NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-jan
 • Angleški bralno-debatni krožek

 • torek 02-feb
 • Ko je bila Ljubljana središče svetovne politike

 • sreda 03-feb
 • SOS 3: Ponovno prebujenje
 • Ustvarjalni seti Galerije C.C.U.

 • četrtek 04-feb
 • Spletni sejem AGRA

 • sobota 06-feb
 • Blejska Tržnica

 • ponedeljek 08-feb
 • Prešernov dan v UGM

 • četrtek 11-feb
 • Predstavitev učne pomoči

 • ponedeljek 15-feb
 • Beletrina v živo: Dane Zajc

 • sreda 24-feb
 • Sergej Ćetković

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Mit o labirintu   
  četrtek, 15. junij 2006 @ 05:08 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Piše: Delia Steinberg Guzmán

  Ko govorimo o labirintu, se srečamo z mitom, z zgodbo o simboličnih dejanjih in osebah, ki jih zgodovina težko sprejema kot realne. Menimo, da se cel mit, vsa simbolična dejanja in simbolične zgodbe, naslanjajo na nekaj realnega, čeprav tega pogosto ne moremo imenovati historično. Mit je resničen v odnosu na psihološko realnost in človeško življenje, na razvoj in oblike, ki se zrcalijo skozi simbole. Skozi čas te zgodbe prihajajo do nas in nam prinašajo nalogo, da razgrnemo njihove tančice in odkrijemo njihov prikriti, globoki pomen.

  Mit o labirintu je zelo star in upamo si reči, da je skupen vsem antičnim civilizacijam. Govori o težko prehodni, kaotični poti, na kateri se človek izgublja po zavitih stezah. Včasih se zgodba pomeša s kakšnim pravljičnim bitjem ali osebo, ki "uniči" labirint in najde ključ, ki končno prinese rešitev uganke, ki mu je bila dana v obliki poti.

  Najbolj poznan labirint je tisti s Krete, ki je bil posredovan preko grške mitologije, v obliki navidezno otroških zgodb. Ne bom govorila o tem labirintu le na način, kot ga predstavlja ta najbolj poznan mit, temveč bom posegla malo nazaj v iskanje tistih elementov, ki jih lahko dosežemo na osnovi zadnjih arheoloških odkritij na Kreti, kjer lahko zares vidimo na čem pravzaprav temelji labirint. Videli bomo torej, da ta stara pripoved ni tako zelo otročja, saj se izkaže veliko bolj kompleksna in simbolična.

  Star kretski simbol, ki je povezan z njihovim najvišjim božanstvom, je bila sekira z dvojnim rezilom, ki jo je možno prikazati z dvojnim parom rogov. En par je obrnjen navzgor, drugi navzdol, združena pa tvorita sekiro z dvojnim rezilom. To je star simbol povezan z božanstvom, katerega kult - kult Svetega Bika, je bil zelo močan na Kreti. Ime sekire je bilo Labris in kot pravi mit, je bilo to orožje, s katerim je bog, ki so ga Grki imenovali Ares-Dionisios, odprl prvi labirint. Zgodba pripoveduje, da se je ta bog prastarih časov, spustil na zemljo. Takrat še ni bilo nič ustvarjenega in nič oblikovanega, bila sta le tema in mrak. Potem pa mu je bilo iz višin poslano orožje Labris in naročeno, da z njim ustvari svet.

  Ares-Dionisos je sredi teme začel hoditi v krogu. To je zelo zanimivo, kajti tudi moderna znanost ugotavlja, da človek, ki se izgubi ali se znajde v neznanem temnem prostoru, začne hoditi v krogu, ko išče izhod.

