NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 20-apr
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • sreda 21-apr
 • Europarkova ekološka tržnica

 • nedelja 25-apr
 • Sonce ali dež ter kava in razstava
 • Ljubljana ima (e-)talent

 • četrtek 29-apr
 • Brati inu obstati

 • četrtek 06-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Blaž Maljevac

 • četrtek 13-maj
 • Srečanja v Mediadomu: Vasko Vidmar

 • petek 14-maj
 • Vrstni red ljubezni z Vladom Ilićem v Zagrebu

 • sobota 15-maj
 • Sobotni filmski klub - pomladni semester

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Zdravnik: konopljo priporočam   
  četrtek, 8. april 2021 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Uživanje liofilizirane konoplje je najbližje uživanju sveže konoplje
  Uživanje sveže konoplje priporočam tako kot vsako drugo zdravo hrano. Ker pa konoplje ne moremo kupiti na tržnici tako kot druga zelišča ali zelenjavo, priporočam uživanje liofilizirane konoplje, ki se najbolj približa uživanju sveže konoplje.

  S postopkom liofilizacije obdržimo vse tiste sestavine, ki so v sveži konoplji,« pravi asist. Željko Perdija, dr. med., zdravnik specialist interne medicine, gastroenterolog in pulmolog. Z njim smo se pogovarjali o vsakdanji uporabi konoplje za preventivo in uporabi konoplje v medicini.

  Naš sogovornik je tudi strokovni direktor Centra za interno in interventno medicino CIIM plus v Mariboru in sodelavec Mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA. Na področju celovitega zdravljenja s kanabinoidi je eden vodilnih zdravnikov Sloveniji ter vedno bolj uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru.

  Kdaj in zakaj so vas, zdravnika, pritegnili kanabinoidi?
  Prvič sem se s kanabinoidi povsem naključno srečal pred približno sedmimi leti, ko sem spoznal Nicolasa Wagenerja iz Luksemburga, ki je prišel na mednarodno srečanje o konoplji v Lendavo. Že več kot dve deset­letji raziskuje in izdeluje oljne izvlečke iz medicinske konoplje. Tedaj o konoplji nisem vedel praktično nič. Wagener mi je dal oljni izvleček, ki pa sem ga v dobri veri dal prijatelju, ki ni imel več česa izgubiti.

  Njegova žena je bila namreč zelo bolna, v terminalnem stadiju raka dojke z metastazami po vsem telesu ter v zelo slabem splošnem stanju. Imela je pogoste okužbe, splošno stanje je bilo slabo. Po nekaj tednih mi je sporočil, da je vidno boljša, okužbe se več ne ponavljajo, ima boljši apetit, bolje spi in ima precej več moči. V njeno telo se je vračalo življenje. To so bile zame zanimive stvari, ki si jih nisem znal razložiti, zato sem začel raziskovati, katere aktivne učinkovine vsebuje konoplja. In tako sem prišel do kanabinoidov.

  Vi ste edini zdravnik pri nas, ki ljudem svetuje kanabinoide?
  Edini verjetno ne, med redkimi pa. Zato smo v Mednarodnem inštitutu za kanabinoide ICANNA zbrani strokovnjaki različnih strok, od mikrobiologov, kemikov, zdravnikov, odvetnikov, ekonomistov do agronomov, da vsak s svoje strani nekaj doda na strokovni ravni, da širimo znanje o uporabnosti konoplje kot rastline in uporabi kanabinoidov v medicini.
  Medicina enaindvajsetega stoletja je strašno močna. Žal pa ne obvlada kroničnih bolezni.

  Smo zelo dobri pri reševanju urgentnih, akutnih stanj ter poškodb oziroma mehanskih zadev, denimo zamenjamo kolk ali koleno, odpiramo zamašene žile pri infarktu ali pri možganskih kapeh, zalomi pa se pri kroničnih boleznih. Kronično pa pomeni doživljenjsko. Bolezen lahko le nadzorujemo, do določene mere vplivamo na njen potek, občasno tudi skoraj popolnoma ustavimo njeno napredovanje, ne znamo pa je pozdraviti. V to vrzel se potem vple­te ogromno različnih metod, med drugim tudi uporaba kanabinoidov.

