NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 11-dec
 • Hrestač

 • ponedeljek 12-dec
 • Ženske premikajo gore

 • sreda 14-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • četrtek 15-dec
 • Festival Vilinsko mesto

 • petek 16-dec
 • Kvačkamo

 • nedelja 18-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • torek 20-dec
 • Portreti znanosti

 • sreda 21-dec
 • Pot po Čarobni galeriji

 • petek 23-dec
 • Čarobni gozd

 • nedelja 25-dec
 • Jaslice iz slame

 • ponedeljek 26-dec
 • Mozaik

 • torek 27-dec
 • Čarobne palčke
 • Ulično gledališče skozi lečo

 • sreda 28-dec
 • Portreti znanosti

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Delfini - zdravilci iz morskih globin   
  četrtek, 3. julij 2003 @ 06:11 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  * Osveščanje in ekologija

  dr. France Susman

  SVETNIKI V TEMNIH OCEANIH
  Človek ima že tisočletja poseben odnos do delfinov. Nova znanstvena spoznanja potrjujejo mnenje starih basni in propovedk, da je delfin toliko ali pa še več vreden kot človek. Zmožen je pravih čudežev, ko je treba zdraviti psihično bolne ljudi.


  Najboljši zdravniki za duševne bolnike

  Starejša žena je okamenela od groze sedela v zibajočem se čolnu. Prvič v življenju je bila v potapljaški obleki, pa ni niti znala dobro plavati. Vsa prestrašena je stopila v vodo. Otrdela kot hlod je obležala na valovih. Njene prestrašene oči so nemo kričale: "Le v kaj sem se spustila!"  Izpod trepetajoče žene se je dvignil delfin in pustil, da je položila svoje roke na njegov hrbet. V tem položaju je vztrajal, dokler se ni pomirila. Potem jo je začel previdno in nežno vleči v vedno večjih krogih. Ko je spet sedela na robu gumijastega čolna, je delfin splaval do nje in položil glavo v njeno naročje, ona pa ga je poljubila. Njen obraz je žarel od sreče, ki je do tedaj ni poznala. Po licih so ji polzele solze.

  Danes pripoveduje, da je to doživetje spremenilo njeno življenje. Celo življenje je imela depresije. Njena duša je bila na smrt ranjena, odkar je bila posiljena. "Delfin me je sprejel tako, kakršna sem, in od takrat se imam rada tudi sama". Čudežna hipna ozdravitev se ni zgodila v bazenu, ampak v Severnem morju leta 1984. Delfin, ki ji je spremenil življenje, je bil divji.


  To pa ni bil edin primer. Horace Dobbs je že veliko ljudi peljal na zdravljenje k svojim prijateljem - delfinom. Bill je bil zadnjih 12 let težko depresiven. Njegova mala hčerka je na televiziji videla Dobbsov film o divjih delfinih in njihovem ravnanju z bolnimi ljudmi. Vroče je prosila Horaca, naj vzame njenega daddyja k delfinom. Billova družina je napeto opazovala, kako se je njihov Bill v potapljaški obleki spustil v vodo. Horace Dobbs pripoveduje: "Komaj je bil Bill v vodi, že je skoraj vidno preskočila iskra med njim in delfinom. Še nikdar nisem doživel, da bi se to zgodilo že po nekaj sekundah". Bill, ujetnik v svojem peklu, se je igral z delfinom kot majhen otrok, njegova žena pa je zaihtela: "To je tisti Bill, katerega sem izgubila pred 12 leti".

  Dobbs se spominja: Naslednjega jutra sem naletel na Billa v pristanišču. Smehljal se je kot pravkar zacvetela sončnica. Takrat se mi je prvič porodila misel o raziskovalnem projektu "Operation Sunflower".


  Imajo boljše možgane od nas?

  Leta 1974 se je Horace Dobbs prvič srečal z divjim delfinom. "Potapljal sem se pred Isle of Man. Hotel sem preizkusiti širokokotni objektiv podvodne kamere. V hipu je bil pod mano delfin. Eno nogo je vzel v svoj gobec. Želodec se mi je skrčil in mislil sem napol za hec, da sedaj lahko vsaj svojo nogo fotografiram, ko jo bo nosilo na površino". Delfin je hotel Dobbsa le preizkusiti. S svojimi 300 kg se je dvignil nad površino in se spustil tik poleg potapljača. Možganski strokovnjak, ki je pravkar končaval raziskavo o delovanju močnih psihofarmakov na možgane in na osrednji živčni sistem, je bil ves iz sebe: "Tako natančno preračunan skok predpostavlja možgane, ki so človeškim enaki".