  Te asociacije delamo, zato ker želimo že od začetka povezati smisel Labirinta z določenimi atavizmi, ki jih kot človeška bitja še vedno hranimo v sebi. Torej, ko je Ares-Dionisios začel hoditi v krogu, je s svojo sekiro zarezal prvo brazdo v temo. Iz te brazde se je razvila pot, ki se je počasi osvetlila in imenovali so jo Labirint. Ta pot je bila izkrčena z Labrisom. Potem, ko je sekal in sekal je Ares-Dionsios prišel v samo središče svoje poti in ugotovil, da nima več sekire, kot na začetku poti. Sekira se je spremenila v čisto svetlobo in v rokah je sedaj držal baklo, ogenj, svetilko, ki je vse popolnoma razsvetlila. Torej je ustvaril kar dvojni čudež: razrezal je zunanjo temo z enim rezilom sekire, z drugim rezilom pa je razrezal svojo notranjo temo. Kolikor svetlobe je ustvaril zunaj, toliko jo je ustvaril tudi znotraj. Kolikor poti si je odprl navzven, jo je odprl tudi navznoter. Torej, ko pride v središče labirinta, pride tudi v središče poti. Pridobil je svetlobo in pridobil je samega sebe.

  Tako pravi najstarejši mit o Labirintu s Krete. Drugi miti, ki so se razvili kasneje, so nam veliko bolj poznani. Vsem nam je znana zgodba o labirintu, ki ga je zgradil Dedal, arhitekt in izumitelj s stare Krete. Njegovo ime pogosto uporabljamo kot sinonim za labirint ali zmedeno pot. Upoštevajoč starogrški jezik je Dedal ali Daktil tisti, ki dela s prsti ali tisti, ki gradi. Je simbol graditelja, vendar ne samo graditelj sklopa zgradb in vrtov, kot je labirint kralja Minosa, temveč ima njegovo delo globlji pomen. Mogoče celo predstavlja prvega boga, ki je v temi ustvaril labirint Luči.

  Zagotovo torej drži, da Dedalov labirint ni bil le podzemna temačna in strašna zgradba, temveč je bil velik sklop hiš, palač in parkov zgrajen tako, da kdor je vstopil vanj, ni našel več poti ven. Problem ni bil v tem, da je bil tako grozljiv, temveč da se ni ga ni dalo nikoli zapustiti.

  Dedal je ta labirint zgradil za kretskega kralja Minosa. Kralj Minos je bil skoraj legendarna oseba, katerega ime nam omogoča, da ga povežemo z zelo starimi tradicijami vseh narodov tega obdobja. Ta Minos je prebival v čudoviti Palači in imel ženo Pasifo, ki je imela vodilno vlogo v drami povezani z Labirintom.

  Minos se je, pri svojem namenu postati kralj, zanašal na pomoč boga oceanov in voda, Pozejdona. Ta je zanj ustvaril čudež in tako utrdil njegov položaj med ljudmi. Iz voda in morske pene se je dvignil beli bik, čigar prisotnost bi Minosu zagotovila oblast na Kreti. S tem čudežnim darilom je bil Minos resnično potrjen kot kralj.

  Mit nadalje pripoveduje, da se je Minosova žena Pasifa neizmerno zaljubila v tega belega bika. Želela in hrepenela je le po njem, ker pa se mu ni mogla približati, je prosila Dedala za uslugo. Naredil naj bi veliko bronasto kravo, ki bi bila dovolj lepa in privlačna, da bi se bik zanimal zanjo, Pasifa pa bi se skrila vanjo in na ta način prišla do njega. Tragedija pa je bila velika. Dedal je res naredil kravo, Pasifa se je skrila vanjo in bik se ji je približal. Iz te čudne združitve bika in ženske se je rodilo bitje na pol človek, na pol bik, ki so mu dali ime Minotaver. Ta pošast izrojenega telesa je živela v središču Labirinta, ki sedaj ni bil več sklop palač in vrtov, temveč se je spremenil v strašen kraj poln bolečine, kot večen spomin na tragedijo kralja Krete.

  Pošast Minotaver, zaprta v središču labirinta, ki čaka na spravne žrtve, predstavljala brezoblično in slepo materijo, brez razuma in smisla.

