NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 24-mar
 • Mednarodni festival Čili in čokolada

 • sobota 25-mar
 • Sprehod po Bhagavad Giti, 25. marec

 • nedelja 26-mar
 • Sprehod po Bhagavad Giti, 26. marec

 • sreda 29-mar
 • Ment Ljubljana

 • četrtek 30-mar
 • Orto Fest 2023

 • sobota 01-apr
 • Festival sprehoda

 • ponedeljek 03-apr
 • Frizerka - Nikoli ni prepozno

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Kaj je reiki?   
  torek, 18. julij 2006 @ 05:08 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: S.A.M. v novi številki Karme plus

  REIKI je naravni sistem zdravljenja, ki uporablja različne energijske frekvence. Ta energija je po naravi elektromagnetna in lahko deluje na različnih ravneh, torej na telesnem, čustvenem ali duhovnem nivoju. Tradicionalno mu pravijo "Usuijev sistem naravnega zdravljenja" ali pa Usui-Do, kar bi pomenilo "Usuijev način" in je imenovano po dr. Mikao Usuiju, ki je v začetku dvajsetega stoletja odkril ta način zdravljenja, treba pa je reči, da gre pri tem danes za celo vrsto energijskih sistemov zdravljenja. Po svoji teoriji je reiki precej enostaven, pri čemer pa so njegovi potenciali brezmejni.

  Reiki je japonski izraz, sestavljen iz dveh besed, ki ju je mogoče precej različno interpretirati:
  Rei = univerzalna energija zunaj živih bitij, najvišja duhovna zavest, Božja najvišja moč; njena frekvenca je 7200 ali več hertzov.
  Ki = življenjska energija živih bitij, tista, ki obkroža bitja in ima nižjo frekvenco kot Rei.

  Mnoge vzhodne tradicije verjamejo, da Ki prosto teče skozi telo. Če imamo čustveno travmo ali fizično bolezen, pride do blokade. Le-ta zmoti pretok energije skozi telo, iz česar se razvije bolezen. Kdor je bolj zdrav, se v njegovem telesu Ki pretaka brez težav.

  Reiki torej "deluje" tako, da odstranjuje energetske blokade in telo spravi nazaj v zdravo stanje, pri čemer zdravi čustvene travme in v temelju uravnoveša um, telo in dušo. Reiki lahko uporabimo ob kakršnih koli pogojih in predstavlja tudi pot k duhovni razsvetlitvi, če se odločimo razvijati v tej smeri.

  KORENINE REIKIJA

  O zgodovini reikija je napisanih veliko teorij, vendar pa edini dokumentirani vir predstavljajo zapisi in učenje dr. Mikaa Usuija, ki je reiki odkril v zgodnjem dvajsetem stoletju. Obstaja tudi kar nekaj letnic, kdaj naj bi se to zgodilo, kot na primer 1914, 1921 in 1922, pri čemer pa je prva med njimi še najverjetnejša. Ne glede na njegovo znano izjavo, ki se glasi: "Usuijeva reiki terapija je nekaj, česar še nihče ni odkril in kar ni primerljivo z nobenim sistemom zdravljenja doslej", pa je vse bolj jasno, da je dr. Usui samo "ponovno odkril" nekaj, čemur bi smeli reči "izgubljena starodavna umetnost".
  Dr. Usui je reiki prakticiral najprej na svoji kliniki v Tokiu, potem pa ga je skozi delavnice in šolanje celih generacij učencev razširil po celem svetu. Dandanes reiki prakticirajo milijoni ljudi.

  Čeprav je preteklo komaj sto let, odkar je dr. Mikao Usui prejel v dar veliko iniciacijo v REIKI, so določena dejstva iz njegovega življenja zavita v meglo in so skozi čas postala nekakšen mit, ki ja dandanes sestavni del celotnega sistema učenja in prakticiranja te japonske umetnosti zdravljenja. Zgodba o dr. Usuiju je torej postala "tradicionalna" in je že kar sestavni del osnovne informacije o reikiju, po drugi strani pa se je na Zahodu v nekaterih krogih že pojavil tudi dvom, ali je ta oseba v resnici sploh obstajala ali ne. Toda za tiste, ki se prave informacije odpravijo iskat tam, kjer so nastale, torej na Japonsko, je skrivnosti in dvomov hitro konec. Kajti pri iskanju povezav kmalu naletijo na društvo Usui Shiki Reiki Ryoho, ki je prva organizacija, katero je dr. Usui (ali Usui Sensei, kakor ga imenujejo učenci reikija na Japonskem), in zgodba se razkrije v celoti.

  KURAMA - GORA, NA KATERI JE BIL PONOVNO ODKRIT REIKI

  Leta 770 pred našim štetjem se je menih po imenu Gantei odpravil na goro Kurama, pri čemer mu je pot kazal beli konj. Doživel je razsvetljenje duše, ko je spoznal Bishamon-tena, zaščitnika severne četrtine budističnega neba in sončevega duha. Gantei je nato na gori ustanovil budistični samostan, kije bil skozi stoletja dograjevan in obnavljan, tako da je danes sestavljen iz mnogih samostanov in pagod.

