NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sobota 09-dec
 • Božični Zeleni Sejem

 • sreda 13-dec
 • Božični koncert MePZ KUD Coda

 • petek 15-dec
 • Moj živòt je ROKentROL

 • sobota 16-dec
 • Božični Zeleni Sejem

 • ponedeljek 18-dec
 • Moj živòt je ROKentROL

 • torek 19-dec
 • Igudesman & Joo

 • sreda 27-dec
 • Jaslice iz slame

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Recipročni altruizem   
  nedelja, 24. julij 2022 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Prepričanje, da je razvoj človeške družbe utemeljen na medsebojni tekmovalnosti (konkurenčnosti) in sebičnosti, je zgrešeno. Predvsem ekonomisti so prepričani, da je človeška ekonomija osnovana na “preživetju najsposobnejših”, kar naj bi bilo Darwinovo spoznanje (čeprav to sploh ne drži).

  Še stoletje prej, v 18. stoletju, je “oče” sodobne ekonomije Adam Smith v svojem znamenitem delu Bogastvo narodov zapisal, da sebičnost posameznika koristi dobrobiti celotne družbe. Na teh dveh predpostavkah - sebičnosti in tekmovalnosti - temelji današnji prevladujoči ekonomski model v skoraj vseh družbah sveta.

  A dejansko sta resnična temelja človeške ekonomije sodelovanje (cooperation) in medsebojna delitev (sharing). Preučevanje ljudstev, ki so še ohranila prvotne odnose pred nastankom večjih družbenih skupnosti (držav), je pokazalo, da je njihova ekonomija slonela na sodelovanju in medsebojni delitvi dobrin.

  Zaradi specifičnih značilnosti (v primerjavi z drugimi bitji, človek potrebuje zelo dolgo časa, da se lahko samostojno preživlja; posameznik v naravnem okolju sam praktično ne more preživeti itd.) je človek moral razviti posebne strategije, da je lahko preživel. Tako med lovci-nabiralci (vsaj 2 milijona let dolgo obdobje v zgodovini človeštva), kot kasneje med kmetovalci (približno 10.000 let naše zgodovine) sta bila sodelovanje in medsebojna delitev dobrin nujno potrebna za preživetje.

  “Čisti” menjalni oziroma trgovski (tržni) odnosi so se razvili šele v obdobju civilizacij (pred nekaj tisoč leti) in še to v manjšem obsegu; šele v zadnjih dveh stoletjih pa so postali prevladujoči v ekonomiji družbe. A celo danes ostajata medsebojna delitev in sodelovanje trden temelj družinske ekonomije (tako v ožjih kot širših družinah) ter vsaj deloma v ekonomiji lokalnih skupnosti in tudi v širših skupnosti (tako imenovana socialna država do neke mere deluje po principih sodelovanja in medsebojne delitve).

  Hillard Kaplan in Michael Gurven iz Oddelka za antropologijo Univerze v Novi Mehiki v svojem prispevku z naslovom The Natural History of Human Food Sharing and Cooperation: A Review and a New Multi-Individual Approach to the Negotiation of Norms (Naravna zgodovina človeške medsebojne delitve hrane in sodelovanja: pregled in nov multi-individualni pristop k pogajanjem o normah) pravita, da “ljudje delimo hrano, za razliko od vseh drugih bitij”. Čeprav si tudi nekatera druga bitja delijo hrano (na primer čebele, mravlje, volkovi, divji psi, nekatere ptice), pa sta “način in kompleksnost medsebojne delitve hrane med ljudmi v resnici unikatna”, pravita Kaplan in Gurven.

  Avtorja sta raziskala šest različnih teorij, ki razlagajo obstoj in načine medsebojne delitve hrane in prišla do ugotovitve, “da je neka vrsta recipročnega altruizma podlaga velikemu delu medsebojne delitve hrane”. Recipročni altruizem bi lahko označili kot vzajemno skrb za dobrobit drugega oziroma zmožnost žrtvovati lastni interes v korist drugega in obratno, ali povedano še bolj preprosto: dati svoje dobrine drugim, ko jih le-ti potrebujejo, s čimer si “zagotovimo”, da bomo tudi sami dobili od drugih dobrine, ko jih bomo potrebovali. 

