NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-sep
 • Koncert okteta Valvasor z gosti

 • sobota 30-sep
 • V Svečino na sprehod, mošt in vino
 • Dobrodelni koncert za Kamnik

 • sreda 04-okt
 • Shod za Svetovni dan živali 2023

 • nedelja 08-okt
 • Darshan na hrvaškem v Splitu

 • torek 10-okt
 • Darshan - blagoslovi Paramahamse Vishwanande

 • torek 17-okt
 • Nacionalni posvet "Vse vemo, a zakaj se nič ne spremeni? Podnebna politika med teorijo in prakso"

 • torek 24-okt
 • Komunikacija - Vir dobrih odnosov (I. in II. del)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  ZPS svetuje, potrošnik privarčuje   
  torek, 20. september 2022 @ 12:45 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Družina, ki danes kupuje po načelu, kar je dražje, je boljše, lahko z informirano izbiro prihrani tudi do 1400 evrov na leto - a ne na račun kakovosti

  ZPS danes začenja kampanjo ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želijo potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo. V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili koristne informacije in napotke za večje in manjše prihranke.

  Za vse potrošnike brezplačno. Vsak mesec bodo pokrili eno od področij, za katera ocenjujejo, da so pomembna za vsa gospodinjstva v Sloveniji - od prehrane do telekomunikacij in financ.  Vsako sredo bodo na www.zps.si objavili tudi krajši nasvet, sredin drobižek.

  Prva tema, ki so jo vzeli pod drobnogled, je prehrana. Potrošnikom podarjajo vpogled v povzetek rezultatov kar petih prehranskih testov. Ti rezultati dokazujejo, da lahko z izbiro cenejših, a kakovostnih izdelkov veliko prihranimo. Le vedeti moramo, katere izbrati - to pa omogočajo ZPS primerjalni prehranski testi. In rezultati dokazujejo, zakaj se splača poznati rezultate primerjalnih testov.

  Na ZPS so izračunali, da lahko štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihrani več kot 1400 evrov na leto. Pri izračunu soupoštevali rezultate ZPS testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene.

  Na ZPS pozivajo potrošnike, da jim v kampanji pomagajo pri zbiranju informacij s terena. Najprej jih zanimajo konkretni primeri t. i. skrčinflacije (ko proizvajalec zmanjša količino določenega izdelka, cena pa ostane enaka ali se celo poviša), potrošniki jih lahko oddajo preko spleta na www.zps.si.

  Preverite rezultate petih prehranskih testov.

  V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na ZPS, le vedeti moramo, kaj izbrati. Pregled prehranskih testov za preteklih 5 let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil. Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

  Za vseh pet testov potrošniki na spletni strani ZPS najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022. Spodaj za ilustracijo predstavljamo primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro.

  Razpon cen je izjemno velik - za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro - 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro - 74/100) pa kar 66 centov. Več informacij je vidnih v preglednici spodaj in na povezavi. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 €/kg. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 €, na leto pa kar do 681 €.

  Vir: ZPS

  Na podoben način so izračunali tudi prihranke na primeru preostalih štirih testov. Preverite jih lahko na povezavi. Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 € na leto. In to ne na račun slabše kakovosti! To člani ZPS vedo, zato je članstvo naložba v informirane odločitve in prihranke. Več informacij na povezavi.

  Kaj se je dogajalo s cenami v preteklih petih mesecih?
  Na ZPS so cene testiranih izdelkov popisali prvič ob izvedbi testiranja, drugič aprila 2022, ko so pripravili članek na povezavi, in tretjič avgusta 2022. Cene so popisali pri istem trgovcu, kjer so izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način so pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

  • RIŽ: najvišji skok cene so zabeležili pri izdelku trgovske znamke [1] Golden sun (Lidl), ki se je od februarja 2020 do avgusta 2022 povišala za kar 116,7 odstotka, od tega za dobrih 70 odstotkov le od aprila do avgusta letos.
   Več informacij na povezavi.
  • TUNINA V OLJČNEM OLJU: največjo podražitev so zabeležili pri že tako najdražjem izdelku na testu, Eva fileti v oljčnem olju. Od izvedbe testa maja 2020 do avgusta 2022 se je cena konzerve dvignila za dobrih 68 odstotkov, od tega okrog 20 odstotkov le od aprila do avgusta 2022.

   Ne dražijo pa se vsi izdelki, pri nekaterih so opazili tudi pocenitve. Zmagovalcu ZPS testa se je cena od maja 2020 do avgusta 2022 znižala za dobrih 12 odstotkov, izdelku Rio mare, tunina v oljčnem olju (ulovljeno na trnek), kupljenem pri trgovcu Tuš, za dobrih 6 odstotkov, izdelku trgovske znamke Nixe (Lidl) pa za dobre 4 odstotke. V povprečju se cene konzervirane tunine niso povišale več, kot je zabeležena letna inflacija (okrog 11 odstotkov). Več informacij na povezavi.