  Kurama ni visoka gora, pravzaprav bi ji smeli reči malo večji hrib, ki se dviga nad Kyotom. Ima pa zato prečudovito energijo. Zgradbe samostanskega kompleksa so razpostavljene po obronkih gore in do njih lahko pridemo samo peš. Ob običajnih okoliščinah bi morala biti vzpon in sestop z gore precej utrudljiva, toda pohodnik kmalu ugotovi, da je dovolj le neznaten oddih, da bi mu bila povrnjena vsa izgubljena energija! Kurama je zato zelo "močan" kraj, saj njegova energija daje moč, potem pa jo umirja. Na gori vlada občutek zadovoljstva in miru.

  Prva postaja na gori je San-mon, svetišče, ki predstavlja Trojnost, le-ta pa je v eni od budističnih sekt znana kot Sonten ali Vrhunsko Božanstvo in naj bi predstavljal izvir vsega - bistvo vsega, kar obstaja. Sonten je na Zemljo v obliki bitja prišel pred več kot šest milijoni let ravno tedaj, ko se je Mao-son, veliki kralj tistih, ki premagujejo zlo, z Venere spustil na goro Kurama. Njegova misija je bila rešitev vsega živega na Zemlji in je prinesla evolucijo človeštva. Legenda pravi, da se je Mao-son inkarniral kot duh zemlje, ki prebiva v stari cedri na vrhu gore. Njegov duh še danes veje s Kurame.

  Sonten se na Zemlji manifestira kot Ljubezen, Svetloba in Energija. Vsak koncept te Trojnosti ima svoj simbol, pripadajoče božanstvo in nivo, na katerem se manifestira. Eden od preučevalcev reikija, njegove zgodovine in obenem življenja dr. Usuija, Shizuko Akimoto, trdi, da je dr. Usui temeljito preučeval vse te principe že precej prej, preden je na sami gori doživel razsvetljenje, in tisto, kar se mu je zdelo uporabno, odlično vstavil v lastni sistem zdravljenja.
  To je še posebej očitno iz "Načel reikija", za katere je znano, da izvirajo iz časa cesarjev iz dinastije Meiji. To je nenazadnje tudi zapisano na Usuijevem nagrobnem spomeniku, ki se nahaja v samostanu Saihoji.

  NAGROBNI KAMEN KOT NAPOTILO

  Ta spomenik je nekaj posebnega. Gre za monolit v izmeri treh metrov višino in 1,2 metra v širino. V spomin na svojega prvega predsednika so ga kmalu po njegovi smrti postavili člani društva Usui Shiki Reiki Ryoho. Na spomeniku je v stari japonski pisavi izklesan življenjepis Usui Senseija in opis njegovega odkritja, pravzaprav nekakšno volilo in kažipot istočasno. Med drugim je zapisano, da je Usui Sensei študiral veliko stvari, a mu ni šlo najbolje, zato se je odločil oditi na Kuramo in meditirati za odgovore. Ne ve se, ali je iskal osebno preobrazbo, po čemer je bila gora znana, ali pa za kako pomoč pri ozdravitvi svojega življenja. Ker se je zelo odprl, ni prejel samo odgovorov ali lastne odrešitve, ampak tudi način, kako pomagati drugim.

  Prav tako so na spomeniku zapisana slavna reiki načela, ki so skozi čas postala temeljni kamen ne le te zdravilne tehnike, temveč tudi tega načina razmišljanja in življenja. Eden izmed citatov na spomeniku poleg tega jasno priča o tem, da si je dr. Usui izredno želel, da bi se reiki razširil po vsem svetu.

  ŠTIRJE ASPEKTI

  Tisto, po čemer se Usuijev sistem naravnega zdravilstva loči od drugih tehnik, ki same sebe tudi imenujejo "reiki", je poseben in natančno dodelan sistem "štirih aspektov in devetih elementov", ki se medsebojno prepletajo in ki jih mora vsakdo, ki prakticira reiki, poznati do globin. Res je sicer, da lahko učencu večino tega znanja prenese učitelj/Mojster, toda pravo vrednost učenec doseže šele skozi lastne izkušnje. Aspekti so stopnice napredka, ki jih moramo prestopiti na poti študija reikija. Nekateri učitelji kljub vsemu pravijo, da je aspektov več in da lahko na določeni stopnji vsakdo odkrije še kak aspekt, ki se ga dotlej ni zavedal, čeprav je bil prisoten ves čas. Tako je čisto mogoče, da se kateri izmed praktikov reikija na svoji poti dotakne mistične oblike ali pa celo doseže razsvetljenje.

