NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 • ponedeljek 08-jun
 • E-knjige Biblos za vse!

 • torek 09-jun
 • Likovna delavnica z naslovom DREVO

 • sreda 10-jun
 • 30.000 brezplačnih filmov na MKLJ Kanopy

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zmajevka po Plečnikovi gimnaziji in Kazini - Ali Esej o svobodi   
  torek, 7. maj 2019 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Aurigo
  Na 1 sliki južnoameriški zmaj razstava Ledena dežela

  Otrok
  Jokajoč otrok v tebi!
  Cmerav otrok v trgovini pred sladkarijami.
  Hlipajoč otrok na ulici, ko te mati za roko zgodaj zjutraj vleče v vrtec.
  Še vedno si otrok.
  Tja do 33 leta.
  A spoznanje je tako daleč od tebe.
  A hkrati blizu.

  Vrnimo se na začetek, torej na konec zgodbe iz Plečnikove hiše k Ledenim zmajem. Pravljična zgodba o postavitvi Ledene dežele je namreč takšna. Čeprav so avtorji zgodbe Ledena dežela želeli narediti pravljično zgodbo iz te ledene razstave zmajev, je ta zgodba brez repa in glave, a morda deluje na otroško domišljijo. Ponovimo to zgodbo, kakor jo vidijo ustvarjalci Ledene dežele.

  »Celovški zmaj (Lindwurm) z otrokom na hrbtu poleti na obisk k svojemu ljubljanskemu bratrancu čez Karavanke v Ljubljano. V Ljubljani se zberejo zmaji. Iščejo nove zmaje, mlade zmaje in zmajčke. Iz Ljubljane oba poletita k tretjemu zmaju na Trsat nad Reko – zmaju bazilisku s krono. In nazadnje v Postojnsko jamo, kjer najdejo človeške ribice – mlade zmajčke.«


  Slika 2: deček na celovškem zmaju

  Vsekakor bi moral pripovedovalec vključiti še kakšnega drugega zmaja iz katerega drugega mesta. Zgodba je preveč prozorna. Iz slovenskega Kozja, iz nemškega Wormsa, švicarskega mesta Bellinzoneja, Basla, ali iz poljskega Zwoleja, ali iti še malce dlje na danski otok Bornholma ali še dlje v škotski Dundee. Ob tej zgodbi iz Ledene dežele, sem prvič slišal in zastrigel z ušesi, da je na Trsatu živel zmaj, kar mi je malo čudno. Trsat, kraj nad Reko, je postal romarsko središče v 13. stoletju (cerkev Mati božja Trsatska), ko je iz križarskih vojn, skupaj s hrvaškimi križarji, leta 1291 na Trsat prispela Marijina hišica iz Nazareta. (Rojstvo urbane legende: Če ne moreš iti v Nazaret zaradi Saracenov, postaviš hiško na svojem dvorišču.) Marijina hišica iz Trsata se je nato po zraku s pomočjo angelov leta 1294 premaknila in prispela v Italijo v mestece Loreto pri Anconi. V tej legendi se opazi element zraka. Pa tudi močna burja zna pihati po Reki.

  A fantastična zgodba iz Ledene dežele nam lahko govori povsem nekaj drugega – o različnih elementarnih zmajih. Ljubljanskega zmaja lahko zagotovo uvrstimo med rečnega zmaja s predznakom elementa vode. A nastane problem, kam umestiti celovškega bratranca – celovškega zmaja. Celovškega črva (lindwurm) je enako kakor ljubljanskega zmaja ustvarila nemško-švabska rodbina Španhajmov (Spanheim), ki je vladala od 11. do 13. stoletja na Koroškem in Kranjskem. Slovenski pravljičar uvršča celovškega zmaja med vodne zmaje, saj naj bi prebival v močvirnatem svetu cvilišča ob reki Glini. Sam sem mnenja, da bi to veljalo le za zmaja ob Vrbskem jezeru. Črni celovški zmaj, pred katerim stoji s kijem starogrški junak Herkules na trgu, je živi predstavnik zemeljskega zmaja. Herkules ali Heraklej med svojimi dvanajstimi junaškimi deli - drugo delo - ubije večglavo kačjo pošast Hidro iz močvirja poleg jezera Lerna. Po nekaterih virih naj bi imela Hidra sedem glav, in vsakič, ko ji bi odsekal glavo, naj bi ji zraslo nekaj novih glav. Morda se prav v tej legendi skriva skrita prispodoba regeneracije na zmajevih črtah. Ta naknadna dodana zgodba o Herkulesu v Celovcu, je dodan mit iz 18. stoletja, in je podoben ljubljanskemu mitu, ki je nastal v približno istem času, o obisku Ljubljane s strani starogrških Argonavtov.


