NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 08-jul
 • Mala re:ciklarnica - Leteče ribe Koinobori

 • četrtek 09-jul
 • Bralnica: Predstavitev literarne revije Sejalec

 • sobota 11-jul
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • ponedeljek 13-jul
 • Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

 • sreda 15-jul
 • Henganje v Tivoliju

 • petek 17-jul
 • Grafika na žlico

 • nedelja 19-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 21-jul
 • Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano

 • četrtek 23-jul
 • Sončna delavnica

 • petek 24-jul
 • Poletje v Radol'c

 • sobota 25-jul
 • Poletni oddih: Ostani v srcu

 • nedelja 26-jul
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 28-jul
 • Torkove igrarije z Lutkovnim gledališčem Velenje

 • sreda 29-jul
 • Milonga MCC

 • petek 31-jul
 • Poletno počitniško varstvo: Od paža do viteza

 • nedelja 02-avg
 • Svetovna serija v odbojki na mivki

 • torek 04-avg
 • Torkove igrarije z Muzejem Velenje

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zdravilni zvok tibetanskih skled   
  petek, 12. oktober 2007 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Andreja Paljevec v novi Vivi www.viva.si

  Tibetanske pojoče sklede so skrivnosten zvočni pojav, ki so ga prvi odkrili "duhovni turisti" v Himalaji, po kitajski invaziji na Tibet pa se je pojavil tudi v Evropi in ZDA.

  Dandanes ljudje čudoviti zvok teh posod odkrivajo na koncertih in ploščah, na Zahodu pa jih uporabljajo tudi v terapevtske namene. Kadar obnje udarjamo ali jih nežno drgnemo, zazveni čudovit vibrirajoč, doneč zvok, ki prinaša globok mir ter povrne telesno in duševno ravnovesje.

  Vzhodne tradicije že tisočletja govorijo o atomih, ki ustvarjajo zvok, s čimer so presenetljivo blizu teorijam sodobne fizike. Zvok je nedvomno eden od najmočnejših medijev, saj lahko preobrazi človeški duh v različna stanja zavesti. V preteklosti je bil dostop do teh drugih resničnosti izjemno varovana skrivnost; ljudem se je razkrila šele po dolgih obdobjih raziskovanja, meditacije in opravljanja posebnih obredov.

  Pojoče sklede so se pojavile zunaj Tibeta po kitajski invaziji leta 1951, ko so Kitajci uničili več kot 90 odstotkov tibetanskih templjev in jih porušili do tal. Menihi so bili tisto nekaj lastnine, kar jim jo je uspelo prinesti iz Tibeta, prisiljeni prodati. Tako so se na stojnicah tržnic v Nepalu in severni Indiji pojavili religiozni artefakti, med njimi tudi pojoče sklede, ki v svojem izvoru združujejo šamanistične religiozne rituale Bona in budistično meditacijo.

  Lame so uporabljali pojoče sklede pri skrivnih, tajnih obredih, ki so jih vodili priznani mojstri zvoka. Uporabljali so jih zase, ne javno, na potovanjih duha, da bi dosegli duhovno čistost in samospoznanje ter prišli v stik z drugimi razsežnostmi, planeti, duhovi in celo z mitsko deželo nesmrtnosti, Šambalo.

  Zlitine iz sedmih kovin
  Po tradiciji so sklede izdelane iz zlitin petih do sedmih kovin: zlata (Sonce), srebra (Luna), živega srebra (Merkur), bakra (Venera), železa (Mars), kositra (Jupiter) in svinca (Saturn). Vsaka kovina ima poseben zven harmoničnih tonov in nadtonov, skupaj pa ti zvoki proizvajajo izredno zveneč, doneč zvok. Resnična razmerja med kovinami v skledah različno vplivajo na kakovost njihovega zvoka.

  Vse sklede niso izdelane iz sedmih kovin; včasih je kovin več, včasih manj. Prave tibetanske sklede navadno vsebujejo več srebra in kositra, medtem ko imajo nepalske sklede zlat sij. Okrogle kovinske sklede so različnih velikosti. Nekatere so zloščene, druge motne in brez leska, tretje zlate, tu in tam se najde tudi kakšna črna. Poleg tibetanskih skled obstajajo še nepalske, japonske in bengalske ter kristalne sklede, izdelane iz stekla.

  Ena od razlag, zakaj je sestava pojočih skled tako različna, pravi, da potujoči kovači materiala niso prenašali s seboj, ampak so uporabljali rude in kovine, ki jih je v gorah in planotah "strehe sveta" v izobilju. Znanje izdelovanja pojočih skled, ki so ga premogli ti nomadski kovači, se dandanes izgublja, zato večina skled, izdelanih v zadnjih štirih desetletjih, ni več narejenih po tradicionalnih postopkih. Toda na Zahodu se povpraševanje po njih vztrajno povečuje.