  • MASLO: od februarja 2021 do avgusta 2022 se je cena izdelkov na testu povišala od 4,5 do 64 odstotkov. Najvišji skok cene so opazili pri izdelku Meggle, premium butter, katerega cena za kilogram dvignila z dobrih 10 na kar 17 €.
  • JAJCA: pred dobrim letom so lahko potrošniki z nakupom najcenejših jajc proste reje z ZPS testa prihranili še več kot danes. Cena se jim je namreč zvišala za okrog 22 odstotkov, medtem ko se je najdražjim za malo manj kot 17 odstotkov. Več informacij na povezavi.

  • NAVADNI JOGURT: test jogurtov so objavili februarja 2022, kar pomeni, da beležijo le povišanje cene v zadnjem letu. Največ je ceno izdelku lastne trgovske znamke zvišal Tuš, in sicer z 1,44 € v začetku leta na 2,39 € v aprilu, nato pa jo je znižal za malo manj kot 10 odstotkov, na 2,17 € za kilogram. Večini preostalih izdelkov se je cena dvignila za 20 do 30 odstotkov. Le izdelki Alpsko, Bogataj, Mu in Natur aktiv (Hofer) so avgusta 2022 ohranili ceno na isti ravni kot v začetku leta.

  Več informacij:

  ZPS svetuje, potrošnik privarčuje - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11525-zps-svetuje-potrosnik-privarcuje

  ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11527-zps-testi-hrane-kdor-vec-ve-lahko-prihrani-do-1400-evrov-na-leto

  "Skrčflacija" ali ko se količina izdelka v embalaži čez noč "skrči" - https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11526-skrcflacija-ali-ko-se-kolicina-izdelka-v-embalazi-cez-noc-skrci

  Na ZPS pozivajo potrošnike, da jim v kampanji pomagajo pri zbiranju informacij s terena. Najprej jih zanimajo konkretni primeri t. i. skrčinflacije (ko proizvajalec zmanjša količino določenega izdelka, cena pa ostane enaka ali se celo poviša), potrošniki jih lahko oddajo preko spleta na www.zps.si.

  Preverite rezultate petih prehranskih testov.

  V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na ZPS, le vedeti moramo, kaj izbrati. Pregled prehranskih testov za preteklih 5 let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil. Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

  Za vseh pet testov potrošniki na spletni strani ZPS najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022. Spodaj za ilustracijo predstavljamo primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostali (18) pa oceno dobro.

  Razpon cen je izjemno velik - za kilogram lahko odštejemo od 1,39 do 4,40 evra, to pomeni, da za lonček najcenejšega (ocena zelo dobro - 81/100) plačamo 25 centov, za lonček najdražjega (ocena dobro – 74/100) pa kar 66 centov. Več informacij je vidnih v preglednici spodaj in na povezavi. Razlika med najcenejšim in najdražjim je kar 3 €/kg. Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina na mesec prihrani do 57 €, na leto pa kar do 681 €.

  [1] Izdelki trgovskih blagovnih znamk (v članku uporabljamo besedno zvezo trgovskih znamk) se od običajnih blagovnih znamk proizvajalcev (v članku: blagovnih znamk) razlikujejo po tem, da je njihova prodaja omejena na trgovine posamezne verige. Pod enotno trgovsko blagovno znamko trgovine je množica zelo različnih proizvodov. To so edini izdelki v trgovini, za katere trgovci samostojno odločajo o kakovosti, embalaži in maloprodajni ceni, kar je pri standardnih blagovnih znamkah v domeni proizvajalca.

  Izdelki blagovnih znamk proizvajalca (v članku uporabljamo kar besedno zvezo blagovnih znamk) so izdelki, ki nosijo naziv proizvajalca.

  Vir: www.zps.si/

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.zps.si
 • Na ZPS pozivajo potro...
 • www.zps.si
 • Preverite rezultate p...
 • Pregled prehranskih t...
 • Za vseh pet testov potr...
 • na povezavi
 • na povezavi
 • Več informacij na povezavi
 • Več informacij na povezavi
 • Več informacij na povezavi
 • Več informacij na povezavi
 • https://www.zps.si/trg-...
 • https://www.zps.si/trg-...
 • https://www.zps.si/trg-...
 • Na ZPS pozivajo potro...
 • www.zps.si
 • Preverite rezultate p...
 • Pregled prehranskih t...
 • Za vseh pet testov potr...
 • na povezavi
 • www.zps.si/
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in za

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20220920124513857

  No trackback comments for this entry.
  ZPS svetuje, potrošnik privarčuje | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,00 seconds