NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 10-avg
 • Ples na Plečnikovi ulici

 • sobota 13-avg
 • Pohod ob polni luni v Svečini

 • nedelja 14-avg
 • Bolšji sejem starin

 • ponedeljek 15-avg
 • Preživite praznik v cerkvi sv. Bolfenka na Pohorju

 • sreda 17-avg
 • Poletni lutkovni pristan

 • sobota 20-avg
 • Vegafest 2022 - DESETA obletnica!

 • ponedeljek 22-avg
 • 9. maraton kratkih filmov Muvit

 • četrtek 25-avg
 • Street Food Market Maribor

 • sobota 27-avg
 • Jesenski pohod čez Pohorje

 • ponedeljek 29-avg
 • Festival Skuštrane in bradati 2022

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Čutila - vrata v engergijske svetove   
  torek, 15. junij 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Ste kdaj razmišljali o svojih čutilih kot o pomoč­nikih? Malo nenavadno se sliši, a vendar drži. Petero čutil predstavlja naše senzorje ali inštrumente, preko katerih smo v stiku s svetom, ki nas obdaja in o njem pridobivamo informacije.

  Vsako čutilo na svoj način dopolnjuje celoto vtisov, dodaja svoj vidik. Dražljaji iz okolice vzdražijo čutila in na zapleten način prehajajo v živčni sistem vse do možganov. Tako pridobljene vtise "popredalčkamo" - razumsko fiksiramo: ovrednotimo, analiziramo, interpretiramo ter glede na predhodne izkušnje in znanja, ki so že pospravljena v predalčkih, primerjamo, sklepamo, predvidevamo, se orientiramo, odločamo . Tako so čutila res nekakšen podaljšek razuma in zato naši pomočniki.

  Sodobno, informacijsko bogato življenje prispeva svoj delež obremenitve za naša čutila. Dnevno predelamo (ali pa le "posnamemo") ogromno vtisov, dražljajev - pomembnih in nepomembnih, saj nas dinamič­no življenje nagovarja z vseh strani. Če ne znamo ali ne zmoremo občasno izstopati iz tega informacijskega bombardiranja, obstaja velika verjetnost, da bomo vse bolj nemirni, razdražljivi, razpršeni ter posledično nezadovoljni in površinski. Koliko znamo zares še polno opažati, poslušati, okušati?

  Običajno so torej čutila usmerjena navzven, v zunanji objektivni svet. Hkrati pa imajo tudi skrit, globlji pomen. Poznamo ga vsi, ki meditiramo in razvijamo svoja notranja čutila, zunajčutne zaznave: jasnovidnost, jasnoslišnost, jasnočutnost . Ko čutila obrnemo k notranjim, energijskim svetovom, nam služijo kot tipala, s katerimi spoznavamo globlje dimenzije življenja. Pri obeh smereh - navzven in navznoter - pa je tisti, ki vtise sintetizira in interpretira, naš razum. Od njegove kultiviranosti in poglobljenosti je odvisno, ali se bomo vrteli bolj na površini, na ravni oblike, ali prodirali bolj v vsebino, sporočilo in pomen vtisov.

  Vid

  Čutilo vida je povezano z analitič­no vlogo razuma in s čelno čakro. Fiksira določeno perspektivo in ji da vizualno podobo, da lahko razločimo in razmejimo. Hkrati pa ima pogled tudi energijsko moč - lahko tolaži, vliva upanje, zdravi. Duhovni pomen čutila vida je povezan z notranjo vizijo, uvidom v svet, ki je onkraj fizič­nega. Tu se razširja široka pahljača zaznav, od jasnovidnosti (videnje sveta energij, avre, preteklosti, prihodnosti) do intuitivnih uvidov (notranjih prebliskov v obliki slik s sporočilno močjo).

  Subtilnost tega čutila lahko prebujamo s tehniko "gledanja za obliko". Opazujemo lahko lepote narave, na primer svetlobo jutra, valovanje morja, cvetoči travnik, mavrico, izbrano umetniško sliko ali simbole. Skozi opazovanje se vse bolj povezujemo z opazovanim in se preko oblike zlivamo z vsebino, globino, lepoto, s sporočilom. Mirno, široko pozornost v čelni čakri lahko vadimo tako, da nekaj časa zremo v plamen sveče, nato zapremo oči in si za zaprtimi očmi še vedno predstavljamo plamen.

