NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-maj
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • sobota 30-maj
 • Vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

 • nedelja 31-maj
 • Dance Alchemy & Brunch

 • ponedeljek 01-jun
 • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

 • torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Srce in ožilje 3.del   
  torek, 14. maj 2019 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Pozitivke

  Otrditve in strukturacije srca

  Če pa srce doživlja obilen vpliv procesov otrditve in strukturiranja ali mu prevladujejo moči živčno-čutnega pola v obliki drevesa spoznanja kot uma in intelekta, bodo simptomi kajpak drugačni. Sistole prevladujejo nad diastolami, koronarno ožilje se sčasoma zoži in sklerotizira (otrditev), duševno-arterijski spazmi ali krči pa omejujejo cirkulacijo, povišajo krvni tlak, zato se pojavijo poškodbe na ožilju, krvni čepi ali strdki, ki lahko popolnoma zamašijo koronarno ožilje. Imena takih neharmonij pa že vsi dobro poznate (angina pektoris, infarkt miokarda,…).

  Tesnoba, bolečina, strah in občutek bližajoče se smrti so prevladujoči simptomi obolenj, ki so vsekakor nasprotje nebolečih, prej omenjenih bolezni prevlade presnovnega pola trebušne votline.

  Čeprav srčne neharmonije v obliki otrditev najraje udarijo po dobrih jedcih, bolj polnih osebah, tipa piknik in kolerik, bodo ključno vlogo vseeno odigrali pretirano stresni dejavniki. Tipični primer hipertoničnih bolnikov bodo najverjetneje računovodje, menedžerji in politiki. Pri menihih in notranje dokaj umirjenih vegetarijancih angine pektoris in infarkta skorajda ni zaslediti.

  Da bi povišane vrednosti holesterola in z njim povezane koronarne skleroze lahko bile posledica uživanja le ali predvsem bolj mastne živalske hrane, še zdaleč ne bo popolna trditev. Sistematske avtopsije pri padlih ameriških vojakih (mladeničih) v korejski in vietnamski vojni so pokazale, morda celo dokazale, da je neprestani stres (strah, skrbi) najbolj rizičen dejavnik tveganja. Česa? Zamašitve ali zoženja arterijske ali koronarne žilne svetline vendar, saj so kronično-degenerativne procese ožilja odkrili kar pri 77. % avtopsij. Verjamem, da ne bo potrebno posebej poudarjati, da so povišan krvni tlak, preobremenitev srca in večje okvare na srcu, ožilju, možganih, ledvicah in očeh posledice načina življenja današnjega izredno budnega, a nikoli povsem zadovoljnega človeka.

  Ob tejle priliki vam moram zaupati še nekaj. Že nekaj ljudi se mi je potožilo, da odkar so pričeli jemati zdravila proti holesterolu in/ali povišanemu krvnemu tlaku, niso več »ta pravi«. Kaj bi jim lahko odgovorili? Naj se pogovorijo z zdravnikom, morda jim bo zamenjal zdravila. Poleg tega pa lahko pogledajo še malce čez »plot«, onstran »priznanega« in zatorej še vedno komplementarnega. Vsaka pomoč bo dobrodošla, nekaj je vendarle nekaj, nič je pa vedno nič.

  Poglejmo si, kako izgleda življenje večine tistih, ki si dan za dnem pridno pripravljajo teren za bodoče srčne motnje in vsesplošne otrditve. Predvsem so to zelo natančne osebe, ki mislijo, da morajo imeti vse pod nadzorom, ali vse kupiti z denarjem in opraviti v enem dnevu. Skorajda nič jim ne uide izpred oči, iz spomina, razmišljajo in izvajajo kar nekaj del hkrati, ali vsaj v kratkem časovnem zaporedju, zato se tudi radi hudujejo ali pošalijo: »Že dolgo se mi prižigajo rdeče luči rezerve, delam in hitim, da sam sebe srečujem, le kaj bi brez mene, saj vidiš, da mora čisto vse skozi mojo glavo in roke, že spet vse leži na mojih ramenih…«

  Od drugih pričakujejo veliko, včasih celo preveč, in izredno radi se pohvalijo, da jih nihče ne zmore v celoti nadomestiti. Nedelo zanje predstavlja greh, tudi za spanje in počitek ali oddih, celo nedeljski, jim je škoda časa, še med obedovanjem berejo, se intenzivno pogovarjajo, poslušajo radio ali gledajo televizijo, si zapisujejo misli, nove ideje. Bojijo se, da bodo kaj zamudili, da česa ne bi vsaj malo poznali, povsod in vedno poučujejo in solijo pamet drugim, saj mislijo, da so najpametnejši, celo najbolj modri, da imajo največ izkušenj, iz katerih so se že mnogo naučili.

  Z odra, kjer so trenutno glavni igralec, ne bi nikoli sestopili in postali poslušalec, gledalec, čuječ in le navzoč opazovalec.

