NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 29-maj
 • Podnebna kavarna: Odpornost slovenskih gozdov
 • Kako misliti in živeti svetovni etos odprto izven religioznih sistemov

 • četrtek 30-maj
 • Vlado Miheljak

 • petek 31-maj
 • Operna noč

 • sobota 01-jun
 • Vabljeni na akcijo zbiranja starega papirja za pomoč živalim!

 • nedelja 02-jun
 • Koncert: Vasilij Meljnikov in Maja Tajnšek

 • ponedeljek 03-jun
 • Prva nacionalna konferenca Zdravstvo po zeleni poti
 • Tretja nacionalna kolesarska konferenca

 • torek 04-jun
 • Žametna večerja med vinogradi

 • četrtek 13-jun
 • Food Truck Festival Maribor

 • sreda 19-jun
 • Usposabljanje za koordinatorje trajnostnih skupnostnih projektov

 • petek 21-jun
 • Festival Lent 2024 in lentanje

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zvok je začetek samozdravljenja   
  sreda, 6. februar 2013 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Ljubo Pelicon v novi številki Karme plus

  Vsi smo del vesolja, del močne energije, atomi, elektroni, najmanjši delčki, ki tvorijo nas in vse okoli nas, vse je čista energija. Vse, kar smo in kar je okrog nas, ustvarja prvobitni zvok, zvočne niti v mreži kvantnega polja. Snovni in nesnovni svet sestavljajo frekvence, zvok pa je alkemija frekvenc in njihovih energij, ki so povezane z človekovo zavestjo in arhetipskim nezavednim.

  Starodavni mistiki so si bili enotni v trditvi, da ima zvok absolutno moč. Z zvokom se rodimo, v zvoku se razvijamo in nekega dne se bomo vrnili v glasbo kozmičnega zvoka. Z vibracijsko močjo zvoka vstopamo v vibracijsko matrico, iz katere izhaja vse življenje.

  Vsak predmet žive ali nežive narave ima edinstveno energijsko polje vibracij. Telo v dobrem stanju je kot orkester, kjer vsaka celica in vsak organ ustvarja resonanco v harmoniji s celotnim bitjem, kajti vse v vesolju vibrira s svojo lastno edinstveno resonačno frekvenco, vključujoč vse celice, tkiva in organe v našem telesu.

  Z zdravilno močjo gongov in himalajskih pojočih posod (in drugimi holističnimi inštrumenti) lahko šibkejše vibracije spremenimo. Že leta 1665 je nizozemski znanstvenik Christian Huygens objavil študijo o sobi, polni nihajnih ur, kjer so njihova nihala nihala ob različnih časih. Ko se je vrnil v sobo naslednjega dne, je začuden ugotovil, da so vsa nihala postala sinhronizirana. Rezultat te študije je, da naše telo začne vibrirati na drugačni stopnji v sozvočju z ostalimi. Zvok namreč potuje kot val, ki molekule zraka potiska in vleče. Vsaka molekula premakne tisto poleg nje (princip domin).
  O pomeni zvoka na zdravje človeka so se zavedali že pred mnogimi stoletji. O tem so veliko pisali Platon, Pitagora, Leonardo da Vinci in drugi.

  V naravi se srečamo z energijo povezanih ritmov. Pretakanje vode, šumenje listja, čarobna tišina ob sneženju itd. Vsak planet ima svoj zvok, ki ustreza njegovi frekvenci rotacije, pa tudi frekvenci gibanja okoli sonca. Ljudska glasbila so uglašena na osnovni zemeljski ton in navidezno delujejo razglašeno v primerjavi z našim - na silo uvedenim - tonskim sistemom.

  Tudi že v pradavnini so ljudje uporabljali predmete iz narave: školjke, votle palice (didgeridoo, dežne palice, piščali), trave, zvonove, gonge, bobne, glas (petje, mantre). Zvok so uporabljali kot orodje za zdravljenje subtilnih teles duha in fizičnega telesa ter kot orodje za dvig zavesti in senzibilizacijo čutil pri pomembnih obredih, porokah, iniciacijah, pogrebih itd.

  GONG

  Gong je eden izmed najstarejših inštrumentov, zaznan že v Sumeriji pred 6.000 leti, potem pa kot mogočen in čaroben uporabljen v duhovnih tradicijah vzhoda, v obredih, ritualih in meditacijah.