  Uspeh človeštva je dobesedno zgrajen na medsebojni delitvi dobrin oziroma na recipročnem altruizmu ter sodelovanju, ne pa, kot nas skušajo prepričati še zlasti ekonomisti, na sebičnosti in tekmovanju. Ko sebičnost in tekmovanje (konkurenčnost) začenjata prevladovati, kar se dogaja še zlasti v zadnjih desetletjih, se človeška družba začenja razkrajati in razvojno nazadovati. 

  Ko bomo medsebojno delitev dobrin (recipročni altruizem) in sodelovanje ponovno postavili v ospredje našega ekonomskega in družbenega življenja in to na vseh ravneh - lokalni, državni in globalni - bo človeška družba ponovno stopila na pot svojega resničnega razvoja.

  Rok Kralj

  Vir: http://za-misli.si

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • ne drži
 • The Natural History of ...
 • Recipročni
 • altruizem
 • http://za-misli.si
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * sociala

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Reciprocni-Altruizem-Prezivetje

  No trackback comments for this entry.
  Recipročni altruizem | 3 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Model sebičnega tekmovanja nam je zlonamerno vsiljen

  Prispeval/a: Yoda dne torek, 26. julij 2022 @ 12:42 CEST
  -
  Sporočilo, ki ga prinaša članek bi se moralo razširiti in uveljaviti med ljudmi. To je pot kolektivne evolucije skozi spremembo kolektivne zavesti človeštva. Človek se vpraša zakaj smo tako zelo zabredli. Odgovor žal ni možen v okviru običajnih 3D kategorij ter indoktrinirano zašolane (ne)inteligence. Napačni postulati so podtaknjeni in sponzorirani v 'mainstream' znanosti, medijih, politiki, šolstvu, skratka povsod.

  V bistvu je človek izvorno nedolžno bitje vseh možnosti. Kako je potem možna tolikšna devijantnost 'naše' (ne)civilizacije glede na Naravne zakone? Recipročni altruizem seveda tudi izhaja iz Naravne zakonitosti celokupne Enosti vsega kar je. Toda nasprotniki te Enosti, recimo jim 'uporniki proti Zakonu Enega' so človeštvu zlonamerno vsilili brezobzirno sebično tekmovalnost. To je njihov neciviliziran svetovni režim.

  Ta kalup je evidentno samouničevalen in samomorilen, kot se spodobi za satanistični kult 'elite'. Namen je preprečiti manifestacijo potencialov človeške vrste ter zavreti in degradirati njen planetarni razvoj. Zato so z degradacijo posegli v vsa področja eksistence, vključno znanost, ter izobraževanje. Zgodba je kompleksno multidimenzionalna. Ljudje morajo nujno spregledati za končanje planetarne agonije.

  Posredujem povezavo do poučnega celovečernega dokumentarca, z možnostjo nenajboljših slovenskih podnapisov. Radovedneži brez podlage bodo morda teže sledili pripovedi, a Yodin portal prinaša obilo pojasnil.

  The Cosmic Secret | Featuring David Wil*censored*- Kozmična skrivnost | celovečerni dokumentarec
  https://www.youtube.com/watch?v=_YlPx0-ebVU&t=7305s

  Človeštvo se počasi, a upam zanesljivo prebuja iz zlonamerno vsiljene hipnoze, ki jo eni primerjajo z ujetostjo v 3D matrici. Laži in prevar ni možno razkriti z vsiljeno omejeno, oziroma podtaknjeno paradigmo lažnivca in dominatorja, oziroma kolonizatorja, a tudi resnici ni možno preprečiti, da se uveljavi.....Zmaga resnice prinaša harmonijo, blagostanje in nesluten razvoj, zbudimo se in vstanimo v Novo dobo.
  -
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Pravi in lažni altruizem

  Prispeval/a: Yoda dne petek, 29. julij 2022 @ 00:02 CEST
  -
  Kalup propadle civilizacije pri ljudeh seveda ne vzgaja altruizma. Nasprotno, želi nas pohabiti v empatično hladne biorobote. To je prekleto resničen načrt in mokre sanje globalistov, kot je naprimer Klaus Schwab in njegov ideolog Harari. Za slednjega je dokazano, da sovraži in prezira človeštvo, prav tako je dokazano, da je Harari Golobov idol, poleg še nekaterih drugih spornih idolov.

