NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 29-maj
 • Podnebna kavarna: Odpornost slovenskih gozdov
 • Kako misliti in živeti svetovni etos odprto izven religioznih sistemov

 • četrtek 30-maj
 • Vlado Miheljak

 • petek 31-maj
 • Operna noč

 • sobota 01-jun
 • Vabljeni na akcijo zbiranja starega papirja za pomoč živalim!

 • nedelja 02-jun
 • Koncert: Vasilij Meljnikov in Maja Tajnšek

 • ponedeljek 03-jun
 • Prva nacionalna konferenca Zdravstvo po zeleni poti
 • Tretja nacionalna kolesarska konferenca

 • torek 04-jun
 • Žametna večerja med vinogradi

 • četrtek 13-jun
 • Food Truck Festival Maribor

 • sreda 19-jun
 • Usposabljanje za koordinatorje trajnostnih skupnostnih projektov

 • petek 21-jun
 • Festival Lent 2024 in lentanje

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kdo, kaj je bog?   
  sreda, 14. februar 2007 @ 05:01 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Razumevanje, umevanje Boga je danes zelo različno (glejte anketni vprašalnik). Tudi poimenujemo ga zelo različno. Nekateri ga imenujejo Alah, drugi JHVH oz. Jahve, tretji E oz. El oz. Elohim, Elyon, četrti Krišna... Nekateri verujejo v osebno božanstvo, ki povezuje v sebi tri osebe: Boga Očeta, Sv. Duha in Sina... Filozof Nitzche je zatrjeval da Boga ni. Priznani kvantni fizik Stephen Hawking je pred kratkim presenetil s trditvijo, da je Bog le metafora za filozofijo in da nam vladajo le naravni zakoni. Lahko zatrdim, da na področju ključnega pojma Bog, pojma, ki gradi naše ideale in vrednote vlada precejšnja zmeda. Če pomislimo, še na številne: trpeče, bolne, zapostavljene ljudi, na to da še vedno divjajo tudi genocidne vojne je mnenje Bog je ljubezen, vsemogočen in vseprisoten... navidez še bolj čudno.

  Pa poglejmo h koreninam pojmovanja Boga. Staro hebrejska beseda za »Boga« oz. za njegovo ključno lastnost je ruah ("veter" oz. dih).

  V slovenskem prevodu Biblije pa piše »Bog je duh,« (Janez 4:24). In res je. Vse stvari, ki obstajajo sevajo in se razno zaradi tega sevanja v času spreminjajo, prej ali slej pa tudi razpadejo... Sevanje energij je veter ali dih. Energije pa so lahko na različnih nivojih dozorelosti. Če smo npr. obsevani z primitivno inteligentno energijo dobimo raka, če nas obseva svetnik... pa postanemo bolj celovita in modra oseba. Posledica celovitosti je tudi boljše zdravje.

  Kje je vse ta dih - ruah? Ga dajejo samo stvari - torej drevesa, živali, ljudje, planeti, zvezde..? Ne, energetski veter oz. dih je značilnost tudi samega mikrosveta. Verjetno ste že slišali za kozmični zvok, kozmično energijo, nevtrine... Tudi svetloba našega Sonca je del tega opisovanega božjega diha. Človek je pravi laboratorij mikrosveta. Sposobni smo zaznavati svetlobo energetsko valovanje v tisočih odtenkih fotonov. Preko metabolizma naše telo prideluje velike količine toplote, ki je energija na ravno elektronov... Živčni sistem človeka ustvarja magnetno polje okrog telesa in to polje lahko deluje tudi v prostoru. Ali lahko torej usmerjamo ta svoj energetski dih - ruah? Da, seveda! Če se usmerimo v to lahko tudi zavestno zaznavamo energetski dih tako drugih oseb, prostora kjer se nahajamo... Preko zaznavanja "diha" se lahko pogovarjamo z drevesom, s skalo, z Zemljo. Zaznavanja energij lahko razvijemo, če smo pozorni na; subtilna občutenja, videnja in védenja. Za komuniciranje z Bogom torej potrebujemo nežnost. Tako so mu otroci običajno bližje kot odrasli. Ni slučaj da so Jezusa še do 6. stoletja simbolno upodabljali kot jagnje. Jagnje je namreč simbol nežnosti in prepuščenosti božjemu dihu - ruah. Visoko občutljivost za energije si lahko privoščijo le zelo duhovno čiste in s tem kompaktne osebe. V nasprotnem lahko duhovno zbolimo in doživimo razpad osebnosti... Torej priporočam postopnost, zmernost in da občutljivost za energetski svet - ruah razvijate na Pot iskrenosti do sebe in do tistih, ki so na vaši ali višji stopnji razvoja.

