NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

ponedeljek 10-avg
 • Poletni HITRI ZMENKI (30-45, 40-55 in 50-65 let)

 • torek 11-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart

 • sreda 12-avg
 • POLETNI MATCH - iščemo ujemanja - Dogodki za Samske

 • petek 14-avg
 • Potepini

 • sobota 15-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart

 • nedelja 16-avg
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • ponedeljek 17-avg
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart - delavnica za otroke

 • torek 18-avg
 • Torkove igrarije z Društvom šaleških likovnikov

 • petek 21-avg
 • Urbana umetnost ljubljanskih ulic

 • nedelja 23-avg
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 25-avg
 • Torkove igrarije s Plesnim studiem N

 • četrtek 27-avg
 • Rekreatur- ekipno kolesarjenje po Sloveniji / 2020
 • Odvrzite očala in leče….Izboljšajte si vid po naravni poti - g. Leo Angart - delavnica za otroke

 • sobota 29-avg
 • 34. CEBE Triatlon jeklenih v Bohinju

 • ponedeljek 31-avg
 • Leo Ivandič: Po poteh duhovne inteligence

 • torek 01-sep
 • Sončna delavnica

 • sreda 02-sep
 • Športno-zgodovinska Ljubljana z Esadom Babačićem

 • petek 04-sep
 • Handicap turnirji - vsak petek v Biljardnici Kaval

 • nedelja 06-sep
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • ponedeljek 07-sep
 • Poletni potapljaški tabor

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Razmišljanje o pomenu Osnov astrologije   
  sobota, 9. september 2006 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Irena Stopar

  Osnove astrologije so tiste, ki jih nenehno uporabljamo, a se po mojem mnenju o njih premalo pogovarjamo in še manj o njih skupaj razmišljamo.

  Med osnove astrologije prištevam vse pojme, ki jih mora zares dobro poznati vsak astrolog in vsakdo, ki bi rad prepoznal, kaj se dogaja v rojstni ali drugi astrološki karti.

  Sama sem prepričana, da so prav osnovni pojmi v astrologiji tisti, ki v največji meri ločijo dobre in slabe astrologe. Namreč, pri svojem študiju in pri praktičnem delu s strankami ugotavljam, da obstaja veliko ljudi, ki jih astrologija zanima. Med njimi so se mnogi srečali z astrologijo kot samouki ali kot slušatelji več različnih šol. Ko se pogovarjam s kolegicami in kolegi astrologi ter bodočimi astrologi, vsi, brez izjeme, pritrdijo, da so pri proučevanju astrologije porabili ogromno časa in energije ravno zato, ker niso na začetku dovolj dobro osvojili osnovnih pojmov.

  Marsikdo razmišlja, da je bistvo znanja o astrologiji v naprednih tehnikah in si prizadeva, da bi čim hitreje spoznal, o čem le-te govorijo. Večina ljudi, ki jih poznam, so se lotili »hlastnega« prebiranja raznovrstnih knjig o astrologiji. Po prebranih 2 ali 3 knjigah so bili prepričani, da sicer ne znajo vsega, kar piše v njih, imajo pa uporabno gradivo, s pomočjo katerega lahko kadarkoli pridejo stvari do dna. »Sonce v tem znamenju, Luna v tistem, Ascendent v tretjem, … .« Mnogi dodajo še nekaj aspektov in menijo, da so usposobljeni za delo z astrološko karto. Seveda sledi razočaranje.

  Spominjam se gospe, s katero sva skupaj študirali. Vestno je pisala zapiske, podobno, kakor sem počela tudi sama. Nato sem začela pisati vedno manj, si kupila diktafon ter predavanja posnela. Nekoč se s to gospo pogovarjava o predavanjih, nakar izstreli: »Zagotovo ne delate rojstnih kart.« Presenečena nad njeno ugotovitvijo jo vprašam, zakaj tako meni. Pa odgovori: »Če bi jih delali, bi potrebovali dobre in zelo podrobne zapiske, da si lahko pogledate odgovore v njih.« Verjetno ni edina, ki tako misli, čeprav se le delno strinjam z njo. Prav takšna in podobna razmišljanja so me navedla na zamisel o povsem drugačnem načinu spoznavanja astrologije, ki je pripravljen v šoli Astro®.

