NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

nedelja 25-apr
 • Sonce ali dež ter kava in razstava
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • četrtek 29-apr
 • Brati inu obstati

 • četrtek 06-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Blaž Maljevac

 • četrtek 13-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Vasko Vidmar

 • petek 14-maj
 • Vrstni red ljubezni z Vladom Ilićem v Zagrebu

 • sobota 15-maj
 • Sobotni filmski klub - pomladni semester

 • petek 21-maj
 • Sensperience - online audio igra

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Samozavest ni enaka samopodobi   
  ponedeljek, 13. oktober 2014 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Jana Pristovšek v novi reviji Karmaplus

  V prejšnji številki revije ste spoznale, koliko hrepenenja je v vas, koliko sanj, želja. Težko je brskati po sebi, saj je človek sam sebi najbolj neizprosen sodnik. Zato bodite nežne s sabo, imejte enaka pravila zase in za okolico. Če ne veste, kakšna pravila uporabljate, si svojo situacijo predstavljajte, kot da je to situacija vaše najboljše prijateljice. Bi bili odgovori enaki? Ste enako razumevajoče? Jo tolažite ali obsojate? Spoznavajte sebe in se začnite imeti rade.

  Samopodoba
  Zdaj je čas, da se soočite s samopodobo. Ste samozavestne, tako nastopate, take vas ljudje vidijo, ste uspešne, sposobne, prijetne. Pravzaprav vam marsikdo zavida vaše življenje, potovanja, čas, ki ga same razporejate. Vendar se samozavestno vedenje dá tudi natrenirati. Samopodoba pa je nekaj drugega. Samopodoba je ocena vaše duše, ocena vaše biti. Sega daleč globlje od deloma razumske samozavesti. Samopodoba je tista ocena lastne vrednosti, ki vam pove, kaj si zaslužite in česa ne, kaj lahko dobite in česa ne. Neprestano tehta, meri, ocenjuje in sporoča.

  Te vrednosti samopodobe potem določajo notranje zadovoljstvo, vaše ravnanje ... Delno neustrezna samopodoba vas sili, da ste ustvarjalne, da se izobražujete, da skrbite za svojo postavo ... Delno neustrezna samopodoba je motivacija, da nekaj lažje storite. In ko storite, vas ocena samopodobe zadovolji. Če je vaša samopodoba zelo slaba, če se ne zavedate lastne vrednosti ali je ta skoraj zanemarljiva, želite oceno lastne vrednosti dobiti iz okolice. Primer: vsem godi pohvala, vendar je pohvala pika na i vaši lastni oceni in ceni, vašemu lastnemu zavedanju.

  Če je pohvala edina ocena oziroma če je od pohvale odvisna vaša vrednost, ste v precejšnjih težavah. To pomeni, da za lastni vrednostni obstoj potrebujete neprestano pohvalo okolice, potrebujete pozornost okolice, ki vam sporoča, da ste vredne, potrebujete potrditev na potrditev. A tudi to ni dovolj, saj takšna zadovoljitev traja zelo kratek čas. Če v vaši samopodobi ni zavedanja, da ste dobre, sposobne, prijetne, prijazne, ljubke ..., tudi potrdilna sporočila okolice takoj trčijo na odpor: "Kaj pa, če to ni res? Kaj pa, če to kar tako govorijo? Ali se morda norčujejo iz mene ali res tako mislijo?" Po eni strani silite v okolico, da bi vas potrdili, po drugi pa ne verjamete njenim sporočilom. Ne morete verjeti, če tega nimate v sebi, če vaša duša nima zavedanja o lastni vrednosti. To imenujemo občutek manjvrednosti, hujši občutek pa je občutek ničvrednosti.