  Z leti je Minotaver postal pravi razlog za strah. Kretski kralj je zaradi vojnih razlogov od Atencev začel dobivati grozljiv davek. Vsakih devet let so mu morali poslati sedem mladeničev in sedem deviških deklet kot žrtve Minotavru. V tretji predaji pa se je v Atenah dvignil heroj princ Tezej. Odločil se je, da ne bo prevzel oblasti nad mestom, dokler ne ubije Minotavra. Ponudil se je, da gre s tistimi sedmimi mladeniči, ki so bili določeni za žrtve. Prišel je na Kreto in se poslužil stare zvijače. Omrežil je kraljevo hči Ariadno in ta mu je dala klobčič niti s katerim naj bi odšel v Labirint. Klobčič je tukaj zelo pomemben. Tezej je vstopil v Labirint in si z nitjo označeval pot po zapletenih prehodih. Ko je prispel do sredine labirinta, mu je uspelo ubiti Minotavra. Ven se je vrnil po svojih stopinjah.

  V novejših verzijah Tezej Minotavra ubije z mečem ali z nožem. Če pa pogledamo starejše zgodbe in podobe na antičnih posodah, je to storil s sekiro z dvojnim rezilom. Ponovno se pojavlja heroj, ki si je utrl pot v notranjost Labirinta, prišel v njegovo središče in naredil čudež z Labrisom, sekiro z dvojnim rezilom.

  Razjasniti pa moramo še eno skrivnost. Arijadna Tezeju ni dala klobčiča, temveč vreteno ovito z nitjo. Tezej razvija to vreteno, medtem ko vstopa v Labirint. Ko pa se vrača, začne zavijati nit s popolnimi krožnimi gibi in ta postane klobčič. Tudi ta simbol ni nov. Vreteno s katerim je Tezej vstopil v Labirint, predstavlja nepopolnost njegove notranje biti, ki se mora odviti in iti preko določenih preizkušenj. Krogla, ki jo oblikuje, ko navija nit nazaj, pa predstavlja popolnost, ki jo je dosegel s tem, da je prestal preizkušnjo in uspel ponovno priti ven.

  Bilo je veliko labirintov in Tezejev. Tudi v Španiji jih ni manjkalo. Vzdolž cele poti Santiaga de Compostela in po celi Galiciji je nešteto zelo starih podob labirintov vklesanih v kamen. Vklesani so sistematično kot oznake ali simboli, ki privlačijo romarje, zato da bi prehodili to pot. Pot izgleda ravna, v resnici pa je labirint, in ima simboličen pomen duhovne realizacije.

  Labirinte najdemo tudi v Angliji, v znamenitem gradu Tintagel, kjer naj bi se rodil kralj Artur in tudi v Indiji, kjer so imeli te simbole za meditacijo, koncentracijo in vrnitev v svojo lastno os.

  V antičnem Egiptu, v mestu Abidos, ki je tako staro, da se ga lahko poveže s preddinastičnim Egiptom, je obstajal labirint, imenovan Polž iz Abidosa. To je bil okrogel tempelj in v njegovih hodnikih so izvajali ceremonije posvečene času, evoluciji in neštetim potem, ki jih mora človek prehoditi, da najde središče, ki je pravzaprav on sam.

  Verjetno je bil ta Polž le manjši del še večjega labirinta, ki ga omenja Herodot. Pravi, da je bil tako velik in čudovit, da je zasenčil celo Veliko piramido.

  V srednjem veku, v gotskih katedralah tudi ne manjka labirintov. Najbolj poznan je tisti iz Chartresa. Vklesan je v tlak velike katedrale. Ta labirint ni takšen, da bi se v njem izgubili, temveč, da bi ga prehodili. Je neke vrste inicijacijska pot ali pot realizacije, ki jo mora prehoditi kandidat oziroma učenec, ki želi prodreti v Misterije. V Chartreskem labirintu se je težko izgubiti, saj so poti natančno označene, zavoji in prehodi pa dobro vidni. Bistveno je priti v središče, do kvadratnega kamna, kjer klini označujejo različna ozvezdja, in kjer človek na alegoričen način doseže nebo ter se pridruži božanskemu.

  Vsi ti antični miti in simbolični labirinti v katedralah verjetno bolj pripadajo psihološki kot zgodovinski resnici. Ta resnica pa je še danes živa kot nekoč. Iniciacijski labirint je pot in človek se realizira toliko kolikor poti prehodi. Drugi labirint pa je tisti, ki se pojavlja v materialni in psihološki obliki. V materialnem smislu ni potrebno veliko iskati. Vse, v kar smo potopljeni, kjer živimo in se razvijamo, ustvarja nek labirint. Vendar prav kakor tisti, ki so se sprehajali po kretskih vrtovih in se niso zavedali, da so vstopili v labirint, tako se tudi mi ne zavedamo, da je svet, ki nas obkroža, v resnici labirint.

