NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

sreda 17-apr
 • Znanja in veščine za uspešno vodenje prostovoljcev
 • Razstava interspace

 • petek 19-apr
 • Ingmar Bergman: Prizori iz zakonskega življenja

 • sobota 20-apr
 • Plečnikova Lectarija

 • nedelja 21-apr
 • Moja elektrarna by ENERTEC pokal Slovenije v akvatlonu 2024

 • sreda 24-apr
 • Zoh Amba »Bhakti«

 • četrtek 25-apr
 • Tadej Toš: ABRAhmm

 • petek 26-apr
 • VegaFriday v Mariboru

 • sobota 27-apr
 • Začetek sezone na parkovni modelni železnici

 • torek 30-apr
 • Aktualno iz Špricerkres v Malečniku, Parni Valjar / DJ's Brata Fluher

 • nedelja 12-maj
 • Prijave na tradicionalno gorskokolesarsko preizkušnjo MTB Slavnik 12. maja 2024 v Hrpeljah

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Koliko stane napaka   
  petek, 11. november 2016 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Regina S. Rant v reviji Karmaplus

  V današnjem potrošniškem svetu se stalno sprašujemo: koliko stane to, koliko stane ono. Nikoli pa se ne vprašamo, koliko nas lahko stane napačna odločitev. Velikokrat se odločamo, ne da bi kaj dosti razmišljali. Tudi o pomembnih stvareh. Ampak dejstvo je, da je napačna odločitev najdražja investicija, ki jo lahko plačujemo celo življenje ali pa jo celo plačamo z življenjem.

  Evropa je na primer naredila usodno napako, ko je proti vsem pravilom sprejela do vratu zadolženo Grčijo v evropsko denarno unijo. Ni šlo samo za grško prevaro, kot se govori. Odgovorni v Evropi so dokaj dobro vedeli, v kakšnem stanju so grške državne finance, saj je ta država najemala kredite pri največjih evropskih bankah. Verjetno pa so računali, da bodo svoje banke najceneje sanirali tako, da bodo pomoč Grčiji zagotovile vse države Evropske unije.

  Kot zdaj že sami priznajo, pri vsej stvari ne gre za Grčijo, ampak za vračilo kreditov evropskim bankam. Po mnenju poznavalcev bi jo najceneje odnesli, če bi Grčijo izključili iz denarne unije. Vprašanje pa je, ali bodo to storili in ali bo to sploh dovolj, da se kriza ne razširi na cel svet, saj grškemu scenariju  sledijo tudi nekatere druge evropske države. Pa tudi Amerika se ni pobrala in spet drsi v recesijo. 

  Ponovno se je izkazalo, da svetovni voditelji niso najbolj pametni. Sicer pa so pravi šefi itak v zakulisju. Oni imajo že pripravljen scenarij, če bi vajeti ušle iz rok. Lahko bi mu rekli kar železni repertoar. Škoda, kajti vsaka kriza je priložnost. Z malo potrpljenja bi se lahko svet obrnil v pravo smer, ki jo bomo morali ubrati slej kot prej.

  KAKO SE IZOGNITI NAPAKAM
  Motiti se je človeško. Napakam se v celoti ne moremo izogniti. Vendar ima navaden državljan bolj malo možnosti, da bi njegove napake plačevali drugi, zato je priporočljiva posebna previdnost, kadar gre za pomembne stvari. Slovenci smo veliki individualisti. Nismo vajeni sodelovanja, ker ne zaupamo drug drugemu. Mogoče je to povezano s premajhnim zaupanjem vase. Ampak vsi poznamo zgodbo o šibi in butari. Dokler ne bomo sposobni združiti moči in povezati naših šib v butaro, toliko časa bomo lahka tarča dogodkov okrog sebe.

  Združiti moči pomeni sodelovati, pomagati, svetovati in poiskati nasvet. Vprašaj, če ne veš. To je najlaže. Nikomur še ni padla krona z glave, če je nekaj vprašal. Nihče ne more vedeti vsega, vsi ljudje pa vse vedo. Žal pa je tako, da vsaj pri nas ljudje neradi sprašujejo druge za nasvet, ker se bojijo, da se bodo z razkritjem svojih težav izpostavili posmehu in privoščljivosti. Na drugi strani pa ljudje tudi ne dajejo radi nasvetov, ker se bojijo, da bodo potem česa krivi. Ali pa čisto po slovensko uživajo, če se sosed zaradi težav zvija kot črv. 