  Samopodoba vsebuje ljubezen do sebe, samopodoba vsebuje vašo vrednost. Slaba samopodoba vam sporoča, da si ljubezni ne zaslužite. Če se nimate rade, kako boste verjele, da vas nekdo ljubi? Ne boste, ker sebe nimate rade. Ste dobra prijateljica, sodelavka, soseda ..., in čakate želene odzive. Ne okolica, samo vaš občutek manjvrednosti ve, kakšen je pravilen odziv. Vaš občutek manjvrednosti ve, kaj se mora zgoditi, da bo za kratek čas zadovoljen. In zahteva. In ko dobi premalo navdušenja okolice, ko na primer telefonski klic ni ob pravem času, ko prijateljica odpove ..., se ta neprijetni občutek razburi, popeni in uničuje. In ve ste na dnu, ponovno imate polno glavo:

  "Nič ni s tabo! Saj si drugega ne zaslužiš! Vsi ostali so nekaj vredni! Poglej se, kakšna si! Zguba, beda, smet ..." Slaba samopodoba vam sporoča, da niste dovolj dobre, da bi vas kdo imel rad, sporoča vam, da ste tako slabe, da si partnerja ne zaslužite ... Živite same, s hrepenenjem po nekom, ali pa v stanju obupa celo "vseeno s kom, samo da je". Tudi s popolnoma neprimernim. Osnovna potreba po pripadanju in ljubezni je tako močna, da razum ne pride do veljave, prezrti so vsi rdeči alarmi, vsi zvonci v glavi, svetovanje okolice ... "Ni pravi!!!"

  Potem v razmerju prenašate nesramnosti in zasmehovanje, krive ste, da je slabe volje, krive ste, ker ste ga tako razjezile, da vas zmerja in ponižuje, krive ste za klofute in brce. Slaba samopodoba vam ves čas sporoča, da si več kot tega ne zaslužite in potreba po pripadnosti in ljubezni vas sili, da ostajate v še tako slabem razmerju, samo da niste same. Da niste čisto same na svetu. Zato ženske živijo v slabih zakonih.

  Zato je samopodoba tako pomembna.

  Svojo samopodobo preverite tako, da se postavite pred ogledalo in si naglas poveste:

  Lepa sem.
  Dobra sem.
  Pametna sem.
  Zaslužim si najboljše.
  Zaslužim si vso ljubezen sveta.
  Sem čudež življenja.
  Srečen tisti, ki me bo ljubil.
  Ljudje so radi v moji družbi ...

  Kako se počutite? Prijetno? Nelagodno? Dodajte in spremenite stavke po želji in jasna vam bo vaša samopodoba. Če ve same ne veste, da ste dobre, kako boste potem drugim verjele, ko vam pravijo, da ste dobre? Preprosto ne boste in zato se boste gnale in gnale in gnale iz dneva v dan, ker vsak dan posebej potrebujete zunanjo potrditev, da ste dobre. Zakaj si lažje rečete, da ste grozne, da vedno vse zamočite, da ste zanič, da ste zadnja smet na svetu ... Zakaj je to lažje? Če je odgovor "Zato, ker je res," potem je vaša samopodoba zelo slaba.

  Sedaj razumete razliko med samozavestjo in samopodobo. Samozavest lahko zaigrate, samopodoba ostane v vas. Globoko, dan in noč. 

  Svojo samopodobo lahko postopoma popravite z razumom – afirmacijami. Afirmacije so stavki v trdilni obliki in sedanjiku. Posamezno afirmacijo izrečete 1.000 x, 10.000 x, 100.000 x, da seže v vaše globine. Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte. Dobra stvar je tudi v tem, da hkrati na dve stvari ne morete misliti. Ko si govorite: "Dobra sem," hkrati ne morete poslušati, kako ste slabe. Nadzorujte svoje misli, drugače bodo misli vaš gospodar. Lao Tzu je nekje 4 stoletja pr.n.št. sporočil:

  "Pazi na svoje misli, ker bodo postale besede.
  Pazi na svoje besede, ker bodo postale dejanja.
  Pazi na svoja dejanja, ker bodo postala navada.
  Pazi na svoje navade, ker bodo postale značaj.
  Pazi na svoj značaj, ker bo postal tvoja usoda."

  V vsem času odraščanja vam tega nihče ni povedal. Najprej je bila misel, vse se začne z mislijo. In vsaka misel nosi energijo. Zato ve odločate, kaj boste mislile, postanite gospodar svojih misli. Drugače nastane iz muhe slon.