  Zanje je na prvem mestu zunanjost, oblika in materializem (sem, kar imam, razmišljam, počnem). Opravilom, ki jim niso pogodu, se kaj radi izognejo, z veseljem zanemarjajo družino, ji venomer obljubljajo boljše čase, saj je kariera bolj pomembna. Lahko so neučakani, netolerantni, z veseljem posegajo sogovorniku v besedo, na ognju ali v pogovoru je večinoma veliko polen naenkrat. Na tak način hranijo svoje in izzivajo sogovornikovo bolečinsko jedro ega (glej Eckhart Tolle, knjiga Zdaj).

  Vsekakor znajo biti veliki garači, ki radi prevzemajo mnogo nalog, saj dobro vedo, da jih bodo nekako že zmogli opraviti. Venomer so v skrbeh za prihodnost, da bi jih drugi prehiteli, da bi nekoč ostali brez dela, zato si morajo že danes, ko je še čas in možnost, zagotoviti nekakšno ekonomsko varnost. Nekateri pa garajo tudi zato, da se s tem lahko postavljajo, ker pričakujejo le pohvalo in pomilovanje, ali da bi našli potrditev pri drugih, saj je morda doma niso deležni.
  Četudi ni potrebno, si stresne situacije poiščejo kar sami, saj z veseljem gledajo akcijske filme, so strastni navijači, morda celo kadilci, od doma odpotujejo zadnji trenutek, potem pa se hvalijo, kako hitro in točno so prispeli na cilj. Odveč bi bilo povedati, da imajo radi hitro vožnjo, dobre športne ali luksuzne avtomobile, razburljivo raznoliko nočno in spolno življenje. Skorajda vse življenjske procese zmorejo ovrednotiti z denarjem in v vsakem odnosu, delu zlahka najprej pomislijo na korist. Njihovi zapiski so ponavadi slabo berljivi, saj izredno težko zapisujejo vse, kar slišijo, vidijo ali »ujamejo«, enako težko in z velikim naporom selekcionirajo naval misli, ki bi jih morali »postaviti« v neko logično zaporedje, njihova predavanja so zato malce bolj kaotična in težje razumljiva.
  Bog ne daj, da bi nekdo imel vse omenjene lastnosti. Malce smo morali pretiravati, da se vsaj zamislimo in obenem tudi streznimo, pravočasno upočasnimo.
  »Upam, da nisem odkrivala sebe,« bi se oglasila razumska duša? Ozaveščena duša pa bo le pomislila: »Boš vsaj vedela zakaj, kako in kje začeti.«
  V predhodnih stavkih je skorajda vsak izmed tistih bolj hitrih odkril nekaj svojih značilnosti, morda ste že opazili, zaznali prve opozorilne znake, simptome ali posledice podobnega načina življenja.

  Na primer: zdi se vam, da so vaši možgani in glava zadnje čase nekam bolj topli, obraz pa rdeč, izredno težko se sprostite, izklopite um ali celo zaspite, vaš spanec je krepko nemiren, ponoči pogosto vstajate, hodite na vodo, ko se zvečer uležete, pa občasno čutite bitje srca, ki vam, kot radi rečete, tolče v rjuho.
  Pogosto ste razdražljivi, nagle jeze, morda občasno zaznate rahel spazem-krč, le tesnoben občutek ali potrebo po razgibavanju v prsnem delu in coni srca ali in levega ramena.Krvnitlak, tako sistolični kot tudi diastolični je občasno ali celo konstantno povišan, dihanje hitrejše, v hujših oblikah je lahko sapa kratka že pri manjših telesnih naporih, stopala in gležnji so zvečer, včasih pa tudi zjutraj otekla, morda imate celo modrikaste ustnice…Že omenjeni dr. Victor Bott (Antropozofska medicina) vam bi ob podobnih znakih svetoval izredno učinkovito homeopatsko zdravilo z imenom Onopordon/Primula comp. Weleda.

  Previdno, kajti v primeru, da štirideset dni občutite spazem in/ali občutek tesnobe v coni srca ali v njegovi bližini, nas lahko preseneti srčni infarkt. Še zmoremo izpreči, ali smo se vsaj potrudili spremeniti način razmišljanja?

  Grenko, mučno in polno strahu pred smrtjo bi lahko postalo naše življenje, kot je grenak tudi okus, ki v majhni količini stimulira srce, če ne bomo na sebi ničesar postorili in se korenito spremenili v vseh pogledih, in to čim prej, saj vsaka priložnost izgubljena, ne vrne se nobena, kar pa ne velja le za delo in zaslužek.