  Gong je sveto in starodavno orodje zdravljenja, pomlajevanja in preoblikovanja, je največji sintetizator na svetu. Seveda sam gong v resnici ne zdravi, pač pa le ustvari harmonijo in mesto, kjer se človek začne zdraviti sam. Vibracije gonga so prostor za polnjenje z gostimi nadtoni, ki sledijo v zaporedju zlatega reza.

  "Gong je prvi zvok v vesolju, zvok, ki je ustvaril to vesolje. Je temeljni ustvarjalni zvok, je kot oče in mati, ki nam dajeta rojstvo. Um nima moči, da se upre subtilni energiji gonga. Kdor sliši glas gonga, ga ne pozabi. Gong je pesem duše, je prvotni šepet, je odmev prvotne besede, ki je ustvarila svet, zvok vseh zvokov", pravi v svoji knjigi Jogi Bhajan.

  GONG KOPEL

  'Gong kopeli' imenujemo zato, ker se človeško telo kopa v vibracijah in zvokih gonga. Te kopeli lahko izvajamo posamezno ali v večjih skupinah, toplo in udobno oblečeni, v toplem prostoru, naravi ali pa v vodi, kjer se moč vibracije gonga zelo poveča. Naše telo vsebuje 75 % vode, ki je zelo dovzetna za zvoke ter vibracije in tako omogoča, da ta moč gonga doseže tudi najmanjši delec našega telesa. Gong proizvaja zvok OM, ki je zvok vesolja, iz katerega smo nastali in nas spremlja vse življenje. To začne spodbujati telo, da se začne obnavljati ter uskladi vibracije fizičnega in duševnega dela, desno in levo polovico našega telesa. Pri kopelih pride do globoke sprostitve, ostanemo lahko dolgo časa v theta in delta stanju, odklopimo se od svojega ega, kar nam pomaga, da se odrečemo nadzoru uma, s tem pa čiščenja v podzavesti vseh travm in vzorcev, strahu. Tako omogočimo telesu samozdravljenje, saj telo samo vzame, kar potrebuje, ostalo, česar ne potrebuje, izloči. Torej telo vibrira na svoji osebni frekvenci in optimalni ravni, brez napora. V tem popolnem zvoku, ki v nas in okoli nas izbriše vse druge in potuje kot val skozi telo, vpliva na telesni, čustveni, miselni in duhovni ravni, se potopimo v OM – v popolno notranjo tišino, občutek večnosti, varnosti, blaženosti.

  Kaj se dogaja na gong kopeli

  Najbolje se je prepustiti brez nadzora. Gong čudovito vpliva na možgane, saj le-ti po principu resonance v nekaj minutah upočasnijo svoje valovanje, aktivira se delovanje žlez (hipofiza, epifiza), ki začnejo v kri izločati nekatere hormone, ki nas pomlajujejo in zdravijo.
  Tudi kdor na gong kopeli zaspi, je povsem sproščen in se v njem hitreje sprožijo procesi samozdravljenja. Kogar tare kakšna težava na telesni ravni, gong predrami njegovo notranjo inteligenco in jo povabi, da jo odpravi najprej na duhovni ravni. Zvočni terapevt ne postavlja diagnoze, ne bere simptomov in ne išče napake ali vzroke. V gong kopeli in k igranju na gong se vedno pristopa, kot da je vse popolno, zvok pa sam potuje, kamor je potrebno.

  Pomembno je vedeti, da gong ne zdravi, temveč je to samo orodje, s katerim sami dosežemo samozdravljenje in ni nadomestilo za klasično medicino.

  TIBETANSKE POJOČE POSODE

  Posode izvirajo iz Daljnega vzhoda in so jih začeli uporabljati že pred 6000 leti. Uporabljali so jih pri meditacijah, molitvah in pri zdravljenju. Kovane so iz zlitin, ki ponavadi vsebujejo od pet do sedem plemenitih kovin - svinec (Saturn), kositer (Jupiter), železo (Mars), baker (Venera), živo srebro (Merkur), srebro (Luna) in zlato (Sonce). Velikost in razmerja med kovinami vplivajo na ton, vibracijo in kakovost zvoka, ki jo posoda proizvaja. Posode se razlikujejo tudi po obliki in videzu, saj z njimi opravljamo zvočno masažo na različne načine in z različnimi pripomočki. Naj pogosteje se uporablja malete z udarjanjem ali pa palice iz mehkega lesa – puja, s katerimi drsimo po oboku. Uporabljamo pa jih tudi kot dodatno vibracijo in zvok na gong kopeli.