  Raba skled v preteklosti
  Številne tibetanske sklede krasijo vzorci zvezd, krogov, pik in listov. Včasih je na zunanji strani vtisnjen napis, ki označuje lastnikovo ime ali ime obreda, pri katerem so uporabili posodo. Obstajajo tudi tako imenovane koledarske sklede: njihova natančna raba ni znana, vendar domnevajo, da so na temelju zvoka sklede in gibanja vodnih kapljic po njej sklepali, katere kozmične moči vplivajo na določen dan in kateri je najboljši dan za rabo sklede.

  Številne pojoče sklede so v tibetanskih samostanih uporabljali tudi kot žrtvene posode, saj je moral biti dar, ponujen v njih, povsem harmoničen. Verjetno je tudi, da so zlitine skled vsebovale homeopatske potence pomembnih mineralov. Tako so ženske, ki so pravkar rodile, mesec dni jedle hrano samo iz pojočih skled. Sicer pa so sklede služile tudi za vsakdanjo rabo in kot glasbila.
  Igranje na resonančne sklede se izvaja z maleto ali leseno palico.

  Mehko udarjanje z maleto po gornjem zunanjem robu sklede ustvarja vibrirajoč, doneč zvok. Če pa z leseno palico z enako hitrostjo nežno drgnemo po robu, bo odgovorila z močnim, nepretrganim, pojočim zvokom. Velja pravilo: večja ko je skleda, dražja je in večjo palico ali maleto potrebujemo zanjo. Zvok je odvisen od oblike in trdnosti sklede, zgoščenosti materiala in trdnosti roba.

  Barva ne vpliva na zvok. Zvok vsake posode je edinstven, pa naj zveni iz majhne, neugledne sklede ali iz čudovite, sijoče sklede, velike kot čeber za umivanje nog. Obstajajo tudi sklede, ki zvenijo neubrano in razglašeno, zlasti za zahodnjaško uho, vendar imajo čudovit osvobajajoč učinek - prav takšne sklede navadno iščejo zvočni terapevti.

  Zvočna masaža celic
  Ko ljudje dandanes poslušajo doneči zvok pojočih skled, čutijo, da se je nekaj dotaknilo njihovega duha, jih napolnilo z občutkom velikega prostora ali globokega miru. Številni se potopijo v stanje zamaknjenosti, v katerem izgubijo zavedanje o času in prostoru. Ta občutek se nekoliko omili, če je zvok skled posnet. Dobro počutje po kopeli v zvoku resonančnih skled ni samo posledica globoke sprostitve.

  Znano je, da je voda idealen nosilec vibracij. Ko udarimo ob skledo, občutimo, da vibrira tudi zrak, ki obdaja skledo. Močne vibracije se hitro razširijo skozi telo, ki je sestavljeno iz približno 80 odstotkov vode, kar izzove blagodejno notranjo masažo vseh celic. Sklede je mogoče uporabljati v terapevtske namene tudi zaradi zakona sinhronizacije. Znano je, da se dva objekta, ki izvajata skoraj enake gibe, nagibata k povsem sinhronemu gibanju. Že Christian Huygens, nizozemski znanstvenik iz 17. stoletja, je odkril, da dve nihali, ki sta nameščeni blizu, začneta nihati v istem tempu.

  Podobno se čez nekaj časa dve valujoči gibanji, ki sta skorajda enaki, spremenita in si postajata čedalje bolj podobni, dokler nista enaki. To je sinhronizacija. Ženskam je ta pojav dobro znan v zvezi z menstruacijo; sestre ali prijateljice, ki živijo pod isto streho, imajo pogosto sočasno menstruacijo. Človeško telo z energijskega vidika ni nič drugega kot skupek vibracij in valovnih dolžin.

  Bolezni so pogosto posledica motenj v energijskih pretokih. Ko je zdrav organ dobro uglašen, vibrira samo z lastno frekvenco, medtem ko je frekvenca bolnega organa motena. Pojoče sklede okrepijo izvorne, harmonične frekvence in spodbudijo telo, da odkrije svojo lastno harmonsko frekvenco s tem, da vibrira v frekvenci sklede. Ko je telo sinhronizirano, začne vibrirati neodvisno. Močne vibracije pojočih skled pripomorejo, da se telo uglasi z lastno nemoteno frekvenco.

  Zdravilno valovanje vibracij
  Če namestimo skledo poleg telesa ali nanj, bomo občutili, kako po njem potujejo vibracije. Blagodejne in dolgotrajne vibracije valujejo po telesu, prebijajo energetske blokade in pospešujejo samozdravljenje. Masaža stopal in dlani z vibrirajočim zvokom deluje na akupunkturne točke telesa. Ena skleda ima lahko vzorec valovanja, sestavljen iz dolgih valov, druga ima lahko zvok, ki ustvarja manjše, lokalne vibracije, tretja pa vzbuja vtis, kot da zvok prodre naravnost skozi telo.