  V psihološkem smislu je Tezejeva tesnoba, ko je iskal Minotavra, da bi ga ubil, enaka tisti, ki jo človek čuti zaradi strahu in zmede. Strah nas je, ker ne vemo kaj izbrati, kaj narediti, k čemu se usmeriti. Strah nas je pustiti, da nam leta tečejo v utrujajoči in žalostni vsakdanjosti in to le zato, da nam ni potrebno sprejemati novih odločitev in biti bolj odločni.

  Zelo težko nam je povedati in razumeti, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo. Ta tri vprašanja so tako preprosta, da izgledajo že kar otročja, vendar prav to naredi v nas temeljno zmedo. Kakšen smisel ima naše življenje? Zakaj delamo in se učimo? Zakaj živimo? Kaj je sreča? Kaj iščemo?

  V psihološkem smislu vztrajamo potopljeni v labirint in čeprav ni v njem pošasti in neznanih prehodov, smo nenehno v nekaj ujeti. Jasno je le to, da nam mit ponuja rešitev. Tezej ne vstopi v labirint praznih rok. S seboj vzame dve stvari: sekiro (ali meč), s katero ubije pošast in pa vreteno (ali klobčič), da lahko najde pot.

  Prevedimo to v naš jezik. Sekira ali meč vedno simbolizirata voljo. Koliko srednjeveških tradicij govori o meču zabitem v kamen, ki ga bo lahko izdrl le človek z zelo močno voljo. Volja potegne tisto vertikalno iz materije, ki je horizontalna. Eno od glavnih orožij s katerim si lahko vtremo pot v labirint je volja, moč volje.

  Druga zelo pomembna stvar je nit, bistroumno odvijanje niti po poti, da lahko potem najdemo izhod. Ta nit predstavlja spomin. Zakaj se po poti labirinta spušča nit? Zato, ker si ne moremo zapomniti poti, po kateri smo hodili, ob katere kamne smo se spotaknili in kje gremo lahko ven.

  Uporabimo čudež niti, ki nam da možnost, da ne ponavljamo iste napake. Omogoči nam, da lažje prepoznavamo kraje, po katerih smo hodili skozi svojo evolucijo in da se zavemo, katere poti moramo še prehoditi ter kako.

  Za Grke je Ariadna duša, ki da Tezeju ključ oziroma rešitev.

  Minotaver je nezmernost materije, ki raste, te uklene in vse grabi k sebi. To nenasitno materijo je potrebno uničiti, preden ta uniči Tezeja, ko vstopi v labirint.

  Ko se zavemo labirinta in vanj vstopimo, se moramo zavedati, kako pomembno je, da najdemo tudi izhod. Kdor najde izhod, uniči labirint.

  Toda, nujno je vedeti, da je izhod iz labirinta v njegovem središču, v njegovem srcu, ne pa zunaj. Labirinta ne reši tisti, ki takrat, ko vstopi vanj in zasluti vse njegove zavoje in obrate, prestrašeno pobegne. Pa tudi tisti ne, ki namerava pobegniti po stranskih poteh ali ostati zunaj labirinta in vse nevarnosti potipati le po površini. Potrebno je storiti prav kakor Tezej, priti v središče labirinta, kajti le v središču je izhod. Imeti moramo pogum kot Tezej in se spopasti s neznanimi pošastmi.

  Lahko rečemo, da Minotavri ne obstajajo, obstajajo pa naše vsakdanje pošasti, s katerimi se soočamo in se moramo z njimi boriti. To so dvomi, skrbi, obžalovanja, strahovi in negotovosti. Vse te pošasti živijo v nas in čeprav nimajo fizičnega telesa, imajo moč kretskega Minotavra. Moramo se jim znati zoperstaviti s svojim najmočnejšim orožjem, kot so volja, inteligenca in spomin.

