NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 28-jan
 • Živel strip! Živela animacija! 23

 • nedelja 29-jan
 • Veganska kuharska delavnica: Zimska kuhinja 2023

 • torek 31-jan
 • Zimske počitnice v UGM / Zgradimo prijazno mesto

 • sreda 01-feb
 • Kavč festival 2023 v Mariboru

 • četrtek 02-feb
 • Andrej Šifrer, 70 let - Nič proti VEČnosti

 • sreda 08-feb
 • LUV fest

 • petek 10-feb
 • Valentinovo v bivši slogi

 • sobota 11-feb
 • Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: urejanje okolice

 • torek 14-feb
 • Reka sedmerih imen

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Z vizualizacijo do ozdravitve   
  ponedeljek, 7. november 2022 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Sonja A. Mrak

  Intervju - Klaus Pertl, vizualizacijski trener

  V zadnjih dveh številkah revije smo predstavili nove dognanja in usmeritve pri obravnavanju in zdravljenju raka, "bolezni 20. stoletja". 3-E center, ki deluje v Nemčiji in na področju bolezni raka dosega izjemne rezultate, omogoča in ponuja več pristopov k ozdravljenju, med drugim tudi posebno vizualizacijsko tehniko, o kateri je v intervjuju več povedal Klaus Pertl, profesionalni vizualizacijski trener in podpredsednik združenja Ljudje proti raku("People Against Cancer").

  Vprašanje: Ste profesionalni vizualizacijski trener na nemškem 3-E centru in tam onkološke bolnike učite tehniko, ki je omenjena tudi v knjigi Kemoterapija zdravi raka in zemlja je ravna plošča. Zakaj je ta tehnika tako pomembna? 

  Klaus Pertl: Človeška bitja nimajo le telesa, imajo tudi dušo in um. Pravzaprav dva uma. Zavednega in nezavednega. Nezavedni del uma nadzoruje naše telo. Koncept vizualizacije je  torej takšen, da uporabljamo naš zavedni um in z njim dajemo navodila za zdravljenje nezavednemu.

  Dobra novica je, da nezavedni um sledi tem napotkom. Naš nezavedni um se ne sprašuje o nobenem od navodil, ki jih dobiva od zavednega dela. Lahko rečemo, da bo nezavedni um  brezpogojno sprejel in uresničil tako dobljena navodila. To močno orodje za zdravljenje je sestavni del našega 3E programa.

  Na kakšni podlagi deluje ta vizualizacijska tehnika?
  Vizualizacija temelji na treh točkah.
  Najprej, doseči moramo stanje sproščenosti, da lahko izvajamo te vaje. V tem stanju imamo več počasnih "alfa" možganskih valovanj (7 – 14 Hertzev na sekundo). Uporabljamo zelo preprosto metodo sproščanja našega telesa in uma.
  Alfa je za mene most oz. orodje s katerim dosežemo nezavedno.

  Drugič, moramo se naučiti kako vzpostaviti stik z nezavednim umom.
  Zato moramo najprej odgovoriti na vprašanje "Kakšen je jezik nezavednega uma in kakšni so njegovi občutki in čustva?"
  Naloga vizualizacije je torej ustvariti posebne občutke. To storimo z aktiviranjem vseh petih čutov (vid, sluh, dotik, vonj in okus) znotraj vizualizacijske vaje. Vid, sluh in dotik so zelo uspešni pri doseganju zdravilnih učinkov.

  Tretjič, vizualizacijske vaje moramo ponavljati večkrat. Včasih cel mesec, da dosežemo pravi učinek. Vsak dan moramo ponavljati isto vajo v stanju sproščenosti.

  V katerih okoliščinah in težavah, najbrž ne le pri onkoloških bolnikih v 3-E centru, se vizualizacija kaže za zelo uspešno tehniko?
  Vsaka dejavnost – karkoli že delamo – je vedno pogojena z mislimi. Misli torej ne vplivajo samo na občutke, ampak tudi na način, kako bomo nekaj povedali ali storili, na naše vedenje. Zato lahko uporabimo usmerjeno razmišljanje v stanju sproščenosti – kar je v bistvu vizualizacija – praktično v vseh okoliščinah v življenju. Pri svojem delu uporabljam vizualizacijo v naslednjih primerih:

  - za doseganje pomembnih poslovnih in osebnih ciljev
  - pri izboljšanju zdravja
  - pri izboljšanju učinkovitosti v športu, poslu in zasebnem življenju
  - za dvig samozavesti
  - za premagovanje strahov in skrbi
  - za izboljšanje odnosov
  - za notranjo umiritev
  - za boljše spanje
  - za več energije.

  Ali lahko s svojimi mislimi močno vplivamo tudi na naše telo in ozdravitev?
  Na telo lahko učinkujemo tako, da ga zdravimo z mislimi. Zato obstajajo povsem jasni znanstveni dokazi. Tako je na primer učinek placebo (ki zdravi) in nocebo (ki povzroča bolezen). Obstajajo tudi številne študije na področju PNI (psiho-nevroimunologija), kjer lahko najdemo dokaze, da občutki in čustva delujejo na naše fizično telo.

  Kako pomembno je, da verjamemo v moč vizualizacije?
  Prepričanje je vedno – karkoli delamo v življenju – zelo dobra stvar. To poznamo iz placebo in nocebo študij, ki dokazujejo učinek na fizično telo. Zelo dobro je, če posameznik verjame v moč vizualizacije.

  Tudi v primeru, da ne verjamejo, ta še vedno deluje. Vsakdo je izkusil na lastni koži, kako misli vplivajo na naše občutke in obnašanje. Naj vam to pojasnim s primerom. Vsak od nas je bil že kdaj zaskrbljen. Taka vrsta misli (skrbi) deluje na nas. Npr.: počutimo se prestrašene, izčrpane ali razočarane. Tako počutje lahko vpliva na to, da prekinemo z delom, učenjem ipd. Enostavno sedimo, čakamo in ne storimo nič.