  Z energetskega vidika je samopodoba skupek energetskih zapisov. Ko stojite pred ogledalom, lahko po silovitosti občutenja ali reagiranja zaznate, kakšen je ta zapis in koliko energijskega naboja vsebuje. Zato je razumsko spreminjanje in dodajanje energije tem zapisom dolgotrajen proces. Hitrejši in lažji način za popravek samopodobe je energetsko delo z notranjim otrokom. Notranji otrok je energija vaše duše. S pravilnim vodenjem ga najdete v nekaj minutah. Ko z njim vzpostavite stik, imate dostop do njega celo življenje.

  Prepričanja

  Zdaj predelajte svoja prepričanja. Prepričanja so navodila, po katerih živite, prepričanja določajo, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Za večino prepričanj niti ne veste, da jih imate, a ta prepričanja še kako vplivajo na vaše življenje. Vsako prepričanje vsebuje energetski naboj in od količine te energije je odvisno, kako močno neko prepričanje vpliva na vaše življenje.

  Predstavljajte si, da je vaše nezavedno kot zemljevid. Na tem zemljevidu so mesta, vasi in pustinje, ki predstavljajo prepričanja, pravila, moralne norme, verske dogme, področja in države, v katerih odraščate in živite. Miselnost in pričakovanja družbe do posameznika se razlikuje v azijskem, afriškem,  evropskem in drugih delih sveta. Kar je nekje dovoljeno ali celo zaželeno, je drugje nesprejemljivo ali celo sankcionirano. S tako širokega področja počasi prehajate do ožje okolice in družine, v kateri odraščate.

  Med odraščanjem večinoma nezavedno dopolnjujete in spreminjate svoja prepričanja, pravila, moralno sprejemljive dogodke in pridobivate izkušnje. Starši, učitelji, sorojenci, sošolci, prijatelji, sosedje, znanci ... vsi vplivajo na to, kakšen bo ta vaš zemljevid. In po tem zemljevidu živite, sprejemate odločitve, ste srečne ali nesrečne, ta zemljevid določa, ali je nekaj moralno sporno ... Kakor hitro ne živite po tem zemljevidu, nastanejo v vas bitke, občutki krivde, obžalovanja, kar vse presneto močno vpliva na vaše življenje in vašo samopodobo.

  Močnejše, kot je neko prepričanje, večje je mesto na zemljevidu. Prepričanja vsebujejo energijo. Za lažje razumevanje, večje, kot je mesto, več energije vsebuje. Če je mesto ČAS JE ZA PARTNERJA zelo močno in veliko, je tudi temu primerna tudi moč reakcije. Po določenem času se v takem mestu prično protesti, najprej posamezno in blago, kasneje pa vse močneje in močneje. Temu mestu dodajte mesto SMISEL ŽIVLJENJA JE DRUŽINA. Mesto z imenom BREZ PARTNERJA NISEM POPOLNA zelo dobro sodeluje z mesti V DVOJE JE PRIJETNEJE in s ČAS JE ZA OTROKE in tako naprej, vse do mest DOLŽNA SEM STARŠEM DATI VNUKA in mesta POROKA JE NAJLEPŠI DOGODEK ŽIVLJENJA.

  Predstavljajte si demonstracije v vseh mestih, kjer razbijajo izložbe, zažigajo avtomobile, nasilno zahtevajo izpolnitev želja. Predstavljajte si to zmedo hrepenenj, zahtev, sabotaž. In to je nemir, ki ga čutite, kajti večji, kot so protesti, v večji paniki ste, bolj ste pod pritiskom, um vam odpove, zadovoljiti želite le še ta nemir in ... iščete, paničarite, noč in dan se ukvarjate le še s tem, kje dobiti nekoga, spustite lovke, kavlje, pozabite na svoje želje, spustite kriterije, zadovoljne bi bile s prvim, ki pride mimo, ker si želite zadovoljiti ta mesta. Želite si ponovno živeti v miru, ker se želite spočiti, saj vas vse to izčrpava, ker se iz dneva v dan počutite bolj izgubljene in bolj manjvredne.