  Kaj pravi znanost?
  Sam čudežev pri uporabi kanabinoidov še nisem videl, sem pa imel že kar nekaj dobrih rezultatov. Tudi kongresi, ki so posvečeni konoplji in kanabinoidom, so vedno bolj znanstveni. Ogromno se dela na tem področju, zadeva zato že prestopa iz neke alternativne oblike v čisto znanstveno obliko. Je pa veliko političnih dejavnikov, ki vplivajo na to, da se kanabinoidi v medicini še ne uveljavijo. Namen ICANNE je zato tudi, da kanabinoide spravimo tja, kamor sodijo, kontrolirano v roke profesionalcev.

  Vi priporočate uživanje sveže konoplje?
  Priporočam oboje: tako svežo konopljo, v kateri so kanabinoidi v kislinski obliki, kot dekarboksilirane kanabinoide. Za vsak dan bi vsakomur priporočil svežo konopljo v obliki sokov, smutijev. Damo jo v smuti tako kot denimo špinačo, zmeljemo in spijemo. Svežo konopljo imam za del prehrane, ne za prehranski dodatek. Najenostavneje je, da na njivi poberemo vršičke sveže konoplje, jih zmeljemo ali damo v zamrzovalnik ter jih vsako jutro vzamemo in damo v smuti.

  A to je za večino nedosegljivo, ker konoplje ne moremo kupiti na tržnici tako kot druga zelišča ali zelenjavo. Obdržati aktivne sestavine iz sveže konoplje ni enostavno. Liofilizacija je postopek, s katerim se prepreči proces dekarboksilacije kislinskih oblik v bolj aktivne oblike kanabinoidov, ob tem se zadrži največ drugih aktivnih sestavin, kot so terpeni in flavonoidi. Zato priporočam uživanje lio­filizirane konoplje, ki se najbolj približa uživanju sveže konoplje.

  Kaj pa dekarboksilirane oblike kanabinoidov?
  Njih priporočam kot dodatke k prehrani in zdravila. To je zelo pomembna razlika. Danes poznamo več kot sto šestdeset različnih kanabinoidov, konoplja pa jih vsebuje le v kislinski obliki. V sveži konoplji ni psihoaktivnega THC, je THCA, acidna ali kislinska oblika. Samo če THCA segrejete, dobite THC, ki je psihoaktiven. Na njivi oziroma v sveži rastlini je v tako nizki koncentraciji, da je popolnoma nepomemben. Če pa konopljo začnete sušiti, jo daste na svetlobo ali jo segrevate, pa se v procesu, ki mu rečemo dekarboksilacija, THCA spremeni v THC. Če hočete vedeti, kolikšna je koncentracija katerih kanabinoidov, je treba to dati v analizo. Dogaja pa se, da nekateri ljudje nekaj jemljejo in sploh ne vedo, kaj uživajo.

  Odziv telesa na THC pa je zelo oseben, vsak se nanj drugače odzove. Nekdo se smeje, drugi joka, nekdo je tiho, nekdo postane paranoičen … Zato nekomu, ki je bolan, res ne privoščim teh reakcij. Med najštevilčnejšimi receptorji v naših možganih so CB1 in nanje se veže THC, ki lahko povzroča motnje spomina, koncentracije, motnje ravnotežja, razpoloženja, apetita … To so zame konkretni stranski učinki in tega nikomur ne želim povzročiti. Zato nikoli ne jemljite ničesar, kar nima deklaracije.

  Tudi THC ima koristne učinke, a ga je treba previdno, kontrolirano predpisati, v kombinaciji z drugimi kanabinoidi. V medicini vedno začnemo z nizkimi odmerki, ki so izkustveni. Zaenkrat v praksi večinoma govorimo o dveh kanabinoidih, CBD in THC, vedno več pa je tudi govora o CBG ter drugih kanabinoidih, kot so CBC, CBN in THCV, ki so sicer v izvlečkih prisotni le v manjši količini, a imajo prav tako številne ugodne učinke na naše telo.

  Kaj vi kot zdravnik predpisujete v vaši ambulanti Centra za interno in interventno medicino CIIM plus?
  Predpisujem dekarboksilirane kanabinoide THC in CBD, na beli recept. Svetujem tudi nekatere izdelke s širokim spektrom kanabinoidov večinoma v obliki oljnih raztopin, ki jih bolniki nato kupijo samoplačniško v lekarni ali naročijo. Zdravljenje s kanabinoidi zahteva individualno obravnavo, saj je učinek lahko pri vsakomur drugačen.