  KAKO PRISTOPITI H GRADNJI LASTNE HIŠE
  Niti predstavljati si ne morete, kako tvegano je postalo življenje. Na srečo pa se nam ne zgodi vse, kar bi se nam lahko zgodilo. Vsakdo, ki se odloči za gradnjo lastnega doma, bi se lahko izognil kasnejšim razočaranjem in usodnim napakam, če bi pravočasno poiskal potrebne nasvete. Niti najbolj intuitivni ljudje ne morejo slutiti pasti, na katere lahko naletijo v poteku nakupa parcele, izdelave gradbenega načrta in umestitve hiše v prostor.  

  V Sloveniji smo s prostorom zelo omejeni. Težko je najti parcelo, kjer bi lahko zgradili dobro hišo. Odgovorne institucije pa se obnašajo prav nemogoče. Namesto da bi konstruktivno delovale v dobro države in državljanov, se obnašajo kot slabo podmazan stroj. Ni jim težko zagotoviti najboljših kmetijskih površin za gradnjo supermarketov, ki bodo kmalu samevali. Če pa državljan želi pozidati popolnoma neuporaben košček zemlje na robu vasi, naleti na težave, ki se razpletajo tudi 10 let. In zakaj? Ker zemljišče od vasi loči vaška pot.

  V tem smislu stalno manipulirajo z nami. V neki vasi niso dovolili zazidati tako imenovanih plomb med hišami. Izgovor je bil, da se vas ne sme širiti, ker bi potem vaščani lahko delali probleme v primeru širitve smetišča, ki je bilo v bližini. Smetišče je sedaj zaprto, neki interesent za zazidljivo zemljišče pa je dobil odgovor, da bi lahko zidal, če bi vaščani dovolili ponovno odprtje smetišča. Ali so se inkarnirali Butalci? Ali pa se vse dela s figo v žepu. Ni se treba čuditi, da je pri nas tako kot je. Kakršna oblast, takšno ljudstvo in obratno. 

  Iskanje primernega zemljišča
  Ko iščete zazidljivo parcelo, se najprej prepričajte, ali ni mogoče v neposredni bližini speljan daljnovod. Daljnovod naj bo oddaljen najmanj 300 metrov. Tudi običajen transformator bi moral biti oddaljen najmanj 100 metrov. Sevanje visokonapetostnih vodov povzroča alergije, rakasta obolenja in levkemijo. Nevarne, vendar še ne dovolj raziskane so tudi antene mobilne telefonije. Izjemno nevaren je vojaški radar. Hiša v bližini teh naprav je obsojena na bolezen in nesrečo.

  Razglejte se okrog in ugotovite, če se v neposredni soseščini nahaja pokopališče, klavnica, policijska postaja, sodišče, ... Vse to so viri slabe energije, ki bo prehajala v vašo hišo. Podirajoča se stavba nasproti vaše hiše pa je nasploh katastrofa, ki si je nikar ne privoščite. Nobenega zagotovila nimate, da je ne boste prisiljeni gledati celo življenje.

  Tudi parcela, ki se nahaja ob vodi, ni nujno ugodna. Vse je odvisno od tega, kako veliko površino ima voda, na katerem koncu parcele se nahaja in kakšno hitrost ima vodni tok. Tudi zemljišče v grapi ali pa v strmini je potrebno posebne presoje, ki jo lahko poda le izkušen mojster feng šuija. Ta bo izključil tudi možnost podzemske razpoke ali radonske luknje. In preveril bo tudi, ali je na tisti parceli možno zgraditi harmonično hišo za vas.

  Harmonična hiša pomeni, da bo hiša naravnana na vašo energijo. Lega hiše, razporeditev prostorov in pohištva v taki hiši optimalno ustreza vam in vašim družinskim članom. Take hiše ne morete kupiti nikjer. Lahko jo zgradite le sami, vendar pa mora idejni načrt izdelati mojster feng šuija. Arhitekti o teh zadevah vedo malo ali pa nič. Tudi v deželah, kjer je feng šui del vsakdanjega življenja, se dela na ta način.

  Ko ste enkrat prepričani, da je zemljišče za vas primerno, preverite, ali je urejeno lastništvo. Na občini preverite, če ni tisto področje vključeno v kakšne načrte, ki izključujejo privatno gradnjo ali pa pomenijo poslabšanje življenjskih pogojev za vas. Na primer gradnja ceste, čistilne naprave,  bolnišnice, … Nikar ne mislite, da je zazidljiva parcela samoumevna stvar. Občina jo lahko celo prekvalificira nazaj v kmetijsko zemljišče.

  Če vodi do parcele dovozna pot preko drugih parcel, zahtevajte od lastnika notarsko overjeni dokument, po katerem k parceli sodi souporaba poti. Če se ne spoznate na zemljiško-pravne zadeve, si raje poiščite pravno pomoč.