  Delfini imajo prav tako velike možgane kot mi ljudje. Njihovi možganski zavoji so še bolj zapleteni kot naši, torej imajo njihovi možgani večjo površino. Možganska površina pa je merodajna za inteligenco nekega bitja. So torej delfini inteligentnejši kot ljudje? Giorgio Pilleri, znani švicarski strokovnjak za možgane in za kite, meni, da je to možno: "Oblike možganov nekaterih zobatih kitov so dosegle stopnjo centriranosti, ki daleč presegajo človeške. Človeško prvo mesto med sesalci postaja vprašljivo". Dognano je, da delfinovi možgani predelajo veliko več informacij v istem času kot človeški.

  Grški epik Oppian iz Kilikije je pred 1800 leti v heksametrih opeval veličino delfinov: "Tako kot so orli kralji v zraku, levi na kopnem, tako so delfini najpopolnejši med morskimi živalmi. Noben morski prebivalec se jim ne upa zoperstaviti". Delfine so imeli za božanska bitja. Rimljani in Grki so imeli uboj delfina za zločin. Oppian: "Lov na delfine je nemoralen. Tako kot bogovi prepovedujejo ubijanje ljudi, tako imajo za zločin nasilno pobivanje gospodarjev morskih globin." Uboj delfina so v starih časih kaznovali s smrtjo.


  Od leta 1871 do leta 1912 je delfin Pelorus Jack spremljal ladje med čermi po "francoskem prehodu" od Pelorus morske ožine mimo Durvilskih otokov do Tasmanjskega zaliva in jih obvaroval pred brodolomom. Samo ladjo Penguin iz katere je pijan potnik streljal na delfina in ga ranil, ni nikoli več spremljal, in končno se je ta potopila, ker je bila odvisna samo od človeških pilotov. 40-letno delfinovo pilotiranje ladij seveda prekaša vse, kar vemo o človeških in živalskih zmogljivostih.


  Depresivni Bill hoče postati mornar. "Videti delfina mi pomeni več kot vsa zdravila, ki sem jih pojedel zadnjih dvanajst let". Delfini delujejo zdravilno na duševno bolne ljudi. Horace Dobbs je to hotel natančno raziskati. "Operacija Sunflower" je začel s tremi bolnimi ljudmi, ki jih je pripeljal na Irsko na poizkuse z divjimi delfini. Pacienti so bili: neki paranoični mladenič, silno inteligentna žena, ki se je sestradala skoraj do smrti in Bill. "Uspeh je bil osupljiv. Vzemimo Billa: dvanajst let je bil težko depresiven, danes se stalno smehlja. Hodi v bolnice, kjer vliva bolnikom upanje in jim kaže filme o delfinih".

  Če imajo delfini zdravilne moči, ali čutijo v skupini ljudi, ki jih najbolj potrebujejo? Nekoč sem vzel k plavanju z delfini dva možgansko ohromela otroka. Delfin se jima je ganljivo popolnoma posvetil in se z njima igral. Takrat je prišel čoln z močno depresivno žensko. V trenutku je delfin zapustil otroka in se posvetil ženi. Doživetje z delfinom je še bolj potrebovala kot otroka, ki pa sta se od delfina veliko naučila. Lažje premagujeta bolezen".


  Zdravilna energija delfinov

  "Operation Sunflower" se vedno bolj širi in dr. Horace Dobbs postaja poznan po vsem svetu. Princ Filip in princ Charles sta napisala uvod k nekaj njegovim knjigam, postal je član "Kraljeve medicinske družbe", univerzi v Cambridgeu in Oxfordu pa delata raziskave po njegovih navodilih. "Po vsem, kar sem doživel z delfini, še vedno nisem hotel verjeti, da imajo zdravilne moči. S svojo izobrazbo zahodne medicine si tega sploh nisem mogel razložiti. Japonski zdravilec in učitelj, Masato Nakagawa, je visoko odlikovanega akademika vpeljal v kitajski nauk o univerzalni življenski energiji "chi". "Raziskali smo ves planet, tridimenzionalni svet. Obstaja pa še četrta dimenzija časa, peta dimenzija meditacije in še drugih sedem. Če hočemo razumeti, kako delfini zdravijo ljudi, moramo raziskati teh devet dimenzij. Današnja tehnika še ni tako razvita, da bi lahko merila vse delfinove sposobnosti." Zaradi tega je Horace Dobbs z drugimi kolegi na Japonskem ustanovil "New Explorer Society", kjer znanstveniki in mistiki preučujejo višje dimenzije življenja. Delfini so očividno nabiti z energijo "chi", zato po telesu čutimo žgečkljiv občutek veselja, ko proti nam zaplava delfin.