  Zakaj navajam ta primer? Večina ljudi, ki jih poznam, si pomaga z zapiski, kar je čisto v redu. Vendar se je gospa ukvarjala z astrologijo (sicer za hobi, pa vendar) že vrsto let. Naredila je precej rojstnih in drugih kart ter se posvečala raznovrstnim problemom ljudi, ki so jo prosili za pomoč. Pri vsem skupaj me je zelo begalo, zakaj dnevno potrebuje zapiske, kot mi je razložila sama. Res je, da je včasih dobro kako snov obnoviti, pa vendar je praksa tista, ki astrologa vodi in mu kaže, kako vpliv karte deluje praktično, v vsakodnevnem življenju posameznika. Že takrat se mi je zdelo, da mora biti astrologija »nekaj več«, kot le prebiranje zapiskov, preden se pogovoriš s stranko. Ne želim reči, da zapiski niso pomembni, niti, da ne bi smeli brati knjig. Nasprotno, precej najrazličnejših sem predelala tudi sama. Problem vidim v tem, da ljudje skrbno pišejo in prebirajo zapiske, preverjajo pomene osnovnih pojmov v knjigah najljubših avtorjev in pozabljajo, da morajo razviti lasten način razmišljanja, s katerim bi lahko opisali kateri koli planet v znamenju ali aspektu, brez ali le z malo pomoči zapiskov in knjig.

  Spominjam se prvih svojih pisnih analiz in pogovorov z znanci, ki so mi zaupali svoje rojstne podatke. Začela sem tako, da sem pogosto prepisala besedila iz knjig, nato pa nekaj strani pisanja poskusila strniti v smiselno celoto. Nato sem nadaljevala tako, da sem si poskusila snov preprosto zapomniti. Ni šlo, dokler nisem začela uporabljati obeh polovic možganov in »se mi je posvetilo«.

  Danes se mi zdi ironično, kako zelo sem si želela razlagati karte, še bolj pa način, na katerega sem si pomagala. Žal nisem poznala nikogar, ki bi mi bil pripravljen povedati, kako vse to silno znanje spraviti v prakso ali morda, kaj narediti, kaj in kako se naučiti, da se bom lahko hitreje lotila praktičnega dela, v katerem sem se tako zelo želela preizkusiti. Tistega, kar sem počela v prvih dveh letih proučevanja astrologije, si danes ne bi upala ponoviti. Vendar, kot pravijo naši predniki, je tudi v mojih prvih poskusih držalo, da ima »najbolj nori kmet najdebelejši krompir«.

  Celo z zelo malo znanja in izkušenj mi je uspelo iz različnih kart ugotoviti stvari, ki so včasih celo šokirale ljudi. Večkrat se je zgodilo, da sem slišala: »Irena, kdo ti je povedal?« ali »Irena, tega ne ve nihče. Ne vem, kako si to odkrila.« Že drži, da je astrologija veda, ki nam pomaga odkrivati celo skrbno varovane skrivnosti.

  Osnovni gradniki v astrologiji

  Preden sploh lahko začnemo govoriti o astrologiji in o njenih osnovnih pojmih, se moramo obvezno naučiti simbolov in njihovih osnovnih pomenov. Simbole smo si ogledali v 1. številki Biltena Astro® in seveda pri predmetu Osnove astrologije v šoli Astro® . Med osnovne gradnike v astrologiji sama prištevam predvsem:
  znamenja
  planete
  hiše in
  aspekte med njimi.
  Pri tem ne smemo zanemariti vsaj nekaj poznavanja dogajanja v vesolju, znanja, kako izračunati horoskop, osnovnega pomena zvezd stalnic, najpomembnejših stopinj zodiaka, arabskih točk in središčnih točk. S temi pojmi ne moremo končati, vendar poznavanje njihovega pomena in raznolikosti delovanja zadošča za začetek, za izris rojstne ali druge astrološke karte in praktično proučevanje dogajanja, ki ga takšna karta opisuje.
  Sama si predstavljam vse osnovne gradnike kot del gledališča. Upam, da ste vsaj v preteklosti za trenutek pokukali v gledališče in poznate njegovo osnovno delovanje. Večina izmed nas je gledališče doživela le kot gledalec, ki si ogleduje izbrano predstavo. Zelo preprosto si poskušajte predstavljati naslednje:
  Znamenja si predstavljajte kot vloge, ki jih igralci igrajo.
  Hiše si predstavljajte kot scene, na katerih se igra odvija.
  Aspekte si predstavljaje kot odnose med različnimi igralci v igri.
  Za naše proučevanje si poglejmo Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija, ki govori o ljubezenski zgodbi dveh mladih ljudi. Družini sta sprti, zato veza ni dopustna. Ker ne najdeta izhoda, na koncu poiščeta izhod v smrti. Verjetno zgodbo podrobno poznate, zato sem vsebino opisala zelo na hitro. Če vam ostaja neznanka, vam priporočam, da jo preberete ali si ogledate igro in ob slednji premišljujete, kako bi jo lahko astrološko opisali. Moj namen je na hitro osvetliti, kako lahko razmišlja astrolog.
  Zamislite si, da ste zadolženi, da izberete prave igralce. Recimo, da so v ožji izbor prišli naslednji planeti: Venera, Luna, Mars in Saturn. Katerega bi izbrali? Oglejte si njihovo naravo. Recimo, da smo izbrali Venero. Zakaj? Ker je mladenka. Luna bi opisala starejšo žensko ali vsaj že mamo, poročeno ipd. Z Marsom bi lažje opisali mladeniča ali bojevnika, s Saturnom pa starejšega in strogega moškega, tudi očeta.

