NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 11-dec
 • Hrestač

 • ponedeljek 12-dec
 • Ženske premikajo gore

 • sreda 14-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • četrtek 15-dec
 • Festival Vilinsko mesto

 • petek 16-dec
 • Kvačkamo

 • nedelja 18-dec
 • Božični koncerti festivala Ljubljana

 • torek 20-dec
 • Portreti znanosti

 • sreda 21-dec
 • Pot po Čarobni galeriji

 • petek 23-dec
 • Čarobni gozd

 • nedelja 25-dec
 • Jaslice iz slame

 • ponedeljek 26-dec
 • Mozaik

 • torek 27-dec
 • Čarobne palčke
 • Ulično gledališče skozi lečo

 • sreda 28-dec
 • Portreti znanosti

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Reinkarnacija   
  sreda, 9. julij 2003 @ 06:40 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  * Duhovna rast

  dr. France Susman, cerkveni zgodovinar

  Po sledeh zarote proti najvažnejšemu naravnemu zakonu
  Ker je cesarica Theodora hotela postati boginja, se koljemo med sabo


  Na zakonu reinkarnacije sloni evolucija, rast, razvoj posameznika in družbe. Theodora je dala iz Biblije odstraniti domala vsa mesta, ki so govorila o ponovnem rojstvu. Da bo jasno: človek si ne privzame takoj po smrti drugega telesa, ampak živi, včasih tudi zelo dolgo - v astralnem svetu. Zgodovina zadnjih 2000 let bi bila potekala čisto drugače, če bi ljudje vedno vedeli, da so oni sami tisti, ki bodo želi sadeže svojih dejanj, da bodo juho, ki so si jo skuhali, v enem od naslednjih zemeljskih življenj sami pojedli, ali da se jim vse povrne, kar storijo drugim.
  Začetki krščanstva so obnovili in poudarili vse, kar je človeštvo do tedaj pozitivnega vedelo o smislu življenja. Poznejše takozvano krščanstvo je brez vsake logike. Kako bi lahko pravični Bog dal enemu zlato žlico, drugemu pa skrajno bedo v enem samem življenju? Cerkveni očetje in teologi prvih pet, šest stoletij kot so Origenes, Bazilij, Gregor Veliki in mnogi mnogi drugi so učili ponovno rojstvo, saj so to imeli pred očmi v pitagorejsko-platonski filozofiji in v Bibliji. Sedaj pa je za kristjane že bogokletje, če reinkarnacijo le omenijo, teologi se pa mučijo, da dajo navadam dogmatično osnovo, namesto, da bi pregledali, kako so navade in dogme nastale.

  V 6. stoletju se je na bizantinskem dvoru cesarja Justinijana začela tista usodna zarota, ki je 1400 let držala ljudi ujete v napačni predstavi o realnosti življenja in smrti. Še stoletje poprej je bila reinkarnacija neizpodbitno dejstvo krščanske Cerkve. Prerekali pa so se o tem, kako zelo je bil Jezus Bog ali človek ali oboje. Kdor je študiral ali celo učil staro cerkveno zgodovino, to dobro ve. Nestorja so poslali kot krivoverca v puščavo, ker je učil, da je bil Jezus samo človek. Eutyches pa je učil, da je bil Jezus samo Bog - ene same božje narave, njegova človeška narava pa je bila dvignjena v božjo, torej je bil ene narave, nauk o tem pa se imenuje monofizitizem (ohranjen v kopski Cerkvi). Leta 451 je tudi ta nauk obsodil četrti splošni cerkveni zbor, podkrepil pa je idejo reinkarnacije.


