinju, ko ste pobegnili k
  Američanom. Čakajo vas. Kam torej?«

  »To je strašna dilema. A res moram?«

  »Tukaj smo vsi eksistencialisti. Pekel so drugi.«

  Vir spletni Dnevnik:
  http://www.dnevnik.si/mnenja/kolumne/peklenske-muke

  ---
  Bog ja, cerkev ne!

  Bog daje, cerkev vzame!

  Borislav Kosi, Slovenska Bistrica  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,39 seconds