NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

torek 07-jul
 • Odprtje Bralnice: Sonce in sončice po vsem svetu

 • sreda 08-jul
 • Mala re:ciklarnica - Leteče ribe Koinobori

 • četrtek 09-jul
 • Bralnica: Predstavitev literarne revije Sejalec

 • sobota 11-jul
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • ponedeljek 13-jul
 • Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

 • sreda 15-jul
 • Henganje v Tivoliju

 • petek 17-jul
 • Grafika na žlico

 • nedelja 19-jul
 • Nedeljski bolšji trg - sejem starin

 • torek 21-jul
 • Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano

 • četrtek 23-jul
 • Sončna delavnica

 • petek 24-jul
 • Poletje v Radol'c

 • sobota 25-jul
 • Poletni oddih: Ostani v srcu

 • nedelja 26-jul
 • Javno vodstvo po razstavi Videnje 20/20: Skupnost

 • torek 28-jul
 • Torkove igrarije z Lutkovnim gledališčem Velenje

 • sreda 29-jul
 • Milonga MCC

 • petek 31-jul
 • Poletno počitniško varstvo: Od paža do viteza

 • nedelja 02-avg
 • Svetovna serija v odbojki na mivki

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Srce in ožilje 4.del   
  petek, 17. maj 2019 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  SIMPTOMI NIZKEGA ALI VISOKEGA KRVNEGA TLAKA

  Nizek krvni tlak se izraža skozi pogosto utrujenost, zaspanost, včasih celo rahlo anemičnost (pomanjkanje železa v krvi), občutljivost na vremenske razmere, pomanjkljivo koncentracijo, vrtoglavico, omotičnost, hladne okončine, morda celo skozi težave z dihanjem ali občutkom rahlega dušenja, skozi bolj bledo kožo, hujšanje, določen tip glavobola.

  Hipertoniki pogostoma tožijo nad glavoboli v prednjem delu glave, nevsakdanjimi bolečinami v prsnem košu, občutkom utesnjenosti, nad mišičnimi krči, pogostim uriniranjem, prekomernim potenjem, palpitacijami, fibrilacijami in tahikardijami.

  PRIJEMI URAVNOVEŠANJA

  Ljudje z visokim krvnim tlakom naj se izogibajo večjemu številu obveznosti, številnim opravilom hkrati (določimo prioritete), pretiranemu delovanju uma, vezanega na preteklost in prihodnost v obliki razlaganja, govorjenja, prepričevanja sogovornikov v svoj prav ali v svoj način razmišljanja v smislu: »Prisluhni in opazuj, ne sodi, ne nasprotuj,…« Ne pozabite na proste urice, nedeljo in prepotreben letni dopust v vseh pogledih. Vsakodnevno pa občasno v pravem ritmu počivajmo v mislih, občutkih in dejanjih, vendar ne do te mere, da bi zanemarjali pomembnejše službene in družinske obveznosti, prijetnosti. Pitje prave kave pa le zmanjšajte na najmanjšo možno količino, da ne boste še bolj pregorevali in izgubljali dragocene telesne mineralne soli. Namreč, vsaka mrtva misel uma in intelekta »pokuri« vsaj nekaj mikrogramov mineralnih soli.

  V stanju počitka ali meditacije si lahko predstavljamo, kako umirjeno plavamo v počasi tekoči modri reki ali jezeru.

  Učinkovita in povsem varna navodila, kako umiriti svoj um, okrepiti duha v prevzgoji duševnih nesvobod boste lahko našli v delih Rudolfa Steinerja in Eckharta Tollea. Ne pozabite na oligoelemente, na bachove, avstralske ter ostale cvetne esence. Rastlina je namreč etersko bitje, ki hrani, zdravi in krepi naš duševni svet bivanja.

  Osebe z nizkim krvnim tlakom naj se izogibajo željam, sanjarjenju o počivanju in brezdelju, »depresivnim« mislim o nepomembnosti in težavnosti življenja. Vsak dan naj si zato poiščejo in ozavestijo dovolj močan smisel življenja in nov, manjši ali večji projekt, pa čeprav bo to le zanimivo in potrebno hišno opravilo.

  Negativne misli, ki nam zmanjšujejo voljo do dela in življenja, bo potrebno že v samem začetku spreminjati, preoblikovati v bolj pozitivne, polne navdiha, volje po spremembi, realizaciji sebe kot človeka-duha.

  Za pomoč pri izbiri zelišč, bachovih cvetnih pripravkov, homeopatije, za dušo, ki bodo pomagali nam kot duhu v procesih prevzgoje duševnih nesvobod, pa le povprašajte vašega zdravnika in/ali zdravilca.