  Zato sem pisala o obupanosti. Dokler tega ne ozavestite, ne morete spremeniti. Hkrati obstajajo mesta s slabo samopodobo. NIHČE ME NE MARA; GOTOVO TE BO SLEJ KO PREJ PUSTIL; ZAKAJ BI BIL S TABO, ČE JE OKOLI NJEGA TOLIKO PRIJETNEJŠIH PUNC? KO BO SPOZNAL, KAKŠNA SI, BOŠ SPET SAMA in podobno. Ta mesta so energetsko tako močna, da začutite celo fizično bolečino. Dovolj imate bolečine, strah vas je, dovolj imate izgubljenih sanj in zato energetsko odrivate. Sanje so na dosegu roke, energetske bitke v vas pa tako velike, da ne obvladate situacije. Ne veste, kaj se z vami dogaja, čustveno nihate od evforije do depresije, utrujene ste, ne spite, preveč jeste ali pa sploh ne, o teh vaših strahovih govorite in govorite in govorite s prijateljico in vse, kar s tem delate, je, da energetsko pripravljate teren na uresničitev strahov.

  Če sebe, svojega čustvenega in energetskega telesa ne poznate, vlečete, odrivate, lovite, se energetsko odmikate, skratka energetsko delate vse, da bo neko vaše mesto dobilo svoje končno potrdilo: SAJ SEM VEDEL!

  Premislite, kaj za vas pomeni 'biti sama', kako se počutite, ko se same udeležujete dogodkov, medtem ko se vaše vrstnice ukvarjajo z otroki ... Kaj začutite, ko vas nekdo vpraša, kdaj jim boste koga predstavile? Vam je neprijetno? Ste že site tega vprašanja? Postanete jezne? Se počutite neuspešno? Se vam zdi, da ste na celi črti odpovedale? Se počutite kot zadnja smet? Kako? Kako se počutite, ko pa veste, da se vam je nova zveza sfižila, še preden se je dobro začela, ko pojma nimate, kdaj in kje boste srečale nekoga, ki bo morda ...

  Imate občutek krivde, ker vaši starši čakajo vnuke, se vam celo zdi, da so si jih zaslužili? Vprašajte se, ali je poroka in otroci vaš smisel življenja. Prepričanja sama po sebi niso slaba, niti ni rečeno, da so napačna. Tudi prepričanja vam pomagajo, da sprejemate pravilne odločitve oziroma da veste, kaj je prav in kaj ne. Po prepričanjih živite, prepričanja so tista, ki vam povedo, kaj lahko pričakujete, prepričanja vam povedo, ali si nekaj zaslužite ali ne. Pomislite, koliko prepričanj vpliva na vaše življenje, če veste, da imate prepričanja o tem, kako naj bi bilo videti življenje v družini, prepričanje o vzgoji, kaj otroku dovolimo in kaj ne, prepričanja o tem, kaj smo dolžni storiti za druge, kakšni ljudje so vredni spoštovanja … prepričanje na prepričanje.

  Ne, ni se treba z vsemi ukvarjati! Premislite, katera mesta so močna na vašem zemljevidu, kaj pomenijo, koliko nemirov in protestov je v njih. Vzemite si čas, bodite poštene s sabo, in ko pridete do odgovorov, boste vsaj delno razumele, kaj se dogaja. Vaša mesta imajo verjetno drugačna imena. Povzročajo vam podobne probleme. Počistite jih, ker vsebujejo močno energijo, ki usmerja vaše življenje. Ne dovolite, da vam povzročajo težave, da zaradi njih težko živite, da vas omejujejo v življenju, da vam znižujejo kvaliteto življenja. Veliko ljudem se je življenje spremenilo, ko so opravili samo z nekaj napačnimi prepričanji.
  Ja, želite si partnerja, moža, zaslužite si in pripada vam ljubezen vašega življenja in vsak dan bolj ste pripravljene nanj.

  Jana Pristovšek

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Karmaplus
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Osebna rast in odnosi

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/Hrepenenje-Sanje-Zelje-Samozavest-Samopo

  No trackback comments for this entry.
  Samozavest ni enaka samopodobi | 1 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Samozavest ni enaka samopodobi

  Prispeval/a: budabreztruda dne ponedeljek, 13. oktober 2014 @ 14:19 CEST
  .....se postavite pred ogledalo in si naglas poveste:

  Lepa sem.
  Dobra sem.
  Pametna sem.
  Zaslužim si najboljše.
  Zaslužim si vso ljubezen sveta.
  Sem čudež življenja.
  Srečen tisti, ki me bo ljubil.
  Ljudje so radi v moji družbi ...

  Upam, da me ni kdo slišal.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,81 seconds