  Tehnika izboljšanja zaznavanja energij je komunikacija s témo Če postanemo nežni do temé - do niča temé - postanemo občutljivi za zelo nežne energije. Spoznamo, da nismo stvari ampak da smo prozorni, da lahko vidimo skozi (v subatomskem svetu je mnogo več praznega prostora kot energetskih esenc). Preko tega sčasoma postajamo BOŽJE JAGNJE. Tako se usposobimo kot medij za komuniciranje s Svetim DUHom. Sv. Duh posreduje najvišja sporočila izjemno modrih duhovnih centrov in Izvorne Točke luči. Kot božje Jagnje torej dobimo sposobnosti, ki so jim neoplatonisti v stari grčiji dejali Acreiropoieta - sposobnost kontemplacije in s tem prenosa vedenja mimezisa v naš mali makro - srednji svet.

  Boga torej lahko doživljamo na dva načina:

  a) Neposredno preko mikrosveta.
  Mikrosvet na ravni kvarkov... je povezan in vsak "delček" je del celovitosti sveta. Mikrosvet je skladen tudi z dosedanjimi starejšimi predstavami Boga: vseprisotnost, skrivnostnost, neomajna moč, ki pa deluje v času... Če smo povezani z mikrosvetom spoznavamo zakonitosti Sveta. Če smo dobro povezani z Bogom - mikrosvetom se izognemo hujšim grobostim, onemogočamo hujša notranja neskladja in postajamo "svetlobna bitja" - torej bitja zavidljivih komunikacijskih sposobnosti in bistveno bolj nesmrtna, kot bi bila sicer.
  Mikrosvet je za nas nedoumljivo kompleksen, dinamičen, pravičen... Samo preko zaznavanja mikrosveta se ne izgubimo v makrosvetu in ne postanemo žrtev njegovih manipulacij. Boga torej bolj kot makrosvet, ki oponaša Boga, zanima mikrosvet, ki mu je bistveno bolj zvest.

  O BOGU
  Najrahlejši veter
  ki piha od vsepovsod
  in enostavno je
  - spreminja vse stvari

  je najmočnejša sila
  na tem SVETU

  MEDITACIJA:
  Najdrobnejše, ki obstajaš
  pojdi iz teme v svetlobo svojega VEČ

  b) Posredno preko preko oblik in stvari.
  "Delčki" mikrosveta se kar naprej sestavljajo v oblike in stvari in jih v času tudi spreminjajo ter ukinjajo. Vse stvari in oblike so tako minljive in v času razpadejo. Torej niso dejanski Bog. Toda velike stvari imajo svoj center duhovnosti, ki jih združuje kot snov ali obliko. Zelo velike stvari vsebujejo izjemno duhovnost. Ta duhovnost nas lahko nagovori kot oseba in nam razkriva modrosti sveta. Tako smo nagovarjani iz različnih nivojev vedenj ter modrosti. Prav je da nas nižje modrosti ne ujamejo v svoje intrige. Tudi naše telo je makrosvet, kjer lahko simuliramo celoto, zato je prav da se za krajši čas, v odnosu do sebe, postavimo v vlogo "Boga" in ga preko tega lažje prepoznavamo in ugotavljamo težave na katere naleti. S sposobnostjo vživljanja in simuliranjem okoliščin lažje vzpostavimo stik z višje dozorelimi energijami. N

  Dejanski mikrosvet sestavljajo nekakšni kvarki

  (slika kvarkov ponazarja sestavo 2 leptonov, med leptone in kvarke spadajo tudi elektroni).

  Menim, da bo teorija kvarkov, ki je sicer izjemna pridobitev človeštva, doživela še velike - revolucionarne - dopolnitve.

  Mikro in makrosvet povezuje Točka izvirne luči - ostanek točke iz katere je nastalo vesolje. Vmesne stopnice do te točke so npr. center galaksije, sončnega sistema... Zato se Bogu najbolj približamo ravno preko komunikacije s točko. Točka je izvorna središčna zvezda - kvark našega vesolja in ga kreira. Je Duhovna inspiracija najširših razsežnosti, je Oče in Mati tega Sveta. Točka izvirne luči zaradi strahotne oddaljenosti na nas deluje izjemno šibko, zato deluje simbolično kot le z BESEDO. V Janezovem evangeliju beremo: "in za začetku je bila Beseda...". Ker pa do nje torej ne moremo kar tako, si morda pomagamo s "stopnicami" - božanstvi makrosveta. Toda zavedati se moramo, da božanstva niso Bog in da se jim ne smemo povsem podrediti.