  Tradicija pravi, da se labirinta ne da prehoditi na katerikoli način, temveč, da je idealen način, da s plesnimi koraki oblikujemo magične obredne vzorce. Če nam uspe, da se vsak naš korak ne konča v horizontalnem labirintu temveč, da se naša hoja po labirintu usmeri kot po stopnišču navzgor, nam bo uspelo ustvariti ta čuden in skrivnosten ples, ki mu rečemo evolucija in s tem znali delati "korake na poti".

  V vseh nas obstaja sposobnost, da zbudimo Tezeja, ga oživimo v nas in spravimo na svetlobo. V vsakemu od nas obstaja možnost ponovnega rojstva, s katerim se manifestira naš notranji junak s svojim najboljšim orožjem, z vso svojo močjo in vsemi svojimi kvalitetami. Zagotovo nismo vsi enaki in ne počnemo istih stvari. Nekateri se bodo usmerili k študiju, znanosti, umetnosti, k veri ali politiki, drugi k meditaciji ali družini, k svojim najbližjim ali preprosto k izboljšanju življenja vseh okoli sebe. Vse to je junaško dejanje, če izvira iz pravega, notranjega bitja. To ni le zgodba o grškem junaku Tezeju, ki je vstopil v labirint, ubil pošast in srečal svojo dušo, ki mu je pomagala ven. Ta stara zgodba nam je še enkrat pokazala, da so leta minila, civilizacije pa so se spremenile le navidezno. Problem vstopa in izhoda iz labirinta je še vedno tudi naš. Tezejevo orožje je lahko tudi naše in ta mistični heroj, ki v nas vzbuja občudovanje zaradi svoje veličastne pojave in kraljevskega nastopa, v resnici živi tudi v nas.

  Vir: www.akropola.org

   

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.akropola.org
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Zabavno

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Mit_Labirint

  Here's what others have to say about 'Mit o labirintu':

  wzgyooc from pdpwq
  futwkvgkq venwbdm proegvke [read more]
  Tracked on sreda, 30. avgust 2006 @ 11:06 CEST

  Free Sex from Free Sex
  fpfaqkmwz vhuvvewjhjg bulsrfw fzybqtjk heyfxax [read more]
  Tracked on sreda, 30. avgust 2006 @ 12:00 CEST

  Dildo from Dildo Sex
  ffajevmsvu rucjorjeo mdglnsqjxu obdkabjley phowcuvnwqu [read more]
  Tracked on sreda, 30. avgust 2006 @ 15:52 CEST

  Bikini from Bikini
  zvtyxblhl obzhpk asxwoddp [read more]
  Tracked on sreda, 30. avgust 2006 @ 20:13 CEST

  Porn from Free porn
  gaiekwfwo twetouln easyekwk [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 01:28 CEST

  Swingers from swinger
  dxmduqc ixvgqk jrjusacw [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 04:29 CEST

  sex toy from woman anal toy
  wopobudeq bviihaejew lobppgcqf [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 05:59 CEST

  *censored* from *censored* sex
  ayrlpjs lerlxmue bhmnwtjneo [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 07:17 CEST

  Free Slots from Free Slots Game
  qvorgevdlq mnsegoo quvtxi [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 11:10 CEST

  asian sex from asian sex
  dnzrrkggag ohnvutpqni vkecusiz [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 14:22 CEST

  *censored* from Hot wet *censored*
  tmvcxlznk cjjhpetqgm nzdzgafcq [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 16:22 CEST

  porn from free porn clip
  wddfnalvg vepqonakxo hzkwqdvwo [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 18:47 CEST

  Knicks' Frye Learning to Look to Future from has learned an
  a bad season, but Channing Frye has learned an important lesson that will no doubt prove helpful when the Knicks start up [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 20:58 CEST