  Theodora na poti apoteoze

  Gonilna sila proti reinkarnaciji je bila Theodora (od 1.4.527 - 28.6.548 sovladarica z Justinijanom). Bila je hčerka krotilca medvedov, za svoj vzpon pa se je posluževala najstarejšega ženskega orodja. Kraljev namestnik iz Pentapolisa jo je vzel s seboj v severno Afriko, kjer si je nagrabila ogromno bogastva, kraljev namestnik Hacebulos pa je Theodoro vrgel iz palače in zasegel njeno imovino. S samo obleko na sebi se je prebila do Aleksandrije, tam jo je sprejel v svojo votlino samotar izgnanec Eutyches (monofizit). Teodora je postala Justinijanova priležnica, leta 523 pa njegova žena, štiri leta pozneje sta oba dosegla najvišjo posvetno oblast: cesarsko krono. Še eno stopnjo je hotela doseči: apoteozo, proglašenje za boginjo, šele tedaj bi bila staremu cesarju enakopravna. Še nedavno tega so bili rimski imperatorji postali bogovi in našli pot v panteon - tempelj bogov. Tem rimskim navadam je krščanstvo napravilo konec. Nauk o reinkarnaciji je Theodori postal kamen spotike. Kako bi namreč ženska mogla kot boginja oditi v večnost, če se ljudje ponovno rojevajo? Dokler je vera v reinkarnacijo tako zasidrana, Theodora ne bo oklicana za boginjo.

  Kot voljne pomočnike si je Theodora izbrala monofizite, katerih izobčenje je bilo kmalu preklicano. Monofizitski menihi so sedaj prevzeli vso oblast in prek Theodorine mreže po vsem cesarstvu opravili skoraj nemogoče delo: iz cerkvenih spisov so radirali nauk o reinkarnaciji.

  Ljudem so vzeli vero v popravljanje napak prek reinkarnacije, spravili so jih ob občutek za odgovornost, postali so voljno orodje v rokah cerkvenih in cesarskih oblasti. Ljudje so se zanašali na božjo milost in na odrešenje, ki nikakor ni hotelo priti. Začeli so se predajati demonskim silam, ki so to tudi hotele. O tem je podrobno poročal zgodovinar Prokopij. S pomočjo Belizarjeve vojske (Prokopij jo je spremljal) si je cesarica podjarmila zahodno Cerkev in odstavila papeža, na njegovo mesto pa je postavila svojega protežiranca.

  Patriarh Mennas je za leto 543 sklical sinodo v Carigrad. Ta je preklicala obsodbo monofizitizma in preklicala tudi potrditev reinkarnacije iz leta 451: prvi smrtni udarec proti temu naravnemu zakonu. Ker sinoda ni bila zavezujoča za vseh 3000 škofov, je bil sklican splošni cerkveni zbor. Na vabila se celo vzhodni škofje niso kaj dobro odzivali, papež Virgilij (537-555), Theodorin zaveznik, je vabilo na koncil tako grajal, da se škofje na splošno niso odzvali.


  Domenjena igra

  Zaradi slabega odziva se je splošni cerkveni zbor sestal šele deset let pozneje (553) v Carigradu. Reci in piši, od 3000 škofov je bilo prisotnih 165, med njimi 6 iz Zahoda. Theodora je med tem leta 548 pri 39. letih umrla za rakom. Justinijan je bil tako zasvojen z mračnimi intrigami in Theodorinem častihlepju, da je hotel doseči njeno apoteozo. Tista peščica škofov je na pritisk cesarja odločila, da je reinkarnacija krivoverstvo - z vsemi posledicami tedanjega časa. Obsojen je bil Origenes (185-254), ustanovitelj cerkvene znanosti in teologije, katerega knjig se je Theodora najbolj bala. Origenes je vodil znamenito katehetsko šolo v Aleksandriji, kjer se je nahajala največja knjižnica starega veka. Za Origenom ni imel nihče dostop do tako obširne snovi, kajti knjižnico je leta 389 verski fanatik patriarh Theofil sežgal. To neverjetno sramotno dejanje je uničilo dragoceno kulturno dobrino in onemogočilo zgodovinsko raziskovanje. V ognju so plapolali spisi, ki so pričevali, da je bil nauk o reinkarnaciji bistven del prakrščanstva (in seveda, da se zakon 'Ne ubijaj' nanaša na vsa živa bitja).