  A ne želim se zapletati v ideološki laj(n)ež. Nasprotno trdim, da lahko recipročni altruizem nastopi v pogojih bratskega človeštva, kjer so medsebojne delitve po ideologiji in religiji nekakšne arhajične psihosociopatologije, katereih se moramo ozdraviti. Do tega razvojnega stadija človeštva pa se držimo pravil neizključujoče tolerance drugačnosti v dobri maniri pluralnosti družbe. Ne strinjam se z desničarsko 'ekonomsko demokracijo' pa tudi ne z levičarsko 'komunistično diktaturo pod krinko liberalizma'. Ampak v vsem je možno poiskati kaj dobrega in združiti v univerzalnem razvoju človeštva.

  Žal 'elite' ki se predstavljajo z lažno dobrotljivostjo vse bolj teptajo načela svobode in pluralnosti s skrajnim ciljem ene centralne svetovne vlade in redukcijo svobodnega humanega razvojnega subjekta na centralno nadzorovano, čipirano in gensko spremenjeno enoto biorobotske zdesetkane populacije. Svetovni gospodarski forum, je neizvoljena 'kisla smetana' globalistov in korporacij. V Titovih časih so imeli čisto pravilno oznako 'Imperialisi'. A sedaj se izkaže da je manjkal pomemben atribut - oni načrtujejo imperij popolnega zla !

  'Elite' preko kontroliranih medijev opranoglave množice z lahkoto prepričajo, da želijo ljudem dobro. V resnici so zločinski psihopati, ki se predstavljajo z lažno dobrotljivostjo, da bi jih ljudje podprli in tako omogočili njihove zahrbtne zločinske namene proti človečnosti. Omenil sem Hararija, Schwaba, Goloba in dodajam Gatesa. Iskreno me bo veselilo, če se motim o Golobu. Toda če si je privoščil namerno dvoumne izjave v avtobusnem intervjuju nima spoštovanja do ljudi, ki so ga naivno izvolili.

  Želim tudi utemeljiti vizijo preseganja medsebojne ideološke delitve s članki enega desnega in 2 levih piscev: Kavarna Hayek, Tomaž Mastnak, Insajder. Posameznik je lahko ne glede na ideološko opredelitev korekten, nepristranski, strokoven, svetovljanski, dobronameren in pošten. To so realne človeške kvalitete, ki jih ideološka obremenjenost utegne nekoliko inhibirati, a človeka se vseeno opazi v krdelu brezglavo nesamostojnih, zašolanih, podkupljenih in opranoglavo indoktriniranih.

  Svetovni režim, ki se poskuša uveljaviti z podporo prevaranih, zaslepljenih in brezumnih množic nasilno uveljavlja škodljivo enoumje, naprimer o cepljenju in o Ukrajini. To bi moralo normalnega človeka v trenutku strezniti, a žal se mentaliteta 'ovc' raje pokori lažnim vsiljenim in zločinskim avtoritetam v prepričanju, da se itak ne da nič narediti. To je dokaj katastrofalna smer razvoja dogodkov. Po drugi strani tudi prevladuje materialističen oportunizem, kar je vse skupaj daleč od recipročnega altruizma in še bolj od bratskega človeštva.