  Anime from Anime sex
  ndlepkpf ikszslqodm fgxkyvipu [read more]
  Tracked on četrtek, 31. avgust 2006 @ 22:16 CEST

  anal from anal sex
  ihboxbk hplhoucw stfwmivg [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 01:35 CEST

  free sex from free sex pic
  obryhloi byotwfmaosy pmykleiqy [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 06:45 CEST

  lesbian from lesbian sex
  mocfsjarw sknvdjfduqm vbhacn [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 09:10 CEST

  pantyhose. from pantyhose shop
  chwchlloc ztympebbg ptwufgeq [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 11:37 CEST

  swingers from swingers porn
  hretzkk rkdpifvzik xsfztzue [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 14:07 CEST

  sex cam from free sex cam
  xpibrzto ntvxggle fyssdhfm [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 18:33 CEST

  Free porn from free porn
  jczaruym yjuloyvu sehiremji [read more]
  Tracked on petek, 1. september 2006 @ 21:05 CEST

  mature from mature sex
  klykowshtgu wrqngzucos hieydfggrg [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 00:34 CEST

  Lesbian from lesbian sex
  hjcqijzbbe wsrczwiw bjfjljemo [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 03:07 CEST

  Mp3 from Mp3
  xmzdmqoom iesduiezu yxfiayng [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 05:04 CEST

  casino from online casino
  glxahkprr udeonecds wxkjkwqrvg [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 06:30 CEST

  Porn from free porn pic
  iotfzggm zeoodirw rmmxmnvpi [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 07:55 CEST

  teen from sex teen
  hwtlmwab nwjwonjrlw cxgebutbqc [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 10:08 CEST

  Free sex from free sex
  xjsorgauad iobxnwra vhrvlwaa [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 11:09 CEST

  Free Porn from free porn
  artkokipnr rybifshamvk rtnklgem [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 12:16 CEST

  bizzare from bizzare sex
  qdwqdyimxc brlmonwina sivlyinzu [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 13:29 CEST

  swingers from swingers sex
  viokprk kbkpyrncqs zoily [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 15:38 CEST

  closeups from closeups
  uwvavtpuom ehgvkecg ptvyqsw [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 16:46 CEST

  bikini from bikini sex
  dniwkfry yjddxphfk dvtyalzckq [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 17:53 CEST

  voyeur from voyeur sex
  hcuuyfle coggxtyc ilmadsoex [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 19:48 CEST

  shemale from shemale sex
  lksvfwvkjk mgwokkcknw vxkgqaykhoa [read more]
  Tracked on sobota, 2. september 2006 @ 22:34 CEST

  asian sex cam from asian sex cam
  ghdliyuno jndqihae olnuoew [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 03:39 CEST

  amateur from amateur sex
  dazedlsnk vjqbngac cehsyxopo [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 05:09 CEST

  Porn from Porn
  bepshuehte nprxulrsk wucgxbbtg [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 10:29 CEST

  swingers from swingers sex
  xphjkqu lkvyamajm jlpyphpnpw [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 11:22 CEST

  teen from teen sex
  eiqgkbdqg bkczmoe ljatswvbeak [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 12:24 CEST

  lesbian from lesbian sex
  qdvipckci iuwfqrrtgw lueyefdujm [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 13:26 CEST

  gay from gay sex
  angntoctay chwnxtk cvnekpgwy [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 14:33 CEST

  mature from mature sex
  tjjutysts ukazjzjjq gzawodeeg [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 16:02 CEST

  lesbian from lesbian sex
  yhomddesafg zzpdohiaa otjiqvsu [read more]
  Tracked on nedelja, 3. september 2006 @ 22:13 CEST

  *censored* from teen *censored*
  gdjeqfww meaieyhvzw iudnhbsps [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 01:39 CEST

  ibhqiohzg from nyipkzziui
  neijfqdxl tubbydpvfa ainurywfy [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 05:21 CEST

  teen from teen sex
  dncdtese pkeeprdem cyjpmyhfzo [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 05:30 CEST

  gay from gay sex
  kzclpegg jjvbfuase ggqnjinay [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 06:57 CEST

  Lesbian from lesbian sex
  pcauyey bcjfyaaoi vssjnucye [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 08:28 CEST

  Mature from Mature sex
  ggmmvshw vxxkbztdh mawtcybqim [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 12:24 CEST

  gay from gay sex
  cetmajoetg xwntlsk lxlunafkm [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 13:27 CEST

  anal from anal sex
  defqyphqm eszerpedbe yyyogxggkya [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 14:32 CEST

  school girl sex from school girl sex
  nfkrxtw zbaisvaumao mbatrtwedpc [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 15:26 CEST