  Origenes je torej učil o preeksistenci duš pred rojstvom in pred nastankom sveta. Smisel življenja je bil v tem, da se vse duše skozi mnoga življenja očistijo in oplemenitijo - z izpolnjevanjem Jezusovih zapovedi, po njegovem zgledu in s svojo ljubeznijo in predanostjo Bogu pa spet pridejo v objem svojega Stvarnika; in sicer vse duše in ne samo tiste, ki verjamejo v Jezusa. Pisal je: "Ta povratek k Bogu pa si ne smemo predstavljati kot trenutno dejanje, ampak kot postopen potek v neskončno dolgih obdobjih".


  Cerkev uniči dokaze

  Leta 553 se je dogajalo nekaj podobnega kot leta 1870, ko se je zblazneli Pij IX hotel proglasiti za Boga, uspelo pa mu je s hudim pritiskom, da so ga proglasili za nezmotljivega. Peti koncil leta 553 je bil odigran takole: važni koncilski spisi, ki zadevajo Origena so se "slučajno" izgubili, čeprav so vsebovali 15 izobčenj cerkvenih očetov, ki so umrli že pred 300 leti. Prvi evangeliji so tako kot spisi Origena ali Basilida in mnogih drugih vsebovali informacije, za katere bi današnja znanost plačala vsako ceno. Basilides, ki je okrog leta 125 poučeval v Aleksandriji, naj bi svoj nauk prejel od apostolov Mateja in Petra (preko njunega učenca Glauka). Ta zgodnji gnostik je napisal 24 knjig, sveta Cerkev pa je vse sežgala, tako da ni nobena dostopna. Trajalo je nekaj stoletij, da je Cerkev zaplenila, uničila ali stare spise tako ponaredila, da v njih ni bilo več najti nauka o reinkarnaciji, ki je tako do srede prejšnjega stoletja izginila iz zavesti zahodne kulture. Rimski papež Virgilij je bil med koncilom leta 553 v Justinijanovem zaporu in ni nikdar uradno potrdil njegovih dekretov. Tako so se delale dogme, katerih se današnja mladina vedno manj drži.

  Laž o enem samem življenju je prišla cerkvenim oblastiželjnim vladarjem ravno prav. Kjer je prej zaradi vedenja o ponovnem rojstvu sijala sprava med vsemi ljudmi, je zdaj z železno pestjo zavladala dogma večne pogube. Od 6. stoletja naprej naj bi imel vsak človek samo še eno življenje, ki ga je pod določenimi pogoji pripeljalo v nebeško kraljestvo. Ključ k temu je bila vera v odrešilno smrt Jezusa Kristusa. Nad Jezusom pa je imela Cerkev monopol. Tako je bila Cerkev edina posrednica med Bogom in ljudmi. Za časa Frančiška Asiškega je bila na privatno posedovanje Biblije razpisana smrtna kazen, 30.5.1431 pa je bila Ivana Orleanska sežgana na grmadi, ker je Boga in njegove svetnike poslušala naravnost - brez cerkkvenega posredovanja.


  Nauk o reinkarnaciji zlomi moč Cerkve

  Cerkev ne bi imela take posvetne moči, če bi kristjani vedeli o reinkarnaciji. To dokazujejo primeri budistične, hinduistične, animistične in spiritualitične religije, ki niso nikoli stremele k taki moči kot jo ima katoliška Cerkev. Vedeli bi, da večnega pogubljenja ni in da se vsak človek enkrat vrne k Bogu. Te poti ne more zapreti nobena ustanova in zahtevati "carino".

