NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 04-dec
 • Glasbene jaslice za dojenčke in mamice z Julcsi

 • nedelja 06-dec
 • Miklavževa predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 12-dec
 • Od kolišča do mestnega središča

 • torek 15-dec
 • Pravljični sprehod s svečkami in baklami

 • sobota 26-dec
 • Praznična predstava Zgodba o Lipici

 • četrtek 31-dec
 • Spletna platforma Stigma
 • Digitalno doživetje z Božičkom za podjetja

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Ozadje: Zbirno poročilo IPCC AR5   
  četrtek, 30. oktober 2014 @ 22:30 CET
  Uporabnik: Sonce

  V Kopenhagnu se sestaja Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC), ki bo preučil izsledke Zbirnega poročila Petega poročila o oceni stanja (AR5) na področju podnebnih sprememb. Poročilo je namenjeno svetovnim vladam in članicam IPCC ter predstavlja osrednjo študijo o stanju podnebnih sprememb in njegovega pomena za politične odločitve. Na tokratnem plenarnem zasedanju IPCC bodo članice odobrile Povzetek za oblikovalce politik in sprejele Zbirno poročilo, ki bo objavljeno na tiskovni konferenci v nedeljo, 2. novembra, ob 11. uri (CET).

  Kaj je skupno poročilo IPCC?
  V zadnjem letu so tri delovne skupine IPCC objavile ločena poročila, in sicer o znanstvenih osnovah podnebnih sprememb, njihovih posledicah in možnostih upočasnjevanje njihovega trenda. IPCC želi podati objektiven, izčrpen in uravnotežen znanstven pregled na področju podnebnih sprememb. Pri tem ne proizvaja novih znanstvenih ugotovitev, temveč analizira in ocenjuje znanstveno literaturo na področju podnebnih sprememb, tokrat zlasti delo, ki je bilo objavljeno po zadnjem Poročilu o oceni stanja iz leta 2007.

  Skupno poročilo povzema informacije treh posebnih poročil delovnih skupin in je neposredno namenjeno oblikovalcem politik. Predstavlja osrednji dokument, ki združuje ocene preteklih podnebnih trendov, napovedi za prihodnost, preučuje pa tudi prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb ter nudi pregled možnih tveganj in rešitev. Skupno poročilo nudi izjemno pomembne informacije za oblikovalce politik, ki bodo vodile vlade pri odločanju o njihovih prihodnjih podnebih politikah.

  Kakšne so ugotovitve Petega poročila o oceni stanja (AR5)?

  Delovna skupina I

  Septembra 2013 je Delovna skupina I. v svojem poročilu potrdila, da se podnebne spremembe dogajajo in da so predvsem posledica človeškega delovanja. Atmosfera in oceani se segrevajo, ledeniki se talijo, višina morske gladine se dviga, vodni cikli se spreminjajo in ekstremni vremenski pojavi postajajo vse pogostejši.

  Poročilo je opozorilo tudi na stopnjevanje posledic: med leti 2002 in 2011 je ledena odeja na Grenlandiji zgubljala maso v povprečju 6-krat hitreje kot v prejšnjem desetletju. Podobno je ledeni pokrov na Antarktiki zgubljal maso 5-krat hitreje. Od leta 1993 se je morska gladina v povprečju dvigala dvakrat hitreje kot v prejšnjem stoletju in Arktični led je izginjal znatno hitreje, kot je bilo predvideno.

  Poročilo je določilo tudi mejo količine izpustov, ki jih svet še lahko izpusti, če bi želeli doseči globalni cilj omejitve segrevanja na manj kot 2C°. Če bi se trend izpustov med leti 2000 in 2010 nadaljeval, bi preostali “ogljični proračun” porabili v približno dveh desetletjih. Če ne želimo prekoračiti te meje, bi morali izpusti doseči svoj vrh in začeti padati zelo kmalu, in nazadnje doseči ničelno raven izpustov.

  Delovna skupina II

  Marca 2014 je druga delovna skupina izdala poročilo, v katerem je predstavila tveganja, ki jih podnebne spremembe prinašajo za varnost in dobrobit človeštva. Podnebne spremembe lahko bistveno poslabšajo številne že obstoječe okoljske in družbene probleme, posledice pa se že kažejo po vsem svetu, zlasti na Arktiki ter v oceanih. Brez dramatičnega in takojšnjega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov bodo posledice podnebnih sprememb presegle našo sposobnost prilagajanja nanje.

  Delovna skupina III

  Zadnje poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe je izšlo aprila 2014 in je pokazalo, da se je katastrofalnim podnebnim spremembam še možno izogniti, a le, če bomo hitro in trajno zmanjšali onesnaževanje ozračja. Segrevanje še lahko omejimo na pod 2°C, vendar se s trenutnim načinom delovanja bolj približujemo 4°C, saj smo od leta 2000 rast emisij še pospešili. Če želimo preprečiti najhujše posledice podnebnih sprememb, potrebujemo temeljito spremembo energetskega sistema, s katerim bomo bistveno izboljšali energetsko učinkovitost stavb, industrije in prometnega sektorja, ter fosilna goriva nadomestili z brez- ali nizko-ogljičnimi energetski viri.