  Uvajanje kanabinoidov v zdravljenje različnih bolezni mora zato biti premišljeno in ciljano, podobno kot zdravljenje z drugimi zdravili. Že na začetku je potrebno oceniti tveganje pojava stranskih učinkov, o tem bolnike tudi obvestiti. Oceniti možne interakcije z zdravili, predvidevati spremembe, ki se bodo pojavljale, ter začeti z izkustveno optimalnim odmerkom in optimalno kombinacijo kanabinoidov. Še vedno velja pravilo: začeti z nizkim odmerkom, postopno in počasi spreminjati odmerke in ne vedno višati odmerka. Pogosto vidimo, da so tudi nizki odmerki izredno učinkoviti.

  Izdelki, ki se pri tem uporabljajo, morajo imeti navedeno sestavo kanabinoidov in terpenov ter druge teste, ki dokazujejo njihovo kakovost (mikrobiološka analiza, analiza o vsebnosti težkih kovin, pesticidov …). Zato je zdravljenje s pripravki, ki se dobijo na »črnem« trgu, nenadzirano in pogosto tudi zelo nevarno.

  Zakaj pa bi liofilizirane izdelke svetovali za vsak dan?
  Naše telo se vsak dan bori proti raznim vnetjem in tudi proti kislinam. V telesu imamo izredno učinkovite mehanizme, da kompenziramo te odklone, osnova pa je držati naše celice, ki so osnova celotnega telesa, v ravnotežju, homeostazi. Celice ves čas dajejo signale, kaj ni dobro, kaj je treba popraviti. Glavni namen endokanabinoidnega sistema v našem telesu je prav ohranjanje homeostaze, zato se ta sistem aktivira, ko se homeostaza poruši. Če stanje narušene homeostaze dolgo traja, nastanejo poškodbe tkiv, organov in celih organskih sistemov.

  Pojavijo se bolezni in simptomi. Simptomi torej nastanejo šele, ko so poškodbe naših tkiv že napredovale. Takrat uporabljamo predvsem dekarboksilirane kanabinoide, ki delujejo prek receptorjev endokanabinoidnega sistema, in poskušamo s tem nadzorovati bolezen. Pred tem pa je pomembna preventiva. Sveža konoplja je izvrstna za preventivo. Deluje antioksidativno, protivnetno, do določene mere protitumorsko, povečuje količino energije v telesu, krepi splošno vitalnost, praktično je spodbuda celemu telesu.

  Telo ves čas porablja energijo, da se prilagaja. In če mu damo nekaj, zaradi česar se mu ni treba prilagajati, ima več energije …
  Da, energije lahko precej privarčujemo, če telesa ne obremenjujemo z nepotrebnim balastom. Temu rečemo zdrav življenjski slog. Z izogibanjem škodljivim razvadam, z redno telovadbo in seveda ob uravnoteženi prehrani in zdravi spolnosti vzdržujemo svoje telo v najboljši formi. S prehrano si delamo strašno škodo.

  Kakšno prehrano zagovarjate?
  S hrano se lahko zastrupljamo, zdravimo ali pa smo nevtralni. Osnovni cilj prehranjevanja je pridobivanje energije za normalno življenje. Mi pa se nažiramo, jemo zaradi okusov. Poskusimo poiskati svoj življenjski stil in način prehranjevanja. Ne gre drugače, kot da to sami preizkušamo, kaj nam najbolj ustreza; tega ni moč predpisati.

  Kaj pa prehrana, ki jo zagovarjate s stališča zdravnika?
  Sem čim bolj za hranila, ki so hitro prebavljiva in energijsko bogata. Beljakovin naj bo vsaj petdeset odstotkov rastlinskega izvora. Ne zagovarjam vegetarijanske prehrane, niti tega, da vsak dan jemo rdeče meso. Sem za zlato sredino. Osebno menim, da pri vsaki stvari, h kateri pristopamo, mora biti to zelo uravnoteženo, ne skrajno v nobeno smer.

  Za vsakodnevno preživetje, ko normalno delamo, potrebujemo hranila, ki nas delajo vitalne, ne pa tisto, ko gremo na malico in smo potem utrujeni, da ne moremo delati. Jejmo z glavo. Ljudje danes res postajamo koš za smeti, vase mečemo vse brez kakršnegakoli kriterija, samo zaradi tistega okusa v ustih za nekaj sekund.