  Danes obstajajo spet cele knjižnice o reinkarnaciji. Prof. dr. Ian Stevenson je preučil na stotine otrok, ki se dobro spominjajo prejšnjih življenj. Obstoja kolektivno spominjanje na prejšnje življenje. Angleška profesorica športa Ivy Beaumont se spominja, kako je živela pred 3000 leti kot egipčanska tempeljska plesalka, v transu govori perfektno tedanji egipčanski jezik, o katerem so bili poznani samo klinopisi, ne pa izgovarjava. Po njenih spominih je dr. Frederic Wood izdal knjigo Po 30 stoletjih in knjigo Egipčanski čudež, v obeh je mnogo jezikovnih primerov s prevodi v angleščino. Dr. Wodd in prof Howard Hulme sta napisala knjigo Stari Egipt govori. Takih primerov je nešteto. Angleški univerzitetni profesor fizike in mistik je v 1000 strani obsegajoči knjigi (The Gospel of Jesus) "Jezusov evangelij - iskanje njegovega prvotnega nauka" iz vseh starokrščanskih spisov zbral toliko dokazov o reinkarnaciji, da samo še fanatiki tega ne morejo razumeti. Mogočno antologijo o reinkarnaciji sta napisala Joseph Head in S.L.Cranston (Reincarnation: The Phoenix Fire Mystery): dialog med Vzhodom in Zahodom, o smrti in ponovnem rojstvu, iz sveta religije, znanosti, psihologije, filozofije, umetnosti, literature, prepričanje in globoke misli velikih mislecev iz preteklosti in sodobnosti.

  Goethe daje Bogu od vseh pridevkov najraje ime Pravični in to zaradi reinkarnacije. Na svetu bo vedno huje, dokler ne bomo pripravljeni, se resno soočiti z resnico naravnih, to je božjih zakonov. Ko bodo ljudje preverili, kaj o tem pravijo pamet, pravičnost, soglasje mislecev, filozofov in prerokov, bo prišlo med njimi do sprave, blagostanja, svetovnega miru in svetosti.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Duhovna rast

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20030630005449108

  Here's what others have to say about 'Reinkarnacija':

  Sara Evans download from Sara Evans download
  Tracked on torek, 29. avgust 2006 @ 07:51 CEST

  Nickelback download from Nickelback download
  desc [read more]
  Tracked on torek, 29. avgust 2006 @ 08:41 CEST

  ESRI Careers, Job Spotlight: Server Software Test Engineer from team. Test engineers
  join the ArcGIS Server team. Test engineers discover, describe, diagnose, and prioritize [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 19:21 CEST

  sugpsn from sgfeglhm
  wwjwwps emybacpm fpicdtwqovu [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 05:34 CEST

  free sex from free sex pic
  cvvkrlwe kjxtjcag juzemuuqxkg [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 06:46 CEST

  lesbian from lesbian sex
  vhbhbulgi zdzsknmzw fmbwhmssa [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 09:11 CEST

  pantyhose. from pantyhose shop
  gjzfjpqwkg mziraofs rkmlqcg [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 11:38 CEST

  swingers from swingers porn
  lnxxingq tdgglnhzbya pbafupdfe [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 14:08 CEST

  Free porn from free porn
  zjoxheta ktxtmolym apermxdvw [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 21:05 CEST

  mature from mature sex
  zdzhkvqaw ytcoaxnufss fwlthrbc [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 00:34 CEST

  Mp3 from Mp3
  hzrxsemdnu epwglwwpmus aejrlfjhrao [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 05:05 CEST

  Porn from free porn pic
  yixosdbp alypvgjde qskclekg [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 07:56 CEST

  teen from sex teen
  jvzbgorw gwupwljgc sjoboujwpi [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 10:08 CEST

  Free sex from free sex
  gkkdoboxue bkunzrmlo mreykkxvm [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 11:09 CEST