  Masažo s skledami lahko izvajamo tudi v vodi, kjer so vibracije, ki se širijo v koncentričnih krogih, lepo vidne na površini. Ko udarimo na plavajočo skledo ob telesu, vibrirajoči zvok potuje do telesa in ga sprošča. Vsak človek vibrira s svojo lastno frekvenco, zato na vsakem človeku skleda resonira popolnoma drugače. Poleg tega se vsak človek iz trenutka v trenutek telesno in duhovno spreminja, zato ista skleda ob različnem času zveni drugače.

  Pri nekaterih ljudeh visoki toni resonirajo dlje, pri drugih pa pojemajo hitro, vendar pri njih dlje zvenijo nižji toni. Po energijski anatomiji ima človek več teles; eno od njih je tako imenovano eterično telo, ki je tik nad kožo in ga nekateri ljudje vidijo kot bel, volnen obris, nekoliko večji od fizičnega telesa. Eterično telo deluje kot univerzalen informacijski filter, ki sprejema vse zunanje informacije in jih pošlje na pravo mesto.

  Kadar je eterično telo celo, nepoškodovano in brez lukenj, človek obvladuje dogajanje in se primerno odziva na okoliščine. Kadar so v eteričnem telesu luknje ali je oslabljeno, se utegnejo njegovi odzivi občutno spremeniti. Luknje v eteričnem telesu še zlasti povzroča uživanje mamil in nekaterih alopatskih zdravil. Zvok pojočih skled in zvoncev pomaga oblikovati novo mrežo povezujočih niti, ki pripomorejo, da se luknje v eteričnem telesu lažje in hitreje zakrpajo. Ljudje se navadno že po prvi zvočni masaži počutijo boljše in se v svojem telesu počutijo udobneje.

  Širjenje zavesti
  Znanstvene meritve elektromagnetnih možganskih valov so dokazale obstoj jasno prepoznavnih valov, ki so povezani z različnimi stanji zavesti. Znano je, da možgani v normalnem stanju, torej v vsakdanji zavesti, proizvajajo valove beta. Valovi alfa so prisotni v stanju meditacije in mirne zavesti. Valovi theta so značilni za stanje dremeža, valovi delta pa se sprožijo samo v globokem snu.

  Ko so snemali valove, ki jih ustvarjajo pojoče sklede, so odkrili vzorce valovanja, enake valovom alfa, ki jih proizvajajo možgani. To predrami občutek globoke sprostitve in odprtja notranjega prostora. Informacije v možganih se prenašajo prek nevronov. Ta prenos uporablja elektrokemične značilnosti celic, ki prenašajo hitre komunikacijske valove. Vsak od bilijonov nevronov v človeških možganih lahko ustvari kar 100 milijonov povezav.

  Človeški možgani imajo torej neomejen potencial. Prosto gibanje vibracij, ki jih proizvajajo pojoče sklede, spodbujajo nevrone, da ustvarijo več sinaptičnih povezav. To bi lahko pomenilo, da zvok skled tudi zvišuje in razširja zavest, kar je tudi bil njihov prvoten namen. Takšna stanja pripomorejo tudi k razblinjanju starih negativnih vzorcev in blokad, s širjenjem zavesti pa se odpirajo nove možnosti v čustvenem in duhovnem življenju.

  Andreja Paljevec

  Močne vibracije pojočih skled pripomorejo, da se telo uglasi z lastno nemoteno frekvenco.

  ZVOČNA MASAŽA PRI NAS
  Jasna Vombek, literarna in gledališka kritičarka, esejistka in dramaturginja, se je srečala s čudovitim svetom zvočnih skled na počitnicah Harmony na dalmatinskem otoku Ižu. Močno jo je pritegnil, ker je v njem zlahka utišala um in se potopila v meditacijo. Globoko izkušnjo zvočne pokrajine in izza nje razpiranja sveta tišine je kot zvočna terapevtka začela deliti še z drugimi ljudmi.

  Pravi, da je pri zvočni masaži prevodnik, kanal, kar pomeni, da je med dajanjem masaže karseda izpraznjena miselne in čustvene navlake ter povsem osredotočena na človeka. Oseba leži najprej na trebuhu, nato na hrbtu. Je oblečena, saj neposreden stik s kovino ni prijeten, povrhu pa zvok resonira tudi skozi obleko. Pri masaži Jasna uporablja dve nepalski skledi, assami in zenbudistično skledo, na začetku in koncu masaže pa še pretanjeno vključi zvok tingše, ki jo uporablja kot pripomoček za vpeljevanje v meditativna stanja oziroma vračanje iz njih v tukaj in zdaj.