  Vegetarijanska prehrana vsekakor pripomore k nadzorovanju in uravnovešanju krvnega tlaka. Temu služi tudi in predvsem zelenjava zaradi svojih moči krepitve eterskega in harmoniziranja duševnega sveta, saj je zelenjava tudi etersko bitje, sajkot že omenjeno zdravi, hrani in uravnoveša duševni svet bivanja.

  Če pa bi ravnokar omenjeno želeli podkrepiti še s fizično–snovno logiko, moramo omeniti moči kalcija, kalija, natrija in magnezija, ki aktivirajo predvsem življenjske sile in/ali procese eterskega telesa ali sveta, ki živi v trebušni votlini.

  Dovolite, da vas spomnim še na dvanajst Schüsslerjevih soli življenja in na oligoelemente (mineralne soli v sledeh), ki bodo pravi aktivatorji in vodniki procesov eterske, duševne in duhovne (imunski sistem) organizacije. Na primer: zlato, srebro in baker kot trije pravi katalizatorji; duha (Au=aurum), duše (Ag=argentum) in eteričnosti (Cu=cuprum).

  Ravno intelektualci občutijo veliko potrebo po fizični aktivnosti in rastlinski hrani, saj so si mnogi zaradi intenzivne uporabe glavekot uma in intelekta (drevo spoznanja) krepko izpili eterske moči in rezerve drevesa življenja. Količino soli, sladkorja in kave bo vseeno potrebno zmanjšati, saj sta sladkor in sol kot mineralni soli dobra inštrumenta ali posrednika utelešanja duha ter uma in z njima povezane pretirane budnosti.

  Moči ledvic, izza katerih naj bi notranja modrost skrbela za normalen krvni tlak, lahko razbremenimo in podpremo njihovo delovanje s toplim obkladkom senenega drobirja ali s toplim termoforjem, ki ga položimo na pokrito cono ledvic, ki smo jo prej namazali z eteričnim oljem sivke (2-3 kapljice v žličko olivnega ali sončničnega olja). Tretman izvedemo zvečer v postelji, ko se uležemo na hrbet (čas ogrevanja bo 20 – 40 minut).

  Res je, skozi toploto se uteleša in deluje imunski sistem ali organizacija duha.Hladna koža stopal lahko zato izraža pomanjkanje prisotnosti imunskega sistema v trebušni votlini, v polu presnove.Oseba seveda ne sme imeti ledvičnih kamnov ali peska, zato se glede ogrevanja ledvične cone posvetujte z vašim zdravnikom ali zdravilcem.

  Poznavalci Kitajske tradicionalne medicine so mnenja, da srce nikoli samo po sebi ne zboli, niti za rakom, temveč lahko le oslabi, tudi zaradi zmanjšanega biopotenciala ledvic. Za kaj vse skrbijo moči, ki delujejo izza snovnih ledvic pa ravnokar obravnavamo. Mnogo več o posameznih telesnih organih pa verjamem v bližnji prihodnosti.

  Kot že omenjeno, so ledvica organ, ki podpira in vzdržuje procese krvnega tlaka, harmoničnega ritma bitja srca, dihanja, sluha, vida. Naj vas še enkrat spomnim: »Če so na primer ledvica dokaj oslabljena in manj funkcionalna (uničena ledvična telescase ne zmorejo obnoviti), mora notranja modrost povišati krvni tlak zato, da bo skozi ledvica v 24. urah vseeno steklo in se prečistilo približno 1500 litrov krvi.«

  Podobno mora, kot že omenjeno, naša duša povišati krvni tlak v primeru, da želi vse, kar si je njena nenasitnost zamislila doživeti, postoriti.

  SE NADALJUJE

  Franc Božjak

  POJASNILO

  Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene v vsebini Srce in ožilje skozi povišan ali znižan krvni tlak, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in različni profili zdraviteljev, poznavalci določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam Vam. Glede načina uravnovešanja ali zdravljenja pa se posvetujte z vašim zdravilcem ali zdravnikom.
  Franc Božjak