  Če se vrneva k sveži in liofilizirani konoplji - kaj so še njene prednosti?
  Svežo konopljo vidim kot zelo dobro za preprečevanje vnetnih procesov v telesu. Vnetja so tista, ki spodbujajo zdra­v­stvene težave v telesu, na začetku na mikroravni, če vnetja ne omejimo, pa se razvija naprej. Zato absolutno priporočam konopljo za preventivo. Zagovarjam, da je treba razmišljati o zdravju, ko si zdrav.

  Ko začnemo čutiti simptome, so poškodbe v telesu že velike. Bolezni se velikokrat začnejo dogajati, ne da bi jih čutili. In ko jih začutimo, je ta poškodba organskega sistema že dokaj napredovala, in gasiti je bistveno večji problem. Zato verjamem, da je treba od petindvajsetega, tridesetega leta naprej bolj skrbeti zase in telesu dodajati potrebne snovi.

  Kdaj pa svetujete kanabidiol CBD?
  CBD 25 miligramov svetujem uživati tri mesece na leto in predvsem takrat, ko smo v stresu. CBD deluje prek endokanabinoidnega sistema v telesu, ta pa se aktivira, ko smo v negativnem stresu. To je naš zaščitni sistem in s tem ga dodatno spodbudimo. Marsičesa o delovanju tega sistema še ne vemo, a znanost tudi tu že vsakodnevno napreduje.
  Poudarjam pa, da konopljo svetujem hkrati z uravnoteženo prehrano in ustreznim življenjskim slogom. Če samo eno od tega potegnete ven iz konteksta, ne bo pravega zdravja.

  Tatjana Svete

  LIOFILIZIRANA KONOPLJA JE DOVOLJENA
  Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, med katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, a ohranimo njihovo strukturo, barvo, aromo in sestavo. Običajne metode sušenja na zraku ali v sušilnicah pa močno spremenijo biokemično in rastlinsko sestavo konoplje.

  V smislu trenutno veljavne zakonodaje je zelo pomembno, da postopek lio­filizacije konoplji ne spremeni strukture in jo ohrani kot organsko snov. Po strokovnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ glede varnosti živil, ki vsebujejo industrijsko konopljo, so vsi konopljini izdelki, ki so bili narejeni s pomočjo ekstrakcije ali pa jim je bila spremenjena struktura s toplotno obdelavo, trenutno prepovedani v prosti prodaji.

  Evropska komisija je namreč ekstrakte rastline Cannabis sativa L., v katerih je vsebnost kanabidiola CBD višja od vsebnosti v rastlini Cannabis sativa L., uvrstila v katalog novih živil z oznako »ni dovoljeno«. To pomeni, da se ne smejo uporabljati v živilih, vključno s prehranskimi dopolnili, do končane presoje varnosti in morebitne odobritve. Liofilizirani izdelki konoplje ne sodijo pod nova živila in so zato dovoljeni.

  Na sliki je na pladnju šokirana, sočena in zamrznjena konoplja, ki gre v stroj za liofilizacijo, iz katerega dobijo organski prah konoplje za slovenske izdelke HempLight. Postopek liofilizacije traja oseminštirideset ur. V tem času se temperatura spusti na minus petinšestdeset stopinj in se nato počasi dviguje do plus dvajset stopinj. Med sušenjem pritisk izpodriva vodo iz konoplje. Končni izdelek je organski prah konoplje, ki je vodotopen, zato se hitro vsrka v telo.

  ENDOKANABINOIDNI SISTEM IN MOŽGANI
  Znanstveniki so odkrili, da endokanabinoidni sistem vpliva na ravnotežje in delovanje vseh telesnih sistemov, poroča revija Life Extension (november 2020). Pomembno vlogo ima tudi pri možganskih funkcijah, vpliva na razpoloženje, učenje in spomin, nadzor bolečine, spanje in apetit. Z leti postaja vse manj dejaven, kar pospeši staranje in poveča dojemljivost za bolezni.

  Endokanabinoidni sistem v možganih varuje živčne celice pred škodo in starostnimi spremembami. Znanstveniki si obetajo, da bo pomagal v boju proti kognitivnemu poslabšanju ter alzheimerjevi in parkinsonovi bolezni.

  Na celični ravni endokanabinoidni sistem varuje možgane, ko:

  • uravnava živčno oporno tkivo v možganih, glialne celice;
  • pospešuje nevrogenezo, nastajanje novih celic;
  • povečuje sinaptično plastičnost;
  • povečuje možganski nevrotrofični faktor.