  Kakšno hišo lahko gradimo
  Če ste navaden državljan, potem lahko zgradite samo podobno hišo, kot se nahajajo v okolici. Ne glede na to imate možnost, da zgradite hišo, ki je nekoliko individualna in bolj zanimiva. Kljub temu pazite, da vaša hiša ne bo preveč izstopala, ker bo to škodilo tudi vam.  
             
  Zgodi se, da si človek želi imeti hišo, ki jo je nekje videl. Ko pa jo prenese v svoje okolje, hiša izgubi svoj čar. Poznam primer, ko je nekdo kopiral leseno hišo, ki mu je padla v oči nekje na daljnem severu. Na ravnini med običajnimi slovenskimi hišami pa je izgubila svoj čar. Delovala je nekako tuje. Okrog hiše je bilo treba zasaditi nekaj smrek in potem vse skupaj postalo bistveno bolj prijazno.

  Veliko razočaranje nastane, ko želijo ljudje kopirati neko hišo, pa je situacija parcele drugačna in potem razporeditev prostorov v hiši ne ustreza: dnevni prostor pade na sever, kopalnica na jug in podobno. Ker je treba prostore razporediti drugače, se nujno spremeni tudi zunanjost hiše. Ena sama sprememba pač spremeni vse. Od sanjske hiše pa ne ostane nič.

  Nekateri ljudje me spominjajo na mojo mamo. V njenem času ni bilo veleblagovnic, ampak so ljudem šivali obleke krojači in šivilje. Mama si je ogledala nekakšno modno revijo in se odločila za določen model, vendar je vedno želela določene popravke. Rezultat je bil, da so bile vse njene obleke enake. Tako imajo tudi ti ljudje željo, da bi bila njihova nova hiša nekaj posebnega. Vendar trpinčijo arhitekta toliko časa, da nastane čisto običajna, včasih tudi zavožena hiša. 

  Spet drugi hočejo vključiti v svojo hišo vse posebnosti, ki so jih kje videli: stolpič, Julijin balkonček, stekleno panoramsko steno, ... Kot bi v majhnem vrtu imeli same vpadljive rastline; srebrno smreko, rdečo bukev, rumen brin, baročno oblikovane pušpane, ... To se enostavno ne obnese, razen če vaša hiša obsega celo četrt v mestu in je vaš arhitekt g. Hundertwasser (če bi ga slučajno iskali, ni več dosegljiv …). Hišo boste gledali celo življenje, zato naj bo zanimiva, ne pa ekscentrična.

  Nekateri ljudje mislijo, da mora biti hiša simetrična, da leva stran mora odgovarjati desni. Tudi arhitekti se večkrat nagibajo k temu, še zlasti je bilo to prisotno v preteklosti. Poglejte na primer Cukrarno v Ljubljani. Ali pa starejše mestne hiše, ki imajo celo navidezna okna, samo da je iz vidika simetrije vse v redu. Simetrija ne pripomore k harmoniji. Simetrična hiša je dolgočasna. Še zlasti je lahko dolgočasna v našem okolju, kjer nimamo navade, da bi ozelenili fasado.

  Poleg tega vas v taki hiši zagotovo spravijo v težave okna, ker niso tam, kjer jih potrebujete, ampak tam, kjer ne bi smela biti. Okna se lahko znajdejo nasproti vrat, kar pomeni pospešeno uhajanje energije iz hiše in zatohle prostore. Zelo neprijetno je tudi, da ne morete normalno razporediti pohištva. Ali ste prisiljeni posteljo postaviti pod okno, kjer vam pozimi piha na glavo ali pa v spanju z nogami kažete skozi vrata, kar vas lahko stane življenja.

  Regina S. Rant

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karmaplus
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in za

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Koliko stane napaka | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Koliko stane napaka

  Prispeval/a: AnaH dne petek, 11. november 2016 @ 08:16 CET
  Kakršna koli odločitev, da je vsaj nekoliko pretehtana, je boljša od mencanja in odlašanja v nedogled.

  Da bi se le česa naučili iz svojih in napak drugih ter jih ne ponavljali!


  Koliko stane napaka

  Prispeval/a: Nan dne petek, 11. november 2016 @ 13:56 CET


  Žal pa je tako, da vsaj pri nas ljudje neradi sprašujejo druge za nasvet, ker se bojijo, da se bodo z razkritjem svojih težav izpostavili posmehu in privoščljivosti.

  ............

  Tako je, (na splošno) ne toži in ne razlagaj o svojih problemih,
  ne "stigmatiziraj" se.


  no, za gradnjo pa lahko :)

  jaz še vedno ne vem, kje v steni lahko zabijem žebelj, da ne odpade potem še pol ometa zraven, skupaj z žebljem:)  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2024 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 0,59 seconds