  Slika 3: Herkules in glava celovškega zmaja

  Celovški zmaj, na mestnem trgu sodi med zemeljske zmaje, pri katerih prevladuje element zemlje. Zakaj? Ker na tistem območju ni nobenega močvirja. Še mnogo več čez trg poteka samo pomožna zmajeva linija. Medtem, ko ljubljanskemu zmaju, daje moč prav reka, reka Ljubljanica. Sprehodite se v teh pomladanskih dneh ob Ljubljanici po Petkovškemu nabrežju in morda boste začutili kako valovi ter se kotali vodna moč ljubljanskega zmaja in čaka, da jo bi kdo zagrabil in povezal z nebesi.

  Že barve zmajev dorečejo tisto, kateri element pripada kateremu zmaju in da se slovenski geomant moti o ljubljanskem zmaju, kot zmaju ljubljanskega hriba- zmaju vetra ali zračnemu zmaju zraka.
  Zelena barva je barva vodnega zmaja.
  Modra barva zmaja je barva zmaja zraka.
  Rdeča barva zmaja je barva ognjenega zmaja.
  Črna barva je barva zemeljskega zmaja.
  In zlata barva je barva eteričnega zmaja ali etra.


  Slika 4: zmaj ima mlade Ledena dežela


  Slika 5: ljubljanski zmaj


  Slika 6: ljubljanski zmaj


  Slika 7: sedanji ledni ljubljanski grb


  Slika 8: Postojnska jama in človeške ribice


  Slika 9: zmajev prestol Ledena dežela


  Slika 10: sveti Jurij – ubijalec zmaja Ledena dežela

  Modrega zmaja vetra praviloma ne dobiš v nižini, ampak v višavju. Ljubljana leži prenizko za zmaja zraka. Najmanj 500 metrov nadmorske višine rabiš za zmaja zraka. Takšnega zračnega zmaja predstavlja Stara Gora nad Čedadom v Benečiji (Castelmonte). Ali pa opatija in svetišče Svetega Mihaela nad Torinom (Abbazia Sacra di San Michele).

  Tudi ognjenega zmaja tudi ne dobiš kar tako. Od njega se mora čutiti ognjena energija Zemlje. Energija zemeljske lave. V Sloveniji bi ga lahko srečali na Goričkem na gradu v Gradu. V tujini bi ga lahko srečalo kje pod Vezuvom, recimo v Pompejih in v Španiji pri Črni Mariji na sveti gori Montserrat pri Barceloni.
  KAKO NASTAJAJO (URBANE) LEGENDE
  Bajke in povesti o zmajih; kdo jih ustvaril in zakaj utemeljil.
  TRSATSKI ZMAJ


  Slika 11: trsatski zmaj

  Za nekaj minut se ustavimo pri trsatskem zmaju in se podučimo kako res nastajajo te urbane legende, ki jih potem marsikateri nevedneži ponavljajo kot papagaji. Kdaj se je začela legenda o trsatskem zmaju? Povedal vam bom na kratko: pred kakšnimi desetimi leti, a ima mnogo daljšo brado, ki so jo ponovno počesali! In na kakšni osnovi? Trsatska trdnjava je bila sprva v lasti plemiške rodbine krških Frankopanov. Frankopani iz Krka niso imeli v grbu nobenega zmaja, ampak leva. Zmaja so pridobili šele takrat, ko se je družina Frankopanov združila z vejo Zrinskih. A kdo je glavni krivec za trsatskega mitološkega zmaja baziliska? Ne boste verjeli, ženska.

