NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 28-maj
 • S kajaki po reki Krki

 • petek 29-maj
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • sobota 30-maj
 • Vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

 • nedelja 31-maj
 • Dance Alchemy & Brunch

 • ponedeljek 01-jun
 • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

 • torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Mrtva riba v postelji?   
  četrtek, 29. maj 2008 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tili Kojić v novi Vivi www.viva.si

  Odgovor na vprašanje, v kolikšni meri je seksualna inteligenca stvar dednosti, v kolikšni meri pa je pridobljena, je podoben tistemu, ki se nanaša na racionalno inteligenco. Tako kot pri racionalni inteligenci tudi pri seksualni inteligenci podedujemo potencial za razvoj tovrstnega "znanja".

  V kolikšni meri se bo to znanje razvilo, je odvisno od dedne "kakovosti možganov" in hormonske dejavnosti, a tudi od okolja, v katerem živi posameznik.

  Neumen pri pameti
  Če človeške možgane izoliramo in jim v kritičnem razvojnem obdobju odvzamemo dražljaje ali jih peremo z omejenimi informacijami, ki so takšne iz političnih, ideoloških ali drugih razlogov, človek postane "neumen pri pameti". Po drugi je možno iz političnih, ideoloških, verskih ali drugih razlogov označiti spolnost kot nemoralno, umazano početje.

  Do tega pride, če družba neguje različnost družbenih in seksualnih vlog moškega in ženske, mladim pa niso dostopne informacije o naravi spolnosti ali pa so ustrahovani z nevarnostmi samozadovoljevanja, pornografije in nenavadnih spolnih fantazij.

  Brez uživanja
  V takšnih okoliščinah se pri mnogih ljudeh ne razvije zadovoljiva seksualna inteligenca, to pa ni brez posledic. Ta pomanjkljivost nekaterim onemogoči polno uživanje v spolnosti, pri drugih pa lahko povzroči spolne motnje (od erektilnih motenj do odsotnosti poželenja pri ženskah). Nasploh pa se pomanjkanje inteligence plača z neumnostjo.

  Mi smo najboljši ljubimci!??
  Nacionalne mitologije se večinoma ukvarjajo z vprašanjem seksualne vzvišenosti svojega naroda v primerjavi z drugimi. Nobena pa ne zastavi vprašanja seksualne inteligence. Z biološkega gledišča imajo vse kulture - razvite in manj razvite, bogate in manj bogate - enak potencial za razvoj seksualne inteligence. V kolikšni meri bo družba svojim članom omogočila razvoj seksualne inteligence, je odvisno od družbenega sistema.

  S seksualno-psihološkega gledišča vse drugo lahko pogojno uvrstimo v kontinuum, ki vodi od "nagonskega" na eni strani do "cerebralnega" na drugi. Med njima so prehodi, v katerih sta v večji ali manjši meri zastopani obe kvaliteti. Rečemo lahko, da možgani zapletajo stvari, nagoni pa jih preprosto zadovoljujejo.

  Nastopil je torej čuden čas, ko je vse, kar je v spolnosti veljalo za nenormalno, postalo normalno, vse, kar je nekoč veljalo za normalno, pa postaja nenormalno. Še nedavno je veljalo, da je neumnost slaba za življenje, vendar prednost, ko gre za seks. To ne velja več. Znanost trdi, da je za seks pomembneje to, kar ima človek v glavi, kot tisto, kar nosi med nogami.

  Nesamozavestni
  Ko gre za seksualnost, se časi spreminjajo. Besede znamenite pisateljice Jane Austen, ki jih je izrekla pred skorajda dvema stoletjema, da je namreč spolnost nadvse pomembna stvar, o kateri se ni dobro odkrito pogovarjati, zdaj zvenijo na moč zastarelo. Dandanes se o spolnosti, vsaj ko gre za javno besedo, pogovarjamo več, kot se z njim ukvarjamo v postelji.

  Protislovno je dejstvo, da se v obdobju demokratizacije spolnosti večina moških in žensk pri seksu obnaša nesamozavestno. To preprosto pomeni, da niso zmožni vzpostaviti odnosa brez strahu pred zavrnitvijo, označevanjem in občutkom krivde. Ne zmorejo izraziti lastnih seksualnih stališč, spolnih želja in potreb, poleg tega niso sposobni privoliti v oblike spolnosti, ki jim ustrezajo – in zavrniti oblike ljubljenja, do katerih čutijo odpor. Z drugimi besedami, ne znajo braniti svojih seksualnih pravic.