  Toda 'elite' od lokalnih do globalnih nam dajejo take vzore. Omenil bom ukinjeni forum 21, ki se je podobno kot svetovni gospodarski forum predstavljal kot združenje 'uglednih gospodarstvenikov'. Ali je legalna velekraja prej skupnega družbenega premoženja ugledno naj vsak sam presodi v kolikor še premore etične in moralne ter zdravorazumske imperative. Prav tako pa je treba vedeti kako totalitaren je namen SGF. Elite bi posameznikom odvzele vso lastnino in si jo prigrabile z namenom vspostavitve sužnjelastniške svetovne države, bolje rečeno biorobotske ali androidne države pod kontrolo psihopatskih elit.

  K vsemu povedanemu se spodobi dodati argumente v obliki nekaj izbranih linkov. Ti bodo implicirali tudi možno ideološko nepristranost pri izbiri avtorjev. Osebno ne diskriminiram nikogar po njegovi ideološki opredeljenosti pač pa po dejanjih. Domnevam, da je poprečno mentalno razvitemu jasno, da je nacizem izrojenost v nasprotju z bratskim altruizmom, a podporo tega nam vsiljuje EU in režim svetovne globoke države. Naši vladni hlapci temu zvesto kimajo levi, desni in 'srednji'. Podobno so vsi kimali genocidnemu cepljenju.

  Julia Weiss: WEF in Schwab želita s sintetično biologijo in nevtrotehnologijo ljudem odvzeti človeškost in človečnost, odvzeti jim želita dušo
  https://kavarnahayek.wordpress.com/2022/06/05/julia-weiss-wef-in-schwab-zelita-s-sinteticno-biologijo-in-nevtrotehnologijo-ljudem-odvzeti-cloveskost-in-clovecnost-odvzeti-jim-zelita-duso/

  Zeitgeist vs NWO
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/forum/preporod-propad-clovestva/duh-casa-vs-novi-svetovni-red

  Miti podnebnih sprememb
  https://docs.google.com/document/d/1q2cjGKCb19JgJuQknBXWzHMSQAanPTz3/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true

  Tomaž Mastnak: Komu služi slovenski parlament?
  https://docs.google.com/document/d/1GPv7rQDer11SB9XK2fd_XdlGXsqHg-MM/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true

  Kaj in kdo so Golobovi ideali & idoli, kakšna je Golobova Svoboda
  https://docs.google.com/document/d/1X8b5Rz0Y2UdA1Muu3zjytu13WKQZyw8y/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true

  Ukrajinski nacisti bežijo na Hrvaško in v celo naci-liberalistično EU
  https://docs.google.com/document/d/1JwOWkISZIHeo7AY_-YIpAYoDJ2dtfBOt/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true

  Golob vztraja na Janševi poti: Slovenija je postala sovražnica Rusije
  https://insajder.com/svet/nova-vlada-vztraja-na-jansevi-poti-golobova-vlada-dosegla-da-je-slovenija-postala-sovraznica

  Obsežnejše 'dokazno' gradivo je naprimer v:

  Ukrajinski konflikt
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/forum/preporod-propad-clovestva/o-ukrajinskem-konfliktu-kompilacija-mnenj-in-podatkov

  Dramilo slovenskemu narodu
  https://docs.google.com/document/d/1r6-m9npcW9uCyMWelYDHky6Aey4txzm0/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true
  -
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Znanje in avtorefleksija lahko pomagata

  Prispeval/a: Yoda dne četrtek, 4. avgust 2022 @ 13:57 CEST
  -
  Prav temu 'samospoznanju' ovir na poti recipročnega altruizma vseh dobronamernih je namenjeno linkano besedilo spodaj. Neispodbitna dejstva so povedana na kritično šaljiv način.

  Desnobranci vs Levobranci vs Pluralnobranci = Šentflorjanci
  https://docs.google.com/document/d/1Wg-fRPoMRD6aQnxdBGdayniHxBj65Qxn/edit?usp=sharing&ouid=106132550420462549686&rtpof=true&sd=true
  -
  Naknadno dodajam še slo podnaslovljen poljudnoznanstveni dokumentarec o lažni klimatski propagandi.

  Velika prevara globalnega segrevanjem
  https://www.youtube.com/watch?v=brRtr_VpecM


  -
  -
  Yoda
  https://yoda4newage.wixsite.com/4newage/


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,02 seconds