  Zvočna masaža s tibetanskimi skodelami

  Zvočna masaža vpliva na vsako celico v telesu. V naših telesih je približno 75 % vode in dr. Masuru Emoto je v svojih obsežnih raziskavah dokazal, da je voda odličen nosilec informacij, zato bi lahko primerjali masažo telesa s pojavom, ko vržemo kamen v vodo in se ustvari koncentrično valovanje vode, posledica pa je gibanje po vsej vodi. Na enak način se vibracije in zvok širi po našem telesu, tako da doseže vsako celico v našem telesu, zato ji pravimo tudi celična masaža. Masaža se izvaja največkrat na tleh tako, da s skodelami drsimo po rahlo oblečenem telesu ali po avričnem polju človeka, pri tem pa z maleto nežno udarjamo po skodeli ali pa s pujo drsimo po obodu. Pri tem se ustvarjajo vibracije in zvok, ki blagodejno vplivajo na našo telo in dušo. Posoda poje 'ommmmm', ki oživlja osnovne zapise v DNK in aktivira naše zapise, ki jih do sedaj nismo zaznali oziroma smo jih potlačili.
  Učinki masaže so raznoliki, zaznavamo pa jih lahko na fizičnem (na primer sprostitev, zmanjševanje bolečine), duševnem ali čustvenem (povečanje koncentracije, lajšanje blokad) in duhovnem nivoju (vzpostavljanje harmonije v telesu, čiščenje slabega itd.).

  ŠKOLJKA

  Prav vse v vesolju raste, deluje in je sestavljeno v zlatem rezu: cvetica, val, školjka ... zvok, ki ga ustvarimo z usti, se harmonizira v notranjosti školjke in nastane primaren, izvoren, sproščujoč in vseobsegajoč, zvok, ki obstaja od začetka.

  DIDGERIDOO

  Didgeridoo je dolg, rahlo koničen lesen instrument, ki so ga začeli najprej uporabljati domačini severne Avstralije. Znan kot najstarejši pihalni instrument na svetu. Je inštrument domorodcev, ki so živeli v harmoniji z naravo. Aboridžinska glasba združuje zavest z nevidnimi zakoni energetskih vzorcev narave. To umetnost najlepše opišemo kot "metoda za pridobivanje znanja o naravi in sprejemanje njene energije". Domačini so živeli z naravo in oponašali naravne glasove vetra, grmenja, vode, dreves v vetru in živali, kolikor je bilo mogoče natančno, s to dolgo votlo palico. Nekje je zapisan tudi rek
  "Didgeridoo predstavlja pravi duh Avstralije, in če bi zemlja imela glas, bi bil to zvok didgeridooja."
  Prvi inštrumenti so nastali iz evkaliptusa, ki so jih izdolbli termiti. Pri tem so ustvarili v notranjih straneh na stotine kanalov in nepravilnosti, ki vrtinčijo pihan zrak, tako da ima vsak inštrument edinstveni zvok, ki predstavlja duh Avstralije. Zvočni valovi, ki nastajajo ob nepravilnih oblikah stene dajo inštrumentu veliko nadtonov in daje popoln harmoničen in topel zvok, ki je veličasten in pomirjujoč. Že po obliki so 'digiji' unikati, okrasitev pa daje vsakemu še svoj pečat.

  Didgeridoo je inštrument, ki ga lahko in ga rabijo v številne namene. Aboridžini so ga uporabljali pri lovu, predvsem za ptice, in seveda za svečane prireditve ter obrede, saj je za njih veljal za sveti inštrument, s pomočjo katerega so prišli v stik z naravo in mamo Zemljo.
  Igranje na didgeridoo je zelo koristno za zdravje. Z njim izboljšamo pljučno kapaciteto, saj za neprekinjeno igranje uporabljamo krožno dihanje. Igranje nam daje energijo in nas poživi, saj telo napolni z energijo, kot pri kundalini jogi, ko intenzivno vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi usta, pri tem pa dihamo z trebušno pripono. Poveča se količina izločene sline in s tem toksinov, ki so v telesu. Pri igranju se telo sprosti in zmanjšuje stres.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karme plus
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Zvok-Samozdravljenje-Sound-Gong

  Here's what others have to say about 'Zvok je začetek samozdravljenja':

  de goedkoopste wasmachine prijs vergelijkings site from wasmachine
  Weet jij precies waar witgoed het goedkoopst is? Welke winkel die bepaalde wasmachine, droger of afwasmachine het goedkoopst levert? [read more]
  Tracked on ponedeljek, 7. oktober 2013 @ 14:20 CEST

  Zvok je začetek samozdravljenja | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,64 seconds