  Bazilisk je mitološko bitje, v bistvu mutant, ima petelinjo glavo, zmajeva krila in kačji rep. Bazilisk je mali kralj. In Izidor Seviljski je baziliska označil za kralj kač. Torej kralj kač ali zmajev? Po legendi bazilisk ubija že samo s pogledom ali s svojim strupenim dihom. Ubijanje s pogledom je podobno kot pri Meduzi, ki jo premaga starogrški heroj Perzej. Glavni posredni krivec za trsatskega baziliska se je pojavil povsem od drugod in ime mu je bilo grof Laval Nugent von Westmeath po rodu Irec, rimski princ in vitez reda Zlatega Runa (1777-1862). Laval Nugent je bil avstrijski feldmaršal, ki se je preselil na Hrvaško in je v 19. stoletju kupil v potresu porušeno trdnjavo Trsat in jo obnovil. Nugent je leta 1834 udi osnoval na trsatskem gradišču prvi muzej na Hrvaškem. Pri avstrijskemu kiparju nemškega rodu Antonu Dominiku Ferenkornu je naročil za trsatsko trdnjavo dva baziliska – eden drži v rokah žezlo in  drugi bazilisk drži ščit. Ravno tako je naročil tudi dva zmaja baziliska za svoj dvorec Bosiljevo, kjer je grof Laval Nugent dočakal svojo smrt.

  Kipar Fernkorn je veliko delal na Hrvaškem. Naredil je kip banu Jelačiču, ki zdaj ponovno stoji na trgu bana Jelačiča v Zagrebu. Izdelal je tudi kip konjenika svetega Jurija z mečem v boju z zmajem, ki je sprva stal v parku Maksimir v Zagrebu. Kasneje so kip svetega Jurija prestavili na prostor med Hrvaškim narodnim gledališčem in Muzejom umetnosti in obrti, kjer leži ob pomožni zmajevi črti. A kdo je bil ta avstrijski feldmaršal Laval Nugent? Ni bil kar od muh. Na kratko naj omenim, da je grof Nugent pri Neaplju dvakrat premagal (Ceprano, Mignano) nekdanjega Napoleonovega generala in neapeljskega kralja Joahima Murata. V Italiji se je oženil z italijansko grofico Giovanno iz rodu Riario-Sforza, ki je umrla na trsatski trdnjavi. In najverjetneje je prav ona krivec za te baziliske. Zakaj? Rodbina Riario-Sforza ima v svojem grbu modrega zmaja s krono, ki požira človeško telo? Ta zmaj je povsem identičen z zmajem rodbine Visconti1, ki je jasneje vladala v Milanu. Morda bi se lahko kakšen nadobuden diplomant etnologije ali sociologije lotil diplomske naloge razvoja podobe zmaja skozi zgodovino, za kakšnih 4000 let nazaj. Če pogledamo ljubljanskega zmaja iz pečatnika iz leta 1442, je ta zmaj bolj podoben kakšnemu krokodilu in je seveda brez kril. Je bolj podoben zmaju iz Benetk, torej krokodilu, ki stoji na stolpu poleg nog beneškega svetnika Teodorja, ki ga označujejo za ubijalca zmajev.


  Slika 12: grb družine Riario-Sforza

  Naredimo konec teh urbanih legend o zmajih in se vrnimo v realnost na energetske črte Ljubljane in če ne verjamete v zmaje, vam povem, da lahko verjamete vsaj v štiri elemente (zemlja, zrak, voda in ogenj), na katere boste razpadli po svoji smrti in iz katerih nastajate kot človek.


  Slika 13: pečatnik iz leta 1442


  Slika 14: Merkur jezdi ljubljanskega zmaja –plakat za ljubljanski velesejem

  Kratka rdeča nit zmajevke je Plečnik – Zmaji na Kongresnem trgu – Plečnikova gimnazija – Trg Republike.


  Slika 15: Plečnikova gimnazija

  Te zmajeve črte, ki je v bistvu binarni kod energetskih linij, sploh ne bi raziskoval v tem času, če me ne bi v letu 2018 moj znanec stari Jazbec povprašal in opozoril, če vem, če gre kakšna zmajeva črta preko Plečnikove gimnazije na Šubičevi ulici. V izrazoslovju gimnazijcev tako imenovana Šubička. Znanec je šel na kosilo v azijsko restavracijo, ki je postavljena v spodnjih prostorih Plečnikove stavbe. Dejal mi je še, da je bil presenečen, kako v prostorih azijske restavracije, energetsko švasa. Odgovoril sem mu samo to, da bom šel preveriti, kaj je s to njegovo zgodbo. Res sem šel pogledat tja, a ne v azijsko restavracijo na hrano, ampak na pijačo v Jet Bar, ki je na nasproti azijske restavracije. In je res kar švasalo. Drugega nisem mogel storiti, kakor, da sem zmajevi črti sledil. Proti zahodu gre čez Maximarket in me je zapeljala naprej do spomenika Edvarda Kardelja s sodelavci, ki ga je postavil slovenski kipar Drago Tršar. Proti jugovzhodu se zmajeva linija nadaljuje čez palačo Kazino.