  Bog ima lastnosti: vseprisotnosti, večnosti, kreacij, stalnih sprememb in zorenja, preizkušanja trdnosti vseh možnih zgradb, seveda tudi družbenih. Bog je vseprisotna moč, tako tiha kot je tiho kozmično žarčenje; moč, ki jo imamo lahko ljudje v tem makrosvetu pa je glasna in kratkotrajna. Čim manj smo modri, čim slabši povezovalci smo, tem bolj je naša moč kratkotrajna. To kratkotrajnosti se upravičeno cinično lahko reče : "Prah si in v prah se povrneš" ali pa sinu Zemlje (Adamu in Evi): "Iz Zemlje si in v Zemljo se povrneš"! Toda noben prah ni enak drugemu in prah po smrti ni enak kot je bil ob rojstvu. Sploh pa besedo prah nadomestimo s točnejšim pojmom energija, valovanje...

  Je Bog oseba? Ne, Neposredno nas niti ne nagovarja. Kaže nam le svoje zakonitosti in zahtevo najdevanj absolutne ljubezni. Absolutna ljubezen je merilo zaradi katerega nobena od stvari ne obstaja večno. Prav je, da zakonitosti absolutne ljubezni spoznavamo, prav pa je tudi, da kot z njim komuniciramo tudi preko makrosveta.

  Ali Bog dela čudeže? Večinoma ne na način, kot to mislimo danes. Čudeže" (nam slabo razumljive pojave) ustvarja energija, ki je izjemno drobna »materija« - tako drobna, da lahko potujejo skozi snovna telesa... V času pa se seveda dogajajo tudi velike stvari, skala se sesuje v prah, zvezda nastane,s e napihne, eksplodira… Čudež je vsaka stopnica, ki jo prestopimo pri ozaveščanju sveta in samega sebe.

  Ali Bog izreka prekletstva? Ne, izrekajo pa jih stvari in oblike. Prekletstvo nad Človeštvom ni dal Bog ampak Stari Adam, o tem pa več prihodnjič.

  Cilj Boga je absolutna ljubezen. Ali smo je ljudje sposobni? Ljudje smo ujeti v nekakšen SREDNJI SVET. Ljudje ne zmoremo popolnosti, niti popolne absolutne predanosti Bogu, tako kot mikrosvet.

  Kaj pa naše poslanstvo? Smo del makrosveta, niti v makrosvetu ne pomenimo veliko, ker pa je večina naših sestavnih delov voda, smo blizu nežnosti in fleksibilnosti mikrosveta. Naša ključna naloga je, da povezujemo tako mikrosvet kot makrosvet. In v tem poslanstvu smo lahko veliki.

  Anketno vprašanje Kaj je Bog? sem 12.4.2006 zastavil 20 posameznikom, ki se ukvarjajo z duhovnostjo. Prejel sem 20 odgovorov. Odgovori s svojo raznolikostjo dokazujejo dvoje:
  - da o Bogu, o najpomembnejši temi tega sveta, premalo vemo in drugič
  - odgovori se med seboj več in manj dopolnjujejo.

  ****************************************

  "TEISTIČNI" ODGOVORI
  1. Bog je kozmično bitje, ki bedi nad nami in našimi deli.
  2. Bog je višja (dopisano: visoka) zavest in vse vidi in vse ve
  3. Bog je stvarnik vsega kar je! Je bitje katerega do sedaj še noben ni videl!
  4. Je univerzalna energija, ki je prisotna v prav vsem.
  5. Višja sila, ki je nad nami.
  6. Prisotnost v katero lahko zaupaš
  7. Bog je neka višja sila.
  8. Razsvetljenje, brezmejna ljubezen.
  9. Bog je enost.
  10. Velika skrivnost.

  KOMENTAR V. Stres:
  Bog je ljubezen, toda ne ljubezen za človeka, ampak za najsvetejše in najtrdnejše - tem modrostim je dana skoraj nesmrtnost. Če zaupamo lastnosti, cilju Boga - Absolutni ljubezni, postanemo tudi sami del nje. Res pa je, da moramo k temu cilju postopoma in se moramo obenem zavedati svoje relativne razdrobljenosti in majhnosti. Vedeti moramo, da nismo popolni, prav pa je tudi, da vemo za svoj(e) cilj(e) in za cilje Boga.
  Religije so lahko dober navdih poti do Boga, toda le pod pogojem da prebiramo zrna od plev. To pa lahko naredimo le z naslonitvijo na notranjo Luč - Dušo, ki zori z iniciacijami energij makrosveta in preko kozmičnega sevanja.