  Zaskrbljenost je lep primer in prav posebna vizualizacija. Vemo in čutimo, da je resnična. Take občutke smo izkusili že večkrat v življenju. Zato ni vprašanje, ali verjamemo v vizualizacijo. Bolj je vprašanje, ali smo dovolj odprti in ali jo želimo uporabiti kot našo prednost.

  Kako deluje vizualizacija v zdravem telesu in kako pri ljudeh, ki so bolni? Kaj lahko v telesu dosežemo z njo?  
  Vizualizacija – osredotočenje na namišljeno sliko v glavi – daje navodila nezavednemu delu uma. Ta nadzoruje naše telo in naše zdravje. Zato je vizualizacija smiselna.

  Razumeti moramo še, da naše telo vedno stremi k uravnoteženju, kar pomeni k zdravemu stanju. Biti zdrav je naše normalno stanje. Tudi ko zbolimo, naše telo še vedno stremi k temu, da se povrne iz bolnega v zdravo stanje. Z vizualizacijo in z našim umom podpiramo težnjo telesa k zdravju. Zdaj imamo poleg fizičnega telesa še moč našega uma, da z njim vplivamo na zdravje. S kombinacijo obojega bomo dosegli hitrejši učinek.

  Vizualizacije vedno pozitivno učinkuje na vsa področja našega zdravja. Z vizualizacijo in prepričanjem lahko izboljšamo naš imunski sistem, rane hitreje pocelimo, organi si prej opomorejo, tumorji lahko izginejo, koža se nam polepša, krvni obtok se izboljša, lažje dihamo itd. Vizualizacija nima omejitev. Lahko vplivamo tudi na zmanjšanje bolečin.

  Kako onkološki bolniki, ki se zdravijo po 3-E programu, konkretno uporabljajo tehniko vizualizacije?
  Uporabljamo prav posebno metodo vizualizacije, ki smo se jo naučili od naših ruskih kolegov. V tej metodi uporabljamo koncept ponovnega programiranja (spreminjanja) informacij v celicah. Vsaka celica se vede na povsem določen način, odvisno od informacij, ki so že v celici. Informacije lahko prihajajo od določenih izkušenj in dražljajev, ki smo jih prejeli v našem življenju. Informacije, ki jih lahko upoštevamo, so na primer "moje življenje je grozno, takšno življenje nima več smisla". Ta informacija bo v celicah povzročila proces samouničenja. To pomeni, da normalna zdrava celica lahko postane bolna. Tako lahko s pomočjo vizualizacijskih vaj dosežemo zamenjavo stare uničevalne informacije znotraj celice z novo pozitivno informacijo, ki vpliva na zdravljenje. Torej z navodili celici lahko dosežemo, da postane ponovno normalna.

  Ali lahko za naše bralce opišete kakšno tehniko vizualizacije in, kako naj jo bolnik z rakom pri sebi izvaja?  Ali si mora onkološki bolnik v mislih jasno predstavljati, da je njegovo telo zdravo?
  Vaje vizualizacije trajajo od 15 do 20 minut. Bilo bi predolgo, da bi vam v tem pogovoru opisal celotno vajo. Lahko pa vam naštejem osnovno ogrodje vizualizacije tako, da boste dobili občutek, kako deluje.

  Pet ključnih delov vizualizacije je:

  - ugotovitev, katere celice imajo v sebi negativne informacije
  - čiščenje uničujočih informacij
  - normalizacija celic; vstavljanje novih informacij, ki bodo povzročile, da se bo celica vrnila v normalno, zdravo stanje
  - dajanje navodil očiščenim celicam, kako začeti s procesom čiščenja vseh ostalih rakastih celic v telesu
  - opazovanje samega sebe, kako smo dosegli, da smo ponovno zdravi.

  Kako naj  to izvaja?  
  Kot sem že povedal, najprej moramo doseči stanje sproščenosti in v tem stanju izvajamo vaje. Priporočam, da vaje vizualizacije delate najmanj dvakrat na dan. Najboljše je takoj zjutraj in zvečer pred spanjem. Lahko pa vaje seveda ponavljate večkrat na dan.

  Kaj je pri izvajanju vizualizacije najpomembneje, da bo ta res učinkovita?
  Zame sta najpomembnejši dve stvari. Prvič, da ugotovimo, kaj je povzročilo, da je rak prišel v telo, in odstranjevanje teh vzrokov. Drugič, prizadevanje za aktiviranje notranjega naravnega zdravilca. In tukaj je vizualizacija zelo pomembno orodje. Da bo vizualizacija delovala kar najbolje, si moramo zapomniti tri ključne točke, ki sem jih že omenil: stanje sproščenosti, pozitivna psihična predstava in ponavljanje vaj.

  Koliko verjetnejša je ozdravitev onkološkega bolnika, ki redno in pravilno izvaja vizualizacijske tehnike in zakaj? Ali se tudi pri zdravljenju tako hude bolezni, kot je rak, vse začne v glavi?
  Imamo dokaze, da so ljudje ozdravili izključno z močjo pozitivne vizualizacije. Nekateri temu rečejo spontana remisija (umik bolezni). Mi pa temu rečemo sprememba. Vemo, da se zdravje lahko povrne, če bolnik začne s spremembami v življenju. To je odlična novica in to deluje! Ko ljudje spremenijo svoj način življenja, lahko ponovno ozdravijo. Lahko si opomorejo od raka in popolnoma ozdravijo. O tem imamo povsem jasne dokaze. Veliko dokazov!

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Z vizualizacijo do ozdravitve | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,82 seconds