  SE NADALJUJE

  Franc Božjak

  POJASNILO

  Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene v vsebini Srce in ožilje skozi povišan ali znižan krvni tlak, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in različni profili zdraviteljev, poznavalci določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam Vam. Glede načina uravnovešanja ali zdravljenja pa se posvetujte z vašim zdravilcem ali zdravnikom.
  Franc Božjak

  LITERATURA IN VIRI

  Victor Bott, Medicina antroposofica, IPSA EDITORE, marec, 1992
  Luigi Costacurta, Vivi con gli agenti naturali, Copyright by Luigi Costacurta, 1984
  Sergio Maria Francardo, Medicina antroposofica familiare, Edilibri, 2004
  Dr. Phil Johannes Zwiaver, Antropozofska medicina, Založba Ajda, Vrzdenec
  Sveto pismo Stare in Nove zaveze, slovenski standardni prevod iz izvirnih jezikov, Svetopisemska družba Slovenije, Ljubljana, 2006
  Leon Chaitow, Cepljenje in imunizacija – nevarnosti, zablode in alternative, En založba Maribor, 1998
  Rudolf Steiner, Alcool e nicotina, Editrice antroposofica, Milano, 1998
  Udo Renzenbrink, Alimentazione e scienza spirituale, Cooperativa editrice Alassio (SV), 4. Edizioni Italiana, 1990
  Walter Holtzapfel le connessioni spiriturali di fegato polmone, rene, cuore, Natura e Cultura editrice, 1995 Alassio
  Sven Sommer, Homeopatija, Mladinska knjiga
  Christof Jänicke/dr Jörg Grünwald, Alternativna medicina, Modrijan, Ljubljana, 2009
  Louise L. Hay, Življenje je tvoje, Iskanja, 1994
  Mechthild Scheffer, Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi, DZS, 1994
  Dr. med. Josef H. Kaiser, Novi veliki Kneippov priročnik, ZTT, EST, CZ, 1975, München
  Nekajletna redna predavanja Enza Nastatija, Trst; Smeri področja: antropozofska medicina, homeopatija, pedagogika, arhitektura, biodinamično kmetijstvo
  Predavanja Maria Jannarellia: Antropozofija 2016
  Franc Božjak, Klic k spremembi, bolezen ni poraz, 2009
  Dr. Markus Wiesenauer, Annette Kerckhoff, Homeopatija za dušo, Mladinska knjiga 2005


  LITERATURA FRANCA BOŽJAKA

  KNJIGE

  1. PREHRANJEVANJE TELESA, DUŠE IN DUHA, Dobre in vprašljive moči ločevalne diete, veganstva, presnojedstva in posta
  2. KLIC K SPREMEMBI, BOLEZEN NI PORAZ
  3. KAKŠNA BO NAŠA PRIHODNOST, Smo pripravljeni
  4. POT LJUBEZNI K NESKONČNI ENOSTI
  5. KAPLJE MODROSTI, O človeku, Naravi, Zemlji in Vesolju
  6. JAZ SEM, Saint Germain

  SKRIPTA (brezplačno jih lahko prejmete po elektronski pošti)

  1. Ustna votlina–zobje, ogledalo človeka kot celote
  2. Rodila in spolovila kot instrument, ambient utelešanja in aktiviranja začetka spusta osebnosti
  3. Skrivnosti dvanajstih svetih noči in prve novoletne minute
  4. Žleze z notranjim in zunanjim izločanjem, 7 barv, čaker, ravni zavesti, notranjih gibanj, življenjskih procesov, stadijev življenja
  5. Alergije in druga kožna neravnovesja
  6. Rastlina–most med mikro in makrokozmosom
  7. Kri kot organ in prenosnik eteričnih, duševnih in duhovnih moči, kvalitet in kreposti
  8. Dednostni in duhovni tok
  9. Resnično, dobro in pravično–trije moralni ideali človeštva
  10. Marija – Zofija
  11. Parusia–manifestacija Kristusa na ravni življenja
  12. Nadangel Mihael kot obraz Kristusa-kako premagati »zmaja«
  13. Skrivnost rojstva in skrivnost smrti
  14. Delovanje Antikrista v današnjem času
  15. Krščanski zakramenti v luči skrivnosti
  16. Poglobljeno doživljanje Božiča
  17. Hranjenje z močmi Svetlobe
  18. Velika noč kot Posvečenstvo
  19. Čustva so odziv telesa na um ali izražanje uma v telesu. Napadalna sovražna misel, denimo v telesu nakopiči energijo, ki ji pravimo jeza. Telo se pripravi na spopad. Misel, da smo ogroženi, bodisi telesno ali duševno, pa povzroči, da se telo skrči in to je telesni vidik tega, čemur pravimo strah. Raziskave so pokazale, da močna čustva sprožajo spremembe celo v biokemičnih procesih v telesu. Te biokemične spremembe so fizični ali snovnividik čustev. Seveda se vseh svojih miselnih vzorcev ponavadi sploh ne zavedamo, a pogosto se jih zavemo šele, če opazujemo svoja čustva…»Emocija« je latinskiizraz začustvo in pomeni »motnja«. Izvira namreč iz latinskega glagola emovere, ki pomeni »motiti«(iz knjige Zdaj, Eckhart Tolle).

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20190503203516420

  No trackback comments for this entry.
  Srce in ožilje 3.del | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,54 seconds