  ***************************************

  BOLJ "ATEISTIČNI" ODGOVORI
  Bog je izvor vsega v nereligioznem smislu.
  Bog je harmonija lepega in malo manj lepega v nas in okoli nas.
  Bog je ustvaril človeka PO LASTNI PODOBI! Kdo je Bog, kdo je človek?
  Bog je pojem, ki ga je ustvaril človeški um zaradi slabega razumevanja narave in dogajanja v njej.
  Bog ni kaj, ampak kdo. Za entitete je vprašalnica KDO. Bog je metafizična sila, produkt množične manipulacije.
  Bog je človek, Bog sem Jaz.
  Bog je moj/naš notranji jaz.
  Moj višji jaz v povezavi z drugimi.
  Bog je imaginacija, je notranja luč vsakega posameznika.
  Boga naj bi imel vsak v sebi, naj bi bil za vsakega drugačen.

  KOMENTAR V. Stres:
  Prav je, da ne zaupamo religijam, saj v javnosti s pojmom Boga več in manj grdo manipulirajo. Zato je prav, da sami iščete Boga preko sevanj in drugih druženj. Zato ste se nekateri zatekli k sebi - vase. In res, če najdeš notranjo Luč lahko vidiš zunanje Luči; če ljubiš sebe, pričneš občudovati Svet katerega del si.
  Ljubezen ni narcizem, ljubezen pripelje do očiščenja, zato moramo v sebi samem "semena očistiti od plev". pri tem pa naj vam pomaga tudi Bog - mikro in makrosvet.

  © Vladislav Stres
  http://stres.a.gape.org/index.htm

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • http://stres.a.gape.org...
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/2007020821130797

  No trackback comments for this entry.
  Kdo, kaj je bog? | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Kdo, kaj je bog?

  Prispeval/a: Tatjana Malec dne četrtek, 15. februar 2007 @ 21:07 CET
  SKRIVNOST VERE

  Dva Boga sta.
  Enega si ustvaril ti,
  drugega ne poznam.

  Tretji človek trdi:
  Za Boga,
  ki si ga ustvaril ti,
  ne moreš trditi,
  da je,
  ker nimaš dokazov
  o njegovem bivanju.

  In prav v dokazovanju
  nebivajočega po človeku
  si storil nekaj korakov bliže
  in se približal možnosti,
  da bi se božje rodilo
  kot bivajoče v tebi.

  Po volji nebivajočega se priklepaš
  na kopne površine planeta
  in prenašaš božanskost bivajočega
  na nebivajoče
  in bivajoče odtujuješ,
  zadržal si zase
  kot lastno breme
  le nebožanskost bivajočega.

  Zaradi nebeške preobilnosti
  v božanskosti si obubožal
  in hkrati obogatel v svoji biti,
  ker gojiš zimzelene nujnosti
  svojega obstoja,
  ki zaraščajo goličavje
  v tebi nebivajočega
  v oddaljenosti cvilečega prahu
  in razbesnelih vsemirskih meglic.

  Tvoje zimzelene nujnosti
  se še niso razrasle v drevo,
  da bi se v nebivajočem v tebi
  odpovedal sadežu Adama in Eve.

  Nadomestilo za tvoje drevo je nebivajoče,
  ki ga ustvarja, kar je bivajočega v tebi.
  Nebivajoče se spreminja v bivajoče
  in ga prerašča ter zopet izginja v nebivajoče.
  To je tvoj svet in skrivnost tvoje vere!
  Nebivajoče se združi z bivajočim
  in se kot božje razodeva v tebi.  Kdo, kaj je bog?

  Prispeval/a: Tatjana Malec dne četrtek, 15. februar 2007 @ 21:12 CET
  ANIMA MUNDI

  Vprašanje je,
  kako lahko telo
  služi duhu
  in kako lahko
  duša
  vključi telo
  v funkcijo duha.

  Telo ni duh,
  temveč pojav,
  ki ne potrebuje vere.

  Duh je duša,
  ki potrebuje telo
  in vero,
  ki jo duh obljublja.

  Telo potrebuje
  dejstva,
  gola dejstva
  in ne potrebuje
  problemov,
  potrebuje pojave.

  Duh potrebuje
  vero
  v razrešitev
  problemov
  in razložitev
  pojavov.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,62 seconds