  Pri tem ne gre za naključje
  Za takšno stanje zavesti sta "krivi" biologija, ki je natančno določila spolne vloge moškega in ženske, ter družba, ki je zaradi izredne pomembnosti spolnosti za reprodukcijo dolga stoletja strogo nadzorovala spolno vedenje ljudi, največkrat s prepovedmi, kaznimi, označevanjem in celo izobčenjem. Spolnost je namreč zaradi svoje močne motivacijske vloge mogočno manipulativno sredstvo, katerega skrajna cilja sta podreditev in prevlada nad partnerjem/partnerko.

  Ali z drugimi besedami, z osebo, ki se ne zmore seksualno uveljavljati, lahko partner ob pomoči široke pahljače preprostih manevrov zlahka manipulira. Neupravičena kritika in izpostavljanje nerealnih spolnih zahtev, spolno izkoriščanje in nasilje so najpogostejši manipulativni manevri za doseganje prevlade nad spolnim partnerjem/partnerko. Nezmožnost obrambe svojih zakonitih spolnih zahtev vodi do številnih psiholoških in socialnih posledic.

  Hladna si kot led
  Splošna kritika spolnega vedenja je najpogostejša oblika seksualnega, a tudi splošnega nadzora seksualno nesamozavestne osebe. Oznake, kot so "hladna si kot led", "seks te ne zanima", "ležiš kot klada", "vedno se izgovarjaš", so značilni obrazci takšnega nadzora. Da gre za manipulacijo, je razvidno iz tega, da v njih ni podrobnosti, ki bi odkrile argumente za takšno kritiko, torej: kako in kdaj?

  Nerealne spolne zahteve
  Podobno se dogaja, če partner postavlja nerealne spolne zahteve, ki drugi osebi ne ustrezajo. Takšne zahteve se nanašajo na različne oblike spolnega obnašanja (zahteve po analnem/oralnem seksu, vzajemnem samozadovoljevanju, skupinskem seksu ali igrah s sadomazohističnim pridihom). Na drugi strani je nasilje najizrazitejša oblika rabe spolnosti v druge namene.

  Pri tem je treba upoštevati, da blago nasilje moškega med spolno igro lahko spodbudi žensko vznemirjenje, medtem ko ženska agresivnost zmanjšuje vznemirjenje moškega. Ženski in moški besednjak se torej v postelji in zunaj nje pomembno razlikujeta.

  Seksi izrazi
  Medtem ko ženski jezik največkrat izraža prefinjena, nežna in pozitivna čustva, je jezik moškega večinoma mešanica izrazov ljubezni in prevlade. Če je ženski govor poln izrazov, kot sta "dragi" in "ljubezen", moški s svojimi sporočili partnerko pogosto izenačuje s svojo priljubljeno živaljo ("žabica", "srnica", "muci"), s sporočili, kot so "bombonček", "cukerček" in "breskvica", grozi, da jo bo pojedel - ali pa jo opozarja, da jo bo med seksom "uničil". Takšne običajne komunikacije ne gre enačiti z manipulativnimi agresivnimi besednimi sporočili, katerih cilj je zloraba spolnosti.

  Manipulativna sporočila
  Manipulacija spolno negotove osebe poteka v obliki številnih sporočil, od odkrito ukazovalnih in obtožujočih do pedagoških. Ta manipulativna sporočila prikazujejo profile spolno negotovih in spolno samozavestnih ljudi. Spolno negotova oseba se bo na tovrstna sporočila načeloma odzvala z umikom ali s protinasiljem, medtem ko se bo spolno samozavestna oseba odprla, izrazila svoja čustva in namesto splošnih zahtevala natančne argumente za manipulativne trditve.

  Tili Kojić

  Spolnost je zaradi svoje močne motivacijske vloge mogočno manipulativno sredstvo, katerega skrajna cilja sta podreditev in prevlada nad partnerjem/partnerko.