  1. UMETNOST ZDRAVLJENJA
  Ta aspekt poznajo vsi reikisti. Mojster/učitelj prenaša svoje znanje učencem, nakar po iniciaciji (vpeljavi, uskladitvi) učenec dobi znanje, kako polagati roke najprej nase, nato pa še na druge. Učenec zatem počasi, s pomočjo vedno več izkušenj, pridobiva vse več znanja o reikiju in o energijskih nivojih, o načinu pristopa ljudem, do katerih mora imeti veliko ljubezni in razumevanja, pa tudi o tem, kako sebe in prostor, v katerem deluje pripraviti za čim boljšo delovanje ter o stopnji spoštovanja do reikija samega.
  V ta aspekt sodi tudi učenje zdravljenja, ki spada v II. stopnjo reikija, kjer se učenci seznanijo s simboli, njihovimi mantrami, risanju in uporabi simbolov ter o zdravljenju na daljavo, ki ni odvisno ne od oddaljenosti ne od časa. V tem aspektu se odprejo mnoga vprašanja, denimo kdo zdravi, od česa je ozdravitev odvisna, zakaj ponekod uspe, ponekod pa ne, in še številna druga.

  Reiki je pri vsem tem zelo blag in pogosto sploh nimamo občutka o napredovanju, toda skozi vse delo reikist počasi menja tudi sistem vrednotenja, reiki pa postaja njegov del vsakdana, tehnika in način življenja; z njim se reikist zbudi in z njim leže k počitku.

  2. OSEBNA RAST
  Reiki je dosti bolj univerzalen, kot mi to lahko razumemo. Od učenca in praktika zahteva, da postane več kot le zdravilska tehnika, zato vsak reikist raste in napreduje tudi v duhovnem smislu. In ker naša osebna rast ni omejena z ničemer, lahko tak razvoj traja celo življenje, morda celo v naša druga življenja. Še pred dvajsetimi leti je bilo temu aspektu namenjene veliko več pozornosti kot danes.

  3. DUHOVNA DISCIPLINA
  Temelj, na katerem sloni skoraj vsaka disciplina, je redno in vztrajno delo. Reikist si sam izbere reiki kot način življenja, način razmišljanja in način delovanja. Izbere si tisto, kar je ozdravil na svoji poti skozi prejšnja dva aspekta, svoje trpljenje, stališča, čustva, misli in drugo. Skozi to zdravljenje spoznava, da je ta svet darovan vsakomur ter da ima vsako bitje na svetu svoje mesto in svobodo bivanja. Spozna tudi višji smisel svojega življenja in obstoja človeške rase.

  4. MISTIČNA OBLIKA
  Ko kanaliziramo energijo reiki, se pogosto sami vprašamo, kaj pri vsem tem sploh zdravi. Ne glede na to, da imamo možnost opazovati izboljšanje stanja in ozdravitev, pa vseeno pri reikiju ostaja pridih mistike, saj gre za nevidne in s tem tudi precej nepredstavljive procese. Še posebno to mistiko doživljajo Mojstri za časa iniciacij. Po postopku namreč iniciant (učenec, ki je iniciacijo prejel) postane kanal za reiki, pri čemer iz njegovih dlani prične sevati toplota in pritekati zdravilna energija. Običajnemu človeku ni mogoče pojasniti, kaj se je zgodilo, kakor tudi, kaj je tisto, ki določenim ljudem omogoči postati kanal za transfer energije in zdravljenje drugih ljudi.

  Po različnih virih pripravila S.A.M.

  Samo danes ne skrbi.
  Samo danes se ne jezi.
  Spoštuj svoje starše, učitelje in starejše.
  Živi pošteno.
  Bodi hvaležen za vse, kar prinaša življenje.
  Dr. Mikao Usui


  NEKATERA PREPRIČANJA IN DEJSTVA O REIKIJU

  Prepričanje
  Pogosto je slišati, da reiki izvira iz mnogih dežel, ne le na Japonskem, ter da je simbole reikija mogoče najti na tibetanskih, kitajskih in indijskih stenah. Tibetanci sami zanikajo povezavo z reikijem in simboli. "Tibetanski reiki" namreč izvira iz Združenih držav Amerike.

  Dejstvo
  Reiki je japonska umetnost zdravljenja in reikijevi simboli so originalno japonski.

  *

  Prepričanje
  Nekateri reikisti pravijo, da reiki zgolj dovoli telesu, da se zdravi samo. Pri tem naj ne bi bilo pomembno, na katera mesta polagamo roke, saj je energija dovolj inteligentna, da gre po telesu do tistega mesta, kjer je najbolj potrebna.
  Prav tako pravijo, da ta energija ne more škodovati.

  Dejstvo
  Reiki različne energijske frekvence uporablja za neposredno zdravljenje. Najbolj učinkoviti način tretmaja z reikijem je z vizualizacijo povezan namen zdravljenja katerekoli specifične težave. Če se kdo na primer oglasi za zdravljenje raka, tedaj reikist zdravi raka. Uporaba simbolov je pri tem bistvenega pomena.
  Trditev o "inteligentni energiji" je v pomoč reikistu, saj od njega odvaja odgovornost in torej lahko zdravi brez zaveze.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karme plus
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Reiki_Zdravljenje

  Here's what others have to say about 'Kaj je reiki?':

  big *censored*
  teen pantyhose pregnant dog bang gang squad [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 00:17 CEST

  Kaj je reiki? | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 4,36 seconds