  KONOPLJA V MEDICINI
  V nedavno izšli knjigi Konoplja v medicini (Misteriji.si; 25 €) avtorica doc. dr. Tanja Bagar predoča, kako si s konopljo pomagamo do boljšega zdravja in počutja. Iz knjige, ki jo toplo priporočamo v branje, objavljamo seznam zdravnikov in strokovnjakov, ki se ukvarjajo s konopljo. To se nam zdi izjemno pomembno, saj lahko ti bolnikom in drugim v poplavi nepreverjenih informacij o konoplji ponudijo verodostojne informacije.

  • Kanabinoidna posvetovalna klinika - združuje več zdravnikov in strokovnjakov (Cannabinoid-clinic.com).

  • Prof. dr. David Neubauer, dr. med.; doc. dr. Damjan Osredkar, dr. med.; asist. dr. Mirjana Perkovič-Benedik, dr. med. - Pediatrija, otroška nevrologija (Klinični oddelek za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana, bit.ly/2NvoUKI).

  • Asist. Željko Perdija, dr. med. - Interna medicina, pulmologija (CIIM PLUS, Ciim.si).

  • Prim. mag. Dušan Nolimal, dr. med. - Socialna medicina, javno zdravje (NIJZ in Inštitut ICANNA, Institut-icanna.com).

  • Prim. Josipina Ana Červek, dr. med., upokojena zdravnica - Onkologija (cervek.j@gmail.com)

  • Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, znanstvena svetnica - Genetska toksikologija in biologija raka (Nacionalni inštitut za biologijo NIB, bit.ly/3keAq9a, in Inštitut ICANNA).

  Kratek video, v katerem Željko Perdija, dr. med., govori o tem, kakšno obliko konoplje priporoča, si lahko ogledate na našem videokanalu. Na spletni strani YouTube poiščite kanal »ARA Založba - revija Misteriji« ter izberite video »Kakšno obliko konoplje priporočate?«.

  SLOVENSKA LIOFILIZIRANA KONOPLJA V PRAHU
  Liofilizirani izdelki iz konoplje HempLight imajo ekološki certifikat; konoplja je pridelana in liofilizirana v Sloveniji. Redno uživanje sveže, surove konoplje povečuje energijo v telesu, zmanjša utrujenost, pripomore k mirnemu spancu in uravnavanju prebave, krepi imunski sistem, normalizira delovanje srca, varuje pred oksidativnim stresom ter prispeva k obnavljanju kosti, zob, las, nohtov, kože in vida.

  Konoplja je tudi bogat vir protivnetnih naravnih maščobnih kislin omega-3. Razmerje med omega-3 in omega-6 v konoplji je odlično, to je 4 : 1. Kanabidiolna kislina CBDA iz konoplje, ki ni psihoaktivna, izboljša počutje in podpira endokanabinoidni sistem v telesu.

  Bio cannabidiol - naravni CBDA konoplje v prahu
  Vsebuje visoke odmerke kanabidiolne kisline CBDA; 30 gramov vsebuje 850 miligramov CBDA. Vsebuje tudi železo, kalcij, kalij, cink, magnezij, fosfor, selen, vitamine B1, B2, B6, B12, A in E. Bogat z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6. Priporočen dnevni odmerek je ena žlička na dan z zajtrkom ali večerjo. Na voljo je na Misteriji.si, cena je 75 €.

  • Bio konoplja (CBDA) z bio kurkuminom in bosvelijo v prahu
  Kurkuma in bosvelija - zelišči, ki ju je poznala že starodavna medicina - lajšata težave pri kroničnih vnetjih in podpirata zdravje sklepov. Bosvelija pospešuje prekrvitev v sklepih in jih varuje pred artritisom. Aktivna snov, bosvelna kislina, zavira razvoj nekaterih snovi, ki v telesu povzročajo vnetja. Kurkumin iz kurkume pa olajša simptome artritisa, pospešuje imunski odziv telesa in spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Na voljo je na Misteriji.si, cena je 95 €.

  • HB energija - bio kanabidiol CBDA, biokalčki brokolija in biokalčki redkve daikon v prahu
  Konoplja in kalčki brokolija so popolna hrana - odličen vir hranil, ki dajejo telesu energijsko spodbudo in mu pomagajo pri ohranjanju naravne telesne obrambe. Sulforafan iz brokolijevih kalčkov in redkve daikon spodbuja naravno razstrupljanje in obrambo telesa pred oksidativnim stresom. Priporočen dnevni odmerek je ena do dve žlički prahu, po obroku. Na voljo je na Misteriji.si, cena je 95 €.

