NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-sep
 • Koncert okteta Valvasor z gosti

 • sobota 30-sep
 • V Svečino na sprehod, mošt in vino
 • Dobrodelni koncert za Kamnik

 • sreda 04-okt
 • Shod za Svetovni dan živali 2023

 • nedelja 08-okt
 • Darshan na hrvaškem v Splitu

 • torek 10-okt
 • Darshan - blagoslovi Paramahamse Vishwanande

 • torek 17-okt
 • Nacionalni posvet "Vse vemo, a zakaj se nič ne spremeni? Podnebna politika med teorijo in prakso"

 • torek 24-okt
 • Komunikacija - Vir dobrih odnosov (I. in II. del)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Tarot in arhetipi   
  sreda, 6. julij 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Nina Medved v novi Vivi www.viva.si

  KAJ ODKRIVAJO NOREC, CESAR IN HUDIČ ….
  Arhaični človek, ki se je v svojih sanjah srečeval z nedoumljivo močjo in strašljivimi čustvi, je te sile prestavil v zunanji svet bogov in boginj ter planetov. Vendar bogovi niso zgolj stvar preteklosti in primitivnih ritualnih verovanj – niso mrtvi, v nas živijo kot sile nezavedne psihe.

  Skrivnostna skrinjica podob
  Jung je v sanjah svojih pacientov našel motive, ki so značilni za vse človeštvo, morda celo za živali. Imenujejo se arhetipi in izhajajo iz kolektivnega nezavednega. Arhetipi so energetski vzorci, ponavljajoče se podobe, zgodbe in simboli, ki so shranjeni v nas, četudi z njimi nimamo neposredne izkušnje. Ne moremo jim ubežati, saj niso odvisni od časa in kraja. Srečujemo jih v podzavesti (sanje), pa tudi pri zavestnem ustvarjanju (umetnost).

  Apolon in Dioniz
  Slikar lahko mesece čepi pred slikarskim platnom in v duhu boga Apolona vestno preučuje kompozicijo in barve, toda njegova slika bo kljub temu pusta in izumetničena. Tedaj ga obišče Dioniz − in v kaotičnem trenutku zamaknjenosti se rodi umetnina vrhunskih razsežnosti. Umetnik se je srečal s kolektivnim nezavednim, z božanskim v sebi, z arhetipsko energijo.
  Vsakdo ima svoj arhetip, po katerem živi. Poišče ga lahko v sanjah, umetnosti, religiji, pravljicah, ritualih, Yi Jingu, kabali … Prava zakladnica arhetipskih podob je tarot.

  Postaje na poti življenja
  Tarot sestavlja 78 kart, ki jih delimo v veliko arkano in malo arkano. Karte velike arkane s slikovitimi podobami opisujejo različne arhetipe, kot so Smrt, Moč in Pravica. Seveda bo imela posamezna karta za vsakega človeka drugačen pomen, čeprav arhetip ostaja isti. Za primer vzemimo karto Smrt. Smrt je arhetip, ki ga poznamo vsi. Toda za indijskega jogija pomeni nekaj drugega kot za zahodnega materialista.

  Pot zorenja
  Carl Gustav Jung je karte velike arkane primerjal s procesom individuacije. Individuacija je proces posameznikovega psihološkega zorenja, ki je podobno staranju fizičnega telesa. Dvaindvajset kart velike arkane prikazuje potovanje, ki ga mora opraviti vsak človek, in sicer večkrat v življenju.
  Začnemo s karto Norca, ki je simbol nedolžnega otroka. V kartah Čarovnik, Velika svečenica, Cesarica, Cesar in Svečenik se srečamo s svojimi fizičnimi in kozmičnimi starši. Karti Ljubimca in Kočija predstavljata konflikte odraščanja. Sledijo preizkušnje in moralne dileme (Pravica, Puščavnik), obup in občutek nemoči (Obešenec, Smrt) ter podiranje zastarelih vedenjskih vzorcev (Hudič, Trdnjava). Šele karte Zvezda, Luna in Sonce nam znova vlijejo upanje. V kartah Presoja in Vesolje se pomirimo s svetom in s samim seboj; spet smo otroci.

  Zrcalce, zrcalce na steni, povej!
  Karte vam ne morejo povedati, ali boste zadeli na loteriji, ali se boste poročili z Janezom (tako vi kot Janez imate svobodno voljo), ali vas partner vara (vesolje ne dovoljuje poseganja v zasebno sfero drugega). Sprašujete lahko zgolj o sebi in o vašem razmerju z drugimi.
  Položene karte so slika trenutne situacije vašega življenja (in ne napoved prihodnosti!). Arhetipi opisujejo vaše duševno stanje ter govorijo o nevidnih vplivih, vzorcih vedenja, ovirah in krepostih. Situacije zdaj ne premlevate več le v sebi, temveč jo lahko pogledate z drugega zornega kota.
  Simbolni svet tarota razodeva, da v vesolju vlada red in da dogodki niso zgolj naključja trenutkov. Arhetipi so dolgo časa zoreli v vas, čakajoč na svoje rojstvo, podobno kot seme, ki obrodi na rodovitnih tleh. Ni pomembno, kje ste. To bi se vam zgodilo tudi kje drugje.