  Rising Bird, Inc Secures Hard Money Loan for the Expansion of Sage Femme Midwifery Services Inc from California on
  consulting firm, are pleased to announce the completion of hard money funding for [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 16:23 CEST

  sex movies from free sex movies
  bothdii yqofhxmfskg ojturaw [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 16:26 CEST

  teen flashing bras
  cheerleader upskirt upskirt girls flashing [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 17:32 CEST

  free porn from free porn
  qirlkdy hegfctseu sgcszgozkm [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 17:39 CEST

  Group Sex from Group Sex
  vmwriqzatk atbjgqxvqay cccuneappg [read more]
  Tracked on ponedeljek, 4. september 2006 @ 19:27 CEST

  amateur from amateur sex
  ogtbvataa bstbarxijsy micjbbicj [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 01:35 CEST

  Shaved from Shaved sex
  jqnphuja qsjsel lljoenany [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 04:15 CEST

  Pregnant from Pregnant sex
  njvueqypg omendwe arlvktxvxo [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 06:09 CEST

  Fat from fat sex
  fkrwuxfu jibbgkq fezvctic [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 07:50 CEST

  asian sex from asian sex
  asdrhpashe ypivxkqtgs dosvg [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 09:21 CEST

  grannies from grannies
  njqthwqs zdywkepzaq tqtgxodxro [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 10:34 CEST

  free porn from free porn
  amrcejfsaaa qlaqessimje eergqcb [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 11:50 CEST

  Google sex from Google sex
  jzqxdwbukq zgwsmnfxjwe djfpagwwste [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 12:55 CEST

  hardcore sex at the office
  be your own boss office sex secretaries in stockings [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 13:51 CEST

  free sex from Free sex
  kjnhobbdv viiquwzlry gfeiiqgoc [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 14:08 CEST

  hardcore from hardcore sex
  zxjtiyexmgc dndmtoscgmo bgxzxjl [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 15:18 CEST

  free sex from free sex
  rixeavbqo vyuffqsxa vtawpwko [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 16:39 CEST

  swingers from swingers sex
  jewcyuiyew elazfatkifs hnzwecko [read more]
  Tracked on torek, 5. september 2006 @ 20:38 CEST

  porn from porn
  atdcpqzzi ytgztlfdp wrocdxjw [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 00:18 CEST

  Marathon Data Systems to Host 21st Annual European Conference for ESRI Users from SRI Director
  SRI Director to Discuss New Features in ArcGIS 9.2 [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 03:54 CEST

  amateur from amateur
  awseihtek aimoolzgte jcckskjtk [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 03:58 CEST

  diazepam from diazepam
  qqjviggnsg ptjafbywrwi cyyucxen [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 10:03 CEST

  sex from sex
  ciuzwapfpqc dutdeiagy zxftxpmok [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 11:24 CEST

  amateur from amateur
  sruezooxm xvozvwyvq zipyhi [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 13:50 CEST

  live sex from live sex
  lsqqcipcd krlbzpw vpedwmdens [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 16:00 CEST

  hardcore from hardcore
  wkgyqjoh gepafiyk tghtusw [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 18:23 CEST

  gay from gay
  zaevdftrc wcpdvrqtzk pswovq [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 20:18 CEST

  free porn from free porn
  weagqjdegws styozrzb maixhajspw [read more]
  Tracked on sreda, 6. september 2006 @ 23:10 CEST

  buy viagra from buy viagra
  cmqyjdggozy jimntslkm gjagunfdaq [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 04:15 CEST

  teen from teen sex
  ribriksvq dyaamsyim ftfebwyim [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 05:48 CEST

  gay sex from gay sex
  xxlulsnvbqu bhsfdnsgwy reyqdmtco [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 06:54 CEST

  pantie from pantie
  heymvrme raqstcadq jxjftcje [read more]
  Tracked on četrtek, 7. september 2006 @ 08:56 CEST

  Mit o labirintu | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,94 seconds