  Podobno kot v zgornjem primeru bi moral astrolog razmišljati o znamenju in o hiši, v kateri se izbrani planet nahaja ter kateri hiši vlada. Preveril bi, s kom se povezuje v aspekt in ali nanj vpliva še kaj drugega, npr. arabska točka sreče.

  V astrološki karti se planet vedno nahaja v nekem znamenju, sprejema določene aspekte, je postavljen v neki hiši, vlada določeni hiši in podobno. Brez zares dobrega poznavanja osnov astrologije se razlaga zaplete. Zamislite si, da morate vse naštete podatke prebrati iz knjige. Preden preberete polovico, se vam meša od različnega besedila in več ne veste, ali je sploh možno »razvozlati zmešnjavo«. Zato bi moral vsak dober astrolog najprej spoznati, kako določati osnovne pojme, nato kako jih sestavljati in razlagati. Šele nato se lahko loti razlage astrološke karte.

  Običajno vsak, ki začne proučevati astrologijo, poskuša najprej razložiti svojo karto in se zapleta, ali je tisto, kar mu nek planet v nekem znamenju govori o njem samem sploh resnično. Ne ve, kaj deluje in kaj je drugotnega pomena. Pogosto razširi orbis, ker mu je všeč, da je v njegovi rojstni karti določen planet tako zelo dobro postavljen in zmanjša ali preprosto spregleda aspekt ali postavitev planeta, ki mu ni všeč. Po nekaj takšnih poskusih se lahko zgodi, da ugotovi, da »astrologija sploh ne deluje«. Nekateri v takem obdobju ugotovijo, da je prišlo do »kratkega stika« v poznavanju snovi in se šele takrat začnejo učiti astrologije na pravi način.

  Zaradi vsega povedanega je Šola astrologije Astro® drugačna in je trenutno edinstven primer na naših tleh. Zasnovana je z največjim poudarkom na spoznavanju Osnov astrologije in veščini razlage rojstne karte. Predmet Osnove astrologije je pripravljen kot 3-stopenjski program in s tem namenjen vsakomur, ki si želi spoznati to starodavno vedo, ki nas uči strpnosti, postopnega razumevanja in modrosti. Ljudje smo zelo različni, zato je sam program prilagojen in namenjen različnim skupinam ljudi:

  1. stopnja je namenjena vsem, ki bi se radi srečali z osnovnim poznavanjem astroloških pojmov in se prepričali, ali jih poglobljeni študij sploh zanima.

  2. stopnja je namenjena vsem, ki se želijo poglobiti v snov, a so zelo motivirani, da bodo veliko študirali sami, ob osnovnih navodilih in vodilih mentorja, kako se lotiti poglobljenega astrološkega razmišljanja.

  3. stopnja je namenjena vsem, ki se želijo s pomočjo mentorja in njegovih navodil čim hitreje in predvsem učinkovito naučiti poglobljenega astrološkega razmišljanja. Ta stopnja zahteva največ domačega dela, razmišljanja in največ stikov z mentorjem, vendar jo toplo priporočam vsakomur, ki bi se resnično rad naučil, kako prepoznati in povezati na videz nasprotujoče si informacije, o katerih govori posamezen planet in njegova postavitev v astrološki karti. Vsakdo, ki zaključi 3. stopnjo Osnov astrologije šole Astro® , bi moral imeti dovolj znanja iz osnovnih pojmov, s pomočjo katerega bi moral dobro napredovati tudi pri predmetih, ki sledijo.

  Vse, ki se boste odločili za šolanje v šoli astrologije Astro®, zagotavljam, da se bo vaš mentor potrudil in vas vzpodbujal pri vašem napredku. Namen izobraževanja v šolo Astro® je, da dovolj dobro spoznate astrologijo in jo dnevno uporabite v svojem življenju. Slej ko prej vas bodo vaši uspehi pripeljali do želje, da z njeno pomočjo pomagate še drugim.

  Vabim vas, da se mi pridružite na potovanju, ki ga pri nas imenujemo »Odkrivamo skrivnosti zvezd.«

  Več o šoli astrologije

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več o šoli astrologije
 • Več od avtorja Irena Stopar
 • Več s področja * Horoskop in astrologija

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Sola_Astrologija

  No trackback comments for this entry.
  Razmišljanje o pomenu Osnov astrologije | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,46 seconds