  Je tarot vraževerje?
  Pred letom dni sem od neke znanke dobila telefonsko številko prijatelja, ki ga nisem srečala že štiri leta. Pokličem ga in skušava se dogovoriti za kavo. Ker živi na drugem koncu Slovenije, mu za šalo predlagam, naj gre z menoj v Berlin, kamor sem nameravala čez teden dni. Zasmeje se in pove, da tudi on potuje tja in da je že kupil letalsko karto. Ugotoviva, da bova v obe smeri potovala z istim letalom.

  Naključje ali delovanje višjih sil?
  Tako za arhaičnega človeka kot za otroka je vsak dogodek napolnjen s pomenom. Človek, ki je v stiku s kozmosom, ne pozna naključja. V naključja verjame moderni človek, ki je izgubil stik s kolektivnim nezavednim in trpi zaradi odtujenosti. V življenju ne vidi nobenega smisla.

  Načelo sinhronosti
  Kvantna fizika pravi, da so vsi delci povezani med seboj. Načelo sinhronosti pa pravi, da zunanji pojavi odražajo naše psihično stanje. Tako je mogoče utemeljiti tudi delovanje tarota. Ko človek izvleče neko karto in jo položi na določeno mesto v postavitvi, se njegov notranji svet izrazi v zunanjem v obliki simbolov. Kar pride na dan, je že prej obstajalo v podzavesti.

  Zdravilni učinki tarota
  Vsak simptom izhaja iz neke arhetipske situacije; junak, ki se bojuje z zmajem, je simptom strahu. Naša dolžnost je, da prepoznamo svoj arhetip in se pogumno spopademo s svojimi zmaji in demoni.
  Arhetipi prodirajo v zavest, da bi nam prinesli odrešitev. Če zanikamo moč arhetipov, to utegne biti nevarno za naše psihično zdravje. V nasprotnem primeru so arhetipi, s katerimi se povežemo, vir moči in ustvarjalnega izražanja. Ko v tarotu najdemo podobe, ki se skrivajo v naših čustvih, simptom postane simbol – naša bolečina dobi smisel.

  Barbara in depresija
  Barbara se je več let borila z depresijo. Pomagali niso niti obiski pri psihiatrinji. »Tarot sem odkrila, ko sem bila že povsem na koncu z močmi. Ob pomoči tarota sem začela spoznavati, da v svojem trpljenju nisem sama, da so se stvari, ki se mi dogajajo, dogajale že mnogim pred menoj. Tarot me vedno znova preseneča s svojo modrostjo. Prisluhnem mu in pove mi, kako naj živim svoj resnični jaz.«

  Kako prepoznati arhetipe?
  Če ste v svojem vsakodnevnem življenju zaposleni z dejavnostmi, ki so značilne za bojevnika (skrb za varnost hiše, prinašanje denarja za nakup hrane, ali, v primeru temnih arhetipskih energij, nenehni prepiri in agresivnost), lahko ugotovite, da je v vašem življenju močno prisoten arhetip bojevnika. Če vas na primer privlači karta Velike svečenice in pri polaganju pogosto izberete to karto, pomeni, da imate močno intuicijo in da zaupate vase.
  Če naj prepoznate pomen neke karte, vam ni treba preštudirati celotnega priročnika za tarot. Oglejmo si karto Cesarice. Predstavljala naj bi plodnost, varnost, bogastvo, morda nosečnost. Žensko, ki je samozadostna in ki gradi prihodnost zase in za svojo družino. Karte jo največkrat prikazujejo kot nosečnico, obdano z rodovitnimi polji ali cvetočimi drevesi. Po Jungu predstavlja arhetip matere. Tudi tisti, ki ne pozna tarota, bo dojel simboliko karte. Če izvlečete karto Cesarice, razmislite o pomenu materinstva v svojem življenju.

  Odkrijte šibke točke
  Tarot je možno interpretirati podobno kot sanje. Razlage kart se lahko lotimo sami, vendar je dobro, če nam občasno kdo pomaga, saj sami največkrat prezremo svoje temne kotičke in šibke točke. Izračunajte si svoj osebni in duhovni simbol in razmislite!.

  Nina Medved


  Položene karte so slika trenutne situacije vašega življenja in ne napoved prihodnosti!

  Arhetipi so energetski vzorci, ponavljajoče se podobe, zgodbe in simboli, ki so shranjeni v nas, četudi z njimi nimamo neposredne izkušnje.

  Tarot je izkušnja meditacije…
  … osredotoči se na zdaj in ponudi intuitivno odločitev. Kot sredstvo za vpogled v podzavest ga uporabljajo tudi v psihoterapiji.