  LITERATURA IN VIRI

  Victor Bott, Medicina antroposofica, IPSA EDITORE, marec, 1992
  Luigi Costacurta, Vivi con gli agenti naturali, Copyright by Luigi Costacurta, 1984
  Sergio Maria Francardo, Medicina antroposofica familiare, Edilibri, 2004
  Dr. Phil Johannes Zwiaver, Antropozofska medicina, Založba Ajda, Vrzdenec
  Sveto pismo Stare in Nove zaveze, slovenski standardni prevod iz izvirnih jezikov, Svetopisemska družba Slovenije, Ljubljana, 2006
  Leon Chaitow, Cepljenje in imunizacija – nevarnosti, zablode in alternative, En založba Maribor, 1998
  Rudolf Steiner, Alcool e nicotina, Editrice antroposofica, Milano, 1998
  Udo Renzenbrink, Alimentazione e scienza spirituale, Cooperativa editrice Alassio (SV), 4. Edizioni Italiana, 1990
  Walter Holtzapfel le connessioni spiriturali di fegato polmone, rene, cuore, Natura e Cultura editrice, 1995 Alassio
  Sven Sommer, Homeopatija, Mladinska knjiga
  Christof Jänicke/dr Jörg Grünwald, Alternativna medicina, Modrijan, Ljubljana, 2009
  Louise L. Hay, Življenje je tvoje, Iskanja, 1994
  Mechthild Scheffer, Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi, DZS, 1994
  Dr. med. Josef H. Kaiser, Novi veliki Kneippov priročnik, ZTT, EST, CZ, 1975, München
  Nekajletna redna predavanja Enza Nastatija, Trst; Smeri področja: antropozofska medicina, homeopatija, pedagogika, arhitektura, biodinamično kmetijstvo
  Predavanja Maria Jannarellia: Antropozofija 2016
  Franc Božjak, Klic k spremembi, bolezen ni poraz, 2009
  Dr. Markus Wiesenauer, Annette Kerckhoff, Homeopatija za dušo, Mladinska knjiga 2005


  LITERATURA FRANCA BOŽJAKA

  KNJIGE

  1. PREHRANJEVANJE TELESA, DUŠE IN DUHA, Dobre in vprašljive moči ločevalne diete, veganstva, presnojedstva in posta
  2. KLIC K SPREMEMBI, BOLEZEN NI PORAZ
  3. KAKŠNA BO NAŠA PRIHODNOST, Smo pripravljeni
  4. POT LJUBEZNI K NESKONČNI ENOSTI
  5. KAPLJE MODROSTI, O človeku, Naravi, Zemlji in Vesolju
  6. JAZ SEM, Saint Germain

  SKRIPTA (brezplačno jih lahko prejmete po elektronski pošti)

  1. Ustna votlina–zobje, ogledalo človeka kot celote
  2. Rodila in spolovila kot instrument, ambient utelešanja in aktiviranja začetka spusta osebnosti
  3. Skrivnosti dvanajstih svetih noči in prve novoletne minute
  4. Žleze z notranjim in zunanjim izločanjem, 7 barv, čaker, ravni zavesti, notranjih gibanj, življenjskih procesov, stadijev življenja
  5. Alergije in druga kožna neravnovesja
  6. Rastlina–most med mikro in makrokozmosom
  7. Kri kot organ in prenosnik eteričnih, duševnih in duhovnih moči, kvalitet in kreposti
  8. Dednostni in duhovni tok
  9. Resnično, dobro in pravično–trije moralni ideali človeštva
  10. Marija – Zofija
  11. Parusia–manifestacija Kristusa na ravni življenja
  12. Nadangel Mihael kot obraz Kristusa-kako premagati »zmaja«
  13. Skrivnost rojstva in skrivnost smrti
  14. Delovanje Antikrista v današnjem času
  15. Krščanski zakramenti v luči skrivnosti
  16. Poglobljeno doživljanje Božiča
  17. Hranjenje z močmi Svetlobe
  18. Velika noč kot Posvečenstvo
  19. Čustva so odziv telesa na um ali izražanje uma v telesu. Napadalna sovražna misel, denimo v telesu nakopiči energijo, ki ji pravimo jeza. Telo se pripravi na spopad. Misel, da smo ogroženi, bodisi telesno ali duševno, pa povzroči, da se telo skrči in to je telesni vidik tega, čemur pravimo strah. Raziskave so pokazale, da močna čustva sprožajo spremembe celo v biokemičnih procesih v telesu. Te biokemične spremembe so fizični ali snovnividik čustev. Seveda se vseh svojih miselnih vzorcev ponavadi sploh ne zavedamo, a pogosto se jih zavemo šele, če opazujemo svoja čustva…»Emocija« je latinskiizraz začustvo in pomeni »motnja«. Izvira namreč iz latinskega glagola emovere, ki pomeni »motiti«(iz knjige Zdaj, Eckhart Tolle).

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20190503203942204

  No trackback comments for this entry.
  Srce in ožilje 4.del | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,58 seconds