  Gimnazijo na Šubičevi ulici so v letih 1932 postavil po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika na željo sester uršulink. Med I. in II. svetovno vojno je bila v njej licej (srednja šola za ženske) za sestre uršulinke, po II. svetovni vojni se je v njej ustalila gimnazija. Sama stavba nima kakšne dominante, se pa kar vklaplja s svojimi polkrožnimi okni v ta predel.


  Slika 16: palača Kazina

  Druga zgodba je s palačo Kazina, ki za moje pojme ravno tako ni izstopajoča iz okolja, a je bila zgrajena skorajda 100 let pred Plečnikovo gimnazijo leta 1837. Neoklasicistična palača je bila zgrajena v treh letih za ljubljansko elito na pobudo društva Kazina, arhitekt Benedikt Müller. Kasneje so jo prevzeli ljubljanski Nemci in je predstavljala oporišče nemškega življa v Ljubljani. Velikokrat so pred njo protestirali Slovenci proti nemškutarjem. Po prvi svetovni vojni se je v njo naselila Jugoslovanska demokratska stranka. Politična stranka, ki je v tistem času zagovarjala liberalistična stališča. V času med obema vojnama je bila najbolj znana po plesni dvorani. Med okupacijo Jugoslavije, med drugo svetovno vojno se je v njo vselil glavni štab italijanske vojne. Po vojni je v letih 1945-1954 bila v njej slovenska skupščina, kasneje Inštitut za novejšo zgodovino in pa arhiv. V Kazini so imela prostore različna društva. Ob dozidavi za palačo Kazine naj bi po letu 2020 postala del Akademije za glasbo, ki bo imela koncertno dvorano in več učilnic. Tako Plečnikova gimnazija, kakor Palača Kazina sta spomenika lokalnega pomena.


  Slika 17: Spomenik Edvardu Kardelju s sodelavci

  Kaj je torej zanimivega na tej osi, palača Kazina, spomenik narodnemu heroju Francu Rozmanu - Stanetu, Plečnikovi gimnaziji, Maximarketu, Trgu Republike in spomeniku Edvardu Kardelju? Ob tem, da vse naštete stavbe in spomeniki ležijo na zmajevi črti, je druga značilnost, da so na njih postavljale različne oblasti svoja znamenja: za časa avstroogrske Palača Kazina, v času med obema svetovnima vojnama tedanja uradna slovenska oblast nunski licej (katolicizem), po drugi svetovni vojni tedanja komunistična oblast spomenik Edvardu Kardelju in Maximarket, Trg Republike ter leta 1975 spomenik Francetu Rozmanu Stanetu, komandantu glavnega štaba NOV. Je torej vse to nastalo po naključju? Ni.


  Slika 18: Spomenik narodnemu heroju Francu Rozmanu Stanetu

  Glavni slovenski geomant pravi, da gre v primeru Trga Republike s spomeniki – za širše državno tvorno območje, saj so v to območje vključeni naslednji državotvorni elementi: parlament, spomeniki NOB, Nova Ljubljanska banka, Cankarjev dom – hram slovenske kulture. Dodamo lahko še trgovino Maximarket, ki je bil v 70 letih prejšnjega stoletja trgovina za slovensko elito, kamor so na ogled vodili tako predsednika Jugoslavije Tita, kakor tudi angleške prince ob obisku Slovenije – z namenom, da se lahko primerjamo z Zahodom.

  Slovenski geomant, ki ta prostor povezuje tudi z Nunskim vrtom uršulink, predlaga ureditev visečih Semeridinih vrtov. Ta njegova ideja se mi sploh ne zdi ni slaba. Morda jo bo konkretiziral kakšen študent arhitekture, ki ne bo prekarno delal v kakšnem biroju arhitekta profesorja na arhitekturni fakulteti. Ljubljanski župan je v letu 2018 pozval meščane, naj podajo ideje, kako naj bi zaživel Trg Republike. Trg Republike nekdanje parkirišče, ki ga je občina po čudnem načinu lastninjenju v letih 2000, po letu 2012 odkupila nazaj v občinsko last. Zaradi neprimerne statike trg ni bil že nekaj let več primeren za parkirišče.