  Vaje s tarot kartami:

  • Preglejte karte velika arkane. Izberite tiste, ki vas najbolj privlačijo, in tiste, ki vas najbolj odbijajo. Razmislite o njihovem pomenu, poskušajte jim pripisati arhetipske lastnosti. Opažanja in asociacije zapisujte v dnevnik. Karte lahko tudi narišete.
  • Izbranim kartam dodelite mite. Miti so zgodbe, ki jih naša podzavest zelo dobro razume. Postavite se na mesto junaka zgodbe in vizualizirajte svoje potovanje z njim.
  • Karte spodbujajo razvoj pozitivnih življenjskih vrednot. Če ste agresivni in se hitro razjezite, si za meditacijo izberite karto Moč, s katero pomirite nenadzorovane sile v sebi.
  • Če se želite zares poglobiti v karte, si pomagajte z Jungovo tehniko aktivne imaginacije.

  Izračunajte svoj osebni in duhovni simbol
  Osebni in duhovni simbol sta arhetipa, ki predstavljata vaše prirojene sposobnosti in življenjsko poslanstvo.
  Nekateri ljudje imajo samo osebni simbol, drugi pa tako osebni kot duhovni simbol. Ljudje z obema simboloma se bodo v svojem življenju ukvarjali z energijami obeh simbolov lahko da so že izpolnili nalogo, določeno z osebnim simbolom, in se bodo posvetili kompleksnejšim nalogam.

  Simbola lahko izračunate  ob pomoči datuma rojstva, in sicer tako, da seštejete dan, mesec in letnico rojstva. Vsoto seštevajte po cifrah, dokler ne dobite ene same številke.

  ANA JE ROJENA 10. 2. 1966
  1966 + 10 + 2 =1978 = 1+ 9 + 7 + 8 + 25
  Ker je število 25 večje od 22 (zadnja karta Velike arkane- kart je 22: 21+ norec), ga moramo zmanjšati.
  25 = 2 + 5 = 7
  Anin osebni simbol je 7. V spodnji tabeli boste pod to številko našli arhetip kočije.

  EVA JE ROJENA  2. 3. 1955.
  1955 + 2 + 3 = 1660 = 1 + 6 + 6 + 0 = 13
  Ker je Evino število manjše od 22, ga obdržimo, saj predstavlja njen duhovni simbol. Nato dvomestno število zmanjšamo, da dobimo enomestno število, oz. osebni simbol.
  .
  13 = 1+3 = 4
  Evin osebni  simbol je  4, Cesar, duhovni simbol pa 13, Smrt.

  Svoj osebni in duhovni simbol lahko poiščete v spodnji tabeli kart Velike arkane. Razlago in imaginacijo popestrite z arhetipi, nebesnimi znamenji, pravljicami in filmskimi junaki, ki se skladajo z določeno karto.

  1. Norec: nedolžnost, božji otrok, večni mladenič, Rdeča kapica, Vodnar
  2. Čarovnik: komunikacija, natančno izražanje, Aladin in čudežna svetilka, Dvojčka
  3. Velika svečenica: načelo intuicije in ravnotežja, Anima, Madonnin video Who's that girl?
  4. Cesarica: načelo modre ljubezni, narava, mati, Tehtnica
  5. Cesar: oče, junak, Luke Skywalker, Batman, Oven
  6. Svečenik: religiozni voditelj, modri starec, Kristus, Buda, Bik
  7. Ljubimca: združitev nasprotij, duša, Janko in Metka, Dvojčka
  8. Kočija: sprememba, potovanje, vojak, Peter Pan, Rak
  9. Pravica: ravnotežje, harmonija, Lepotica in zver, Tehtnica
  10. Puščavnik: umik v samoto, meditacija, modri starec, Obi Wan Kenobie, Devica
  11. Kolo sreče: načelo priložnosti in razcveta, usoda, Alica v čudežni deželi, Strelec
  12. Sijaj/Moč: načelo moči in poguma, samoobvladovanje, Pepelka, Lev
  13. Obešenec: načelo prekinitve vzorcev, posvetitev, Kristus, Bik
  14. Smrt: nenadna sprememba, vnovično rojstvo, Trije pujski, Škorpijon
  15. Umetnost/Nadzor: harmonija nasprotij, združitev, Strelec
  16. Hudič: preobrazba, jasnovidnost, seksualna energija, Oven
  17. Trdnjava: načelo prenove, kaos, vrnitev k prvobitni naravi
  18. Zvezda: načelo zaupanja, del osebnosti, ki živi po smrti, Vodnar
  19. Luna: instinkti, sanje, iracionalno, Ribi
  20. Sonce: združevanje in ustvarjanje, sodelovanje, partnerstvo, Lev
  21. Presoja: vrednotenje, nagrada, zaključek, Lev
  Vesolje: popolnost, celovitost, individuacija, Oven

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.viva.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Tarot in arhetipi | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 3,68 seconds