  Manipulativna sporočila

  1. Ukazovalno: "Dovolj izgovorov. Zvečer bova seksala!"
  2. Opozorilno: "Če se boš tudi zvečer skušal/a izogniti seksu, bom razmislil/la o usodi najinega odnosa."
  3. Pedagoško: "Reden seks je zelo pomemben za dobre odnose in zdravje."
  4. Kritično: "V postelji si kot mrtev konj."
  5. Ironično: "Seveda ti ni do seksa, če pa energijo razsipaš na vse strani."
  6. Obtožujoče: "Preutrujen si za te stvari, saj si moral predtem zadovoljiti svoje kurbe."
  7. Kategorično: "Lažeš, ko praviš, da uživaš v seksu!"
  8. Psevdopsihoanalitično: "Preveč si navezan/a na mater/očeta. To je glavni razlog, da si v seksu zanič."

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.viva.si
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Ljubezen in spolnost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Mrtva riba v postelji? | 1 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Mrtva riba v postelji?

  Prispeval/a: konsuelo dne petek, 30. maj 2008 @ 22:31 CEST
  Pa malo spremenimo ta »manipulativna« sporočila
  1.Ukazovalno: "Dovolj izgovorov. Zvečer bova seksala!"

  »Dragi/a te tako pogrešam in vem, da tudi ti mene, zato ta večer oba bova pozabila na vse stvari, ki ovirajo najino ljubezen in bova uživala – ti si v meni in sem v..tebi…«


  2.Opozorilno: "Če se boš tudi zvečer skušal/a izogniti seksu, bom razmislil/la o usodi najinega odnosa."

  » Veš sonček/ica moj/a mislim, da zadnje čase se ti premalo posvečam in nočem, da bi to vplivalo na najin odnos zato danes bom vzel/a čas samo za naju in te razvajal/a tako kakor ti boš želel/a«


  3.Pedagoško: "Reden seks je zelo pomemben za dobre odnose in zdravje."

  »Že tako dolgo nisva bila skupaj, da čutim kako mi manjka eden od najpomembnejših mojih delov - moje srce, želim si te, ljubezen moja…«


  4.Kritično: "V postelji si kot mrtev konj."

  » Srček, zadnje čase tako veliko delaš, da se bojim, da ti bo zmanjkalo moči, dovoli mi, da ti pomagam… Želim si vsaj za nekaj časa te razbremeniti in podariti nežnost«


  5.Ironično: "Seveda ti ni do seksa, če pa energijo razsipaš na vse strani."

  » Tako si energičen/na, tako si dober/a, v vsem si ti moj navdih, želim si te… neznosno…«


  6.Obtožujoče: "Preutrujen si za te stvari, saj si moral pred tem zadovoljiti svoje kurbe."

  »Obožujem tvoj smisel za razumevanje ljudi, ti si edinstven/a na tem svetu. Tako verjamem vate, ker vidim to neskončno dobroto v tvojem srcu in željo, da bi pomagal/a kolikor je to v tvojih močeh… Ljubim te, Zate, sem vedno Tukaj. Tvoj poljub mi daje življenje, eden tvoj nežni pogled in pozabim na vse skrbi, ena tvoja nežna beseda in celi svet izgleda drugače…«


  7. Kategorično: "Lažeš, ko praviš, da uživaš v seksu!"

  »Ker ti si jaz in jaz sem ti, želim si vedeti kaj bi »mi« najbolj ugajalo… Napiši mi pismo, napiši mi pesem, katero bova živela in uživala. Tvoje telo je čudovit planet kateri lahko raziskujem večno, pokaži mi kje naj začnem ;)…«


  8. Psevdopsihoanalitično: "Preveč si navezan/a na mater/očeta. To je glavni razlog, da si v seksu zanič."

  »Mislim, da že dolgo nisva bila pri tvojih starših in vidim, da te zanje skrbi, tako cenim to, da ne želiš me s tem obremenjevati ampak veš, tudi jaz jih pogrešam greva ju obiskati, zvečer pa bova …(tukaj pa že lahko sami si domislite).

  Svoje besede podkrepite z dotiki, vročimi pogledi itd. saj veste ;)

  Opozorilo: ko začnete uporabljati te besede, po zelo kratkem času boste sami začeli v to verjeti in tudi tako čutiti.
  Izbira je vaša ;)
  To je le primer, vi sami najbolj poznate svojih partnerjev razmislite kako sebi in njemu lahko pomagate, da boste srečni brez manipulacij ;)

  Lp


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,48 seconds