  Močno orodje za poglabljanje zavedanja in tudi za energijsko raziskovanje je vizualizacija - moč misli, da si predstavljamo določeno sliko. Skozi to sliko v umu se poglabljamo v vsebino, ki je v ozadju same oblike.

  Sluh

  Kljub temu, da prevladuje vizualni način komunikacije, pa je tudi zvok in z njim čutilo sluha zelo pomemben. Informacije prenašamo z govorom, glasba je močan posrednik razpoloženja, zato seveda ni vseeno, kako uporabljamo govorni aparat in kaj vse poslušamo. Svet je s tega zornega kota veliko morje prepletajočih se vibracij, ki se med seboj krepijo, izenačujejo, dopolnjujejo, so mimobežne.

  Zvok lahko deluje na človeka tako, da harmonizira, zdravi ali pa v njem povzroča stres, deluje rušilno. Med slednje gotovo sodijo nenadni, agresivni zvoč­ni vdori, ki še nekaj časa odzvanjajo v energijskem polju človeka. Ne ravno spodbudno delujejo tudi enakomerni, ponavljajoči se zvoki, ki zazibljejo v pasivnost.

  Glede na vsakodnevno obremenjenost sluha bomo za pretanjenost tega čutila veliko napravili že z občasnim umikom v (relativno) tišino in s poslušanjem naravnih in harmonizirajočih zvokov. Zvoki narave lahko zelo razbremenijo, na primer ptičje petje, šumenje valov, listja v vetru, dežja. Zvoki činel, zvončkov in podobnih zvočil zvišujejo stopnjo zbranosti. Zvok gonga ali tibetanske posode pa lahko ustvarijo nekakšen tunel v transcendenco - take zvoke imenujemo tunelski zvoki. Tudi mantre, posebne besede moči, so pogosto pomemben element meditacije. Ena najbolj znanih je mantra OM, mantra stvarjenja. S petjem manter, glasnim, pritajenim ali neslišnim (notranjim), dosegamo višjo vibracijo v svoji avri. Pri uporabi zvokov je zanimivo, da posebne učinke ustvarja pravo razmerje oziroma ritem med zvokom in odsotnostjo zvoka - tišino. Bistvo je torej v prodiranju v tišino, ki pa ni mrtva, gluha, temveč energijsko bogata in polna. Tu se lahko odvijajo zaznave na liniji jasnoslišnosti, zaznavanja različnih vibracij - vse do prisluhnjenja glasu duše, človekovega duhovnega bistva. 

  Tip

  S celotno površino kože, v kateri je nešteto čutilnih telesc, senzibilnih živčnih vlaken, smo nenehno v neposrednem stiku z okoljem. Dotik je primarna človeška izkušnja, v kateri je skrita potreba po bližini - praktič­no od novorojenčka dalje. Četudi ne gre za fizičen stik ali dotik, se energijsko ves čas dotikamo, smo v skupnem morju energij. Avrično polje človeka je človekova druga koža, čutilni inštrument, roke pa zgoščena tipala za zaznavo in usmerjanje energij. Z razvojem senzitivnosti za energije lahko bolj poglobljeno izvajamo energijske vaje kot so qi gong, tai chi; posebni položaji rok, mudre, dobijo energijski pomen; z vajami lahko pridobimo izrazitejši občutek za energijsko dinamiko v avri človeka ali prostora. Dotik je ključni element pri jasnočutnosti - psihometriji. Okrepi impresije, da lažje razbiramo vibracijo, ki je vtisnjena v nekem predmetu. Dotik lahko deluje tudi zdravilno (energijsko zdravljenje), terapevtsko in razbremenjujoče (bližina sočloveka, objem drevesa, masaža).