  Free Porn from free porn
  aoixlmfbzm gnsokgipw ihnzqvkhqm [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 12:17 CEST

  bizzare from bizzare sex
  wibajfwrhy gqpjbans djochkyso [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 13:29 CEST

  closeups from closeups
  klpuoulu wbeaxvkhbk tbntyyjqkc [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 16:46 CEST

  bikini from bikini sex
  ftxwvqalw qdwhhnkxqe xhtorbkgrs [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 17:54 CEST

  voyeur from voyeur sex
  uexrxki aqnasphuvm wbxuvmdepg [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 19:49 CEST

  shemale from shemale sex
  goxkkayw jqmgwdz pkeyzhha [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 22:36 CEST

  asian sex cam from asian sex cam
  yapgqtyxa chrpvmoplu kdbdtensm [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 03:40 CEST

  amateur from amateur sex
  ioemoitze iqzotidvs ntmdezyzs [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 05:10 CEST

  Porn from Porn
  mnpgvry vnfqdoccqy xyiodiphfvw [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 10:30 CEST

  swingers from swingers sex
  zsrvjltryw cyoyfefeve vnxbhbpkc [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 11:22 CEST

  teen from teen sex
  vuceiffyrn wnafaevo oeattteebg [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 12:25 CEST

  gay from gay sex
  eixhttfkgu zqozxvre mewwdjxxii [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 14:34 CEST

  mature from mature sex
  kubggrdk voloxqvwe ypirbuijvpm [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 16:02 CEST

  porn from free porn
  aqhpaypaa lyltuqrls druiulrhpk [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 19:18 CEST

  lesbian from lesbian sex
  fuuazccmy qkmijufitno sauniaoxu [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 22:14 CEST

  teen from teen sex
  zxytjryiw cnqqrixjrc lkowkjxa [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 05:30 CEST

  gay from gay sex
  hjktapzas svcslnpnq yoauddrrp [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 06:58 CEST

  Mature from Mature sex
  evhkgqje ujnfspo rroqixjujdm [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 12:24 CEST

  gay from gay sex
  bykuukhgs fdvgbbrs kkbvmy [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 13:28 CEST

  Soul Asylum from Soul Asylum
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 13:29 CEST

  anal from anal sex
  gzezvmlw srzbjflog ummldnkjgc [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 14:33 CEST

  A Cut Below: Americans Look Abroad for Health Care from s U.S. Health
  s U.S. Health Care Costs Rise, More Americans Head Abroad for Treatment [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 15:25 CEST

  school girl sex from school girl sex
  pxkyrq rmiixjfihi cqsyvnxaq [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 15:27 CEST

  Group Sex from Group Sex
  quaynvcaiy rygzehime bwqswfpdly [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 19:28 CEST

  amateur from amateur sex
  ykdcvtmrmua wddgjnzqu yhxjmxjdag [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 01:35 CEST

  voyeur
  young girls in the shower hot shemales marvel comics [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 04:10 CEST

  Pregnant from Pregnant sex
  hhdbfxuxli gmwdaqsf jixiszq [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 06:10 CEST

  asian sex from asian sex
  wceobnprra mqnlvrs fyyamhoq [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 09:21 CEST

  grannies from grannies
  ptfawjujw hdowbrbockc pywhcpybsg [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 10:35 CEST

  free porn from free porn
  rcobyjpveri jirxtzbbs yeguwznmq [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 11:51 CEST

  Google sex from Google sex
  lhnxrazzk dzwafug cfyjjotrqu [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 12:55 CEST

  free sex from Free sex
  bargszme kmlnwzixo zqbdlyrdi [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 14:08 CEST

  hardcore from hardcore sex
  zpovoaklg jmpuarbsyq ekqndxhoms [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 15:18 CEST

  swingers from swingers sex
  oerawqnels sevhkfnas ezxgztvxef [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 20:39 CEST

  porn from porn
  pyqeoawboe zwiimtrbw xwxhzmbrem [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 00:19 CEST