  Sveža konoplja je odlična preventiva, saj je zelo dobra za preprečevanje vnetij, ki spodbujajo zdravstvene težave v telesu.

  Zdravljenje s kanabinoidi zahteva individualno obravnavo, saj je učinek lahko pri vsakomur drugačen.

  Foto: Asist. Željko Perdija, dr. med. (Foto N. Čampelj)


  Uživanje surovega konopljinega soka

  Konoplje ne segrevajte!
  Najnovejše raziskave kažejo, da je najbolje, če uživamo konopljo v njenem naravnem, surovem stanju, saj le tako zaužijemo celoten spekter njenih koristnih sestavin, kot so minerali, encimi, vitamini, kanabinoidi, klorofil, terpeni in flavonoidi. Pri tem gre tudi za sinergijo sestavin konoplje.

  Veliko znanstvenih skupin in institucij se ukvarja z raziskovanjem in proučevanjem surove konoplje. Američan dr. William Courtney je eden najbolj uveljavljenih zdravnikov, ki raziskuje koristi surove konoplje in spodbuja uživanje surovega konopljinega soka. Že sama beseda sveža pove, da zadrži v sebi vse tisto, kar ima rastlina od svojega začetka, in da tisto, kar je predelano, izgubi del koristnih snovi, ki so nujni za življenjske procese.

  Več kot deset tisoč bolnikov je dr. Courtneyju omogočilo raziskovanje in razumevanje, kako surova konoplja kot prehrana vpliva na vsako celico telesa. Da bi to rastlino pravilno uporabljali, pravi, jo moramo uporabljati tako, kot se je razvila pred trideset do štirideset milijoni leti. Torej surovo: »Prosim, ne segrevajte konoplje! To vam resnično lahko spremeni življenje.« Več o njegovih izkušnjah in pričevanja njegovih bolnikov si lahko ogledamo v dokumentarnem filmu Zdravstvene koristi iztisnjenega surovega soka konoplje (bit.ly/3dNcLf5).

  BIOFOTONI IN KONOPLJA
  Konoplja ima največjo moč, ko je nepredelana, sveža, tudi s stališča energijske ravni. Konoplja ima namreč tudi izjemno biofotonsko moč. V času najboljše rasti so obrani listi in cvetni vršički napojeni s svetlobno energijo, ki se pri lio­filizaciji, posebnem načinu hitrega sušenja pri nizkih temperaturah, ne izgubi. Meritve z biofotonsko kamero pa so pokazale daleč največji delež biofotonov v liofilizirani konoplji, vmešani v skuto.

  Eno veliko žlico liofiliziranega zelenega konopljinega prahu vmešamo v sto gramov albuminske kozje skute ter dodamo tri žlice hladno stisnjenega konopljinega olja, žlico medu, žlico mleka, dve žlički konopljinih proteinov, razno sadje in kosmiče. S paličnim mešalnikom sestavine gladko zmešamo, da dobimo okusno zmes. S takšnim zajtrkom imamo po nekaj dneh več vitalne energije, po dveh mesecih pa se telo že pospešeno obnavlja. Kar nam pokaže zdravje.

  Zeleni liofiliziran konopljin prah je v kombinaciji s skuto zdravilno unikaten. Od vseh meritev z biofotonsko kamero je pokazal največjo biofotonsko aktivnost. Daleč je prekosil kombinacijo z medom ali oljem oziroma druge oblike konoplje. Zanimivo je, da se rezultat sklada z raziskovanji in priporočili dr. Johanne Budwig. Fotonsko moč konoplje so izmerili z biofotonsko kamero v Alkivita bioznanost raziskovalnem laboratoriju Danila Ogrinca. Več v članku Konoplja je svetlobna rastlina, Misteriji, april 2019, ki je dosegljiv v spletni čitalnici Misterijev.

  Anja Drašler

  Foto: Konoplja je svetlobna rastlina

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.misteriji.si
 • Misteriji.si
 • Cannabinoid-clinic.com
 • bit.ly/2NvoUKI
 • Ciim.si
 • Institut-icanna.com
 • cervek.j@gmail.com
 • bit.ly/3keAq9a
 • Misteriji.si
 • Misteriji.si
 • bit.ly/3dNcLf5
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Zdravje, gibanje in bivanje

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20210404105725403

  No trackback comments for this entry.
  Zdravnik: konopljo priporočam | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,04 seconds