  Subtilnost tega čutila lahko povečujemo tako, da smo bolj pozorni na energije, ki nas obdajajo. Skušajmo okrepiti linijo zaznave preko avre in dlani, sčasoma pa se bo začel krepiti tudi občutek za delo z energijami. Za poglabljanje zavedanja v določenem predelu, na primer v srčnem, na čelu ali temenu, pa položimo dlan na tisti predel in ponotranjimo občutek - dovolimo, da nas zmehča, odpre, razširi. V meditaciji se odpiramo bližini duše, njenemu notranjemu dotiku, ki ga seveda različ­no čutimo in doživljamo.

  Okus

  S čutilnimi celicami v sluznici ust in na jeziku razpoznavamo različne okuse. To čutilo je še posebej dejavno pri gurmanih, degustatorjih, okuševalcih. Okušanje hrane, pa naj smo gurmani ali ne, prinaša občutek ugodja, potešitve. Zato je dobro opazovati, kdaj je potreba po hrani res potreba fizičnega telesa, kdaj pa prevladuje potreba po zapolnitvi čustvene praznine. Telo in psiha sta namreč tesno povezana. Prenajedanje nas obremeni tudi energijsko in potlači občutek življenjske moči v telesu. Polnost okusov in okušanja čudovito pride do izraza po postu - takrat lahko izkusimo potencial tega čutila.

  Globlje razsežnosti tega čutila odkrivamo tako, da smo ob uživanju hrane bolj pozorni na odjemanje prane iz nje. Prana je pravzaprav energijska komponenta hrane, zato uživajmo pransko bogato hrano. Hrano dovolj dolgo "meljimo" v ustih, da se dobro natopi s slino. Ko se hrana stopi v ustih, se "zlije" z nami, nastopi občutek polnine in trenutek pozabe na vse drugo. Morda je ravno v tem skrit namig, kako ob zlitju z dušo, njenim sočnim nektarjem, vse v osebnosti potihne.

  Voh

  "Svet brbota v omaki vonjav." S čutilnimi celicami v vohalni sluznici smo v stiku z zrakom in vonjavami: morski zrak diši drugače kot gorski ali gozdni; vsako mesto drugače "diši"; vsak dom ima svojo aromo, svoje dišeče rastlinje; diši, ko kuhamo, diši, ko taremo zelišča; ko se "oblečemo" v vonj parfuma, ko nadišavimo prostor z eterič­nim oljem ali s kadilom .

  Vonjave vplivajo na naše razpoloženje in počutje. Učinek raznovrstnih rastlinskih esenc raziskuje aromaterapija, masaža z eteričnimi olji pa povezuje čutilo tipa in voha. Tudi pri "običajnem" dihanju smo lahko bolj pozorni na to, da polno dihamo, saj gre največ prane ravno skozi nosno sluznico. Dihanje pomeni življenje. Zrak je tako življenjsko pomemben, pa tako skrit, neoprijemljiv. Vse prežema, je vseprisoten in tako simbolizira vseprežemajočega duha.

  Razvoj čutil

  Vsa čutila nam niso enako domača, voh in okus sta pri večini ljudi malo bolj v ozadju. Zato je dobro razvijati tistega, ki nam je bližje in preko njega vplivamo tudi na razvoj ostalih. Nekaj usmeritev boste našli v zgornjih vrsticah. In še: vredno je raziskovati in odkrivati lepote življenja po več kanalih. Tako čutila, ki jih usmerimo navznoter, v energijske svetove, postajajo duhovna - sposobna zaznavati subtilnejše dimenzije in omogočajo polnost izkušanja teh.

  Darja Cvek Mihajlović
  www.cdk.si/soutripanje

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.cdk.si/soutripanje
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Duhovna rast

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Čutila - vrata v engergijske svetove | 1 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Čutila - vrata v engergijske svetove

  Prispeval/a: Nan dne torek, 15. junij 2021 @ 14:06 CEST


  sluh sicer ni čutilo, ker bi v nasprotnem gluhi skladatelj nič glasbe ustvaril:)

  nekaj o glasbi in petju
  https://www.youtube.com/watch?v=H2SPAaoINhM

  za (mojo) skromno vibracijo
  https://www.youtube.com/watch?v=ttAx21-E0zw


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,20 seconds