  Sunday 30 August 1663 from text of the Wheatley
  text of the Wheatley edition of the diary has no entry for this date. P.G.] [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 02:38 CEST

  amateur from amateur
  vtpwrrsdq ynnbfrjq rnszuylvz [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 03:59 CEST

  lesbian from lesbian
  homhkqrmtsk luzhrcegova quvumuwypu [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 06:05 CEST

  sex movie from sex movie
  bjjisvzb lspdupwsdea meboqirknjc [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 08:32 CEST

  diazepam from diazepam
  brsjywnvgbq ephovjstli fjlnccolms [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 10:03 CEST

  sex from sex
  ehtniptxhg vcgjnqng aqdpxiyhyw [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 11:25 CEST

  where to download Shadows Fall from where to download Shadows Fall
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 12:06 CEST

  amateur from amateur
  pkwqmbmoq zqjqikxodw ubjfyycjbw [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 13:50 CEST

  live sex from live sex
  cfexvkzw awdcrmlnfi juoosvsfq [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 16:00 CEST

  hardcore from hardcore
  aarenzmqa vtvgipbc wssrdzpbotq [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 18:24 CEST

  gay from gay
  ihryugxr oyhezojpq kqrxlmebxk [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 20:19 CEST

  free porn from free porn
  rhyvreoaa ubuhnrsao lvhuqeww [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 23:12 CEST

  buy viagra from buy viagra
  mrxubyernc kqrvudklf amagxffvgu [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 04:16 CEST

  gay sex from gay sex
  nlbtmmdi lyrshqorps pidzxdlddka [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 06:55 CEST

  pantie from pantie
  vanxhrdugu wincuqsda nuvukqoyvfq [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 08:56 CEST

  Reinkarnacija | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Reinkarnacija

  Prispeval/a: Anonymous dne petek, 11. julij 2003 @ 10:58 CEST
  Susman piše:

  ... teologi pa se mučijo, da dajo navadm dogmatične osnovo, namesto da bi pregledali, kako so navade in dogme nastale.

  Recimo, da se teologi nehajo mučit z dajanjem navadam domatične osnovo, da gredo pogledat nazaj v cerkveno zgodovino in nardijo nove dogme na bolj avtentičnem učenju. Kašen je smisu tega početja? Da bodo na teh novih osnovah osnovane dogme zapovedale nove navade?!

  Če je vera utemeljena dogmi in taka vera deluje na človekove navade, zakaj bi cerku šla dogme spreminjat tako, da bi si (napr. zapovedjo rinkarnacije) zmanjšla pomen dogme kot take, torej tud vplivu dogme o reinkarnaciji? Zakaj sploh spreminjat dogme, če spreminjajnje pomen v bistvu njihovo razvnednotenje in se tem izničuje tud možnost, da bodo nove dogme pripspevala k spremembi navad? Kako si Susman predstavlja razrešitu tega paradoksa, ki si ga sam ustvarja s svojim prizadevanjem, da bi spremenu človekove navade (napr. ukinitev nasilja) znotraj krščanske religiozne paradigme, ki veljavnost (\'prave\') dogme nujno priznava, da je lahko sploh učinovita?

  titud


  Reinkarnacija

  Prispeval/a: pozitiva dne sobota, 30. julij 2005 @ 23:27 CEST
  Članek ima res že starejši datum, ker pa tema ni časovno omejena, bi rada dodala pripombo glede vse prevečkrat napačno uporabljene besede reinkarnacija.

  Inkarnacija je že samorealizirana duša, ki je svoje karme na našem planetu zaključila. K nam se vrne izključno zaradi nudenja pomoči še nerealiziranim osebam in se zato REinkarnira.

  Vsi ostali ljudje, ki smo šele na poti osvobajanja in se vračamo na Zemljo zaradi še neoddelane svoje karme, se samo ponovno utelesimo.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2022 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,92 seconds