  Dlje, kot odlašamo z ukrepanjem, večje bodo posledice in višji bodo stroški. Ukrepanje pa bi prineslo številne vzporedne koristi - države so namreč različno prispevale k škodljivim emisijam, imajo pa tudi različne zmogljivosti za ukrepanje in drugačne stopnje ranljivosti. Zato bi pravični procesi in izidi lahko izboljšali mednarodno sodelovanje.

  Vloga Vlad v procesu IPCC

  Celotno Peto poročilo o oceni stanja (AR5) in njegovo Zbirno poročilo zagotavljata pomemben prispevek k pogajanjem Združenih narodov o podnebnih spremembah.

  Na srečanju Medvladnega odbora za podne spremembe v Kopenhagnu bodo Vlade sprejele Zbirno poročilo (ki je trenutno dolgo 130 strani) ter odobrile njegov krajši Povzetek za oblikovalce politik (dolg 30 strani). Sprejem pomeni, da v bodo poročilo potrjevali vsak odsek posebej, medtem ko odobritev pomeni, da  bo vsak stavek Povzetka za oblikovalce politik podvržen podrobni razpravi in soglasju s strani vlad.

  Načeloma je vloga vlad zagotoviti, da bodo ugotovitve povzetka razumljive in jasne vsem odločevalcem. V praksi pa se izkaže, da so ugotovitve včasih za določene vlade neprijetne, kar povzroči željo po vplivanju na način zapisa ugotovitev na način, ki bi podprl njihova pogajalska izhodišča. To je lahko včasih razlog, da je pomen zapisa nekoliko zabrisan in ne bolj pojasnjen, vendar pa to ne spremeni zanstvenih ugotovitev, ki ostajajo zapisane v poročilih delovnih skupin.

  Pomembno je poudariti, da kljub temu, da so vlade vključene v proces IPCC in zagotavljajo njegovo finančno podporo, pa znanost vseeno prevladuje. Poglavja, ki podpirajo vse dokumente, so napisali znanstveniki in le-ti zatrjujejo, da so dokumenti verodostojni in v skladu z ugotovitvami vsakega poglavja.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Osveščanje in ekologija

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Medvladni-Odbor-Podnebne-Spremembe

  No trackback comments for this entry.
  Ozadje: Zbirno poročilo IPCC AR5 | 2 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Ozadje: Zbirno poročilo IPCC AR5

  Prispeval/a: Aarhon dne sreda, 5. november 2014 @ 08:25 CET
  Zavedati se moramo da so se vsa dosedanja poročila IPCC izkazala kot izjemno nezanesljiva in dobesedno namenoma zavajajoča.
  Pred leti, ko je nastal Kjotski sporazum, so bili predstavniki držav eklatantno zavedeni s popolnoma neresničnimi in izmišljenimi trditvami o segrevanju, ki ga dejansko ni bilo. Trditve iz takratnega poročila so bile kompromitirane in so jih potem sčasoma nehali navajati. Najbolj znan je graf imenovan 'hokejska palica', ki je bil prevarantski izdelek CRU inštituta, narejen po naročilu in s plačilom IPCC. Resnica je prišla na dan v aferi 'climategate'.
  V letih, ki so sledile Kjotu, je resni del znanstvene srenje sčasoma natančno raziskal mehanizme, ki vplivajo na povprečno temperaturo zemeljske krogle in še posebej učinka tople grede. Jasno je bilo ugotovljeno da je vpliv CO2 ničen in da celoten toplogredni učinek povzroča zračna vlaga, katero povzročajo oceani.
  Kolikor je nihanja, ga povzroča naravna Pacifiška dekadalna oscilacija temperature morske vode.
  Globalnih dolgoročnih klimatskih sprememb torej dokazano ni, še posebej pa na klimatske pogoje nima človek prav nikakršnega vpliva.

  IPCC je sam sebi namen in njegova poročila so narejena izključno v želji da bi ljudje, ki so tam zaposleni, še naprej imeli delo, katerega financira davkoplačevalski denar.
  Resnice pa ni tudi v tem njihovem zadnjem poročilu nobene. Enako kot vedno doslej.


  Ozadje: Zbirno poročilo IPCC AR5

  Prispeval/a: AnaH dne sreda, 5. november 2014 @ 16:09 CET
  Prav nič me ne moti, če kdo ne opaža zelo resnih podnebnih sprememb, če se le odgovorno vede do narave in vsega, kar živi; tudi do Zemlje, ki je živ organizem. Dejanja štejejo.

  Ne pritrjujem tistim, ki ob naravnih nesrečah pravijo, da je narava podivjala. Ni, le tako se je prisiljena braniti ob vsem, kar povzročamo njej in posledično tudi sebi.

  Duhovni svet nas opozarja, da je za 99% "naravnih" katastrof kriv človek.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,31 seconds