  "Delfini in kiti so zame bela krvna telesca naše zemlje. Prav kakor nas bela krvna telesca v našem telesu branijo pred boleznimi, virusi in bakterijami, tako delfini in kiti čistijo na duhovni ravni oceane. Če jih iztrebimo, ubijemo cel planet". Na stotisoče, morda na milijone delfinov umre vsako leto v ribiških mrežah ali pa enostavno v zastrupljeni vodi.

  Delfini so izredno vesele in humoristične živali. Horace Dobbs se rad spominja na svojega prvega delfinskega prijatelja Donalda. "Donaldu je bilo v največjo zabavo mešati štrene jadrni regati. Večkrat sem opazil, kako se je kot torpedo pognal nad sprednje jadrnice in jih potisnil iz smeri. Potem se je spravil na zadnjo jadrnico regate in jo kot puščico potisnil mimo vseh drugih v ospredje. Ko je bila zmešnjava popolna, je Donald dvignil glavo iznad voda in slavnostno mahal s plavutmi".


  Človek je pri delfinih gost

  Njihove pozornosti se ne da izsiliti. Dobbs je pogosto doživljal, da se za človeka komaj zmenijo, čeprav plava med njimi. Človek se od njih uči ponižnosti. Neka bogata Američanka je prišla v Anglijo, kjer si je hotela kupiti doživetje z delfini. Delfini so prišli, ona je vsem ljudem prepovedala vstopiti v vodo, ker je hotela imeti vse zase. Pa se ji ni niti eden približal. V istem čolnu pa je bila štoparica, katero so vzeli sabo zastonj, ker ni imela denarja. Ta pa je imela doživetje z delfinom, da so se ji udrle solze. Strah in ljubezen sta dva temeljnih človeških čustev, delfini poznajo samo ljubezen, strahu nimajo pred nikomur. Slavni grški filozof Plutarh (45-125), ki je pisal v obrambo živali tudi to, da niso ustvarjene za našo hrano, ne za krzno in ne za zabavo, je ugotavljal: "Samo delfinu je narava poklonila dar, po katerem stremijo največji filozofi: - nesebično prijateljstvo. Ne potrebuje nobenega človeka in kljub temu je najbolj darežljiv prijatelj vseh in je že mnogim pomagal".

  Znan je primer ženske, ki se je kot edina preživela po eksplozije ladje borila sredi oceana z valovi in morskimi psi. Pojavili so se trije delfini: eden jo je nosil, druga dva sta nenavadni par branila pred morskimi psi. Pripluli so do boje 280 km daleč, kjer jo je rešila neka ladja.


  Delfinovo petje uspava

  Dr. Horace Dobbs je delfinovo "petje" močno upočasnil in posnel na kaseto "Dolphin Dreamtime": kdor posluša melodije, v nekaj minutah zaspi ali pa preide v drugačno stanje zavesti. Vsakdo ima pri tem prelepa doživetja z delfini. Ko pride k sebi in odpre oči, je sproščen, brez strahu in - srečen. Porodnice ob delfinskih zvokih rojevajo sproščeno, tako da se za glasbeno kaseto zanimajo babice širom sveta. Na univerzi v Cambridgeu študirajo delfinove melodije na Dobbsovi kaseti.

  Morda je imel Oppian prav, ko je pred 1800 leti pisal: "Nobeno do sedaj ustvarjeno bitje ni bolj božansko od delfinov; kajti nekoč so bili ljudje, živeli so v mestih z drugimi smrtniki, dokler niso po nasvetu Dionizija kopno zamenjali z morjem in si navzeli podobo rib".

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Osveščanje in ekologija

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20030630011508504

  No trackback comments for this entry.
  Delfini - zdravilci iz morskih globin | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,93 seconds