  Po funkcionalnosti je Trg Republike predstavljal oblastni mehanizem slovenskih politikov, saj so na njem prirejali največje državne proslave. Pred osamosvojitvijo in po osamosvojitvi. Tudi osamosvojitvena proslava leta 1991 se je zgodila na tem trgu. Proslave se spominjam bolj bežno, saj na njej nisem bil veliko časa. Po izgradnji in prenovi Kongresnega trga po letu 2011, so se iz Trga Republike premaknili tudi vsi veliki državni dogodki in se preselili na Kongresni trg. Čez Kongresni trg ravno tako poteka zmajeva linija. Če pogledamo realno, ozirajoč nazaj v preteklost, smo danes v Sloveniji spet v dobi med letom 1920 in 1941, ko je bil za državne proslave glavni Kongresni trg. Smo se torej premaknili nazaj v preteklost?

  Semiridine viseče vrtove bi na ploščadi lahko uredili v obliki Davidove zvezde, ki pa pomeni tudi kaj drugega v indijski mitologiji. Na sredini trga pa bi lahko naredili pisto za skejtanje, pozimi pa spremenili v drsališče v obliki osmice ali neskončnosti. Neskončnost, ki pomeni neskončnost slovenskega naroda, iz katerega izhaja slovenska državotvornost. Dva trikotnika, ki uprizarjata stabilnost yin-yanga, ali moške in ženske energije. V kolikor nista stabilni moška in ženska energija, ni razsvetljenja, ni stabilnosti in ni harmonije celote.


  Slika 19: Trg Republike

  Vlogo slovenskega parlamenta, ki so ga postavili po načrtih učenca Plečnika V. Glanza v letih 1954-1958, pa bomo obdelali konkretno v knjigi in se pozabavali s slovensko bankirsko šolo, saj še ni čas za vsa razkritja.

  Nagarjuna
  Pregled plemenitih resnic
  Tako kot kača, ki smo jo napačno prijeli, ali urok, ki smo ga napačno izvedli, je tudi napačno razumevanje praznine za topoumneža pogubno.
  To je tudi razlog, ki je Modreca odvračal od namere, da bi učil nauk, kajti vedel je, kako nedoumljiv bo za počasne glave.
  Temeljni verzi o srednji poti – Nagarjuna; Prevod: Ana Bajželj, Sebastjan Vörös in Gašper Kvartič

  Dostavek k napisanemu besedilu Plečnikova hiša
  Po tem tekstu lahko zagotovo ovržem hipotezo (potreboval sem tri tekste: Mojster Plečnik, Marijina zmajeva črta v Ljubljani in Mesarski most ali Most zaljubljencev; Zmajeve črte po Ljubljani in Plečnik - ali: kaj je Plečnik vedel o zmajevih črtah?; Plečnik in zmajeve črte J), da je arhitekt Plečnik sodil v krog masonov ali prostozidarjev ali bil član te združbe, še več, mislim, da ga je zavračanje framasonstva, poleg tega, da je bil Slovenec v državi Avstroogrski, celo stalo mesta za naslednika Otta Wagnerja na Dunaju.
  V Prago je Plečnika povlekel na praško umetnostno obrtno šolo sicer prijatelj Čeh Jan Kotera (1871-1923), ki naj bi bil prostozidar, a sta oba izhajala iz slovanske duše. Iz kipca reda svetega Jurija lahko sklepam, da je bil član tega krščanskega reda. A bodimo pozorni kakor kača, tudi današnji naslednik Habsburgov, je član tega reda.
  Leta 1909-1910 naredi arhitekt Jožef Plečnik načrt za razširitev romarske cerkve na Trsatu.

  Teksta Plečnikova hiša in Plečnikova gimnazija - esej o svobodi sta iz načrtovane knjige Zmajeve črte po osrednji Sloveniji in jugu Slovenije, knjiga se imenuje tudi: Spoznaj samega sebe;
  Vetrovom juga –
  Velika kača, ovij svojo svetlobno telo okrog nas.
  Nauči nas, da preteklost odvržemo kot kožo
  in se povežemo z Zemljo,
  pokaži nam pot k Lepoti.
  (M.A. Kolman: Šamanizem)

  Opomba 1. Iz rodbine Sforza so se oženili z družino Visconti, milanska veja plemiške rodbine Viscontijev pa je izumrla. Iz obeh družini so bili znani bankirji. Opisani znak kače, ki požira človeka najdete tudi v emblemu avtomobilske znamke Alfa Romeo.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Zmajevka-Plecnikova-Gimnazija-Kazino

  No trackback comments for this entry.
  Zmajevka po Plečnikovi gimnaziji in Kazini - Ali Esej o svobodi | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,37 seconds