  Mestoma doda še nepretrgan, pojoč zvok, ki ga dobi z nežnim drgnjenjem pudže ob zunanji rob sklede. Sklede vselej začne polagati na stopalih in konča pri glavi; pri delu okrog glave mora biti še posebno nežna in previdna. Sklede počasi, eno za drugo, vključuje v proces. "Udarec na skledo povzroči, da zvok potuje v koncentričnih krogih v telo, kar prejemnik občuti kot dolgotrajne vibracije, ki se nadaljujejo tudi tedaj, ko zvok ni več slišen. Z vsakim udarcem mi skleda odgovori, kje sem, v kolikšni meri sem potopljena v zvok; podobne znake razbiram tudi iz izraza na prejemnikovem obrazu.

  Zunanji svet počasi izgine, v naju in okrog naju je samo še zvok. In skozi zvok tišina. V prvem delu masaže je pomembno, da je zvok nepretrgan, pozneje pa je vsak na novo porojen zvok redkejši, a zato tudi globlji in dragocenejši. To so navadno tudi najmočnejši in najlepši trenutki zvočne masaže, ki traja približno uro," pove Jasna Vombek in pristavi, da človeka ne zdravi maser ali skleda, ne, oba pripomoreta k ustvarjanju zvoka, ki telo privede v proces samozdravljenja.

  S tem ko se obe možganski sferi sinhronizirata, se telo in um, osvobojena blokad, počutita lahkotno in mirno. Masaža z resonančnimi skledami je odličen pripomoček za doseganje boljše kakovosti življenja in pravzaprav lajša vse vrste motenj in bolezni. Uspešno jo lahko uporabljamo pri zdravljenju bolečin, migren, vseh psihosomatskih bolezni, nevroz, depresij in nespečnosti.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.viva.si
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Zdravilni zvok tibetanskih skled | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Zdravilni zvok tibetanskih skled

  Prispeval/a: Mojca Morya dne sobota, 13. oktober 2007 @ 00:07 CEST

  Hvala Andreji za zanimiv članek.

  Opozorila bi na to, da je dandanes sestava himalajskih posod in njihova kvaliteta zelo različna od tradicionalne, saj se množično izdelujejo za turiste.

  Vsi, ki želite pojoče posode uporabljati za samo-regeneracijo, bodite pozorni na to, koliko vibracije prevajajo ob igranju v telo. Večkrat srečujem ljudi, ki brez znanja kupijo posodo v kaki veleblagovnici, potem pa so razočarani, ko spoznajo, da njihova lepo okrašena in izrezljana skleda po vibraciji še daleč ne dosega navadne ročno izdelane in nič posebej lepe posode.

  Prav tako je dobro vedeti, da je zvok izredno močno sredstvo in da izvajanje zvočne masaže zahteva znanje in izkušnje.

  Prav zato smo v sodelovanju z mednarodnimi mojstri zvoka oblikovali v Sloveniji IZOBRAŽEVANJE zvočne masaže, ki:
  * na začetni stopnji daje dovolj znanja za domačo uporabo znotraj družin in prijateljskih krogov;
  * od vseh, ki so terapevti in ki želijo z zvokom obogatiti svojo prakso, pa zahteva bolj poglobljen študij prakse in teorije zvoka ter domače vaje, katere so pred izdajo certifikata pregledane, z vsakim praktikantom zvočne masaže pa imamo po opravljenem študiju še individualno srečanje.

  Zvočno masažo tako lahko doživite že tudi v nekaterih slovenskih wellnessih, katere smo izobraževali.

  Kmalu bo vsa ponudba izobraženih terapevtov zvočne masaže OBJAVLJENA na www.muza.si,
  na voljo pa bo tudi UČBENIK osnov za vse, ki bi želeli z zvokom himalajskih skled pomagati sebi in svojim bližnjim.
  Paleta blagodejne uporabe v vsakodnevnem življenju je široka, seveda pa zvok ni nadomestilo za posege tradicionalne medicine.

  Z radostjo, MOjca Morya Malek


  Zdravilni zvok tibetanskih skled

  Prispeval/a: Andres dne sobota, 13. oktober 2007 @ 01:47 CEST
  Opažam, da v zadnjih letih vse kar zadeva besedo Tibet, Kitjaska, vzhod, povezuje s služenjem raznih delavnic, preparatov ipd.
  Ponavadi imamo marsikaj tudi doma in študija zvoka vilice v solatni skledi nikakor nebi bila odveč. Tako bi pojedli tudi več zelenjave, doma bi nastal orkester, da o posledičnem zdravju niti ne govorimo.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,49 seconds